НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МРРБ: С новото ръководство ВиК-Добрич вече дава добри финансови резултати, на 13 февруари на среща с гражданите ще бъдат дискутирани всички въпроси около състоянието на дружеството

МРРБ: С новото ръководство ВиК-Добрич вече дава добри финансови резултати, на 13 февруари на среща с гражданите ще бъдат дискутирани всички въпроси около състоянието на дружеството

5 Февруари 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Успеем ли да стабилизираме дружеството, за да не генерира нови загуби, ще може да се търси привлечен ресурс от банки или други кредитни институции, или дори държавен заем, който да е безлихвен. Така заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова коментира състоянието на ВиК Добрич в предаването на БНР „Преди всички“. Тя обясни, че проблемите в оператора са се развивали от поне 10 години и посочи, че една от причините за лошото му финансово състояние е свързана с огромните разходи за електричество, тъй като водата в областта се добива по помпажен начин, а разходите за тази дейност не се покриват от приходите на дружеството. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Заместник-министърът допълни, че има сериозни проблеми и със събираемостта и състоянието на водоснабдителната мрежа.
Според Малина Крумова стабилизирането на оператора ще е труден и дълъг процес заради натрупаните задължения в размер на над 32 млн. лв. и затова първата задача е да има положителен финансов резултат. Тя посочи, че действията на новото ръководство са насочени в тази посока. Настоящото ръководство на ВиК-Добрич показва резултати, каза още заместник-министърът и обясни, че за първи път дружеството има положителен финансов резултат за деветмесечието на миналата година. Постигнати са редица споразумения с кредитори за разсрочване на стари задължения, включително на лихвите по тях, което дава глътка въздух и позволява по-структурирана оперативна работа, допълни тя. Работи се за повишаване на събираемостта. В летния сезон са проведени редица акции по отношение на установяване на кражби и преустановяване на неправомерно използване на вода.
За оптимизацията на дружеството може да допринесе и подмяната на стари тръби като се прекратят загуби и течове по тях, коментира още Малина Крумова. Тя напомни, че в момента от Община Добрич се изпълнява голям проект с финансиране от Оперативна програма „Околна среда“, който е насочен към подмяна на водоснабдителна мрежа в града. Подготвя се и регионално прединвестиционно проучване за Област Добрич, което също ще концентрира инвестициите в Добрич. Тези два проекта ще осигурят инвестицията, която е необходима, за да се намали съществено загубата на вода от течове и аварии в града. Тръбите са стари, никой не го отрича. Те се нуждаят от сериозна инвестиция и това се прави с двата проекта, подчерта Крумова.
Заместник-министърът посочи, че магически решения няма и е некоректно вината за тежкото състояние на ВиК Добрич да се прехвърля върху сегашното му ръководство, каквито твърдения се тиражират в публичното пространство и попита какво е направил предишният управител за решаването на проблема в Добрич, след като го свежда до старите тръби с лошо качество, които пораждат големите водозагуби.
Заместник-министърът коментира, че през 2016 г. при старото ръководство бизнес планът на ВиК Добрич е предвиждал цена от 2,41 лв. за доставяне на вода. В коригирания бизнес план тази цена е намалена с 40 ст.
Малина Крумова добави, че на 13 февруари в Добрич ще се състои среща, на която ще бъдат дискутирани всички интересуващи гражданите въпроси.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Отправена е покана до управителя на ВиК да бъде изслушан на предстоящото заседание на Общинския съвет за състоянието на дружеството

Добрич: Отправена е покана до управителя на ВиК да бъде изслушан на предстоящото заседание на Общинския съвет за състоянието на дружеството

