НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов: След договора за добросъседство в Македония трябва да се върне нормалното мислене и вече да не се разрушава плочата на Мара Бунева в Скопие

Проф. Пламен Павлов: След договора за добросъседство в Македония трябва да се върне нормалното мислене и вече да не се разрушава плочата на Мара Бунева в Скопие

13 Януари 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. След договора за добросъседство с Македония там трябва да се върне нормалното мислене и вече да не се разрушава паметната плоча на Мара Бунева в Скопие. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с навършването на 90 години от атентата срещу юрисконсулта на сръбската полиция в Скопска област Велимир Прелич, който е застрелян с три куршума на брега на р. Вардар от българската революционерка и член на ВМРО Мара Бунева.
„Още по време на Втората световна война там е имало паметник, но той е ликвидиран от Титовия режим. Вече по време на демократичните промени българите от Скопие с подкрепа и на родолюбци от България сложиха паметна плоча, но тя многократно беше чупена и осквернявана и то не от „стандартни македонци“, а от фенове на футболни отбори или от хора, които вероятно са със сръбско или югославско самосъзнание, тъй като в Скопие има и не малко такива. Така че днес, вече в променени условия и с договор за добросъседство, трябва да видим дали отново ще бъде направен опит да се опорочи едно подобно събитие – отбелязването на паметта на една национална героиня. Така че това е един лакмус пред новата власт в Македония и искрено се надявам, че там постепенно се завръщат нормалните стандарти, завръща се мисленето за сметка на зомбирането. Така че нека господ да прости Мара Бунева и нека винаги да я помним, тъй като става въпрос за една от най-знаковите жени в българската история, а не само на историко-географската област Македония или само на днешна Република Македония“, каза още той.
Проф. Павлов обясни, че от днешна гледна точка трябва да възприемаме Мара Бунева като патриот и героиня, а не като терорист, тъй като терорът всъщност е едно от средствата на борба на огнетените срещу огнетителите. „Даже бих казал, че на практика става дума за изпълнение на присъда, защото когато един народ е поробен, мачкан и подлаган на всевъзможни унижения, той има право да се защити. Тоест, според мен, това е едно оправдано действие, за да може да бъдат защитени и българските студенти, подложени на такива чудовищни репресии в Македония, и въобще цялата атмосфера на терор. Само преди няколко дни - на 7 януари, беше денят, в който българските медии и специално Агенция „Фокус“ отбелязаха македонската Кървава Коледа – т.е. репресиите над най-ярките фигури на българския политически и културен елит, случили се на Коледа, по стар стил, през 1945 г. Така че Мара Бунева се вписва в този пантеон – може и да звучи малко патетично, но няма как да се каже иначе. Тя жертва личния си живот, а е можела да има много добра кариера и в София, и в Скопие, и в Русе, и къде ли не. Но, в крайна сметка, водена от любовта към ближния, от българската идея, от чувството за справедливост прави този подвиг, така че тя е героиня и нищо друго не може да се каже. Даже може би са слаби думите, но Мара Бунева наистина е знакова фигура – лице, което е било свързано и с културата, и с градския живот, но личната честност и здравите български корени се оказват по-силни от всичко“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Навършват се 90 години от подвига на Мара Бунева

„Локално“ (Македония): Навършват се 90 години от подвига на Мара Бунева

13 Януари 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Днес се навършват 90 години от подвига на Мара Бунева, която застрелва сръбския управител Велимир Прелич в Скопие. Честването на събитието ще се отбележи в 11 часа сутринта местно време (12:00 българско) в църквата „Свети Димитър“ в града. След това ще бъдат поставени венци на мястото, където тя загива край Каменния мост на Вардар. Честванията се организират от Българския културен клуб в Скопие, предава македонската медия „Локално“.
Мара Бунева е родена в Тетово през 1901 година. Учи в гимназията в Скопие и след края на Първата световна война се премества в София, където завършва висше образование. Тя се жени за офицера от българската армия Христо Хранков. Брат ѝ Борис Бунев я привлича към ВМРО. Той започва да изпълнява нареждания от революционната организация, няколко пъти преминавайки границата с конспиративни задачи.
На 13 януари 1928 г., Бунева убива в центъра на Скопие на Каменния мост на река Вардар Велимир Прелич, а след това се застрелва в гърдите. Прелич е правен съветник на тогавашната сръбска Вардарска бановина и като такъв е отговорен за съдебния процес срещу Македонската младежка тайна организация .
На въпроса на сръбския офицер, който първи пристигал на мястото на нападението, защо е убила Прелич, смелата жена отговоря: "Заради тормоза извършен над моите братя. Защото обичам моята страна“.
Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари, от раните си. Погребението ѝ е извършено без свещеник и в незнаен гроб.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.