НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гл. комисар Христо Терзийски, ГД "Национална полиция": 41 души са бегълците от затвора за изминалата година

Гл. комисар Христо Терзийски, ГД "Национална полиция": 41 души са бегълците от затвора за изминалата година

11 Януари 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. За изминалата година се издирват общо 317 лица с мярка "задържане под стража". Това каза директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски по време на изслушването си в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с броя на издирваните лица, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на гл. ком. Терзийски сред категориите издирвани лица са безследно изчезнали и лица с влезли в сила присъди, с наложена мярка "задържане под стража" и бегълци от затвори. По отношение на бегълците от затвора, Терзийски поясни, че за 2017 са избягали 41 души, спрямо 66 за 2016 г. „Росен Ангелов, който е обявен за издирване с влязла в сила присъда е бил ангажимент на структури, извън МВР“, допълни Терзийски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: ДНК експертизата на Росен Ангелов бе направена в частна лаборатория

Гл. прокурор Сотир Цацаров: ДНК експертизата на Росен Ангелов бе направена в частна лаборатория

11 Януари 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. ДНК експертизата на Росен Ангелов бе направена в частна лаборатория. Това каза гл. прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с шесторното убийството в Нови Искър, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с бързата ДНК екпертиза за убийството на Росен Ангелов, Цацаров обясни, че тази експертиза се прави в частна лаборатория. „Така наречения Научноизследователски институт към МВР (НИК) среща изключителни трудности както със своето обезпечаване, така и със своя статут. Утре предстои среща с гл. секретар на МВР и с директора на НИК, на която ще обсъждаме въпроса“, коментира Цацаров. Той поясни, че има уверенията на министър-председателя Бойко Борисов, че финансови средства могат да бъдат осигурени за този институт.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Христо Терзийски, ГД "Национална полиция": За 2017 г. са извършени общо 94 убийства на територията на страната, само едно от тях не е разкрито

Гл. комисар Христо Терзийски, ГД "Национална полиция": За 2017 г. са извършени общо 94 убийства на територията на страната, само едно от тях не е разкрито

11 Януари 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. За 2017 г. са извършени общо 94 убийства на територията на страната, само едно от тях не е разкрито. Това каза директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски по време на изслушването си на заседание на Вътрешна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че престъплението е извършено през лятото на миналата година на територията на Казанлък и поясни, че полицията има информация, че едно от лицата, които участва в това убийство, е с ментални отклонения. Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ допълни, че през миналата година са разкрити три убийства от минали години.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обвиненият за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов се е самоубил ден, след като е бил обявен за издирване (ОБЗОР)

Обвиненият за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов се е самоубил ден, след като е бил обявен за издирване (ОБЗОР)

11 Януари 2018 | 01:01 | Агенция "Фокус"
София. Според съдебно-медицинската експертиза смъртта на обвинения за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов е настъпила на 5 януари, два дни преди тялото му да бъде открито от разследващите и ден, след като той бе обявен за издирване. Според прокуратурата са на лице категорични доказателства, че именно той е извършителят на тежкото престъпление и, че сам е сложил край на живота си. Това стана ясно по време на брифинг във връзка с шесторното убийство в Нови Искър, с който представителите на прокуратурата и полицията искаха да отговорят на всички спекулации и тиражирани в медиите версии по темата. По думите на окръжния прокурор на София Наталия Николова от заключението на съдебно-медицинската експертиза е ясно, че смъртта на Росен Ангелов се дължи на огнестрелно нараняване, причинено с един изстрел, настъпила е бързо и е била неизбежна. Прокурор Николова добави, че назначените медицинска и балистична експертизи, дават категорично основание да с твърди, че е възможно Ангелов да произведе изстрел със собствената си ръка, който да доведе до смъртта му. "Което за нас е категорично доказателство, че същият е произвел изстрел със собствената си ръка, от който изстрел е последвала смъртта му", коментира окръжният прокурор. Тя добави, че аутопсията и съдебно-медицинската експертиза не са установили охлузвания и наранявания по горните крайници на Ангелов, т.е. няма след и от насилие. "Не се доказват никакви упойващи вещества, никакви лекарства, никакъв алкохол в кръвта на Ангелов", допълни още Николова.
Директорът на НСлС Борислав Сарафов уточни, че издирването на Ангелов е започнало на 3 януари, когато разследващите са узнали неговото име. Той бе обявен за издирване на 4 януари. Именно от тогава е и последното влизане в интернет от неговия таблет. „Ние знаехме кой е убиецът още след 24 часа, но доказахме деянието след 48 часа“, отбеляза Сарафов. Във връзка с тиражираната версия в медиите, че полицията не може да обясни достатъчно добре мотивът за извършването на шесторното убийство Борислав Сарафов уточни, че мотивът е, както емоционален, заради това, че Ангелов е станал отхвърленият любовник, така и финансов. „Приживе покойната Кети се е занимавала с почистване на домове на заможни българи, живеещи в София и околностите, а Росен Анегелов е искал да ограби част от тях. Това е било причината за разрива в емоционалните им отношения - че Росен Ангелов е искал от Кети да му предостави достъп до домовете, които чисти, както и ключ и код за алармената система в тях“, заяви Сарафов, като обясни, че тази информация се знае от близки на Ангелов, които той е искал да въвлече в обирите. „За връзката им са знаели всички нейни роднини и това е била причината да бъдат затрити и всички те, като свидетели“, поясни още Сарафов. По повод коментарите, че ДНК експертизата, която доказва вината на Росен Ангелов, е изготвена за много кратък период, Борислав Сарафов подчерта, че 48 часа са абсолютно достатъчно технологично време, за да бъде изготвена такава.
По време на брифинга стана ясно още, че първото убийство – на Кети Кюхова е извършено след 19.30 часа на 31 декември в района около къщата, където е живеело семейството, когато тя е излязла да разходи кучето. Между периода от 23.00 часа и 00.05 часа са извършени останалите 5 убийства, след което тялото на Кети Кюхова е било изхвърлено в шахтата, в която бе открито от разследващите. Има данни, че роднините са търсили Кети в периода, в който я е нямало. За момента не е установено какво е правил и къде точно се е намирал Росен Ангелов за времето от обявяването му за издирване януари до самоубийството. „Някои от цифрите в това уравнение може би ще останат неизвестни за нас до края, защото всички, които са били там, са починали – както шестте жертви, така и Росен“, заяви още Борислав Сарафов. Той уточни, че е било оперативно установено кой е извършителят на престъплението, след което е последвало претърсването на адреса. „Очаквахме да намерим и него там и да е въоръжен и опасен. В гаража намерихме и установихме дрехи – по тях има ДНК, както на Росен Ангелов, така и на Кети и на Неделчо“, каза още Борислав Сарафов. По думите му пистолетът, с който Росен Ангелов е извършил шестте убийства и самоубийството си е имал заглушител, саморъчно направен от него по схема, която е видял в интернет, от автомобилен маслен филтър.
„В моята доста голяма практика съм имал малко дела, по които доказателствата са били толкова обилни и непротиворечиви и да не оставят никакво съмнение в авторството на едно престъпление. За нас нас несъмнено извършител на шесторното убийство е Росен Ангелов“, каза още директорът на Националната следствена служба.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обвиненият за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов се е самоубил ден, след като е бил обявен за издирване (ОБЗОР)

