НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:08

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Св. Синод призова Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция

Св. Синод призова Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция

22 Януари 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод призова Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, която поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация. Това става ясно от обръщение на Светия Синод на Българската православна църква по повод към българското общество и държавни институции относно процедурата по приемане и ратифициране в България
на Истанбулската конвенция.
Агенция "Фокус" публикува текста без редакторска намеса:
Скъпи в Господа чеда на светата ни Българска православна църква,
Уважаеми представители на държавната власт,
Повод за обръщението ни към Вас е „Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие“, известна като Истанбулска конвенция.
Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си.
Това разбиране отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека - до „втората смърт”, която е духовната смърт. То е диаметрално противоположно на нашата вяра, в центъра на която е Богочовекът Христос! Той ни учи,че смисълът на живота на Христовия човек е в спасението във и чрез любовта към Бога и ближния! Затова няма здравомислещ Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието въобще, още повече срещу насилието над жени!
Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в светогледа ни.
Заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и др., противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство.
Нашият народ повече от хилядолетие е живял с един стремеж - да въплъти в себе си евангелските правда, любов, святост, да стане „свят народ”, „Божий народ” /1 Петр. 2:9-10; 1:15-16/, който и чрез своята история проповядва божествените ценности и добродетели.
Макар и юридически акт, Конвенцията има и духовни измерения - тя е средство, което насажда чужда за нас ценностна система, за да позволи обществото да бъде управлявано по нов модел, съответен на интересите на малка част от него.
В официалния текст на Конвенцията на английски език – навсякъде, където се говори за „социален пол”, се използва терминът „джендър”. В този текст понятието “джендър” (gender, genre) е категорично разграничено от понятието “пол” (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език.
Затова и нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която чрез употребата на понятието „джендър“ и производните му се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.
Тези понятия се използват с цел превръщането в държавни политики на една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена и тя се утвърждава чрез нов изкуствен език, който намираме в Конвенцията, и който е чужд и непознат за нашата народопсихология, култура, традиции и православно Предание.
Според тази идеология билогичният пол на човека като мъж или жена няма значение за неговата идентичност, а представя „диктатурата на природата” над свободното самоопределяне на човека, диктатура, от която човек трябва да се освободи.
Тази идеология, която при ратификация на Конвенцията се превръща в правов ред, задължителен за българските граждани, отрича основна библейска истина: „И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.“(Битие 1:27).
За Светия Синод, като изразител на българските източноправославни християни, борбата срещу насилието над жени и домашното насилие е пряко свързана с евангелските добродетели, първа и най-голяма от които е любовта към Бога и към хората.
Регламентите на Конвенцията, свързани с въвеждането на обучение за нестереотипните роли на пола „в официалните учебни програми и на всички образователни равнища” са насочени срещу установения от Бога брачен съюз между мъжа и жената - домашната Църква, в която любовта се изразява и служи за спасението на човека.
Според „Всеобщата декларация за правата на човека“: „Семейството е естествена и основна клетка на обществото и има право на закрила от обществото и от държавата.”
Нравствен ориентир за съхраняването му е верността и доверието между съпрузите във всичките им измерения. Без тях то ще се разпадне, а създаденото поколение ще остане лишено от любов, грижа и възпитание.
Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които „джендър” идеологията отдавна е държавна политика.
Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система!
Призоваваме българският народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания!
Свещен отечески дълг на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия е да припомни на Божия народ думите на Св. Библия: „Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото – за горчиво!“ (Ис. 5:20).

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Категорично няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове, защото Конституцията не го позволява

Министър Цецка Цачева: Категорично няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове, защото Конституцията не го позволява

21 Януари 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Категорично няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове, защото Конституцията не го позволява. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването „Тази неделя“ по бТВ във връзка с Истанбулската конвенция. „Ще продължа добронамерено не само с колегите от коалиционното управление, но и с всички народни представители. Апелът ми е нека, първо да прочетем, след което да коментираме. Това е най-всеобхватният документ, който за пръв път поставя в толкова сгъстен вид противодействието срещу насилието и защитата на желаните. Оттук насетне към тази конвенция има едни пояснителни бележки какъв съдържание се влага във всяко едно понятие – 75 страници са“, обясни Цачева и уточни, че във вторник в 11.00 часа в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ ще има широко публично обсъждане, където се надява, че ще се разсеят всички съмнения. „Няма да се променя Конституцията, няма да се въвежда трети пол, няма да се въвеждат в учебните програми уроци извън жена и мъж, няма да се признават еднополови бракове. Българската Конституция не позволява. По Конституция бракът е между мъж и жена“, подчерта Цачева. По думите ѝ стереотипите, че няма нищо лошо да мъж да удари шамар на една жена трябва да бъдат изкоренени в нашето общество. Според Цачева не само у нас има такива проблеми.
За визитата на германският канцлер Ангелка Меркел в България, Цачева коментира, че преди всичко е добре, че Меркел е препотвърдила отново позицията за добро сътрудничество между Германия и България, газовият хъб във Варна и приоритетите на българското председателство. „Получихме висока оценка за темите на българското председателство. Все още има какво да направим по отношение на съдебната система и върховенството на правото. Такива двустранни срещи има и в момента. През декември месец видни експерти от германското правосъдие бяха в София. Онова, от което ме боли като българка, е тогава когато сами си го направим. Трябва да имаме постигнато съгласие тук у нас. Гражданското общество има право на мнение и изразява своята позиция. В една демократична държава протестите не са нещо страшно“, каза още Цецка Цачева.
За това, че на 22 януари се навършва една година от встъпването в длъжност на Румен Радев като президент, Цецка Цачева, която бе на балотаж с него по време на изборите, коментира: "Загубих изборите, но когато губиш, не знаеш какво печелиш". „Спечелих житейски опит. Човек трябва от загубата да разчита и знаците на съдбата. Явно не ми е било там мястото. В една кампания в това число и президентска, се отива с предизборна стратегия и платформа в рамките на целия мандат. За мен оценките трябва да се дават в края на мандата. Има още 4 години“, добави тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министърът Георг Георгиев: Смисълът на Истанбулската конвенция е защита, превенция и контрол

Зам.-министърът Георг Георгиев: Смисълът на Истанбулската конвенция е защита, превенция и контрол

20 Януари 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Смисълът на Истанбулската конвенция е защита, превенция и контрол. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ председателят на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев по повод предстоящото обсъждане на ратификацията на документа, което ще се проведе в Народното събрание на 23 януари. Според него схващането на текста от определени политически кръгове е крайно погрешно. Георг Георгиев посочи, че в партията е постъпило писмо от Европейската комисия, разграничаващо заложените в конвенцията термини, като подчерта, че в него не присъстват понятия като "трети" или „социален пол“, а се говори единствено за социални схващания, свързани със стереотипите за мъжа и жената.
„Тези стереотипи по никакъв начин не би трябвало и не могат да бъдат основа за насилието над жени. Ако стереотипът е жената да бъде домакиня и да стои в кухнята, а тя не желае това, никой няма право да упражнява насилие над нея, за да я принуди. Това е смисълът на конвенцията, за да се отървем от тези насадени схващания за двата образа – на мъжете и жените. В 21 век, през 2018 година, това вече не е нормално“, заяви Георг Георгиев и допълни, че борбата срещу насилието трябва да продължи, като определяща в случая ще е ролята на институциите. По думите му съзнаването, че насилието във всичките му форми е нещо укоримо и недопустимо, трябва да бъде налагано като визия пред подрастващото поколение и в противен случай няма как да бъдат постигнати по-добри резултати.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Проданов, АБВ: „Обединени патриоти“ театралничат и трупат рейтинг с Истанбулската конвенция, защото флагът им клюмна

Константин Проданов, АБВ: „Обединени патриоти“ театралничат и трупат рейтинг с Истанбулската конвенция, защото флагът им клюмна

20 Януари 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. „Обединени патриоти“ театралничат и трупат рейтинг с Истанбулската конвенция, защото флагът им клюмна. Това каза лидерът на АБВ Константин Проданов в интервю за Агенция „Фокус“ за Истанбулската конвенция. По думите му флагът им е паднал, тъй като са се отказали да бранят доста от патриотичните каузи, за които са ги избрали. „Правителството не е заплашено от това, защото властовият кокал се услади на патриотите и те няма да го пуснат току-така“, поясни председателят на АБВ. „Добре, че беше Истанбулската конвенция, че патриотите най-накрая да намерят нещо, свързано с Истанбул, за което да могат да протестират. Напоследък всички теми, свързани с нашата южна съседка, и фактът, че премиерът на правителството, в което са коалиционен партньор, се превърна в момче за поръчки на Ердоган, са табу за тях. И, разгеле, появи се Истанбулската конвенция. Те я използваха много умело и създадоха един класически пример на фалшива новина - конструираха един сламен човек и го обявиха за враг номер едно“, каза Константин Проданов.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, „БСП за България“: Истанбулската конвенция поляризира обществото, противостоят си даже партиите в управляващата коалиция

