НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:09

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The New York Times: Западът се страхува от издигането на автократите, а Унгария е доказателство, че то се случва

The New York Times: Западът се страхува от издигането на автократите, а Унгария е доказателство, че то се случва

10 Февруари 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Будепеща. Елитът на унгарската партия „Фидес“ се беше събрала на брега на река Дунав, в сграда, известна като унгарския Бял Дом, зашеметена от мащаба на успеха си. Дясната партия спечели неочаквано цялата политическа власт в Унгария. Въпросът беше как да се възползва от нея, пише американското издание The New York Times.
Някои призоваха за предпазливост. Но Виктор Орбан, избраният за министър-председател, не беше съгласен. Изборните резултати, продължи Орбан, са му дали правото да проведе радикални реформи в конституцията на страната.
И господин Орбан спечели спора.
Тези разговори бяха припомнени на зданието от два неназовани източника и от трети, който е присъствал на дискусията, проведена в началото на май 2010 година. Орбан промени политическата система на страната, която се определя от нейните критици като „нещо ново под слънцето“. Някога неправителствените организации пишеха оди за водещата демокрация в пост-съветска Европа, а сега Унгария е считана за демокрация в остър и притеснителен упадък.
Чрез законодателни маневри и силата на волята си, Орбан трансформира страната в пример на странен вид мека автокрация, в която са комбинирани капитализъм и крайно-дясна риторика с еднопартийна политическа култура. Той успя да се справи с тази задача, независимо, че страната е член на Европейския съюз и получава милиарди долари от Съюза. Функционерите на Блока не направиха нищо, докато Орбан трансформираше Унгария в, както той го определя, „нелиберална демокрация“.
А сега унгарския лидер хвърля директно предизвикателство към държавите, които доминират Съюза отдавна, като предвиди, че 2018-а ще е „година на големи битки“. У дома той прокарва нови законодателни промени, този път за налагане на глоби на групи активисти, които помагат на бежанците. Неговите позиции за вътрешната политика почти не срещат критика, отчасти, заради осъществените от него промени в изборната система. Орбан почти сигурно ще спечели още един премиерски мандат на предстоящите през април парламентарни избори.
В политическата йерархия на Европейския съюз Орбан често е определян като неуправляем аутсайдер – гласовит популист в периферията на мейнстрийма и периферен спрямо реалната власт. Но в момента той е може би най-голямото предизвикателство пред Съюза. Той твърди, че следвоенният либерален консенсус „е свършен“ – и неговата визия бе възприета от съседна Полша, а влиянието й се усеща навсякъде в Централна и Източна Европа.
„Виктор Орбан показа, че в Европа нещата са възможни“, заяви лидерът на управляващата в партия в Полша „Право и справедливост“ Ярослав Качински през 2016-а година. „Ти даде пример и ние се учим от този пример“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Warsaw Voice: България подкрепя Полша

Warsaw Voice: България подкрепя Полша

16 Януари 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София/Варшава. България, която наскоро пое председателството на Съвета на Европейския съюз, се надява, че няма да има нужда от продължаване на наказателната процедура срещу Полша, свързана с член 7 от устава на Европейския съюз, това пише полското издание The Warsaw Voice. Българският министър-председател определи като „опасен прецедент“ наказателната дейност от страна на ЕС срещу Варшава.
Според източници на местен вестник, „България се надява да постигне поне частичен компромис с Полша“.

Агенция "Фокус" припомня: На 20 декември, Европейският съюз започна безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша, свързана с противоречивите съдебни реформи на Варшава, които според Брюксел застрашават върховенството на закона в страната. Член 7 от договора на ЕС позволява на организацията да отнемене някои от правата на Полша като член на Съюза.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полша и България имат сходни позиции за развитието на държавите от Западните Балкани (ОБЗОР)

Полша и България имат сходни позиции за развитието на държавите от Западните Балкани (ОБЗОР)

