НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Северна Корея призова страните, участвали на срещата във Ванкувър, да се замислят за последиците от действията си

ТАСС: Северна Корея призова страните, участвали на срещата във Ванкувър, да се замислят за последиците от действията си

19 Януари 2018 | 06:20 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея призова страните, участвали на срещата във Ванкувър, да се замислят за последиците от действията си, предава ТАСС. В разпространеното от корейска държавна агенция съобщение се казва, че „САЩ, заедно с Канада, организираха така наречената среща на външните министри на страните участвали в корейската война. В нея взеха участие представители на 20 държави, включително и страни, които, подчинявайки се на САЩ, участваха в агресивната война против нас през 1950-53 г.“.
Пхенян определя призивите на американския държавен секретар Рекс Тилърсън за по-твърди санкции срещу Северна Корея като „бърборене“. Освен това в разпространеното становище, САЩ са обвинени в „откровен заговор с цел разпалването на нова война на Корейския полуостров“.

Агенция „Фокус“ припомня:
На 15 и 16 януари в канадски град Ванкувър се проведе среща, засягаща ситуацията около Северна Корея, на която присъстващите държави се съгласиха, че макар Пхенян и Сеул да са провели първите от две години насам преговори на високо равнище, санкциите срещу Северна Корея не трябва да се вдигат, като държавния секретар на САЩ Рекс Тилърън поиска въвеждането на нови наказателни действия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пхенян може да разполага с 10-20 ядрени бойни глави, според експерти

ТАСС: Пхенян може да разполага с 10-20 ядрени бойни глави, според експерти

18 Януари 2018 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пхенян може да има на разположение от 10 до 20 ядрени бойни глави. С такава оценка излязоха на страниците на януарския брой на списание The Bulletin of Atomic Scientists директорът на ядрената информация във Федерацията американските учени Ханс Кристенсен и неговият колега Роберт Норис, предава ТАСС.
„Северна Корея може да е произвела материал способен на ядрено деление в количество, достатъчно за създаването на от 30 до 60 ядрени бойни глави, но е събрала, най-вероятно, от 10 до 20 такива“, отбелязват експерите. „Повече от тях са заряди с мощност от 10 до 20 килотона. Именно такива заряди бяха използвани по време на изпитанията през 2013 и 2016 години“.
Съгласно оценките на МАГАТЕ, за създаването на ядрена бойна глава са достатъчни 8 кг оръжеен плутоний.
„Северна Корея е стигнала до значителен напредък в реализацията на програмата за разработване на ядрено оръжие, провеждайки различни изпитания, както на ядрени заряди, така и на балистични ракети“, пишат експертите. „Само въпрос на време е ,кога Пхенян ще разполага с напълно готов за използване ядрен арсенал, ако вече не разполага“.
Северна Корея е осъществила 6 подземни изпитания на ядрени устройства. Първото – на 9 октомври 2006 година. Последното – на 3 септември 2017 година, когато мощността на взривения заряд, според мнението на редица аналитици, може да е достигала до 100 килотона.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Русия не ни помага по никакъв начин за Северна Корея

Доналд Тръмп: Русия не ни помага по никакъв начин за Северна Корея

17 Януари 2018 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Русия „не помага“ на САЩ при справянето със Северна Корея, а същност ѝ помага да си набавя суровини, въпреки международните санкции, които трябва да спрат ядрените амбиции на Пхенян, предава Politico.
„Русия не ни помага по никакъв начин със Северна Корея“, заяви Тръмп. „Това, в което Китай ни помага, Русия го проваля. С други думи Русия компенсира това, което Китай прави“, допълни той.
Президентът на САЩ посочи скорошните усилия на Китай да ограничи доставките си на петрол и въглища за Северна Корея. Изолираната азиатска държава се нуждае от вносни суровини, не само за да задвижва икономиката си, но и да провежда своите ядрена и ракетна програми. По-рано в медиите се появиха данни, че руски танкери са предоставили гориво на Северна Корея.
„В някои случаи е възможно това, което Китай не дават, Русия да го дава“, допълни президентът на САЩ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: МВнР на Русия определи като неконструктивна срещата във Ванкувър, посветена на Северна Корея

РИА Новости: МВнР на Русия определи като неконструктивна срещата във Ванкувър, посветена на Северна Корея

17 Януари 2018 | 22:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Според руското външно министерство проведената във Ванкувър среща, посветена на Северна Корея, не е предложила алтернатива на общото заявление на Русия и Китай по въпроса, предава РИА Новости.
„Руско-китайската пътна карта за разрешаването на конфликта на Корейския полуостров, изложена в съвместно заявление на руското и китайското външни министерства на 4 юли 2017 г. цели приемливо за всички решение на целия комплекс проблеми единствено по мирен дипломатически и политически начин чрез снижаване на военната дейност в субрегиона, провеждането на преки американско-севернокорейски и междукорейски преговори и обсъждането на въпросите за сигурността в Североизточна Азия в широк формат. Никаква алтернатива за въпросния документ, нищо конструктивно не бе издигнато от участниците на срещата във Ванкувър“, пише в коментар на руското министерство на външните работи.
По-рано във Ванкувър приключи среща, посветена на събитията на Корейския полуостров.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Присъстващите на срещата във Ванкувър държави се съгласиха да разгледат възможността за нови санкции срещу Северна Корея

Deutsche Welle: Присъстващите на срещата във Ванкувър държави се съгласиха да разгледат възможността за нови санкции срещу Северна Корея

17 Януари 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Ванкувър. Присъстващите на срещата във Ванкувър 20 държави, се съгласиха да разгледат възможността за нови санкции срещу Северна Корея, съобщава Deutsche Welle. Новите наказателни действия, ако някои от страните реши да въведе такива, ще бъдат наложени отделно от общите санкции от страна на ООН.
Американският държавен секретар Рекс Тилърсън изрази позицията на Вашингтон, като призова за „максимален натиск“ срещу севернокорейския режим.
„Трябва да увеличим цената за поведението на Пхенян до момента в който Северна Корея не се съгласи да води заслужаващи доверие преговори“, заяви Тилърсън. Много от присъстващите дипломати призоваха за запазване на твърдата линия срещу Северна Корея, въпреки водещите се между Сеул и Пхенян преговори, касаещи севернокорейското участие на Зимните олимпийски игри в Пьончан.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Според САЩ, Северна Корея представлява заплаха за пътническите полети

VOA: Според САЩ, Северна Корея представлява заплаха за пътническите полети

17 Януари 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Ванкувър. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че Северна Корея представлява заплаха за пътническите полети в региона на Източна Азия, съобщава радио Voice of America. Според коментара на Тилърсън, направен в рамките на срещата засягаща севернокорейската криза, проведена във Ванкувър, самолетите, преминаващи в региона могат да станат неволна жертва на ракетите на Пхенян, като държавният секретар разкри, че по време на последния ракетен тест на Северна Корея, проведен в края на ноември, е имало пътнически самолет, намиращ се на около 280 морски мили от точката на падане на ракетата.
„Съдейки по миналата безотговорност на Северна Корея, не можем да очакваме Пхенян да се интересува от това какво попада на пътя на ракетите на режима или какво се намира в близост до взрива“, отбеляза Тилърсън.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започнаха преговорите между Южна и Северна Корея

