НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:50

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Guardian: Обучени от Русия наемници подкрепят сръбските сепаратисти в Босна и Херцеговина

The Guardian: Обучени от Русия наемници подкрепят сръбските сепаратисти в Босна и Херцеговина

13 Януари 2018 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Сараево. Обучени от Русия наемници помагат за създаването на паравоенна милиция, служеща на сръбския сепаратистки лидер в Босна и Херцеговина, съобщиха от Сараево в петък, пише британското левичарско издание The Guardian.
Съобщението в новинарския сайт „Журнал“, потвърдено от министъра по сигурността на Босна и Херцеговина, идва в момент на увеличаващи се притеснения на Запада по отношение на руските усилия за дестабилизиране на Балканите и отпора й за разширението на НАТО в региона.
Във вторник, Милорад Додик, радикалният лидер на сръбската половина на Босна, организира военен парад в столицата на Република Сръбска – Баня Лука, за да демонстрира незачитане за решението на Конституционния съд на страната.
В съобщението на „Журнал“ се казва, че милиция, наречена „Сръбска чест“, за която твърди, че е обучена от финансиран от Русия „хуманитарен център“ в Сърбия – е част от процес за създаване на паравоенна групировка, която да бъде на разположение на Додик за борба с опонентите му.
В публикуваните снимки на милицията, се вижда как тя марширува по улиците на Баня Лука, административният център на Република Сръбска, полуавтономен регион в рамките на Босна и Херцеговина, създаден с подписването на Дейтънското споразумение, сложило край на войната от 1992-1995 година.
Към доклада на босненската медия е включена снимка от церемония за награждаване, на която се вижда един от лидерите на групата – Боян Стойкович, за когото се твърди, че е бивш сръбски парашутист, преминал обучение в Москва и награден с орден от Валерий Калякин – руски генерал.
Драган Мектич, министър на сигурността на Босна и Херцеговина, заяви, че разузнавателните и силовите служби са наясно с присъствието и активността на групата.
„Ние разполагаме с тази информация от много време“, заяви Мектич, добавяйки, че не може даде повече информация, тъй като неговата служба подготвя обширен доклад за местната Прокуратура.
По-нататък в материала на „Журнал“ се казва, че групата си набавя хора от сръбския подземен свят и целта е да се създаде паравоенна групировка, лоялна единствено на Додик. Цитира се изтекъл документ от разузнаването, в който се твърди, че помощниците на Додик са обсъдили целите пред новата милиция с лидерите на „Сръбска чест“ и сред тях ще е включена „възможна интервенция, в случай, че опозицията поиска да попречи на функционирането на властите“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Сръбският президент не се присъедини към празнуването на Деня на босненската Република Сръбска, обявено за незаконно от Конституционния съд на страната

Sarajevo Times: Сръбският президент не се присъедини към празнуването на Деня на босненската Република Сръбска, обявено за незаконно от Конституционния съд на страната

10 Януари 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Сръбското правителство бе представено от вицепремиера и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович на празненствата по случай Деня на Република Сръбска в Баня Лука. Президентът на Сърбия Александър Вучич не се присъедини към мероприятията, защото е имал други ангажименти, както съобщиха от кабинета му, пише босненското електронно издание Sarajevo Times.
Сред другите високопоставени сръбски политици, присъствали на тържествата, е министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин, който се е присъствал и на церемония по награждаването на бившия сръбски президент Томислав Николич в президентската резиденция.
Николич, присъствал на тържествата и през 2017-а година в ролята си на президент на Сърбия, беше в Баня Лука, където бе награден с медал на Република Сръбска.
Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич също не е присъствала на мероприятията.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Сърбия възнамерява да посвети 2018 г. на развитието на сръбския народ в Косово

Eurasia Daily: Сърбия възнамерява да посвети 2018 г. на развитието на сръбския народ в Косово

4 Януари 2018 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Директорът на Управлението на Косово и Метохия на Сърбия Марко Джурич заяви, че 2018 г. трябва да стане година за развитие на сръбския народ в Косово, както в политически, икономически, така и в културен план, пише Eurasia Daily.
„Отдаде ни се да запазим ядрото на своята система в Косово и в Метохия, да съхраним работните места за нашите хора и да добавим работни места в Прищина. Така ние стабилизирахме условията за съществуването и за нас би било нормално, ако тези условия продължат да се подобряват и през 2018 г.“, заяви Джурич. Отговаряйки на въпрос какво означава „нормализацията на отношенията“ през 2018 г. сръбският чиновник отбеляза:
„Ние искаме да живеем в мир, за да можем да планираме собственото си бъдеще и да се чувстваме самите себе си“. При това Джурич призна, че определени политически структури в Прищина имат предвид нещо съвсем друго, но двете концепции за нормализацията трябва да се съгласуват така, че да се защитят интересите на сърбите и на другите граждани на Сърбия в Косово. Според него наличието у Сърбия на т.нар. „златен глас“ в учрежденията на Косово ще създаде потенциал за постигането на още по-значителни резултати през 2018 г.
„Какво ни е нужно, за да оцелеем тук? Едно от първите предварителни условия е политическото единство на сръбските представители, което трябва да бъде организирано и да действа като армия в политически смисъл. През 2017 г. ние се приближихме до тази цел, макар и все още да имаме много работа“, отбеляза Джурич.
Председателят на сръбското управление по Косово отбеляза, че предложението на президента на Сърбия Александър Вучич да започне „вътрешен диалог“ по Косово е стимулирало включването в решението на косовския проблем на значително повече хора, откогато и да е преди. „Инициативата на президента Вучич поощри търсенето на решения и мобилизацията на нашата общественост“, допълни Джурич.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският президент Еманюел Макрон изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 година
Френският президент Еманюел Макрон изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 201...

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.