НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Nikkei Asian Review: Япония и България са се споразумели да засилят сътрудничеството си по бъдещото споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония

Nikkei Asian Review: Япония и България са се споразумели да засилят сътрудничеството си по бъдещото споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония

15 Януари 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
София. Японският министър-председател Бойко Борисов и неговият български колега Бойко Борисов са се споразумели да продължат съвместната работа по ранното прилагане на споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС, докато София е поела ротационното председателство в ЕС, пише японското бизнес-издание Nikkei Asian Review.
Абе обяви след срещата в българската столица, че Япония планира да стартира инициатива по сътрудничеството, насочена за подпомагане на страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. Посещението в България на Абе се провежда, след като Токио и ЕС приключиха преговорите за споразумение за свободна търговия, което трябва да създаде една от най-големите икономически зони на света, с цел да се приложи в началото на 2019 г.
Според планираната инициатива в Западните Балкани Япония ще назначи посланик по въпроса, който ще помага на Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Сърбия и Косово да станат страни членки на ЕС по-скоро.
„Япония ще следи стабилността в региона на Западните балкани“, заяви Абе в съвместна пресконференция, а Борисов приветства решението. Абе допълни, че Япония ще установи бизнес-форум, за да подпомогне японските компании в провеждането на бизнес в България.
Двамата лидери също така потвърдиха необходимостта да се засили натискът спрямо Северна Корея, която продължава развитието на ракетната си и ядрената си програми, за да я заставят да промени политиката си.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NHK: Министър-председателите на Япония и България обсъдиха икономическото сътрудничество и Северна Корея

NHK: Министър-председателите на Япония и България обсъдиха икономическото сътрудничество и Северна Корея

15 Януари 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателите на Япония и на България Шиндзо Абе и Бойко Борисов са се разбрали да си сътрудничат по прилагането на Споразумението за икономическо партньорство, за което Япония и ЕС миналата година приключиха преговори, предава японската телевизия NHK.
Двамата лидери подчертаха необходимостта да се засили натискът спрямо Северна Корея, за да се застави тя да промени политиката си. Те се споразумяха да създадат форум за обсъждане на предизвикателствата пред японските компании, когато се опитват да водят бизнес в България.
Абе заяви, че е необходимо и двете страни да признаят важността на близкото сътрудничество по въпроса за Северна Корея. Борисов заяви, че България се съпротивлява силно срещу развитието на ядрената и ракетната програми на Пхенян. Той допълни, че е необходимо завръщане на преговорната маса и да се положат усилия въпросите да се решат по мирен начин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Fox Business: България ще предостави възможности за японските фирми на Балканите

Fox Business: България ще предостави възможности за японските фирми на Балканите

15 Януари 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе и българският му колега Бойко Борисов обещаха в неделя да създадат възможности за японския бизнес на Балканите и се съгласиха за нуждата от противопоставяне на ядрената заплаха от Северна Корея, предава бизнес редакцията на най-голямата медийна група в САЩ – Fox News.
Абе е на шестдневна обиколка в Европа, първото посещение на японски премиер в региона на Балканите и Балтика. Преди да пристигне в България, той беше в Естония, Латвия и Литва. Следващите спирки са Сърбия и Румъния. Заедно с Абе пътува делегация от представители на 30 японски компании.
Абе заяви, че Япония подкрепя обединена Европа и изказа похвали за усилията на България да привлече страните от региона на Западните Балкани в Европейския съюз. Япония иска да увеличи икономическото си присъствие в Източна Европа в противовес на Китай.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев на среща с премиера на Япония Шиндзо Абе: Инвестициите, търговията, иновациите и науката са приоритетни в отношенията ни с Япония

Президентът Румен Радев на среща с премиера на Япония Шиндзо Абе: Инвестициите, търговията, иновациите и науката са приоритетни в отношенията ни с Япония