ТАСС: Започнаха преговорите между Южна и Северна Корея

9 Януари 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Сеул/Пхенян. Първият кръг от разговорите за нормализиране на отношенията между Северна и Южна Корея започна във вторник сутринта в граничното селище Пханмунджом, съобщиха от министерството на обединението на Южна Корея, предава ТАСС.
Според съобщението на южнокорейското ведомство, главната тема на първите от декември 2015 година междукорейски разговори ще бъдат практическите мерки за подобряване на отношенията между Сеул и Пхенян, в частност възможното участие на севернокорейски спортисти на зимните Олимпийски игри в Пьончан.
В състава на делегациите на двете страни влизат по пет души. Делегацията на Южна Корея се оглавява от министъра на обединението Чо Мьон Гьон, а на Северна Корея – от председателя на Комитета за мирното обединение на Корея Ри Сон Гвон.
В новогодишното си обръщение, лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заяви, че властите на страната имат готовност да изпратят спортисти на Олимпийските игри в южнокорейския град Пьончан. В отговор на това, президентът на Южна Корея Мун Дже-ин поръча на своето правителство да се готви за започване на преговори с Пхенян и за възможно участие на севернокорейски спортисти на предстоящата Олимпиада.
В обръщението си към нацията на Нова година, Ким заяви, че се е разпоредил за създаването на всички необходими условия за подобряване на отношенията с Южна Корея. „Държавният глава ясно определи, че нашата страна трябва да се придържа решително към политика, която би позволила да се направи пробив в делото на обединението“, се отбелязва в материал на севернокорейската агенция ЦТАК. „Не си струва да се рови в миналото и да си припомняме за спецификата на взаимоотношенията ни със Сеул. Вместо това, трябва да подобрим отношенията между Севера и Юга“.
Както отбелязват от ЦТАК, дошло е времето за обединяване на усилията на корейския народ с цел да се прекрати ескалацията на напрежението на Корейския полуостров. „Става дума не само за нормализация на междукорейските отношения, но и за примирение на нацията и доброволното й обединение“, предава севернокорейската агенция.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Според постоянния представител на САЩ в ООН световните лидери следят посланията на Доналд Тръмп в „Туитър“.

ABC News: Според постоянния представител на САЩ в ООН световните лидери следят посланията на Доналд Тръмп в „Туитър“.

8 Януари 2018 | 06:30 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че лидерите на много страни постоянно четат публикациите на президента Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, опитвайки се да разберат логиката му, предава ABC News.
Хейли бе питана в ефир колко често световните политици и дипломати четат профила на Тръмп. Според нея „туитовете“ на президента не само, че не са игнорирани, а дори напротив – четат се постоянно.
Същевременно дипломатът не се съгласи, че американският президент изглежда твърде непредсказуем. Хейли поясни, че на ръководителите на другите страни е неизвестно какво ще предприемат САЩ в близко време. Затова и им се налага да бъдат внимателни и да обръщат внимание как ще се държат с Вашингтон. „Такъв подход е напълно разумен“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: Президентите  на САЩ и на Франция са обсъдили Иран и Северна Корея

Белият дом: Президентите на САЩ и на Франция са обсъдили Иран и Северна Корея

8 Януари 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговият френски колега Еманюел Макрон са провели телефонен разговор, по време на който са обсъдили ситуацията около протестите в Иран и положението на Корейския полуостров, предава Reuters.
По данни на Белия дом цел на разговора е била да се „подчертае“ решителността на САЩ, Южна Корея и на международната общност да се постигне ядрено разоръжаване на Северна Корея.
„Президентите също така се разбраха, че широкоразпространените демонстрации в Иран са белег, че иранският режим не може да задоволява нуждите на собствения си народ, а вместо това отклонява националното богатство, за да спонсорира терористи в чужбина“, пише в официално заявление на Белия дом.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Fox News: Според постоянния представител на САЩ в ООН няма промяна в американската позиция относно преговорите със Северна Корея

Fox News: Според постоянния представител на САЩ в ООН няма промяна в американската позиция относно преговорите със Северна Корея

7 Януари 2018 | 22:29 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че позицията на страната ѝ относно условията за преговорите със Северна Корея не се е променяла, предава Fox News.
Хейли даде ясно да се разбере, че за да има изменения, севернокорейският лидер Ким Чен-ун трябва да прекрати ядрените си и ракетни изпитания. „Няма преобръщане на американската позиция. Президентът Тръмп е твърд, че много неща трябва да се случат, преди преговорите да започнат“.
По-рано Тръмп заяви, че е открит да проведе преговори с Ким Чен-ун.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН: Коментарът на Доналд Тръмп за ядреното копче държи Ким Чен-ун на нокти

Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН: Коментарът на Доналд Тръмп за ядреното копче държи Ким Чен-ун на нокти

7 Януари 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че коментарът на президента Доналд Тръмп, че има по-голямо ядрено копче от това на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, държи водача на азиатската държава „на нокти“ и намалява риска от ядрено противопоставяне, предава Reuters.
След като Ким Чен-ун заяви, че държи готово копчето за стартирането на ядрения потенциал на страната си, Тръмп отговори, че бутонът за ядрения арсенал на САЩ е също на разположение и е по-голям и мощен. Думите му предизвикаха критика сред обществото на страната.
„Смятам, че Тръмп винаги държи Ким Чен-ун на нокти. Важно е да не му позволяваме да става нахален и да не забравя какво ще се случи, ако подпали ядрена война“, заяви Хейли, коментирайки дали думите на президента са били добра идея. Тя допълни, че Северна Корея трябва да бъде наясно, че САЩ няма да намалят натиска спрямо нея.
„Искаме да им напомним, че винаги можем да ги унищожим, затова нека бъдат внимателни с думите и действията си“, смята дипломатът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Шиндзо Абе призова Пхенян да направи конкретни стъпки в преговорите със Сеул

РИА Новости: Шиндзо Абе призова Пхенян да направи конкретни стъпки в преговорите със Сеул

7 Януари 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Токио. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе оцени положително готовността на Северна Корея да изпрати свои спортисти на зимните Олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан, но отново подчерта необходимостта от конкретни стъпки от страна на Пхенян за установяването на значим диалог между страните, предава РИА Новости.
Японският премиер заяви това в ефира на местния телевизионен канал NHK. „Северна Корея демонстрира взаимодействие по въпроса за Олимпийските игри в Пьончан. Олимпиадата е тържество за света. Ние ценим подобни изменения (в позицията на Пхенян)“, подчерта Абе.
В същото време, японският лидер предупреди, че воденето на „диалог заради самия диалог“ е безполезно. „Необходимо е Северна Корея да предприеме конкретни ходове и да унищожи напълно своето ядрено и ракетно въоръжение и това да може да се провери. Само след това е възможен значим диалог“, добави той.

Превод и редакция:Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Северна Корея вече определи състава на делегацията за преговори с Южна Корея

РИА Новости: Северна Корея вече определи състава на делегацията за преговори с Южна Корея

7 Януари 2018 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея определи състава на делегацията за преговорите на високо ниво с представители на Южна Корея, предвидени за вторник, 9 януари, съобщиха официални южнокорейски източници, предава РИА Новости.
По-рано Южна Корея предложи да изпрати на срещата пет преговарящи, начело с министъра на страната по обединението Чо Мьон Гюн. В отговор на това, Пхенян съобщи, че също ще изпрати на преговорите делегация от пет човека, която, както се и очакваше, ще бъде оглавена от Ли Сон Гвон – председател на Комитета по мирно обединение на родината.
Агенция „Фокус“ припомня:
В новогодишното си изявление лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун допусна евентуалното участие на страната на Зимните Олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан. Това предизвика одобрение в Южна Корея. Двете страни се разбраха да проведат разговори на високо ниво по въпроса на 9 януари, когато ще обсъдят също и двустранните отношения. Преговорите ще се проведат в общото гранично селище Пханмунджом.

