НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Милка Миладинова: Майката на братя Миладинови е дала първия тласък на отношението им към народната песен

Милка Миладинова: Майката на братя Миладинови е дала първия тласък на отношението им към народната песен

4 Февруари 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Майката на братя Миладинови е дала първият тласък на отношението им към народната песен. Това каза Милка Миладинова, потомка на братята Димитър и Константин Миладинови, в интервю за Агенция „Фокус“ за тяхната дейност и за българското им самосъзнание. Милка Миладинова поясни, че техният интерес към фолклора започва след разговора с проф. Виктор Григорович, който отива на гости на Миладинови, който се възхищава от песента, изпълнена от майка му. „В писмо до Миладинов той му пише, че това богатство трябва да се събира“, каза тя. По думите ѝ интересът на двамата братя към фолклора няма как да не е събуден в семейството, тъй като Миладинови са голяма фамилия. „Един от братята – Наум е бил музикален. Неговият внук Климе, беше и много музикален. Внукът му също“, допълни Милка Миладинова. Тя допълни, че въпреки всички условности и трудности, сборникът „Български народни песни“ получава изключителна оценка и отзвук от Чехия, Полша и Словакия. „Правят се преводи на отделни песни. Братя Миладинови създават сборник с епохално значение, с изключително влияние не само в българската, а и в съседните наши славянски страни. Неслучайно този сборник претърпява и много издания“, допълни тя.
Деница КИТАНОВА
Пълния текст на интервюто чете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елисавета Миладинова: Самосъзнанието на братя Миладинови е било чисто българско

Елисавета Миладинова: Самосъзнанието на братя Миладинови е било чисто българско

29 Януари 2018 | 20:43 | Агенция "Фокус"
София. Самосъзнанието на братя Миладинови е било чисто българско. Това каза Елисавета Миладинова, потомка на братята Димитър и Константин Миладинови, в интервю за Агенция „Фокус“ за тяхната дейност и за българското им самосъзнание. Тя обърна внимание, че независимо от това, че Димитър Миладинов е елински учител, той самият до 1855 г. е запазил една кратка бележка по повод смъртта на руския цар Николай, в която са записани само няколко реда на български език. По думите й той е пишел изключително на гръцки. „Въпреки че е преподавал гръцки език и в Кукуш, в Охрид и е бил елински учител в Битоля, неговото самосъзнание е било чисто българско. Димитър Миладинов пише писмо до Виктор Григорович 1846 г., изпратено след срещата им в Охрид, която дава тласък на Миладинов да започне своята събираческа дейност. В самото писмо той моли Григорович да му пише на гръцки език, защото всичко, което е писал и превеждал до наши дни, е излязло от неговата ръка на български език, с гръцки букви. Той не е знаел българската азбука. Така е било тогава по това време“, обясни Елисавета Миладинова. Тя допълни, че е запазен молитвеник, писан от ръката на Димитър Миладинов още от 1841 г. също на български език с гръцки букви. По думите й той е дарен на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ през 1912 г. от дъщерята на Димитър Миладинов Царевна. „Той се пази до днес и показва как хората от тази епоха са писали и разпространявали, за да могат да ги разберат не само децата, но и възрастните. Известно е, че Димитър Миладинов е бил учител не само на децата. Обучавал е възрастни хора на четмо и писмо“, обясни Елисавета Миладинова. Потомката на Миладиновци разказа, че през 1852 г. по-малкият брат Константин заминава при приятеля и ученика на Димитър Миладинов Партений Зографски в Зографския манастир, където учи български, славянска граматика и синтаксис. „Той е виждал, че българският народ има нужда от своя роден език. Дотогава всички както Григор Пърличев и самият Кузман Шапкарев са преподавали на гръцки език. Виждайки, че народът трябва да се учи на роден език, започват да учат българско писмо“, разказа тя.
Деница КИТАНОВА


Пълният текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елисавета Миладинова: Не всички народни песни, които братя Миладинови са записали, са били с гръцки букви

Елисавета Миладинова: Не всички народни песни, които братя Миладинови са записали, са били с гръцки букви

