НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Туристически форум „Планинарско кино“ ще се проведе в Асеновград на 27 януари

Пловдив: Туристически форум „Планинарско кино“ ще се проведе в Асеновград на 27 януари

13 Януари 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Туристически форум „Планинарско кино“ ще се проведе в Асеновград на 27 януари. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Ивайло Мирчев, експерт от ОП „Туризъм“ в Асеновград. Събитието ще се проведе за времето от 14.00 до 21.00 часа в сградата на Туристическия информационен център. „Форумът „Планинарско кино“ беше предвиден още за края на миналата година във връзка с честванията на Световния ден на туризма, но поради лошото време решихме да го направим като първо събитие за годишния календар на ОП „Туризъм“ за 2018 година. Форумът ще представлява излъчване на няколко филма, свързани със спелеологията, туризма и въобще с всички неща, които касаят пряко нашата община като възможности за развитието на туризма. Събитието ще бъде с участието на пещерен клуб „Черни връх“-София и сдружение „Устремени“, които ще представят своите филми. Ще проведем дискусия във връзка с тези възможности за туризъм. Ще направим и един поглед на случилото се през миналата година, когато реализирахме няколко събития в биосферен парк „Червената стена“. Общо взето ще обърнем внимание на всички дейности, които могат да се извършват там, а именно експедиции в пещерите в Добростанския карстов район, преходите в красивите места на Добростанския рид и всичко, свързано с възможностите на туризъм и увеличаване на туристопотока в нашата община“, каза Ивайло Мирчев.
Експертът в ОП „Туризъм“ в Асеновград добави, че цели пет часа ще бъдат излъчвани филми, като общинското предприятие ще представи своите нови филми във връзка с популяризирането на туристическия маршрут „Свещената утроба на Родопа“. „Ще представим и три чудесни филма, заснети от дрон. Целта ни е да насочим вниманието на хората, които ще посетят събитието, към всички тези чудесни места“, посочи Мирчев. Той отбеляза, че туристическият форум ще обърне внимание и на събитието „Училище сред природата“. „Това е нещо, което направихме на 15 септември миналата година, а именно един открит урок, прекрасен следобед за децата от района, който се проведе на поляните пред хижа „Марциганица“. Там направихме игри за децата, алпийски тролей, презентации, касаещи биологичното разнообразие и хармоничното съжителство между човека и природата. Продължаваме целенасочената си политика за грамотност в планината и опазване на биологичното разнообразие в Община Асеновград“, каза още Ивайло Мирчев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“ - Асеновград: Очаква се пещерата Добростански бисер да попадне в списъка на 100-те национални туристически обекта в страната

Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“ - Асеновград: Очаква се пещерата Добростански бисер да попадне в списъка на 100-те национални туристически обекта в страната

13 Януари 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Очаква се пещерата Добростански бисер в Асеновград да попадне в списъка на 100-те национални туристически обекта в страната. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив експертът в ОП „Туризъм“ в Асеновград Ивайло Мирчев. По думите му вече са направени Направили постъпки пред МОСВ, за да се съгласува с тях въпросната кандидатура и пещерата да получи място в следващите тиражи на книжката с национални обекти. „Към момента 3 обекта от община Асеновград са в тази национална кампания. Това са Исторически музей - Асеновград, Бачковския манастир и Асеновата крепост. Считаме, че пещерата Добростански бисер отговаря на всички условия, за да бъде част от тези 100 национални туристически обекта“, посочи Мирчев. Той отбеляза, че от месец април пещерата Добростански бисер в Асеновград вече ще бъде стопанисвана от ОП „Туризъм“. „Това е една от най-красивите пещери в Родопите. Тя не е голяма като площ, но е изключително красива като пещерни образувания. Напълно социализирана е и е напълно адаптирана за посещения – с осветление и с изградени парапети. Маршрутът до нея е изключително красив. В рамките на 500 метра се преминава през чудесни гледки от хижа „Марциганица“ до самата пещера. В непосредствена близост до нея се намира изключително панорамния връх Попа. В близост до нея е и връх Червената стена. Ще опитаме да насочим вниманието си към популяризиране именно на този район на биосферен парк „Червената стена“, коментира експертът.
Ивайло Мирчев каза още, че пещерата Добростански бисер е останала необитаема и затворена за посетители близо 20 години. „През 80-те години тя се социализира, а впоследствие от средата на 90-те години в нея не се допускаха хора. Металните ограждения и решетките за безопасност бяха изкъртени и изпочупени. Сега вече пещерата отговаря на всички условия, за да може да се влиза безпрепятствено в нея, има и осветление. Над самата пещера се изгради туристически център, който да посреща туристите. Ще имаме на разположение екскурзовод, както и всички нужни артикули и сувенири, които туристите могат да си закупят“, обясни той и добави, че 2018 година ще бъде белязана от сериозна рекламна кампания, целяща да популяризира атрактивния обект.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 година
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 год...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.