Превод и редакция:Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ким Чен-ун призова за създаване на условия за подобряване на отношенията между Сеул и Пхенян

ТАСС: Ким Чен-ун призова за създаване на условия за подобряване на отношенията между Сеул и Пхенян

7 Януари 2018 | 06:11 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун призова за създаване на условия за подобряване на отношенията между Сеул и Пхенян, предава ТАСС, като се позовава на информация, съобщена от националната телекомуникационна агенция на Северна Корея.
„Северна и Южна Корея не трябва да бъдат свързвани само от миналото, важно е да се подобрят отношенията между Сеул и Пхенян и постигне пробив по въпроса за обединението“, заяви Ким Чен-ун цитиран от държавната агенция на пхенянски режим.
Севернокорейският лидер също така е подчертал в изявлението си, че за подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея са нужни усилията и на двете страни. Според него, корейският проблем е вътрешен за двете държави и в неговото решаване не трябва да участват външни страни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Токио оценява готовността на Северна Корея да проведе среща на високо равнище с Южна Корея

ТАСС: Токио оценява готовността на Северна Корея да проведе среща на високо равнище с Южна Корея

7 Януари 2018 | 05:17 | Агенция "Фокус"
Токио. Властите в Япония оценяват готовността на Северна Корея да проведе среща на високо равнище с Южна Корея, предава ТАСС, като се позовава на интервю на японския премиер Шиндзо Абе, дадено пред местен телевизионен канал.
„Оценяваме промяната в тона (на Северна Корея)“, отбеляза Абе, като подчерта, че политиката на натиск срещу Пхенян няма да бъде променена.
На пети януари Северна Корея се съгласи да проведе с представители на Южна Корея срещна на високо равнище. Преговорите, на които ще бъдат обсъдени най-вече вътрешнокорейските проблеми и участието на Северна Корея на зимата Олимпиада в Пьончан, ще се проведат на девети януари, като това е първата подобна среща от две години насам.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че би провел телефонен разговор с Ким Чен-ун

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че би провел телефонен разговор с Ким Чен-ун

6 Януари 2018 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви в събота, че би провел телефонен разговор с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, съобщава Reuters. Коментарът му е направен в отговор на репортерски въпрос.
„Абсолютно, бих направил това“, каза Тръмп в отговор на журналистически въпрос дали би провел разговор с Ким Чен-ун. Американският президент отбеляза, че „изобщо нямам проблем с това“.
Агенцията припомня, че откакто Тръмп встъпи в длъжност американският държавен глава и севернокорейският лидер размениха няколко обиди, като Тръмп нарече Ким Чен-ун „ракетен човек“.
По-рано Пхенян и Сеул се съгласиха да проведат официални разговори на високо равнище следващата седмица след повече от две години без среща между представители на двете правителства.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Не ме разследват, но Хилари Клинтън може би да

Доналд Тръмп: Не ме разследват, но Хилари Клинтън може би да

6 Януари 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не е разследван заради предполагаеми връзки с Русия, но добави, че неговият бивш политически опонент Хилари Клинтън може би е, пише The Hill.
„Няма връзки. Няма престъпление. На теория всички ми казват, че не съм под разследване. Може би Хилари Клинтън е, но аз не съм“, заяви Тръмп по време на пресконференция. Той заяви, че според него всъщност е имало контакти между Русия, Хилари Клинтън и Националния комитет на Демократическата партия на САЩ.
Специалният прокурор Робърт Мюлер продължава да разследва президента и обкръжението му за възможна руска намеса в предизборната кампания на Тръмп. Редица политици-републиканци в САЩ смятат, че разследването е политически мотивиран лов на вещици и го призовават да обърне внимание на Хилари Клинтън.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп изрази надежда, че преговорите между Северна и Южна Корея ще продължат и след Олимпийските игри в Пьончан

AFP: Доналд Тръмп изрази надежда, че преговорите между Северна и Южна Корея ще продължат и след Олимпийските игри в Пьончан

6 Януари 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се надява подновените преговори между Северна и Южна Корея да продължат „и след Олимпийските игри“, които ще се проведат в южнокорейския град Пьончан, предава AFP.
„Бих се радвам преговорите да продължат и след Олимпиадата“, заяви Тръмп . „А когато настъпи и точното време, ще се намесим и ние“, допълни той.
Двете корейски държави планират да проведат първия си официален диалог за последните две години за обсъждане на участието на Северна Корея на Олимпийските игри, които ще се проведат следващия месец.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Участието на Северна Корея в Олимпийските игри в Пьончан е „вероятно“, заяви представител на Пхенян

AFP: Участието на Северна Корея в Олимпийските игри в Пьончан е „вероятно“, заяви представител на Пхенян

6 Януари 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея „вероятно ще участва" на Зимните олимпийски игри в Южна Корея следващия месец, заяви представителят на изолираната комунистическа страна в Международния олимпийски комитет (МОК), цитиран от японската агенция Kyodo, предава AFP.
По данни на японската агенция съответното изявление е направено пред репортери на международното летище в Пекин. Други подробности към момента не се съобщават.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рекс Тилърсън: Северна Корея разбира само от твърда риторика

Рекс Тилърсън: Северна Корея разбира само от твърда риторика

6 Януари 2018 | 02:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се изказва твърдо спрямо Северна Корея, защото ръководството на тази страна разбира само от такава риторика. Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън в интервю пред американската новинарска телевизия CNN.
„Смятам, че Северна Корея разбира тази риторика“, заяви Тилърсън, в отговор на молба да изкоментира скорошно съобщение на Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, в което той отговори на изказването на лидера на Северна Корея, че има ядрено копче на бюрото си, че на неговото бюро има същото копче, но за разлика от това на Ким, неговото работи.
„Нашата цел – и президентът много ясно го каза – е да постигнем денуклеаризация с помощта на дипломатически усилия, а тези дипломатически усилия, в случай на необходимост, се опират на големи военни възможности“, заяви американският дипломат. „Важно е, Северна Корея и всички страни в региона да разберат колко са висок залозите“, добави той. „Това е необходимо, за да постигнем пълна подкрепа за нашите дипломатически усилия“.
Според думите на Тилърсън, целта на политиката на САЩ е да постигне „пълна, проверима и необратима денуклеаризация на Корейския полуостров“. Засягайки въпроса за възможни преговори с Пхенян, той отбеляза, че „въпросът за това, как да се започнат преговорите, предстои да бъде решен“.
„Абсолютно очевидно е, че ни е необходим сигнал от страна на Северна Корея за това, че ни разбират, че преговорите трябва да доведат именно до този резултат“, добави той. Ако ракетните и ядрените изпитания в Северна Корея продължат, то, по думите на Тилърсън, „на севернокорейците ще им се наложи да разберат, че наказателните мерки спрямо тях ще продължат да действат и в бъдеще и ще бъдат още по-тежки“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Северна Корея се съгласи на преговори, след като САЩ и Южна Корея отложиха съвместните си военни учения

Reuters: Северна Корея се съгласи на преговори, след като САЩ и Южна Корея отложиха съвместните си военни учения

