НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ивайло Крачунов: Доган работи винаги в интерес на България

Ивайло Крачунов: Доган работи винаги в интерес на България

15 Януари 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Доган работи винаги в интерес на България. Това коментира Ивайло Крачунов, главен редактор на информационна агенция „Блиц”, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
Крачунов заяви позиции по следната тема: „Криминогенната обстановка в България“.
„Добре дошъл, следновогодишно, всичко хубаво ти желая! Успех на твоята много четена медия „Блиц”! Годината не започва никак добре – убийства, протести, конвенции...”, обърна се водещата Илиана Беновска към своя гост. „Видяхме, че е много неприятно, особено с двете криминални престъпления. За съжаление това са реалностите в глобалния свят, в който живеем. Виждаме, че в други части от Европа също стават престъпления, атентати. Слава Богу, тук няма атентати и ситуацията е спокойна от тази гледна точка и се надяваме, че така ще продължи.”, коментира роденият през 1977 година в София журналист.
„Подобрява ли се работата на прокуратурата и на МВР според тебе? Разследването на убийството на Петър Христов вероятно ще се проточи, ако изобщо бъде разкрито. Имаме много неразкрити убийства в близкото минало от този характер.”, попита водещата Илиана Беновска. „В МВР работят изключително добри професионалисти, които са в тясно сътрудничество с главния прокурор и органите на специализираната прокуратура, и другите им колеги, така че аз съм оптимист, че нещата вървят добре. За миналата година са станали 94 убийства, от които са разкрити 93, което е изключително висок процент.”, отговори Ивайло Крачунов.
„А не са ли много малко убийствата?”, провокира водещата Илиана Беновска. „Те намалят с всяка изминала година. Това на Петър Христов – отдавна не се беше случвало такова показно убийство, от времето на собственика на „Агресия” Антов, който беше разстрелян преди две години (Александър Антов, шеф на модна къща „Агресия” – бел. авт.).”, каза дипломираният политолог.
„Не се разкри нищо по Антов!”, опонира водещата Илиана Беновска. Ивайло Крачунов поясни, че е невъзможно подобни убийства да се разкрият бързо. „Това са престъпления, в които са намесени изключително много данни, информация, която трябва са се анализира, свидетели, които трябва да се разпитат.”, отчете той.
„Без съмнение, но сега се сещам и за Емил Кюлев, не мога да си спомня точно годината. Помня, че Първанов беше президент и той му беше съветник (Емил Кюлев, банкер, убит на 26 октомври 2005 г. – бел. авт.), сметнах малко назад, това убийство не е разкрито.”, задълбочи проблематиката на разкриваемостта на знаковите убийства в България водещата Илиана Беновска. „Това са тежки престъпления, които много трудно биват разкривани, но службите продължават да работят и в един момент ще се достигне до резултат.”, убеден е журналистът, минал, по време на кариерата си, през печатните медии „Нощен труд”, „Труд”, „България днес” и телевизия „Евроком”.
Бе коментиран също Антикорупционният закон.
„Мисля си, че, може би малко абстрактно ще направя връзка с антикорупционния закон, но ако се въведе наистина убедително работещ антикорупционен орган – може би и работата на правораздавателните органи, на разследващите органи, на прокуратурата ще се активизира и ще бъде много по-качествена.”, изрази становището си водещата Илиана Беновска. „Аз съм на същото мнение. Смятам, че и в момента се разкриват доста корупционни престъпления. Малко се преекспонира тази тема от различни политически сили, които са в опозиция, които всеки ден я използват, за да говорят по тази тема, но доста често те говорят абстрактно и без доказателства.”, заяви Ивайло Крачунов.
„Но няма ли да ги е страх и Борисов, и Влади Горанов и Георги Костов, шефът на митниците, непрекъснато подчертава повишената събираемост и „Ревизоро” (Емил Димитров, Патриотичен фронт – бел. авт.), като председател на тази комисия, от сивата икономика, от акцизи и така нататъка, но данъчният инспектор, който беше разстрелян в центъра на София преди две седмици, с потрес разбрах, че това момче е починало.”, с загриженост изрази мнение водещата Илиана Беновска. „Починал е и най-тъжното е, че този мъж оставя две деца след себе си, които ще останат сирачета. За съжаление данъчният (Иво Стаменов – бел. авт.) така и не е успял да дойде в съзнание и да бъде разпитан, което прави още по-трудно разкриването на престъплението. Вероятно е засегнал интересите на хора, които е разследвал по отношение на данъчни афери.”, подчерта бившият главен редактор на информационна агенция „ПИК”.
„Това не е ли един лош урок към всички тези хора, които са ангажирани професионално да се занимават с такъв вид дейности и професии? За много пари те убиват. Това няма ли да доведе до задръжка в устрема на хората, които се занимават с този сложен сектор?”, попита водещата Илиана Беновска. „Надявам се да не доведе, защото има млади и смели хора, които съзнават рисковете на своята професия, но въпреки това са безкомпромисни и се надявам, че ще се повиши разкриваемостта на тези брутални престъпления, за да им даде повече сигурност.”, констатира Ивайло Крачунов.
В разговора бе обсъдена и темата: :Президентът Румен Радев“.
„Казваш млади и смели хора, сега, леко шеговито, ще превключа съвсем на друга вълна. Една година по-късно – млад и смел ли е нашият новоизбран президент Румен Радев? След третото вето, след три консултативни съвета по национална сигурност, които не блестят с кой знае какви, как да кажа, постижения.”, попита водещата Илиана Беновска. „Аз смятам, че президентът нормално върши своята работа, стои стабилно на своето място. Видяхме много хубави епизоди по време на откриване на европредседателството. Борисов и Радев бяха седнали близко един до друг, говориха си добре, както трябва да бъде, защото е добре да действат в синхрон.”, довери мнението си гостът.
„Има ли синхрон, къде го откриваш този синхрон?”, с удивление попита водещата Илиана Беновска. „Синхрон, когато имат важни теми за държавата, които се обсъждат. Така трябва да работят българските институции, за да се опази държавността и да се даде добър пример на гражданите.”, счита бившият съратник на Недялко Недялков.
Крачунов заяви позиция и относно третия мандат на Бойко Борисов.
„Какво одобряваш в третия мандат на правителството на Борисов и какво силно не одобряваш?”, попита водещата Илиана Беновска. „Виждаме, че безспорни успехи има в областта на международните срещи на Борисов, които води с европейските лидери. Надявам се, че те ще се затвърдят по време на европейското председателство. Всички в Европа забелязват и усилията, които полага за постигане на диалог по отношение на Западните Балкани. Виждаме колко добри връзки бяха направени с президента на Турция Ердоган. Във вътрешнополитически план също стоят стабилно нещата, въпреки очаквания вот на недоверие, който ще бъде по-скоро един протоколен вот на недоверие от страна на опозицията.”, заяви Ивайло Крачунов.
Бе коментирана и политическата кондиция на БСП.
„Какво се случва в БСП, това ефективна опозиция ли е на ГЕРБ и на Бойко Борисов? Как оценяваш Корнелия Нинова – година и седем месеца, след като е избрана за председател на БСП? ”, попита водещата Илиана Беновска. „Виждаме колко е активна г-жа Нинова в парламента. Колкото по-силна опозиция има едно правителство, толкова то ще бъде в кондиция и ще поправя своите грешки.”, анализира настоящият главен редактор на агенция „Блиц”.
„Тя силна опозиция ли е?”, попита водещата Илиана Беновска. „Според мен това, което виждам по отношение на изявите – по-скоро има повече говорене, отколкото реални действия, отколкото изграждане, но г-жа Нинова, всички, които се интересуват от политика, знаят, че тя има много тежки вътрешноособни войни в БСП. Има разделение на лагери, има противоборство дори за Истанбулската конвенция, която вчера беше отхвърлена. Видяхме също противоборството, което се случи със Станишев.”, сподели събеседникът
„На Борисов му посочи някои силни страни на управлението, но не чух силна страна на БСП като опозиция.”, продължи темата водещата Илиана Беновска. „Силните и слабите страни се решават на избори. БСП трябва да бъде по-конструктивна от гледна точка на предложения на законодателни промени, не толкова да има престрелки в пленарната зала, които служат по-скоро за активизиране на избирателите и втвърдяване на гласоподавателите на соц-партията, отколкото да има полза за държавата. Може би в здравеопазването също е добре да се обърне повече внимание. Да спрат фалитите на държавните болници. Аз съм убеден, че г-н Ананиев ще съумее да реши този въпрос, ще подреди добре българското здравеопазване – по начин, по който то ще работи ефективно.”, убеден е Ивайло Крачунов.