26 Януари 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Добрич. Отправена е покана до управителя на ВиК – Добрич инж. Тодор Гикински да бъде изслушан на предстоящото заседание на Общинския съвет (ОбС) на 30 януари за състоянието на дружеството. Това съобщи председателят на ОбС – Добрич Иво Пенчев, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. До момента няма отговор дали поканата ще бъде приета. Причината за тази покана – в дневния ред на заседанието е включено разглеждане на предложение за приемане на становище за опрощаване на дължими държавни вземания на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД.
От Администрацията на президента на Република България в Общинския съвет е постъпила преписка, образувана по искане на директора на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД, с която е заявено желание за опрощаване на данъчни задължения и осигуровки от дейността на дружеството. В молбата си до президента на Република България изпълнителният директор на „В и К Добрич“ АД иска опрощаване на дължими вземания във връзка с осъществяване на дейността си в размер на 7 101 551 лв. Основните мотиви за исканото опрощаване на дължимите вземания са тежкото финансово и икономическо състояние на дружеството. Членовете на Постоянната комисия (ПК) „Регионално развитие, международно сътрудничество, европейски програми и проекти” са решили на свое заседание да бъде отправена поканата, за да се даде възможност на инж. Гикински да представи информация за актуалното състояние на дружеството, което ръководи и на база това ОбС да вземе адекватно решение. Това съобщи зам. председателят на Комисията Михаел Игнатов. Той допълни, че общинските съветници ще се запознаят и с това кои задължения на ВиК – Добрич се определят като несъбираеми и защо.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани настояват срещата на Борда на директорите на ВиК с обществеността да бъде проведена в периода 1-7 февруари

Добрич: Граждани настояват срещата на Борда на директорите на ВиК с обществеността да бъде проведена в периода 1-7 февруари

24 Януари 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Добрич. Граждани изразяват несъгласието си чрез писмо срещата на Борда на директорите на ВиК с обществеността да се състои след 7 февруари. Писмото е адресирано до областния управител на Добрич и управителят на водното дружество, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. „На 23.01.2018 г. беше проведена среща разговор между представители на Гражданската инициативна група, Борда на директори на ВИК АД Добрич и представители на Областната администрация Добрич. На тази среща се договорихме да бъде насрочена дата за провеждане на среща – обсъждане, с присъствието на Борда на директорите, кметовете на общините в област Добрич и представители на гражданите, за да се обсъдят проблемите с предоставяната услуга от ВИК АД Добрич в Добричка област, както и да се представи на обществеността какви дейности предвижда оздравителният план на дружеството. С изненада научаваме от прессъобщението на Областния управител г-н Красимир Кирилов, че срещата е насрочена от него за 13.02.2018. Независимо че сме предоставили наши контакти, никой от Областната администрация не намери време да се посъветва с нас и съвместно да насрочим и уточним подробности за провеждането на тази среща. Отново институциите показват своето несериозно отношение към гражданите и ни игнорират , като не се съобразяват с нашето мнение. Тъй като едно от исканията ни и това с най-голяма тежест е да не приемаме увеличение на цената на ВИК услугата, ние настояваме срещата да бъде проведена в периода между 01.02.2018 - 07.02.2018, но не и след 07.02.2018, когато е насрочено закритото заседание на КЕВР, на което ще се решава дали или с колко ще бъде увеличена цената на услугата за 2018 г. Настояваме да се съобразите с абонатите на ВИК Добрич и със засилващото се недоволство и негативни настроения от лошото качество на предоставяната услуга“, се казва в писмото, подписано от Гражданска инициативна група.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани отново протестираха срещу поскъпването на водата в областта

Добрич: Граждани отново протестираха срещу поскъпването на водата в областта

21 Януари 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Добрич. Граждани отново протестираха в Добрич срещу поскъпването на водата в областта, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Както и миналата неделя, протестиращите се събраха в 11.00 часа пред сградата на Областна администрация – Добрич. Отново бяха припомнени исканията, а те са – да не поскъпват услугите на ВиК-Добрич, ръководството да подаде оставка и бизнес планът на дружеството да бъде обсъждан с участието на граждани. И тази неделя бяха издигнати плакати с надписи: „Оставка“ и „Стига лъжи“.
Въпреки много студения ден, немалко граждани изразиха своята съпричастност към протеста, като сред тях беше и зам.-кметът на Добрич с ресор „Устройство на територията“ арх. Боян Коларов. С викове „Оставка“ протестното шествие премина по част от пешеходната зона в центъра на града. То достигна до „Стара къща“, където се изви хоро.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани излизат на протест срещу предложението за поскъпване на водата в областта