5 Януари 2018 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея се съгласи в петък да проведе официални разговори с Южна Корея следващата седмица, за първи път от повече от две години. Това се случи, след като Вашингтон и Сеул отложиха съвместните си военни учения заради предстоящата олимпиада в южнокорейския град Пьончан, предава Reuters.
Северна и Южна Корея са се съгласили да проведат разговорите във вторник, 9 януари. Последните официални разговори между двете страни бяха през декември 2015 година.
Срещата ще се състои в общото гранично селище Панмунйом, където представители на двете страни трябва да обсъдят Зимната Олимпиада, както и междукорейските отношения, съобщиха от южнокорейското министерство по обединението.
От там добавиха още, че от Пхенян са поискали по-нататъшните преговори за срещата да се водят чрез размяна на писмени съобщения.
Агенция „Фокус“ припомня:
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун призова за разговори с Южна Корея по време на новогодишното си изявление, в което поиска разсейване на напрежението и предложи да изпрати севернокорейска делегация на Олимпийските игри в Пьончан. Независимо от това, Ким остана твърд по отношение на ядрените оръжия, заявявайки, че Пхенян ще произведе огромно количество ядрени бомби и предупреди, че ще ги използва, ако страната му бъде заплашена.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: ФБР поднови разследването срещу Фондацията „Клинтън“ на фона на призивите на Доналд Тръмп

The New York Times: ФБР поднови разследването срещу Фондацията „Клинтън“ на фона на призивите на Доналд Тръмп

5 Януари 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. ФБР поднови разследването срещу Фондацията „Клинтън“ на фона на призиви отправени от президента Доналд Тръмп, такова е една от водещите заглавия на страниците на The New York Times.
Според информация на изданието, идваща от неофициални източници, ФБР провежда разпити на част от персонала на фондацията с цел да установи дали организацията е получавала или правила някои дарения в замяна на политически услуги от страна на Хилари Клинтън по време на нейния мандат на поста на държавен секретар на САЩ в периода от 2009 до 2013 г.
Вестникът пише още, че случаят бе приключен през 2016 г. заради, както смята изданието, липса на доказателства. Освен това в статията се припомня още, как по време на кандидат-президентската кампания Доналд Тръмп отправи някои обиди срещу Хилари Клинтън и обеща да я прати в затвора ако бъде избран на поста на държавен глава. След края на кампанията обаче Тръмп заяви, че няма интерес да започва дело срещу Клинтън. Но скорошната промяна в тона му е била предизвикана от обвиненията срещу четири негови политически съветници, пише още изданието. Заради разследването относно потенциалната руска намеса на американските избори от 2016 г., Тръмп поднови призивите за разследване срещу бившия държавен секретар, отбелязва вестникът. Президентът също така заяви, че някои от нейните политически приближени трябва да бъдат арестувани. Неговата позиция е в разрез с наложената след скандала „Уотъргейт“ (довел до предсрочен край на мандата на президента Ричард Никсън – бел. прев.) практика Белия дом да не се меси в юридически дела.
Решението на ФБР да отвори отново случая със сигурност ще предизвика скандал сред Демократическата партия и обвинения, че федералното бюро за разследвания обслужва политически интереси, най-вече тези на президента.
Вестникът дава допълнителна информация, като припомня, че според някои от обвиненията, дарения в основаната от бившия президент Бил Клинтън фондацията, са свързани с решение на администрацията на бившия президент Барак Обама от 2010 г., с което се разрешава на руска ядрена агенция да закупи „Уран едно“, компания която държи почти всичкия достъп до химичния елемент уран на територията на САЩ, като това е само едно от обвиненията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: ФБР поднови разследването срещу Фондация „Клинтън“

Washington Post: ФБР поднови разследването срещу Фондация „Клинтън“

5 Януари 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Федералното бюро за разследване (ФБР) e разследвала „тихо“ фондацията „Клинтън“ от месеци насам, коментира авторитетното американско изданиe Washington Post, като се позовава на източници, запознати със случая. Според информацията, служителите на ФБР разследват дали в периода 2009 до 2013 г., когато Хилари Клинтън изпълняваше поста на американски държавен секретар, тя е злоупотребявала с влиание или власт в полза на организацията с нестопанска цел, основана първоначално от нейния съпруг и бивш американски президент Бил Клинтън.
По първоначално подадената информация не става ясно какви конкретни дарения или обвинения са обект на разследването, но според запознатите източници, във ФБР и Министерството на правосъдието има определен скептицизъм относно възможността за откриване на нещо нередно. Изданието обаче отбелязва, че самото наличие на такова разследване ще доведе до политически обвинения от страна на Демократическата партия на САЩ спрямо Републиканската партия, според които разследването ще бъде определено като политическо преследване на бившия демократ Хилари Клинтън от сегашния републикански президент Доналд Тръмп, който зае поста си именно след надпревара с Клинтън.
Освен това вестникът припомня, че Тръмп неколкократно използва социалните мрежи за да призове Министерството на правосъдието да организира разследване срещу бившия държавен секретар и нейните политически приближени лица.
Разследването срещу Фондацията „Клинтън“ първоначално бе прекратено през 2016 г., но някои лица, участващи в него отбелязаха по това време, че спирането е само временно, тъй като би могло да бъде разгледано като политически процес срещу тогавашната кандидат-президентска кампания на Клинтън.
Членове на Републиканската партия от дълго време обвиняха Хилари Клинтън в корупция, докато от Фондацията определиха разследването като политическо.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия призова Вашингтон да не проваля шанса за мир на Корейския полуостров

ТАСС: Русия призова Вашингтон да не проваля шанса за мир на Корейския полуостров

5 Януари 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Сеул. Заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков призова Вашингтон да не пропилява възможността за диалог между Сеул и Пхенян, предава ТАСС.
„Другите участници в тази драма трябва да покажат колкото се може повече внимателност, баланс и сдържаност“, заяви заместник-министърът, след като Северна и Южна Корея се споразумяха да започнат официални преговори през следващата седмица – първите от повече от две години.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Рябков, заместник-външен министър на Русия: Възобновяването на контактите между Сеул и Пхенян е крачка в правилна насока

Сергей Рябков, заместник-външен министър на Русия: Възобновяването на контактите между Сеул и Пхенян е крачка в правилна насока

5 Януари 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че правителството на страната му смята за крачка в правилната посока възстановяването на линията за специална връзка между Северна и Южна Корея, както и готовността на страните за преки контакти, предава ТАСС.
„Преди всичко, разбира се, с удоволствие отбелязвам готовността на Сеул и на Пхенян към преки контакти“, заяви Рябков. „Горещата линия е полезен и важен инструмент за деескалация в непредвидени обстоятелства. Смятаме, че това е крачка в правилната посока“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Москва приветства началото на контактите между Северна и Южна Корея

Мария Захарова: Москва приветства началото на контактите между Северна и Южна Корея

5 Януари 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руското външно министерство съобщи, че правителството ѝ смята, че прекият диалог между Сеул и Пхенян може да помогне за снижаването на напрежението на Корейския полуостров, предава ТАСС.
„Приветстваме факта, че се състояха първите контакти между Сеул и Пхенян“, заяви дипломатът. „Смятаме, че прекият диалог ще помогне за снижаването на напрежението на Корейския полуостров“, допълни тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Китайското правителство приветства възобновяването на междукорейските преговори

РИА Новости: Китайското правителство приветства възобновяването на междукорейските преговори

5 Януари 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Пекин. Прессекретарят на китайското МВнР Ген Шуан съобщи, че правителството му приветства възобновяването на преговорите между Северна и Южна Корея и изразява готовност да съдейства за процеса, предава РИА Новости.
„Обърнахме внимание на неотдавнашната промяна на ситуацията на Корейския полуостров. Китай приветства и се застъпва за подобни позитивни действия, целящи нормализацията на междукорейските отношения“, отбеляза дипломатът. Той изрази надежда, че международната общност ще окаже положително въздействие на процеса на сближение между Сеул и Пхенян и ще предприеме мерки, които да подобрят двустранните им връзки.
Агенция „Фокус“ припомня: На 3 януари Северна и Южна Корея възстановиха линията за специална връзка помежду си на граничното село Пханмуджом. Очаква се, че страните ще обсъдят възможността севернокорейски отбор да участва на предстоящите Зимни Олимпийски игри в град Пьончан в източната южнокорейска провинция Канвондо.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пхенян прие предложението на Сеул за диалог следващата седмица

AFP: Пхенян прие предложението на Сеул за диалог следващата седмица

5 Януари 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Сеул. В петък Северна Корея прие предложението на южната си съседка за провеждане на преговори следващата седмица, предава AFP.
„Тази сутрин Северна Корея изпрати съобщение до нас, заявявайки, че приема предложението на Юга за разговори на 9 януари", заяви за агенцията представител на Министерството на обединението в Сеул.