Обвиненият за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов се е самоубил ден, след като е бил обявен за издирване (ОБЗОР)

10 Януари 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. Според съдебно-медицинската експертиза смъртта на обвинения за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов е настъпила на 5 януари, два дни преди тялото му да бъде открито от разследващите и ден, след като той бе обявен за издирване. Според прокуратурата са на лице категорични доказателства, че именно той е извършителят на тежкото престъпление и, че сам е сложил край на живота си. Това стана ясно по време на брифинг във връзка с шесторното убийство в Нови Искър, с който представителите на прокуратурата и полицията искаха да отговорят на всички спекулации и тиражирани в медиите версии по темата. По думите на окръжния прокурор на София Наталия Николова от заключението на съдебно-медицинската експертиза е ясно, че смъртта на Росен Ангелов се дължи на огнестрелно нараняване, причинено с един изстрел, настъпила е бързо и е била неизбежна. Прокурор Николова добави, че назначените медицинска и балистична експертизи, дават категорично основание да с твърди, че е възможно Ангелов да произведе изстрел със собствената си ръка, който да доведе до смъртта му. "Което за нас е категорично доказателство, че същият е произвел изстрел със собствената си ръка, от който изстрел е последвала смъртта му", коментира окръжният прокурор. Тя добави, че аутопсията и съдебно-медицинската експертиза не са установили охлузвания и наранявания по горните крайници на Ангелов, т.е. няма след и от насилие. "Не се доказват никакви упойващи вещества, никакви лекарства, никакъв алкохол в кръвта на Ангелов", допълни още Николова.
Директорът на НСлС Борислав Сарафов уточни, че издирването на Ангелов е започнало на 3 януари, когато разследващите са узнали неговото име. Той бе обявен за издирване на 4 януари. Именно от тогава е и последното влизане в интернет от неговия таблет. „Ние знаехме кой е убиецът още след 24 часа, но доказахме деянието след 48 часа“, отбеляза Сарафов. Във връзка с тиражираната версия в медиите, че полицията не може да обясни достатъчно добре мотивът за извършването на шесторното убийство Борислав Сарафов уточни, че мотивът е, както емоционален, заради това, че Ангелов е станал отхвърленият любовник, така и финансов. „Приживе покойната Кети се е занимавала с почистване на домове на заможни българи, живеещи в София и околностите, а Росен Анегелов е искал да ограби част от тях. Това е било причината за разрива в емоционалните им отношения - че Росен Ангелов е искал от Кети да му предостави достъп до домовете, които чисти, както и ключ и код за алармената система в тях“, заяви Сарафов, като обясни, че тази информация се знае от близки на Ангелов, които той е искал да въвлече в обирите. „За връзката им са знаели всички нейни роднини и това е била причината да бъдат затрити и всички те, като свидетели“, поясни още Сарафов. По повод коментарите, че ДНК експертизата, която доказва вината на Росен Ангелов, е изготвена за много кратък период, Борислав Сарафов подчерта, че 48 часа са абсолютно достатъчно технологично време, за да бъде изготвена такава.
По време на брифинга стана ясно още, че първото убийство – на Кети Кюхова е извършено след 19.30 часа на 31 декември в района около къщата, където е живеело семейството, когато тя е излязла да разходи кучето. Между периода от 23.00 часа и 00.05 часа са извършени останалите 5 убийства, след което тялото на Кети Кюхова е било изхвърлено в шахтата, в която бе открито от разследващите. Има данни, че роднините са търсили Кети в периода, в който я е нямало. За момента не е установено какво е правил и къде точно се е намирал Росен Ангелов за времето от обявяването му за издирване януари до самоубийството. „Някои от цифрите в това уравнение може би ще останат неизвестни за нас до края, защото всички, които са били там, са починали – както шестте жертви, така и Росен“, заяви още Борислав Сарафов. Той уточни, че е било оперативно установено кой е извършителят на престъплението, след което е последвало претърсването на адреса. „Очаквахме да намерим и него там и да е въоръжен и опасен. В гаража намерихме и установихме дрехи – по тях има ДНК, както на Росен Ангелов, така и на Кети и на Неделчо“, каза още Борислав Сарафов. По думите му пистолетът, с който Росен Ангелов е извършил шестте убийства и самоубийството си е имал заглушител, саморъчно направен от него по схема, която е видял в интернет, от автомобилен маслен филтър.
„В моята доста голяма практика съм имал малко дела, по които доказателствата са били толкова обилни и непротиворечиви и да не оставят никакво съмнение в авторството на едно престъпление. За нас нас несъмнено извършител на шесторното убийство е Росен Ангелов“, каза още директорът на Националната следствена служба.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Сарафов, НСлС: Знаехме кой е убиецът от Нови Искър още след 24 часа, но доказахме деянието след 48 часа

Борислав Сарафов, НСлС: Знаехме кой е убиецът от Нови Искър още след 24 часа, но доказахме деянието след 48 часа

10 Януари 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. Ние знаехме кой е убиецът още след 24 часа, но доказахме деянието след 48 часа. Това каза директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов на брифинг във връзка с разследването на убийствата в Нови Искър, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с коментарите, че ДНК експертизата, която доказва вината на Росен Ангелов, е излязла за много кратък период, Борислав Сарафов коментира: „Голяма част от разкриването на това престъпление се дължи на експертни изследвания. Участието на експертите, на лаборатории и на вещите лица в разкриването на едно престъпление в днешния технологичен свят е незаменимо. И повярвайте ми 48 часа от изземването до излизането на анализа е абсолютно достатъчно технологично време, за да стане един ДНК анализ“.
По време на брифинга стана ясно още, че първото убийство – на Кети Кюхова е извършено след 19.30 часа на 31 декември в района около къщата, където е живеело семейството, когато тя е излязла да разходи кучето. Между периода от 23.00 часа и 00.05 часа са извършени останалите 5 убийства, след което тялото на Кети Кюхова е било изхвърлено в шахтата, в която бе открито от разследващите. Има данни, че роднините са търсили Кети в периода, в който я е нямало. За момента не е установено какво е правил и къде точно се е намирал Росен Ангелов за времето от обявяването му за издирване на 3 януари до самоубийството му на 5 януари.
„Някои от цифрите в това уравнение може би ще останат неизвестни за нас до края, защото всички, които са били там, са починали – както шестте жертви, така и Росен. За нас е от ключово значение кой е извършителят на деянието и фактическата обстановка. Фактическата обстановка е не до там пълна, но тя няма как да е пълна на 100%, защото няма никой жив човек, който да разкаже какво се е случило“, заяви още Борислав Сарафов. Той уточни, че е било оперативно установено кой е извършителят на престъплението, след което е последвало претърсването на адреса. „Очаквахме да намерим и него там и да е въоръжен и опасен. В гаража намерихме и установихме дрехи – по тях има ДНК, както на Росен Ангелов, така и на Кети и на Неделчо. Ние знаехме кой е убиецът още след 24 часа, но доказахме деянието след 48 часа“, каза още Борислав Сарафов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Сарафов, НСлС: Мотивът на Росен Ангелов да убие Кети Кюхова е както емоционален, така и финансов – тя е отказала да му съдейства да обере домовете, които е чистела