Бе дискутиран и следният казус: „Истанбулската конвенция“.
„Конвенцията за защита на правата на жените, така наречената накратко, трябва ли да се ратифицира? Твоето мнение на гражданин, на човек, който ръководи една от най-четените медии?”, попита водещата Илиана Беновска. „По този въпрос ти, като дама, имаш повече информация какво да кажеш. Това е въпрос, който Ви касае Вас повече – дамската половина от населението.”, дистанцира се от отговор гостът.
„Вие мъжете трябва да се грижите за нашата сигурност, за нашия комфорт, за нашите удобства.”, с чувство за хумор продължи водещата Илиана Беновска. „Ние достатъчно се грижим и изкарваме блага, които ползвате. Аз съм по-консервативен тип човек, който е настроен, че мъжът трябва да осигурява благосъстоянието на семейството, а не жената. Тя трябва да стои в къщи и да се грижи за домакинството.”, категоричен беше Ивайло Крачунов.
„Тогава какво мислиш за така наречения „трети пол”?”, продължи водещата Илиана Беновска. „Мисля че не трябва да съществува такова нещо като „трети пол”. Вероятно някои кръгове в политиката се съобразяват с либерализацията в Европа, която налага правилата.”, обясни журналистът.
В разговора бе коментирана и темата: „Кръгът „Капитал” атакува“.
„Ти знаеш ли как се израждат нещата всъщност, индустриално ще го кажа, а не философски? В България по аптеките се продават устройства – как жените да пишкаме прави. Знаеш ли го това? Това не е ли чудовищно?”, попита водещата Илиана Беновска. „Абсолютно чудовищно, но по-чудовищно е това, което се случва от страна на олигархията, която скоро представи една така наречена „бяла книга”, пълна с измислици, която не се позовава на никакви факти. Говоря за сенчестите групировки, които гравитират около кръга „Капитал” и сбирката в „Шератон”, където не беше допусната камерата на „Канал 3” и ние, като медия, също не бяхме допуснати, а бяха допуснати придворни журналисти на този кръг.”, отговори Ивайло Крачунов.
„Какво те учудва, Иво? Те в момента са под ударите на закона.”, коментира водещата Илиана Беновска. „Учудва ме, че точно такива хора, които ограбват бъдещето на България, си позволяват да говорят за морал, да ни учат, вместо да дадат обяснение за криминалната приватизация и да бъдат в съдебните зали. Те се ползват от просторните зали на хотел „Шератон”, за да развиват своите манипулативни тези.”, с раздразнение подчерта събеседникът.
„Аз мисля, че производствата, които се водят срещу тях, са може би бавни, защото всяко съдопроизводство, за да бъде стабилно, е бавно, но ще има резултативност.”, констатира водещата Илиана Беновска. „Там се надяваме да има също по-голяма ефективност, но тези хора, които, чрез техния министър Христо Иванов, по-известен като „Пинокио”, пропагандираха реформи – не направиха нито една реформа. Нещо, което ги ползва, защото срещу много от тези хора се водят наказателни производства.”, заяви гостът.
„Аз се извинявам много, ама, така, ще се отнеса малко нихилистично по въпроса, кой им обръща внимание, кой ги чете? Нали в-к „Дневник” не съществува вече на хартия? Вестник „Капитал” затворен ли е на хартия, нали го няма на хартия и него?”, попита водещата Илиана Беновска. „Да, да, но за съжаление трибуна им дават телевизии като bTV и като NOVA. Това е големият проблем, защото те иначе щяха да си останат на „калната” територия, от която всеки ден бълват фалшиви новини. Докато сега виждаме, че двете, уж, големи и независими телевизии им се превръщат като слуги.”, безапелационен беше Ивайло Крачунов.
Крачунов заяви позиция и относно: „Независимостта на медиите“.
„Какви са лостовете според тебе, защото винаги се говори за свобода на словото, за нарушени права на журналистиката?”, попита водещата Илиана Беновска. „Циничното е, че тези хора говорят за това, че им е нарушено правото на слово, а какво слово им е нарушено, след като те имат сайтове, след като имат вече две телевизии от тяхната страна на барикадата и ресурси, които използват, за да клеветят България с различни декларации, които са напълно фалшиви.”, поясни анализаторът.
„Аз мисля, че всичко ще си дойде на мястото, защото всяка от институциите си е хванала нещата в ръцете – и прокуратурата, и КОМПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество – бел. авт.), и съдилищата. Имам леки съмнения за „Върховния касационен съд”, но да стигнем до там.”, изрази становището си водещата Илиана Беновска. „Надявам се институциите да доведат докрай своята работа, за да има стабилност и сигурност.”, изрази надежда събеседникът.
В разговора бе обсъдена също политическата кондиция на ДПС.
„Финално изречение, да не се почувстват засегнати ДПС, Ахмед Доган даде силно заявление преди Коледа, в което, така, „подряза крилцата” на Корнелия Нинова за сътрудничество и намиране на общи бизнес или политически интереси. От тук – какво е състоянието на ДПС? С една оценка – в каква кондиция е Ахмед Доган? С една дума – в каква кондиция е Мустафа Карадайъ? В какво кондиция е ДПС като парламентарна група?”, попита водещата Илиана Беновска. „Мисля че ДПС, която е партия вече на 28 години, е доказала своето утвърдено място на политическата сцена и като пазител и на националните интереси, и на етническия мир – това е една предвидима и спокойна, силна партия, с добре изградени структури, която е в кондиция. С новото ръководство на ДПС – тя ще излезе от кризата, в която беше попаднала в последната една-две години и отново ще заеме своето място на политическата сцена.”, довери мнението си гостът.
„С една дума – Мустафа Карадайъ една година вече е председател. Какво определение би му дал?”, продължи в стил блицанкета водещата Илиана Беновска. „Стабилен и отговорен политик.”, лаконично отговори журналистът.
„А почетният председател Ахмед Доган, който винаги прави знакови предколедни изявления?”, финализира интервюто водещата Илиана Беновска. „Мисля че това е един стратег, който е доказал, че работи винаги в интерес на България.”, завърши Ивайло Крачунов разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 14 януари 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова: ГЕРБ ще продължи да печели избори с работа в полза на хората

Йорданка Фандъкова: ГЕРБ ще продължи да печели избори с работа в полза на хората

15 Януари 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ ще продължи да печели избори с работа в полза на хората. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на София и зам.-председател на ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
По темата за Истанбулската конвенция Фандъкова заяви: “Когато говорим за насилие срещу жени, няма човек, още по-малко жени, която да не иска да работи срещу това. Аз самата не познавам добре текстовете на конвенцията. От дебата разбирам, че трябва добре да се изяснят понятията, за да са ясни и безспорни”, коментира Йорданка Фандъкова. Според нея са нужни текстове срещу насилието над жени. Столична община работи с фондация “Анимус” в тази посока. В общностния център за превенция само за изминалата година са потърсили помощ 60 жени. Не е редно в Брюксел да имаш политическа позиция в подкрепа на Истанбулската конвенция, а в България да се отричаш от нея.
За подготовка за местните избори през 2019 година тя посочи: "ГЕРБ ще продължи да решава проблемите на града. Кампанията за местните избори започва първия ден след спечелването на изборите. Хората оценяват това, което се прави, не само това, което се говори". Йорданка Фандъкова заяви, че гражданите на София решават кой да бъде кмет на града, в отговор на въпрос, че БСП не са имали кмет на столицата от 1990 година досега.
Относно продажбата на Общинска банка Фандъкова каза: “Общината няма необходимост да бъде собственик на банка. Важно е на какво цена да бъде продадена банката, затова направихме всичко възможно да си върнем контрола. Делата, свързани с връщането на контрола, заведени от Христо Ковачки, още продължават. Продаден е делът на Столична община с Общинска банка. Аз самата като кмет не участвам в процедурите по приватизация. Малко под 46 млн е цената, на която е продаден делът на общината. Те ще бъдат изразходвани през общинския приватизационен фонд”.
По темата за зимното почистване тя посочи: "Обработен е асфалтът против заледяване. Фирмите са длъжни са имат пълна готовност за почистване, а Столичният инспекторат постоянно прави проверки. Договорите така са направени, че са плаща само за реално свършена работа. Една спирка ако не е почистена до 7.30 ч сутрин, глобата е 2000 лева само за тази спирка".
