НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Цецка Цачева е издала заповед за определяне състав на комисия, която да разработи финансирането на програми, свързани с домашно насилие

Министър Цецка Цачева е издала заповед за определяне състав на комисия, която да разработи финансирането на програми, свързани с домашно насилие

14 Февруари 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. С решение от 17 януари 2018 г. на Министерски съвет е приета Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017 - 2018 г. Въз основа на това решение МС отпуска на Министерство на правосъдието 450 000 лв. с които се финансират Консултативните центрове за жертви на насилие, Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.
Във връзка с приемането на тази национална програма министърът на правосъдието е издал заповед за определяне състав на комисия, която да разработи финансирането на програми свързани с домашно насилие. Съгласно Закона за защита от домашно насилие, Правилника за прилагането му, както и Национална програма за превенция и защита от домашно насилие, конкурсите за финансирането на програмите трябва се обявяват всяка година до 31 март. В този смисъл министърът на правосъдието изцяло е спазил сроковете, предвидени в закона за защита от домашно насилие и забавяне от страна на Министерството на правосъдието няма.
На базата на тази информация опровергаваме твърдението, че Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от домашно насилие ще спре работа на 14 февруари. Министерство на правосъдието е включило в годишния си план за 2018 г. за възлагане на обществени поръчки финансирането на Националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от домашно насилие. Поръчката е стартирала и финансиране е осигурено с оглед непрекъсване на денонощните консултации и насочване на пострадали от домашно насилие лица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Трябва да направим обществена кампания срещу насилието над жени

Сергей Станишев, ПЕС: Трябва да направим обществена кампания срещу насилието над жени

3 Февруари 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. „Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие. Крайно време е политическите партии в България, както и институциите да спрат да си затварят очите пред този проблем и да организират мащабна обществена кампания срещу насилието над жени и деца. Изкривеният дебат за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие запуши устите на жертвите, надигна вълна от насилие и демотивира и малкото хора, които доброволно помагат на тези жени. Дадохме абсолютно погрешен сигнал на жертви и насилници – че като общество толерираме това. Политиците трябва да внесат спокойствие и разум в дебата, а не да истеризират и да се възползват от страховете на хората. В противен случай ще трябва да понесат отговорността за насилието в семействата – над жени и деца, в детските градини, в училищата, над лекари, по улиците. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху хипотетични страхове загърбва реалния проблем. Заради разделението, започнало още вътре в правителството, е блокирана националната програма, от която зависи функционирането на кризисните центрове и телефонните линии за жертви на насилие“. Това заяви в предаването „Тази събота“ президентът на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресофиса на евродепутата. В ефира на БТВ той разказа за вчерашното си посещение в центъра на Фондация „Пулс“, където се срещна с жени, претърпели насилие.
На въпрос защо е необходима ратификацията на конвенцията, Станишев отговори, че тя е най-всеобхватният международен договор, чрез който 45 от 47 държави в Съвета на Европа поемат ангажименти за борба с насилието над жени и домашното насилие. "По този начин това няма да е въпрос на конюктура – на една партия това е приоритет, за друга – не е и постоянно променяме законодателството. С конвенцията България ще поеме ангажимент да се бори с насилието, да финансира центрове за жертви на насилие, както и да отделя средства за програми за жертвите и работа с извършителите на тези деяния. Ще се опростят процедурите и най-вече – ще се говори за това, за да не се толерира насилието и така да постигнем здраво общество, изградено от здрави и щастливи семейства. Конвенцията съдържа философията на борбата с насилието и най-добрите международни практики. Промяна в законодателството не може да постигне този обхват и ангажименти“, каза още Станишев.
Мариана Векилска цитира Декларация на Съвета на Европа, в която изрично се посочва, че Истанбулската конвенция не въвежда задължение за държавите да въвеждат обучение за сексуалната ориентация на децата в училище, нито еднополовите бракове, нито тълкуването на т.нар. „трети пол“. Станишев посочи, че далеч по-консервативни държави като Турция, Грузия (в която са забранени еднополовите бракове), Македония, Албания и Черна гора са ратифицирали конвенцията. „Разбира се, че социалните роли на мъжа и жената се променят. Преди 100 години жените нямаха право да гласуват, право на развод или дори да носят панталон. Днес е различно“, добави той.
„Човешкото достойнство е фундаментално човешко право. Още през 70-те години в документа от Хелзинки държавите се съгласяват, че въпросите за човешките права не са въпрос на вътрешна политика. Затова съм притеснен от реакцията на президента Радев. Тезата, че домашното насилие е работа на полицията е несъстоятелна. А позицията, че видите ли ще се дадат могъщи функции на НПО-тата не отговаря на истината. И в момента те са единствените, които водят борбата с насилието и се грижат за жертвите, държавата е абдикирала от темата“, каза още Станишев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Само осем центъра за настаняване на жертви на домашно насилие функционират в цялата страна (ОБЗОР)

Само осем центъра за настаняване на жертви на домашно насилие функционират в цялата страна (ОБЗОР)

3 Февруари 2018 | 03:17 | Агенция "Фокус"
Перник. Само осем центъра за настаняване на жертви на домашно насилие функционират в цялата страна. Това стана ясно по време на пресконференцията след посещението на евродепутата и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в Рехабилитационния център за пострадали от домашно насилие жени и деца на Фондация „П.У.Л.С“ в Перник. В нея участие взеха още и председателят на Фондация „П.У.Л.С“ Екатерина Велева, адвокат Марияна Евтимова – член на УС на фондацията, и Юлия Андонова – координатор в „П.У.Л.С“.
Центърът в Перник е най-големият в България и единственият в целия Югозападен регион, като в него има място за настаняване едва на 12 души. А през последните три седмици над 20 жени, жертви на домашно насилие, са потърсили помощ там. От фондацията уточниха, че с ратифицирането на Истанбулската конвенция ще се даде възможност на още много такива да отворят врати.
По време на посещението си в центъра Сергей Станишев се срещна с част от настанените и се запозна лично с техните истории. „Някои жени, с които се срещнах, са от кратко време тук, а други – от месеци, но видях, че в центъра те имат всичко, от което се нуждаят. Но, за съжаление, в България има много малко такива центрове – общо 20 в цялата страна, от които 12 са само за деца, а 8 - за жени и деца, жертви на насилие. Има и един-единствен център за жени, преживяли изнасилване, който е в Бургас. А според Конвенцията на 10 хил. души трябва да има едно легло в кризисен център, на 100 хил. – едно легло в център за жени, жертви на насилие“, каза още евродепутатът и обясни, че в момента много такива жени съдят България.
Сергей Станишев уточни, че Истанбулската конвенция е документ, подписан от 47 страни членки на Европа и ратифициран от по-голямата част от тях. „Страни, в които има изрична конституционна забрана за еднополови бракове, са ратифицирали Конвенцията – Грузия, Босна и Херцеговина, Полша и др., и България изглежда като някакво странно явление на този европейски фон. Идеята е да има общ законодателен стандарт и да се създадат политики и инструменти той да бъде прилаган от всички страни, които са членове на Съвета на Европа, независимо дали това е приоритет на правителството им или не“, обясни той.
Адв. Марияна Евтимова изясни правната страна на ратифицирането на Конвенцията, като посочи, че тя по никакъв начин не противоречи на Конституцията на Република България. „Конвенцията е международен инструмент, който стъпва на всички международни актове за защита правата на хората. Насилие няма просто така между биологичните полове, то е продукт на обществото и е важно всяка държава да има вътрешна борба с него. Има още много да се направи в нашата държава, за да достигнем онази защита на пострадалите, която да бъде ефективна, наистина да ги защити и да могат те да продължат да живеят в свят на мир и на толеранс“, каза още адв. Евтимова и обясни, че в момента в България настина има закон за защита от насилието, но то не е криминализирано. По думите й с дебатите за Истанбулската конвенция отново се е затворила устата на жертвите на домашно насилие и им е казано, че те сами са си виновни.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Само осем центъра за настаняване на жертви на домашно насилие функционират в цялата страна (ОБЗОР)

Само осем центъра за настаняване на жертви на домашно насилие функционират в цялата страна (ОБЗОР)

2 Февруари 2018 | 21:34 | Агенция "Фокус"
София. Само осем центъра за настаняване на жертви на домашно насилие функционират в цялата страна. Това стана ясно по време на пресконференцията след посещението на евродепутата и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в Рехабилитационния център за пострадали от домашно насилие жени и деца на Фондация „П.У.Л.С“ в Перник. В нея участие взеха още и председателят на Фондация „П.У.Л.С“ Екатерина Велева, адвокат Марияна Евтимова – член на УС на фондацията, и Юлия Андонова – координатор в „П.У.Л.С“.
Центърът в Перник е най-големият в България и единственият в целия Югозападен регион, като в него има място за настаняване едва на 12 души. А през последните три седмици над 20 жени, жертви на домашно насилие, са потърсили помощ там. От фондацията уточниха, че с ратифицирането на Истанбулската конвенция ще се даде възможност на още много такива да отворят врати.
По време на посещението си в центъра Сергей Станишев се срещна с част от настанените и се запозна лично с техните истории. „Някои жени, с които се срещнах, са от кратко време тук, а други – от месеци, но видях, че в центъра те имат всичко, от което се нуждаят. Но, за съжаление, в България има много малко такива центрове – общо 20 в цялата страна, от които 12 са само за деца, а 8 - за жени и деца, жертви на насилие. Има и един-единствен център за жени, преживяли изнасилване, който е в Бургас. А според Конвенцията на 10 хил. души трябва да има едно легло в кризисен център, на 100 хил. – едно легло в център за жени, жертви на насилие“, каза още евродепутатът и обясни, че в момента много такива жени съдят България.
Сергей Станишев уточни, че Истанбулската конвенция е документ, подписан от 47 страни членки на Европа и ратифициран от по-голямата част от тях. „Страни, в които има изрична конституционна забрана за еднополови бракове, са ратифицирали Конвенцията – Грузия, Босна и Херцеговина, Полша и др., и България изглежда като някакво странно явление на този европейски фон. Идеята е да има общ законодателен стандарт и да се създадат политики и инструменти той да бъде прилаган от всички страни, които са членове на Съвета на Европа, независимо дали това е приоритет на правителството им или не“, обясни той.
Адв. Марияна Евтимова изясни правната страна на ратифицирането на Конвенцията, като посочи, че тя по никакъв начин не противоречи на Конституцията на Република България. „Конвенцията е международен инструмент, който стъпва на всички международни актове за защита правата на хората. Насилие няма просто така между биологичните полове, то е продукт на обществото и е важно всяка държава да има вътрешна борба с него. Има още много да се направи в нашата държава, за да достигнем онази защита на пострадалите, която да бъде ефективна, наистина да ги защити и да могат те да продължат да живеят в свят на мир и на толеранс“, каза още адв. Евтимова и обясни, че в момента в България настина има закон за защита от насилието, но то не е криминализирано. По думите й с дебатите за Истанбулската конвенция отново се е затворила устата на жертвите на домашно насилие и им е казано, че те сами са си виновни.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Няма руско влияние у нас по въпроса за Истанбулската конвенция

Проф. Михаил Константинов: Няма руско влияние у нас по въпроса за Истанбулската конвенция

