НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:07

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Жалба на украинска държавна компания блокира поръчката за ремонта на изтребителите ни МиГ-29 (ОБЗОР)

Жалба на украинска държавна компания блокира поръчката за ремонта на изтребителите ни МиГ-29 (ОБЗОР)

21 Декември 2017 | 06:00 | Агенция "Фокус"
София. На 19 декември украинската държавна компания „Укроборонпром“ от холдинг „Украинмаш“ е внесла жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението на Министерство на отбраната от 6 декември 2017 г. за поддръжка на бойните самолети МиГ-29. В резултат на жалбата процедурата се блокира, а от военното министерство обясниха, че на практика се прекъсва поддръжката на бойната ни авиация.
Съгласно това решение се е осигурявала поддръжката на 15 изтребители МиГ-29 за срок от 4 г., срещу сума 82 млн. лв. Министерството на отбраната е избрало процедура на пряко договаряне с РСК „МиГ“, защото руското дружество единствено притежава лиценз, произвежда оригинални резервни части и разполага със способности да ремонтира и удължава експлоатацията на изтребителите МиГ-29. Предвидените средства се връщат в държавния бюджет като ще бъдат необходими минимум 3 - 4 месеца за осигуряване на нови средства за ремонт и поддръжка на българските бойни самолети.
По време на брифинг в Министерството на отбраната министър Красимир Каракачанов обясни, че жалбата е внесена без платена такса, което според него подсказва, че единствената цел е блокиране на процедурата. Той определи действията на украинската държавна компания като „опит за саботаж срещу решението на Министерство на отбраната да ремонтира своите самолети директно, с договор за пряко договаряне с „РСК-МиГ”. „Ние искахме да сключим договор с фирмата-производител, която единствено е лицензирана за поддръжка и ремонт на собствените си самолети, които е произвела”, аргументира се Каракачанов и подчерта, че компанията „Укроборонпром“, въпреки че обжалва, няма лиценз и способност да извърши ремонта.
Процедурата изисква Комисията в тридневен срок да поиска попълване на празнотите в жалбата, което означава, че може тя да заседава най-рано на 28 декември, но дори и да я отхвърли, може да последва обжалване във ВАС.
Каракачанов припомни, че същата украинска компания преди няколко месеца е обжалвала и договора за ремонт на хеликоптера Ми-17, като е спряла процедурата по същия начин и призова за промени в Закона за обществените пръчки. „Не е нормално баба Пенка или който и да било, да атакува сделки, свързани с отбранителните способности на Българската армия и по този начин да забавя процесите, като ни вкарва в ситуация на невъзможност в даден момент да изпълняваме своите задължения“, аргументира се военният министър. На въпрос, дали ще поиска от Министерството на външните работи да предприеме ответни действия, след като украинската компания е държавна, Каракачанов отговори: „Аз бях уведомил украинския посланик за моята информация още в събота, тъй като информацията я имаме от миналия петък, късно вечерта. Разговарях с него по телефона. Вчера имах среща с него и неговото становище беше, че това не е политика на украинското правителство, а е частна работа на една форма, макар и държавна”.
По-рано през деня, по време правителственото заседание, министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че е депозирано писмо в Министерство на отбраната, с което МТГ „Делфин“ съобщава, че се оттегля от преговорите и подписването на договора за реализация на инвестиционен проект „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб“. Като основен мотив за оттегляне „Делфин“ сочи реално намалената с 20% стойност на проекта за инвестиционен разход заради въведения от 1 януари 2017 г. ДДС върху всички военни сделки. Още тогава е известно, че в резултат на това решение на Народното събрание сума от 820 млн. лв., реално се намалява със 164 млн. лв.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.