"Зимата няма причина да забави строителството на метрото. Той е най-големият транспортен и екологичен проект. С изграждането на третата линия на метрото се очаква 95 хиляди тона вредни емисии да бъдат спестени. Двете линии доказаха, че хората са готови да оставят колите си и да се качат на метрото, защото то е бързо, топло, комфортно и чисто", каза още тя. "Текущите ремонти се правят със студен асфалт, където се налага. Това се нетрайни ремонти. Ремонтите в и София не са обвързани с изборите, защото всяка година има избори. Това е дългосрочна инфраструктурна програма за развитието на града. През 2018 година са заложени по равно средства, както за големи инфраструктурни проекти, така и за квартални улици. В 24-те района на София се разпределят средствата. Много е важна ролята на районните кметове, които да определят и предложат приоритетните улици", добави Фандъкова.
“Лятото ще бъдат вложени средства за големи инфраструктурни проекти, както и за кварталните улици. Предстои цялостна реконструкция на улица "Граф Игнатиев" и на трамвайните релси на трамвай номер 5 по целия "Цар Борис" III", поясни столичният кмет.
По темата за Топлофикация София Фандъкова заяви: "Направена е профилактика през лятото на съоръженията на Топлофикация. При старите тръби винаги е възможно да има авария. Топлофикация трябва да предоставя добра услуга за гражданите. Целта не е само печалбата".
За управлението на Витоша кметът посочи: "Необходима е промяна на управлението на Витоша. Съоръженията на кабинковия лифт Симеоново - Алеко са стари".
По темата за мерки срещу мръсния въздух Фандъкова каза: "Столичната община предлага драстични мерки срещу замърсяването на въздуха- двойно увеличение на таксата за "Синя зона", безплатен градски транспорт и дори забрана за движение на автомобили. Предложенията трябва да бъдат одобрени от Столичния общински съвет. Мерките ще бъдат предприемани, когато системата за ранно предизвестяване на замърсяванията на въздуха с фини прахови частици показва стойности четири пъти над нормата. Друга част от мерките са отклоняване на транзитния трафик, изграждане на велоалеи и буферни паркинги, допускане в центъра на града само на автомобили, които замърсяват по-малко въздуха. Общината предвижда да изгради и второ депо за строителни отпадъци, за да не се налага камионите да минават през целия град".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Мерджанов, БСП: Корнелия Нинова не е по-голяма от БСП, както и никой друг

Атанас Мерджанов, БСП: Корнелия Нинова не е по-голяма от БСП, както и никой друг

15 Януари 2018 | 08:38 | Агенция "Фокус"
София. Корнелия Нинова не е по-голяма от БСП, както и никой друг. Това коментура Атанас Мерджанов, БСП, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
Атанас Мерджанов заяви позиции по следните теми: „Защо така наречените „опозиционери” в БСП не са гостували отдавна в предаването?“
„Не сте идвал много отдавна при мен, нещо Ви е страх от минираното поле в БСП ли, използвам сега метафората, между нас има една мина, която Ревизоро ни е заложил?“, попита в началото на разговора своя гост водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов отговори: „Точно нас да ни е страх малко е пресилено. По-скоро съзнателно отказахме участие, тъй като каквото и да каже всеки един от нас, „дискриминираните“ съгласно устава на БСП, означаваше, че ние сме недоволни, обидени за това, че не сме депутати и т.н.!“.
Мерджанов коментира и позицията на БСП по Истанбулската конвенция.
„Вчера беше дискриминиран и Сергей Станишев сякаш, след като НС на БСП след 5 часво инфарктно заседание взе решение да не подкрепя Истанбулската конвенция, преко аргументите на председателя на всички социалистически партии – ПЕС Сергей Станишев?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов отговори, че Сергей Станишев е достатъчно мъдър и умел политик, така че дали ще бъде дискриминиран от една от партиите, пък било то и неговата, не е толкова важно. По-важното е обаче, че БСП е дала много лошо знак и е направила тежка политическа грешка, която в бъдеще ще дава тежки отражения върху процесите, които се развиват в европейското политическо пространство, върху отношението към представителите на БСП на всяко едно равнище. „Със съжаление трябва да кажа, че нашият председател се оказа в плен на собственото си политическо поведение, тъй като само на 9-ти декември миналата година лично тя, участвайки в заседанието на НС на Жените социалистки, е потвърдила приемането и подкрепата на въпросната Истанбулска конвенция и се е ангажирала с търсенето на подкрепа от другите парламентарни групи!“, категоричен бе Мерджанов.
„Сигурен ли сте, това имате ли го някъде написано като протокол?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не е необходимо да го има, защото вярва на лидерите и участниците в това движение. Още повече, че с подкрепата на тази конвенция БСП се е ангажирала доста отдавна. Мерджанов обясни, че с вицепрезидента Илияна Йотова преди време са организирали нарочна пресконференция в Ямболска област, на която са били изтъкнати крещящи примери за насилие срещу жени. „Смятам, че това беше един въпрос, решен отдавна! Не виждам защо трябваше да се попада в клопката на ГЕРБ!“, категоричен бе той. На въпроса на водещата каква е тази клопка, Мерджанов отговори, че въпросът е бил поставен на Министерски съвет, няколко министри уж са били против, накрая обаче пак ще се окаже, че ГЕРБ е проевропейската партия, а БСП изостава от този процес.
„Говори се, че Корнелия Нинова работи в интерес на Бойко Борисов, разбира се това са „приказки по коридорите“, но дали в случая тя наистина не му направи услуга като дискредитира БСП до крайност снощи?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов отговори, че за съжаление действията в много посоки говорят за подобни мисли. Той обясни, че на заседанието на НС на партията преди последния конгрес е поставил въпроса след като БСП се обявява за алтернатива, то кои са алтернативните решения и предложения по определени кадрови въпроси – например за НЗОК, за КФН, за НОИ и т.н. Така и не е получил конкретен отговор.
Мерджанов заяви позиция и относно: „Отказът на сегашното ръководство на БСП да се разграничи от изказванията на Кирил Добрев, които вменяват вина на предишни ръководства на партията по отношение на прехода“.
Атанас Мерджанов посочи, че един от големите въпроси, който не е получили отговор на вчерашното заседание на НС на БСП, е необходимостта от разграничаване, тоест Корнелия Нинова и сегашното ръководство на БСП са отказали да се разграничат от изявленията на Кирил Добрев от 16-ти декември по отношение на отговорността и вменяването на вина в предишни ръководства на БСП за това, че са виновни за прехода, за Конституцията и за приватизационните закони. „Ако някой има гузна съвест, ако някой е участвал в тези процеси, ако някой е отговорен – нека да не хвърля тази вина и отговорност върху цялата партия!“, призова членът на НС на БСП.
„Самият Кирил Добрев участвал ли е в тези процеси, самата Корнелия Нинова участвала ли е в тези процеси, знаете, че около нея доста шумно се говори и ще продължи да се говори?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов отговори, че за Кирил Добрев не знае, но за Корнелия Нинова отговорът е ясен, самата тя го е потвърдила, като твърди, че в това няма нищо незаконно. „Няма как сегашното ръководство, сегашният председател да вменяват вина на всички онези предишни ръководства, на всички онези честни представители на социалистическото представителство в парламента и във властта, които действително са се борили за една по-справедлива и по-социална кауза на България!“, категорично заяви Атанас Мерджанов.
„Но ефективно какво можете да постигнете след като вчера, аз без да съм била вътре на вашия НС, но има достатъчно хора, които споделиха впечатлението си, но май не е било съвсем легитимно гласуването от време на време, да не се изразя по по-твърд начин, и участниците не бяха доволни от начина на гласуване на дневния ред, от отхвърлянето на различни точки, от подмятания за „свои“ и „чужди“ в НС от Корнелия Нинова?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов отговори, че големият въпрос е дали сегашният председател споделя един от основните принципи на функциониране на партията, а именно колективното начало. Той обясни, че собственото му мнение категорично се различава от начина и подхода, който проявява сегашното ръководство по отношение на организацията и функционирането на НС. Например на вчерашното заседание на НС не е дискутиран най-важният предстоящ въпрос – вота на недоверие.
В разговора бе обсъдена и темата за вотъа на недоверие.