2 Февруари 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
София. Няма руско влияние у нас по въпроса за Истанбулската конвенция. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов. "В същото време, обаче, натискът в посока от Европа към България за ратификация на Конвенция е очевиден", подчерта професорът. Според него притесненията на европейските ни партньори са свързани с това, че България може да започне процес на отказ от Конвенцията, което не отговаря на техните дългосрочни цели. „Казваме, че Русия е една от тези държави, които не са я ратифицирали, но нека да си припомним, че и Великобритания не я е ратифицирала. А Великобритания или Англия, ако искате, в буквалния смисъл на думата е родина на съвременната демокрация. През 1215 г. там е подписана „Магна харта“ - Великата харта, която е първият и най-велик, вероятно, конституционен документ на всички времена. В този смисъл внимателното отношение на Англия по този въпрос е много показателно. Въпреки това тази държава не бърза да подписва такава конвенция, защото знае, че подписването й ще означава да си загуби суверенитета“, коментира проф. Михаил Константинов. Той допълни, че българските депутати рядко имат възможност да гласуват според своите съвест и убеждения. Според него е необходимо те да почерпят от световния опит и да изпълнят конституционното си право, защото рано или късно Истанбулската конвенция ще влезе в Народното събрание. Константинов изрази надежда, когато това се случи, Конвенцията да бъде отхвърлена и България да не бъде единствената, която го е сторила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Рефрендум за Истанбулската конвенция е необходим заради абсолютното разделение в обществото

Проф. Михаил Константинов: Рефрендум за Истанбулската конвенция е необходим заради абсолютното разделение в обществото

2 Февруари 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
София. Рефрендум за Истанбулската конвенция е необходим. Това каза политическият анализатор проф. Михаил Константинов в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“. Той коментира, че дискусията около ратификацията на документа е довела до абсолютно разделение в обществото. „Трябва да призная, че съм съгласен с БСП, че трябва да има такъв референдум. Правим референдуми за какви ли не глупости и спокойно можехме да минем без без последните 4-5. Срещу Истанбулската конвенция „скочи“ не само православната църква, но и всички вероизповедания. Това е цивилизационен избор. По цял свят тече един процес, който освен, че е отвратителен ще има много тежки последици за цивилизацията. Нещата са много сериозни и аз просто не мога да разбера каква е тази зла сила, която така истерично се опитва да "гътне" християнската цивилизация“, коментира още проф. Михаил Константинов. Според него Истанбулската конвенция е поставена в дневния ред българското общество по лъжлив и подвеждащ начин. По думите на проф. Константинов документът освен всичко създава и образ на мъжа като насилник.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Велева, председател на „П.У.Л.С“: Изключително важно е гражданите да покажат позиция относно Истанбулската конвенция и тя да бъде ратифицирана

Екатерина Велева, председател на „П.У.Л.С“: Изключително важно е гражданите да покажат позиция относно Истанбулската конвенция и тя да бъде ратифицирана

2 Февруари 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Перник. От изключителна важност е гражданите да покажат гражданска позиция относно Истанбулската конвенция и да заявят ясно колко важно е тя да бъде ратифицирана. Това каза Екатерина Велева – председател на Фондация „П.У.Л.С“ и клиничен психолог, по време на посещението на евродепутата и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в Рехабилитационния център за пострадали от домашно насилие жени и деца на фондацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ние близо 20 г. работим на територията на целия Югозападен регион с много тежки жертви на домашно насилие и сме озадачени от позицията на президента на Република България Румен Радев, че това не трябва да се случи. Всички виждаме как в последно време станаха няколко убийства, виждаме какво се случва в семейството – домашното насилие вече е рефлекс и много деца станаха дори и убийци. Ние смятаме, че това нещо е изключително видимо и сме наистина изненадани, че всичко се предава като един вид счупено огледало – грешно и изопачено. В един момент се оказа, че държавата ни определи като контролиращ орган, а ние не сме такива. Ние сме хората, които показваме какво наистина се случва в нашето общество, защото вадим такива случаи, които обикновено се крият в нашето общество“, каза още Велева.
Юлия Андонова, координатор във Фондация „П.У.Л.С“, обясни, че само за последния месец над 20 жени, жертви на насилие, са потърсили помощ в центъра, но капацитетът му е само за 12 души. Тя уточни, че адресът на сградата се пази в тайна, за да не могат потърпевшите да бъдат открити от насилниците, въпреки че е имало и такива случаи.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адв. Марияна Евтимова, „П.У.Л.С“: С дебатите за Истанбулската конвенция отново затворихме устата на жертвите на домашно насилие и им казахме, че те са си виновни

Адв. Марияна Евтимова, „П.У.Л.С“: С дебатите за Истанбулската конвенция отново затворихме устата на жертвите на домашно насилие и им казахме, че те са си виновни

2 Февруари 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Перник. С дебатите за Истанбулската конвенция отново затворихме устата на жертвите на домашно насилие и им казахме, че те са си виновни. Това каза адвокат Марияна Евтимова – член на УС на Фондация „П.У.Л.С“ и адвокат с над 20-годишен стаж в защитата на пострадали от насилие, по време на посещението на евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в Рехабилитационния център за пострадали от домашно насилие жени и деца на Фондация „П.У.Л.С“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й Истанбулската конвенция не застрашава българската конституция. „В нейната основа е, че всички хора трябва да бъдат равни в социума, в обществените отношения, в плоскостта на субектните отношения – това казват и конвенцията, и нашата конституция. Конвенцията е международен инструмент, който стъпва на всички международни актове за защита за правата на хората. Насилие няма просто така между биологичните полове, то е продукт на обществото. И е важно всяка държава да има вътрешна борба с него. Има много да се направи в нашата държава, за да достигнем онази защита на пострадалите, която да бъде ефективна, наистина да ги защити и да могат те да продължат да живеят в свят на мир и на толеранс“, каза още адв. Евтимова и обясни, че в момента в България настина има закон за защита от насилието, но то не е криминализирано. „Дори се толерира насилието на жени в домашна обстановка, както и на децата и точно това е обект на Истанбулската конвенция. Защото децата имитират този модел и утре ще израснат като насилници. Тази конвенция не говори за нарушаване на някакви изконни християнски ценности в семейството, а за толеранс в отношенията между хората и ненасилствено решаване на споровете. Създава се впечатление за безконтролируемост, а ако държавата не застане зад тези политики, то пострадалите от насилие няма как да бъдат подкрепени. В много от случаите дори жертвите се връщат при насилника, защото държавата не разбира, че този пострадал човек трябва да се подкрепи. С дебатите за Истанбулската конвенция отново затворихме устата на жертвите на домашно насилие и им казахме, че те са си виновни. Хората не разбират, че има насилие в обществото, време е да го разпознаем", заяви още адв. Евтимова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Страни, в които има конституционна забрана за еднополови бракове, са приели Истанбулската конвенция и България изглежда като странно явление на този фон

Сергей Станишев, ПЕС: Страни, в които има конституционна забрана за еднополови бракове, са приели Истанбулската конвенция и България изглежда като странно явление на този фон

2 Февруари 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Перник. Страни, в които има изрична конституционна забрана за еднополови бракове, са ратифицирали конвенцията – Грузия, Босна и Херцеговина, Полша и др. България изглежда като някакво странно явление на европейския фон. Това каза евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев при посещението си в Рехабилитационния център за пострадали от домашно насилие жени и деца на Фондация „П.У.Л.С“ в Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искам да подчертая, че страни, много по-консервативни в културен и социологически аспект, са ратифицирали конвенцията. Затова искам да призова политическите сили да успокояват дебата, а не да го истериализират, защото това е тяхна отговорност. Просто цялата дискусия отиде в посока, в която наистина я няма. Представата, че ЕС иска да наложи нещо, което ще разруши българските семейства, е невярна. Никой не мисли да прави това нещо“, коментира той.
По време на посещението си в центъра Сергей Станишев се срещна с жени, жертви на насилие, и чу техните лични истории. „Някои жени, с които се срещнах, са от кратко време тук, а други – в продължение на месеци, но видях, че в центъра те имат всичко, от което се нуждаят. Но, за съжаление, в България има много малко такива центрове – общо 20 в цялата страна, от които 12 са само за деца, а 8 за жени и деца, жертви на насилие. Има и един-единствен център за жени, преживяли изнасилване, който е в Бургас. А според конвенцията на 10 хил. души население трябва да има едно легло в кризисен център, на 100 хил. – едно легло в център за жени, жертви на насилие“, каза още евродепутатът и обясни, че в момента много такива жени съдят България.
„През последните седмици се води нещо като културна война, но не се чува гласът на хората, които са пряко засегнати, и на хората, работещи с тях не от облага, а от човещина. Моето притеснение е, че гласът на разума и на човещината беше заглушен. Отговорността на политическите институции излезе от контрол от самото начало, когато партии от патриотичния блок говориха безумни за мен неща и дадоха старт на една тотално изкривена и фалшива дискусия. Проблемът е, че и другите политически сили в България загубиха рационалното и се впуснаха в политически популизъм", каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Не водим кампания срещу никого от нашето политическо семейство, водим разговори

Сергей Станишев, ПЕС: Не водим кампания срещу никого от нашето политическо семейство, водим разговори

2 Февруари 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Перник. Не водим кампания срещу никого от нашето политическо семейство, водим разговори. Това каза евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев във връзка с изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ПЕС води кампания лично срещу нея, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бях изненадат от позицията на БСП и съм го споделил с ръководството на партията. Политиката за защита на жените е приоритет на социалистите в продължение на десетилетия, защото левицата винаги е била в тяхна защита и винаги сме разчупвали стереотипни представи. Начините за потискане и дискриминация на жената съществуват и до ден-днешен и затова ние поставяме това като приоритетна и БСП е част от нея. Иска ми се БСП да се вслушат в гласовете на партиите от нашето семейство, въпреки, че има много различия по различни въпроси“, обясни той.
Станишев уточни, че Истанбулската конвенция е документ, подписан от 47 страни членки на Европа и ратифициран от по-голямата част от тях. „Идеята е да има общ законодателен стандарт и да се създадат политики и инструменти той да бъде прилаган от всички страни, членове на Съвета на Европа, независимо дали това е приоритет на едно правителство или не“, уточни той.
Евродепутатът уточни още и че не споделя позицията на президента Румен Радев относно ратифицирането на Истанбулската конвенция. „Дори изразявам съжаление, че тя е такава“, каза още Станишев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: 23 са кризисните центрове в страната за жертви на насилие, нуждата е по-голяма и това е отбелязано в проекта за ратифициране на Истанбулската конвенция

Министър Бисер Петков: 23 са кризисните центрове в страната за жертви на насилие, нуждата е по-голяма и това е отбелязано в проекта за ратифициране на Истанбулската конвенция

2 Февруари 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. В момента има 23 кризисни центрове, разположени предимно в големите градове. 18 от тях са за деца, а 5 за пълнолетни лица. Целевата група на тези центрове са жертвите на насилие. Това каза пред журналисти в Народното събрание социалният министър Бисер Петков по повод идеята на БСП във всички области в страната да се изградят центрове за оказване на помощ на пострадали от насилие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нуждата от кризисни центрове е по-голяма и това е отбелязано и в становището на министерството при съгласуването на проекта на предложение за ратифициране на Конвенцията“, посочи той. „Това, което министерството прави, по линия на проект финансиран от европейския социален фонд по ОП „Човешки ресурси“, е да се проведе национално представително изследване „Насилието в България“, което да подпомогне да се изработят индикатори“, обясни министърът. „Нямаме достатъчно индикатори, за да можем да кажем какъв е мащабът на проблема и какво трябва да се направи, за да се подпомагат жертвите на насилие по адекватен, бърз и постоянен начин чрез специализирани услуги“, допълни той. „По данни на Агенцията за социално подпомагане през 2017 година от 584 общо 183 са жените жертви на домашно насилие, останалите са деца“, заяви Бисер Петков. „Безспорно е, че един от ангажиментите, произтичащи от ратификацията на Истанбулската конвенция, е създаването на социални услуги, не само за кризисно настаняване, каквито в момента съществуват, но и за специализирани консултативни услуги за подкрепа“, уточни социалният министър. „Не съм запознат със законопроекта на БСП, който беше анонсиран. След като бъде внесен ще бъде обсъден“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Не смятам, че липсва комуникация между мен и Сергей Станишев

