НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:10

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Приемането на нови членове от ромската общност и правилник за работа ще бъдат обсъдени на заседание на Обществения съвет по етническите и интеграционни въпроси

Добрич: Приемането на нови членове от ромската общност и правилник за работа ще бъдат обсъдени на заседание на Обществения съвет по етническите и интеграционни въпроси

3 Януари 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Добрич. Приемането на нови членове от ромската общност и на правилник за работа е в дневния ред на януарското заседание на Обществения съвет по етническите и интеграционни въпроси. Това каза д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич и председател на съвета, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. „Аз съм работила много с роми и покрай професията ми, лекар съм, и от там, от където идвам. Смятам, че винаги съм намирала правилния език и форма, когато разговарям в границите на така нареченото разширено семейство. При Обществения съвет обаче става въпрос за общност, която трябва да излъчи свой лидер. Прави впечатление, че те трудно могат да направят избор и техните „лидери“, хората, които те са си избрали за техни представители, те самите помежду си нямат диалог и консенсус. Аз мисля, че има разбиране след последното заседание, че този съвет не е място за махленски свади и нашата задача е да покажем, че има правила в работата и те трябва да се спазват. Разбира се някога ще има по-разгорещени дебати, но нека те са по проблеми, а не между личности“, коментира д-р Баева.
В самия Обществен съвет има четирима ромски представители на различни сдружения. Тези представители са излъчени от самата ромска общност. На последното заседание на съвета бяха представени още трима представители, двама от тях са ромски медиатори. Единият от тях е зам.-председател на съвета.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емилия Баева, зам.-кмет на Добрич: В дейността на Обществения съвет по етническите и интеграционни въпроси се включват и идеите на РОМАКТ

Д-р Емилия Баева, зам.-кмет на Добрич: В дейността на Обществения съвет по етническите и интеграционни въпроси се включват и идеите на РОМАКТ

3 Януари 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Добрич. В дейността на нашия Обществен съвет по етническите и интеграционни въпроси се включват и идеите на РОМАКТ. Това заяви д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич и секретар на съвета, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Община Добрич е една от общините, които работи по програма РОМАКТ, чиято цел е да подпомага кметове, общини и общински администрации за сътрудничество с ромските общности. „Споразумението на нашата Община е от първи март, ако не се лъжа, 2017 година. Като целта е в самата общност, самите роми да си излъчат хора, които да ги представляват. Нашето желание е и идеята на програмата хората да бъдат подготвени. Те трябва да търсят възможност за интегриране на ромите в нашето общество. Защотопо програмата няма да има никакво финансиране – не трябва никой да си мисли, че някой от хората в нашата община, които са част от екипа на програмата, че ще получава някакво финансово обезщетение за това, че се занимава с тази програма, нито ще има едни целенасочени средства, които да бъдат усвоени или просто така да бъдат дадени на ромите“, посочи д-р Емилия Баева.
Целта на програмата е да се излъчи една местна активна група, както са определени по програмата. В Община град Добрич с години съществува Обществен съвет по етнически и интеграционни въпроси. „Според последната заповед на кмета от март 2017 година в съвета има четирима представители на ромите. Ние им изпращаме писма и те си излъчват представител. Председателят на Обществения съвет е представител на Сдружение „Интеграция към просветление – РОМА“. Те и досега са имали представители в Обществения съвет. Сега идеята е самите те да си изберат хората, които искат да бъдат допълнително включени в този Обществен съвет, хората, които те припознават за подготвени, хора, които могат да набележат така наречените повтарящи се проблеми. Не става въпрос за непочистен двор или крушка, която не свети. Ние говорим за това там, където в нашата община е съсредоточено компактно ромско население, да видим какви проблеми споделят самите роми. Те се повтарят. И тези проблеми тази местна активна група чрез Обществения съвет да ги представи на вниманието на Общината и на кмета и да бъдат набелязани мерки. Има предложен правилник за дейността на Обществения съвет, който ще бъде достояние на всички негови членове, за да се запознаят с него. В дейността на нашия Обществен съвет по етническите и интеграционни въпроси се включват и идеите на РОМАКТ“, коментира зам.-кметът. Идеята е конкретен проблем да бъде поставен първо от ромската общност, да бъде идентифициран, да бъде представен пред Общината и да се види дали тя има капацитет, за да го реши. Ако проблемът не е общински, да се уточни къде Общината може да отнесе проблема за решаване. По този начин се създава план, който поетапно решава проблемите, отбеляза д-р Баева и допълни: „Няма как всички проблеми, трупани с години, да се решат наведнъж. Но ние ще започнем един по един“.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Общинският съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси ще проведе заседание

Добрич: Общинският съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси ще проведе заседание

13 Декември 2017 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общинския съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси (ОССЕИВ) ще проведе заседание в 10.00 часа в конферентната зала на Община Добрич, съобщиха от пресцентъра на Общината. За участие в заседанието освен постоянните членове на съвета ще бъдат поканени и представители на новосформираната в рамките на програма РОМАКТ Местна активна група (МАГ), включваща представители на квартали от общината с преобладаващи ромско население. МАГ е създадена в съответствие с ангажиментите, поети от общината с подписването на Споразумение между Съвета на Европа, Европейската комисия и Община Добрич за изпълнение на програма РОМАКТ.
Програмата РОМАКТ е програма на Европейската комисия и Съвета на Европа и се реализира от 2013 г. в 6 страни на Европа – България, Италия, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. В България над 20 общини са включени в програмата. Акцентът на програмата е подпомагането на местните власти при осъществяване на политиката за приобщаване на ромите и други уязвими групи. Целта е да се подобри планирането и изпълнението на местните политики за интеграция на уязвимите етнически общности, като се обединят усилията на всички заинтересовани страни, с акцент върху участието на представители на самите уязвими общности в тези процеси. Важен елемент от изпълнението на програмата е създаването на Работна група (Обществен съвет), чиято основна цел е да подпомогне работата на местната власт за изпълнението на интеграционната политика, чрез създаването на устойчив и ефективен консултативен процес между представители на местната власт, институции и гражданското общество. Община Добрич се включи в програмата от тази пролет, като вече са налице и първите съвместни дейности между местната власт и представители на кварталите, населени предимно от етнически малцинства.
На заседанието на ОССЕИВ ще бъде направен преглед на досегашната дейност на съвета и ще се обсъди план за работа през 2018 година. Ще се обсъди и преструктуриране на съвета и неговото разширяване, с включване на представители на МАГ и образователни институции, които до момента не участват в Съвета. Ще бъде разгледан и правилник за работата на ОССЕИВ, в съответствие с ангажиментите, поети от общината в рамките на програма РОМАКТ.
В заседанието на ОССЕИВ ще вземат участие и представители на националното координационно звено по програма РОМАКТ, експерти по програмата, както и представители на ръководния екип от Страсбург- Франция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.