„Може ли да отговорите откъде накъде парламентарната група, кой я оторизира, кой й дава това право, по силата на какъв документ, устав и разпоредба на БСП парламентарната група има такава самостоятелност и може да прескача становището и мнението на НС, който е върховният ръководен орган на БСП?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов отговори, че формално погледнато е имало решение на НС по този въпрос, което е било по инициатива на Корнелия Нинова, да се организира вот на недоверие и то точно по въпросите на корупцията. „Въпросът е, че ние толкова проточихме този процес, че изтървахме пика, в който действително трябваше да се иска и то основателно да се иска вот на недоверие срещу правителството! Ние тогава се занимавахме с алтернативния бюджет, Вие сещате ли се да постигнахме кой знае какъв резултат? А сега вместо да организираме сами вота на недоверие ние тръгнахме да водим разговори с другите представители в парламента, с ДПС се уговаряхме за общи дискусии, сега изведнъж постъпихме по един изключително некоректен за политиката начин, оказвайки се, че те са в засада, но доколкото познавам нрава на ДПС, те не си оставят магарето в калта и ще ни го изкарат много солено! Защото в политиката следва да се спазват правилата на последователност, на предвидимост и на коректност към възможните политически партньори! Нищо не пречеше БСП да поиска вот на недоверие преди нова година и това беше вярната политическа стъпка!“, категоричен бе членът на НС на БСП.
„Не знам дали си спомняте думите на Ахмед Доган, аз ги цитирах в началото в моя коментар, той казва нещо много сурово – „Ако целта на този вот е стани да седна, не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом, защото първо, че тотално ще се изпортим може някак да се преглътне, но по-важното е друго – това правителство няма да има живот по-дълъг от няколко месеца!”, цитира водещата думите на почетния председател на ДПС. Събеседникът й отговори: „Ахмед Доган е в правото си да заявява каквито си ще позиции, които извират от неговата политическа идентичност и от интересите на неговата партия, на която той е почетен председател!”. „Но няма да отречете, че той е един от „патриарсите” в политиката през последните 27 години!”, отговори на свой ред водещата. Атанас Мерджанов отвърна на Беновска, че това си е нейно определение и продължи, че самият той се интересува най-вече от опозиционното поведение на БСП и доколко БСП успява да убеди българските граждани, че е алтернатива. Той добави, че не съгласен с твърдението на Корнелия Нинова, че отказът от съвместни действия с ДПС е резултат от думите на Ахмед Доган. „Дали ще бъдем припознати като алтернатива не зависи нито от Нинова, нито от Доган, това зависи от българските граждани. И колкото по-убедителни, колкото по-подготвени в критиките си са нашите народни представители, които показват доста усилия и умения, толкова по-бързо ще се стигне до убеждаването, че БСП действително е алтернативата на това управление!”, категоричен бе членът на НС на БСП. Той добави, че уважава Ахмед Доган, но не той може да бъде пътеводната звезда на БСП.
Бе дискутирана и следната тема: „Лидерските качества на Корнелия Нинова“.
„Добре, но хайде отговорете, подразних Ви нещо с Доган, но хайде отговорете по друг начин на същия въпрос. БСП не е печелила парламентарни избори от 2009 г., когато ГЕРБ и Бойко Борисов за пръв път ги спечелиха. Това са 9 години. БСП не е управлявала София от 1990 г., когато Стефан Нинов мисля, че се казваше кметът на тогавашното БКП беше свален от поста и оттогава вие не сте печелили избори в София. Това са 28 години започваме. Корнелия Нинова дойде с големи амбиции. Носи ли тя харизмата, вдъхновението, визията, за да може да преодолее това историческо наслагване на неуспехи на БСП през последните 9 и през последните 28 години?”, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов отговори, че по никакъв начин не бива да се омаловажават личностните качества на Корнелия Нинова по отношение на енергичност и харизма. Благодарение на това до голяма степен е станал възможен и успехът на президентските избори. Само това обаче очевидно не е достатъчно, защото само няколко месеца след това БСП са загубили парламентарните избори и това се е случило и заради собственото политическо поведение на Нинова. Именно това е и един от въпросите, който не е бил „разчепкан” достатъчно трезво и обективно на заседание на НС. „Как така се случи, че преди началото на изборите БСП водеше според социологическите изследвания, макар и с няколко процента, а след това загубихме? Очевидно има нещо сбъркано!”, категоричен бе Мерджанов.
„Ще Ви припомня защо загубихте президентските, извинявайте, парламентарните избори, лапсусът ми не беше случаен, защото ако не беше Ахмед Доган нямаше да спечелите президентските избори!”, коментира водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов отговори, че това е въпрос на допълнителен анализ и само гласовете на ДПС не биха били достатъчни да се спечелят президентските избори.
„Казвате, че не оспорвате личните качества на Нинова, но коректно ли беше поведението й към Сергей Станишев Ви попитах в началото на разговора, и нейното, и на Деница Златева, те и двете му дължат доста, защото може да се стигне до бламирането на Станишев за следващ мандат за ПЕС? И не на последно място – тя постъпи по същия начин и с лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов. Той беше един от тези, които солидно я подкрепиха, за да стане председател на БСП. Но какво се случи с него, той е в немилост и вчера пропуснахте да кажете, че неговата точка, която БСП-Пловдив предлагат да се преразгледат санкциите срещу Русия, да се направи всенародно допитване, беше отложена за 15-ти февруари ли?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че е имало и други отложени точки, но личните симпатии или антипатии са особености на характера.
„Но искам друго да отбележа, когато ти си лидер на столетница не си я създал тази партия ти, ти си я наследил!”, продължи водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов отговори: „Никой от нас, който е облечен в публична роля и е овластен, не бива да забравя, че е функция на БСП. И може би това е една от големите заблуди на сегашното ръководство и може би на самата Нинова. В крайна сметка никой от тях не е по-голям от партията! След като си поел този кръст да бъдеш лидер на тази партия, но не тоталитарен лидер, а лидер на една колективна партия, която уважава колективните принципи на ръководството, следва да се съобразяваш и с нейното минало, и с нейното настояще и разбира се да проектираш бъдещето такова, каквото очакват нейните членове!”.
Мерджанов коментира още следните въпроси: „Действията на „опозиционерите” в БСП. Могат ли да донесат промяна в партията?“.
„Вие казвате, че никой не е по-голям от една партия, но вие, вътрешните опозиционери, както Вие сам си позволихте да го кажете в началото на разговора ни, не сте ли по-малки в момента от нея и по-неефективни? Тя провежда успешно своята политика, около нея има кръг от хора, които по една или друга причина я поддържат!”, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов отговори, че по-важно е как ще функционира БСП, как ще построява своята политика публично, коректно и солидарно и как действително ще съумее да изработи своята алтернатива като характер и като послание към българските граждани в противовес на политиката на ГЕРБ.
„Това е хубаво, визионерско, конкретно обаче, какво вие, вътрешният коректив, хайде да не ви наричам „опозиционери”, ще успеете да промените в посоката на течение, което Корнелия Нинова очертава?”, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Мерджанов отговори, че със сигурност т.нар. вътрешна опозиция променя, защото заседанията на НС съвсем не минават така гладко, както си е намислило ИБ. Той продължи, че има много тежки дискусии, за разлика от много други политически партии, има нарушаване на дневния ред. „Това е една борба и ние няма да престанем да се борим БСП да бъде нормалната, колективната партия, която уважава колективното начало, която уважава своето минало, не се отдръпва от него, а го защитава и разбира се работи за истинска политика на българските граждани!”, категоричен бе Мерджанов.
„Кога ще има резултат вашата борба?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че резултати ще има тогава, когато повечето социалисти и в НС се отърсят от опеката и конкретните зависимости на ръководството и председателя. Водещата отбеляза, че това може да бъде много дълъг процес. Гостът й отговори, че това няма значение. „В политиката е важно да си последователен, да си устойчив и да не се отказваш от своите намерения и цели!”, заяви той. На въпроса каква алтернатива предлагат, Мерджанов отговори: „Бъдете сигурна, че алтернативата се състои точно в онези ценности, които напоследък БСП като че ли загърбва, но те са трайни и ще бъдат отстоявани в следващи месеци, на следващи партийни форуми!”.
„Не сте ли разединени вътрешната опозиция от собствените си амбиции, от различни интереси, сфери на влияние?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й категорично заяви, че това е погрешна представа. „Поне колегите, другарите с които аз работя и сме единомишленици, имаме амбиция БСП да бъде нормалната партия, която функционира според устава и законите на страната!”, завърши Атанас Мерджанов разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2 на 14 януари 2018 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Борисов не харчи самоволно пари, както твърди Нинова – всичко се решава от парламента

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Борисов не харчи самоволно пари, както твърди Нинова – всичко се решава от парламента

15 Януари 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София. Борисов не харчи самоволно пари, както твърди Нинова – всичко се решава от парламента. Това каза Кирил Ананиев, министър на здравеопазването, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Той сподели позиции по следните теми: “Защо Ананиев за министър на здравеопазването?; Въпросът „Защо?“.
