НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:53

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Галина Стоянова, кмет на Казанлък: 2018 година в общината ще премине под знака на редица значими годишнини

Галина Стоянова, кмет на Казанлък: 2018 година в общината ще премине под знака на редица значими годишнини

3 Януари 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Казанлък. 2018 година за Казанлък ще премине и под знака на редица кръгли годишнини. Това каза за Радио „Фокус“ кметът Галина Стоянова. Тя добави, че отбелязването на 140 години от Освобождението на Казанлък от турско робство е една от тези годишнини. Тя ще бъде отбелязана на 8 януари с редица събития, сред които и възстановка на случилото се преди 140 години, когато княз Николай Николаевич пристига в Казанлък заедно с руската войска и се настанява в Папазовата къща. Започват преговорите с турската страна за подготовка на договора, който се подписва по-късно на Трети март в Сан Стефано. „Това е един малко познат исторически процес, но жителите на града са отразили в своите исторически книги, че това е времето, в което в продължение на 20 дни Казанлък живее с мечтата да стане столица на България, като именно тук се е очаквало да бъде подписан мирният договор. Между руската и турската страна не се постига съгласие, преговорите се преместват и договорът се подписва в Сан Стефано. Но в Казанлък се изчистват основните детайли на този договор, които княз Николаев съобщава на турците и е категоричен, че Русия няма да отстъпи“, каза още Стоянова.
Следващата значима дата е Трети март, когато ще бъде чествана 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство. Домакин на тържествата на връх Шипка ще бъде Община Казанлък. „В момента се подготвяме и за тази годишнина, като голяма е вероятността руският патриарх да стане част от честванията на Шипка“, каза Стоянова.
Сред значимите годишнини за Казанлък, които ще бележат 2018 г. са 115-те Празници на розата и 50-та юбилейна годишнина за избор на царица Роза, както и отбелязването на 100-годишнината от началото на лютиерството в Казанлък, с провеждането на Международен конгрес по лютиерство, на който домакин ще бъде Градът на розите.
Галина Стоянова обърна внимание и на факта, че наред с честванията, през 2018 година Община Казанлък ще довърши големите си проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“, ще бъдат положени и основите на нови проекти, свързани с културното наследство, проекти свързани с Долината на тракийските царе и подготовката за ЮНЕСКО, както и за довършването на процеси на консервация и реставрация на някои от емблематичните могили в Долината. Ще продължи и реконструкцията на училища и детски градини, на междублокови пространства, инфраструктурата в общината ще продължи да бъде един от приоритетите.
Славяна ГАЙДАРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.