НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:23

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Guardian: Обучени от Русия наемници подкрепят сръбските сепаратисти в Босна и Херцеговина

The Guardian: Обучени от Русия наемници подкрепят сръбските сепаратисти в Босна и Херцеговина

13 Януари 2018 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Сараево. Обучени от Русия наемници помагат за създаването на паравоенна милиция, служеща на сръбския сепаратистки лидер в Босна и Херцеговина, съобщиха от Сараево в петък, пише британското левичарско издание The Guardian.
Съобщението в новинарския сайт „Журнал“, потвърдено от министъра по сигурността на Босна и Херцеговина, идва в момент на увеличаващи се притеснения на Запада по отношение на руските усилия за дестабилизиране на Балканите и отпора й за разширението на НАТО в региона.
Във вторник, Милорад Додик, радикалният лидер на сръбската половина на Босна, организира военен парад в столицата на Република Сръбска – Баня Лука, за да демонстрира незачитане за решението на Конституционния съд на страната.
В съобщението на „Журнал“ се казва, че милиция, наречена „Сръбска чест“, за която твърди, че е обучена от финансиран от Русия „хуманитарен център“ в Сърбия – е част от процес за създаване на паравоенна групировка, която да бъде на разположение на Додик за борба с опонентите му.
В публикуваните снимки на милицията, се вижда как тя марширува по улиците на Баня Лука, административният център на Република Сръбска, полуавтономен регион в рамките на Босна и Херцеговина, създаден с подписването на Дейтънското споразумение, сложило край на войната от 1992-1995 година.
Към доклада на босненската медия е включена снимка от церемония за награждаване, на която се вижда един от лидерите на групата – Боян Стойкович, за когото се твърди, че е бивш сръбски парашутист, преминал обучение в Москва и награден с орден от Валерий Калякин – руски генерал.
Драган Мектич, министър на сигурността на Босна и Херцеговина, заяви, че разузнавателните и силовите служби са наясно с присъствието и активността на групата.
„Ние разполагаме с тази информация от много време“, заяви Мектич, добавяйки, че не може даде повече информация, тъй като неговата служба подготвя обширен доклад за местната Прокуратура.
По-нататък в материала на „Журнал“ се казва, че групата си набавя хора от сръбския подземен свят и целта е да се създаде паравоенна групировка, лоялна единствено на Додик. Цитира се изтекъл документ от разузнаването, в който се твърди, че помощниците на Додик са обсъдили целите пред новата милиция с лидерите на „Сръбска чест“ и сред тях ще е включена „възможна интервенция, в случай, че опозицията поиска да попречи на функционирането на властите“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Сръбският президент не се присъедини към празнуването на Деня на босненската Република Сръбска, обявено за незаконно от Конституционния съд на страната

Sarajevo Times: Сръбският президент не се присъедини към празнуването на Деня на босненската Република Сръбска, обявено за незаконно от Конституционния съд на страната

10 Януари 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Сръбското правителство бе представено от вицепремиера и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович на празненствата по случай Деня на Република Сръбска в Баня Лука. Президентът на Сърбия Александър Вучич не се присъедини към мероприятията, защото е имал други ангажименти, както съобщиха от кабинета му, пише босненското електронно издание Sarajevo Times.
Сред другите високопоставени сръбски политици, присъствали на тържествата, е министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин, който се е присъствал и на церемония по награждаването на бившия сръбски президент Томислав Николич в президентската резиденция.
Николич, присъствал на тържествата и през 2017-а година в ролята си на президент на Сърбия, беше в Баня Лука, където бе награден с медал на Република Сръбска.
Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич също не е присъствала на мероприятията.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Сърбия възнамерява да посвети 2018 г. на развитието на сръбския народ в Косово

Eurasia Daily: Сърбия възнамерява да посвети 2018 г. на развитието на сръбския народ в Косово

4 Януари 2018 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Директорът на Управлението на Косово и Метохия на Сърбия Марко Джурич заяви, че 2018 г. трябва да стане година за развитие на сръбския народ в Косово, както в политически, икономически, така и в културен план, пише Eurasia Daily.
„Отдаде ни се да запазим ядрото на своята система в Косово и в Метохия, да съхраним работните места за нашите хора и да добавим работни места в Прищина. Така ние стабилизирахме условията за съществуването и за нас би било нормално, ако тези условия продължат да се подобряват и през 2018 г.“, заяви Джурич. Отговаряйки на въпрос какво означава „нормализацията на отношенията“ през 2018 г. сръбският чиновник отбеляза:
„Ние искаме да живеем в мир, за да можем да планираме собственото си бъдеще и да се чувстваме самите себе си“. При това Джурич призна, че определени политически структури в Прищина имат предвид нещо съвсем друго, но двете концепции за нормализацията трябва да се съгласуват така, че да се защитят интересите на сърбите и на другите граждани на Сърбия в Косово. Според него наличието у Сърбия на т.нар. „златен глас“ в учрежденията на Косово ще създаде потенциал за постигането на още по-значителни резултати през 2018 г.
„Какво ни е нужно, за да оцелеем тук? Едно от първите предварителни условия е политическото единство на сръбските представители, което трябва да бъде организирано и да действа като армия в политически смисъл. През 2017 г. ние се приближихме до тази цел, макар и все още да имаме много работа“, отбеляза Джурич.
Председателят на сръбското управление по Косово отбеляза, че предложението на президента на Сърбия Александър Вучич да започне „вътрешен диалог“ по Косово е стимулирало включването в решението на косовския проблем на значително повече хора, откогато и да е преди. „Инициативата на президента Вучич поощри търсенето на решения и мобилизацията на нашата общественост“, допълни Джурич.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Поддръжници на прокюрдската Народна демократична партия празнуват успеха й на парламентарните избори в Турция. 8 юни 2015
Поддръжници на прокюрдската Народна демократична партия празнуват успеха й на п...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.