Беновска посрещна за пръв път Кирил Ананиев в предаването с пожелание да се справи успешно с мисията в здравеопазването, въпреки трудностите и невъзможностите на предишните министри в сектора. Ананиев благодари и каза, че неговият успех ще бъде успех за хората. Беновска го попита защо не е донесъл книга, с която да спази традицията на предаването. Министърът на здравеопазването отговори, че чете много профилирана литература - икономическа, финансова, бюджетна, както и историческа за стари древни цивилизации, и на бюрото му е останала книгата, която е трябвало да донесе – „Време разделно“, защото отговоря на житейската ситуацията, в която се намира той и обеща, че ще я донесе. Беновска обясни, че ще го окуражи във времето разделно с няколко подаръка – тениската на предаването с въпроса „Защо?“, който водещата допълни - „ Защо решихте да станете министър на здравеопазването?“. Министърът отговори, че решението е било на премиера Борисов, защото е сметнал, че има нужда от човек, работил дълги години се е занимавал с бюджета и осъзнава, че системата на здравеопазването е разконцентрирана и нестабилна. Ананиев е бил дълги години в управлението на НЗОК и е запознат с функционирането ѝ, както и е изготвял финансирането на министерството на здравеопазването. Той допълни, че използва капацитета на медиците, директорите на болници, научните работници в областта, пациентски организации и т.н. Беновска подари българска, здрава, червена ябълка на министъра с пожелание да бъде здрава ябълка в политиката, защото утре предстои протест на 20 болници. Ананиев обясни, че преди да влезе в политиката е бил спортист и една ябълка „е детска игра“. Беновска подари и книгата си с интервюто на Ахмед Доган от 1992 година.
Министър Ананиев коментира и въпросите: „Истанбулската конвенция – защо Ананиев е против?; Какво е становището на БСП?; Какво се случва между БСП и Станишев? “.
Водещата отвори темата за ратифицирането на Истанбулската конвенция и отказа на 8 министри, включително и той, да я подкрепят. Министърът отговори, че все пак правителството е приело ратифицирането и той застава зад конвенцията, защото защитава жените, но според него и останалите несъгласни министри е необходим дебат за изчистване на терминологичните неточности и преводи. „Имаме нужда от тази конвенция“ каза той. Беновска попита дали не е необходимо да се направи разяснителна кампания за конвенцията. Ананиев се съгласи и каза, че това е трябвало да се случи преди заседанието на министерския съвет, защото дебатът щеше да протече по друг начин. Водещата припомни, че БСП след 5-часово обсъждане и против волята на лидера на ПЕС Станишев вчера са решили да не подкрепят ратифицирането и ще гласуват категорично против в парламента. Министърът каза, че не иска да коментира решенията на партията и ще намерят правилното решение, защото те са били в основата, когато конвенцията е била подкрепена в Европейската комисия. Беновска попита дали е възможно БСП да не гласуват единно. Ананиев каза, че на министерски съвет не е е гласувано единно и всички са рационални хора, които преценят ползите и вредите от всеки акт и е напълно възможно разминаване в БСП.
Беновска каза, че Станишев е повече от два мандата лидер на ПЕС и е в основата на издигането и поддържането на Корнелия Нинова начело на партията и поставя Деница Златева на поста „Жени-ПЕС“. Водещата попита какво ще се случи със Станишев след като не може да се „оправи със своята партия“ и възможно ли е да му попречат да бъде издигнат за нов председател на ПЕС. Ананиев каза, че е важно българин да е на такава позиция, но съдбите се променят и се надява разговорите в БСП да изкристализират и да не поставят Станишев в неудобно положение да се обяснява в Европейските структури и ПЕС.
В разговора бе обсъдена и следната тема: „Нинова инициира проверка на Съдебната палата срещу Борисов“.
Беновска помоли за коментар относно решението на Нинова да призове Съдебната палата да провери дали е законно премиерът да харчи самоволно обществени пари. Беновска попита в какво качество Съдебната палата ще проверява министър-председателя. Ананиев отговори, че проверява дали изпълнението на бюджета отговаря на приетия закон и обясни, че Борисов не харчи самоволно пари, а разходите за персонал се отпускат само след решение на българския парламент и е редно да настъпят промени в закона за бюджета. Министърът допълни, че в някои случаи е предвидено правителството да взима такива решения – полицейски заплати, например. Според него за момента няма нужда от проверка, защото няма конкретно решение на Парламента, но те подкрепят реформата за хората, които са на терен. Беновска обясни, че има закони и порядки за извършване на проверки кой и как си упражнява дейността. Ананиев се съгласи и каза, че правителството има правомощията и може да изготви промени в закона за бюджета на министерство на вътрешните работи и процедурата ще бъде спазена по закона за публичните финанси.
Бяха коментирани и: „Индекс на доверие към България; Цените на тока и протестът на работодателите“.
Ананиев обясни, че е повече от 30 години в министерството на финансите. Беновска помоли министъра за коментар на индекса на доверие към България, публикуван във в-к Financial Times, е достигнал своя връх през октомври 2017 година. Ананиев обясни, че знае технологията на работа и индикаторите, които се използват за оценка на икономическото и социалното развитие, политическата класа и т.н. и е убеден, че оценката е правилна и е позитивно настроен за бъдещия рейтинг на държавата. Той бе категоричен, че икономическите показатели на България доказват растеж, излишък в бюджета и спад в безработицата. Беновска попита защо работодателите организират протест против увеличаване цените на тока – какво е равнището на техните печалби и разходите за ток. Ананиев обясни, че токът като част от себестойността оказва влияние върху цената на крайная продукт, който прозивежда бизнесът, но има регулатор за наблюдение на факторите, които променят цената на тока и ако те са налице – някой трябва да поеме увеличението. Беновска попита дали неплатежоспособни са работодателите, че не могат да изплатят увеличението. Министърът обясни, че те са гъвкави в това отношение, както и по отношение на заплатите на служителите, и не смята, че ще се влоши конкурентоспособността и продукцията на България няма да бъде предпочитана.
Кирил Ананиев заяви също позиция относно: „Какво се случва в здравеопазването?; Доклад за състоянието на болниците; Преструктуриране и оздравяване на лечебните заведения; Частните болници, които източват държавните; Хаос във фънкционирането на отделните звена; Недостиг на медици; Протест на общинските болници“.
