НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Daily Express: Жан-Клод Юнкер поиска благодарност от България за членството й в ЕС, докато около него бушуваха протести

The Daily Express: Жан-Клод Юнкер поиска благодарност от България за членството й в ЕС, докато около него бушуваха протести

13 Януари 2018 | 01:01 | Агенция "Фокус"
Жан-Клод Юнкер поиска от България „да му бъде благодарна“, за това, че „я е допуснал“ в Европейския съюз, докато по това време в София бушуваха антиевропейски протести
София. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посети столицата на България – София, в четвъртък, за началото на шестмесечното ротационно председателство на страната на Съвета на Европейския съюз, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Междувременно, през същата нощ в българската столица се проведоха протести, на които бесни демонстранти горяха европейски знамена и се оплакваха, че се чувстват пренебрегнати от Брюксел.
Без да забелязва бушуващото напрежение навън, Юнкер изнесе реч в рамките на церемония, отбелязваща началото на българското председателство, в която поиска от гражданите на страната да изразят благодарността си към него, че ги е допуснал да се присъединят към Съюза.
Той заяви: „Лично аз се чувствам част от забележителното европейско пътешествие на България, откакто подписах Споразумението за присъединяване през април 2005 година, когато бяха министър-председател на Люксембург, който тогава беше председател на Съвета на Европейския съюз“.
„Трябва да сте наясно, че ако бях отказал да подпиша, вие нямаше да сте член, така че бъдете благодарни“.
„Бях в добро настроение, оптимистично настроение, в настроение ориентирано към бъдещето, защото от много години, през които бях премиер и финансов министър на Люксемург, аз се възхищавах на постиженията на българското общество, особено на обикновените хора“.
Жан-Клод Юнкер бе придружен от Европейските комисари, както и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
Но 11 протестиращи бяха задържани в София, докато протичаше церемонията, като вбесени граждани обикаляха с плакати и табели, преди да изгорят няколко европейски знамена.
Някои дори си бяха сложили маски с ликовете на европейските лидери, включително на Юнкер и германския канцлер Ангела Меркел.
Бившият български президент Росен Плевнелиев заяви:
„Тези протести са символ на бъдещо политическо действие, но ни казват нещо важно – целият политически елит не си е свършил работата през годините“.
Георги Пиков, българин, който в момента е член на изпълнителни съвет на Младежка независимост и учи Право в университета на Портсмут, заяви пред Експрес, че „ЕС няма интереси в България и другите Източноевропейски страни“.
„Проблемите, които трябваше да бъдат разрешени, не бяха и съм доволен да чуя, че българите се съпротивляват срещу експанзионистичния и фанатичен Съюз“.
„Аз и много други българи, живеещи във Великобритания, се надяваме, че един ден ще видим как България излиза от ЕС и се присъединява към Обединеното кралство във вълнуващо и независимо бъдеще“,
„Време е България да се освободи от властта на тълпата“.
Най-бедната държава в ЕС пое председателството на Съвета на Европейския съюз за първи път, откакто се присъедини към Блока преди 11 години.
Докато това се случва, премиерът на страната Бойко Борисов, бивш бодигард на българския диктатор от комунистическата ера Тодор Живков, поднови усилията си за вкарване на София в еврозоната и Шенгенското пространство.
Борисов заяви, че „не е честно“ на България да се отказва допускане до Шенген, въпреки че страната защитава външната граница на ЕС с Турция и в еврозоната, въпреки че е изпълнила всички икономически критерии и е привързала валутата си към еврото още преди 20 години.
Юнкер подкрепи тези искания и отново потвърди това по време на изказването си в София от четвъртък:
„Вашето място е в Европа и вашето място е в Шенген и вашето място е в еврозоната“, подчерта председателят на ЕК. „Ще работим за това. Комисията ще е на страната на България“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова на срещата с еврокомисарите: Нашият народ е достоен за уважение

Лидерът на БСП Корнелия Нинова на срещата с еврокомисарите: Нашият народ е достоен за уважение