Георги Гьоков, „БСП за България“: Истанбулската конвенция поляризира обществото, противостоят си даже партиите в управляващата коалиция

20 Януари 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция поляризира обществото, противостоят си даже партиите в управляващата коалиция. Това коментира в интервю за обзорното седмично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по повод предстоящото обсъждане на ратификацията на документа в Народното събрание на 23 януари. По думите му правителството е внесло конвенцията за ратификация твърде прибързано и без провеждане на обществен дебат, което не е позволило евентуален консенсус по въпроса.
„Защо точно сега, защо точно по този начин? Това е част от опита за промяна на европейското обществено съзнание под прикритието на борба за правата на човека. Националният съвет на БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция, основно заради текстовете, където се въвежда странното понятие за „социален пол“, говори се за изкореняване на предразсъдъци, обичаи и традиции, вменява се включване в учебния материал на въпроси за нестереотипни роли на пола. В битката за равноправие и ненасилие можем да постигнем много повече от записаното в конвенцията, ако имаме консенсус и ангажираност на управляващи и опозиция. За правата на жените в световен и европейски план най-много заслуги имат левите партии, организации и движения, а в България най-голяма е заслугата на БСП“, уточни Георги Гьоков.
Той припомни още, че от БСП са внесли предложения за промени в Наказателния кодекс, във връзка с конвенцията. Георги Гьоков отбеляза също, че чрез инициатива на БСП насилието над жени, което е престъпление от частен характер, може да се превърне в деяние с обществен характер. Народният представител уточни, че това е бързата, но не и последната реакция на Левицата във връзка с насилието, както над жени, така и над деца. Според Гьоков в България има законодателство, което, ако се прилага правилно, ще даде доста по-добри резултати.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Проданов, АБВ: Големият проблем на България не е третият пол, а социално-икономическото неравенство

Константин Проданов, АБВ: Големият проблем на България не е третият пол, а социално-икономическото неравенство

20 Януари 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Големият проблем на България не е третият пол, а социално-икономическото неравенство. Това каза лидерът на АБВ Константин Проданов в интервю за Агенция „Фокус“ за Истанбулската конвенция. „Знам, че съществува страх и че беше направено едно манипулативно внушение, че през нея се отваря врата да влезе в България митичният трети пол. Всъщност такова нещо в конвенцията няма, там се говори за премахване на предразсъдъци, свързани със социалните роли, които жените изпълняват. А те са факт и имат много по-голям потенциал да ни затрият като нация, наред с корупцията и посредствеността на управляващия “елит”, много преди страшният трети пол да ни е видял сметката. Това го казвам както за тези, които се борят с този призрак, така и към другите, които считат, че защитата на правата на третия пол е от първостепенно значение“, каза Проданов. Според него големият проблем на левицата в глобален мащаб и в България в частност е, че от доста години тя се е отказала от борбата за правата на трудещите се хора, от борбата със социалното, икономическото и екологичното неравенство и е припознала като основна група, чиито права да защитава, хората с различна сексуална или културна идентичност. По думите му по подобен начин след тежката икономическа депресия през 30-те години в Германия е дошъл Хитлер и е конструирал друг враг – евреите, и понеже социално-икономическата страна е била такава, че изгладнял и оскотял, немският народ е бил податлив на такива внушения, сме станали свидетели на събитията от възхода на нацизма и Втората световна война. „Сега имаме подобна ситуация - драстично нарастване на неравенството и огромна податливост на масата от българите на манипулации като тази, че големият враг е третият, четвъртият или петият пол. Всъщност големият враг е глобалният, олигархизиран капитал“, допълни Проданов.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Коалицията няма да се разпадне заради Истанбулската конвенция

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Коалицията няма да се разпадне заради Истанбулската конвенция

19 Януари 2018 | 21:58 | Агенция "Фокус"
София. Коалицията няма да се разпадне заради Истанбулската конвенция. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ
и зам.-председателят на партията Цветан Цветанов в предаването "Панорама" по БНТ. "Истанбулската конвенция е ангажимент на всички държави в ЕС. Всички държави членки са я подписали и в момента вървят ратификации. Няма да се разпадне коалицията и тук заявявам категорично, че това е един от приоритетите на ЕП, ЕК. А лидерът на ПЕС я подкрепя. Турция е ратифицирала тази конвенция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания. Ако погледнем законодателството на тези държави, дори имат конституционна забрана за еднополови бракове", заяви Цветанов.
Цветанов коментира и казуса с Национален парк "Пирин" и заяви, че категорично на Банско ще се строи само втори кабинков лифт. "Трябва да гарантираме и това е поет ангажимент от премиера, действително трябва да бъде ясно за всички и тук трябва да се направят съответните допълнения, за да спрем всяка спекулация, че в Банско ще се строят хотели или ще има жилищни сгради. Това, което е заявено и е казано, че ние трябва да осигурим възможността за втори кабинков лифт с необходимата техническа инфраструктура, за да се поддържат тези съоръжения и нищо повече. И това е ангажимент, който смятам, че трябва да се спре с това спекулиране и когато говорим за протести и председателство, ние трябва като българи да направим всичко възможно не само Европа да оценява политиците в България, МС, народните представители в парламентарното измерение, трябва да се консолидираме и да постигнем основните си цели", каза Цветанов.
той обясни, че темата на предстоящия вот на недоверие, а именно корупцията не ги притеснява. "Дори мога да кажа, че тази тема може би ще допринесе за прекратяване на всякакви спекулации по тази тема", каза още Цветанов. "Нашата политическа воля е да направим законодателните промени, които вече са факт с антикорупционното законодателство. Вчера, когато бяха в Лондон, разговарях с отдела, който се занимава с корупцията. Те приеха, че нашето законодателство е добро и ако то може да влезе в действие, ще отчетем високи резултати, но БСП саботираха този проект с техния законопроект и с тезата, която коренно се различаваше от тезата, която защитаваха в 43-ия парламент. 43-ият парламент всички политически партии се обединиха органът да бъде назначаван от НС, но когато се промени политическата ситуация с кандидата на БСП за президент, БСП и президентът започнаха да играят в една игра, която смятам, че не е много удачно и печеливша", коментира още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Истанбулската конвенция създава съмнения и реални тревоги в обществото - не я подкрепяме

Министър Красимир Каракачанов: Истанбулската конвенция създава съмнения и реални тревоги в обществото - не я подкрепяме

19 Януари 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция създава не само съмнения, но и реални тревоги в обществото. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на отбраната Красимир Каракачанов, в отговор на въпрос каква е позицията на „Обединени патриоти“ за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Позицията ни е ясна, Истанбулската конвенция е нещо, което не подкрепяме. Мое беше предложението тази точка от дневния ред да се отложи“, заяви той. „Би следвало подобен въпрос да се обсъжда не само с някои специализирани организации, които защитават правата на различните, да го кажа коректно, но и с онези кръгове в обществото, които имат по-патриархални и консервативни разбирания“, коментира министърът. „Не смятам, че България трябва да върви по този грешен път, да си измисляме различни полове. Не може докато света се тресе от проблеми, в Европа да си измисляме проблеми, които ни разединяват и ни разконцентрират“, посочи Красимир Каракачанов. „Като се направи коректния превод на Конвенцията, нещата ще станат още по-интересни, да не кажа неприятни“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Галъп интернешънъл“: Българите не оправдават домашното насилие, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете

„Галъп интернешънъл“: Българите не оправдават домашното насилие, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете

19 Януари 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на жената, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете. Темите на Истанбулската конвенция по-скоро разделят обществото ни, макар и без да се стига до крайности.
Това са изводите от проведения бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 801 души на възраст 18 г.+ по специална панелна методика, която осигурява надеждност на данните. Сондажът е проведен на 15 и 16 януари. Абсолютна максимална грешка е ± 3.5 при 50% дялове. Сондажът е независим от външно финансиране.
50% от изследваните казват, че когато става дума за пола на човек най-важен е биологичният пол, а 38% - казват, че най-важно е кой как се чувства. Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни. В същото време обаче обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят.
Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС – не. Очевидно, повдигната от Патриотите тема, е вече възприета и от симпатизантите на БСП. Привържениците на ГЕРБ пък явно са възприели партийната позиция в контраст с повечето останали.
Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи. Разбира се, идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.
Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хиляди души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години – в друго изследване на „Галъп интернешънъл“. Дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мирчев, „БСП за България”: Има много притеснения за Истанбулската конвенция, а защо няма притесниния за корупцията

