НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:21

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Анелия Алексова, Община Кюстендил: Започва изпълнението на мерки за ограничаване съхненето на иглолистни култури в общинските гори

Анелия Алексова, Община Кюстендил: Започва изпълнението на мерки за ограничаване съхненето на иглолистни култури в общинските гори

3 Януари 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Започва изпълнението на мерки за ограничаване съхненето на иглолистни култури в общинските гори. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Анелия Алексова, главен лесничей към Община Кюстендил. По думите й мерките са включени в приета от страна на Общински съвет – Кюстендил програма, одобрена от Регионална дирекция по горите и Лесозащитна станция – София. „Във връзка с интензивното съхнене на иглолистните култури от бял бор на територията на община Кюстендил, ние разработихме специална програма. Това е оперативен план, чиято цел е да овладеем процеса на съхнене на този вид иглолистни култури”, каза Анелия Алексова. По думите й в този план приоритетно са включени шест мерки, свързани с овладяване на процеса. Първата мярка е предприемане на действия от страна на Община Кюстендил за своевременно обследване на всички общински горски територии и да се установят засегнатите площи от болести и вредители. Другата мярка е свързана със своевременното извеждане на принудителните сечи в иглолистните насаждения и култури, в които има пострадали дървета от абиотични фактори, защото такива групи дървета са благоприятни за развитие на корояда.
„В същото време трябва да се създаде организация за сигнализиране на засегнатите площи от корояд, издаване на всички позволителни за сеч и приоритетно извеждане на тези сечи, със срокове издадени от Регионалната дирекция по горите. Това ще стане със сключване на допълнителни споразумения с фирми, с които Община Кюстендил вече има предварително възлагане на сеч в такива насаждения”, каза Анелия Алексова. Другата мярка е директна продажба на стояща дървесина на корен, без провеждане на процедура за продажбата. Цените ще бъдат съобразно приетия от страна на Общински съвет ценоразпис. Освен това ще бъдат изпълнявани стриктно издадените от Лесозащитна станция – София предписания за залагане на феромонни уловки за следене числеността и развитието на вредителите.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ. 26 април 2018 година
Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ. 26 април 2018 година

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.