Добрич: Граждани излизат на протест срещу предложението за поскъпване на водата в областта

21 Януари 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Добрич. Граждани организират нов протест срещу предложението за поскъпване на водата в област Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Протестиращите ще се съберат от 11.00 часа пред сградата на Областна администрация Добрич, като ще преминат по част от централната пешеходна зона и за кратко ще бъде блокирано движението на автомобили в района на „Стара къща“.
Миналата неделя се проведе протест под мотото: „И една стотинка е много“, а днес то ще бъде: „Извинявайте за неудобството, ние се опитваме да променим Добрич“. Протестът е организиран от Гражданска инициатива, която чрез социалните мрежи заявява: „Ние организирахме гражданския протест миналата неделя, на който стартирахме подписка в подкрепа на исканията на гражданите на град Добрич да не се увеличава цената на ВиК-услугите за област Добрич, за оставка на директора на ВиК-Добрич и борда на директорите“. Настоява се също така проблемите на дружеството да бъдат подложени на широко обществено обсъждане с участието на жителите на града. Само за 5 дни подписката са подкрепили повече от 1100 души от Добрич и областта.
„Търпението на народа е на ръба на чашата, добре че пак няма вода, иначе щеше да прелее!“, заявяват от Гражданската инициатива.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани подготвят нов протест срещу предложението за поскъпване на водата в областта

Добрич: Граждани подготвят нов протест срещу предложението за поскъпване на водата в областта

19 Януари 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Добрич. Граждани подготвят нов протест срещу предложението за поскъпване на водата в област Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Протестиращите ще се съберат пред сградата на Областна администрация Добрич в неделя – 21 януари, в 11,00 часа, като ще преминат по част от централната пешеходна зона и за кратко ще бъде блокирано движението на автомобили в района на „Стара къща“. Миналата неделя мотото беше: „И една стотинка е много“, тази: „Извинявайте за неудобството, ние се опитваме да променим Добрич“. Протестът е организиран от Гражданска инициатива, която чрез социалните мрежи заявява: „Ние организирахме гражданският протест миналата неделя, на който стартирахме подписка в подкрепа на исканията на гражданите на град Добрич да не се увеличава цената на ВиК- услугите за област Добрич, за оставка на директора на ВиК- Добрич и борда на директорите“. Настоява се също така проблемите на дружеството да бъдат подложени на широко обществено обсъждане с участието на жителите на града. Бе стартирана подписка. Само за 5 дни са се подписали повече от 1100 човека от Добрич и областта.
„Търпението на народа е на ръба на чашата, добре че пак няма вода, иначе щеше да прелее!“, заявяват от Гражданската инициатива.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Областна управа излезе със становище по повод засиления обществен интерес по темата за предложеното повишение на цената на водата в областта

Добрич: Областна управа излезе със становище по повод засиления обществен интерес по темата за предложеното повишение на цената на водата в областта