Борислав Сарафов, НСлС: Мотивът на Росен Ангелов да убие Кети Кюхова е както емоционален, така и финансов – тя е отказала да му съдейства да обере домовете, които е чистела

10 Януари 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Мотивът Росен Ангелов да убие Кети Кюхова е, както емоционален, така и финансов. Това каза директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов на брифинг във връзка с разследването на убийствата в Нови Искър, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с тиражираната версия в медиите, че полицията не може да обясни достатъчно добре мотивът за извършването на шесторното убийство Борислав Сарафов уточни, че мотивът е, както емоционален, заради това, че Ангелов е станал отхвърленият любовник, така и финансов. „Приживе покойната Кети се е занимавала с почистване на домове на заможни българи, живеещи в София и околностите, а Росен Анегелов е искал да ограби част от тях. Това е било причината за разрива в емоционалните им отношения - че Росен Ангелов е искал от Кети да му предостави достъп до домовете, които чисти, както и ключ и код за алармената система в тях“, заяви Сарафов, като обясни, че тази информация се знае от негови близки, които Ангелов е искал да въвлече в обирите. „Очевидно в този момент Кети е разбрала, че любовта му не е била съвсем искрена, а той има и други намерения. Това е причината да настъпи разрив и една от истинските причини той да я затрие от лицето на земята. За връзката им са знаели всички нейни роднини и това е била причината да бъдат затрити и всички те, като свидетели“, поясни още Сарафов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Наталия Николова, Окръжен прокурор на София: Според съдебно-медицинската експертиза смъртта на Росен Ангелов е настъпила на 5 януари

Наталия Николова, Окръжен прокурор на София: Според съдебно-медицинската експертиза смъртта на Росен Ангелов е настъпила на 5 януари

10 Януари 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Според съдебно-медицинската експертиза смъртта на Росен Ангелов е настъпила на 5 януари, два дни преди тялото му да бъде открито от полицията. Това стана ясно от думите на окръжния прокурор на София Наталия Николова по време на брифинг във връзка с шесторното убийство в Нови Искър, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя обясни, че от заключението на съдебно-медицинската експертиза е ясно, че смъртта на Росен Ангелов се дължи на огнестрелно нараняване, причинено с един изстрел. Смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна. Николова добави, че от състоянието на трупа става ясно, че смъртта е настъпила в петък - 5 януари, два дни преди тялото да бъде открито от полицията. Директорът на НСлС Борислав Сарафов уточни, че издирването на Ангелов е започнало на 3 януари (сряда), а последното "влизане в интернет" от неговия таблет е от четвъртък - 4 януари.
Прокурор Николова добави, че назначените медицинска и балистична експертизи, дават категорично основание да с твърди, че е възможно Ангелов да произведе изстрел със собствената си ръка, който да доведе до смъртта му. "Което за нас е категорично доказателство, че същият е произвел изстрел със собствената си ръка, от който изстрел е последвала смъртта му", коментира окръжният прокурор. Тя добави, че аутопсията и съдебно-медицинската експертиза не са установили охлузвания и наранявания по горните крайници на Ангелов, т.е. няма след и от насилие. По долните му крайници е открито нараняване, но то е с по-голяма давност - 10-15 дни.
"Не се доказват никакви упойващи вещества, никакви лекарства, никакъв алкохол в кръвта на Ангелов", добави Николова.
Сарафов добави, че оръжието, с което Ангелов се е прострелял е пистолет с ръчно направен заглушител.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Сарафов за убийството в Нови Искър: Малко са делата в моята практика, по които доказателствата са били толкова обилни и не оставят съмнение в авторството на престъплението

Борислав Сарафов за убийството в Нови Искър: Малко са делата в моята практика, по които доказателствата са били толкова обилни и не оставят съмнение в авторството на престъплението

10 Януари 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. За нас нас несъмнено извършител на шесторното убийство е Росен Ангелов. Това каза на брифинг директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов във връзка с шесторното убийство в Нови Искър, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Какви са доказателствата за авторството на шесторното убийство? Едно и също оръжие е умъртвило както Кети Кюхова, така и останалите в къщата. Със същото оръжие се е самоубил и Росен Ангелов в къщата в с. Луково. По ръцете на Росен Ангелов има натривки от барутни частици. Същите барутни частици се намират и в проектила, който е изваден от неговото тяло. С едно оръжие са убити всички шест жертви и със същото оръжие е умъртвен и Росен Ангелов“, обясни той.
Сарафов добави, че са иззети дрехи на Росен Ангелов, по които е открита кръвта на Кети Кюхова и на Неделчо. „Не мисля, че тези доказателства са малко. Всъщност в моята доста голяма практика съм имал малко дела, по които доказателствтата са били толкова обилни и непротиворечиви и да не оставят никакво съмнение в авторството на едно престъпление. За нас нас несъмнено извършител на шесторното убийство е Росен Ангелов“, коментира директорът на Националната следствена служба.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Сарафов, НСлС: В нас не буди съмнение, че Росен Ангелов е извършил шесторното убийство в Нови Искър и след това се е самоубил

Борислав Сарафов, НСлС: В нас не буди съмнение, че Росен Ангелов е извършил шесторното убийство в Нови Искър и след това се е самоубил

10 Януари 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. В нас не буди никакво съмнение кой е извършителят на шесторното убийство. Както стана ясно от предишния ни брифинг в петък Спрямо Росен Ангелов са предприети процесуални действия и Софийска градска прокуратура привлече същия като обвиняем по делото. На него беше повдигнато задочно обвинение, но не успяхме да го изправим пред съда, защото в последствие се намери мъртъв. Това каза на брифинг директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов във връзка с шесторното убийство в Нови Искър, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Освен за шесторното убийство ще говорим и за последвалото самоубийство, защото в нас не буди съмнение, че то е такова, на Росен Ангелов. През последните дни с нарастващ интерес чета медийни публикации, становища на различни експерти, които се изявяват по темата - правят анализи, коментари, обсъждат доказателствения материал и тиражират версии. Чета с нарастващ интерес и колкото повече чета някои от тези анализи и коментари, повече ме забавляват.
"Решихме да проведем този брифинг, за да сложим образно казано всички факти на масата и да могат да бъдат представени тези два случая, които представляват едно неразривно цяло. Ще отговорим на всички въпроси", каза още Сарафов. "Ще бъдем максимално изчерпателни, няма да скрием никакви доказателства относно разследванията,които сме провели", добави той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата ще се проведе брифинг за разследването на убийствата в град Нови Искър

В Съдебната палата ще се проведе брифинг за разследването на убийствата в град Нови Искър

10 Януари 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. От 15,30 часа в зала № 2 на ет. 4 в Съдебната палата директорът на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов, административните ръководители на Софийска градска прокуратура – Емилия Русинова, и на Окръжна прокуратура-София – Наталия Николова, както и представители на МВР ще дадат брифинг за разследването на убийствата в град Нови Искър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Експертизите потвърждават, че Росен Ангелов е убиецът от Нови Искър (ОБЗОР)

Експертизите потвърждават, че Росен Ангелов е убиецът от Нови Искър (ОБЗОР)