Корнелия Нинова, БСП: Не смятам, че липсва комуникация между мен и Сергей Станишев

2 Февруари 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Не смятам, че липсва комуникация. Активна комуникация тече последните дни с тях. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, коментирайки организираното от евродепутата и лидер на ПЕС Сергей Станишев посещение на Кризисен център за жени, жертви на домашно насилие , както и неговата подкрепа за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На въпрос от журналисти дали тя е знаела за организираното посещение, Корнелия Нинова отговори: „Не, не съм. Той, като лидер на ПЕС, е правил и други кампании в България и е негово право. Още повече, че тази кауза за кризисните центрове и битката с насилието над жени и деца, е справедлива. Ние днес внесохме и законопроект за това. Това са реалните стъпки”. Лидерът БСП коментира още, че партията е щяла да внесе законовите промени дори и ако не беше на дневен ред дебатът за Истанбулска конвенция, но тя е послужила като допълнителен аргумент.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Никога на международен форум не съм гласувала „за” Истанбулската конвенция

Корнелия Нинова, БСП: Никога на международен форум не съм гласувала „за” Истанбулската конвенция

2 Февруари 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Никога на международен форум, нито на Социалистическия интернационал, нито на ПЕС не съм гласувала „за” Истанбулската конвенция. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, коментирайки появилата се в медиите информация, че никой от групата на БСП не е гласувал против Истанбулската конвенция на форума в Лисабон, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Първата позиция беше, че сме подкрепили. Втората – че не сме гласували. Не знам каква ще бъде третата”, посочи Нинова. „На заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон цялата българска делегация не е присъствала на гласуването. Тук съм благодарна на екипа на Сергей Станишев, който по това време ни беше организирал двустранни срещи с лидерите на други делегации. Ние дори физически не сме били в зала”, допълни още тя.
Коментирайки организираното от евродепутата и лидер на ПЕС Сергей Станишев посещение на Кризисен център за жени, жертви на домашно насилие, както и неговата подкрепа за Истанбулската конвенция, лидерът на БСП заяви: „Не го определям като напрежение, а като различни позиции. Естествено, че е право на ПЕС да се посещават такива центрове. По темата „домашно насилие” ние нямаме различия. Имаме различия по текстовете, които въвеждат социален пол и нестандартни роли на пола”. Корнелия Нинова подчерта още, че е нормално и демократично по темата да има различни мнения.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП: Българската делегация на Съвета на ПЕС в Лисабон не е участвала в гласуването на Истанбулската конвенция

Кристиан Вигенин, БСП: Българската делегация на Съвета на ПЕС в Лисабон не е участвала в гласуването на Истанбулската конвенция

2 Февруари 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Българската делегация на Съвета на ПЕС в Лисабон не е подкрепила тези текстове, не е участвала в гласуването. Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът от БСП Кристиан Вигенин по повод разпространения в медиите списък от заседание на Съвета на ПЕС за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам още веднъж да потвърдя, че списъкът за участие, който беше разпространен преди няколко дни, не е този на гласувалите за въпросните текстове“, заяви той. „Въпрос на преценка на всяка партия е по какъв начин да изрази отношението си по определени текстове в резолюциите“, обясни Кристиан Вигенин. „Негласуването в Съвета на ПЕС сме счели за достатъчно като израз на отношението ни към този текст“, каза още депутатът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Грешките на управляващите са толкова много, че едвам смогваме да ги показваме

Драгомир Стойнев, БСП: Грешките на управляващите са толкова много, че едвам смогваме да ги показваме

2 Февруари 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Ролята на опозицията е да бъде адекватна на съвременните предизвикателства, да показва грешките на управляващите. За съжаление, те са толкова много, че едвам смогваме. Това обяви на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато ГЕРБ искат да приемат нещо, без да питат гражданите, зад гърба им се подписва конвенции, без да се интересуват какви ще бъдат последствията, сме длъжни да реагираме като опозиция“, заяви той. „ГЕРБ са предприели стъпка за сезиране на Конституционния съд, това е тяхно право. Желанието ни е да се пита народът. За Истанбулската конвенция разграничението е ясно - ГЕРБ срещу българския народ“, изтъкна Драгомир Стойнев. В отговор на въпрос, ако дебатът за Истанбулската конвенция не се беше разразил дебатът, щяха ли да внесат предложенията, той посочи: „Винаги сме били противници на домашното насилие, но за разлика от ГЕРБ, които само декларират и нищо не правят- ние имаме конкретни стъпки“. „Ако законопроектът ни се приеме, това ще бъде конкретна стъпка, а не да ги чакаме да се сетят, да решат, да намерят нужните средства, то минава огромен период от време. Искаме сега, веднага, до лятото центровете да бъдат изградени“, коментира депутатът. „Ако ГЕРБ работеха с темпото на законодателни инициативи, които БСП има и предлага, то тогава наистина голяма част от проблемите щяха да бъдат решени“, категоричен бе той. „Истанбулската конвенция има проблем - не отговаря на нагласите и на ценностите на българските граждани. Няма да бъде приета и гласувана от БСП“, заяви Драгомир Стойнев. В отговор на въпрос дали БСП знае, че Сергей Станишев днес посещава кризисен център за пострадали от насилие в Перник той посочи: „Не виждам нищо лошо в това. Виждате, че както лидерът на ПЕС, така и ПГ на БСП имат еднакви действия“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: До края на лятото във всяка област трябва да има изграден център за жертви на домашно насилие, ако от ГЕРБ приемат законопроекта ни

Драгомир Стойнев, БСП: До края на лятото във всяка област трябва да има изграден център за жертви на домашно насилие, ако от ГЕРБ приемат законопроекта ни

2 Февруари 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Ако ГЕРБ приемат в най-кратки срокове законопроекта до края на лятото във всяка област трябва да има изграден кризисен център, за да подпомага жените, които са жертва на домашно насилие. Това обяви на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев за внесените предложения за допълнение на Закона за защита от домашно насилие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Издръжката на центровете ще струва на бюджета около 2,5 млн. лева годишно. Това не са огромни пари за един бюджет. Тази делегирана от държавата дейност може да бъде изцяло поета от сегашния бюджет, не е необходимо да се прави актуализация“, заяви той. „Ако от ГЕРБ са откровени и наистина желаят да се борят с домашното насилие, то тогава законопроектът ни да бъде приет в най-кратки срокове“, коментира Драгомир Стойнев. „Единственото ни желание е от ГЕРБ да бъдат по-активни, когато обещават, почти нищо не се случва, но поне да изпълнят внесеното от опозицията“, посочи той. „Настояваме законопроектите срещу домашното насилие да бъдат бързо гледани в парламентарните комисии. БСП вече внесе законопроект за НК, който за съжаление от ГЕРБ не желаят да гледат, дори в комисия. Там казваме, че престъпленията ще бъдат от обществен характер, Прокуратурата ще може да се сезира и да бори тези престъпления“, каза още зам.-председателят на ПГ на БСП.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на БСП внася предложения за допълнение на Закона за защита от домашното насилие

ПГ на БСП внася предложения за допълнение на Закона за защита от домашното насилие

2 Февруари 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "БСП за България" внася Закон за допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Това обяви на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на парламентарната група Драгомир Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са необходимите промени, които обещахме и ще доведат до реални действия срещу домашното насилие. Това е силата на БСП - в нейната последователност, в отстояването на заявеното в защита на интересите на хората. Не като ГЕРБ, които правят една крачка напред и две назад“, заяви той. „Предвижда се като мярка изграждането, поддържането и управлението на кризисни центрове за лица, пострадали от домашно насилие. На територията на всяка област се открива най-малко 1 кризисен център. Изграждането, поддържането и управлението на кризисни центрове за лица, пострадали от домашно насилие на територията на всяка област се осъществява по Закона за социалното подпомагане, тоест от държавния бюджет“, обясни Драгомир Стойнев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция – само народът може да каже своето мнение по създалата се ситуация

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция – само народът може да каже своето мнение по създалата се ситуация

24 Януари 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция – само народът може да каже своето мнение по създалата се ситуация. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова заяви, че необходимите подписи ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в утрешния ден. Лидерът на БСП заяви, че партията предлага въпросът на референдума да бъде „За“ или против“ сте ратификацията на Истанбулскака конвенция?“. Нинова заяви, че ако управляващите бързат и настояват и тази ратификация бъде направена, то тогава народът няма да може да се произнесе.
„Ние продължаваме с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция, що се отнася до насилието над деца. Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие. Ние сме твърдо против него и затова продължаваме да внасяме тези закони“, каза Нинова и припомни, че ПГ на „БСП за България“ вече внесе промени в Наказателния кодекс.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ поиска Народното събрание да не разглежда Истанбулската конвенция и да се проведе референдум „за“ и „против“ нея

ПГ на „БСП за България“ поиска Народното събрание да не разглежда Истанбулската конвенция и да се проведе референдум „за“ и „против“ нея

24 Януари 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ поиска спиране на гледането на Истанбулската конвенция в Народното събрание и референдум „за“ и „против“ нея. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова поиска истинска обществена дискусия. Тя добави, че към конвенцията не е приложен допълнителен доклад, който да каже какви закони трябва да се променят.
Деница КИТАНОВА

Очаквайте подробности.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главното мюфтийство: Истанбулската конвенция крие рискове за идентичността