Агенция „Фокус“ припомня:

В сряда, 3 януари, режимът в Пхенян обяви, че ще възстанови вътрешнокорейската линия със Сеул, след като Южна Корея по-рано предложи провеждането на разговори на високо равнище в отговор на призивите на Ким Чен-ун за по-добри отношения и индикациите, че изолираната комунистическа страна може да се включи в Зимните олимпийски игри в Пьончан.
По данни на информационната агенция Yonhap представители на двете страни на Корейския полуостров са провели тестов телефонен разговор – първи за последните две години. Медията уточнява, че позвъняването е направено от севернокорейски служител.
Сеул приветства обещанието на Пхенян да възстанови междуправителствената гореща линия като „много значимо“ събитие, заявявайки, че това е важна стъпка в рестартирането на отдавна блокирания диалог със северния му съсед.
Решението за възстановяването на специалния комуникационен канал бе предшествано от предложение за провеждане на преговори на 9 януари, отправено от страна на южнокорейските власти към режима на Ким Чен-ун във вторник, 2 януари. Сеул предприе стъпката, след като в речта си за Нова година лидерът на Пхенян изрази готовност за започването на диалог между Севера и Юга.
Преговорите между Сеул и Пхенян ще се проведат в демилитаризираната зона по специалния комуникационен канал.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Севернокорейска ракета е поразила случайно един от градовете в страната, твърдят медийни доклади

The Independent: Севернокорейска ракета е поразила случайно един от градовете в страната, твърдят медийни доклади

5 Януари 2018 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Севернакорейска ракета случайно е поразила обект в един от градовете в страната, пише британският вестник The Independent, като се позовава на медиен доклад в списание The Diplomat, базиран на източници от кръговете на американските разузнавателни служби.
Съгласно разпространената информация, ракетата вероятно е избухнала при сблъсък с обект, причинявайки значителни щети на промишлени или селскостопански съоръжения. Смята се, че снарядът е бил изстрелян от военновъздушната база край Пуканг, след което е прелетял 39 километра в североизточна посока. Според източници от Вашингтон, първите проблеми с двигателя на ракетата са се проявили едва минута след стартирането й.
Ракетите с течно гориво могат да предизвикат мощни експлозии при повреда, а сателитните снимки от Google Earth, направени след ракетния тест, показват поразена зона, в която някога е съществувала сграда, и щети, вероятно причинени от отломките на ракетата. В публикацията се отбелязва, че няма как да бъде проверена информацията за възможни смъртни случаи в резултат на инцидента.
В медийния доклад се подчертават също опасенията от друг случай на провал на севернокорейски ракетен тест. Ако подобно произшествие се случи в близост до Япония например, то може да бъде изтълкувано като атака - грешка, която може да доведе до ужасяващи последици.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Japan Times: Дългоочакван гамбит от Пхенян

The Japan Times: Дългоочакван гамбит от Пхенян

4 Януари 2018 | 22:10 | Агенция "Фокус"
Токио. Отне повече време, отколкото очаквахме, но севернокорейският лидер Ким Чен-ун най-накрая изигра най-силната карта, която има: предлагайки разговори на Южна Корея, в опит да вкара клин между Сеул и неговият съюзник САЩ и ключов дипломатически партньор – Япония. Правителството на Южна Корея се възползва от възможността и предложи провеждане на среща следващата седмица, а освен това незабавно изпрати съобщение до Пхенян чрез възобновената гореща линия, която не функционираше през последните близо две години. Отварянето трябва да бъде проучено, но Сеул трябва да остане скептичен относно намеренията на Пхенян и да не прави никакви концесии, които могат да подкопаят усилията за спиране на ядрената и ракетната програма на Южна Корея, пише в материал на японското издание The Japan Times.
Гамбитът на Ким беше направен по време на новогодишното му обръщение. Докато се хвалеше за нарастващият ядрен потенциал на страната си – и за „ядрения бутон“ на бюрото си, който може да изстреля ракети, способни да достигнат „всяка точка от територията на САЩ“ – Ким също заяви, че Зимните Олимпийски игри през 2018 година, които ще се проведат следващия месец в южнокорейския град Пьончан, „е добра възможност за демонстрация на нарасналия престиж на нацията“ и пожела успешното провеждане на Игрите. След това той предложи да изпрати делегация на Северна Корея на Олимпиадата и подчерта, че неговото правителство е готово да преговаря за намиране на начин това да се случи.
Правителството на южнокорейският президент Мун Дже-ин приветства този ход и предложи да се проведат разговори следващия вторник, на които да бъде обсъдено участието на Северна Корея на Олимпиадата. Мун призовава за преговори със Севера, откакто стана президент и това предизвикваше притеснения във Вашингтон и Токио, че Сеул може да услужи на Пхенян по начин, който подкопава солидарността между трите съюзнички и е в разрез с усилията за денуклеаризация на Северна Корея. Досега, Северна Корея не е направила нищо, което да накара Юга да промени позицията си; отказът да омекоти твърдата си линия беше по изненадващ от отдадеността на Севера към неговата ядрена и ракетна програма.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Военните учения между САЩ и Северна Корея ще се проведат след Параолимпиадата

Reuters: Военните учения между САЩ и Северна Корея ще се проведат след Параолимпиадата

4 Януари 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис омаловажи отлагането на военните учения на САЩ и Северна Корея в четвъртък, заявявайки, че те ще се проведат след завършването на Параолимпийските игри, които трябва да се проведат в периода 9-18 март в южнокорейския град Пьончан, както и че то е в резултат от логистични съображения, предава Reuters.
В изказване пред репортери в Пентагона, Матис посочи, че предложението на Пхенян за разговори със Сеул е дошло в резултат от международни натиск над Северна Корея заради ядрената и ракетната й програма, но добави, че е много рано да се каже, дали жеста на Ким Чен-ун ще даде резултати.
„Не бих му обърнал голямо внимание( на предложението за разговори – бел. ред.), тъй като не знаем дали е направено с искрени намерения“, заяви Матис.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Защо участието на Северна Корея на Олимпиадата в Пьончан има значение

The Washington Post: Защо участието на Северна Корея на Олимпиадата в Пьончан има значение