10 Януари 2018 | 05:53 | Агенция "Фокус"
София. Има около 95 експертизи, не всички са готови, но основните, на които се обосновава нашето заключение, че това е убиецът. Това каза пред журналисти на излизане от КСНС министърът на вътрешните работи Валентин Радев, във връзка намереното тяло на Росен Ангелов, издирван за шесторното убийство в Нови Искър. Министър Радев обяви, че на 10 януари прокуратурата и МВР ще дадат съвместен брифинг, на който ще разкрият всички детайли и подробности, които са разкрити по случая.
Агенция „Фокус“ припомня: На 2 януари 2018г. патрули от Второ РУ-СДВР извършват проверка на къща в Нови Искър, след като в столичната полиция е получен сигнал от мъж, който е съобщил за свои роднини, с които не може да се свърже, а обичайно са в редовен контакт. В къщата полицаите се натъкват на телата на 41-годишния Неделчо Юнаков, 19-годишния Георги Юнаков – син на Неделчо; 72-годишната Еленка Бурджиева; 16-годишната Нанси Иванова – внучка на Еленка; 18-годишния Боби Иванов – приятел на Нанси. Огледът на криминалистите установява, че кучето на семейството също е убито. За издирване е обявена 44-годишната Кети Кюхова - майка на Нанси, която е живяла на съпружески начала с Неделчо и автомобил БМВ Х5, собственост на семейството, който липсва от мястото на престъплението. Автомобилът и шестата жертва са открити на следващия ден, 3 януари, а до тях разследващите са насочени от обучено следово куче.
По данни на следствието всичките шест убийства са извършени в нощта на 31 декември срещу 1 януари. По жертвите е стреляно с огнестрелно оръжие което все още не е намерено. Тялото на Ангелов бе намерено на 7 януари в постройка, близо до мястото на престъплението. Не е ясно дали оръжието, с което се е самоубил Ангелов – пистолет „Барета“, е същото, с което са убити 6-те жертви в Нови Искър. Предстои МВР да даде подробности след извършване на експертиза.
От доказателствата е установено, че Ангелов е действал сам и не е имал съучастник. Според разследващите мотивът е личен и е свързан именно с интимни отношения и връзка с Кети. Проявявал е и ревност към мъжа, с когото тя е живеела на семейни начала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Експертизите потвърждават, че Росен Ангелов е убиецът от Нови Искър (ОБЗОР)

Експертизите потвърждават, че Росен Ангелов е убиецът от Нови Искър (ОБЗОР)

9 Януари 2018 | 22:01 | Агенция "Фокус"
София. Има около 95 експертизи, не всички са готови, но основните, на които се обосновава нашето заключение, че това е убиецът. Това каза пред журналисти на излизане от КСНС министърът на вътрешните работи Валентин Радев, във връзка намереното тяло на Росен Ангелов, издирван за шесторното убийство в Нови Искър. Министър Радев обяви, че на 10 януари прокуратурата и МВР ще дадат съвместен брифинг, на който ще разкрият всички детайли и подробности, които са разкрити по случая.
Агенция „Фокус“ припомня: На 2 януари 2018г. патрули от Второ РУ-СДВР извършват проверка на къща в Нови Искър, след като в столичната полиция е получен сигнал от мъж, който е съобщил за свои роднини, с които не може да се свърже, а обичайно са в редовен контакт. В къщата полицаите се натъкват на телата на 41-годишния Неделчо Юнаков, 19-годишния Георги Юнаков – син на Неделчо; 72-годишната Еленка Бурджиева; 16-годишната Нанси Иванова – внучка на Еленка; 18-годишния Боби Иванов – приятел на Нанси. Огледът на криминалистите установява, че кучето на семейството също е убито. За издирване е обявена 44-годишната Кети Кюхова - майка на Нанси, която е живяла на съпружески начала с Неделчо и автомобил БМВ Х5, собственост на семейството, който липсва от мястото на престъплението. Автомобилът и шестата жертва са открити на следващия ден, 3 януари, а до тях разследващите са насочени от обучено следово куче.
По данни на следствието всичките шест убийства са извършени в нощта на 31 декември срещу 1 януари. По жертвите е стреляно с огнестрелно оръжие което все още не е намерено. Тялото на Ангелов бе намерено на 7 януари в постройка, близо до мястото на престъплението. Не е ясно дали оръжието, с което се е самоубил Ангелов – пистолет „Барета“, е същото, с което са убити 6-те жертви в Нови Искър. Предстои МВР да даде подробности след извършване на експертиза.
От доказателствата е установено, че Ангелов е действал сам и не е имал съучастник. Според разследващите мотивът е личен и е свързан именно с интимни отношения и връзка с Кети. Проявявал е и ревност към мъжа, с когото тя е живеела на семейни начала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Готови са основните експертизи, според които Росен Ангелов е убиецът от Нови Искър

Министър Валентин Радев: Готови са основните експертизи, според които Росен Ангелов е убиецът от Нови Искър

9 Януари 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Има около 95 експертизи, не всички са готови, но основните, на които се обосновава нашето заключение, че това е убиецът. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев, във връзка намереното тяло на Росен Ангелов, издирван за жесторното убийство в Нови Искър, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Утре, с Прокуратурата ще направим брифинг с информация, с главния секретар на МВР и други експерти, които да сложат край на спекулациите по случая с доказателствата, които са безспорни в момента“, заяви той. „По телевизията се наслушахме на спекулации във връзка с убийствата. Благодаря на медиите, които допуснахме много близо, може би минахме границата, но това няма значение. Обществеността беше информирана, притеснението беше общо“, посочи Валентин Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Христо Терзийски, ГД „Национална полиция“: В обкръжението на Росен Ангелов е имало хора, на които е било известно, че е обявен за издирване

Гл. комисар Христо Терзийски, ГД „Национална полиция“: В обкръжението на Росен Ангелов е имало хора, на които е било известно, че е обявен за издирване

8 Януари 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Събираме данни, че от неговото обкръжение е имало хора, на които е било известно, че е обявен за издирване като бъдещ затворник. Това каза на брифинг гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“ в отговор на въпрос има ли развитие по случая с издирвания за шесторно убийство в Нови Искър Росен Ангелов, който беше открит мъртъв, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Те въобще не са си направили труда да подадат, каквато и да е информация, че контактуват с лица, които са вече осъдени, с влязла в сила присъда“, заяви той. „В медиите продължават да излизат неверни факти и обстоятелства. От това, което сме установили до този момент като цялостна последователност в извършването на престъплението, смятаме, че сме извършили необходимото“, посочи гл. комисар Терзийски. „Изключително възмутен съм, че се дава трибуна на човек, който е работил с него в автосервиза. Той знае, че това е човек с присъда, обявен за издирване, и вижда убита жена, прави логична връзка между нея и въпросния Росен, и не подава никаква информация към който и да е орган в тази държава“, коментира той. „От момента на убийството до намирането на Росен получавахме сигнали от случайни граждани, които казват, че забелязват лице, което видимо отговаря на описанието. Няма нито един човек от блока в „Дружба“, където е живял доста дълго време, от сервиза, от местата, където е присъствал, който да се обади да каже, че го познава този Росен“, посочи директорът на ГД „Национална полиция“. „Трябва да се замислим, че за да свършим ние някаква работа, обществото трябва да ни съдейства“, каза още той.
Директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов обясни, че е назначена балистична експертиза на намерените гилзи до тялото на Росен Ангелов, за да се установи дали отговарят на тези на местопрестъплението в Нови Искър.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Откриха трупа на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов (ОБЗОР)