Главното мюфтийство: Истанбулската конвенция крие рискове за идентичността

24 Януари 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за идентичността като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни. Това се посочва в становище на Главното мюфтийство в Р България.
"Фокус" публикува становището без редакторска намеса:
Обществена дискусия по Решение №17 от 11 януари 2018 г. на Министерски съвет на Р. България относно изготвеното предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа (ЕС) за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие, Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България изразява своето становище по този значим и за религиозната ни общност въпрос, залегнал в международен документ, изготвен в Истанбул и известен като „Истанбулска конвенция“.
Решението одобрява въпросната Конвенция на ЕС, подписана от Р. България на 21 април 2016 г. на Френски и Английски език.
В мотивите се предвижда създаване на цялостна правна рамка за защита на жените и децата от женски пол против насилие, но не са посочени мерки за прилагане, като обръщаме внимание и на факта, че конвенцията е неприложима в сегашната й форма в правната ни система, поради редица недефинирани понятия.
Към днешна дата конвенцията е подписана от 44 държави - 28 членки на ЕС като 17 от тях са я ратифицирали. Случаят е актуален и за България. У нас има 1 милион регистрирани случая на домашно насилие върху нежния пол. Дискусията около съдбата на конвенцията разцепи българската общественост. Религиозните деноминации, защитниците на човешки права, младото поколение, което се тревожи дали ще имат внуци, юристи, научни работници и др. заедно се опълчиха срещу одобрения от Съвета на министрите на ЕС закон.
При едно евентуално ратифициране на „Истанбулската конвенция“ предвижда се недопускането на промени от конституционен или нормативен характер. Но се знае, че ако се одобри тази конвенция в качеството си на международен договор, тя ще бъде с предимство и приоритет пред националните правни норми на България.
Ратификацията й предвижда промени в Семейния кодекс, Закона за Защита от дискриминация, Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за младежта, Закона за правната помощ и др., също и приемане на актове против домашното насилие над нежния пол, регламентиране на допълнителни мерки за защита на пострадали по отношение на които при извършване на престъплението е упражнено физическо или психическо насилие.
Нашето становище по Истанбулската конвенцията е основано преди всичко на договора за „Защита правата на човека и основните свободи“; На препоръките на Комитета на Министрите от ЕС до държавите членки на ЕС за защита на жените срещу насилие; Договора за стандарти и механизми относно равнопоставеността на половете; както и Конвенцията относно ролята на жените и мъжете в предотвратяването и разрешаването на конфликти и установяване на мирни отношения; и не на последно място документите на ООН относно насилието над жените, правата на децата и хората с увреждания приети и ратифицирани и от българският парламент. Всички те осъждат насилието над жените, домашното насилие, но години наред те не са приложени у нас в цялост. Всичко това доведе до разцепление на обществото ни по най различни признаци, в това число и до неравнопоставеност между двата пола в социалния, трудовия е семеен живот.
Семейният мир и толерантност, взаимното уважение между хората от различен пол и възраст са определени и дефинирани в нашия морален кодекс. Подражава се на живота и делото на нашия Пророк
Свещения Коран, определя жената като „майка, дъщеря и съпруга“, правното й положение в семейството и обществото е дефинирано в 12 сури и многобройни аети. Всички те са залегнали в традициите и в семейните ни отношения.
Моралните норми залегнали в свещената книга забраняват използване на насилие в семейството, срещу майката, жената и децата от женски и мъжки пол. Не се позволява грубото поведение по отношение на женския пол. По много ясен начин се дефинират правата и задълженията на бременните, кърмачета, майките, при развод, след развод, аборт, имуществени и наследствени такива; домашно насилие; физическо и психическо насилие върху женския пол; при сключване на брак или изповядване на развод пред свидетели; функциите на жената като съпруга и майка; материалната й обезпеченост като съпруга й майка и др. а също въпросите отнасящи се до нейната духовна роля в семейството и обществото. Тези правни канони и морални норми бяха в сила и се прилагаха официално от Ислямските съдилища на Царство България до 1934 г. През последните 80 години те останаха определящи в мюсюлманските семейства в смесените райони на България. И днес те определят и гарантират физическото и духовното ни възпроизводство.
В Глава трета от конвенцията „Жената“ е основно понятие. Включва и момичета под 18 годишна възраст. „Жертва“ на насилие са всички физически лица от нежния пол. Обект на „насилие“, основано на „пола“ е жената, защото е жена. Конвенцията определя „домашното насилие“ като съвкупност от всички актове на физическо, сексуално, психологическо и икономическо насилие като отношение и между бивши членове на семейството, настоящи съпрузи или партньори, независимо дали извършителят живее или живял заедно с жертвата.
Ислямското право предвижда 3 етапна скала за решаване на семейните конфликти свързани с жените. На първи етап се напътства; На втори етап „съпруга и съпругата разделят леглата си.“ На трети етап – „религиозен арбитраж“.
Четвъртата сура на свещената книга е озаглавена „Жените“ и е посветена изцяло на правата и задълженията на вярващите жени. Ценностната система на жената заема централно място в Корана. На юридическото положение на проповядващата ислям жена, на нейното определящо положение в семейството са посветени енциклопедии в много томове. Тя е освободена от робското си положение в семейството и обществото, в което положение се намирала преди Исляма. Ислямското право отрежда равно и много отговорно място на жената в семейството като мъжът губи даже правото си да унаследява изцяло жена си.
Сура 6/139 Проклина посегателството над собствени деца.
Сура 43/17 Благославя равнопоставеността между половете.
Сура 65/6 е с заглавие „Развод“. В детайли са дефинирани условията на развода и последствията произтичащи от него. Всички, които не оказват насилие върху жените след развод и помагат на жените изпаднали в беда са благословени.
Насилието над жените не е посрещнато никога с одобрение от страна на българските мюсюлмани. Те остават верни на следните завети на Пророка Мохамед: „Бъдете учтиви с жените! “ „Женете се!“ „Дайте благи съвети на жените си!“
Мюсюлманката е на почит и уважение в семейната среда. Тя е обичана съпруга и майка. За разлика от положението й в много страни с гражданско общество, които ратифицираха „Истанбулската конвенция“, семействата на българските мюсюлмани се управляват от съпрузите. Загадъчни са традициите в семейните ни отношения. В годините на социализма и през Преходния период тези отношения не се промениха съществено. Защото през втората половина на последното столетие голяма част от мъжката половина на мюсюлманските ни семейства бяха изселени в различни села и градове на страната.
Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за тяхната идентичност като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни.
Направените анкети по темата показват, че насилието над жените и въобще върху женския пол в семейството или извън него са дело предимно на онези, които са се отлъчили от ислямската култура, морал и семейни традиции, употребяващи алкохол, наркотици, занимаващи се с проституция, с залагания и тн. „Изкореняването“ на насилието над женския пол, което е в основата на „Истанбулската конвенция“ не е наш естествен проблем, отговарящ на злободневните ни нужди.
Недостатъчното религиозно образование в българските училища и пренебрегването и е в същността в гръмналия скандал в обществото причинена от опасността, че приемането на конвенцията ще обезличи половата, моралната, етническата, национална и религиозна идентичност на гражданите, като на определящо място в отношенията между половете ще заеме „социалната“ личност.
Чл. 30 на конвенцията определя биологичния пол и новото за нас явление „Джендър“. Той е една от многото нови понятия, които навлязоха през последните 30 години в българския език. Английска дума от американската лексика. По първото разяснение „Джендър“ е жена от „социален пол“, от „трети пол“. В този смисъл чуждицата няма значение в българското ежедневие и литература.
Разяснението по случая, дойде от научните среди. „Джендър“ е бил името на ритуал по обрязване на женския полов орган в Йемен.
Според нашета религия залъгалката „трети пол“, „гей общество“, „гей бракове“, а също “„Мюнхаузенския синдром“ и особено „Джендър“ тематиката са опасни бездънни капани, скрити под „Истанбулската конвенция“. Този тип явление предвещава голяма драма за България, която без това преживява тежка демографска криза, причините за която не трябва да се търси само в насилието върху нежния пол.
В обществото ни все още не са зараснали дълбоките душевните рани на тоталитаризмът .
Фашизмът и комунизмът от близкото ни минало се предадоха и рухнаха, защото посегнаха на религиозните ни ценности и устои.
Бранител на семейните нрави и ценности, изключващи насилието над женския пол в мюсюлманското семейство е вярата в Аллах и произтичащите от него право, морал и предания на пророка Мухаммед (с.а.с).
В това отношение да останем верни на повелята на Всевишния, който казва “Не посягайте на жените!“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Ако ГЕРБ наложи силово ратификацията на Истанбулската конвенция, всички следващи избори за партията ще бъдат загубени

Проф. Михаил Константинов: Ако ГЕРБ наложи силово ратификацията на Истанбулската конвенция, всички следващи избори за партията ще бъдат загубени

23 Януари 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. Ако ГЕРБ наложи силово ратификацията на Истанбулската конвенция, всички следващи избори за партията ще бъдат загубени. Това каза за вечерния блок на Радио "Фокус" политическият анализатор проф. Михаил Константинов. "Само по себе си по заглавие Истанбулската конвенцията звучи добре, но когато прочетете какво пише вътре, става ужасяващо. Мисля, че премиерът е бил подведен. Трите вероизповедания - Българската православна църква, българското мюсюлманство и Българската католическа църква станаха като един и я отхвърлиха", каза проф. Михаил Константинов. Той допълни, че можем да дадем пример на Европа, ако не приемем Истанбулската конвенция, защото не само българското правителство е било подведено. Проф. Константинов предлага да се проведе референдум по темата.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод реши всекидневно във всички храмове и манастири да се отслужва молитва против приемането на Истанбулската конвенция

Св. Синод реши всекидневно във всички храмове и манастири да се отслужва молитва против приемането на Истанбулската конвенция

23 Януари 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод реши всекидневно във всички храмове и манастири да се отслужва молитва против приемането на Истанбулската конвенция. Това става ясно от решение на Св. Синод на Българската православна църква.
"Фокус" публикува решението без редакторска намеса:
Като помним думите на Господа „…без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. Синод на БПЦ – БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до „духовна смърт” на народа и единодушно реши:
Извънредно, всекидневно във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква – Българска Патриаршия да се отслужва молебния канон към Св. Богородица.
Обръщението на Св. Синод, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция, да се прочете след светата Литургия от църковния амвон на 28 януари т.г. – Неделя на митаря и фарисея.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланик Ема Хопкинс: Призовавам с уважение всички да се съсредоточат върху истинската  цел на Истанбулската конвенцията - да предпази жените от насилие

Посланик Ема Хопкинс: Призовавам с уважение всички да се съсредоточат върху истинската цел на Истанбулската конвенцията - да предпази жените от насилие

23 Януари 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам с уважение всички да се съсредоточат върху истинската цел на Истанбулската конвенцията - да предпази жените от насилие. Това каза н. пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България по време на обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие организира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като посланик на Великобритания в България за мен е от голям интерес да бъда днес тук, за да слушам този дебат. Във Великобритания в момента променяме законодателството, за да го приведем в съответствие с Конвенцията. Ратификацията ще е последното действие в целия процес. Там не дискутираме дали да ратифицираме. Това е ясно, че ще стане. Като посланик ми е интересно да чуя аргументите в този дебат, но като жена трябва да кажа, че съм изненадана от някои от аргументите, които прочетох в предишните дни“, каза Хопкинс. Тя посочи, че много от нещата, които са били казани, не се отнасят до съдържанието на конвенцията. „Съвсем просто е става въпрос за защита на жените и момичетата от насилие. Работила съм по въпроси, свързани с превенция на насилието в различни държави по света по време на моята кариера“, заяви н. пр. Хопкинс. Тя коментира, че жените често са обект на насилие, защото са жени. „Неравенството води до дискриминация, която може да доведе до насилие, ако жертвите не са подкрепени от обществото. Като членове на обществото трябва да работим за премахване на това неравенство и по този начин да работим и срещу насилието. Конвенцията се фокусира върху това и върху осигуряването на услуги в подкрепа на жертвите. Посолството на Великобритания в последните години работи с местната власт и институциите в Бургас за създаването на първия в България център за подкрепа на жертви на изнасилване“, коментира н. пр. Хопкинс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Настоявам за приемане на тълкувателна декларация, разясняваща българското разбиране за социалната роля на пола

Омбудсманът Мая Манолова: Настоявам за приемане на тълкувателна декларация, разясняваща българското разбиране за социалната роля на пола