4 Януари 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След месеци на покачване на напрежението, Северна Корея реши в сряда да отвори отново горещата линия за комуникация с Южна Корея – което потенциално може да доведе до изпращането на севернокорейска делегация на Зимните Олимпийски игри в Пьончан, които трябва да се проведат следващия месец, пише в материал на американското либерално издание The Washington Post.
Присъствието на спортисти и официални лица от Северна Корея на Игрите може да разсее притесненията за потенциални ракетни изпитания, докато те се провеждат само на 50 километра от демилитаризираната зона, която разделя Корейския полуостров.
Освен това в участието на Северна Корея на Олимпиадата ще има и символичен елемент. Пхенян отдавна използва спортните си постижения на международни форуми, за да повдигне авторитета си в чужбина. И двете Кореи вече са използвали подобни спортни форуми, за да направят помирителни жестове, като дори са марширували заедно под един флаг в няколко случая.
Но някои критици в Америка твърдят, че след провокациите от последната година, на Северна Корея не може да се вярва. В „туийт“, публикуван във вторниик, Сенаторът републиканец Линдзи Греъм призова Южна Корея да отклони овертюрите на Пхенян за присъединяване към игрите, настоявайки, че „това ще легитимира най-нелегитимния режим на планетата“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times(Китай): Междукорейските разговори трябва да бъдат насърчени

Global Times(Китай): Междукорейските разговори трябва да бъдат насърчени

4 Януари 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Пекин. Пхенян и Сеул подобряват отношенията си чрез предстоящите Зимни Олимпийски игри, което добавя нов елемент към силно напрегнатата ситуация на Корейския полуостров. САЩ показаха бдителност към това, но Южна Корея е щастлива, че Игрите ще бъдат проведени на спокойствие. Все пак, в Сеул са притеснени от недоволството на САЩ относно отварянето на комуникационните канали между Севера и Юга. Независимо, че Южна Корея реагира проактивно на жеста на Пхенян за намаляване на напрежението, от там добавиха, че междукорейските отношения са неразделно свързани с ядрения въпрос, пише в материал на китайското правителствено издание за международна политика Global Times.
Конг Ксианю, заместник-външният министър на Китай, съвместяващ длъжността на представител на китайското правителство за Корейския полуостров, ще пътува до Сеул в петък, където ще се срещне с Ли До-хун, ръководител на делегацията на Южна Корея за шестстранните разговори. Визитата на Конг ще освети допълнителна част от мътната ситуация.
Според изданието, настояване за денуклеаризация на Корейския полуостров, заедно с подкрепа за всички форми на диалог и контакти между Севера и Юга, ще помогне за разсейването на напрежението и трябва да бъде основната линия на поведение на международната общност към севернокорейския ядрен въпрос.
Този път Пхенян пое инициативата да подобри отношенията си със Сеул. Очевидно, Ким Чен-ун иска да се освободи от тежките санкции. Ако Южна Корея успее да подобри отношенията си със Севера, защо и САЩ да не могат, както и всички други страни? Ако те могат да започнат разговори чрез спорта, дали ще успеят след това да ги продължат и в сферите на икономиката и политиката?
Вашингтон провежда политика тип „око за око, зъб за зъб“. Американците искат да принудят Пхенян да се откаже от ядрената си програма и да спре изпитанията на междуконтинентални балистични ракети и твърди, че това е всичко, за което се бори. Единствената тактика на Съединените американски щати по въпроса е да оказва максимален натиск над Северна Корея, дори и с цената на война.
Пекин трябва да подкрепи усилията на двете Кореи за разсейване на напрежението, докато не пести усилията си за подобряване на атмосферата, чрез което да създаде условия за реализирането на практика на денуклеаризация на Корейския полуостров.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Докато Северна и Южна Корея се готвят за разговори, САЩ гледат отстрани

The New York Times: Докато Северна и Южна Корея се готвят за разговори, САЩ гледат отстрани

4 Януари 2018 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Докато двете Кореи ентусиазирано отваряха граничната гореща линия помежду си, президентът на САЩ Доналд Тръмп беше радостен да премери размера на ядрения си бутон с този на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, пише в материал на авторитетното американско издание The New York Times.
Това, накратко, обобщава предизвикателствата, пред които се изправя администрацията на Тръмп в контекста на подновените контакти между Южна и Северна Корея в сряда.
САЩ, ключовият съюзник на Сеул, гледа на тази овертюра с дълбоко подозрение. От няколко месеца американската администрация повтаря, че разговорите с Пхенян са безсмислени, докато Ким Чен-ун не преосмисли провокативното си поведение, или още по-добре, не спре ядрената и ракетната си програма. Американският президент в последно време говореше само за потенциална война, а не за дипломатическо разрешение.
Въпреки това, президентът, свикнал да бъде център на вниманието, сега трябва да гледа отстрани, докато отколешните врагове отварят диалог. На първо време, разговорите ще бъдат фокусирани върху евентуалното участие на Северна Корея на Зимните Олимпийски игри, които ще се проведат следващия месец в южнокорейския град Пьончан.
От администрацията на Тръмп заявиха в сряда, че не са против преговорите, стига те да не излизат от рамките на темата за Олимпийските игри и да не се правят отстъпки на Пхенян, за които САЩ и Южна Корея по-късно ще съжаляват. Белият Дом има намерение да поддържа близък контакт с южнокорейските си съюзници, за да координира съобщенията, които те изпращат и да оценява офертите, които пристигат.
Най-важно от всичко, за администрацията на Тръмп, е да предотврати всички опити на Севера да вкара клин между САЩ и съюзника им. Северна Корея, според Вашингтон, често се е опитвала да използва такива овертюри, за да посее раздор между Южна Корея и Вашингтон, особено в моменти, като този, когато в двете страни има правителствата с различия в политическата стратегия.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yonhap: САЩ и Южна Корея се съгласиха да отложат общите военни учения, които трябваше да се проведат по време на Олимпиадата в Пьончан

Yonhap: САЩ и Южна Корея се съгласиха да отложат общите военни учения, които трябваше да се проведат по време на Олимпиадата в Пьончан

4 Януари 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Сеул. Президентите на Южна Корея и САЩ Мун Дже-ин и Доналд Тръмп са се съгласили в четвъртък да отложат общите военни учения по време на Зимните Олимпийски игри, които трябва да се проведат следващия месец в южнокорейския зимен курорт Пьончан, предава местната информационна агенция Yonhap, като се позовава на съобщение от пресслужбата на южнокорейското президентство.
Това се е случило по време на телефонен разговор между двамата лидери, а инициатор на отлагането е бил президентът на Южна Корея.
„Вярвам, че можем да помогнем много за успеха на Зимните Олимпийски игри в Пьончан ако отложим общите военни учения между Южна Корея и САЩ, които трябва да се проведат по същото време като Олимпиадата, разбира се, ако Северна Корея не предприеме нови провокации“, е заявил Мун.
Президентът на САЩ се е съгласил, заявявайки, че Мун може да каже на Северна Корея, че по време на Олимпиадата няма да се провеждат военни маневри.
Разговорът между Мун и Тръмп се проведе един ден, след като двете Кореи се разбраха да отворят отново комуникационни канал между тях, като прелюдия към продължаването на преговорите на ниво правителства за първи път от декември 2015 година.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Преговорите между Северна и Южна Корея са нещо добро

Доналд Тръмп: Преговорите между Северна и Южна Корея са нещо добро

4 Януари 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че насрочените за следващата седмица разговори на високо равнище между Северна и Южна Корея са „нещо добро“, съобщава AFP. Агенцията отбелязва, че според държавния глава срещата ще бъде проведена малко или много заради неговите усилия.
„След опитите на всички експерти, дали някой вярва, че щеше да има каквито и да е преговори между Северна и Южна Корея в момента, ако не стоят твърдо, готов да използвам цялата мощ на САЩ срещу Пхенян“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, като добави, че "все пак преговорите са нещо добро“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Висш американски военен предупреди да не се създава прекалена надежда след новогодишното изявление на Северна Корея