15 Януари 2018 | 21:56 | Агенция "Фокус"
София. Полша и България имат сходни позиции за развитието на държавите от Западните Балкани. Това стана ясно от изявления на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и полския ѝ колега Яцек Чапутович след срещата им. Чапутович пристигна у нас на еднодневно работно посещение в София. Във фокуса на срещата на двамата първи дипломати в София бяха приоритетите в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари 2018г. и други ключови теми от европейския дневен ред. Екатерина Захариева и Яцек Чапутович са обсъдили и въпроси от областта на регионалното сътрудничество и двустранните отношения.
По думите на Захариева Полша е важна държава за ЕС и дългогодишен приятел за България. Тя уточни, че през 2018 г. България и Полша ще отбележат 100-годишнината от двустранните си отношения. „Обсъждахме общата отбранителна политика и политика за сигурност, по която имаме много общи виждания с Полша. Обсъждахме кохезионната политика и селскостопанската и общото мнение, че това е една от най-важните политики на ЕС, която трябва да продължи и за в бъдеще и за следващата финансова рамка. Това е политика за солидарност, икономически растеж и сближаваме между страните от ЕС. Обсъждахме и нашите приоритети за страните от Западните Балкани. Радвам се, че имаме сходна позиция, да не кажа еднаква за бъдещата перспектива на страните от Западните Балкани“, допълни тя и добави, че са обсъдили и общата политика за убежища и опазването на външните граници. Тя благодари на Полша за подкрепата към България и Румъния за присъединяването към Шенген. „Обсъдихме и процедурата по чл. 7, която беше стартирана от ЕК. Влизаме в положение на ситуацията и се радваме и наблюдаваме диалога между Полша и ЕК. Набелязахме продължаващи разговори по тази тема. Много се надявам заедно да стигнем до добър изход в тази ситуация“, посочи тя.
От своя страна Яцек Чапутович заяви, че успехът на България като председател на Съвета на ЕС ще бъде успех и на Полша. По думите му тази визита показва колко важен е регионът за тях. Той подчерта, че Полша подкрепя ангажиментите на България, особено за развитието на страните от Западните Балкани. „В момента България е основната страна за нас и всички страни трябва да я подкрепят“, заяви той и добави, че е поканил Екатерина Захариева да посети Полша най-вероятно през второто полугодие.
Захариева увери, че България като председател на Съвета на ЕС ще изпълни своите задължения отговорно и добронамерено и ще направи всички усилия, за да продължи диалогът за представяне на позицията за опит за сближаване и намиране на изход от неприятната ситуация за започване на процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС. „Може да разчитате на нашето добронамерено и безпристрастно отношение по този въпрос. Приветствам вашия план за диалог, срещи и разговори с ЕК, които споделихте с мен“, подчерта вицепремиерът.
Полският ѝ колега Яцек Чапутович допълни, че с Екатерина Захариева са обсъдили хронологията и това, което чака Полша по отношение на чл. 7 от Договора за ЕС. Той обясни, че в разговора си със Захариева е декларирал готовността да изпратят полски експерти, които биха могли да обсъдят всички проблемни страни на предлаганите реформи. По думите му Полша очаква включването на Съда на ЕС, който е институцията на европейското право, отговаряща за тези въпроси.
Агенция „Фокус“ припомня: На 20 декември 2017 г. ЕК започна безпрецедентна процедура срещу Полша заради опасения за върховенството на закона в страната. Според ЕК има сериозен риск от нарушаване на върховенството на закона в държавата. С чл. 7 от Договора за ЕС се цели да се гарантира, че всички държави от ЕС зачитат общите ценности, включително принципите на правовата държава. С механизма за санкциониране се дава възможност на Съвета да изземе някои права на страната, включително и правото на глас на държавата в Съвета.
Това е първата чуждестранна визита на Чапутович в качеството му на външен министър на Полша – пост, който той заема от 9 януари тази година. Досега той беше заместник-министър на външните работи, с ресор „Правни и договорни въпроси“. Преди това Чапутович е бил директор на Дипломатическата академия към Министерството на външните работи на Полша.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: България ще направи всички усилия за намиране на изход от неприятната ситуация по прилагането на чл. 7 от Договора за ЕС срещу Полша

Вицепремиерът Екатерина Захариева: България ще направи всички усилия за намиране на изход от неприятната ситуация по прилагането на чл. 7 от Договора за ЕС срещу Полша