12 Януари 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Нашият народ е достоен за уважение. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на срещата между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, Колегиума на европейските комисари, членовете на Председателския съвет на 44-ото Народното събрание и председателите на парламентарни комисии, която се проведе в българския парламент, съобщиха от пресцентъра на Нацоналния съвет на БСП.
"Добре дошли в България, Благодаря Ви за уважението, което показахте вчера към българския народ. Нашият народ е достоен за уважение.
Председателството на Съвета на ЕС е приоритет на всички политически сили в България. Ние постигнахме съгласие, че по темите и намирането на верните решения няма да търсим тясно партиен интерес, а ще поставяме на първо място интересите на България и общите интереси на ЕС. Споделяме напълно приоритетите, които България и тройката, от която сме част, определи за председателството. Нещо повече, участвахме при тяхното обсъждане и определяне. Макар и да сме в опозиция, наш представител е председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и много активно с колегите от всички парламентарни групи работехме, за да стигнем до тук. Напълно осъзнаваме предизвикателствата, които стоят пред всички нас и пред България като европредседател, и пред целия ЕС по сериозни въпроси за бъдещето на общия ни дом – обща охрана, миграция, последиците от BREXIT", каза Нинова.
"За нас, българските социалисти, има две изключително важни теми – кохезионна политика и реалното прилагане на социалния стълб. Това е наша политика и тема, много отдавна, поставена заедно с колегите от ПЕС. За нас е изключително важен социалният стълб- като един от начините за преодоляването на неравенствата, на решаването на проблемите на безработицата, на бедността и на младите хора.
Оставаме отворени за участие във всички дискусии в следващите 6 месеца. Нашето парламентарно поведение е ориентирано към национално съгласие по председателството, но всички теми, които касаят вътрешната политика, и за нас представляват открити въпроси пред българския народ, ще продължим да решаваме с демократичните принципи и права на една опозиционна партия. Пожелавам на всички едно успешно председателство с много верни и добри решения за общото бъдеще на ЕС и за България", каза още лидерът на БСП.
Преди началото на събитието председателят на БСП Корнелия Нинова се срещна еврокомисаря Корина Крецу.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: До 10 дни ще бъде обнародван Законът за противодействие на корупцията

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: До 10 дни ще бъде обнародван Законът за противодействие на корупцията

12 Януари 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. До 10 дни ще бъде обнародван Законът за противодействие на корупцията, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Тя информира госта, че българският парламент днес потвърди отново неговото приемане.
За мен е чест да Ви посрещна в сградата на Народното събрание, на която е изписан и девизът, избран за мото на нашето Председателство, отбеляза Цвета Караянчева. За нас е много важно, че сте тук в самото началото на Председателството, за да обсъдим дневния ред на ЕС през следващите шест месеца, допълни тя.
Председателят на парламента увери Жан-Клод Юнкер, че българските парламентаристи се отнасят с особена отговорност към Парламентарното измерение. Ние ще работим заедно с правителството за това България да бъде конструктивен и коректен посредник в предстоящите ключови европейски дебати, заяви още Цвета Караянчева.
Тя добави, че ще продължи досегашната политика за постигане на съгласие между парламентарно представените политически сили по въпросите на Българското председателство на Съвета на ЕС, така че всички да участват пълноценно в дебатите от европейския дневен ред.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде изключително висока оценка на организацията на Българското председателство и на неговото парламентарно измерение. Той поздрави парламента и правителството на страната ни за това, че амбициите им са насочени към интеграцията на Западните Балкани.
Сигурен съм, че Българското председателството на Съвета на ЕС ще премине успешно, заяви Жан-Клод Юнкер и изрази готовността на Европейската комисия да подкрепя страната ни за това.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Откакто българската дипломация съществува, е успяла да хвърли мостове не само в Западните Балкани, но и в Турция

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Откакто българската дипломация съществува, е успяла да хвърли мостове не само в Западните Балкани, но и в Турция

12 Януари 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Откакто българската дипломация съществува е успяла да хвърли мостове не само в Западните Балкани, но в Турция. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на срещата между председателя НС Цвета Караянчева, Колегиумът на европейските комисари, председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Юнкер коментира, че именно затова е доволен от присъствието си в България. „Искам да привлека вашето внимание към тази група, която създадохме и която ще трябва да се занимава с принципа на пропорционалността, на субсидиарността. Вашият парламент е един от трите национални парламенти, които ще подпомогнат Комисията в това начинание“, коментира Юнкер.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Парламентарното измерение на председателството е възможност за участие на парламента в европейския дневен ред

Председателят на НС Цвета Караянчева: Парламентарното измерение на председателството е възможност за участие на парламента в европейския дневен ред

12 Януари 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарното измерение на председателството е възможност за участие на парламента в европейския дневен ред. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, колегиумът на европейските комисари, председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Радвам се, че срещата с вас се случва броени минути след като страната ни пое председателството на Съвета на ЕС за първи път в своята история“, каза Караянчева. Председателят на парламента посочи, че днес повече от всякога Обединена Европа се нуждае от сигурност, стабилност и икономически растеж, социално сближаване, добро бъдеще за младите хора, повече работни места, конкурентоспособност и развит цифров пазар. По думите й 44-тото НС на Република България ще участва активно в дискусията за бъдещето на ЕС. „Това ще стане със сътрудничество с националните парламенти, институциите на ЕС и други международни организации“, допълни Караянчева. Според нея приносът на Народното събрание е към обсъждането на реформите на ЕС, което е важно и от съществено значение. „Народното събрание е заявило многократно своята готовност и отстоява политиката си за търсене на съгласие и взаимодействие между парламентарно представените политически сили“, заяви Караянчева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Народното събрание

Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Народното събрание

12 Януари 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Народното събрание в своя кабинет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Разговорите между тях по програма трябва да продължат 15 минути. След това предстои председателят на ЕК и Колегиумът на европейските комисари да проведат среща с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии. Предвидено е срещата да се проведе в зала „Изток“ на парламента. Гостите са в България по повод официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.