Водещата каза, че е клиширано изказването, че здравеопазването ни е в нездравословно състояние, но е факт – плащат се здравни осигуровки, но се получава адекватна помощ, за много неща се доплаща, определени категории заболявания не разполагат с ефективни лекарства, като например как е отстъпила ГЕРБ в НС за лекарствата за онкоболните. Беновска попита каква е „рецептата“. Ананиев отговори, че системата има много проблеми и първото нещо, с което се е захванал, е анализ на държавните болници и тяхното състояние. Докладът е оперативен инструмент и се провежда определена политика спрямо него. Министърът на здравеопазването бе категоричен, че Ловешката болница е първата, която ще бъде оздравена, и чрез действията си той ще накара хората да му вярват, а не да си мислят, че преструктурирането се прави с цел закриване на структури. Главната идея е болничната система да предоставя качествено обслужване. На базата на анализа Ананиев констатира какво е финансовото състояние на държавните болници в страната – общата картина е много ниско равнище, заради неправилно управление, липса на контрол, липса на ангажимент на мениджмънта, липса на отговорност за неправилно взети решения, неадекватно използване собствеността на болниците. „Трябва ли да продължават частни болници да се впиват като пиявици в държавни и общински болници срещу фиктивни договори?“ попита Беновска. Ананиев отговори, че това е второто действие с МВР и Прокуратурата и са в няколко болници са установили, че приходите от извършената дейност се разпределят 85 на 15 в полза на частната болница, при положение, че държавната болница е предоставяла всичко, което има на разположение – персонал, сгради и т.н. Водещата попита какво ще последва от тези констатации. Ананиев обясни, че са накрая на доклада и ще излязат с резултатите. Тези хора, които са накърнили държавния интерес, ще получат заслуженото си наказание. Той продължи с това, че трябва да се работи и за премахване на лошите взаимоотношения и координация между регионалните звена на държавата – спешна помощ, районни НЗОК, районни здравни инспекции, извънболнична и болничната помощ, дефицит на лекари и сестри и в момента едни и същи медици работят едновременно в държавни и частни болници или извънболнична помощ. Министърът подчерта, че той е принципал на 70 болници и се регистрира загуба от 165 милиона лева заради хаосът, а през 2010 година загубите са били 57 милиона. Тогава болниците са били заблудени, че ще получат кредити, за да се разплатят, но ако се предприемат структурни промени – задълженията отново ще се трупат. Беновска цитира прессъобщение, че утре – 15 януари, между 12 и 13 часа, членовете на Сдружението на общинските болници в България ще прекратят служебните си задължения и персоналът ще излезе пред лечебните сгради в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване. Ананиев обясни, че държавата предоставя на общинските болници 28, 5 милиона лева за извършване на дейност по спешната помощ, която не е регламентирана с пакета, който плаща НЗОК и обикновено е осъществявана от болници, които са в отдалечени и високопланински райони, свързана е и с ТЕЛК и с всичко извън пакета на НЗОК. Министърът обясни, че той не може да предостави повече пари, защото ще попадне под ударите на ЕК, заради недопустима помощ. Това, което може да направи, е планът за преструктуриране на всяка една болница, който да влезе в действие. Беновска попита какво точно ще направи утре по повод протеста. Ананиев пожела да обясни какво ще се случи в Ловешката болница. Той подчерта, че успешно са вдигнали запорите ѝ, за да може тя да работи нормално и да получава приходите от НЗОК. Успехът се дължи на неговото обещание и поемане на ангажимент за преструктуриране на болницата в рамките на 3-6 месеца. Ще бъдат съкратени ненужните легла с 30%, с 30% се съкращава административния персонал, който не върши работа, а само получава пари, оптимизира се дейността и финансовите потоци на болницата и по този начин тя ще функционира нормално, ще изплаща заплати на всички, които наистина работят, ще се купуват необходимите медикаменти и консумативи. Ананиев обясни, че на 3-я месец болницата ще може да се самоиздържа и осигурява ефективно лечение на нуждаещите се, за които има капацитет. Направен е регионален преглед за потребностите на хората и те са осигурени от други болници. Той бе категоричен, че няма смисъл човек да се лекува в болница, която няма капацитета и нужната апаратура за конкретното заболяване. Беновска попита кога Ловешката болница ще започне да печели. Ананиев обясни, че задачата на болниците не е да печели, а да лекува. След като лечебното заведение се стабилизира ще има ресурс да надхвърля разхода за съответния месец. Изготвен е график за разплащане към кредиторите за около 5-годишен период, въпреки че те искат това да се случи по-бързо. Министърът подчерта, че иска да направи реален отчет, да го покаже и а го изпулни.
Бяха дискутирани още: „Проблемите на медицинските сестри, акушерите, лаборантите и т.н.“.
Беновска отвори темата за срещата му утре с медицинските сестри. Ананиев обясни, че министерството е запознато с исканията на сестрите, акушерите, лаборантите и т.н. и работи по тях – диференцирано заплащане на база положен труд и квалификация, постоянна квалификация, обучения през целия живот, престиж на професията, кариерно развитие, подобряване условията на труд. Министърът на здравеопазването обясни, че негативните оценки за професията идват от застаряването на населението, демографския срив и лошите условия. Относно възнагражденията, Ананиев каза, че той не ги определя и предстоят разговоди със синдикатите и работодателите. НЗОК каса изпраща ресурс за извършена дейност, който трябва да бъде разпределен за заплати, консумативи, медикаменти, апаратура и дългове. Министърът отговори категорично, че не прехвърля отговорността, защото заплатата се заработва, трябва да се осъществява дейност, която да осигури ресурса. Беновска обясни, че има различни периоди и интензивност на работа в болниците, които зависят от грипни епидемии и т.н. Ананиев обясни, че механизмите на финансиране на НЗОК са съгласувани с тези периоди и има месечен, тримесечен и годишен план – когато има по-голям разход се прехвърлят пари от месеците с по-малък разход, но е важен годишният баланс. Беновска изрази своята вяра наистина да се погледне хуманистично и прагматично на случващото се в здравеопазването. Министърът каза, че докладът ще бъде разсекретен след като получи необходимата политическа подкрепа. Той обясни, че болниците потъват постоянно и неразплатените разходи стават огромни, а в същото време се обещават кредити, а не се предприемат структурни мерки. Ананиев обещава, че ще се договаря с кредиторите да се предлагат нормални условия за разплащане, за да могат болниците да функционират нормално и второ – да бъдат преструктурирани и да заработват необходимия ресурс за лечението на болните.
В разговора бяха дискутирани и следните теми: „Спешната помощ, спешният телефон и агресията срещу медиците“.
Беновска попита какво се случва със спешната помощ, със спешния телефон, с агресията срещу медиците и кога проблемите ще се изчистят. Министър Ананиев отговори, че спешната помощ е голям проект на стойност 163 милиона лева – евросредства и национално съфинансиране и въпреки известното забавяне неговият екип работи и е в края на първия етап – социални, икономически и демографски изследвания, уточнени са всички 237 точки за разпределяне на спешните центрове, кои ще се ремонтират и т.н. Срокът за приключване е до 3 години след подписване на договора, а проектът трябва да бъде представен до 30 март на Оперативна програма „Региони в растеж“. Относно спешния телефон, Ананиев каза, че е имало обществена поръчка, която е спечелена от Мтел, имало е обжалвания, но целта е предварително изпълнение, за да не остане страната ни без спешен телефон. Министърът е сигурен, че ще успее, защото линията е изградена и остава само смяна на соурс кодовете. Очаква се КЗК да се произнесе в началото на тази седмица. Ананиев помоли следващият път да се отдели повече време за здравеопазването.
Така завърши разговорът на Илиана Беновска с Кирил Ананиев в седмичното политическо обзорно предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 14-ти януари 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Ананиев: Борисов не харчи самоволно пари, както твърди Нинова – всичко се решава от парламента

Кирил Ананиев: Борисов не харчи самоволно пари, както твърди Нинова – всичко се решава от парламента

14 Януари 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
София. Кирил Ананиев, министър на здравеопазването, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, сподели позиции по следните теми:
Защо Ананиев за министър на здравеопазването?; Въпросът „Защо?“
Беновска посрещна за пръв път Кирил Ананиев в предаването с пожелание да се справи успешно с мисията в здравеопазването, въпреки трудностите и невъзможностите на предишните министри в сектора. Ананиев благодари и каза, че неговият успех ще бъде успех за хората. Беновска го попита защо не е донесъл книга, с която да спази традицията на предаването. Министърът на здравеопазването отговори, че чете много профилирана литература - икономическа, финансова, бюджетна, както и историческа за стари древни цивилизации, и на бюрото му е останала книгата, която е трябвало да донесе – „Време разделно“, защото отговоря на житейската ситуацията, в която се намира той и обеща, че ще я донесе. Беновска обясни, че ще го окуражи във времето разделно с няколко подаръка – тениската на предаването с въпроса „Защо?“, който водещата допълни - „ Защо решихте да станете министър на здравеопазването?“. Министърът отговори, че решението е било на премиера Борисов, защото е сметнал, че има нужда от човек, работил дълги години се е занимавал с бюджета и осъзнава, че системата на здравеопазването е разконцентрирана и нестабилна. Ананиев е бил дълги години в управлението на НЗОК и е запознат с функционирането ѝ, както и е изготвял финансирането на министерството на здравеопазването. Той допълни, че използва капацитета на медиците, директорите на болници, научните работници в областта, пациентски организации и т.н. Беновска подари българска, здрава, червена ябълка на министъра с пожелание да бъде здрава ябълка в политиката, защото утре предстои протест на 20 болници. Ананиев обясни, че преди да влезе в политиката е бил спортист и една ябълка „е детска игра“. Беновска подари и книгата си с интервюто на Ахмед Доган от 1992 година.
Истанбулската конвенция – защо Ананиев е против?; Какво е становището на БСП?; Какво се случва между БСП и Станишев?
Водещата отвори темата за ратифицирането на Истанбулската конвенция и отказа на 8 министри, включително и той, да я подкрепят. Министърът отговори, че все пак правителството е приело ратифицирането и той застава зад конвенцията, защото защитава жените, но според него и останалите несъгласни министри е необходим дебат за изчистване на терминологичните неточности и преводи. „Имаме нужда от тази конвенция“ каза той. Беновска попита дали не е необходимо да се направи разяснителна кампания за конвенцията. Ананиев се съгласи и каза, че това е трябвало да се случи преди заседанието на министерския съвет, защото дебатът щеше да протече по друг начин. Водещата припомни, че БСП след 5-часово обсъждане и против волята на лидера на ПЕС Станишев вчера са решили да не подкрепят ратифицирането и ще гласуват категорично против в парламента. Министърът каза, че не иска да коментира решенията на партията и ще намерят правилното решение, защото те са били в основата, когато конвенцията е била подкрепена в Европейската комисия. Беновска попита дали е възможно БСП да не гласуват единно. Ананиев каза, че на министерски съвет не е е гласувано единно и всички са рационални хора, които преценят ползите и вредите от всеки акт и е напълно възможно разминаване в БСП.