23 Януари 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Терминът социална роля вече е въведен в българското законодателство и нито е породил, нито е легализирал третия пол. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Терминът социална роля вече е въведен в българското законодателство в Закона за равнопоставеност на половете. Нито е породил, нито е легализирал третия пол. Предвид страховете и разделението в обществото и лично за мен, най-вече заради позицията на Светия синод, това, за което настоявам е обсъждането на Истанбулската конвенция да продължи и с обсъждането на тълкувателна декларация, в която да залегне, че Конвенцията ще се прилага съобразно нормите и принципите на Конституцията“, обясни Манолова. „В тази тълкувателна декларация да бъде подробно изяснено българското разбиране за социалната роля на пола. Да не остане никакво съмнение за опити за въвеждане на нещо различно от двата съществуващи биологични пола“, заяви омбудсманът. Манолова допълни, че ще настоява тази тълкувателна декларация да бъде обсъдена широко и след това да се пристъпи към ратифициране на конвенцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Епископската конференция на Католическата църква в България смята Истанбулската конвенция за неприемлива

Епископската конференция на Католическата църква в България смята Истанбулската конвенция за неприемлива

23 Януари 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Епископската конференция на Католическата църква в България смята Истанбулската конвенция за неприемлива. Това каза д-р Богдан Пенев, съветник към Епископската конференция на Католическата църква в България по време на обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие организира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Конференцията призовава българските управници да го преразгледат задълбочено и да вземат активна позиция пред Европа. Според д-р Богдан Пенев с помощта на конвенцията се прави опит да се осъществи нов обществен ред, в който семейството и традицията се маргинализират, а държавата получава дълбок контрол върху тях. „Безспорно насилието е едно обществено явление, което изисква мерки на много нива. Преди всичко това е възпитанието, образованието, институционални мерки, а също така и помощ на жертвите. Църквата винаги е работила по тези въпроси“, заяви той. Според него конвенцията не предприема и не насочва към действителна борба срещу истинските проблеми, не акцентира върху разпространеното в развлекателната индустрия насилие. „Вместо това документът е концептуална, но също и правна основа за идеологическа и културна революция, която се състои в предефиниране на понятието на пола. Това не е само социална роля“, заяви д-р Пенев.
Преди това Старозагорският митрополит Киприан прочете позицията на Светия синод, с която Българската православна църква призовава Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, тъй като с нея се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система. Митрополит Киприан призовава народа да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания. Според Светия Синод конвенцията е средство, което насажда чужда на нас ценностна система.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Официалната статистка у нас сочи 0% домашно насилие по области, държавата е  абдикирала от проблема

Омбудсманът Мая Манолова: Официалната статистка у нас сочи 0% домашно насилие по области, държавата е абдикирала от проблема

23 Януари 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Официалната статистка у нас сочи сочи 0% домашно насилие по области, държавата е абдикирала от проблема . Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Като омбудсман, като институция която защитава правата и свободите на българските граждани, е редно да взема участие още в началото на дебата. Имам ясна позиция за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Защитавах такава позиция и като депутат, доколкото каузата за приемане на Истанбулската конвенция е кауза на социалистите и на десноцентристките в Европа, доколкото беше и кауза на БСП. Нямам навика да си променям позициите в зависимост от дивидентите, които биха ми донесли или отнели. Насилието над жени е огромен проблем за българското общество“, заяви Манолова. По думите й всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие, което означава че има 1 млн. жени жертва на насилие, или 1 млн. мъже, които са насилници у дома. „ Предвид статистиката на неправителствения сектор не мога да се съглася с твърдението, че България си има ефективно и действащо законодателство, което предотвратява насилието над жени и домашното насилие. Не, не така е. Редица прояви на насилие изобщо не са криминализирани“, обясни Манолова и даде пример с психическото насилие. „Този въпрос няма да бъде решен само с една поправка в НК, по силата на която средните телесни повреди причинени от съпруг или партньор да се преследват от общия ред. В България липсват и конкретни практически мерки в борбата с домашното насилие, гореща линия, липсват кризистни центрове. В цялата страна теса общо 18, в София са само 2. Повтаряла съм това десетки пъти“, коментира тя. „Няма как да е другояче, след като официалната статистка по области сочи 0% домашно насилие, 0% жертви на домашно насилие. В същото време РПУ-тата се чудят къде да пратят пребитите жени. Държавата е абдикирала от проблема с домашното насилие“, добави тя. По думите й има един изключително положителен момент в разразилите се страсти в за и против Конвенция. „Това е фактът че темата за насилието е повдигната на достатъчно високо и сериозно ниво, най-накрая ще загърбим лицемерието и ще признаем факта, че в България има мъже, които пребиват, а понякога и убиват жените си. Този път няма да заметем тази наша малка срамна обществена тайна, няма да замажем проблема с поредната междуведомствена група, с мъртвородени мерки законопроект, който ще остане само на хартия“, каза още тя. По думите й това е сърцевината на Конвенцията, а не страховете от третият пол.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Съгласно Истанбулската конвенция няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол

Министър Цецка Цачева: Съгласно Истанбулската конвенция няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол

23 Януари 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Съгласно Истанбулската конвенция няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие организира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Конституцията на Република България е категорична - няма възможност за признаване на бракове между лица от един и същи пол, тъй като според Българската конституция бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Конвенцията и нейните цели изискват да се избягват в рамките на приложното поле дискриминацията, сексуалното насилие, което във всички случаи означава и нови съставив Наказателния кодекс, които да противодействат на накърняване на половите органи на момичета и жени и задължително, насилствено сключване на брак“, каза Цачева.
Министърът благодари на неправителствените и други организации, на физическите лица, интелектуалци, учени, които са изпратили своята позиция до Министерството на правосъдието в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. „Няма да скрия, че и във вчерашния ден получих отворено писмо от дискусионен клуб „Свободна България“ и подкрепящи организации, които се обявяват срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция“, коментира министърът на правосъдието. „Няма спор, че Истанбулската конвенция е първият инструмент, с който се създава цялостна правна рамка за защита на жените и момичетата от всички форми на насилие в това число и домашното насилие. Нейното основно послание в държавите, присъединили се към нея е, че никой да не може да бъде насилен заради половата си принадлежност“, коментира министърът на правосъдието. Тя обърна внимание, че България е подписала конвенцията през април 2016 г. по време на председателството на България на комитета на министрите на Съвета на Европа. „Изрично при подписването е заявено, че предстои последващо ратифициране на конвенцията. При смяна на политическото ръководство в новия състав на правителството на премиера Борисов, ние обявихме пълна приемственост на политиките, които до този момент са се случвали в Министерство на правосъдието. В този смисъл продължихме работата, за да стигнем до възможността да предложа на Министерски съвет проект на закон за ратифициране на конвенцията с резерви. Самата конвенция, самият международен договор дава подобна възможност и тази възможност е използвана от болшинството държави членки до този момент“, коментира Цецка Цачева.
Тя се спря върху темите, които са „разбунили духовете“ в българското общество. „Безспорно най-много коментари са по отношение на понятието „джендър“, което на български няма пряк превод и се превежда като пол. Използването на този термин пол и последиците от това на национално ниво трябва да бъдат ясни, за да не се стига до спекулации, превратно тълкуване, че се прави нещо скрито, че под благовидния повод и причина за равноправие на мъжа и жената, за ненасилие, основани на пола върху жените има някакви други задни мисли. Трябва да е ясно, че конвенцията се основава на предпоставката, че насилието над жени не може да бъде премахнато, без да се инвестира в равенството между мъжа и жената. Конвенцията разглежда определенията на пол въз основа не само на биологичната, физиологична характеристика, а и като понятия, които човекът е и социално вграден в обществото - и мъжът, и жената имат определени социални роли в това общество. Бързам да подчертая, нещо, което изрично е написано, че понятието пол в рамките на това определение по конвенцията не е предназначено да замести термините жени и мъже“, каза Цачева. Тя поясни, че конвенцията насърчава ефективно да се внедрява политики за равенството на половете. По думите ѝ в този смисъл конвенцията изисква страните членки на приемат необходимите мерки за премахване на вредните предразсъдъци, обичаи и вредни традиции, основани на идеята за малоценност на жената спрямо мъжа.
„В същия дух следва да се отбележи, че конвенцията няма за цел в учебните програми да се включва учебен материал, различен от предмета на регулацията и свеждащ се до това от най-ранна възраст децата, израстващи заедно в едно семейство, един клас да знаят, че те се ползват с еднакви права и с еднаква защита от страна на държавата и обществото“, допълни министърът на правосъдието. Цачева подчерта, че конвенцията не задължава държавите да признават транссексуалните или интерсексуалните лица за бежанци.
„Искам да кажа, че няма по-добро нещо от един дебат, от една дискусия, в която да се чуят различните гледни точки. Вчера при срещата ми с г-н Тимерманс, първият заместник-председател на ЕК, се съгласихме с него, че дебатът е полезен, когато не е механичен сбор от отделни монолози, а има чуваемост между страните, има добронамереност, защото както споменах и преди малко, нищо извън смисъла, който се съдържа в конвенцията, не се цели с някакъв заден план, каквито публикации се появиха и каквито мнения бяха изразени“, заяви Цачева. Тя поясни, че оттук нататък народните представители са тези, които трябва да дадат отговор на всички проблеми, породени в обществото. „Ако колеги, народни представители, считате, че проектозаконът само с резерви не е достатъчен, имате възможност да приемете тълкувателна декларация“, допълни Цачева. „Моето лично мнение е, че ще бъде полезно да има една тълкувателна декларация, за да успокои онези, които все още имат съмнения и резерви по отношение на целите и последиците от присъединяване на към Истанбулската конвенция. Там би могло дори с участие на НПО, на онези и физически и юридически лица, които се обявяват против ратифицирането да се обсъди възможността да бъде изготвен такъв текст съвместно с тях“, посочи Цачева и припомни, че България в момента председателства Съвета на ЕС. По думите ѝ основна политика не само на ЕП и на ЕК, но и на Съвета на ЕС е зачитането на правата и свободите на гражданите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Атанас Герджиков: Надявам се СУ да даде правилния тон на дискусията за Истанбулската конвенция - аргументите да бъдат бъдат логически, а не само емоционални

Проф. Атанас Герджиков: Надявам се СУ да даде правилния тон на дискусията за Истанбулската конвенция - аргументите да бъдат бъдат логически, а не само емоционални

23 Януари 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се СУ да даде правилния тон на дискусията за Истанбулската конвенция. Това каза ректорът на СУ „СВ Климент Охридски“ проф. Атанас Герджиков по време на обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според проф. Герджиков Софийският университет е правилното за провеждане на тази дискусия. По думите му мнението на гражданското общество е важно. „Когато се стигне до такава широка обществена дискусия неминуемо се стига и до емоционални аргументи, надявам се СУ, като академична институция, да даде правилния тон, в който и от двете страни аргументите ще бъдат логически, а не само емоционални. Тогава можем да проведем истинския дебат, да възразим и да опровергаем с логически доводи това, което чуваме и не сме съгласни“, коментира проф. Герджиков и пожела да се достигне до най-доброто решение за обществото.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева организира дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени

Председателят на НС Цвета Караянчева организира дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени

23 Януари 2018 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева организира обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Във форума, който ще бъде открит от 11.00 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, ще участват депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации, експерти и др. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Текстът на Конвенцията е публикуван на сайта на Народното събрание и организирането на общественото обсъждане ще предостави достатъчно време и възможност за запознаване с документа на всички заинтересовани страни.
Oрганизациите, които имат интерес за участие в дискусията, е необходимо да акредитират по един свой представител, като изпратят трите имена и ЕГН на следния e-mail: infocenter@parliament.bg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NewEurope: Бойко Борисов и Франс Тимерманс обсъдиха Балканите и ратифицирането от страна на България на Истанбулската конвенция

