НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:14

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов: След договора за добросъседство в Македония трябва да се върне нормалното мислене и вече да не се разрушава плочата на Мара Бунева в Скопие

Проф. Пламен Павлов: След договора за добросъседство в Македония трябва да се върне нормалното мислене и вече да не се разрушава плочата на Мара Бунева в Скопие

13 Януари 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. След договора за добросъседство с Македония там трябва да се върне нормалното мислене и вече да не се разрушава паметната плоча на Мара Бунева в Скопие. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с навършването на 90 години от атентата срещу юрисконсулта на сръбската полиция в Скопска област Велимир Прелич, който е застрелян с три куршума на брега на р. Вардар от българската революционерка и член на ВМРО Мара Бунева.
„Още по време на Втората световна война там е имало паметник, но той е ликвидиран от Титовия режим. Вече по време на демократичните промени българите от Скопие с подкрепа и на родолюбци от България сложиха паметна плоча, но тя многократно беше чупена и осквернявана и то не от „стандартни македонци“, а от фенове на футболни отбори или от хора, които вероятно са със сръбско или югославско самосъзнание, тъй като в Скопие има и не малко такива. Така че днес, вече в променени условия и с договор за добросъседство, трябва да видим дали отново ще бъде направен опит да се опорочи едно подобно събитие – отбелязването на паметта на една национална героиня. Така че това е един лакмус пред новата власт в Македония и искрено се надявам, че там постепенно се завръщат нормалните стандарти, завръща се мисленето за сметка на зомбирането. Така че нека господ да прости Мара Бунева и нека винаги да я помним, тъй като става въпрос за една от най-знаковите жени в българската история, а не само на историко-географската област Македония или само на днешна Република Македония“, каза още той.
Проф. Павлов обясни, че от днешна гледна точка трябва да възприемаме Мара Бунева като патриот и героиня, а не като терорист, тъй като терорът всъщност е едно от средствата на борба на огнетените срещу огнетителите. „Даже бих казал, че на практика става дума за изпълнение на присъда, защото когато един народ е поробен, мачкан и подлаган на всевъзможни унижения, той има право да се защити. Тоест, според мен, това е едно оправдано действие, за да може да бъдат защитени и българските студенти, подложени на такива чудовищни репресии в Македония, и въобще цялата атмосфера на терор. Само преди няколко дни - на 7 януари, беше денят, в който българските медии и специално Агенция „Фокус“ отбелязаха македонската Кървава Коледа – т.е. репресиите над най-ярките фигури на българския политически и културен елит, случили се на Коледа, по стар стил, през 1945 г. Така че Мара Бунева се вписва в този пантеон – може и да звучи малко патетично, но няма как да се каже иначе. Тя жертва личния си живот, а е можела да има много добра кариера и в София, и в Скопие, и в Русе, и къде ли не. Но, в крайна сметка, водена от любовта към ближния, от българската идея, от чувството за справедливост прави този подвиг, така че тя е героиня и нищо друго не може да се каже. Даже може би са слаби думите, но Мара Бунева наистина е знакова фигура – лице, което е било свързано и с културата, и с градския живот, но личната честност и здравите български корени се оказват по-силни от всичко“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Навършват се 90 години от подвига на Мара Бунева

„Локално“ (Македония): Навършват се 90 години от подвига на Мара Бунева

13 Януари 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Днес се навършват 90 години от подвига на Мара Бунева, която застрелва сръбския управител Велимир Прелич в Скопие. Честването на събитието ще се отбележи в 11 часа сутринта местно време (12:00 българско) в църквата „Свети Димитър“ в града. След това ще бъдат поставени венци на мястото, където тя загива край Каменния мост на Вардар. Честванията се организират от Българския културен клуб в Скопие, предава македонската медия „Локално“.
Мара Бунева е родена в Тетово през 1901 година. Учи в гимназията в Скопие и след края на Първата световна война се премества в София, където завършва висше образование. Тя се жени за офицера от българската армия Христо Хранков. Брат ѝ Борис Бунев я привлича към ВМРО. Той започва да изпълнява нареждания от революционната организация, няколко пъти преминавайки границата с конспиративни задачи.
На 13 януари 1928 г., Бунева убива в центъра на Скопие на Каменния мост на река Вардар Велимир Прелич, а след това се застрелва в гърдите. Прелич е правен съветник на тогавашната сръбска Вардарска бановина и като такъв е отговорен за съдебния процес срещу Македонската младежка тайна организация .
На въпроса на сръбския офицер, който първи пристигал на мястото на нападението, защо е убила Прелич, смелата жена отговоря: "Заради тормоза извършен над моите братя. Защото обичам моята страна“.
Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари, от раните си. Погребението ѝ е извършено без свещеник и в незнаен гроб.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22 януари 2018 г.
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.