15 Януари 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
София. България като председател ще изпълни своите задължения отговорно и добронамерено. Ще направи всички усилия, за да продължи диалогът за представяне на позицията за опит за сближаване и намиране на изход от тази неприятна ситуация в започване на процедурата по чл. 7. Това каза в свое изявление вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата си с полския външен министър Яцек Чапутович, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Може да разчитате на нашето добронамерено и безпристрастно отношение по този въпрос. Приветствам вашия план за диалог, срещи и разговори с ЕК, които споделихте с мен“, коментира Захариева.
Полският ѝ колега Яцек Чапутович заяви, че с Екатерина Захариева са обсъдили хронологията и това, което чака Полша по отношение на чл. 7 от Договора за ЕС. „Полша разчита на диалог в тази област. След като се завърна във Варшава, ще замина за Германия, където ще повдигна този въпрос с немския външен министър. Също така се обърнах с молба за среща към г-н Ханс Тимерман по време на посещението ми в Брюксел. Засега няма отговор дали такава среща ще бъде възможна. В разговора с г-жа Захариева декларирах готовността да изпратим полски експерти, които биха могли да обсъдят всички проблемни страни на предлаганите реформи“, коментира той. По думите му Полша очаква включването на Съда на ЕС, който е институцията на европейското право, отговаряща за тези въпроси.
Агенция „Фокус“ припомня: На 20 декември 2017 г. ЕК започна безпрецедентна процедура срещу Полша заради опасения за върховенството на закона в страната. Според ЕК има сериозен риск от нарушаване на върховенството на закона в държавата. С чл. 7 от Договора за ЕС се цели да се гарантира, че всички държави от ЕС зачитат общите ценности, включително принципите на правовата държава. С механизма за санкциониране се дава възможност на Съвета да изземе някои права на страната, включително и правото на глас на държавата в Съвета.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан към Германия: „Вие искахте мигрантите, а не ние“

Виктор Орбан към Германия: „Вие искахте мигрантите, а не ние“

8 Януари 2018 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че миграционната политика на Европейския съюз заплашва „суверенитета и културната идентичност“ на страната му, в интервю пред немския ежедневник Bild, публикувано в понеделник, предава Deutsche Welle.
“Не гледаме на тези хора, като на мюсюлмански бежанци, а като на мюсюлмански нашественици“, заяви Орбан. Според думите му, сирийските бежанци не бягат от страната си от страх за живота си.
Унгарският премиер подчерта, че решението на стотиците хиляди мигранти да предприемат пътешествие към богатите Западноевропейски страни като Германия, преминавайки през по-малко заможни, „но стабилни“, държави като Унгария, е доказателство, че те не могат да бъдат класифицирани като бежанци, а по-скоро като „икономически мигранти, търсещи по-добър живот“.
Орбан отново бе категоричен, че Будапеща няма да приема хора от мюсюлмански страни и предупреди, че страната му „не иска да бъде насилвана“ по този въпрос.
„Вярваме, че увеличаването на броя на мюсюлманите води до капсулиране на тези общества, защото християнските и мюсюлманските общности няма да се обединят никога“, подчерта Орбан и добави, че „мултикултурализмът не е нищо повече от една илюзия“.
Премиерът коментира и продължаващия спор между Будапеща и Брюксел около квотното разпределение на бежанците между страните-членки на Европейския съюз, което Унгария и Словакия атакуваха неуспешно в Европейския съд.
На въпрос на репортера на Билд, дали е честно Германия да приема стотици хиляди бежанци и мигранти, докато Унгария не иска да приеме нито един, Орбан отговори: „Разликата е в това, че вие искахте мигрантите, а не ние“.
Унгарският премиер се оплака и от „двойните стандарти на ЕС“, защото, според неговото мнение, Брюксел критикува единствено Будапеща, въпреки че квотите „не се изпълняват в повече от 20 страни-членки“.
Според последните данни на Европейската комисия, само две държави не са приели нито един бежанец по квотната система за релокация – Унгария и Полша, докато Словакия, Австрия и Чешката република са приели много по-малко от нужния брой.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Magyar Hirlap: Виктор Орбан заяви, че Унгария ще подкрепи Полша в спора й срещу ЕС