NewEurope: Бойко Борисов и Франс Тимерманс обсъдиха Балканите и ратифицирането от страна на България на Истанбулската конвенция

22 Януари 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Вицепредседателят на Европейската комисия Франс Тимерманс се срещна в София с българския министър-председател Бойко Борисов, за да обсъдят ратифицирането в страната на Истанбулската конвенция. Документът е ратифициран от всички страни в ЕС с изключение на България, пише NewEurop.
Тимерманс е критично настроен към България, която е поела ротационното председателство в Съвета на ЕС, но все още е обект на брюкселския Механизъм за сътрудничество и проверка заедно с Румъния.
„Ние виждаме прогрес в различни сфери, но все още е необходима работа. Надявам се българското правителство да приложи планираните реформи и да избягва изоставяне в ангажиментите си, за да се сложи край на мониторинговия механизъм“, заяви Тимерманс през 2017 г. Българското председателство бележи първият път, в който страна под механизма поема позицията.
Тимерманс и Борисов обсъдиха ситуацията със сигурността в Западните Балкани, миграцията и отношенията между ЕС и Турция.
„Миграцията е един от най-сериозните проблеми, с които трябва да се справим. Не съм съгласен с обвиненията, че механизмът за разпределението се е провалил“, заяви Тимерманс. Той допълни, че Съюзът се нуждае от по-широка стратегия за справяне с мигрантите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Франс Тимерманс, ЕК: Истанбулската конвенция защитава жените от насилие – нито повече, нито по-малко

Франс Тимерманс, ЕК: Истанбулската конвенция защитава жените от насилие – нито повече, нито по-малко

22 Януари 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция защитава жените от насилие – нито повече, нито по-малко. Това се повосчва в изявление на Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Представителство на ЕК в България. По време на посещението си в България днес първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви следното:
"Българското Народно събрание е изправено пред важно решение – дали да ратифицира или не Истанбулската конвенция. Това, разбира се, ще бъде напълно суверенно решение.
Много неща бяха казани за конвенцията, много от тях, също така, бяха неверни. Искам да съм ясен: тази конвенция защитава жените от насилие – нито повече, нито по-малко.
Всяка трета жена в Европа е била жертва на насилие поне веднъж в живота си, просто защото е жена. И всяка трета жена в Европа се е сблъсквала с психически и/или сексуален тормоз. Това е недопустимо, трябва да спре и ние трябва да го спрем сега - заедно.
Истанбулската конвенция трябва да помогне на превенцията и борбата срещу насилието над жените и домашното насилие. Това е първият обвързващ и всеобхватен международен инструмент в Европа, който се занимава с насилието срещу жените. Не става въпрос за налагане на нови социални стандарти, става дума за забрана на насилието. Като социалист аз съм горд, че борбата за равенство и защита на жените заема централно място в моето движение от 150 години насам.
Това е достойният начин да се действа в Европа през 21 век. Страните членки в Съвета на ЕС го подкрепят, Европейският парламент го подкрепя. И сега аз мога само да се надявам, че българското Народно събрание ще ратифицира тази конвенция в интерес на нашите майки, на нашите сестри, на нашите дъщери и на всички наши европейски общества".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Нормализирането на отношенията с Турция гарантира по-силното ѝ участие в НАТО

Премиерът Бойко Борисов: Нормализирането на отношенията с Турция гарантира по-силното ѝ участие в НАТО

22 Януари 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Нормализирането на отношенията с Турция гарантира и по-силното ѝ и сигурно участие в НАТО. Споделяме това като цел. Това каза премиерът Бойко Борисов след работна среща с премиера на Чехия Андрей Бабиш, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Турция е наш съсед, трябва да решим проблема с мигрантите на масата за преговори“, заяви той. Премиерът Борисов посочи, че България и Чехия са единни по отношение на кохезионната политика. „В сферата на координираните действия между специалните сили и на борбата с тероризма, прането на пари и миграцията трябва да продължим да имаме необходимия обмен с Великобритания. Великобритания е изключително важна и за общата европейска отбрана, и за НАТО“, обясни Бойко Борисов. „С доверието, добрия тон и приятелството, които имаме с лидерите на Вишеградската четворка и на стара Европа би могло да се намери решение за тези огромни проблеми, които съществуват в Европа“, коментира премиерът. „Без тяхното решение, не виждам как Европа ще върви напред. Европа на две скорости е неприемлива за всички, ще положим максимални усилия в тази посока“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов разговаря със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс

Премиерът Бойко Борисов разговаря със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс

22 Януари 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов разговаря със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Основна тема на разговора бяха приоритетите, които България поставя по време на своето първо председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Тимерманс е уверен, че страната ни ще положи необходимите усилия по изпълнението на всички основни въпроси от европейския дневен ред. По време на разговора широко бяха дискутирани темите за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Двамата се обединиха около мнението, че стабилността на региона е от ключово значение за цяла Европа и затова е важно те да получат ясен европейски път на приобщаване. Премиерът Борисов подчерта и значението на свързаността на Западните Балкани чрез инфраструктурните проекти, които ще дадат тласък в икономическото и културното развитие на страните и тяхната връзка с Европа. Българският министър-председател отбеляза пред Тимерманс, че като председател България ще търси съгласие по всички теми, включително и за миграцията, отношенията ЕС-Турция, цифровизацията, Брекзит и ще работи за единството на Европейския съюз.
Дебатът в Европа, който породи Истанбулската конвекция, също беше обсъден по време на срещата. Премиерът Борисов подчерта, че ще положи необходимите усилия документът да бъде ратифициран от българския парламент, така както увери пред трибуната на Европейския парламент при представянето на приоритетите на председателството. „Няма да допуснем насилие над жени и деца“, заяви на срещата си с Тимерманс премиерът Бойко Борисов и благодари на Франс Тимерманс за отличното сътрудничество с Европейската комисия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод призова Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция

Св. Синод призова Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция

22 Януари 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод призова Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, която поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация. Това става ясно от обръщение на Светия Синод на Българската православна църква по повод към българското общество и държавни институции относно процедурата по приемане и ратифициране в България
на Истанбулската конвенция.
Агенция "Фокус" публикува текста без редакторска намеса:
Скъпи в Господа чеда на светата ни Българска православна църква,
Уважаеми представители на държавната власт,
Повод за обръщението ни към Вас е „Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие“, известна като Истанбулска конвенция.
Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си.
Това разбиране отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека - до „втората смърт”, която е духовната смърт. То е диаметрално противоположно на нашата вяра, в центъра на която е Богочовекът Христос! Той ни учи,че смисълът на живота на Христовия човек е в спасението във и чрез любовта към Бога и ближния! Затова няма здравомислещ Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието въобще, още повече срещу насилието над жени!
Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в светогледа ни.
Заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и др., противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство.
Нашият народ повече от хилядолетие е живял с един стремеж - да въплъти в себе си евангелските правда, любов, святост, да стане „свят народ”, „Божий народ” /1 Петр. 2:9-10; 1:15-16/, който и чрез своята история проповядва божествените ценности и добродетели.
Макар и юридически акт, Конвенцията има и духовни измерения - тя е средство, което насажда чужда за нас ценностна система, за да позволи обществото да бъде управлявано по нов модел, съответен на интересите на малка част от него.
В официалния текст на Конвенцията на английски език – навсякъде, където се говори за „социален пол”, се използва терминът „джендър”. В този текст понятието “джендър” (gender, genre) е категорично разграничено от понятието “пол” (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език.
Затова и нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която чрез употребата на понятието „джендър“ и производните му се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.
Тези понятия се използват с цел превръщането в държавни политики на една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена и тя се утвърждава чрез нов изкуствен език, който намираме в Конвенцията, и който е чужд и непознат за нашата народопсихология, култура, традиции и православно Предание.
Според тази идеология билогичният пол на човека като мъж или жена няма значение за неговата идентичност, а представя „диктатурата на природата” над свободното самоопределяне на човека, диктатура, от която човек трябва да се освободи.
Тази идеология, която при ратификация на Конвенцията се превръща в правов ред, задължителен за българските граждани, отрича основна библейска истина: „И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.“(Битие 1:27).
За Светия Синод, като изразител на българските източноправославни християни, борбата срещу насилието над жени и домашното насилие е пряко свързана с евангелските добродетели, първа и най-голяма от които е любовта към Бога и към хората.
Регламентите на Конвенцията, свързани с въвеждането на обучение за нестереотипните роли на пола „в официалните учебни програми и на всички образователни равнища” са насочени срещу установения от Бога брачен съюз между мъжа и жената - домашната Църква, в която любовта се изразява и служи за спасението на човека.
Според „Всеобщата декларация за правата на човека“: „Семейството е естествена и основна клетка на обществото и има право на закрила от обществото и от държавата.”
Нравствен ориентир за съхраняването му е верността и доверието между съпрузите във всичките им измерения. Без тях то ще се разпадне, а създаденото поколение ще остане лишено от любов, грижа и възпитание.
Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които „джендър” идеологията отдавна е държавна политика.
Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система!
Призоваваме българският народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания!
Свещен отечески дълг на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия е да припомни на Божия народ думите на Св. Библия: „Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото – за горчиво!“ (Ис. 5:20).

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Категорично няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове, защото Конституцията не го позволява

Министър Цецка Цачева: Категорично няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове, защото Конституцията не го позволява

21 Януари 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Категорично няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове, защото Конституцията не го позволява. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването „Тази неделя“ по бТВ във връзка с Истанбулската конвенция. „Ще продължа добронамерено не само с колегите от коалиционното управление, но и с всички народни представители. Апелът ми е нека, първо да прочетем, след което да коментираме. Това е най-всеобхватният документ, който за пръв път поставя в толкова сгъстен вид противодействието срещу насилието и защитата на желаните. Оттук насетне към тази конвенция има едни пояснителни бележки какъв съдържание се влага във всяко едно понятие – 75 страници са“, обясни Цачева и уточни, че във вторник в 11.00 часа в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ ще има широко публично обсъждане, където се надява, че ще се разсеят всички съмнения. „Няма да се променя Конституцията, няма да се въвежда трети пол, няма да се въвеждат в учебните програми уроци извън жена и мъж, няма да се признават еднополови бракове. Българската Конституция не позволява. По Конституция бракът е между мъж и жена“, подчерта Цачева. По думите ѝ стереотипите, че няма нищо лошо да мъж да удари шамар на една жена трябва да бъдат изкоренени в нашето общество. Според Цачева не само у нас има такива проблеми.
За визитата на германският канцлер Ангелка Меркел в България, Цачева коментира, че преди всичко е добре, че Меркел е препотвърдила отново позицията за добро сътрудничество между Германия и България, газовият хъб във Варна и приоритетите на българското председателство. „Получихме висока оценка за темите на българското председателство. Все още има какво да направим по отношение на съдебната система и върховенството на правото. Такива двустранни срещи има и в момента. През декември месец видни експерти от германското правосъдие бяха в София. Онова, от което ме боли като българка, е тогава когато сами си го направим. Трябва да имаме постигнато съгласие тук у нас. Гражданското общество има право на мнение и изразява своята позиция. В една демократична държава протестите не са нещо страшно“, каза още Цецка Цачева.
За това, че на 22 януари се навършва една година от встъпването в длъжност на Румен Радев като президент, Цецка Цачева, която бе на балотаж с него по време на изборите, коментира: "Загубих изборите, но когато губиш, не знаеш какво печелиш". „Спечелих житейски опит. Човек трябва от загубата да разчита и знаците на съдбата. Явно не ми е било там мястото. В една кампания в това число и президентска, се отива с предизборна стратегия и платформа в рамките на целия мандат. За мен оценките трябва да се дават в края на мандата. Има още 4 години“, добави тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министърът Георг Георгиев: Смисълът на Истанбулската конвенция е защита, превенция и контрол