Стоян Мирчев, „БСП за България”: Има много притеснения за Истанбулската конвенция, а защо няма притесниния за корупцията

19 Януари 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Има безспорна част от Истанбулската конвенция и това е насилието над жени. Ние сме се обявили против това насилие и сме взели мерки за промяна на нашето законодателство. Спорното в конвенцията е, че чрез темата за насилието над жени се прокарва джендър идеологията. Това заяви пред БНТ депутатът от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев, съобщиха от пресцентъра на партията. Мирчев добави, че се прави опит да се внуши, че преводът на конвенцията не бил издържан. „Тук не става дума за превод, а за това, че от една страна имаме проблема с насилието над жени, но от друга е джендър идеологията, която обслужва между 1% и 3% от обществото на Европа”, уточни той. Мирчев обясни, че джендър идеологията се отнася за хора с нетипична сексуална ориентация. „Тук разделението не е на мъжки и женски пол. Джендър организации говорят за пола като фантазия, нещо което човек го нямал и трябва да се определи на психическо ниво- какъв пол е, и може да го сменя няколко пъти в живота си”, обясни депутатът. Той добави, че Полша е приела конвенцията, но с интерпретационен доклад към нея, защото страната не е съгласна да променя конституцията си. „Шест държави застават против това и казват, че в чл. 78 от конвенцията се казва, че нямате право на резерви по нея, а по същество интерпретационният доклад на Полша е резерва. Т.е. Полша, която се опитва да защити Конституцията си, е нападната от други шест държави, които са приели конвенцията”, каза Мирчев. Той добави, че на много места в документа се говори за насилие, основано на сексуална ориентация. „Няма доклад за финансова обосновка към тази конвенция, дали трябва да се променят законите, Конституцията, оценка на въздействие и т.н., а това е задължително по чл.4 по Закона за международните договори. Всичко това се спестява. От друга страна, конвенцията е приета без гласуване, а практиката в Съвета на Европа е конвенциите да се приемат с мнозинство", напомни народният представител. „Има много притеснения за конвенцията тук, а защо няма притеснения за проблема с корупцията, след като има 17 доклада, че не се справяме с нея”, попита Мирчев. Депутатът е притеснен, че в документа се казва, че джендър идеологията трябва да бъде инфилтрирана в образователната система.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Има резерви за спорните текстове в Истанбулската конвенция

Председателят на НС Цвета Караянчева: Има резерви за спорните текстове в Истанбулската конвенция

19 Януари 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. Дискусията за Истанбулската конвенция няма да бъде отложена. След обсъжданията, които предстои да направим, се надявам, че на обществото ще му бъдат разяснени много неточности и то ще разбере какво всъщност налага тя. Това посочи пред Bulgaria ON AIR председателят на парламента Цвета Караянчева.
Тя каза още, че късно снощи са били получени разяснителни записки и възможни резерви, които могат да бъдат приложени в определени допускания на Истанбулската конвенция.
"Надявам се дебатите във вторник (23 януари) да дадат отзвук на всичко онова, което се насади в общественото пространство и притеснява хората. Парламентът е длъжен да даде възможност на всички, които имат мнение по въпроса да го изкажат. Затова и разговорите ще бъдат отворени. На тях ще могат да присъстват различни неправителствени организации и хора, които са заинтересовани от темата", подчерта председателят на парламента.
Вчера "Обединени патриоти" категорично заявиха, че са против Истанбулската конвенция и няма да я подкрепят. Също така те призоваха ГЕРБ да я оттеглят и да не я вкарват в Народното събрание, защото имало нарушения при подписването ѝ.
Цвета Караянчева бе категорична обаче, че това не би довело до напрежение в управляващото мнозинство, а спорните текстове биха могли да се заменят с резерви.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция, призоваха ГЕРБ да я изтегли (ОБЗОР)

ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция, призоваха ГЕРБ да я изтегли (ОБЗОР)

19 Януари 2018 | 00:10 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция и призоваха ГЕРБ да я изтеглят. Това стана ясно по време на брифинг в Народното събрание. Председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че оглавяваната от него група категорично е против Истанбулската конвенция и няма да гласува „за“. Той призова медиите да не спекулират по темата и да не изваждат заглавия, които са лъжливи новини. Сидеров обърна внимание, че „Обединени патриоти“ са против Конвенцията, и не става въпрос за преводите й. „Няма значение как ще бъде преведен на български някой термин. Като понятия Конвенцията вкарва неприемливи за нас обяснения за пола. Това отваря врата за налагане по-нататък на понятията „трети пол“ и междуполови бракове. Нещо, което категорично отхвърляме и няма да приемем никога“, каза още Волен Сидеров. Патриотите призоваха основната управляваща партия ГЕРБ да изтегли конвенцията и да не занимава повече Народното събрание с нея, тъй като според тях има много по-важни въпроси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция, призоваха ГЕРБ да я изтегли (ОБЗОР)

ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция, призоваха ГЕРБ да я изтегли (ОБЗОР)

18 Януари 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция и призоваха ГЕРБ да я изтеглят. Това стана ясно по време на брифинг в Народното събрание. Председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че оглавяваната от него група категорично е против Истанбулската конвенция и няма да гласува „за“. Той призова медиите да не спекулират по темата и да не изваждат заглавия, които са лъжливи новини. Сидеров обърна внимание, че „Обединени патриоти“ са против Конвенцията, и не става въпрос за преводите й. „Няма значение как ще бъде преведен на български някой термин. Като понятия Конвенцията вкарва неприемливи за нас обяснения за пола. Това отваря врата за налагане по-нататък на понятията „трети пол“ и междуполови бракове. Нещо, което категорично отхвърляме и няма да приемем никога“, каза още Волен Сидеров. Патриотите призоваха основната управляваща партия ГЕРБ да изтегли конвенцията и да не занимава повече Народното събрание с нея, тъй като според тях има много по-важни въпроси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: БСП внася промени в Наказателния кодекс, привеждащи изискванията на Истанбулската конвенция срещу домашното насилие на равнището на законодателството ни

Корнелия Нинова: БСП внася промени в Наказателния кодекс, привеждащи изискванията на Истанбулската конвенция срещу домашното насилие на равнището на законодателството ни

18 Януари 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. БСП внася промени в Наказателния кодекс, привеждащи изискванията на Истанбулската конвенция срещу домашното насилие на равнището на законодателството ни. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя обърна внимание, че става въпрос само за частта от конвенцията, свързана с домашното насилие. Нинова обясни, че предложението на БСП за промени в Наказателния кодекс е домашното насилие да се третира като престъпление от общ характер, тъй като досега е било от частен. „Внасяме предложение за създаване на квалифициран състав, с който се увеличават наказанията на лица, извършили насилие и особено в случаите на рецидив“, посочи Нинова. Тя обясни, че това е първа стъпка от цял комплекс промени в законодателството, които ще предприеме опозицията. „Следващата седмица ще продължим с предложение, което създава кризисни центрове във всички областни градове. Декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие“, заяви Нинова и обърна внимание, че БСП го е правила и досега. „За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие, затова предлагаме реално решение“, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Аргументирано призоваваме ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция заради редица нарушения

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Аргументирано призоваваме ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция заради редица нарушения

18 Януари 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Аргументирано се обръщаме с призив към ГЕРБ да изтегли Истанбулската конвенция, да не я вкарва в парламента за ратификация поради редица несъответствия и нарушения при подписването й. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Присъединяването на България в лицето на Министерството на правосъдието през 2016 година, както и гласуването на Конвенцията в МС е станало неправомерно. Нарушен е чл. 4 от Закона за международните договори, по точно ал. 2, евентуално и ал. 3“, заяви той. „Тези текстове изискват при проект на такъв международен договор да се прилагат законови и подзаконови мерки, които следват от подписването му. Това не е направено“, обясни Волен Сидеров. „Нашият съвет към основната управляваща партия ГЕРБ е да изтегли тази конвенция и да не занимава повече НС с нея. Имаме много по-важни и засягащи интереса и живота на българите въпроси“, посочи председателят на групата. В отговор на въпрос как ще реагират „Обединени патриоти“, ако от ГЕРБ не се съобразят с призива им и може ли да се стигне до разрушаване на коалицията Волен Сидеров коментира: „Това ще решим в колективен формат, както винаги сме правили“. "Призивът ни е отправен с добронамереност, не е с някакво озлобление или с деконструктивна цел, а напротив. Искаме да помогнем на ГЕРБ да осъзнаят, че това не е належащо в момента. Може би някои лобира, има лобистки кръгове, които искат да мине Конвенцията. По-разумното е да я отхвърлят, засега да не влиза“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция

ПГ на „Обединени патриоти“ ще гласува против Истанбулската конвенция

18 Януари 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Категорично сме против Истанбулската конвенция и няма да гласуваме „за“. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Появиха се спекулации в някои медии относно позицията ни по този въпрос“, коментира той. „Обръщам се към медиите да не спекулират по темата, да не изваждат заглавия, които са лъжливи новини“, призова Волен Сидеров. „Призоваваме някои медии да променят заглавията си, защото са фалшиви и неверни“, заяви той. „Обединени патриоти“ сме против Конвенцията, не става дума за преводи, официалните езици са английски и френски. Няма значение как ще бъде преведен на български някой термин“, посочи председателят на групата. „Като понятия Конвенцията вкарва неприемливи за нас обяснения за пола. Това отваря врата за налагане по-нататък на понятията „трети пол“ и междуполови бракове. Нещо, което категорично отхвърляме и няма да приемем никога“, каза още Волен Сидеров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева организира на 23 януари дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени

Председателят на НС Цвета Караянчева организира на 23 януари дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени

17 Януари 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие организира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на 23 януари 2018 г. Във форума, който ще бъде открит в 11.00 часа в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, ще участват депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации, експерти и др. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание (НС).
Текстът на Конвенцията е публикуван на сайта на Народното събрание и организирането на общественото обсъждане ще предостави достатъчно време и възможност за запознаване с документа на всички заинтересовани страни.
Oрганизациите, които имат интерес за участие в дискусията, е необходимо да акредитират по един свой представител, като изпратят трите имена и ЕГН на следния e-mail: infocenter@parliament.bg.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Ячев, „Обединени патриоти“: Ако новият превод на Истанбулската конвенция ни удовлетворява, ще я подкрепим

Борис Ячев, „Обединени патриоти“: Ако новият превод на Истанбулската конвенция ни удовлетворява, ще я подкрепим

17 Януари 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Ако новият превод на Истанбулската конвенция ни удовлетворява, ще я подкрепим. Това каза Борис Ячев, секретар на ПГ на „Обединени патриоти“, пред журналисти във връзка с Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали "Обединени патриоти" ще подкрепят новия превод на конвенцията, ако им хареса, Ячев заяви, че не вижда причина да не го направи. „Това ще бъде нов превод на съществуващ документ. Няма как да се пренапише наново конвенцията“, допълни Ячев. Той припомни, че още, когато се заговори за проблема в Истанбулската конвенция, те са обявили, че става въпрос за некоректен превод. Ячев заяви, че патриотите са казали още в началото на дебата, че ще подкрепят конвенцията, ако към нея има уточняваща декларация или нов превод.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Истанбулската конвенция ще бъде обсъдена в парламента на 23 януари

Истанбулската конвенция ще бъде обсъдена в парламента на 23 януари

17 Януари 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева организира обществена дискусия по Законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие на 23 януари. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. На форума, който ще бъде открит в 11.00 часа в зала „Изток“ на Народното събрание, са поканени депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации, експерти и др. Текстът на Конвенцията е публикуван на сайта на Народното събрание и организирането на общественото обсъждане следващата седмица ще предостави достатъчно време и възможност за запознаване с документа на всички заинтересовани страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Истанбулската конвенция не е обвързана по никакъв начин със спекулата за третия пол и семейното законодателство

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Истанбулската конвенция не е обвързана по никакъв начин със спекулата за третия пол и семейното законодателство

13 Януари 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция не е обвързана по никакъв начин със спекулата за третия пол и семейното законодателство. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ по Радио "Фокус" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Той подчерта, че конвенцията касае единствено случаите на домашно насилие и защита на нежния пол. „Фалшивите новини и това, че някои хора си правят изводите от заглавията в медиите, водят до разпространяването на тази фалшива психоза. Конвенцията няма нищо общо с другите теми. Другите теми също все пак се дебатират от страните в Съюза, но пак казвам – Истанбулската конвенция няма нищо общо с дебата, който се проведе.“ Андрей Ковачев направи уточнението, че Истанбулската конвенция не е конвенция на ЕС, а на Съвета на Европа, която е била ратифицирана с огромно мнозинство от ЕП. Той изрази надежда, че депутати ще се запознаят по-отблизо с конвенцията преди да започнат обсъжданията и в българския парламент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анна Николова, Фондация “SOS – семейства в риск” – Варна: Фокусът на Истанбулската конвенция е темата насилие над жени и домашно насилие Варна

Анна Николова, Фондация “SOS – семейства в риск” – Варна: Фокусът на Истанбулската конвенция е темата насилие над жени и домашно насилие Варна

12 Януари 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Варна. Фокусът на Истанбулската конвенция е темата насилие над жени и домашно насилие. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Анна Николова, председател на Фондация “SOS – семейства в риск” във Варна. По думите й наличието на такъв документ, който дава една цялостна правна рамка и конкретни мерки за защита, за превенция и за преследване на извършителите на насилие над жени и домашното насилие, може да бъде категоризирано единствено положително на фона на всичко, което виждаме, че се случва по отношение на насилието в страната.
„Този документ гарантира един най-висок стандарт и признава, че най-засегнатата група на полов признак са жените, момичетата под 18 години. Дебатите са много, достатъчно много бе изговорено в публичното пространство и мисля, че е крайно време всички да разберат, че фокусът на тази конвенция е темата насилие над жени и домашно насилие и не е редно тя да бъде изместена от несъществуващи текстове, за които се твърди, че съществуват, по отношение на третия пол. Такъв пол в тази конвенция не се визира, нито пък тя е свързана с узаконяването на еднополовите бракове“, заяви Анна Николова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Истанбулската конвенция е насочена изцяло към това да се преборим с насилието над жените

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Истанбулската конвенция е насочена изцяло към това да се преборим с насилието над жените

10 Януари 2018 | 18:55 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция беше създадена в един период, когато рязко скочиха случаите на домашно насилие, особено срещу жени. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Лице в лице“ по bTV, коментирайки Истанбулската конвенция и предстоящата и ратификация в парламента. „За мен беше изненада начинът, по който се е развивал тази дискусия в Министерски съвет. Позволете ми да не цитирам имена, но част от тези министри искрено ми признаха, че изобщо не са се докоснали до този документ. Приели са на доверие онова, което някой друг е разказал за този документ“, заяви вицепрезидентът. „Аз на практика от 2006 г. работя по този документ. Още като народен представител в нашия парламент бях в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, когато за първи път се зароди идеята за този документ“, обясни Илияна Йотова. Той определи дискусията, която се проведе в страната ни по темата като „твърде емоционална и крайна“. „Трябва да се види мнението на обществото, но тя няма нищо общо с този документ и Истанбулската конвенция“, допълни още тя.
Вицепрезидентът Допълни, че Брюксел няма нищо общо с този документ, защото конвенцията е на Съвета на Европа, където участват почти всички европейски държави. „Този документ, твърдя най-отговорно, е насочен изцяло към това как да се преборим с насилието срещу жените. Това не е просто битов и семеен акт, както някои го представят“, допълни още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Необходим е дебат за Истанбулската конвенция – трябва да знаем какво се подписва и ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели

Президентът Румен Радев: Необходим е дебат за Истанбулската конвенция – трябва да знаем какво се подписва и ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели

10 Януари 2018 | 17:10 | Агенция "Фокус"
София. Необходим е дебат за Истанбулската конвенция – трябва да знаем какво се подписва и ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във връзка Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен първо е нужно да има изчерпващ дебат по темата. Виждате, че случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, държавни институции и обществото. Това е много сериозно“, коментира държавният глава.
Радев обърна внимание, че България и сега има закони, защитаващи правата на жените и децата при домашно насилие. „Не можем да ги приложим явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията и съда тук и сега. Ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели“, заяви Румен Радев. Попитан дали го притесняват очакваните 9 протеста утре в контекста на председателството на Съвета на ЕС, държавният глава посочи, че тези протести не би трябвало да притесняват него. „България е демократична страна. Всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи. Разбира се, в законово установените форми“, допълни той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет на БСП ще обсъди Истанбулската конвенция на 13 януари 2018 г.

Националният съвет на БСП ще обсъди Истанбулската конвенция на 13 януари 2018 г.