Reuters: Висш американски военен предупреди да не се създава прекалена надежда след новогодишното изявление на Северна Корея

4 Януари 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Сеул. Главнокомандващият на американските военни в Южна Корея призова да не се създава прекалена надежда след новогодишното изявление на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, в което той призова за възстановяване на диалога между Сеул и Пхенян, съобщава Reuters. В отговор, във вторник Южна Корея предложи провеждане на среща на високо равнище а в сряда бе отворена повторно една от директните горещи линии между двете страни.
„Ние трябва да държим очакванията си на уместно ниво“, заяви главнокомандващият на американските войни в Южна Корея Винсент Брукс. Според позицията на главнокомандващия е много вероятно Пхенян да се опитва да създаде пропаст в отношенията между Вашингтон и Сеул, като и в американските връзки с Япония и Китай.
„Не можем да игнорираме тази реалност“, отбеляза Брукс. От щаба на американската армия обаче отказаха да коментират позицията на генерала.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Представители на Китай и Южна Корея ще обсъдят севернокорейската криза

AFP: Представители на Китай и Южна Корея ще обсъдят севернокорейската криза

4 Януари 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Сеул. Представители на Китай и Южна Корея ще обсъдят кризата около ядрената и ракетна програма на Пхенян, съобщава AFP, като се позовава на официални данни. Заместник министърът на външните работи на Китай ще проведе разговори в петък и събота със специалния представител на Сеул относно въпросите, засягащи Северна Корея. Срещите ще се проведат в южнокорейската столица.
Информацията е съобщена на фона на подготовките за разговори на високо равнище между Сеул и Пхенян, които имат за цел да обсъдят „въпроси от общ интерес“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сеул смята да поддържа тесни връзки със САЩ при установяването на диалог със Северна Корея

РИА Новости: Сеул смята да поддържа тесни връзки със САЩ при установяването на диалог със Северна Корея

4 Януари 2018 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Сеул. Външният министър на Южна Корея Кън Гьон Ха е завила, че страната ще поддържа тясно сътрудничество със САЩ при установяването на диалог с Пхенян, предава РИА Новости, като се позовава на данни от местни медии.
По време на среща с американския посланик в страната, Ха е отбелязала, че „както знаете, ние ще отговорим на призива за начало на преговори, подаден от Северна Корея по време на новогодишното обръщение на Ким Чен-ун. В хода на работата ние ще поддържаме тесни връзки с вас“. Първият дипломат на Сеул отбеляза още, че „тези предстоящи мащабни усилия ще изискват близко взаимодействие“.
Външният министър подчерта още, че по време на преговорите Сеул ще заяви ясно пред Пхенян, че неразделна част от тях са и разговорите за намаляване на напрежението на полуострова.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Южна Корея смятат, че Северна Корея не подготвя нови ракетни изпитания

РИА Новости: В Южна Корея смятат, че Северна Корея не подготвя нови ракетни изпитания

4 Януари 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Сеул. Военните на Южна Корея не регистрират признаци за подготовка в Северна Корея на скорошни ракетни изпитания, но не изключват възможността за провокационни действия от страна на Пхенян. Така те коментираха заявлението на постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли за това, че Северна Корея може в скоро време да проведе ново ракетно изпитание, предава РИА Новости.
„Не е регистрирана активност, на чиято основа да може да се предполага, че Северна Корея подготвя ракетна провокация в близко време“, съобщи представителя на обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея Но Че-чон. Той същевременно не изключи, че „ракетните или ядрените провокации на Северна Корея, могат да се осъществят по всяко време“.
„Южна Корея при взаимодействие със САЩ постоянно следи ситуацията“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Прес-секретарят на Белия дом даде коментар на думите на Доналд Тръмп за „ядреното копче“: „Това е факт“

The Hill: Прес-секретарят на Белия дом даде коментар на думите на Доналд Тръмп за „ядреното копче“: „Това е факт“

4 Януари 2018 | 03:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Прес-секретарят на Белия дом Сара Хъкъби Сандърс заяви, че е „факт“, че президентът на САЩ Доналд Тръмп има „по-голямо“ ядрено копче от лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, пише The Hill.
Сандърс отхвърли притесненията, че коментарът на Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, в който той се хвалеше с мощта и размерите на ядрения арсенал на САЩ, цели да сплаши Ким Чен-ун. Тръмп заяви че на бюрото в кабинета му има копче за стартирането на ядреното му оръжие.
„Не смятам, че е сплашване да застанеш зад народа си. Смятам, че е опасно да се игнорират продължаващите заплахи“, заяви Сандърс. След като журналист посочи, че президентът, всъщност няма копче за изстрелване на ядреното оръжие на своето бюро, Сандърс заяви, че той е съвсем наясно за процедурата по провеждането на ядрен удар.
„Президентът е наясно как действа процеса и какви са възможностите на САЩ. Мога да ви кажа, че те са значително по-големи от тези на Северна Корея“, увери прес-секретарят.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джо Байдън: Изказванията на Доналд Тръмп за Северна Корея показват слаба преценка

Джо Байдън: Изказванията на Доналд Тръмп за Северна Корея показват слаба преценка

4 Януари 2018 | 02:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън заяви, че скорошните коментари на президента Доналд Тръмп спрямо Северна Корея са „опасни“ и показват „слаба преценка“, предаде The Hill.
„Това показва наистина слаба преценка за президент. Особено неговите коментари в социалната мрежа „Туитър“, но не само те. Думите имат значение“, заяви Байдън. „САЩ имат роля в света и светът има очаквания към тях. Смятам, че президентът ни е твърде настъпателен, а това е опасно“, допълни той.
Според Байдън Тръмп трябва да се научи, че често думите имат последствия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният секретар на ООН приветства възобновяването на връзките между Северна и Южна Корея

ТАСС: Генералният секретар на ООН приветства възобновяването на връзките между Северна и Южна Корея

3 Януари 2018 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш приветства възобновяването на връзките между Северна и Южна Корея по специална линия и изрази надежда, че активизацията на дипломатическите усилия ще позволи постигането на ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, предава ТАСС.
Заместник-официалният представител на генералния секретар Фархан Хак заяви, че диалогът между Сеул и Пхенян „винаги е позитивно събитие“. „В тази връзка генералният секретар приветства възобновяването на междукорейската линия за връзка. Ние се надяваме, че засилването на дипломатическите инициативи ще помогне за целта Корейския полуостров да се разоръжи ядрено“, допълни той.

Агенция "Фокус" припомня:
По-рано министерството на обединението на Южна Корея съобщи, че Северна Корея е възстановила специалната линия за връзка с Южна Корея в пограничния пункт Пханмунджом и вече е влязла в контакт с представителите на Сеул.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сеул и Пхенян възстановяват важен комуникационен канал (ОБЗОР)

Сеул и Пхенян възстановяват важен комуникационен канал (ОБЗОР)

3 Януари 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Сеул/Пхенян. В сряда, 3 януари, режимът в Пхенян обяви, че ще възстанови вътрешнокорейската линия със Сеул, след като Южна Корея по-рано предложи провеждането на разговори на високо равнище в отговор на призивите на Ким Чен-ун за по-добри отношения и индикациите, че изолираната комунистическа страна може да се включи в Зимните олимпийски игри в Пьончан.

„Севернокорейската KCTV предаде, че Северът ще започне диалог със Сеул в 15.30 часа (местно време) днес (сряда – бел. р.)“, обяви говорител на Министерството на обединението в Сеул, цитиран от AFP.