15 Януари 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Изключително сме щастливи да ви приветстваме у нас. Високо оценяваме това първо в историята на двустранните отношения посещение в България на министър-председател на Япония, особено през тази значима за страната ни година, когато за първи път сме ротационен председател на Съвета на ЕС. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът Радев отбеляза, че Япония е наш традиционен приятел и приоритетен партньор, с който споделяме еднакви ценности и сходни позиции по важни международни въпроси.
По време на разговора двамата се обединиха около мнението, че настоящата знакова визита на премиера Абе в България ще издигне нивото на двустранните отношения, ще стимулира разширяването на бизнес контактите и ще даде силен тласък за активизиране на сътрудничеството във всички области на взаимен интерес, особено в сферата на икономиката и инвестициите. „Наш приоритет в двустранните отношения е оползотворяването на значителния потенциал в инвестициите, търговията, иновациите, науката и технологиите, тъй като България е все по-привлекателна дестинация за развиване на бизнес“, посочи Румен Радев и изрази надежда, че все повече японски компании ще развиват у нас проекти с висока добавена стойност.
„Япония подкрепя обединена Европа и се радваме, че един от приоритетите на българското председателство е насърчаването на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и подобряване на транспортната и комуникационната свързаност в региона“, отбеляза по време на срещата японският министър-председател. От своя страна президентът Радев приветства интереса на японската страна към държавите от региона и добави, че от съществено значение е и свързаността в научните проекти между държавите.
Българският държавен глава и японският премиер Шиндзо Абе потвърдиха по време на срещата си, че поддържането на международния ред, основан върху демокрацията, свободата и върховенството на закона, е от ключово значение. „Следим внимателно и със загриженост обстановката около Северна Корея. България категорично осъжда севернокорейската ядрена програма и призовава тези опити да бъдат спрени“, заяви Румен Радев, според когото въпросът може да бъде решен единствено чрез преговори и диалог.
Двамата се обявиха за допълнително насърчаване на богатия образователен обмен, базиращ се на сътрудничеството между научни институции и университети на двете страни. „Обменът на студенти и високи технологии е от изключително значение за нас и сме благодарни за ежегодно отпусканите японски държавни стипендии за обучение на наши студенти и специализанти“, посочи президентът Радев.
Японската страна възнамерява да увеличи броя на стипендиите, които ще бъдат отпускани по линия на научния обмен. Плановете за това са във връзка с предстоящите през 2019 г. чествания по случай 110-годишнината от първите официални двустранни контакти, 80-годишнината от установяването и 60-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения. Общо бе виждането, че тези важни годишнини трябва да бъдат отбелязани по подходящ начин, включително с културна програма и размяна на визити на високо равнище.
По време на срещата беше обсъдено и възходящото развитие на стратегическото партньорство между ЕС и Япония. „Като председател на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., България е готова да продължи конструктивната си роля за диалога ЕС-Япония и да съдейства за близкото сътрудничество и координация по важни международни и регионални въпроси“, каза още Румен Радев.
Румен Радев благодари на Шиндзо Абе за голямата подкрепа, оказана ни от Япония в годините на прехода на страната ни към демокрация и пазарна икономика.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Въведена е временна организация на движението във връзка с официално посещение на министър-председателя на Япония

София: Въведена е временна организация на движението във връзка с официално посещение на министър-председателя на Япония

15 Януари 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. Въведена е временна организация на движението във връзка с официално посещение на министър-председателя на Япония. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Забранени са престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:
До отпътуване на делегацията:
- на ул. „Съборна” между ул. „Цар Калоян” и пл. „Света Неделя”;
- на паркинга пред София Хотел Балкан”.
От 08.00 часа до приключване на мероприятието:
- на ул. „Будапеща” между бул. „Кн. Александър Дондуков” и хотел „Арена ди Сердика”;
- на бул. „Кн. Александър Дондуков” между ул. „Будапеща” и ул. „Г. Бенковски”.
Столична дирекция на вътрешните работи осигурява постове за контрол и регулиране на движението.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще проведе среща с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе

Президентът Румен Радев ще проведе среща с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе

15 Януари 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
София. Oт 09.30 часа държавният глава Румен Радев ще разговаря на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, който ще бъде на посещение у нас. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това е първо в историята на двустранните отношения посещение в България на министър-председател на Япония.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историческо посещение на японския министър-председател Шиндзо Абе в България (ОБЗОР)

Историческо посещение на японския министър-председател Шиндзо Абе в България (ОБЗОР)