Magyar Hirlap: Виктор Орбан заяви, че Унгария ще подкрепи Полша в спора й срещу ЕС

5 Януари 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Варшава. Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че процедурата на ЕС срещу Полша по чл. 7 от Договора за ЕС е незаконна и страната му ще се застъпи за нея по въпроса. Той допълни, че унгарската позиция не е единствено въпрос на традиционно добрите отношения между Полша и Унгария, а е в интерес на цяла Централна Европа, пише Magyar Hirlap.
Орбан добави, че централноевропейските държави очакват да имат поне толкова голямо влияние върху общите европейски въпроси, колкото допринасят за икономическото развитие на Европейския съюз. „Вишеградската четворка играе стабилизираща роля в Европа“, добави той. Според него западните страни членки на Съюза все още не са разбрали, че неговият център е изместен на изток.
По отношение на спорове в рамките на ЕС Орбан отбеляза, че диалогът между страните членки е необходим, но няма съмнение, че 28-те не виждат света по един и същи начин. „Искаме силна Европа, но трябва да се уважаваме взаимно“, допълни той.
На въпроси, свързани с миграцията, министър-председателят заяви, че Унгария защитава границите на Европа и без нея континентът ще бъде „като яйце без черупка“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Полша и Унгария смятат, че миграционната политика на ЕС се е провалила

Deutsche Welle: Полша и Унгария смятат, че миграционната политика на ЕС се е провалила

4 Януари 2018 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министър-председателите на Полша и на Унгария Матеуш Моравецки и Виктор Орбан заявиха, че техните антимигрантски позиции получават подкрепа в ЕС и че искат да имат по-голям глас при определянето на бъдещето на Съюза. И двете страни отхвърлиха квотите за разпределяне на мигранти сред страните членки, предава Deutsche Welle.
„Миграционната политика на ЕС се провали“, заяви Орбан. „Ясно е, че европейските народи не искат миграция, докато няколко европейски лидери, все още се опитват да наложат провалилата се миграционна политика“, допълни той.
На свой ред Моравецки заяви, че квотите нарушават суверенитета на страните членки. „По отношение на миграцията и квотите, които са наложени на страните членки на ЕС, ние напълно отхвърляме подобен метод за действие, нарушаващ суверенните решения на страните членки“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: Унгария ще блокира всяко действие на ЕС, насочено срещу Полша

Виктор Орбан: Унгария ще блокира всяко действие на ЕС, насочено срещу Полша

22 Декември 2017 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че Унгария иска силна Полша като част от Европейския съюз и че ще блокира всяко действие, което е насочено към отменянето на правото на глас на Варшава в Съюза, предава Reuters.
Орбан заяви, че Полша, която е критикувана от Брюксел заради провеждането на съдебни реформи, е нападана несправедливо и неоправдано. Той допълни, че Унгария няма да подкрепи опита да се задейства чл. 7 от Договора на ЕС, предвиждащ санкции срещу страни членки.
„Трябва да изясня на ЕС, че е безсмислено да се започна процес срещу Полша, защото няма шанс той да премине. Унгария ще формира непробиваемо препятствие“, уточни министър-председателят.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euroactiv: Доналд Туск изрази надежда, че Полша ще избегне нови конфликти с Брюксел

Euroactiv: Доналд Туск изрази надежда, че Полша ще избегне нови конфликти с Брюксел

22 Декември 2017 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск изрази надежда, че правителството на Полша ще „се вразуми“ и ще избегне по-нататъшна конфронтация с Брюксел, която да доведе до безпрецедентни санкции срещу страната, предава Euroactiv.
Туск, който е бивш министър-председател на Полша заяви в Краков, че се надява полското правителство „да се вразуми и да не търси конфликт по въпрос по който просто греши“. Той допълни, че ще направи всичко „Полша да не бъде наказана“ но предупреди, че вече има последствия от поведението ѝ.
„С голяма изненада, Брюксел наблюдава случващото се във Варшава“, заяви Туск.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жолт Шемиен, вицепремиер на Унгария: Решението на Европейската комисия спрямо Полша е безпрецедентно

