НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Дора Янкова, БСП: С програмата за саниране се направиха нелоши неща, но и частично изкривени и несолидарни

Дора Янкова, БСП: С програмата за саниране се направиха нелоши неща, но и частично изкривени и несолидарни

17 Януари 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. С програмата за саниране се направиха нелоши неща, но и частично изкривени и несолидарни. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова по време на дебатите по създаване на Временна комисия, която да се занимае с всички факти и обстоятелства по изпълнението на програмата за саниране, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изказвам се и като вносител на решението и по подкрепа на мотивите с няколко основни аргумента. Още през 2015 г. при старта на програмата, ние от левицата поискахме програмата да бъде и национална и солидарна. Много ясно предложихме в дебат тук в парламента пътна карта, проект за решение да бъде обхванат и анализиран жилищният фонд на страната и съответно да има наличието на финансов ресурс“, коментира Янкова. Според нея трябва да има анкетна комисия, тъй като има необходимост да бъде анализирано какво се е случило в страната като икономическо поведение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на регионалното развитие и благоустройството изисква от общините по-строг контрол на санирането

Министерство на регионалното развитие и благоустройството изисква от общините по-строг контрол на санирането

14 Януари 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков даде допълнителни указания до всички кметове на общини и областни управители, както и до председателя на НСОРБ Даниел Панов, за по-строг контрол при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата установи, че общините като възложител в процеса по обновяване на сградите не извършват достатъчно ефективен контрол на външните изпълнители, което може да доведе до вреди със съответното финансово изражение за гражданите.
За да не се допусне това, с писмото си министър Нанков изисква да се извършват проверки на място от представители на общината и строителния надзор минимум един път месечно по време на изпълнението на обновителни дейности на сградата и преди подписването на Констативен акт (Образец 15) и да се съставят протоколи от тях. На общодостъпно място във всеки вход на участваща в програмата сграда вече трябва да бъде поставяна информация за контакт – име, телефон и имейл, с отговорните общински служители, упражняващите строителен надзор и инвеститорски контрол, и на съответното подразделение на Дирекцията за национален строителен контрол. Общините трябва да следят и за нерегламентираното използване на подизпълнители.
Некачественото изпълнение на дейности по дадена сграда може да доведе до прекратяване на договора за нея с „Българска банка за развитие“ АД и бъдещо подписване на анекси, се казва още в писмото на регионалния министър.
Общините, които са основен участник в изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, са задължени да изпълняват функциите си на възложител със съответните механизми за контрол и гарантиране изпълнението на допустимите дейности, да следят за законосъобразното разходване на публичните средства и да защитават интересите на сдруженията на собствениците като техни представители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.