15 Януари 2018 | 04:29 | Агенция "Фокус"
София. При засилени мерки за сигурност японският министър-председател Шиндзо Абе се срещна с българския премиер Бойко Борисов в сградата на Министерския съвет. Органите на реда не допускаха преминаването на граждани в района на главния вход на институцията. След близо 2-часова среща, двамата премиери направиха изявление пред медиите, с което обобщиха разговорите си. Шиндзо Абе заяви, че Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани по време на европредседателството. Японският премиер изрази радостта си, че има възможност да осъществи посещението си в България и благодари за изключително топлото посрещане. Той изказа уважението си към премиера Бойко Борисов за това, че има тежката отговорност за председателството на ЕС. Абе подчерта, че България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свобода, демокрация и върховенство на закона. По думите му по време на срещата им са разговаряли за постоянно усложняващата се ситуация в сигурността в Източна Азия. Премиерът на Япония заяви, че страната му подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани, тъй като Япония се е фокусирала върху стабилността им. Шиндзо Абе изрази надежда, че със сътрудничеството между двете страни ще продължат да си сътрудничат и с целия регион. Той подчерта, че е важно да се засилят икономическите ни отношения и затова с премиера Борисов са решили стартират японски бизнес форум. Японският премиер добави, че се надява, че посещението му ще доведе до задълбочаване на връзките между България и Япония в политика, икономика, култура, спорт. По думите му са взели съвместно решение за създаване на приоритет между двете страни, който да задълбочи взаимния обмен в различни области като култура, наука и технологии.
От своя страна министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще страната ни ще положи цялата си воля и усърдие максимално бързо да приключат преговорите между ЕС и Япония. Той подчерта, че категорично осъжда поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети. Според него всички проблеми трябва да се решават мирно на масата на преговори. Борисов уточни, че днес с японския премиер имат традиционни и изключително близки с двата народа отношения, с изключително мощните корпорации, чиито лидери са в София. Според него с българската експертиза по темата с премиера на Япония ще положат грантови схеми за подпомогне на големи инфраструктурни проекти не само в България, но и на територията на Балканите. Борисов благодари за безвъзмездната помощ през 90-те години, която Япония е предоставяла.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FOX news: България обеща възможности за японския бизнес на Балканите

FOX news: България обеща възможности за японския бизнес на Балканите

15 Януари 2018 | 03:22 | Агенция "Фокус"
София. Японският премиер Шиндзо Абе и българският министър-председател Бойко Борисов обещаха в неделя да създадат възможности за японския бизнес на Балканите, като се съгласиха съща така относно нуждата от противопоставяне на заплахите, които идват от Северна Корея.
Абе заяви, че Япония желае обединена Европа, като в същото време приветства усилията на България да предложи европейска перспектива за държавите от бивша Югославия.
Телевизията отбелязва, че Япония търси начини за да подсили влиянието си в Източна Европа на фона на китайското икономическо присъствие в региона.
Според Борисов, съществува възможността японските фирми да изпълнят големи инфраструктурни проекти в България и на Западните Балкани.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историческо посещение на японския министър-председател Шиндзо Абе в България (ОБЗОР)

Историческо посещение на японския министър-председател Шиндзо Абе в България (ОБЗОР)