17 Януари 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областна управа излезе със становище по повод засиления обществен интерес относно внесеното в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение от „ВиК Добрич“ АД за повишение на цената на водата. В изявлението се казва: „Съгласно съществуващата нормативна уредба водният оператор има задължение да информира Асоциацията по ВиК (АВиК), на чиято територия е оператор, за подготвения бизнес план за срок от пет години, който включва дейности на дружеството, инвестиции и цена на услугите за доставяне на вода, пречистване и отвеждане на канализационни води. Както е известно, членове на АВиК са всички общини на територията на област Добрич и държавата, представлявана от Областния управител. Водното дружество с изпълнителен директор инж. Петър Калчев, съгласно изискванията, разработи бизнес план за периода 2017-2021 г., който бе предоставен за разглеждане, обсъждане и гласуване от Общинските съвети на всички общини в областта. Бизнес планът на „ВиК Добрич“ АД бе разгледан на заседание на АВиК и одобрен с Решение № 3-1/16.08.2016 г. Одобреният от АВиК бизнес план, ВиК операторът внесе в КЕВР, откъдето многократно бе връщан, като последно Регулаторът със свое решение №БП-Ц- 19/13.10.2017 г. върна отново бизнес плана със задължителни указания за преработване по четиринадесет точки. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Асоциацията по ВиК, изпълнените от водното дружество предписания на КЕВР са изпратени до всички кметове и председатели на Общински съвети в област Добрич. Областният управител, в качеството си на председател на АВиК, своевременно уведоми за последните промени МРРБ и МОСВ, откъдето се чака становище на експертите. КЕВР е независим орган и междувременно определи дата за провеждане на обществено обсъждане – 15 януари 2018 г. В заседанието участие взеха представители на двете синдикални организации, Омбудсмана на Република България и експерти. Дискутирани и обсъдени бяха по години предложенията на дружеството, залегнали в бизнес плана. Водата и състоянието на водното дружество винаги са били чувствителна тема за добруджанци. Областният управител обръща сериозно внимание на проблема и съвместно със заинтересованите страни се търсят конструктивни решения. Темата е част от въпросите, които постъпват като проблеми на гражданите в приемните дни на Областна администрация“. Посочено е още, че до момента Асоциацията среща разбиране и полага максимални усилия съвместно с МРРБ за подобряване икономическото състояние на дружеството-оператор. Нееднократно Областният управител е водил разговори с ресорните заместник- министри. Състоянието на „ВиК Добрич“ АД е дискутирано при срещи на Областния управител с министрите на МРРБ и МОСВ и народните представители. КЕВР обяви, че на 7 февруари 2018 г. ще даде окончателно решение за област Добрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани настояват за обществено обсъждане на бизнес плана на ВиК – Добрич до 7 февруари

Добрич: Граждани настояват за обществено обсъждане на бизнес плана на ВиК – Добрич до 7 февруари

17 Януари 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Добрич. По примера на Община Генерал Тошево, която организира референдум, и след проведения в неделя протест сега граждани настояват за обществено обсъждане на бизнес плана на ВиК – Добрич до 7 февруари. Това e заявено в открито писмо, разпространено чрез социалните мрежи, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Писмото е адресирано до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), националния омбудсман и кмета на Добрич Йордан Йорданов. „С настоящото писмо каним членовете на Комисията по енергийно и водно регулиране да насрочат в срок до 07.02.2018 г., ново обществено обсъждане на територията на град Добрич нa проектa на решение за одобряване на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация Добрич” АД и за утвърждаване и одобряване цени на ВиК услуги на дружеството, като по този начин осигурят на потребителите безпрепятствен достъп без необходимост от извършване на разходи за придвижване до седалището на Комисията и в удобен за работещия гражданин ден и час“, е посочено в откритото писмо. Като основна причина е отбелязан огромният интерес към темата от страна на гражданите, както и от страна на регионални и национални медии и институции. Към това като аргументи се добавят обществената значимост на проблема и позицията на дружеството „ВиК Добрич”, монополист в сферата, в която упражнява дейност. Тя бе изразена през уикенда в отговор на организирания протест в добруджанския град. Към писмото са приложени искания за цена на водата, оставка на управителя на ВиК Добрич и оздравителен план на дружеството.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова към КЕВР: Увеличението на цената на водата в Добрич е необосновано

Омбудсманът Мая Манолова към КЕВР: Увеличението на цената на водата в Добрич е необосновано