Беновска каза, че Станишев е повече от два мандата лидер на ПЕС и е в основата на издигането и поддържането на Корнелия Нинова начело на партията и поставя Деница Златева на поста „Жени-ПЕС“. Водещата попита какво ще се случи със Станишев след като не може да се „оправи със своята партия“ и възможно ли е да му попречат да бъде издигнат за нов председател на ПЕС. Ананиев каза, че е важно българин да е на такава позиция, но съдбите се променят и се надява разговорите в БСП да изкристализират и да не поставят Станишев в неудобно положение да се обяснява в Европейските структури и ПЕС.
Нинова инициира проверка на Сметната палата срещу Борисов
Беновска помоли за коментар относно решението на Нинова да призове Сметната палата да провери дали е законно премиерът да харчи самоволно обществени пари. Беновска попита в какво качество Сметната палата ще проверява министър-председателя. Ананиев отговори, че проверява дали изпълнението на бюджета отговаря на приетия закон и обясни, че Борисов не харчи самоволно пари, а разходите за персонал се отпускат само след решение на българския парламент и е редно да настъпят промени в закона за бюджета. Министърът допълни, че в някои случаи е предвидено правителството да взима такива решения – полицейски заплати, например. Според него за момента няма нужда от проверка, защото няма конкретно решение на Парламента, но те подкрепят реформата за хората, които са на терен. Беновска обясни, че има закони и порядки за извършване на проверки кой и как си упражнява дейността. Ананиев се съгласи и каза, че правителството има правомощията и може да изготви промени в закона за бюджета на министерство на вътрешните работи и процедурата ще бъде спазена по закона за публичните финанси.
Индекс на доверие към България; Цените на тока и протестът на работодателите
Ананиев обясни, че е повече от 30 години в министерството на финансите. Беновска помоли министъра за коментар на индекса на доверие към България, публикуван във в-к Financial Times, е достигнал своя връх през октомври 2017 година. Ананиев обясни, че знае технологията на работа и индикаторите, които се използват за оценка на икономическото и социалното развитие, политическата класа и т.н. и е убеден, че оценката е правилна и е позитивно настроен за бъдещия рейтинг на държавата. Той бе категоричен, че икономическите показатели на България доказват растеж, излишък в бюджета и спад в безработицата. Беновска попита защо работодателите организират протест против увеличаване цените на тока – какво е равнището на техните печалби и разходите за ток. Ананиев обясни, че токът като част от себестойността оказва влияние върху цената на крайная продукт, който прозивежда бизнесът, но има регулатор за наблюдение на факторите, които променят цената на тока и ако те са налице – някой трябва да поеме увеличението. Беновска попита дали неплатежоспособни са работодателите, че не могат да изплатят увеличението. Министърът обясни, че те са гъвкави в това отношение, както и по отношение на заплатите на служителите, и не смята, че ще се влоши конкурентоспособността и продукцията на България няма да бъде предпочитана.
Какво се случва в здравеопазването?; Доклад за състоянието на болниците; Преструктуриране и оздравяване на лечебните заведения; Частните болници, които източват държавните; Хаос във фънкционирането на отделните звена; Недостиг на медици; Протест на общинските болници
Водещата каза, че е клиширано изказването, че здравеопазването ни е в нездравословно състояние, но е факт – плащат се здравни осигуровки, но не се получава адекватна помощ, за много неща се доплаща, определени категории заболявания не разполагат с ефективни лекарства, като например как е отстъпила ГЕРБ в НС за лекарствата за онкоболните. Беновска попита каква е „рецептата“. Ананиев отговори, че системата има много проблеми и първото нещо, с което се е захванал, е анализ на държавните болници и тяхното състояние. Докладът е оперативен инструмент и се провежда определена политика спрямо него. Министърът на здравеопазването бе категоричен, че Ловешката болница е първата, която ще бъде оздравена, и чрез действията си той ще накара хората да му вярват, а не да си мислят, че преструктурирането се прави с цел закриване на структури. Главната идея е болничната система да предоставя качествено обслужване. На базата на анализа Ананиев констатира какво е финансовото състояние на държавните болници в страната – общата картина е много ниско равнище, заради неправилно управление, липса на контрол, липса на ангажимент на мениджмънта, липса на отговорност за неправилно взети решения, неадекватно използване собствеността на болниците. „Трябва ли да продължават частни болници да се впиват като пиявици в държавни и общински болници срещу фиктивни договори?“ попита Беновска. Ананиев отговори, че това е второто действие с МВР и Прокуратурата и са в няколко болници са установили, че приходите от извършената дейност се разпределят 85 на 15 в полза на частната болница, при положение, че държавната болница е предоставяла всичко, което има на разположение – персонал, сгради и т.н. Водещата попита какво ще последва от тези констатации. Ананиев обясни, че са накрая на доклада и ще излязат с резултатите. Тези хора, които са накърнили държавния интерес, ще получат заслуженото си наказание. Той продължи с това, че трябва да се работи и за премахване на лошите взаимоотношения и координация между регионалните звена на държавата – спешна помощ, районни НЗОК, районни здравни инспекции, извънболнична и болничната помощ, дефицит на лекари и сестри и в момента едни и същи медици рaботят едновременно в държавни и частни болници или извънболнична помощ. Министърът подчерта, че той е принципал на 70 болници и се регистрира загуба от 165 милиона лева заради хаосът, а през 2010 година загубите са били 57 милиона. Тогава болниците са били заблудени, че ще получат кредити, за да се разплатят, но ако се предприемат структурни промени – задълженията отново ще се трупат. Беновска цитира прессъобщение, че утре – 15 януари, между 12 и 13 часа, членовете на Сдружението на общинските болници в България ще прекратят служебните си задължения и персоналът ще излезе пред лечебните сгради в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване. Ананиев обясни, че държавата предоставя на общинските болници 28, 5 милиона лева за извършване на дейност по спешната помощ, която не е регламентирана с пакета, който плаща НЗОК и обикновено е осъществявана от болници, които са в отдалечени и високопланински райони, свързана е и с ТЕЛК и с всичко извън пакета на НЗОК. Министърът обясни, че той не може да предостави повече пари, защото ще попадне под ударите на ЕК, заради недопустима помощ. Това, което може да направи, е планът за преструктуриране на всяка една болница, който да влезе в действие. Беновска попита какво точно ще направи утре по повод протеста. Ананиев пожела да обясни какво ще се случи в Ловешката болница. Той подчерта, че успешно са вдигнали запорите ѝ, за да може тя да работи нормално и да получава приходите от НЗОК. Успехът се дължи на неговото обещание и поемане на ангажимент за преструктуриране на болницата в рамките на 3-6 месеца. Ще бъдат съкратени ненужните легла с 30%, с 30% се съкращава административния персонал, който не върши работа, а само получава пари, оптимизира се дейността и финансовите потоци на болницата и по този начин тя ще функционира нормално, ще изплаща заплати на всички, които наистина работят, ще се купуват необходимите медикаменти и консумативи. Ананиев обясни, че на 3-я месец болницата ще може да се самоиздържа и осигурява ефективно лечение на нуждаещите се, за които има капацитет. Направен е регионален преглед за потребностите на хората и те са осигурени от други болници. Той бе категоричен, че няма смисъл човек да се лекува в болница, която няма капацитета и нужната апаратура за конкретното заболяване. Беновска попита кога Ловешката болница ще започне да печели. Ананиев обясни, че задачата на болниците не е да печели, а да лекува. След като лечебното заведение се стабилизира ще има ресурс да надхвърля разхода за съответния месец. Изготвен е график за разплащане към кредиторите за около 5-годишен период, въпреки че те искат това да се случи по-бързо. Министърът подчерта, че иска да направи реален отчет, да го покаже и а го изпулни.
Проблемите на медицинските сестри, акушерите, лаборантите и т.н.