10 Януари 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет на БСП ще обсъди Истанбулската конвенция на 13 януари 2018 г. Това съобщи заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Кирил Добрев посочи, че на Пленума ще бъдат обсъдени и други въпроси. Стана ясно, че заседанието на Националния съвет е предвидено за 11.00 часа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Като евродепутат Илияна Йотова е работила много по Истанбулската конвенция – позицията й се различава коренно от тази на Корнелия Нинова

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Като евродепутат Илияна Йотова е работила много по Истанбулската конвенция – позицията й се различава коренно от тази на Корнелия Нинова

7 Януари 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Като евродепутат Илияна Йотова е работила много по Истанбулската конвенция – позицията й се различава коренно от тази на Корнелия Нинова. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов в ефира на „Тази неделя“ по бТВ. във връзка с Истанбулската конвенция. Той поясни, че в европарламента БСП гласуват „за“, а в българския политически живот, говорят съвсем различно. Цветанов обърна внимание, че ВМРО и „Обединени патриоти“ са били с позиция „въздържал се“ по тази конвенция в Европейския парламент и подчерта, че управленската коалиция е стабилна. Според него от всичко, което се приема в България, се търси да се извлече някакъв политически дивидент. „Липсва така наречената политическа култура“, каза Цветанов. Заместник-председателят на ГЕРБ подчерта, че не е нормално, когато се приема една ратификация, тя да разделя обществото. Той обяви, че с него са осъществили връзка представители на Хелзинския комитет и поясни, че от ПГ на ГЕРБ ще направят допълнителна дискусия, за да могат всички да бъдат информирани за ползите от Истанбулската конвенция. „Тук говорим за 96-97 % само за домашно насилие и промяна на законодателството, което да съответства на всички потенциални заплахи срещу жените“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. По темата за вот на недоверие, Цветан Цветанов коментира, че БСП не са достатъчно готови. Той също изрази неразбиране как от левицата ще говорят за корупция, при положение, че саботират антикорупционното законодателство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Геновева Тишева: Агресивните партньори на жените, жертви на насилие, се насърчават още повече от псевдо дебата за Истанбулската конвенция и стават още по-агресивни

Геновева Тишева: Агресивните партньори на жените, жертви на насилие, се насърчават още повече от псевдо дебата за Истанбулската конвенция и стават още по-агресивни

6 Януари 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
София. Агресивните партньори на жените, жертви на насилие, се насърчават още повече от дебата за Истанбулската конвенция и стават още по-агресивни. Това каза управителят на Българския център за джендър изследвания Геновева Тишева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод зачестилите обществени дебати във връзка с ратифицирането на Истанбулската конвенция, третия пол и еднополовите бракове.
На въпрос дали с дебата за „третия пол“ всъщност си „затваряме очите“ за един толкова сериозен проблем в обществото ни като домашното насилие, Тишева отговори, че именно това е причината Българският джендър център непрекъснато да говори по тази тема. „Всъщност това означава за нас, че хората, които говорят, че тези проблеми могат да поизчакат и са против ратификацията на Конвенцията, се скачват с насилника. И така се замотават както дебатът, така и необходимостта да се предприемат спешни и ефективни мерки, защото в България няма такива. И това можем да го докажем във всеки един момент и предстои да го правим в следващите дни, за да се обоснове още повече необходимостта от Конвенцията“, обясни тя.
По думите й най-лошо е, че по този начин агресорите оправдават собственото си насилие. „Постоянно забелязваме в ежедневните реакции на агресивни партньори, че те са насърчени от този псевдо дебат и от това отклоняване на вниманието. И стават дори по-агресивни и проявите им дори са още по-крайни. Отнасят се пренебрежително към нас, защото, видиш ли, нещата са си били добре и не са нужни по-силни мерки. И това е една от основните причини да искаме да се ратифицира Конвенцията и да се създаде път за промените в наказателното законодателство. Там също ще има затруднения при преминаването – не толкова в Министерски съвет, колкото в Парламента, защото ще искаме засилена отговорност за всички форми на насилие срещу жените“, каза още Тишева и обясни, че това значи по-строги наказания за насилниците. „Защото ние всеки ден виждаме как тези хора чувстват, че няма да бъдат засегнати от законите. А в момента ескалират много тежки форми на насилие“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Геновева Тишева: Очевидно е, че има заплащане на хора с цел отклоняване на дебата за ратифицирането на Истанбулската конвенция

Геновева Тишева: Очевидно е, че има заплащане на хора с цел отклоняване на дебата за ратифицирането на Истанбулската конвенция

6 Януари 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно е, че има заплащане на хора с цел отклоняване на дебата за ратифицирането на Истанбулската конвенция. Това каза управителят на Българския център за джендър изследвания Геновева Тишева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод зачестилите обществени дебати във връзка с ратифицирането на Истанбулската конвенция, третия пол и еднополовите бракове.
„Нека да оставим настрана това кой, по каква причина и къде е бил заплатен – този въпрос не желаем да дискутираме, защото очевидно има заплащане за отклоняване на дебата. И тази теза звучи вече и в много форуми. Но ние сме убедени от самото начало затова, че от някаква централа се заплаща – дали е сектантска не знам, но има много пари и с тях доотклонява нормалния курс на държавите за ратификация на тази Конвенция“, каза още тя и обясни, че това се обръща срещу жените, срещу момичетата, срещу децата и срещу всички, пострадали от насилие. „А кой плаща тази цена, за да получи другата - нас това не ни интересува. Нас ни интересува да не се пречи на този национален процес“, коментира Тишева.
„Може би някой има някакви видения и страхове. Виждаме, че има много имена, които пречат на това, и те ще си понесат отговорността. Защото ако тези хора не си разсеят съмненията, не се смирят и не обяснят, че не са били наясно, всъщност няма да можем да ги оправдаем. Най-важното е, че Конвенцията не се отнася въобще за трети пол или еднополови бракове, а касае единствено понятието „джендър“ – защото именно „джендър“ е терминът, който е употребен и определен в контекста ѝ. Трябва да сме наясно, че когато има определения в дадена конвенция, те са само за указание за това, как се използват тези термини за целите в дадената област. Тук “джендър“ е определен като социален пол най-вече по връзката с насилието срещу жените. Затова трябва да се разглежда по-широко задължението на държавите за превенция и борба срещу насилието на жените и в по-голямата рамка – постигане на равнопоставеност между мъжете и жените. И да се отчита това, че всъщност се засилват някои форми на това насилие именно заради социалните структури и полово обусловените норми и роли, които насърчават насилието над жените и това явление започва да се възприема като нормално“, каза още Тишева и коментира, че вследствие на това се появяват по-уродливи форми като фемицид и убийства на жени заради самия факт, че са жени. „И всяка година има доста такива прояви на насилие срещу жени, завършващи с летален край, които са белязани от мотива на омразата и желанието да се убие именно жена“, обясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Велина Тодорова, ООН: Говоренето на политиците за Истанбулската конвенция издава, че или не са я чели или я употребяват за други цели

Доц. Велина Тодорова, ООН: Говоренето на политиците за Истанбулската конвенция издава, че или не са я чели или я употребяват за други цели

5 Януари 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
София. Политиците, които говорят за това, трябва първо да почетат и да се подготвят. Говоренето им издава единствено или че не са го чели (а съм сигурна, че не е така), или че го употребяват за друга цел. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ доц. Велина Тодорова, член на Комитета по правата на детето на ООН за Истанбулската конвенция. „Текстът е абсолютно достъпен, обяснен и който желае, може да го прочете“, коментира тя. „В конвенцията няма нито хомобракове, нито трети пол. Нейната цел е единствено да осигури защита и превенция, да каже на държавите, че насилието може да се предотврати, ако възпитаваме децата по различен начин – да възприемат другия пол като равен, да спорят и да решават конфликти без насилие и т.н.“, заяви доц. Тодорова. „Домашното насилие върху децата също е огромна тема на конвенцията, защото първо страда жената, а след това и те – дали пряко, дали косвено. Конвенцията се занимава с всички тези въпроси и дава конкретни препоръки на държавите какво да направят“, изтъкна тя. „Грозно се манипулира общественото мнение по повод тази ратификация. Наричам го „грозно“, защото се използва за други цели“, каза още Велина Тодорова.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Велина Тодорова, ООН: В Истанбулската конвенция няма и намек за въвеждане на „трети пол“ или за законодателство в подкрепа на еднополови семейства

Доц. Велина Тодорова, ООН: В Истанбулската конвенция няма и намек за въвеждане на „трети пол“ или за законодателство в подкрепа на еднополови семейства