14 Януари 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. При засилени мерки за сигурност японският министър-председател Шиндзо Абе се срещна с българския премиер Бойко Борисов в сградата на Министерския съвет. Органите на реда не допускаха преминаването на граждани в района на главния вход на институцията. След близо 2-часова среща, двамата премиери направиха изявление пред медиите, с което обобщиха разговорите си. Шиндзо Абе заяви, че Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани по време на европредседателството. Японският премиер изрази радостта си, че има възможност да осъществи посещението си в България и благодари за изключително топлото посрещане. Той изказа уважението си към премиера Бойко Борисов за това, че има тежката отговорност за председателството на ЕС. Абе подчерта, че България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свобода, демокрация и върховенство на закона. По думите му по време на срещата им са разговаряли за постоянно усложняващата се ситуация в сигурността в Източна Азия. Премиерът на Япония заяви, че страната му подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани, тъй като Япония се е фокусирала върху стабилността им. Шиндзо Абе изрази надежда, че със сътрудничеството между двете страни ще продължат да си сътрудничат и с целия регион. Той подчерта, че е важно да се засилят икономическите ни отношения и затова с премиера Борисов са решили стартират японски бизнес форум. Японският премиер добави, че се надява, че посещението му ще доведе до задълбочаване на връзките между България и Япония в политика, икономика, култура, спорт. По думите му са взели съвместно решение за създаване на приоритет между двете страни, който да задълбочи взаимния обмен в различни области като култура, наука и технологии.
От своя страна министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще страната ни ще положи цялата си воля и усърдие максимално бързо да приключат преговорите между ЕС и Япония. Той подчерта, че категорично осъжда поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети. Според него всички проблеми трябва да се решават мирно на масата на преговори. Борисов уточни, че днес с японския премиер имат традиционни и изключително близки с двата народа отношения, с изключително мощните корпорации, чиито лидери са в София. Според него с българската експертиза по темата с премиера на Япония ще положат грантови схеми за подпомогне на големи инфраструктурни проекти не само в България, но и на територията на Балканите. Борисов благодари за безвъзмездната помощ през 90-те години, която Япония е предоставяла.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: България се обяви за мирно разрешаване на кризата на Корейския полуостров

ТАСС: България се обяви за мирно разрешаване на кризата на Корейския полуостров

14 Януари 2018 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. България се обяви за мирно разрешаване на кризата на Корейския полуостров. Това заяви в неделя, по време на брифинг след края на разговорите си с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, българският премиер Бойко Борисов, предава ТАСС.
„Категорично осъждаме поведението на Северна Корея и нейната ядрена и ракетна програми. Освен това, ние сме категорични, че този проблем трябва да се разреши по мирен път“, заяви Борисов след разговора с Абе, продължил час и половина.
„Говорихме за постоянно влошаващата се ситуация и необходимостта от съвместни усилия за разрешаване на този проблем“, отбеляза Абе и подчерта, че в най-близко бъдеще трябва да се намери разрешение на проблема с отвлечените японски граждани от севернокорейското разузнаване.
В неделя Абе пристигна в България за кратка визита, в рамките на своето турне в шест Балтийски и Балкански страни. В понеделник той ще проведе среща с президента на България Румен Радев.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Категорично осъждаме поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети

Премиерът Бойко Борисов: Категорично осъждаме поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети

14 Януари 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
София. Категорично осъждаме поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след срещата му с японския премиер Шиндзо Абе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Абсолютно съм солидарен с абсолютно всичко, което говори и изрази премиерът Абе. Категорично осъждаме поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети. Да изпратим поздрави на императора на Япония. В заключение съм си позволил за уверя японския премиер Шиндзо Абе, че на входа на Европа между Азия и Европа има една държава – България“, заяви Борисов. По думите му българският и японският народ имат изключителни симпатии едни към други. „Още веднъж добре дошли“, добави още българският премиер.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Японският премиер Шиндзо Абе: Надявам се, че посещението ми ще доведе до задълбочаване на връзките между България и Япония в политика, икономика, култура, спорт

Японският премиер Шиндзо Абе: Надявам се, че посещението ми ще доведе до задълбочаване на връзките между България и Япония в политика, икономика, култура, спорт

14 Януари 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се, че посещението ми ще доведе до задълбочаване на връзките между България и Япония в политика, икономика, култура, спорт. Това каза на пресконференция премиерът на Япония Шиндзо Абе след срещата му с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на всички за изключително топлото посрещане. Бих искал да изкажа своето уважение към министър-председателя г-н Борисов за това, че има тежката отговорност за председателството на ЕС. По време на днешната среща разговаряхме относно постоянно усложняващата се ситуация на сигурност Източна Азия“, заяви Абе. По думите му са взели съвместно решение за създаване на приоритет между двете страни, който да задълбочи взаимния обмен в различни области като култура, наука и технологии. „През 2020 г. Токио ще посрещне олимпийските и параолимпийски игри, а карате, което е специалност на г-н Борисов, ще бъде нов олимпийски спорт. Надявам се, че това посещение ще се превърне в нови възможности за развитие на отношенията между България и Япония, ще доведе до задълбочаване на връзките между двете страни в политика, икономика, култура, спорт“, каза още Шиндзо Абе.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Цялата си воля и усърдие ще положим максимално бързо да приключат преговорите между ЕС и Япония