Жолт Шемиен, вицепремиер на Унгария: Решението на Европейската комисия спрямо Полша е безпрецедентно

20 Декември 2017 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Според унгарския вицепремиер Жолт Шемиен решението на Европейската комисия да инициира срещу Полша процедура по чл. 7 от Договора на ЕС е „безпрецедентно и удивително“ и сериозно нарушава суверенитета на страната, пише Magyar Hirlap.
„Неприемливо е Брюксел да оказва натиск върху суверенните държави и произволно да наказва демократично избраните им правителства“, заяви Шемиен. Според него е "невероятно" ЕК да не прави нищо , когато други страни членки не съблюдават европейските правила, а след това да инициира „политически процес“ срещу полското правителство.
„Това е типичен случай на двойни стандарти и това, което ЕК прави сега, е в разрез с европейските ценности“, смята вицепремиерът. Той посочи, че Централна Европа и Полша днес са двигател на европейското икономическо развитие и че ЕС се нуждае от Полша. Той допълни, че страната му ще излезе в защита „срещу нечестния политически процес“.
На журналистически въпрос дали това би означавало Унгария да наложи вето срещу решението срещу поляците, Шемиен отговори с просто „да“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК предприема безпрецедентни действия в защита на независимото правосъдие в Полша (ОБЗОР)

ЕК предприема безпрецедентни действия в защита на независимото правосъдие в Полша (ОБЗОР)

20 Декември 2017 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След двугодишен спор с Полша, в сряда, 20 декември, Европейската комисия прие заключение, че съществува очевиден риск от тежко нарушение на върховенството на закона в страната, и препоръча на Съвета на ЕС да приеме решение съгласно член 7 (параграф 1) от Договора за ЕС. Той предвижда механизъм, при който с мнозинство от четири пети членовете на Съвета могат да констатират очевиден риск от тежко нарушение от държава членка на общите ценности, посочени в член 2 от Договора, и да отправят официално предупреждение към Полша от името на ЕС. Приетата в сряда препоръка допълва предишните три от юли 2017г. и юли и декември 2016 г., и се отнася до липсата на независим и легитимен конституционен контрол в Полша.

„Взехме решението за задействане на член 7 с тежко сърце. Но фактите не ни оставиха никакъв друг избор“, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Нидерландският политик отбеляза, че изпълнителният орган на ЕС е бил близо до задействането на член 7 срещу Полша още през месец юли. „Положението оттогава насам не е подобрило, а се е влошило“, подчерта Тимерманс.
Съгласно думите му, 13 от законите, приети в Полша през последните две години, създават ситуация, при която правителството „може систематично да се намесва политически в състава, правомощията, администрацията и функционирането" на съдебните органи. Същевременно той подчерта, че ЕК има готовност да преразгледа решението си, в случай че правителството във Варшава въведе промените в областта на върховенството на закона, препоръчани от Брюксел.

В прессъобщението от ЕК бе пояснено, че действието е продиктувано с цел защита на върховенството на закона. „Правосъдните реформи в Полша доведоха до това, че съдебната система в страната е под политически контрол на управляващото мнозинство. Когато няма съдебна независимост, възникват сериозни опасения за ефективното прилагане на законодателството на ЕС – от защитата на инвестициите до взаимното признаване на съдебни решения в сферата на попечителството над деца или изпълнението на Европейски заповеди за арест“.
Същевременно Комисията продължи следваща фаза на друга, стандартна процедура срещу Полша за установяване на нарушение въз основа на правото на ЕС. Става дума за обнародвания полски Закон за организация на общите съдилища, заради който сега е сезиран Съдът на ЕС.

Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски заяви по-рано в сряда, че Полша „прокарва [законни] решения, които вече съществуват в много държави-членки на ЕС".
„Не сме съгласни с двойните стандарти - в други европейски държави, т.нар. стари демокрации, тези решения може да съществуват, докато в Полша, която е нова демокрация, тези решение не се приемат от органите на ЕС“, допълни първият дипломат на Варшава.
След обявяване на решението на ЕК, Варшава определи като „политическа" стъпката на ЕС за започване на безпрецедентно производство срещу Варшава. „Полша изразява съжаление за започването от страна на ЕК на процедурата, предвидена в член 7, която е по същество политическа, а не правна", бе казано в изявление на полското външно министерство, в което се допълва, че действията на Брюксел подкопават „взаимното доверие“.
В следващите дни обаче се очаква полският президент Анджей Дуда да утвърди нови промени в закона, които включват намаляване на пенсионната възраст на съдиите от 70 до 65 години. Това може да доведе до незабавното отстраняване на около 40 процента от състава на Върховния съд.

Предприетата от ЕК стъпка не означава, че ще бъдат наложени санкции на Полша. За такива е необходима единодушна подкрепа от държавите от Общността, а Унгария вече заяви, че няма да подкрепи решението. На свой ред лидерите на Франция и Германия увериха, че ще застанат зад решението на ЕК. „Ако се стигне до решение, то ние ще го подкрепим“, заяви по-рано в сряда говорителят на правителството на ФРГ Щефан Зайберт пред журналисти.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Туск заяви, че е важно да се сложи край на „опустошаването“ на репутацията на Полша

Reuters: Доналд Туск заяви, че е важно да се сложи край на „опустошаването“ на репутацията на Полша

20 Декември 2017 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Варшава. Според председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск Полша в момента е смятана за сила, стремяща се към дезинтеграцията на ЕС и затова е необходимо да се сложи край на „опустошаването“ на репутацията ѝ, предава Reuters.
„Полша е приемана днес като дезинтегративна сила в Европа и затова и смятам за важно да се сложи край на това опустошение на полската репутация“, заяви Туск, коментирайки решението на Европейската комисия да започне процедура по чл. 7 от Договора за ЕС срещу Варшава.
Той допълни, че не очаква в близкото бъдеще санкции да бъдат наложени срещу държавата.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Збигнев Зиобро, министър на правосъдието на Полша: Задействането на чл. 7 от Договора за ЕС не се отнася до върховенството на закона

Збигнев Зиобро, министър на правосъдието на Полша: Задействането на чл. 7 от Договора за ЕС не се отнася до върховенството на закона

20 Декември 2017 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро заяви, че решението на Европейската комисия да задейства член 7 от договора на ЕС срещу страната му „не се отнася до върховенството на закона, а до политиката“. Той допълни, че е посрещнал решението „спокойно“, предава Radio Poland.
„Полша е държава, която спазва върховенството на закона. Тя ще играе важна роля в Европа и в ЕС единствено, ако има добре функциониращи съдилища, затова и трябва да направим така те най-накрая да започнат да работят добре и затова трябва да продължим нашите реформи в съдебната система“, допълни министърът.
Европейската комисия задейства чл. 7 от Договора на ЕС срещу Полша, засилвайки натиска срещу нея заради нейните спорни изменения в съдебната система от управляващите в страната консерватори.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската комисия предприема действия в защита на независимото правосъдие в Полша

Европейската комисия предприема действия в защита на независимото правосъдие в Полша

20 Декември 2017 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия (ЕК) прие заключение, че съществува очевиден риск от тежко нарушение на върховенството на закона в Полша. Това се случва въпреки многократните усилия през последните почти 2 години на Комисията да води конструктивен диалог с полските власти в рамките на съответната процедура. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. Ето защо Европейската комисия предлага на Съвета да приеме решение съгласно член 7 (параграф 1) от Договора за ЕС. Той предвижда механизъм, при който с мнозинство от четири пети членовете на Съвета, могат да констатират очевиден риск от тежко нарушение от държава членка на общите ценности, посочени в член 2 от Договора, и да отправят официално предупреждение към Полша от името на ЕС.
Приетата днес препоръка допълва предишните три препоръки от юли 2017г. и юли и декември 2016 г. и се отнася до липсата на независим и легитимен конституционен контрол в Полша.
Действието е продиктувано в цел защита върховенството на закона в Европа. Правосъдните реформи в Полша доведоха до това, че съдебната система в страната е под политически контрол на управляващото мнозинство. Когато няма съдебна независимост, възникват сериозни опасения за ефективното прилагане на законодателството на ЕС – от защитата на инвестициите до взаимното признаване на съдебни решения в сферата на попечителството над деца или изпълнението на Европейски заповеди за арест.
Същевременно Комисията продължи следваща фаза на друга, стандартна процедура срещу Полша за установяване на нарушение въз основа на правото на ЕС. Става дума за обнародвания полски Закон за организация на общите съдилища, заради който сега е сезиран Съда на ЕС.
Комисията приканва полските власти да се заемат с посочените проблеми в рамките на три месеца и да информират своевременно за предприетите стъпки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полша определи като „политически“ наказателната процедура на ЕК