29 Януари 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
София. Не всички народни песни, които братя Миладинови са записали, са били с гръцки букви. Това каза Елисавета Миладинова, потомка на братята Димитър и Константин Миладинови, в интервю за Агенция „Фокус“ за тяхната дейност и за българското им самосъзнание. „За братя Миладинови е писано много. Техният сборник „Български народни песни“ е резултат от тяхната упорита работа. Това безценно съкровище на народа ни, както самият Константин пише в предговора на сборника, излиза на бял свят благодарение помощта на хърватския епископ Юрай Щросмайер през януари 1861 г. С помощта на Виктор Рачински Константин Миладинов се е свързал с големите учени, най-вече с Измаил Срезневски, който е харесал 14 народни песни. Тези песни са писани на български език. Открити са по-късно в четири малки ръкописни тетрадки. Нашата литераторка проф. Лиляна Минкова ги публикува преди десетина години. Те доказват, че не всички песни, които братята са записали, са били с гръцки букви“, обясни Миладинова. Тя разказа, че Константин Миладинов е видял, че сборникът не може да бъде издаден в Москва, поради което в началото на 1860 г. е тръгнал обратно за родината си. „Спира се във Виена, свързва се с българи и там намира своя благодетел Йосиф Юрай Щросмайер. Щросмайер разбира голямото значение на тези събрани песни и помага на Константин. Миладинов преседява в Дяковската си семинария повече от 6 месеца, където с помощта на студентите подготвя сборника. За голямо нещастие братя Миладинови не могат да се порадват и да изпитат сладостта от своето епохално дело, за което днес ние сме благодарни“, коментира Елисавета Миладинова. Тя посочи, че по това време Димитър вече е в затвора, а Константин, напускайки Дяково и Загреб, е арестуван в Цариград и затворен в тъмницата. По думите й там двамата братя намират своята смърт. „Константин умира на 11 януари, а Димитър на 7 януари 1862 г. Тяхното дело ще бъде запазено и ще бъде славено във вековете. Интересът към тяхното епохално фолклорно издание и отзвукът, който то дава сред прогресивната славянска общественост вече 156 години продължава да вълнува своите почитатели. Много може да се говори за тяхната родолюбива дейност, но не е възможно с няколко думи да се очертае значението на сборника, на тяхната дейност както народни просветители и будители“, каза потомката на Миладиновци.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елисавета Миладинова: Наскоро открих, че майката на братя Миладинови се е казвала Петра

Елисавета Миладинова: Наскоро открих, че майката на братя Миладинови се е казвала Петра

29 Януари 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Наскоро открих, че майката на братя Миладинови се е казвала Петра. Това каза Елисавета Миладинова, потомка на братята Димитър и Константин Миладинови, в интервю за Агенция „Фокус“ за тяхната дейност и за българското им самосъзнание. Тя поясни, че роднинската ѝ връзка с братята Димитър и Константин Миладинови е много близка. „Моят пра-прадядо е брат на Димитър и Константин Миладинови“, обясни тя. Елисавета Миладинова разказа, че Димитър е най-големият син на грънчаря Христо Миладинов, а Константин най-малкият. По думите ѝ баща им Христо е бил известен майстор в целия Стружки окръг. „Той е имал 6 сина и 2 дъщери. Най-големият, както казах е Димитър, след него има още трима сина: Атанас, Матей и Апостол. Точно от Апостол идва моята родствена връзка с двамата възрожденци. Не мога да ви кажа точно последователността на раждането на братята, но единственият, който остава жив след Освобождението е братът Наум Христов Миладинов, който живее в София и идва тук в началото на 80-те години на 19 век. През 1881 г. идва в София, тук умира, има и семейство. Най-малкият Константин се ражда три месеца след смъртта на бащата. Те имат също две сестри – Ана и Кръста, които имат потомство. Това е в кратко описанието на голямата фамилия на Христо Миладинов и неговата съпруга“, обясни Елисавета Миладинова. Тя разказа, че доскоро не е било известно името на майката на Миладиновци и разказа, че ровейки се из архивите на възрожденците, е намерила, че тя се е казвала Петра. „Предполагам, че това е наистина името на майката на великите възрожденци, която е била много добра песнопойка“, допълни потомката на братя Миладинови.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.