НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Приемането на нови членове от ромската общност и правилник за работа ще бъдат обсъдени на заседание на Обществения съвет по етническите и интеграционни въпроси

Добрич: Приемането на нови членове от ромската общност и правилник за работа ще бъдат обсъдени на заседание на Обществения съвет по етническите и интеграционни въпроси

3 Януари 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Добрич. Приемането на нови членове от ромската общност и на правилник за работа е в дневния ред на януарското заседание на Обществения съвет по етническите и интеграционни въпроси. Това каза д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич и председател на съвета, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. „Аз съм работила много с роми и покрай професията ми, лекар съм, и от там, от където идвам. Смятам, че винаги съм намирала правилния език и форма, когато разговарям в границите на така нареченото разширено семейство. При Обществения съвет обаче става въпрос за общност, която трябва да излъчи свой лидер. Прави впечатление, че те трудно могат да направят избор и техните „лидери“, хората, които те са си избрали за техни представители, те самите помежду си нямат диалог и консенсус. Аз мисля, че има разбиране след последното заседание, че този съвет не е място за махленски свади и нашата задача е да покажем, че има правила в работата и те трябва да се спазват. Разбира се някога ще има по-разгорещени дебати, но нека те са по проблеми, а не между личности“, коментира д-р Баева.
В самия Обществен съвет има четирима ромски представители на различни сдружения. Тези представители са излъчени от самата ромска общност. На последното заседание на съвета бяха представени още трима представители, двама от тях са ромски медиатори. Единият от тях е зам.-председател на съвета.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Натрупаните задължения към ВиК, незаконните сметища и незаконното строителство са сред проблемите на ромската общност, за които Общината търси решение

Добрич: Натрупаните задължения към ВиК, незаконните сметища и незаконното строителство са сред проблемите на ромската общност, за които Общината търси решение

3 Януари 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Добрич. Натрупаните огромни задължения към ВиК, незаконните сметища и незаконното строителство са сред проблемите на ромската общност в града, за които Общината търси решение. Това каза д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич и секретар на Обществения съвет по етническите и интеграционни въпроси, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Сформирана е група, която провежда анкета сред ромската общност в Добрич и след като допитването обхване определен брой семейства от нея, обобщените резултати ще покажат кои са повтарящите се проблеми. „Ние сме провели срещи сред ромската общност. Това, което ромите споменават като проблеми на тези срещи, са огромните сметки към ВиК. Там се създаде един проблем, когато стартира водният цикъл на града. Съвпадна с кампанията на водното дружество да си събира дълговете, което е тяхно право. И аз мисля, че тогава и местната активна група, експертите на РОМАКТ, които бяха тук, помогнаха проблемът да се потуши – да се стигне до някакво разбирателство. Сметките трябва да се плащат. Ние се опитаме да обясняваме на всички, защото целта на програмата е да разясни, че трябва да се спазват законите. Няма как натрупвани с години огромни суми самите роми да платят. Но се стигна до някакво споразумение и се тушира напрежението.
Другият проблем например е със сметосъбирането. Имало е в един голям участък голямо сметище, което е било разчистено. Въпросът е някой да назове проблема и той да бъде забелязан. Разбира се знаете, друг проблем е този с незаконното строителство. Някъде между 8% и 10% от ромската общност, които живеят при крайна бедност. Също нуждата от образование. Аз мисля, че държавата прави много, за да интегрира ромските деца в образователната система. Включително и ние като Община каквото можем, правим“, каза д-р Баева. Работата на Общината включва проекти за деца билингви, за да имат допълнителни часове за изучаване на български език в подготвителните групи на детските градини и училища, за да могат в първи клас да влязат ромски деца, които знаят български език.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Общинският съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси ще проведе заседание

Добрич: Общинският съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси ще проведе заседание

13 Декември 2017 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общинския съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси (ОССЕИВ) ще проведе заседание в 10.00 часа в конферентната зала на Община Добрич, съобщиха от пресцентъра на Общината. За участие в заседанието освен постоянните членове на съвета ще бъдат поканени и представители на новосформираната в рамките на програма РОМАКТ Местна активна група (МАГ), включваща представители на квартали от общината с преобладаващи ромско население. МАГ е създадена в съответствие с ангажиментите, поети от общината с подписването на Споразумение между Съвета на Европа, Европейската комисия и Община Добрич за изпълнение на програма РОМАКТ.
Програмата РОМАКТ е програма на Европейската комисия и Съвета на Европа и се реализира от 2013 г. в 6 страни на Европа – България, Италия, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. В България над 20 общини са включени в програмата. Акцентът на програмата е подпомагането на местните власти при осъществяване на политиката за приобщаване на ромите и други уязвими групи. Целта е да се подобри планирането и изпълнението на местните политики за интеграция на уязвимите етнически общности, като се обединят усилията на всички заинтересовани страни, с акцент върху участието на представители на самите уязвими общности в тези процеси. Важен елемент от изпълнението на програмата е създаването на Работна група (Обществен съвет), чиято основна цел е да подпомогне работата на местната власт за изпълнението на интеграционната политика, чрез създаването на устойчив и ефективен консултативен процес между представители на местната власт, институции и гражданското общество. Община Добрич се включи в програмата от тази пролет, като вече са налице и първите съвместни дейности между местната власт и представители на кварталите, населени предимно от етнически малцинства.
На заседанието на ОССЕИВ ще бъде направен преглед на досегашната дейност на съвета и ще се обсъди план за работа през 2018 година. Ще се обсъди и преструктуриране на съвета и неговото разширяване, с включване на представители на МАГ и образователни институции, които до момента не участват в Съвета. Ще бъде разгледан и правилник за работата на ОССЕИВ, в съответствие с ангажиментите, поети от общината в рамките на програма РОМАКТ.
В заседанието на ОССЕИВ ще вземат участие и представители на националното координационно звено по програма РОМАКТ, експерти по програмата, както и представители на ръководния екип от Страсбург- Франция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.