Премиерът Бойко Борисов: Цялата си воля и усърдие ще положим максимално бързо да приключат преговорите между ЕС и Япония

14 Януари 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
София. Цялата си воля и усърдие ще положим максимално бързо да приключат преговорите между ЕС и Япония. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след срещата му с японския премиер Шиндзо Абе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се в тези 2 дни да свършим доста работа. „Категорични сме, че всички проблеми трябва да се решават мирно на масата на преговори. Цялата си воля и усърдие ще положим максимално бързо да се ускори процесът по време на нашето председателство за приключат на преговорите между ЕС и Япония, защото това е важно и за бизнеса. Преди една година темата Западни Балкани надали сте я чували някъде. Сега тя е приоритет на ЕС по време на нашето председателство. 16+1 се измести в България тази година, така че освен председателството на ЕС ще имаме и председателство на 16+1 с китайския премиер“, заяви Борисов. По думите му след първото посещение в Саудитска Арабия, саудитският престолонаследник също има интерес и ще организират такава среща в България. „Днес с японският премиер имаме традиционни и изключително близки с двата народа отношения, с изключително мощните корпорации, чиито лидери днес са тук в София, с българската експертиза по темата, съм убеден, че с премиера на Япония ще положим схеми за подпомогне на големи инфраструктурни проекти не само в България, но и на територията на Балканите. Благодаря за безвъзмездната помощ, която Япония е предоставяла. Още веднъж добре дошли“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Японският премиер Шиндзо Абе: Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани

Японският премиер Шиндзо Абе: Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани

14 Януари 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
София. Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани. Това каза на пресконференция премиерът на Япония Шиндзо Абе след срещата му с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Радостен съм, че имам възможността да осъществя това посещение в България, което е първо за японския министър-председател. Бих искал да изкажа своето уважение към Бойко Борисов за това, че има тежката отговорност на председателството на ЕС. България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свобода, върховенство на закона. По време на днешната срещата разговаряхме за постоянно усложняващата се ситуация в сигурността в Източна Азия. Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани“, заяви Абе. По думите му Япония се е фокусирала върху стабилността на Западните Балкани. „Създадохме инициатива за сътрудничество в западните Балкани. Надявам се, че със сътрудничеството с България ще продължим да си сътрудничим и с целия регион. Важно е да се засилят икономическите ни отношения. Решихме да стартираме японски бизнес форум. Бих искал този форум, който създадохме с Борисов да се превърне в продължително сътрудничество и за двете страни“, каза още японският премиер.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Агенция „Фокус“ излъчва на живо във „Фейсбук“ пресконференция на премиера Бойко Борисов и министър-председателя на Япония Шиндзо Абе

Агенция „Фокус“ излъчва на живо във „Фейсбук“ пресконференция на премиера Бойко Борисов и министър-председателя на Япония Шиндзо Абе

14 Януари 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Фокус“ излъчва на живо във „Фейсбук“ пресконференция на премиера Бойко Борисов и министър-председателя на Япония Шиндзо Абе. Пресконференцията може да гледате тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе

14 Януари 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне днес с премиера на Япония Шиндзо Абе, който е на официално посещение в България. Това е първата визита на японски министър-председател у нас. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
По време на срещата между двете делегации ще бъде запозната японската страна с приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз; както и търсене на сътрудничество по тези приоритети и готовността ни да работим за разширяване на стратегическото партньорство Европейки съюз - Япония.
Сред темите на срещата са и задълбочаването на търговско-икономическото партньорство между България и Япония, с акцент върху увеличаването на българския износ, както и възможностите за привличането на японски инвестиции и технологии.
Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще бъде придружен и от голяма бизнес делегация, състояща се от представители на над 30 японски компании.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След посещението си в балтийските държави: Шиндзо Абе пристига в България

След посещението си в балтийските държави: Шиндзо Абе пристига в България

14 Януари 2018 | 01:27 | Агенция "Фокус"
София. След посещението си в държавите от Балтийския регион – първото по рода си на действащ министър-председател на Япония, Шиндзо Абе продължава обиколката си в Източна Европа с визита в България. Агенция AFP припомня, че освен страната ни, японският премиер ще посети съседните ни Сърбия и Румъния, преди да отпътува обратно за Токио в сряда.