Откриха трупа на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов (ОБЗОР)

8 Януари 2018 | 01:01 | Агенция "Фокус"
София. Откриха трупа на 56-годишния Росен Ангелов, обвинен задочно в шесторното убийство в Нови Искър. Това стана ясно на брифинг на главния секретар на МВР старши комисар Младен Маринов, който съобщи, че на 7 януари около 14.00 часа в изоставена къща в Луково е намерено тялото на мъж с огнестрелна рана в слепоочието. Полицията предполага, че това е тялото на Росен Ангелов, тъй като отговаря на описанието на издирваното лице. Това обаче трябва да бъде потвърдено от експертиза. Не е ясно кога точно е настъпила смъртта. В ръката на намереното тяло имало пистолет.
Целта на операцията по издирването на Ангелов, която се извършва от няколко дни, е била първо да се гарантира сигурността на гражданите, убиецът да бъде притиснат и да няма възможност да се придвижва свободно, като междувременно е извършено претърсване дом по дом. По разпореждане на премиера Бойко Борисов в издирването се включиха всички сили, включително и на Българската армия.

Фокус публикува оповестените факти за убийството в Нови Искър до този момент:
Жертвите.
На 2 януари 2018г. патрули от Второ РУ-СДВР извършват проверка на къща в Нови Искър, след като в столичната полиция е получен сигнал от мъж, който е съобщил за свои роднини, с които не може да се свърже, а обичайно са в редовен контакт. В къщата полицаите се натъкват на телата на 41-годишния Неделчо Юнаков, 19-годишния Георги Юнаков – син на Неделчо; 72-годишната Еленка Бурджиева; 16-годишната Нанси Иванова – внучка на Еленка; 18-годишния Боби Иванов – приятел на Нанси. Огледът на криминалистите установява, че кучето на семейството също е убито. За издирване е обявена 44-годишната Кети Кюхова - майка на Нанси, която е живяла на съпружески начала с Неделчо и автомобил БМВ Х 5, собственост на семейството, който липсва от мястото на престъплението. Автомобилът и шестата жертва са открити на следващия ден, 3 януари, а до тях разследващите са насочени от обучено следово куче.
Кога е извършено шесторното убийство?
По данни на следствието всичките шест убийства са извършени в нощта на 31 декември срещу 1 януари. Аутопсиите на телата показват, че всички са убити с по няколко изстрела, като в главата на всеки е извършен по един контролен изстрел. Според полицията първа е убита Кети Кюхова извън къщата. В помещението на първия етаж в къщата в Нови Искър са убити Неделчо и Георги, след това баба Еленка. Междувременно Нанси и приятелят й Боби са се качили на втория етаж и са се опитали да се скрият, но убиецът е претърсил всяко едно помещение и е убил всички, намиращи се в къщата. Росен Ангелов е направил опити за заличаване на следите и е размествал телата.
Какво е оръжието?
Всичките 6 жертви са убити с огнестрелно оръжие, което все още не е намерено. Не е ясно дали оръжието, с което се е самоубил Ангелов – пистолет „Барета“, е същото, с което са убити 6-те жертви в Нови Искър. Предстои извършване на експертиза.
Имал ли е Росен Ангелов съучастници в шесторното убийство и каква е връзката му с Кети Кюхова?
От доказателствата е установено, че Ангелов е действал сам и не е имал съучастник. Росен Ангелов е имал интимна връзка с Кети Кюхова шест месеца преди убийството. Мотивът е личен и е свързан именно с интимни отношения и връзка с Кети. Проявявал е и ревност към мъжа, с когото тя е живеела на семейни начала. От свидетелски показания е станало ясно, че Ангелов е знаел за проблем във връзката на Кюхова с мъжа, с когото е живяла - убитият Неделчо Юнаков. Майката на Кети е била наясно с тази връзка.
Кой е Росен Желев Ангелов – „горският човек“?
Информацията за Ангелов, която бе оповестена пред медиите е, че той е изключително опасен, склонен е към насилствени действия. Прякорът на Ангелов е „горският човек“. По време на огледите в къщата, която е обитавал в с. Луково бяха открити части от ръчни гранати и запалки. По сведения на разследващите лицето е търсело начин да се снабди с огнестрелно оръжие. Росен Ангелов е обявен за общодържавно издирване от 2009 г. През 1984 г. е бил в затвора две години и половина за кражба. През 1999 г. - 7 години за изнасилване, бил е пуснат предсрочно през 2002 г. Срещу него се водят няколко досъдебни производства, които не са приключили, тъй като не е бил намерен - за кражба през 2004 г.; за вещно укривателство през същата година; за обсебване през 2005 г.; за кражба на ток през 2007 г., а през 2009 г. за блудство в село Луково с 12-годишно момиче. По това време Росен Ангелов е получил ефективна присъда от 8 години, но е изчезнал преди да влезе в затвора. От 2009 г. той е бил без документи, работа и собственост и е имал изключително тесен кръг от хора около себе си. Издържал се е чрез дребни суми от свои познати и е помагал на Кети в извършването на нейни дейности.
Във връзка с шесторното убийство в Нови Искър Росен е имал преднина, защото деянието е извършено на 31 декември през нощта, а на 2 януари са били открити телата на убитите.
Какъв е психопрофилът на Росен Ангелов?
Според изготвения му от разследващите психопрофил, Росен Желев Ангелов е хитър, лукав, прикрит. Със завишено самочувствие, стреми се да налага на околните своите мисли и чувства, което го прави конфликтен, претенциозен, склонен към маниерничене и позьорство. Интригант. Високо ниво на интелигентност. Адаптирал се е бързо към затвора. Притежава упоритост и същевременна автономност да възприема понякога своеволно и предизвикателно поведение. Това води до латентна конфликтност, наличие на прикритост. Желание за спокойствие, наличие на възбудимост, вътрешна раздразнителност. Опитва се да прави добро впечатление, но възприема и най-малката вероятност за неуспех като разстройваща с наличие на дистантност в отношенията си с другите, на вътрешна мнителност и недоверчивост, водеща до нисък праг на социална зрялост. Затова въпреки споменатото желание да прави добро впечатление, невинаги има ресурси да го поддържа. Споменатата автономност също оказва влияние на дистантността на лицето.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Откриха трупа на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов (ОБЗОР)

Откриха трупа на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов (ОБЗОР)

7 Януари 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
София. Откриха трупа на 56-годишния Росен Ангелов, обвинен задочно в шесторното убийство в Нови Искър. Това стана ясно на брифинг на главния секретар на МВР старши комисар Младен Маринов, който съобщи, че на 7 януари около 14.00 часа в изоставена къща в Луково е намерено тялото на мъж с огнестрелна рана в слепоочието. Полицията предполага, че това е тялото на Росен Ангелов, тъй като отговаря на описанието на издирваното лице. Това обаче трябва да бъде потвърдено от експертиза. Не е ясно кога точно е настъпила смъртта. В ръката на намереното тяло имало пистолет.
Целта на операцията по издирването на Ангелов, която се извършва от няколко дни, е била първо да се гарантира сигурността на гражданите, убиецът да бъде притиснат и да няма възможност да се придвижва свободно, като междувременно е извършено претърсване дом по дом.
Росен Ангелов е работил като общ работник по строежи, в автосервиз и в железария, но не е имал трайна месторабота.
По разпореждане на премиера Бойко Борисов в издирването се включиха всички сили, включително и на Българската армия.