5 Януари 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
София. В никакъв случай в нито един от текстовете на Конвенцията няма и намек за въвеждане на „трети пол“, нито пък за задължение на държавите да променят семейното си законодателство и да създават норми в подкрепа на еднополови семейства. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ доц. Велина Тодорова, член на Комитета по правата на детето на ООН за Истанбулската конвенция. „Нищо подобно няма в тази Конвенция. Тя се използва като платформа за създаване на хомофобски нагласи в обществото, за т.нар. език на омраза, който струи. Конвенцията се употребява манипулативно“, заяви тя. „Това е един друг дебат, за „третия пол“, за еднополовите бракове. Той трябва да се проведе в българското общество, да се коментира спокойно, но не в контекста на Конвенцията. Тя не се занимава с това“, посочи доц. Тодорова. „Силно съм потресена, че БСП декларира нагласа против ратификацията. По идеологически причини тази партия въведе преди 80 години равенството на половете“, коментира Велина Тодорова. „Равноправието на жените е тема на социалистите, сега изведнъж се оказва, че те не подкрепят Конвенцията“, изтъкна тя. „Не знам какво мисли обществото, то беше набедено, че е традиционно, консервативно“, посочи Велина Тодорова. „Има абсолютна манипулация. Конвенцията се оказа добро средство, за да се вкарат в обществения дебат въпроси, които по никакъв начин не са засегнати в нея“, заяви тя.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Зафиров, БСП: Срещу насилието над жени трябва да се борим с национално законодателство

Атанас Зафиров, БСП: Срещу насилието над жени трябва да се борим с национално законодателство

5 Януари 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция е спорен документ. Това заяви пред БНР Атанас Зафиров, член на ИБ на НС на БСП, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му документът разделя българското общество, както и партиите в управляващата коалиция. „Кому беше нужно да се ратифицира конвенцията точно сега, това да е първият акт на МС за годината и за председателството. Явно някой се престарава, за да се хареса на Брюксел“, коментира той. Социалистът подчерта, че едва 17 държави в ЕС са ратифицирали документа, и то с резерви. Атанас Зафиров обясни, че зад безспорно благородната кауза за защита на жените от насилие, която БСП твърдо подкрепя, се опитват да се прокарат няколко фундаментални постановки: въвеждането на термина „социален пол“; въвеждане на спорно определение за пол и опит тези спорни постановки да бъдат включени в учебния материал на подрастващите. Той подчерта, че позицията на БСП по тази тема е твърда и последователна. Социалистът припомни, че през 2014 г. Кристиан Вигенин като външен министър на въпрос в НС отговаря, че България не е съгласна с определението за пол в конвенцията и това е една от причините тя да не бъде ратифицирана.
„Правилното решение за справяне с насилието над жени и деца е да се търсят промени в националното законодателство, а не с подобни пожелателни документи“, обясни той. Според него една голяма част от записаното в конвенцията съществува в националното ни законодателство, както и в редица международни документи, по които България е страна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Идеите на някои крайно либерални идеолози, като заложените в Истанбулската конвенция, ще доведат до упадъка до обществото

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Идеите на някои крайно либерални идеолози, като заложените в Истанбулската конвенция, ще доведат до упадъка до обществото

5 Януари 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
София. Идеите на някои крайно либерални идеолози ще доведат до упадъка до обществото. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки по повод приетия от Министерски съвет проектозакон за ратификация на Истанбулската конвенция. По думите му идеи за признаване на „трети пол”, каквито са заложени в документа, се зараждат единствено в Европа, където стандартът на живот е висок, а обществото – презадоволено. Джамбазки добави, че подобни спорни документи се използват за оказване на натиск, като неизменно биха последвали и по-сериозни стъпки: „Вижте тенденцията в Германия, която уж беше против еднополовите бракове. Те бяха признати, макар и след политически игри от страна на канцлера Ангела Меркел. И там в момента върви дебатът за законното признаване на третия пол. Няма да мине много време и ще чуете същите тези кресливи активисти за еднополови права ще започнат да се позовават и ще кажат: „Ама ние сме подписали и понеже сме подписали, трябва да направим и следващата стъпка”. Както по същия начин беше използвана т.нар. Конвенция за защита на националните малцинства. България трябваше тогава я подписа с обяснителна декларация, в която обяснителна декларация е записано, че в България няма национални малцинства. Въпреки всичко същите тези организации на същите тези активисти, които непрекъснато искат да разграждат по някакъв начин българското общество и традиции, непрекъснато се позовават на тази конвенция, за да твърдят, че в България има национални малцинства, защото ние сме я подписали”, коментира Ангел Джамбазки. Той каза още, че правата на жените и жертвите на насилие категорично трябва да бъдат защитавани, но това е задача на държавата и правоохранителните органи, като различни конвенции няма да изкоренят проблема.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция отваря прозорци за интервенции на законодателството

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция отваря прозорци за интервенции на законодателството

5 Януари 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
София. Под легитимен лозунг за защита от насилие Истанбулската конвенция прокарва текстове с неясни понятия, отваряйки прозорци за бъдещи интервенции на законодателството. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки по повод приетия от МС проектозакон за ратификация на Истанбулската конвенция. По думите му посредством документа крайно либерални идеолози прокарват последователна политика, като притеснение будят определението за „пол“ и механизмите за прием на бежанци, описани в конвенцията. „В тази конвенция, в нейния чл.3 в подточка В се дава определение за „пол“, като полът там е социална дейност, социална категория, социален пол. Как може полът да бъде социален, половете са два – мъжки и женски. Това не съм го измислил аз, не е решение, взето на конгрес на ВМРО. Това е природна, еволюционна даденост. От друга страна, в същата тази конвенция се съдържат задължения и изисквания, ако едно лице поиска бежански статут или хуманитарен статут, дори да няма право на това, ако се позове на преследване на основа на пола или на особеностите на пола, то може да получи подобна закрила и подобен статут. И това вече се получава в България. Лица, които нямат никакво основание да получат бежански статут, използват тази вратичка да искат и да претендират за статут на основата на заплаха заради тяхната сексуална ориентация, пол и т.н.“, коментира Ангел Джамбазки. Той каза още, че в голяма част от страните членки на ЕС, ратифицирали Истанбулската конвенция, еднополовите бракове за узаконени. "Не е необходимо обаче да ни се налагат чужди културни модели, които противоречат на българските разбирания", каза още евродепутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Кампанията срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция стана възможна заради липсата на предварителен обществен дебат

Омбудсманът Мая Манолова: Кампанията срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция стана възможна заради липсата на предварителен обществен дебат

4 Януари 2018 | 18:33 | Агенция "Фокус"
София. Кампанията срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция стана възможна заради липсата на предварителен обществен дебат. Това се посочва в позиция на Омбудсмана на Република България във връзка с ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция). „Фокус“ публикува позицията без редакторска намеса:

Насилието над жени и домашното насилие са брутално посегателство върху правата на човека и са огромен проблем в световен, европейски и национален план. Според Световната здравна организация около 35% от жените по света са били подложени на физическо и/или сексуално насилие през 2016 г. Данните на Агенцията за човешките права на Европейския съюз показват, че в Европа 1 от 3 жени над 15 г. е била подложена на физическо и/или сексуално насилие поне веднъж в живота си. Информацията за насилието над жени в България е не по-малко стряскаща – според проучване на „Алфа Рисърч“, всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. Българските неправителствени организации, които се занимават със защита на жени жертви на домашно насилие, предоставят още по-драстични данни - според национално представително изследване на фондация „Партньори България”, една от всеки 3 жени в България е подложена на насилие. Някои от тези случаи приключват със сериозни физически наранявания и дори със смърт. Според данни от съдебната статистика 35 % от случаите на убийства и опити за убийства на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на жертвата. Насилието, основано на пола, включва още побоища, изнасилвания, обиди и унижения, ограничаване на свободата, изолиране на жертвата, следене и преследване на жертвата, финансов натиск, унищожаване на имущество, заплахи и физическо насилие към близки.
Можем ли да замълчим при тези тревожни факти? Убедена съм, че не! Като застъпник за правата на българските граждани заявявам, че насилието не може и не трябва да бъде толерирано. Затова настоявам, че конвенция, която осигурява защита срещу домашното насилие и насилието, основано на пола, трябва да бъде в сила и за България.
Истанбулската конвенция е важен инструмент на Съвета на Европа срещу насилието над жени и домашното насилие. Тя задава европейски стандарт, подкрепян от държавите-членки на ЕС и от самия ЕС, който я подписа на 13 юни 2017 г. От 28 държави-членки на ЕС всички са подписали Истанбулската конвенция, а 17 са я ратифицирали. От всички 47 държави-членки на Съвета на Европа, Конвенцията не е подписана единствено от три държави – Русия, Армения и Азърбайджан.
Подкрепата към нея от страна на европейските държави е обяснима, защото тя осигурява завършена правна рамка и цялостна политика с конкретни мерки за превенция, защита на жертвите и преследване на насилниците.
Затова кампанията срещу Истанбулската конвенция, която се развива в момента, е трудно обяснима – дали тези, които се обявяват против Конвенцията толерират домашното насилие? Да разбираме ли, че тези, които са против ратифицирането на Истанбулската конвенция, са съгласни жени и деца да бъдат бити и насилвани, да няма строги санкции за насилниците или да не се изграждат кризисни центрове в подкрепа на жертвите?
Това е сърцевината на Конвенцията - криминализиране на редица актове, свързани с домашно насилие и насилие, основано на пола, мерки за защита от насилие (забрана на извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда; задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми; насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване), осигуряване на консулска и друга защита и подкрепа за българските граждани, жертви на насилие зад граница, предоставяне на специализирани услуги за подкрепа на жени, жертви на насилие и техните деца (денонощна безплатна телефонна линия; консултативни центрове за пострадали от домашно насилие или насилие, основано на пола или центрове за защита от сексуално насилие; кризисни центрове за пострадали от домашно насилие или насилие, основано на пола).
Това са мерки, които са необходими и важни, за да бъде осигурена защита на жертвите на домашно насилие и насилие, основано на пола и не мога да се съглася, че те са прекомерни или неприемливи.
Мога да се съглася обаче, че кампанията срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция стана възможна, заради липсата на предварителен обществен дебат, в който да бъдат обяснени смисъла, значението и последиците от тази ратификация, както и заради липсата на дебат относно необходимите промени в националното законодателство.
В становище до Министерството на правосъдието подкрепих внасянето на Истанбулската конвенция, но само след направени промени в националното законодателство и продължавам да отстоявам тази позиция. Още повече, че предложенията са готови. В Министерството на правосъдието специална работна група от представители на институциите и неправителствени организации изготви конкретни предложения за промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.
В контекста на дебата „за и против“ ратифицирането на Истанбулската конвенция тези законодателни промени трябва да бъдат обсъдени и то възможно най-скоро. Затова призовавам Министерството на правосъдието да ги включи в пакета ратификационни документи, които предстои да изпрати в Народното събрание. Само така ще бъде проведено аргументирано обсъждане на конкретните промени в националното законодателство, на последиците от ратифицирането и ще бъдат пресечени спекулациите по темата.
В този дебат ще бъдат обсъдени и резервите, които Република България може да направи във връзка с ратифицирането, тъй като тези резерви също дават възможност опредени разпоредби да бъдат изключени от приложното поле на Конвенцията за нашата държава.
Убедена съм, че по този начин институциите ще успеят да разсеят нагнетяваните страхове в обществото и ще осигурят адекватна защита на жертвите на домашно насилие. Така България ще ратифицира Истанбулската конвенция с вярата на цялото ни общество, че насилието срещу жените и домашното насилие не бива да бъде толерирано, а трябва да бъде категорично осъдено.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Полът няма социална роля

Цветлин Йовчев: Полът няма социална роля

4 Януари 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Полът няма социална роля. Това каза за Агенция „Фокус“ Цветлин Йовчев, бивш министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски, във връзка с предложението на правителството Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция, която дава дефиниция на понятието "пол" като "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете". Йовчев отбеляза, че според базовите ценности на демокрацията, които са в основата и на българската Конституция, ние сме равни по права, задължения и отговорности в обществото независимо от расата, пола, религията, физиологичните си особености или политическите си убеждения. „В основата на демокрацията е социалното равенство, правото да бъдем третирани еднакво с останалите. Това означава, че социалните роли, които получаваме в обществото трябва да бъдат резултат само и единствено от нашите способности и усилия. Никой няма право да ни ограничи да заемем определена социална роля на основата на дискриминация“, заяви той.
Според Йовчев определянето на пола като социална роля е безумна идея, която ще доведе до сериозни обществени колизии. „Това е и сериозно посегателство срещу хората и съществуващите обществени норми което няма да остане без последици“, коментира той. По думите му, ако приемем този текст на Истанбулската конвенция, ще започне натиск върху институциите да приемат, че всеки има право да се самоопредели като мъж или жена и ако сме приели, че полът е социална роля, а не биологична особеност, то няма да има аргументи против това.
„Опитите всичко това да се представи, като защита на човешките права и възпитаване на толерантност са брутални, нагли и толкова несръчни, че е чак дразнещо. Все пак правата на личността свършват там, където започват правата на другите“, коментира той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Истанбулската конвенция влиза в парламента (ОБЗОР)

Истанбулската конвенция влиза в парламента (ОБЗОР)

3 Януари 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
София. Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие, или т. нар. Истанбулска конвенция, като една от мерките в одобрената Национална програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017-2018 г. Това обяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева след първото правителствено заседание за годината. Конвенцията, подписана от страната ни през март миналата година, за първи път въвежда определение за пол и полова идентичност, независими от биологичния пол на лицето. Тя дава дефиниция на понятието "пол" като "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете". Заложените от Конвенцията текстове провокираха ВМРО в края на миналата година да излязат с позиция против нея, мотивирайки се, че тя „насърчава изучаване на нестереотипни роли на пола като хомосексуализъм, травестизъм и др. подобни, и то на всички образователни нива – от детската градина до университетите. Според ВМРО на практика тя дава възможност за узаконяване на еднополовите бракове – "ако един от двамата брачни партньори при законно сключен брак смени своя пол, автоматично според Истанбулската конвенция се създава еднополово „семейство“, а както е известно, българската Конституция признава пол от мъж и жена и семейство от мъж и жена". В тази връзка вицепремиерът Захариева подчерта след приемането на решението на Министерския съвет, че ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до промяна в Конституцията или задължение България да разреши еднополовите бракове. Вицепремиерът Захариева припомни, че тази конвенция беше подписана от страната преди година и от тогава работна група с участието на много министерства и неправителствени организации е обсъждала текстовете й. По думите й нейната цел е от най-ранна възраст да се възпитава толерантност и зачитане на равенството на половете. „Тя цели и защита от най-ранна възраст на всякакви форми на насилие върху жени и момичета, както и въвеждането на мерки, които всяка една държава трябва да приеме, като незабавно извеждане от семейството и психологическа помощ“, обясни още Захариева. По отношение на притесненията на Обединени патриоти, че с Конвенцията в България ще бъде признато съществуването на трети пол, тя подчерта, че са проведени обсъждания с коалиционните им партньори и се надява техните съмнения да бъдат изчистени до гласуването на ратификацията в парламента. По думите й с приемането на Конвенцията страната ни ще бъде поставена сред демократичните държави, които уважават равенството на половете и излизат от стереотипите, че една жена може да бъде подлагана на насилие само защото се е родила жена. Министър Захариева отбеляза още, че Конвенцията е подписана от всички държави в ЕС, но за момента е ратифицирана в 17 от тях. По думите й процедурите но въвеждането на документа са дълги точно, защото трябва да се направи анализ дали не противоречат на Конституция. "Ние считаме, че не противоречи и точно за това я предлагаме на ратификация“, посочи Захариева. „В Истанбулската конвенция има много ясно определение за пол. Целта й е да се разчупи стереотипа и за жените, и за мъжете. Тя не въвежда нещо, което го нямаме в момента в нашето законодателството, но извежда задълженията на държавата и на цялото общество в по-високо ниво, тоест по-високо ниво на образование и на защита“, посочи още вицепремиерът Захариева. Малко след това и министър-председателят Валери Симеонов коментира темата, като подчерта, че 8 от министрите са гласували против предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. „Не става въпрос за някакво политическо противопоставяне. Става въпрос за позиция, която са взели. Всеки взима позиция с оглед на своята компетентност и своето убеждение. Не само Обединени патриоти, 8 човека от министрите гласуваха против. Мисля, че това е нормален начин за взимане на решение. Мнозинството взима решение, така е и в Народното събрание. Дали ни харесва или не ни харесва – това е“, коментира Симеонов. На въпрос дали наистина има опасност у нас да бъде признат третия пол Симеонов отговори: „Мисля, че не трябва да се влиза в детайли, след като сме изразили една позиция, значи имаме основания и притеснения. След обсъждането не би трябвало да има такава опасност“.
Ратификацията на Конвенцията предстои да бъде подложена на обсъждане и гласуване в Народното събрание, но лидерът на БСП Корнелия Нинова вече оповести, че Изпълнителното бюро на партията и взело решение и няма да подкрепи ратификацията.
От БСП обръщат внимание, че при обсъждане на проекта на Конвенцията, тя получава нееднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа. "Именно поради това решението на Комитета на министрите за приемането на Конвенцията е формулирано като прието "без гласуване"(а не с консенсус), въпреки утвърдената традиция конвенциите да бъдат приемани с консенсус от всички страни членки. Очевидно поради това от откриването на Конвенцита за подписване през месец май 2011 до настоящия момент е ратифицирана от 28 от 47 страни членки на Съвета на Европа. От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са“, пише Нинова в социалната мрежа и призовава правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в парламента.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във "Фейсбук": Не подкрепяме ратификацията на Истанбулската конвенция