По данни на информационната агенция Yonhap представители на двете страни на Корейския полуостров са провели тестов телефонен разговор – първи за последните две години. Медията уточнява, че позвъняването е направено от севернокорейски служител.

Сеул приветства обещанието на Пхенян да възстанови междуправителствената гореща линия като „много значимо“ събитие, заявявайки, че това е важна стъпка в рестартирането на отдавна блокирания диалог със северния му съсед.
„Възстановяването на горещата телефонна линия е много значимо събитие. Това създава среда, в която комуникацията ще бъде възможна по всяко време", заяви говорителят на Президентството на Южна Корея.

Решението за възстановяването на специалния комуникационен канал бе предшествано от предложение за провеждане на преговори на 9 януари, отправено от страна на южнокорейските власти към режима на Ким Чен-ун във вторник, 2 януари. Сеул предприе стъпката, след като в речта си за Нова година лидерът на Пхенян изрази готовност за започването на диалог между Севера и Юга.
„Длъжни сме да отслабим военното напрежение на Корейския полуостров и да създадем спокойна атмосфера“, подчерта в речта си Ким Чен-ун, цитиран от Deutsche Welle. Същевременно лидерът на Пхенян не пропусна да отбележи, че в този процес усилия трябва да положат и от другата страна на 38-мия паралел - разделителна линия между двете държави на Корейския полуостров.
Преговорите между Сеул и Пхенян ще се проведат в демилитаризираната зона по специалния комуникационен канал.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ отправиха предупреждения към Северна Корея срещу провеждането на нови ракетни изпитания

Reuters: САЩ отправиха предупреждения към Северна Корея срещу провеждането на нови ракетни изпитания

3 Януари 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Посланикът на САЩ при ООН Ники Хейли предупреди Северна Корея срещу провеждането на нови ракетни изпитания, подчертавайки, че Вашингтон няма да възприеме сериозно преговорите между Пхенян и Сеул, ако режимът на Ким Чен-ун не предприеме конкретни действия за отказ от ядрените си оръжия, предава Reuters.
Пред репортери американският дипломат разкри, че САЩ разполага с доклади, съгласно които Северна Корея може да подготвя ново изстрелване на ракета.
„Надявам се, че това няма да се случи. В противен случай трябва да предприемем още по-строги мерки срещу севернокорейския режим", категорична бе Хейли.
Във вторник Южна Корея предложи започването на преговори със Северна Корея следващата седмица, след като севернокорейският лидер увери в речта си за Нова година, че е „отворен за диалог" със Сеул.
В сряда режимът в Пхенян обяви, че ще възстанови вътрешнокорейската линия със Сеул, след като Южна Корея предложи провеждането на разговори на високо равнище в отговор на призивите на Ким Чен-ун за по-добри отношения и индикациите, че изолираната комунистическа страна може да се включи в Зимните олимпийски игри в Пьончан. Обещанието бе приветствано в Сеул като „много значимо“ събитие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сеул приветства възстановяването на вътрешнокорейската гореща линия като „много значимо“ събитие

AFP: Сеул приветства възстановяването на вътрешнокорейската гореща линия като „много значимо“ събитие

3 Януари 2018 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Сеул/Пхенян. Сеул приветства обещанието на Пхенян да възстанови междуправителствената гореща линия като „много значимо“ събитие, заявявайки, че това е важна стъпка в рестартирането на отдавна блокирания диалог с изолираната комунистическа държава, предава AFP.
„Възстановяването на горещата телефонна линия е много значимо. Това създава среда, в която комуникацията ще бъде възможна по всяко време", заяви говорителят на Президентството на Южна Корея.
По-рано в сряда режимът в Пхенян обяви, че ще възстанови вътрешнокорейската линия със Сеул, след като Южна Корея предложи провеждането на разговори на високо равнище в отговор на призивите на Ким Чен-ун за по-добри отношения и индикациите, че изолираната комунистическа страна може да се включи в Зимните олимпийски игри в Пьончан.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пхенян възстановява вътрешнокорейската гореща линия

AFP: Пхенян възстановява вътрешнокорейската гореща линия

3 Януари 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Сеул. В сряда режимът в Пхенян обяви, че ще възстанови вътрешнокорейската линия със Сеул, след като Южна Корея предложи провеждането на разговори на високо равнище в отговор на призивите на Ким Чен-ун за по-добри отношения и индикациите, че изолираната комунистическа страна може да се включи в Зимните олимпийски игри в Пьончан, предава AFP.
„Севернокорейската KCTV предаде, че Северът ще започне диалог със Сеул в 15.30 часа (местно време) днес (сряда – бел. р.)“, обяви говорител на Министерството на обединението в Сеул.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Санкциите срещу Северна Корея имат огромно въздействие

Доналд Тръмп: Санкциите срещу Северна Корея имат огромно въздействие

2 Януари 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Санкциите и натиска срещу Северна Корея имат „огромно въздействие“ върху изолирания режим, това е заявил американският президент Доналд Тръмп, предава AFP.
Коментарът на държавния глава е направен по повод новогодишното изявление на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, в което бе отправено предложение към Сеул за започване на преговори и намаляване на напрежението на полуострова.
„Може би това е добра новина, може би не е, ще видим“, написа още Тръмп от профила си в една от социалните мрежи.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай приветства възможността за преговори между Сеул и Пхенян

ТАСС: Китай приветства възможността за преговори между Сеул и Пхенян

2 Януари 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Пекин. Правителството на Китай приветства изразената от Южна Корея готовност за преговори с Пхенян и намерението на Северна Корея да изпрати свои спортисти на предстоящите зимни олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан, предава ТАСС.
„Ние отбелязахме изразените от ръководството на Северна и на Южна Корея позитивни сигнали за подобряването на двустранните отношения и участието на Северна Корея на Олимпийските игри. Това е положително събитие“, заяви прес-секретарят на китайското външно министерство Ген Шуан.
„Приветстваме това и подкрепяме и двете страни в намерението им да използват тази възможност и да предприемат ясни крачки за подобряване на двустранните отношения, да разведрят ситуацията на Корейския полуостров и да реализират неговото ядрено разоръжаване“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Южна Корея предложи на Северна Корея на 9 януари да проведат преговори на високо равнище

РИА Новости: Южна Корея предложи на Северна Корея на 9 януари да проведат преговори на високо равнище

2 Януари 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Сеул. Министърът на Южна Корея по въпросите на обединението Чо Мьон-гюн съобщи, че страната му предлага на Северна Корея да се проведат преговори на високо равнище на 9 януари в Пханмунджом в демилитаризираната зона между двете корейски държави, предава РИА Новости.
По-рано севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази надежда спортисти от страната да участват на Зимните олимпийски игри в Пхьончан в Южна Корея. Според Чо Мьон-гюн във връзка с това в Сеул е взето решение на Пхенян да се предложат преговори на високо равнище за подобряване на отношенията.
„Правителството предлага на 9 януари да започнат преговори между властите на високо равнище в Дома на мира в Пханмунджом“, заяви министърът. „Очакваме Северът и Югът да обсъдят както въпроса за участието на северната страна на Олимпиадата, така и другите въпроси за подобряването на двустранните отношения“, допълни той.
Междувременно и президентът на Южна Корея Мун Джей-ин приветства желанието на Ким Чен-ун да изпрати спортисти на Олимпиадата. Президентът заръча на министрите на обединението, културата и спорта „колкото се може по-скоро да подготвят вариантите за участието на севернокорейските спортисти“. На МВнР президентът възложи задачата да се консултира със съюзните държави и с международната общност по въпроса за подобряването на отношенията със Северна Корея.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.