Фокус публикува оповестените факти за убийството в Нови Искър до този момент:
Жертвите:
На 2 януари 2018г. патрули от Второ РУ-СДВР извършват проверка на къща в Нови Искър, след като в столичната полиция е получен сигнал от мъж, който е съобщил за свои роднини, с които не може да се свърже, а обичайно са в редовен контакт. В къщата полицаите се натъкват на телата на 41-годишния Неделчо Юнаков, 19-годишния Георги Юнаков – син на Неделчо; 72-годишната Еленка Бурджиева; 16-годишната Нанси Иванова – внучка на Еленка; 18-годишния Боби Иванов – приятел на Нанси. Огледът на криминалистите установява, че кучето на семейството също е убито. За издирване е обявена 44-годишната Кети Кюхова - майка на Нанси, която е живяла на съпружески начала с Неделчо и автомобил БМВ Х 5, собственост на семейството, който липсва от мястото на престъплението. Автомобилът и шестата жертва са открити на следващия ден, 3 януари, а до тях разследващите са насочени от обучено следово куче.
Кога е извършено шесторното убийство?
По данни на следствието всичките шест убийства са извършени в нощта на 31 декември срещу 1 януари. Аутопсиите на телата показват, че всички са убити с по няколко изстрела, като в главата на всеки е извършен по един контролен изстрел. Според полицията първа е убита Кети Кюхова извън къщата. В помещението на първия етаж в къщата в Нови Искър са убити Неделчо и Георги, след това баба Еленка. Междувременно Нанси и приятелят й Боби са се качили на втория етаж и са се опитали да се скрият, но убиецът е претърсил всяко едно помещение и е убил всички, намиращи се в къщата. Росен Ангелов е направил опити за заличаване на следите и е размествал телата.
Какво е оръжието?
Всичките 6 жертви са убити с огнестрелно оръжие, което все още не е намерено. Не е ясно дали оръжието, с което се е самоубил Ангелов – пистолет „Барета“, е същото, с което са убити 6-те жертви в Нови Искър. Предстои извършване на експертиза.
Имал ли е Росен Ангелов съучастници в шесторното убийство и каква е връзката му с Кети Кюхова?
От доказателствата е установено, че Ангелов е действал сам и не е имал съучастник. Росен Ангелов е имал интимна връзка с Кети Кюхова шест месеца преди убийството. Мотивът е личен и е свързан именно с интимни отношения и връзка с Кети. Проявявал е и ревност към мъжа, с когото тя е живеела на семейни начала. От свидетелски показания е станало ясно, че Ангелов е знаел за проблем във връзката на Кюхова с мъжа, с когото е живяла - убитият Неделчо Юнаков. Майката на Кети е била наясно с тази връзка.
Кой е Росен Желев Ангелов – „горският човек“?
Информацията за Ангелов, която бе оповестена пред медиите е, че той е изключително опасен, склонен е към насилствени действия. Прякорът на Ангелов е „горският човек“. По време на огледите в къщата, която е обитавал незаконно в с. Луково бяха открити части от ръчни гранати и запалки. По сведения на разследващите лицето е търсело начин да се снабди с огнестрелно оръжие. Росен Ангелов е обявен за общодържавно издирване от 2009 г. През 1984 г. е бил в затвора две години и половина за кражба. През 1999 г. - 7 години за изнасилване, бил е пуснат предсрочно през 2002 г. Срещу него се водят няколко досъдебни производства, които не са приключили, тъй като не е бил намерен - за кражба през 2004 г.; за вещно укривателство през същата година; за обсебване през 2005 г.; за кражба на ток през 2007 г., а през 2009 г. за блудство в село Луково с 12-годишно момиче. По това време Росен Ангелов е получил ефективна присъда от 8 години, но е изчезнал преди да влезе в затвора. От 2009 г. той е бил без документи, работа и собственост и е имал изключително тесен кръг от хора около себе си. Издържал се е чрез дребни суми от свои познати и е помагал на Кети в извършването на нейни дейности.
Във връзка с шесторното убийство в Нови Искър Росен е имал преднина, защото деянието е извършено на 31 декември през нощта, а на 2 януари са били открити телата на убитите.
Какъв е психопрофилът на Росен Ангелов?
Според изготвения му от разследващите психопрофил, Росен Желев Ангелов е хитър, лукав, прикрит. Със завишено самочувствие, стреми се да налага на околните своите мисли и чувства, което го прави конфликтен, претенциозен, склонен към маниерничене и позьорство. Интригант. Високо ниво на интелигентност. Адаптирал се е бързо към затвора. Притежава упоритост и същевременна автономност да възприема понякога своеволно и предизвикателно поведение. Това води до латентна конфликтност, наличие на прикритост. Желание за спокойствие, наличие на възбудимост, вътрешна раздразнителност. Опитва се да прави добро впечатление, но възприема и най-малката вероятност за неуспех като разстройваща с наличие на дистантност в отношенията си с другите, на вътрешна мнителност и недоверчивост, водеща до нисък праг на социална зрялост. Затова въпреки споменатото желание да прави добро впечатление, невинаги има ресурси да го поддържа. Споменатата автономност също оказва влияние на дистантността на лицето.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Младен Маринов: Дори и категорично да се докаже, че намереният труп е на Росен Ангелов, разследването продължава

Гл. комисар Младен Маринов: Дори и категорично да се докаже, че намереният труп е на Росен Ангелов, разследването продължава