Зам.-министърът Георг Георгиев: Смисълът на Истанбулската конвенция е защита, превенция и контрол

20 Януари 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Смисълът на Истанбулската конвенция е защита, превенция и контрол. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ председателят на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев по повод предстоящото обсъждане на ратификацията на документа, което ще се проведе в Народното събрание на 23 януари. Според него схващането на текста от определени политически кръгове е крайно погрешно. Георг Георгиев посочи, че в партията е постъпило писмо от Европейската комисия, разграничаващо заложените в конвенцията термини, като подчерта, че в него не присъстват понятия като "трети" или „социален пол“, а се говори единствено за социални схващания, свързани със стереотипите за мъжа и жената.
„Тези стереотипи по никакъв начин не би трябвало и не могат да бъдат основа за насилието над жени. Ако стереотипът е жената да бъде домакиня и да стои в кухнята, а тя не желае това, никой няма право да упражнява насилие над нея, за да я принуди. Това е смисълът на конвенцията, за да се отървем от тези насадени схващания за двата образа – на мъжете и жените. В 21 век, през 2018 година, това вече не е нормално“, заяви Георг Георгиев и допълни, че борбата срещу насилието трябва да продължи, като определяща в случая ще е ролята на институциите. По думите му съзнаването, че насилието във всичките му форми е нещо укоримо и недопустимо, трябва да бъде налагано като визия пред подрастващото поколение и в противен случай няма как да бъдат постигнати по-добри резултати.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Проданов, АБВ: „Обединени патриоти“ театралничат и трупат рейтинг с Истанбулската конвенция, защото флагът им клюмна

Константин Проданов, АБВ: „Обединени патриоти“ театралничат и трупат рейтинг с Истанбулската конвенция, защото флагът им клюмна

20 Януари 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. „Обединени патриоти“ театралничат и трупат рейтинг с Истанбулската конвенция, защото флагът им клюмна. Това каза лидерът на АБВ Константин Проданов в интервю за Агенция „Фокус“ за Истанбулската конвенция. По думите му флагът им е паднал, тъй като са се отказали да бранят доста от патриотичните каузи, за които са ги избрали. „Правителството не е заплашено от това, защото властовият кокал се услади на патриотите и те няма да го пуснат току-така“, поясни председателят на АБВ. „Добре, че беше Истанбулската конвенция, че патриотите най-накрая да намерят нещо, свързано с Истанбул, за което да могат да протестират. Напоследък всички теми, свързани с нашата южна съседка, и фактът, че премиерът на правителството, в което са коалиционен партньор, се превърна в момче за поръчки на Ердоган, са табу за тях. И, разгеле, появи се Истанбулската конвенция. Те я използваха много умело и създадоха един класически пример на фалшива новина - конструираха един сламен човек и го обявиха за враг номер едно“, каза Константин Проданов.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, „БСП за България“: Истанбулската конвенция поляризира обществото, противостоят си даже партиите в управляващата коалиция

Георги Гьоков, „БСП за България“: Истанбулската конвенция поляризира обществото, противостоят си даже партиите в управляващата коалиция

20 Януари 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция поляризира обществото, противостоят си даже партиите в управляващата коалиция. Това коментира в интервю за обзорното седмично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по повод предстоящото обсъждане на ратификацията на документа в Народното събрание на 23 януари. По думите му правителството е внесло конвенцията за ратификация твърде прибързано и без провеждане на обществен дебат, което не е позволило евентуален консенсус по въпроса.
„Защо точно сега, защо точно по този начин? Това е част от опита за промяна на европейското обществено съзнание под прикритието на борба за правата на човека. Националният съвет на БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция, основно заради текстовете, където се въвежда странното понятие за „социален пол“, говори се за изкореняване на предразсъдъци, обичаи и традиции, вменява се включване в учебния материал на въпроси за нестереотипни роли на пола. В битката за равноправие и ненасилие можем да постигнем много повече от записаното в конвенцията, ако имаме консенсус и ангажираност на управляващи и опозиция. За правата на жените в световен и европейски план най-много заслуги имат левите партии, организации и движения, а в България най-голяма е заслугата на БСП“, уточни Георги Гьоков.
Той припомни още, че от БСП са внесли предложения за промени в Наказателния кодекс, във връзка с конвенцията. Георги Гьоков отбеляза също, че чрез инициатива на БСП насилието над жени, което е престъпление от частен характер, може да се превърне в деяние с обществен характер. Народният представител уточни, че това е бързата, но не и последната реакция на Левицата във връзка с насилието, както над жени, така и над деца. Според Гьоков в България има законодателство, което, ако се прилага правилно, ще даде доста по-добри резултати.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Проданов, АБВ: Големият проблем на България не е третият пол, а социално-икономическото неравенство

Константин Проданов, АБВ: Големият проблем на България не е третият пол, а социално-икономическото неравенство

20 Януари 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Големият проблем на България не е третият пол, а социално-икономическото неравенство. Това каза лидерът на АБВ Константин Проданов в интервю за Агенция „Фокус“ за Истанбулската конвенция. „Знам, че съществува страх и че беше направено едно манипулативно внушение, че през нея се отваря врата да влезе в България митичният трети пол. Всъщност такова нещо в конвенцията няма, там се говори за премахване на предразсъдъци, свързани със социалните роли, които жените изпълняват. А те са факт и имат много по-голям потенциал да ни затрият като нация, наред с корупцията и посредствеността на управляващия “елит”, много преди страшният трети пол да ни е видял сметката. Това го казвам както за тези, които се борят с този призрак, така и към другите, които считат, че защитата на правата на третия пол е от първостепенно значение“, каза Проданов. Според него големият проблем на левицата в глобален мащаб и в България в частност е, че от доста години тя се е отказала от борбата за правата на трудещите се хора, от борбата със социалното, икономическото и екологичното неравенство и е припознала като основна група, чиито права да защитава, хората с различна сексуална или културна идентичност. По думите му по подобен начин след тежката икономическа депресия през 30-те години в Германия е дошъл Хитлер и е конструирал друг враг – евреите, и понеже социално-икономическата страна е била такава, че изгладнял и оскотял, немският народ е бил податлив на такива внушения, сме станали свидетели на събитията от възхода на нацизма и Втората световна война. „Сега имаме подобна ситуация - драстично нарастване на неравенството и огромна податливост на масата от българите на манипулации като тази, че големият враг е третият, четвъртият или петият пол. Всъщност големият враг е глобалният, олигархизиран капитал“, допълни Проданов.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Коалицията няма да се разпадне заради Истанбулската конвенция

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Коалицията няма да се разпадне заради Истанбулската конвенция

19 Януари 2018 | 21:58 | Агенция "Фокус"
София. Коалицията няма да се разпадне заради Истанбулската конвенция. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ
и зам.-председателят на партията Цветан Цветанов в предаването "Панорама" по БНТ. "Истанбулската конвенция е ангажимент на всички държави в ЕС. Всички държави членки са я подписали и в момента вървят ратификации. Няма да се разпадне коалицията и тук заявявам категорично, че това е един от приоритетите на ЕП, ЕК. А лидерът на ПЕС я подкрепя. Турция е ратифицирала тази конвенция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания. Ако погледнем законодателството на тези държави, дори имат конституционна забрана за еднополови бракове", заяви Цветанов.
Цветанов коментира и казуса с Национален парк "Пирин" и заяви, че категорично на Банско ще се строи само втори кабинков лифт. "Трябва да гарантираме и това е поет ангажимент от премиера, действително трябва да бъде ясно за всички и тук трябва да се направят съответните допълнения, за да спрем всяка спекулация, че в Банско ще се строят хотели или ще има жилищни сгради. Това, което е заявено и е казано, че ние трябва да осигурим възможността за втори кабинков лифт с необходимата техническа инфраструктура, за да се поддържат тези съоръжения и нищо повече. И това е ангажимент, който смятам, че трябва да се спре с това спекулиране и когато говорим за протести и председателство, ние трябва като българи да направим всичко възможно не само Европа да оценява политиците в България, МС, народните представители в парламентарното измерение, трябва да се консолидираме и да постигнем основните си цели", каза Цветанов.
той обясни, че темата на предстоящия вот на недоверие, а именно корупцията не ги притеснява. "Дори мога да кажа, че тази тема може би ще допринесе за прекратяване на всякакви спекулации по тази тема", каза още Цветанов. "Нашата политическа воля е да направим законодателните промени, които вече са факт с антикорупционното законодателство. Вчера, когато бяха в Лондон, разговарях с отдела, който се занимава с корупцията. Те приеха, че нашето законодателство е добро и ако то може да влезе в действие, ще отчетем високи резултати, но БСП саботираха този проект с техния законопроект и с тезата, която коренно се различаваше от тезата, която защитаваха в 43-ия парламент. 43-ият парламент всички политически партии се обединиха органът да бъде назначаван от НС, но когато се промени политическата ситуация с кандидата на БСП за президент, БСП и президентът започнаха да играят в една игра, която смятам, че не е много удачно и печеливша", коментира още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Истанбулската конвенция създава съмнения и реални тревоги в обществото - не я подкрепяме

Министър Красимир Каракачанов: Истанбулската конвенция създава съмнения и реални тревоги в обществото - не я подкрепяме

19 Януари 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция създава не само съмнения, но и реални тревоги в обществото. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на отбраната Красимир Каракачанов, в отговор на въпрос каква е позицията на „Обединени патриоти“ за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Позицията ни е ясна, Истанбулската конвенция е нещо, което не подкрепяме. Мое беше предложението тази точка от дневния ред да се отложи“, заяви той. „Би следвало подобен въпрос да се обсъжда не само с някои специализирани организации, които защитават правата на различните, да го кажа коректно, но и с онези кръгове в обществото, които имат по-патриархални и консервативни разбирания“, коментира министърът. „Не смятам, че България трябва да върви по този грешен път, да си измисляме различни полове. Не може докато света се тресе от проблеми, в Европа да си измисляме проблеми, които ни разединяват и ни разконцентрират“, посочи Красимир Каракачанов. „Като се направи коректния превод на Конвенцията, нещата ще станат още по-интересни, да не кажа неприятни“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Галъп интернешънъл“: Българите не оправдават домашното насилие, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете

„Галъп интернешънъл“: Българите не оправдават домашното насилие, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете

19 Януари 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на жената, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете. Темите на Истанбулската конвенция по-скоро разделят обществото ни, макар и без да се стига до крайности.
Това са изводите от проведения бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 801 души на възраст 18 г.+ по специална панелна методика, която осигурява надеждност на данните. Сондажът е проведен на 15 и 16 януари. Абсолютна максимална грешка е ± 3.5 при 50% дялове. Сондажът е независим от външно финансиране.
50% от изследваните казват, че когато става дума за пола на човек най-важен е биологичният пол, а 38% - казват, че най-важно е кой как се чувства. Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни. В същото време обаче обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят.
Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС – не. Очевидно, повдигната от Патриотите тема, е вече възприета и от симпатизантите на БСП. Привържениците на ГЕРБ пък явно са възприели партийната позиция в контраст с повечето останали.
Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи. Разбира се, идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.
Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хиляди души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години – в друго изследване на „Галъп интернешънъл“. Дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мирчев, „БСП за България”: Има много притеснения за Истанбулската конвенция, а защо няма притесниния за корупцията