Беновска отвори темата за срещата му утре с медицинските сестри. Ананиев обясни, че министерството е запознато с исканията на сестрите, акушерите, лаборантите и т.н. и работи по тях – диференцирано заплащане на база положен труд и квалификация, постоянна квалификация, обучения през целия живот, престиж на професията, кариерно развитие, подобряване условията на труд. Министърът на здравеопазването обясни, че негативните оценки за професията идват от застаряването на населението, демографския срив и лошите условия. Относно възнагражденията, Ананиев каза, че той не ги определя и предстоят разговоди със синдикатите и работодателите. НЗОК каса изпраща ресурс за извършена дейност, който трябва да бъде разпределен за заплати, консумативи, медикаменти, апаратура и дългове. Министърът отговори категорично, че не прехвърля отговорността, защото заплатата се заработва, трябва да се осъществява дейност, която да осигури ресурса. Беновска обясни, че има различни периоди и интензивност на работа в болниците, които зависят от грипни епидемии и т.н. Ананиев обясни, че механизмите на финансиране на НЗОК са съгласувани с тези периоди и има месечен, тримесечен и годишен план – когато има по-голям разход се прехвърлят пари от месеците с по-малък разход, но е важен годишният баланс. Беновска изрази своята вяра наистина да се погледне хуманистично и прагматично на случващото се в здравеопазването. Министърът каза, че докладът ще бъде разсекретен след като получи необходимата политическа подкрепа. Той обясни, че болниците потъват постоянно и неразплатените разходи стават огромни, а в същото време се обещават кредити, а не се предприемат структурни мерки. Ананиев обещава, че ще се договаря с кредиторите да се предлагат нормални условия за разплащане, за да могат болниците да функционират нормално и второ – да бъдат преструктурирани и да заработват необходимия ресурс за лечението на болните.
Спешната помощ, спешният телефон и агресията срещу медиците
Беновска попита какво се случва със спешната помощ, със спешния телефон, с агресията срещу медиците и кога проблемите ще се изчистят. Министър Ананиев отговори, че спешната помощ е голям проект на стойност 163 милиона лева – евросредства и национално съфинансиране и въпреки известното забавяне неговият екип работи и е в края на първия етап – социални, икономически и демографски изследвания, уточнени са всички 237 точки за разпределяне на спешните центрове, кои ще се ремонтират и т.н. Срокът за приключване е до 3 години след подписване на договора, а проектът трябва да бъде представен до 30 март на Оперативна програма „Региони в растеж“. Относно спешния телефон, Ананиев каза, че е имало обществена поръчка, която е спечелена от Мтел, имало е обжалвания, но целта е предварително изпълнение, за да не остане страната ни без спешен телефон. Министърът е сигурен, че ще успее, защото линията е изградена и остава само смяна на соурс кодовете. Очаква се КЗК да се произнесе в началото на тази седмица. Ананиев помоли следващият път да се отдели повече време за здравеопазването.
Така завърши разговорът на Илиана Беновска с Кирил Ананиев в седмичното политическо обзорно предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 14-ти януари 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска: Г-жо Нинова, поемате ли отговорност за Шушана през нощта - лампата светела, но я е нямало - като сте против Истанбулската конвенция

Беновска: Г-жо Нинова, поемате ли отговорност за Шушана през нощта - лампата светела, но я е нямало - като сте против Истанбулската конвенция

14 Януари 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Не се ли тревожите, г-жо председател на БСП Нинова, че Шушана, момиче от стара еврейска песен, възродила се като синоним на „добро момиче“ в Бг-социалните мрежи е в опасност – лампата у дома ѝ свети, а нея я няма? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването. Наско Ментата тревожно съобщава в песен: „Снощи минах покрай вас. Лампата ти светеше. Лампичката светеше, Шушана, а теб те нямаше…“.
Да попитаме и заместничката Ви в БСП Деница Златева, която е и заместник-председател в Европа на „Жени ПЕС“ - Деница, знаете ли Шушана как е? Нали, на този пост сте длъжна да защитавате правата на жените, а и собствените си женски права?!
Знаете ли, Деничка и Корнелия, колко „Шушани“ са похитени, насилени, бити, убити, унизени, обезправени? Вие, Корнелия и Деница, не сте ли унижавани, употребявани и изоставяни публично или дискретно от мъже…. Не сте ли били в ролята на „обичащата жена“, която по своя воля - заради служебния и икономически просперитет на мъжа, Ваш спътник в живота, заради осигуряване за него на престижни и високоплатени постове, екстри от битов и друг характер, сте го обгрижвали с питки, шкембе, издръжка, апартаменти, а той си взима секретарка с мерки на плеймейтка и Ви унижава?!
Освен че и двете отказахте защита на женските права, г-жи Нинова и Златева, Вие и двете саботирате избора на Сергей Станишев за нов мандат председател на ПЕС- И не само това. Застрашавате вековната социалистическа партия БСП да бъде блокирана в ПЕС. Тези Ви действия не са ли белег за черна неблагодарност към Станишев, които е двигател и гарант за издигането и на двете Ви? Това, г-жо Нинова, някак напомня и на начина, по който се опитвате да се освободите и от пловдивския лидер на БСП Георги Гергов, благодарение на чиято подкрепа станахте и председател на БСП. Известно е,че жените имат силно оръжие да се защитават от мъжете и то се нарича „женско коварство“, но защо не защитавате правата на жените с приемане на норми, а не с методи, които будят неуважение към Вас лично и жените като категория?
Аз също имам свои задръжки по повод норми в Истанбулската конвенция, но нека има сблъсък на позиции и аргументи, а не по женски да извиваме ръцете на мъжете, ако искаме женските ръце да не бъдат извивани. С подобно поведение Вие подлагате на съмнение годността на жените да участват пълноценно в голямата политика. И потвърждавате възгледа, че жените трябва да си стоят в кухнята.
И ето Ви доказателство, г-жо Нинова - битовите Ви аргументи в политиката за вот на недоверие към ГЕРБ бяха разбити от един мъж – почетния председател на ДПС Ахмед Доган на Коледа?! Доган с деликатен текст Ви каза, на Вас, Нинова – „бяхте Таман на мястото си в кухнята с тестото - да си месите погачата.“
Цитирам Доган:
„Първо, във вътрешно-политически план предизборната парадигма за президентските и парламентарни избори-2017 година все още не е стихнала: кой-кого ще „елиминира“, „смачка“ или „ победи“ вече работи в личностно измерение и тъкмо затова излиза извън нормалните граници на изразяване с Езика на политиката;
Второ, обективната неопределеност на външно-политическия проспект задава безпокойство и тревожност, което се равнява на „наливане на масло в огъня“ във вътрешно-политически план.
Всеки от нас е наясно, че всяко управление си има проблеми, унаследени от предишни правителства или създадени от актуално управляващите. Разбира се, те трябва да бъдат коригирани чрез опозиционни политики. В крайна сметка в това се състои и смисълът на политическия плурализъм във всяка демократична държава.
Страната е изправена пред много сериозно предизвикателство. Председателството на ЕС. България ще бъде във фокуса на важни събития и мероприятия. И въпрос на обща политическа и социална отговорност е да комуникираме на нормален европейски политически Език.
Не е по-маловажен и въпросът за вота на недоверие към правителството в началотo на председателството на ЕС. Доколкото разбирам този вот на недоверие няма за цел да свали правителството, а само да го коригира и насърчи към позитивни дела. Добре, този акт може да се изтълкува и като рутинна демократична процедура. Но ако вотът на недоверие мине, какво правим? Има ли партия, която е готова да управлява страната след евентуални предсрочни избори? Моята преценка е, че няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата.
Тогава какво правим?
Ако целта е „стани да седна“, не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом. Защото, първо, че тотално ще се изпортим, може някак да се преглътне. По-важното е друго: това правителство няма да има по-дълъг живот от няколко месеца. И отново влизаме в опасната спирала на предсрочни избори само и само дa си намерим място в централната властова система на държавата. Затова дълг на гражданското общество и на всички политически сили е да гарантират сигурността и стабилността на държавата“.
И още един мъж, тези дни, Ви даде косвен урок как се вдъхновява една нация - Доналд Туск, председателят на ЕС, на чист български език, с български стихове и анализ на българската история окрили българите при откриването на европредседателство ни. Той започна със стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно".
"Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти."
Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. "При всеки поглед нови, по-нови красоти" – тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези "нови, по-нови красоти".
По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.
Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови Европейската перспектива за целия регион.
Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!“
Ше намерите ли и Вие, Корнелия Нинова, точните думи, верните тези, за да вдъхновите народа да Ви избере за водач на България – за каквато се самономинирате Вие сама? Каква е собствената Ви самооценка – от 2009 г., вече 9-та година БСП не е печелила парламентарни избори, а в София не е управлявала от 1990-та година - 28 години… И сигурна ли сте, че самата БСП няма да Ви отхвърли заради едноличното Ви управление на партията-столетница?!
Аз съм Беновска и питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат. 18 юли 2018 г.
Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат. 18 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.