15 Януари 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, във връзка с предстоящото увеличение на цената на водата в област Добрич. Това стана след открито заседание на регулатора днес, където се проведе обществено обсъждане на проект на решение за одобряване на бизнес плана за „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД и за утвърждаване и одобряване цените на ВиК услугите на оператора, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р България.
Увеличението за потребителите ще бъде от 32 ст., в сравнение с това, което реално е плащано през 2017 г., в рамките на около 11%. Това са едни от най-високите нива на плащана вода в страната, а в същото време качеството на доставяната услуга е незадоволително. В институцията на омбудсмана постъпиха редицата сигнали, включително и колективна жалба, с която граждани от Добрич и областта настояват да не се увеличава цената на водата.
„Моето становище е да не се приема бизнес плана, защото необосновано се увеличава размерът на инвестициите, като същевременно се намаляват количествата фактурирана вода и практически не се променя размера на общите загуби, което от своя страна пряко рефлектира върху повишението на цената на доставяната питейна вода“, заяви Мая Манолова.
По думите й, процедурата по одобряване на бизнес плановете и ценовите предложения трябва да бъдат спрени, докато не бъдат приети правила за утвърждаването им, след изтичането на първата година от регулаторния период. Също така следва да се публикуват в цялост бизнес плановете и финансовите отчети на съответните дружества.
„Числата, свързани със социалната поносимост, се вземат достатъчно произволно, а предвидените количества фактурирана доставена вода не могат да бъдат проверени“, категорична е Манолова.
Тя подчерта, че в Доклада на регулатора не е посочено откъде са взети данните за средномесечен доход на лице от домакинството в региона. Според нея, данните трябва да бъдат взети от наблюдението на домакинските бюджети, защото използваните в случая числа показват по-високи стойности, за да се обоснове неоснователното повишаване на цената на услугата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Сапозникова, организатор на протеста срещу вдигането на цената на водата в Добрич:  Готови сме да инициираме общонационален протест в София, ако исканията ни не бъдат чути

Мая Сапозникова, организатор на протеста срещу вдигането на цената на водата в Добрич: Готови сме да инициираме общонационален протест в София, ако исканията ни не бъдат чути

15 Януари 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Добрич. Жителите на Добрич ще организира общонационален протест в София, ако исканията им против вдигането на цената на водата, не бъдат чути. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Мая Сапозникова, един от организаторите на протеста срещу евентуално поскъпване на водата, провел се в града на 14 януари. „Септември месец правихме подписка с молба да ни обърнат внимание относно големият проблем в Добрич с общите водомери, с разкопаните улици, честите аварии. Днес само 5 аварии са обявени, но това значи, че ще има и повече. Тази подписка и гражданската колективна жалба я препратихме на всички институции - КЕВР, Областна администрация Добрич, омбудсмана Мая Манолова, като всички отговориха, освен ВиК—Добрич“, коментира Мая Сапозникова. Тя каза още, че това са многогодишни проблеми в Добрич, за които не се намират решения, а се дават само напразни обещания.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Още преди около три месеца отправих апел държавата да обърне внимание на собственото си дружество - ВиК

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Още преди около три месеца отправих апел държавата да обърне внимание на собственото си дружество - ВиК

14 Януари 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Добрич. Още преди около три месеца отправих апел държавата да обърне внимание на собственото си дружество – ВиК. Това заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов, който заедно със своя заместник с ресор „Устройство на територията“ арх. Боян Коларов подкрепи днес протестиращите граждани, които изразиха своето недоволство от предложението за поскъпване на водата в града, срещу управлението на дружеството и предоставяните от него услуги, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Йордан Йорданов подчерта, че още през ноември миналата година е била организира среща с министъра на регионалното развитие, на която е било ясно заявено, че гражданите са готови да излязат на протест заради лошото състояние на ВиК – Добрич, което води като последствие и до лошото състояние на пътните настилки в града заради безразборното разкопаване за отстраняване на водни аварии. „И ето, че дойде денят, в който това се случи. Преди близо три месеца алармирахме и сега съм на протеста, за да подкрепя хората. Мисля, че трябва да изкажем недоволството си от това, защото първо стоим без вода, второ се нарушава цялата пътна настилка в града и впоследствие Общината трябва да харчи излишни пари заради тяхното разкопаване“, каза Йордан Йорданов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани протестираха срещу евентуално поскъпване на водата в областта