Агенция „Фокус“ припомня:

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне в неделя, 14 януари, с премиера на Япония Шиндзо Абе, който ще бъде на официално посещение в България. Това ще бъде първа визита на японски министър-председател у нас, поясниха по-рано от правителствената информационна служба.
По време на срещата между двете делегации ще бъде запозната японската страна с приоритетите на Българското председателство на Европейския съюз; както и търсене на сътрудничество по тези приоритети и готовността ни да работим за разширяване на стратегическото партньорство Европейки съюз - Япония.
Сред темите на срещата са и задълбочаването на търговско-икономическото партньорство между България и Япония, с акцент върху увеличаването на българския износ, както и възможностите за привличането на японски инвестиции и технологии.
Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще бъде придружен и от голяма бизнес делегация, състояща се от представители на над 30 японски компании.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония и Естония са се договорили за необходимостта да се засили натиска спрямо Северна Корея

ТАСС: Япония и Естония са се договорили за необходимостта да се засили натиска спрямо Северна Корея

13 Януари 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Токио. Японският министър-председател Шиндзо Абе заяви по време на съвместна пресконференция с естонския си колега Юри Ратас, че правителствата на двете държави смятат за необходимо да се засили максимално натиска срещу Северна Корея, развиваща своята ракетно-ядрена програма, предава ТАСС.
„Важно е, че постигнахме съгласие за това, че не признаваме ядреното оръжие за Северна Корея и че се договорихме, че е необходимо максимално засилване на натиска срещу нея“, заяви Абе. Той подчерта, че Пхенян представлява сериозна заплаха, защото притежава ракети, които могат да достигнат и Талин.
По време на европейската обиколка Абе ще посети в близките дни и Латвия, Литва, България, Сърбия и Румъния. Те са важни за Япония от гледна точка на стратегическия ѝ подход относно ситуацията около Северна Корея. С изключение на Естония те всички имат дипломатически отношения с Пхенян, а България и Румъния имат и негово посолство на своя територия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шиндзо Абе продължава обиколката си в Балтийските страни

Шиндзо Абе продължава обиколката си в Балтийските страни

13 Януари 2018 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Вилнюс/Рига. Шиндзо Абе започна шестдневната си европейска обиколка, по време на която ще посети Естония, където пристигна в петък, Латвия, Литва, България, Сърбия и Румъния – ставайки първия лидер на азиатска държава, посетил тези страни.
В Талин, той изнесе реч, фокусирана върху киберсигурността и въпроси около информационните технологии. Малката балтийска нация, с население от 1,3 милиона души, се смята за една от най-напредналите в технологично отношение европейски държави.
В събота той ще посети съседните Балтийски страни Латвия и Литва, преди да продължи към Балканските България, Румъния и Сърбия.
Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще проведе среща с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе

Президентът Румен Радев ще проведе среща с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе

12 Януари 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. На 15 януари, от 09.30 часа държавният глава Румен Радев ще разговаря на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, който ще бъде на посещение у нас. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това е първо в историята на двустранните отношения посещение в България на министър-председател на Япония.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе

12 Януари 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне в неделя, 14 януари, с премиера на Япония Шиндзо Абе, който ще бъде на официално посещение в България. Това ще бъде първа визита на японски министър-председател у нас. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
По време на срещата между двете делегации ще бъде запозната японската страна с приоритетите на Българското председателство на Европейския съюз; както и търсене на сътрудничество по тези приоритети и готовността ни да работим за разширяване на стратегическото партньорство Европейки съюз - Япония.
Сред темите на срещата са и задълбочаването на търговско-икономическото партньорство между България и Япония, с акцент върху увеличаването на българския износ, както и възможностите за привличането на японски инвестиции и технологии.
Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще бъде придружен и от голяма бизнес делегация, състояща се от представители на над 30 японски компании.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат. 18 юли 2018 г.
Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат. 18 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.