Стоян Мирчев, „БСП за България”: Има много притеснения за Истанбулската конвенция, а защо няма притесниния за корупцията

19 Януари 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Има безспорна част от Истанбулската конвенция и това е насилието над жени. Ние сме се обявили против това насилие и сме взели мерки за промяна на нашето законодателство. Спорното в конвенцията е, че чрез темата за насилието над жени се прокарва джендър идеологията. Това заяви пред БНТ депутатът от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев, съобщиха от пресцентъра на партията. Мирчев добави, че се прави опит да се внуши, че преводът на конвенцията не бил издържан. „Тук не става дума за превод, а за това, че от една страна имаме проблема с насилието над жени, но от друга е джендър идеологията, която обслужва между 1% и 3% от обществото на Европа”, уточни той. Мирчев обясни, че джендър идеологията се отнася за хора с нетипична сексуална ориентация. „Тук разделението не е на мъжки и женски пол. Джендър организации говорят за пола като фантазия, нещо което човек го нямал и трябва да се определи на психическо ниво- какъв пол е, и може да го сменя няколко пъти в живота си”, обясни депутатът. Той добави, че Полша е приела конвенцията, но с интерпретационен доклад към нея, защото страната не е съгласна да променя конституцията си. „Шест държави застават против това и казват, че в чл. 78 от конвенцията се казва, че нямате право на резерви по нея, а по същество интерпретационният доклад на Полша е резерва. Т.е. Полша, която се опитва да защити Конституцията си, е нападната от други шест държави, които са приели конвенцията”, каза Мирчев. Той добави, че на много места в документа се говори за насилие, основано на сексуална ориентация. „Няма доклад за финансова обосновка към тази конвенция, дали трябва да се променят законите, Конституцията, оценка на въздействие и т.н., а това е задължително по чл.4 по Закона за международните договори. Всичко това се спестява. От друга страна, конвенцията е приета без гласуване, а практиката в Съвета на Европа е конвенциите да се приемат с мнозинство", напомни народният представител. „Има много притеснения за конвенцията тук, а защо няма притеснения за проблема с корупцията, след като има 17 доклада, че не се справяме с нея”, попита Мирчев. Депутатът е притеснен, че в документа се казва, че джендър идеологията трябва да бъде инфилтрирана в образователната система.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Има резерви за спорните текстове в Истанбулската конвенция

Председателят на НС Цвета Караянчева: Има резерви за спорните текстове в Истанбулската конвенция

19 Януари 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. Дискусията за Истанбулската конвенция няма да бъде отложена. След обсъжданията, които предстои да направим, се надявам, че на обществото ще му бъдат разяснени много неточности и то ще разбере какво всъщност налага тя. Това посочи пред Bulgaria ON AIR председателят на парламента Цвета Караянчева.
Тя каза още, че късно снощи са били получени разяснителни записки и възможни резерви, които могат да бъдат приложени в определени допускания на Истанбулската конвенция.
"Надявам се дебатите във вторник (23 януари) да дадат отзвук на всичко онова, което се насади в общественото пространство и притеснява хората. Парламентът е длъжен да даде възможност на всички, които имат мнение по въпроса да го изкажат. Затова и разговорите ще бъдат отворени. На тях ще могат да присъстват различни неправителствени организации и хора, които са заинтересовани от темата", подчерта председателят на парламента.
Вчера "Обединени патриоти" категорично заявиха, че са против Истанбулската конвенция и няма да я подкрепят. Също така те призоваха ГЕРБ да я оттеглят и да не я вкарват в Народното събрание, защото имало нарушения при подписването ѝ.
Цвета Караянчева бе категорична обаче, че това не би довело до напрежение в управляващото мнозинство, а спорните текстове биха могли да се заменят с резерви.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция, призоваха ГЕРБ да я изтегли (ОБЗОР)

ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция, призоваха ГЕРБ да я изтегли (ОБЗОР)

19 Януари 2018 | 00:10 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция и призоваха ГЕРБ да я изтеглят. Това стана ясно по време на брифинг в Народното събрание. Председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че оглавяваната от него група категорично е против Истанбулската конвенция и няма да гласува „за“. Той призова медиите да не спекулират по темата и да не изваждат заглавия, които са лъжливи новини. Сидеров обърна внимание, че „Обединени патриоти“ са против Конвенцията, и не става въпрос за преводите й. „Няма значение как ще бъде преведен на български някой термин. Като понятия Конвенцията вкарва неприемливи за нас обяснения за пола. Това отваря врата за налагане по-нататък на понятията „трети пол“ и междуполови бракове. Нещо, което категорично отхвърляме и няма да приемем никога“, каза още Волен Сидеров. Патриотите призоваха основната управляваща партия ГЕРБ да изтегли конвенцията и да не занимава повече Народното събрание с нея, тъй като според тях има много по-важни въпроси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция, призоваха ГЕРБ да я изтегли (ОБЗОР)

ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция, призоваха ГЕРБ да я изтегли (ОБЗОР)

18 Януари 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция и призоваха ГЕРБ да я изтеглят. Това стана ясно по време на брифинг в Народното събрание. Председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че оглавяваната от него група категорично е против Истанбулската конвенция и няма да гласува „за“. Той призова медиите да не спекулират по темата и да не изваждат заглавия, които са лъжливи новини. Сидеров обърна внимание, че „Обединени патриоти“ са против Конвенцията, и не става въпрос за преводите й. „Няма значение как ще бъде преведен на български някой термин. Като понятия Конвенцията вкарва неприемливи за нас обяснения за пола. Това отваря врата за налагане по-нататък на понятията „трети пол“ и междуполови бракове. Нещо, което категорично отхвърляме и няма да приемем никога“, каза още Волен Сидеров. Патриотите призоваха основната управляваща партия ГЕРБ да изтегли конвенцията и да не занимава повече Народното събрание с нея, тъй като според тях има много по-важни въпроси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: БСП внася промени в Наказателния кодекс, привеждащи изискванията на Истанбулската конвенция срещу домашното насилие на равнището на законодателството ни

Корнелия Нинова: БСП внася промени в Наказателния кодекс, привеждащи изискванията на Истанбулската конвенция срещу домашното насилие на равнището на законодателството ни

18 Януари 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. БСП внася промени в Наказателния кодекс, привеждащи изискванията на Истанбулската конвенция срещу домашното насилие на равнището на законодателството ни. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя обърна внимание, че става въпрос само за частта от конвенцията, свързана с домашното насилие. Нинова обясни, че предложението на БСП за промени в Наказателния кодекс е домашното насилие да се третира като престъпление от общ характер, тъй като досега е било от частен. „Внасяме предложение за създаване на квалифициран състав, с който се увеличават наказанията на лица, извършили насилие и особено в случаите на рецидив“, посочи Нинова. Тя обясни, че това е първа стъпка от цял комплекс промени в законодателството, които ще предприеме опозицията. „Следващата седмица ще продължим с предложение, което създава кризисни центрове във всички областни градове. Декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие“, заяви Нинова и обърна внимание, че БСП го е правила и досега. „За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие, затова предлагаме реално решение“, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Аргументирано призоваваме ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция заради редица нарушения

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Аргументирано призоваваме ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция заради редица нарушения

18 Януари 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Аргументирано се обръщаме с призив към ГЕРБ да изтегли Истанбулската конвенция, да не я вкарва в парламента за ратификация поради редица несъответствия и нарушения при подписването й. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Присъединяването на България в лицето на Министерството на правосъдието през 2016 година, както и гласуването на Конвенцията в МС е станало неправомерно. Нарушен е чл. 4 от Закона за международните договори, по точно ал. 2, евентуално и ал. 3“, заяви той. „Тези текстове изискват при проект на такъв международен договор да се прилагат законови и подзаконови мерки, които следват от подписването му. Това не е направено“, обясни Волен Сидеров. „Нашият съвет към основната управляваща партия ГЕРБ е да изтегли тази конвенция и да не занимава повече НС с нея. Имаме много по-важни и засягащи интереса и живота на българите въпроси“, посочи председателят на групата. В отговор на въпрос как ще реагират „Обединени патриоти“, ако от ГЕРБ не се съобразят с призива им и може ли да се стигне до разрушаване на коалицията Волен Сидеров коментира: „Това ще решим в колективен формат, както винаги сме правили“. "Призивът ни е отправен с добронамереност, не е с някакво озлобление или с деконструктивна цел, а напротив. Искаме да помогнем на ГЕРБ да осъзнаят, че това не е належащо в момента. Може би някои лобира, има лобистки кръгове, които искат да мине Конвенцията. По-разумното е да я отхвърлят, засега да не влиза“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция

ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция

18 Януари 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Категорично сме против Истанбулската конвенция и няма да гласуваме „за“. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Появиха се спекулации в някои медии относно позицията ни по този въпрос“, коментира той. „Обръщам се към медиите да не спекулират по темата, да не изваждат заглавия, които са лъжливи новини“, призова Волен Сидеров. „Призоваваме някои медии да променят заглавията си, защото са фалшиви и неверни“, заяви той. „Обединени патриоти“ сме против Конвенцията, не става дума за преводи, официалните езици са английски и френски. Няма значение как ще бъде преведен на български някой термин“, посочи председателят на групата. „Като понятия Конвенцията вкарва неприемливи за нас обяснения за пола. Това отваря врата за налагане по-нататък на понятията „трети пол“ и междуполови бракове. Нещо, което категорично отхвърляме и няма да приемем никога“, каза още Волен Сидеров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева организира на 23 януари дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени

Председателят на НС Цвета Караянчева организира на 23 януари дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени

17 Януари 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие организира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на 23 януари 2018 г. Във форума, който ще бъде открит в 11.00 часа в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, ще участват депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации, експерти и др. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание (НС).
Текстът на Конвенцията е публикуван на сайта на Народното събрание и организирането на общественото обсъждане ще предостави достатъчно време и възможност за запознаване с документа на всички заинтересовани страни.
Oрганизациите, които имат интерес за участие в дискусията, е необходимо да акредитират по един свой представител, като изпратят трите имена и ЕГН на следния e-mail: infocenter@parliament.bg.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Ячев, „Обединени патриоти“: Ако новият превод на Истанбулската конвенция ни удовлетворява, ще я подкрепим

Борис Ячев, „Обединени патриоти“: Ако новият превод на Истанбулската конвенция ни удовлетворява, ще я подкрепим

17 Януари 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Ако новият превод на Истанбулската конвенция ни удовлетворява, ще я подкрепим. Това каза Борис Ячев, секретар на ПГ на „Обединени патриоти“, пред журналисти във връзка с Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали "Обединени патриоти" ще подкрепят новия превод на конвенцията, ако им хареса, Ячев заяви, че не вижда причина да не го направи. „Това ще бъде нов превод на съществуващ документ. Няма как да се пренапише наново конвенцията“, допълни Ячев. Той припомни, че още, когато се заговори за проблема в Истанбулската конвенция, те са обявили, че става въпрос за некоректен превод. Ячев заяви, че патриотите са казали още в началото на дебата, че ще подкрепят конвенцията, ако към нея има уточняваща декларация или нов превод.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.