AFP: Полша определи като „политически“ наказателната процедура на ЕК

20 Декември 2017 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Варшава. В сряда Полша определи като „политическа" стъпката на ЕС за започване на безпрецедентно дисциплинарно производство срещу Варшава заради спорните съдебни реформи, които според Брюксел нарушават върховенството на закона, предава AFP.
„Полша изразява съжаление за започването от страна на ЕК на процедурата, предвидена в член 7, която е по същество политическа, а не правна", се казва в изявление на полското външно министерство, в което се допълва, че действията на Брюксел подкопава „взаимното доверие“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Франс Тимеранс: ЕК има готовност да преразгледа решението си, ако полското правителство наложи промените, препоръчани от Брюксел

Франс Тимеранс: ЕК има готовност да преразгледа решението си, ако полското правителство наложи промените, препоръчани от Брюксел

20 Декември 2017 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че изпълнителният орган на Общността има готовност да преразгледа решението си задействане на член 7 от Договора за ЕС срещу Полша, ако правителството във Варшава въведе промените в областта на върховенството на закона, препоръчани от Брюксел, съобщава Politico.
В сряда Европейската комисия стартира безпрецедентно дисциплинарно производство срещу Полша в отговор на противоречивите съдебни реформи на Варшава, които според Брюксел застрашават върховенството на закона в странатa.
Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че 13 от законите, приети в Полша през последните две години, създават ситуация, при която правителството „може систематично да се намесва политически в състава, правомощията, администрацията и функционирането" на съдебните органи.
„Взехме решението за задействане на член 7 с тежко сърце. Но фактите не ни оставиха никакъв друг избор“, заяви нидерландският политик.
Тимерманс отбеляза, че ЕК е била близо до задействането на член 7 срещу Полша още през месец юли. „Положението оттогава насам не е подобрило, а се е влошило“, коментира заместник-председателят на ЕК.
В следващите дни се очаква полският президент Анджей Дуда да утвърди нови промени в закона, които включват намаляване на пенсионната възраст на съдиите от 70 до 65 години. Това може да доведе до незабавното отстраняване на около 40 процента от състава на Върховния съд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Radio Poland: ЕК задейства член 7.1 от Договора на ЕС срещу Полша

Radio Poland: ЕК задейства член 7.1 от Договора на ЕС срещу Полша

20 Декември 2017 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Варшава. В сряда Европейската комисия предприе безпрецедентна стъпка за задействане на член 7.1 от Договора за ЕС срещу Полша, засилвайки натиска върху Варшава относно спорните промени в съдебната система, наложени от управляващата партия „Право и справедливост“, предава Radio Poland.
Този ход означава, че изпълнителният орган на ЕС ще предложи на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на решенията, засягащи Общността. Така страните-членки ще трябва да декларират дали според тях върховенството на закона в Полша е застрашено. Сега мнозинство от четири пети от членовете на ЕС, т.е. 22 държави, биха могли са определят, че е налице „ясен риск от сериозно нарушение“ на основните ценности на Общността.
Но дори и този ход не означава, че ще бъдат наложени санкции на Полша. За такива е необходима единодушна подкрепа от държавите от Общността, а Унгария вече заяви, че няма да подкрепи решението.
На свой ред лидерите на Франция и Германия увериха, че ще подкрепят Европейската комисия, ако предприеме безпрецедентната стъпка за задействане на член 7.1 срещу Полша.
Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски заяви по-рано в сряда, че Полша „прокарва [законни] решения, които вече съществуват в много държави-членки на ЕС".
„Не сме съгласни с двойните стандарти - в други европейски държави, т.нар. стари демокрации, тези решения може да съществуват, докато в Полша, която е нова демокрация, тези решение не се приемат от органите на ЕС“, допълни първият дипломат на Варшава.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС стартира безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша

AFP: ЕС стартира безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша

20 Декември 2017 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В сряда Европейската комисия стартира безпрецедентно дисциплинарно производство срещу Полша в отговор на противоречивите съдебни реформи на Варшава, които според Брюксел застрашават върховенството на закона в страната, предава AFP.
Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че 13 от законите, приети в Полша през последните две години, създават ситуация, при която правителството „може систематично да се намесва политически в състава, правомощията, администрацията и функционирането" на съдебните органи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германия ще подкрепи Брюксел в случай на предприемане на производство срещу Полша

Reuters: Германия ще подкрепи Брюксел в случай на предприемане на производство срещу Полша

20 Декември 2017 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германия ще подкрепи Европейската комисия, ако вземе решение за откриване на производство срещу Полша в отговор на спорните законодателни промени в областта на правосъдието. Това потвърди говорителят на федералното германско правителство Щефан Зайберт, предава Reuters.
„Ако се стигне до решение, то ние ще го подкрепим“, заяви Зайберт пред журналисти.
След двугодишен спор с Полша, в сряда, 20 декември, Европейската комисия ще обсъди предприемането на наказателни мерки срещу нея. Изпълнителният орган на ЕС вижда в съдебните реформи на консервативната управляваща партия „Право и справедливост“ заплаха за върховенството на закона, една от основните ценности на Общността.
За първи път може да се стигне до обсъждане по чл. 7 от Договора на ЕС, предвиждаща най-суровата мярка за наказание срещу страните-членки, а именно – отнемане на правото й на глас. За да се стигне до налагането й обаче е необходима подкрепата на всички останали страни от Общността.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: ЕК обсъжда наказателните мерки срещу Полша

SZ: ЕК обсъжда наказателните мерки срещу Полша

20 Декември 2017 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След двугодишен спор с Полша, в сряда, 20 декември, Европейската комисия ще обсъди предприемането на наказателни мерки срещу нея, припомня германският национален ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Изпълнителният орган на ЕС вижда в съдебните реформи на консервативната управляваща партия „Право и справедливост“ заплаха за върховенството на закона, една от основните ценности на Общността.
За първи път може да се стигне до обсъждане по чл. 7 от Договора на ЕС, предвиждаща най-суровата мярка за наказание срещу страните-членки, а именно – отнемане на правото й на глас. За да се стигне до налагането й обаче е необходима подкрепата на всички останали страни от Общността. Миналата седмица германският комисар Гюнтер Йотингер загатна, че са налице редица основания да се предполага, че чл. 7 ще бъде задействан за първи път.
Европейската комисия от месеци предупреждава, че правовата държава и разделението на властите в Полша са заплашени заради приемането на два спорни закона, които може да дадат контрол на управляващите над съдилищата в страната.
Полското правителство очаква наказателна процедура и продължава да се придържа към предложените съдебни реформи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EUObserver: Европейският парламент гласува стартиране на процедура по чл. 7 от Договора за ЕС срещу Полша

EUObserver: Европейският парламент гласува стартиране на процедура по чл. 7 от Договора за ЕС срещу Полша

15 Ноември 2017 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските депутати гласуваха за стартирането на първа фаза от чл. 7 на Договора за ЕС срещу Полша, поради притесненията за върховенството на закона в нея, предаде EUObserver.
Според процедурите по чл.7 се предвижда наказание за страните членки на ЕС, които систематично нарушават правилата на Съюза и неговите ценности.
438 евродепутати са гласували със „за“ за предложението, докато 152 са гласували против решението, което призовава комисията за гражданските свободи на ЕП да състави доклад относно Полша, който да бъде гласуван по-късно.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.