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във "Фейсбук": Не подкрепяме ратификацията на Истанбулската конвенция

3 Януари 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
София. БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция - решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа "Фейсбук" по повод Истанбулската конвенция, която правителството предложи за ратификация на Народното събрание.
Нинова пише, че Изпълнителното бюро на БСП приело позицията, че партията не подкрепя ратификацията. "Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават : "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и : “социален пол" и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола", пише лидерът на БСП.
От партията обръщат внимание, че при обсъждане на проекта на Конвенцията, тя получава нееднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа. "Именно поради това решението на Комитета на министрите за приемането на Конвенцията е формулирано като прието "без гласуване"(а не с консенсус), въпреки утвърдената традиция конвенциите да бъдат приемани с консенсус от всички страни членки. Очевидно поради това от откриването на Конвенцита за подписване през месец май 2011 до настоящия момент е ратифицирана от 28 от 47 страни членки на Съвета на Европа. От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са.
Бихме отбелязали също, че принципно решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Няма автоматично задължение на държавите членки да ратифицират дадена конвенция. Изненадващо е внасянето на Конвенцията от правителството на Бойко Борисов на първото заседание на МС за 2018 и първото по време на председателството. Очевидно то разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите приоритети, одобрен от кабинета Борисов, е консенсус. С това действие правителството прави точно обратното. То минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза. Призоваваме Правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в НС", пише лидерът на БСП в социалната мрежа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: 8 от министрите гласуваха против Истанбулската конвенция

Вицепремиерът Валери Симеонов: 8 от министрите гласуваха против Истанбулската конвенция

3 Януари 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. 8 от министрите гласуваха против Истанбулската конвенция. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов, след като стана ясно, че правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не става въпрос за някакво политическо противопоставяне. Става въпрос за позиция, която са взели. Всеки взима позиция с оглед на своята компетентност и своето убеждение. Не само Обединени патриоти, 8 човека от министрите гласуваха против. Мисля, че това е нормален начин за взимане на решение. Мнозинството взима решение, така е и в Народното събрание. Дали ни харесва или не ни харесва – това е“, коментира Симеонов. На въпрос дали има опасност у нас да бъде признат третия пол Симеонов отговори: „Мисля, че не трябва да се влиза в детайли, след като сме изразили една позиция, значи имаме основания и притеснения. След обсъждането не би трябвало да има такава опасност“.
„Обединени патриоти се състои от три партии и недейте очаква по всички въпроси да бъдем на едно мнение“, допълни вицепремиерът Симеонов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Надявам се съмненията по отношение на Истанбулската конвенция да бъдат изчистени до гласуването й в парламента

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Надявам се съмненията по отношение на Истанбулската конвенция да бъдат изчистени до гласуването й в парламента

3 Януари 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Това, което се разбрахме с колегите от Патриотичния фронт е, ако трябва Истанбулската конвенция да се придружи с обяснителна декларация, която ясно да казва, че тя не води в промяна на Конституцията. Имаше дискусия. Мисля, че имаше недоразумение с част от текстовете, надяваме се в дебата да бяха изчистени. Това каза заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева след правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Целта на Истанбулската конвенция е от най-ранна възраст да се възпитаваме в толерантност и зачитане на равенството на половете – нещо, което е и основен принцип в нашата Конституция. Тя цели и защита от най-ранна възраст на всякакви форми на насилие върху жени и момичета, както и въвеждането на мерки, които всяка една държава трябва да приеме, като незабавно извеждане от семейството и психологическа помощ“, обясни Захариева. По думите й с приемането й България ще бъде поставена сред демократичните държави, които уважават равенството на половете и излизат от стереотипите, че една жена може да бъде подлагана на насилие само защото се е родила жена. „Това е добра конвенция и за мъжете, защото тя извежда от стереотипа, че мъжът е длъжен задължително да осигурява препитанието на семейството. Тя защитава от всякакви форми на домашно насилие“, допълни вицепремиерът. Тя отбеляза, че Конвенцията е подписана от всички държави в ЕС, но за момента е ратифицирана в 17 от тях. „Процедурите са дълги точно, защото трябва да се направи анализ дали не противоречи на нашата Конституция. Ние считаме, че не противоречи и точно за това я предлагаме на ратификация“, посочи Захариева. Тя уточни, че по нея са работили десетки специалисти по международно и конституционно право. „Надяваме се в парламента дори и да има някакви съмнения, те да бъдат изчистени. Няма как България да не ратифицира Истанбулската конвенция, предвид факта, че тя поставя на най-високо ниво защитата от домашно насилие и равенството на половете. Ние се борим за това от години“, коментира още Захариева. „В Истанбулската конвенция има много ясно определение за пол. Целта й е да се разчупи стереотипа и за жените, и за мъжете. Тя не въвежда нещо, което го нямаме в момента в нашето законодателството, но извежда задълженията на държавата и на цялото общество в по-високо ниво, тоест по-високо ниво на образование и на защита“, допълни тя.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до промяна в Конституцията или задължение България да разреши еднополовите бракове

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до промяна в Конституцията или задължение България да разреши еднополовите бракове

3 Януари 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Приехме на заседание на Министерския съвет проект на Закон за ратификация на истанбулската конвенция, която се отнася за домашното насилие и насилие от всякакъв вид върху жени и момичета. Това обяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева след правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вицепремиерът Захариева припомни, че тази конвенция беше подписана март месец миналата година и от тогава работна група с участието на много министерства и неправителствени организации е обсъждала текстовете на конвенцията. „Истанбулската конвенция е приета на заседание на Съвета за съдебна реформа с абсолютно единодушие“, отбеляза Захариева. „Проведохме дебата и обсъдихме притесненията на Патриотичния фронт - аз и министър Цачева мисля че успяхме да обясним, надявам се това ще се види от дебатите в Народното събрание, че Истанбулската конвенция и нейната ратификация нито ще доведе до изменение на Конституцията, нито до задължение България да разреши еднополовите бракове“, подчерта тя. По думите й Истанбулската конвенция е изключително важна, защото ще се опита още най-ранна възраст да разчупи стереотипите за мъжете и жените.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приета е национална програма за превенция и защита от домашно насилие

Приета е национална програма за превенция и защита от домашно насилие

3 Януари 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Правителството утвърди Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017-2018 г. Тя има за цел изграждането на институционални механизми за координиране и мониторинг на дейностите по превенция и защита от домашното насилие, повишаване чувствителността на обществото за този проблем, както и на капацитета на професионалистите и институциите, отговорни за прилагането на мерките по превенция и защита. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Предвидените в програмата мерки са групирани според заложените цели – превенция, обучение и квалификация, защита, възстановяване и реинтеграция на пострадалите от домашно насилие, работа с извършителите, институционални, организационни и законодателни мерки.
Изпълнението на програмата предполага приемането на координационен механизъм за взаимодействие от отговорните институции и техните партньори при случаи на домашно насилие, изготвяне и разпространяване на добри практики и инициативи и улесняване на достъпа до информация за пострадалите, повишаване на уменията и квалификацията на социалните работници, служителите на МВР и магистратите за работа по случаи на домашно насилие, осигуряване на подкрепа на пострадалите чрез предоставяне на социални услуги.
Сред мерките, които се изпълняват по програмата, са денонощното консултиране и насочване на жертви на домашно насилие, финансиране на проекти за предоставяне на социални услуги за пострадали в малките и отдалечените населени места, поддържане и управление на кризисни центрове и др.
Средствата за заложените в Програмата дейности се осигуряват от бюджетите на съответните министерства и на проектен принцип.
Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие, което е и една от мерките в одобрения национален план.
България подписа Конвенцията през април 2016 г. Това е първият инструмент в Европа, с който се създава цялостна правна рамка за защита конкретно на жените и момичетата от всички форми на насилие и за предотвратяване, преследване и премахване на насилието над тях, включително домашното насилие.
Т. нар. Истанбулска конвенция обхваща широк спектър от мерки – от събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по този проблем, през предоставяне на защита и на услуги за подпомагане на жертвите, до всеобхватно криминализиране на различните форми на насилие срещу жени. С присъединяването си към нея България се задължава да вземе мерки за предотвратяване и справяне със всички форми на насилие, породено от неравенството между половете, за защита на пострадалите и за ефективно съдебно преследване на извършителите, както и за събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по проблема с домашното насилие.
Ратификацията на Конвенцията ще наложи промени не само по отношение на законодателството в областта на защитата на жертвите от домашно насилие, но и на отделни състави на престъпления, свързани с насилие, основано на пола, в Наказателния кодекс. В тази връзка към момента се подготвят нормативни изменения в гражданскоправната и в наказателноправната област.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари 2018 г.
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.