НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:58

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Сител“(Македония): Вицепремиерът на Македония заяви, че българското председателство в Съвета на ЕС е шансът за Македония

„Сител“(Македония): Вицепремиерът на Македония заяви, че българското председателство в Съвета на ЕС е шансът за Македония

4 Януари 2018 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вицепремиерът на Македония Буяр Османи очаква напредък в интеграционния процес в предстоящия период, в който Съвета на ЕС ще бъде председателстван от България. Той отправи апел към опозицията да се съобрази с този исторически момент и да помогне за осъществяването на парламентарния план 3-6-9, с цел през следващите шест месеца страната да стигне до безусловна препоръка, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Препоръката, между другото, ще зависи от добросъседските отношения, прогнозира Османи. В тази връзка, той очаква бърза ратификация на Договорът за добросъседство с България в македонския парламент и припомни, че същият вече е ратифициран от българска страна. Що се отнася до въпроса за името, вицепремиерът заяви, че е добре, че двете страни разговарят помежду си и градят мостове за решаване на проблема. Той не поиска да уточни, дали ще има референдум, ако преговарящите страни достигнат до решение.
Българският посланик в Македония Иван Петков, след неформалната си среща с Османи, заяви, че в скоро време ще съобщи пред македонските депутати приоритетите на българското председателстване в ЕС, за което София обича да казва, че преди всичко е балканско.
Превод и редакция: Иван Христов

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“(Македония): Македония ще почука, а Борисов ще отвори вратата

„Плюс Инфо“(Македония): Македония ще почука, а Борисов ще отвори вратата

4 Януари 2018 | 04:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако изпуснем шанса за влизане в ЕС и НАТО през 2018-а година, трябва да се простим за дълги години с евентуални преговори, смятат експертите
Скопие. Началото на новата година е голямо предизвикателство за България, тъй като от първия ден на януари тя зае най-високото място в Съвета на Европейския съюз и ще го председателства през следващите шест месеца. Както твърдят експерти по външна политика, новата позиция на България може да бъде от решаващо значение за бъдещето на Македония, а според декларативните ангажименти и предприетите стъпки на София, председателството трябва да бъде нова възможност за евроатлантическата интеграция на страната ни и за окончателно изминаване на трудния път, който трябва да отведе Македония до вратите на ЕС и НАТО. Вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи прогнозира, че страната ни ще получи дата за начало на преговорите през юни, но местните политически експерти предупреждават, че ако Македония не се възползва от шанса си през първата половина на годината, тогава трябва в дългосрочен план да се прости с евентуални нови преговори за присъединяване в ЕС и НАТО, пише македонската елелктронна медия „Плюс Инфо“.
Важен период и златна възможност
България за първи път ще председателства Съвета на ЕС в периода от 1 януари до 30 юни 2018 г., а в официалната програма за председателството е посочено, че нашият източен съсед ще се стреми към постигане на реални резултати, следвайки принципите на прозрачност и отчетност.
"Страната ще търси баланс между специфичните приоритети на държавите-членки и стратегическите приоритети на ЕС за постигане на реални резултати в активен диалог с гражданите по европейските въпроси и да отговори на техните очаквания за по-голяма сигурност, заетост, устойчив растеж и по-силно присъствие на ЕС на световната сцена" , се посочва на официалния сайт на българското председателство на ЕС.
Премиерът на България Бойко Борисов пък заяви, че успешно ще бъдат сработени всички приоритети и ще бъде запазена приемствеността, а също така посочи, че един от най-главните приоритети са страните-кандидатки за членство в ЕС от Западните Балкани.
„Сега е моментът да използваме българското председателство, а след това и австрийското, румънското и хърватското. Нашата цел е Западните Балкани да бъдат не само в полезрението на Брюксел в продължение на две години, а да има реално движение. Считам, че перспективата на Македония за НАТО е от голямо значение и ние като правителство ще продължим с редица практически действия“, заяви Борисов.
Ръководителят на македонската дипломация Никола Димитров подчерта, че има големи шансове 2018 г. да бъде истинска европейска година за Македония, а вицепремиерът, отговарящ за европейските въпроси Буяр Османи очаква страната ни да получи дата за започване на преговори още през юни.
„Имаме много важен период, в който пред нашата страна се отваря златна възможност за значителна стъпка напред в областта на интеграцията. През 2018 г. България и Австрия ще бъдат председателствани от ЕС, следвани от Румъния. Това са страните, които имат интерес да разширят ЕС в региона“, подчерта Османи.
Политическият анализатор Петър Арсовски обаче смята, че Македония трябва да се присъедини към ЕС и НАТО през следващите шест месеца, защото в противен случай, както казва той, вратите отново ще бъдат запечатани.
„Не трябва да забравяме, че през 2019 г. са насрочени парламентарни избори в Гърция, затова смятам, че ако до юни не успеем да влезем в ЕС и НАТО, след това няма да има възможност в близко бъдеще. Шансът ни, за който всеки говори и към който се насочва цялата енергия, е да успеем през първата половина на 2018 г. или по друг начин изобщо няма да се осъществи.
Фактът, че България председателства Съвета на ЕС, е добро нещо за нас, но това не е достатъчно условие за свършване на работата. Позицията на нашия източен съсед може да ни помогне да получим техническа и политическа подкрепа, но това не е решение на вътрешните проблеми. Например, трябва да си зададем въпроса какво става с плана 3-6-9, както и за реформите, които са закъснели ", заяви Арсовски.
Чести срещи и подкрепа
През последните шест месеца зачестиха срещите между македонските и българските представители, на които беше подчертана българската подкрепа за членството на Македония в ЕС и НАТО.
Преди шест месеца, премиерите на Македония и България, Заев и Борисов подписаха в Скопие Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
„Сигурен съм, че с отличните връзки и приятелство, които имаме със Сърбия и с президента Александър Вучич, с Гърция и с премиера Алексис Ципрас, ние ще покажем, че не работим срещу нашите съседи. Този договор не е против нашите съседи, а е замислен като перспектива за двете държави“, подчерта тогава Борисов.
След подписването, ръководителят на българската дипломация Екатерина Захариева подчерта, че София е готова да предложи експертна помощ на Македония за реформите, които предстоят и изрази надежда, че през следващата година страната ни най-накрая ще има положителен старт в преговорния процес с ЕС.
На срещата в София на 2 ноември миналата година, между македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска и нейния български колега Красимир Каракачанов, още веднъж бе подчертано, че България категорично подкрепя Македония по пътя към ЕС и НАТО и ще помогне за постигането на стратегическите й цели.
През декември българският вицепрезидент Илиана Йотова пристигна в Скопие. Пред българските медии тя посочи, че мястото на Македония е в НАТО и ЕС и че София се стреми това да се случи възможно най-бързо.
„Нямаме време за губене. България винаги е приемала, защитавала и гарантирала правото на Република Македония да стане пълноправен член в Европейския съюз и НАТО. Нашата държава е първата, която призна Македония през 1992 г. и сега е точното време да видим кои са общите проекти, които можем да осъществим заедно, които да накарат младите хора да останат в България и Македония“, подчерта Йотова.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.