7 Януари 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
София. Дори и категорично да се докаже, че намереният труп е на Росен Ангелов, разследването продължава. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно това на кога е вилата, има ли следи, че там е живял и се е укривал през последните ден – два Росен Ангелков, гл. комисар Маринов заяви: „Не мога да кажа повече факти, тъй като първата ни цел е да запазим местопроизшествието, за да бъде извършен качествен оглед“. По думите му вилата, в която е намерен трупът е в района, в който органите на реда са предполагали, че се е укривал Ангелов. „Силно казано вила – това е стара постройка, която е изоставена, с разбити прозорци, с разбити врати. Там все още не е направен оглед, тъй като територията беше разделена на квадрати, за да се провежда прочистването методично без да се пропускат къщи. Днес беше ред на този квадрат“, обясни гл. комисар Младен Маринов.
На въпрос с оръжието, с което се е прострелял Ангелов ли е извършено шесторното убийство, главният секретар поясни: „Трябва да говорим с факти. Не мога да предполагам. Като човек, който борави с оръжие на пръв поглед мога да ви кажа, че най-вероятно става въпрос за пистолет „Барета“, но оттам нататък какъв калибър е и всички други подробности - нека оставим експертизата да покаже“.
На въпрос, ако категорично се докаже, че намереният труп е на Росен Ангелов приключва ли разследването, гл. комисар Маринов отговори: „Напротив разследването продължава. В случая ще се образува отделно досъдебно производство, което ще се води в ОМВР-София. Разследването по шесторното убийство продължава. Когато се установи, че това е лицето Росен Ангелов и съпричастността му, както и на оръжието евентуално, което ще бъде изследвано, към убийството има процедура, по която те ще се приобщят към разследването на убийството“.
Гл. комисар Младен Маринов поясни, че в района е имало засечено движение с термокамерите. „Всичко беше проверено и изчистено, това бяха собственици на имоти“, обясни той. На въпрос възможно ли е това, че термокамерите не са засекли в района Росен Ангелов да говори, че се е самоубил по-рано там, гл. комисар Маринов уточни: „Можем само да гадаем по косвени белези. Най-точна ще бъде съдебно-медицинската експертиза, която може да даде някакво датиране на смъртта“.
По думите му данните момента говорят за един извършител на масовото убийство в Нови Искър. „Това е дело, по което са назначени изключително много експертизи и всяка една от тях доказва или отхвърля определена версия или твърдения“, коментира главният секретар на МВР.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Младен Маринов: Не е сериозно да се дават мнения по случая в Нови Искър без конкретна информация и конкретни резултати от експертизите

Гл. комисар Младен Маринов: Не е сериозно да се дават мнения по случая в Нови Искър без конкретна информация и конкретни резултати от експертизите

7 Януари 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. Не е сериозно да се дават мнения по случая в Нови Искър без конкретна информация и конкретни резултати от експертизите. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов на брифинг във връзка с откритото тяло на издирвания Росен Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разпитваме хора, които са го познавали и могат да дадат описание на негово поведение, на неговия начин на живот. Има иззет компютър, който той е ползвал. Естествено след неговия преглед също ще направим изводи по отношение на това с какво се е занимавал и каква дейност е извършвал, контактите му. Експертизите са изключително много и трябва да бъдат направени. В момента започва огледът, в който ще се изземват веществени следи и доказателства“, обясни гл. комисар Маринов. На въпрос дали са установили какво е правил Росен Ангелов през 9-е години, през които е бил издирван, той отговори: „Установили сме до един период, който е най-близък до извършване на престъплението. Продължаваме с лица, които са живели с него да събираме информация за по-дълъг период. Фокусът на нашата работа беше по горещи следи, с хората които последно са го виждали, за да можем бързо да се ориентираме и бързо да го открием“. „Работил е епизодични неща, бил е строителен работник, работил е в автосервиз, предимно се е занимавал с железария, но нищо трайно, без да се осигурява. Незаконно се е прикачил към енергоснабдяването“, допълни той. „Като институция не правим предположения. За всяка една спекулация с информация, която не е проверена, включително и всички, които гадаят и се правят на гадатели и врачки какво точно се е случило - не смятам, че е сериозно да се дават такива мнения, ако нямаш конкретна информация и конкретни резултати от експертизите“, каза още гл. комисар Младен Маринов. Във връзка с това дали тежката техника си тръгва от района, той уточни: „Няма за какво да стои повече. Всяка вечер си тръгваше, вечер оставаха само термокамерите, които засичаха движение и ударни групи, които трябваше да проверяват всяка една засечка. В хода на операцията са проверени над 10 такива случая, включително и снощи“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Агенция „Фокус“ излъчва на живо брифинга на МВР във връзка с откритото тяло на издирвания Росен Ангелов

Агенция „Фокус“ излъчва на живо брифинга на МВР във връзка с откритото тяло на издирвания Росен Ангелов

7 Януари 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Фокус“ излъчва на живо брифинга на МВР във връзка с откритото тяло на издирвания за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов. Бринфинга може да гледате тук:
тук


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Младен Маринов: За момента не можем да кажем кога точно е настъпила смъртта на Росен Ангелов

Гл. комисар Младен Маринов: За момента не можем да кажем кога точно е настъпила смъртта на Росен Ангелов

7 Януари 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
София. За момента не можем да кажем кога точно е настъпила смъртта на Росен Ангелов. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов на брифинг във връзка с откритото тяло на издирвания Росен Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Целта на операцията беше първо да гарантираме сигурността на гражданите, да бъде притиснат и да няма възможност да се придвижва свободно и междувременно да извършваме претърсване дом по дом. За провеждането на тази операция бяха включени сили на МВР и та Българската армия. Методичното претърсване продължава вече трети ден. Около 14.00 часа в една от стаите на изоставена къща в Луково е намерено тялото на мъж, който по възраст и описание отговаря на издирваното лице и държи в ръката си пистолет. Огледът тепърва започва, има огнестрелна рана в областта на слепоочието. Не можем да кажем кога точно е настъпила смъртта. По описание и по дрехите можем да твърдим, че това е лицето, което издирваме, но експертизите ще го докажат", допълни още гл. комисар Младен Маринов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Издирваният за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов се е самоубил

Издирваният за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов се е самоубил

7 Януари 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
София. Издирваният за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов се е самоубил, научи "Фокус". По първоначална информация той се е застрелял с малокалибрено оръжие със заглушител в главата. Очаква се по-късно през деня от полицията да разкрият повече информация по случая.
Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Продължава издирването на Росен Ангелов, обвинен за убийството на шестима души в Нови Искър

МВР: Продължава издирването на Росен Ангелов, обвинен за убийството на шестима души в Нови Искър

7 Януари 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Продължава издирването на Росен Ангелов, обвинен за убийството на шестима души в Нови Искър. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР.
„Фокус“ припомня:
На 4 януари полицията обяви за общодържавно издирване 56-годишният Росен Желев Ангелов. По разпореждане на премиера Бойко Борисов в издирването му се включиха всички сили, включително и на Българската армия. 56-годишният мъж е задочно обвинен за убийството на шестима души в Нови Искър, извършено в новогодишната нощ. Има вероятност мъжът да е въоръжен и опасен. Хората, които имат информация за местонахождението на издирвания, могат да подават сигнали на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР при гарантирана анонимност.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Възможно е издирваният за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов да е въоръжен по-сериозно от очакваното

Министър Красимир Каракачанов: Възможно е издирваният за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов да е въоръжен по-сериозно от очакваното

6 Януари 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Възможно е издирваният за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов да е въоръжен по-сериозно от очакваното. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на министъра има индикации, че Ангелов е преминал специална военна подготовка извън България. „Има информации, че е търсил да закупи автоматично огнестрелно оръжие. Много вероятно е да е успял да го направи. Тоест възможно е да е въоръжен по-сериозно, отколкото с оръжието, с което е извършил престъплението – малокалибрен пистолет“, посочи Каракачанов. „Така че човекът е опасен и трябва се внимава“, допълни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От 9 години полицията издирва Росен Ангелов – задочно обвинен за шесторното убийство в Нови Искър (ОБЗОР)

От 9 години полицията издирва Росен Ангелов – задочно обвинен за шесторното убийство в Нови Искър (ОБЗОР)

6 Януари 2018 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Полицията издирва от 2009 г. Росен Ангелов, който е задочно обвинен за шесторното убийство в Нови Искър. Това стана ясно от пресконференция, в която взеха участие главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, административният ръководител на Софийската градска прокуратура Емили Русинова и директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов.
Борислав Сарафов уточни, че издирваният все още не открит, но според доказателствата именно Росен Ангелов е извършител на убийствата. Емилия Русинова допълни, че Ангелов е задочно обвинен, тъй като все още не е намерен. По думите ѝ той не се движи по нормални пътища и не е ползвал превозни средства, а се е движел в горите и планините. По разпореждане на премиера Бойко Борисов са били включени всички сили, включително и на българската армия.
По-късно през деня във водите на река Искър в района на село Владо Тричков бе намерено тяло на мъж, но от МВР поясниха, че то не е на издирвания Росен Ангелов. Вероятно става дума за мъж, за когото роднини са съобщили, че е изчезнал в началото на декември миналата година и е бил обявен за общодържавно издирване.

