НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Екот от звънци и чанове огласиха Пернишко

Екот от звънци и чанове огласиха Пернишко

14 Януари 2018 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Перник. Екот от звънци и чанове огласиха Пернишко и днес. Селските мегдани се изпълниха с хора. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. По отколешна езическа традиция всяка година маскирани, облечени в кожи, надянали страховити ликове обикалят из къщите, за да благословия за здраве, радост и берекет.
И днес продължи обиколката по Сурова на кмета на Община Перник Вяра Церовска и нейния екип, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областния управител Ирена Соколова и кметове на населени места.
Автентичният ритуал беше пресъздаден в селата Ярджиловци и Дивотино, а финалът беше поставен в Кралев дол. И тази година едно от впечатляващите зрелища беше в село Ярджиловци, където се събраха маскирани от три махали. Сурвакарската група на село Ярджиловци съществува от древни времена. Традицията е жива, тъй като тя се предава от поколение на поколение заедно с вярата в доброто. Групата се предвожда от войвода, след него върви „сватба”, в която участват булка, младоженец, кум, кумица, свекър, свекърва, поп, клисар, свирджии, циганчета, мечка и мечкар. Местните сурвакари са участвали в снимките на много български филми – „Железният светилник”, „Иконостасът”, „Козият рог”, „Татул”, „Малки тайни”, „Когато маските замълчат”.
Грохотът на звънци и хлопотари, предизвикан от местните носители на традицията ни последва в Дивотино. Селото беше огласено с изпълненията на София Илиева, след което атракция направи гостуващата кукерска група от Петрич. Вкусни гозби пък бяха част от кулинарната изложба.
Сурвакарската група на село Дивотино е създадена през 1950 година. Групата представя традиционния зимен обичай “Сурвакарска сватба“. Участниците в обичая са само мъже – ергени или млади женени мъже. Основните персонажи са: булка, младоженец, свекър, свекърва, девер, байрактар, поп, мечка, мечкар, циганска група, група с маски и ликове и народен оркестър. Групата се представя с голям успех в общински, регионални и международни фестивали в България и чужбина и е носител на множество награди. Тя е удостоена и със „Златната маска“ на Маскарадния фестивал „Сурва“.
И както всяко начало има и край, и обичаят Сурова също, но само за тази година. Закриването на празника беше в село Кралев дол. Мечкарската група на селото участва в сурвакарските празници от незапомнени времена. Групата има две отделни звена.
Първата част се състои от: жених, невеста, кум, кума, поп, цигани, мечка, мечкар и музиканти, облечени в традиционни национални носии.
Втората част е групата на „звончарите”, която е ръководена от болюбашия. Облеклото им е от кожи. Маските също са изработени от кожи, рога и други естествени материали. Неизменен атрибут към костюмите са звънците и хлопатарите, различни по големина и звук, също така и дървените геги, изработени от дрен и леска.
Групата е носител на множество награди, както в България, така и от чужбина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.