Добрич: Граждани протестираха срещу евентуално поскъпване на водата в областта

14 Януари 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Добрич. Граждани се събраха на протест пред сградата на Областна администрация в Добрич, за да протестират срещу евентуално поскъпване на водата в областта и да изразят несъгласие и с други проблеми, свързани с услугите, които ВиК – Добрич предоставя, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Още вчера чрез социалните мрежи бе разпространено отворено писмо, в което се заявява твърда позиция против предложеното увеличение на цената на водата в Добрич и областта. В контекста на загубите по водопреносната мрежа на ВиК дружеството в Добрич, които възлизат на рекордните 85%, гражданите не са съгласни с поскъпването на водата. Протестиращите подчертаха, че качеството на водата също е лошо и не се препоръчва за пиене, което налага всяко домакинство да отделя допълнителен финансов ресурс за закупуването на питейна вода от търговската мрежа. Според хората ежемесечно към личните водомери на домакинствата се начисляват и допълнителни кубици от т.нар. общи водомери и сметките на домакинствата са изключително високи. Настоява се за ревизия на начините на събираемост на задълженията спрямо некоректните платци. Остро бе изразено и несъгласие с работата на сегашното ръководство на дружеството. Протестиращите искат сформиране на екип от местни специалисти за изготвяне на оздравителен план на ВиК – Добрич, да се спазва плана до неговото удовлетворително за гражданите и окончателно изпълнение, да има прозрачност по време на изпълнението на бизнес плана и да бъде дадена възможност за участие на гражданите в дискусии, касаещи работата на дружеството. Протестиращите бяха издигнали плакати с различни послания: „И една стотинка е много!“, „Стига аварии, искаме вода!“, „Оставка“, „Мръсна вода = болни деца“, „С цената на водата ни вадите душата“ и др. Започнала е подписка в подкрепа на протеста. Към момента той е подкрепен от близо 100 души. Заявена е подкрепа и от други населени места в страната, от различни неправителствени организации, като има идея да бъде организиран национален протест, свързан с недоволство от цените и услугите, които предлагат водните дружества в страната. Протестът днес бе подкрепен от кмета на Добрич Йордан Йорданов и зам.-кмета „Устройство на територията“ арх. Боян Коларов. След като бяха изказани различни позиции на граждани, протестиращите преминаха по част от централната пешеходна зона на Добрич, скандирайки: „Оставка!“.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на водата в града

Добрич: Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на водата в града

13 Януари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Добрич. Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на водата в града. Във връзка с това е изготвено и отворено писмо до отговорните институции. Информацията се разпространява чрез медиите и социалните мрежи в интернет, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Протестът е насрочен за утре – 14 януари, от 11,00 часа пред сградата на Областна администрация – Добрич. Отвореното писмо е адресирано до Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Омбудсмана на Република България, Комисията за енергийно и водно регулиране, областния управител на Добрич и до Община град Добрич. В писмото се заявява твърда позиция против предложеното увеличение на цената на водата в Добрич и областта. „Загубите по водопреносната мрежа на ВиК дружеството в Добрич възлизат на рекордните 85%. Загуби, които се налага отново ние да плащаме. В същото време качеството на водата е лошо и не се препоръчва за пиене, което налага всяко домакинство да отделя допълнителен финансов ресурс за закупуването на питейна вода от търговската мрежа. Ежемесечно към личните ни водомери се начисляват и допълнителни кубици от т.нар. общи водомери и сметките ни са изключително високи. С оглед на всичко това сме на мнение, че увеличението на цената на водата до 3,28 лв. е напълно неоснователно и социално непоносима“, се посочва в писмото. Изразено е несъгласие с работата на сегашното ръководство на дружеството. Настоява се за сформиране на екип от местни специалисти за изготвяне на оздравителен план на ВиК – Добрич, да се спазва плана до неговото удовлетворително за гражданите и окончателно изпълнение, да има прозрачност по време на изпълнението на бизнес плана и да бъде дадена възможност за участие на гражданите в дискусии, касаещи работата на дружеството.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.