Имал ли е Росен Ангелов съучастници в шесторното убийство и каква е връзката му с Кети Кюхова?
Борислав Сарафов обясни, че от доказателствата е установено, че Ангелов е действал сам и не е имал съучастник. По думите му заподозряният е имал интимна връзка с Кети Кюхова шест месеца преди убийството. Главният секрета на МВР Младен Маринов допълни, че мотивът на извършителя на убийството е личен и е свързан именно с интимни отношения и връзка с Кети Кюхова, която е била убита първа. Проявявал е и ревност към мъжа, с когото тя е живеела на семейни начела. Маринов добави, че майката на Кети е била наясно с тази връзка и уточни, че това са свидетелски показания. „Според нас Кети е била първата жертва. Останалите са били за заличаване до достигането до извършителя. Кети най-вероятно е била убита не там, където я намерихме. Ако извършителят съдейства, може да се получи промяна“, каза още Младен Маринов и посочи, че тя е била застреляна в гръб. Според аутопсиите на телата, всеки един от шестте жертви е бил убит с по няколко изстрела, като в главата на всеки е извършен по един контролен изстрел. Според Борислав Сарафов Росен Ангелов е направил опити за заличаване на следите от убийството, включително и разместване на телата. „Едно е оръжието, което все още не е открито. Работим по много версии. Името на извършителя ни беше известно още след първите 24 часа, но интересите на самото разследването и задържането на лицето по някой път налагат името му да не бъде разкривано веднага. Не всички неща искаме да споделим, докато лицето не бъде установено, защото може да се застраши живота и на други лица. Направил е опити за заличаване на следите, включително и разместване на телата. Тази нощ действително е била къща на ужасите. Имаме доказателства за това, че е убил жертвите си една по една. Убил е Неделчо и Георги, след това бабата“, заяви Сарафов. По думите му междувременно Нанси и приятеля й са се качили на втория етаж и са се опитали да се скрият. „Претърсил е всяко едно помещение и е убил всички лица, находящи в тази къща“, допълни Сарафов.
Главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов допълни, че на намереното тефтерче е назначена експертиза. „Към момента името на Неделчо фигурира в него. За престоя на Росен в къщата не можем да твърдим колко е бил. Неделчо и Георги имат защитни наранявания. Това говори за опит на избиване на оръжието. Операцията ще продължи до момента, в който бъде задържан. Поискал съм да бъдат забранени ловните излети в района, в който тече операцията“, каза още Младен Маринов.
Росен Ангелов е използвал едно и също оръжие за убийството на шестимата души - с 22-ри калибър. ДНК данни доказват, че именно той е извършителят на тежкото престъпление. След застрелването на Кети Кюхова са били убити другите петима души в „къщата на ужасите“. След това е бил откраднат семейният автомобил, с който тялото на Кюхова е било преместено до кладенеца, където бе открито. Там е бе намерен и джипът.

Кой е Росен Желев Ангелов – „горският човек“?
Информацията за извършителя е, че той е изключително опасен, склонен е към насилствени действия, най-вероятно е въоръжен. По време на огледите са открити части от ръчни гранати, запалки за тях, търсел е да се снабди с огнестрелно оръжие. Лицето дълъг период от време се е укривало, като е предприело всички мерки да затрудни неговото откриване. Според Младен Маринов Росен е имал преднина, защото деянието е извършено на 31 декември през нощта, а на 2 януари са били открити телата на убитите.
Борислав Сарафов поясни, че Росен Ангелов има 3 присъди „лишаване от свобода“. През 1984 г. е бил в затвора две години и половина за кражба. През 1999 г. - 7 години за изнасилване, а през 2009 г. за блудство в село Луково с 12-годишно момиче. По това време Росен Ангелов е получил ефективна присъда от 8 години, но е изчезнал преди да влезе в затвора. Оттогава е обявен и за общодържавно издирване.
Младен Маринов обясни, че от 2009 г. досега са предприемани няколко полицейски операции за откриването на Росен Ангелов, но без резултат. Срещу него се водят няколко досъдебни производства, които не могат да приключат, докато не бъде намерен - за кражба през 2004 г.; за вещно укривателство през същата година; за обсебване през 2005 г.; за кражба на ток през 2007 г. и за блудство с непълнолетно дете.
Росен Ангелов е бил с особен характер и е ставал изключително раздразнителен, ако бъдел отхвърлян от жена. От свидетелски показания е станало ясно, че Ангелов е знаел за проблем във връзката на Кюхова с мъжа, с когото е живяла - убитият Неделчо Юнаков. Майката на Кюхова - убитата - Еленка Бурджиева е знаела за връзката на дъщеря ѝ с Росен Ангелов. От пресконференцията стана ясно още, че причината за убийството на останалите петима души е, за да заличи Ангелов първоначалното убийство на Кюхова.
Росен Ангелов е без документи, работа и собственост и е имал изключително тесен кръг от хора около себе си. В последно време се е издържал чрез дребни суми от свои познати и е помагал на Кети в извършването на нейни дейности. Вилата до село Луково е била необитаема, без собственик и не съществува в правния мир. В нея са били открити части от ръчни гранати и запалки за тях. С оглед на сигурността на населението около място, където последно е засечен, е наситено с полицейски сили. Включени са сили и средства на „Гранична полиция“.

Какъв е психопрофилът на Росен Ангелов?
Според изготвения му от разследващите психопрофил, Росен Желев Ангелов е хитър, лукав, прикрит. Със завишено самочувствие, стреми се да налага на околните своите мисли и чувства, което го прави конфликтен, претенциозен, склонен към маниерчене и позьорство. Интригант. Високо ниво на интелигентност. Бърза адаптация е направил към затвора. Притежава упоритост и същевременна автономност да възприема понякога на своеволно и предизвикателно поведение. Това води до латентна конфликтност, наличие на прикритост. Желание за спокойствие, наличие на възбудимост, вътрешна раздразнителност. Опитва се да прави добро впечатление, но възприема и най-малката вероятност за неуспех като разстройваща с наличие на дистантност в отношенията си с другите, на вътрешна мнителност и недоверчивост, водеща до нисък праг на социална зрялост. Затова въпреки споменатото желание да прави добро впечатление, невинаги има ресурси да го поддържа. Споменатата автономност също оказва влияние на дистантността на лицето.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футбол в Русия. 15 юли 2018 година
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.