НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ДХА: Операция за залавяне на „гюленисти” в 28 турски провинции: 16 задържани, издирват се други 44 заподозрени

ДХА: Операция за залавяне на „гюленисти” в 28 турски провинции: 16 задържани, издирват се други 44 заподозрени

31 Януари 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. По указания на Главната републиканска прокуратура в Истанбул екипи на Отдела за борба с организираната престъпност проведоха едновременни операции в 28 различни провинции по задържане общо на 60 лица, заподозрени като „гюленисти”, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Извършени за обиски и изземване на 60 адреси. Задържани са 16 лица. Продължава издирването на останалите 44 заподозрени на територията на цялата страна, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Джумхуриет": Нови чистки, разжалване на военни и закриване на медии в Турция

"Джумхуриет": Нови чистки, разжалване на военни и закриване на медии в Турция

12 Януари 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. С новия президентски декрет № 697 са отстранени общо 262 служители в държавни органи и институции, включително в Министерството на националната отбрана и в турските въоръжени сили, пише вестник ”Джумхуриет”. Това е 31-ият подобен президентски указ след опита за преврат от 15 юли 2016 год. Уволнените в министерства и държавни агенции са 214, а в армията - 48 души. От тях петима са разжалвани; един от сухопътните войски и четирима – от ВМС. Освен това с президентския декрет № 697 се извършва поредната разправа с турските медии. Към десетките закрити и заглушени средства за масово осведомяване се прибавя един ТВ канал (YEK TV) и една радиостанция (HATMAR FM), посочва още ”Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: След чистката: Турските власти възстановяват на работа над 1800 държавни служители

AFP: След чистката: Турските власти възстановяват на работа над 1800 държавни служители

12 Януари 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските власти възстановяват на работа 1823 държавни служители, след като разследването срещу тях е показало, че нямат връзки с мрежата на ФЕТО, сочена от Анкара за организатор на неуспешния преврат от 2016 г., предава AFP.
Служителите в публичния сектор бяха освободени от длъжност след обвинения, че са изтеглили кодираното приложение за съобщения Bylock, което според властите в Анкара е използвано от движението на намиращия се в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.
В края на миналата година обаче турските власти обявиха, че приложението е било изтеглено от хиляди хора без тяхното знание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: При операция на полицията в Анкара е задържан племенник на Фетхуллах Гюлен

ДХА: При операция на полицията в Анкара е задържан племенник на Фетхуллах Гюлен

6 Декември 2017 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Екипи на полицията са извършили рано тази сутрин обиски и задържания на 65 различни адреси в столицата, обитавани от 87 заподозрени членове на т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС), предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Става въпрос за „явочни квартири”, обитавани от въпросните т.нар. „гюленисти”. Задържани са общо 57 лица. Сред тях е и Салман Гюлен – племенник на Фетхуллах Гюлен, посочва още ДХА.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ватан: Изненадващ ход на Турция по делото Реза Зарраб в САЩ: Отнася въпроса до ООН

Ватан: Изненадващ ход на Турция по делото Реза Зарраб в САЩ: Отнася въпроса до ООН

1 Декември 2017 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Анкара/Ню Йорк. Анкара пренася гледаното в САК съдебно дело срещу турския бизнесмен от ирански произход Реза Зарраб на международна платформа – ще се обърне директно към ООН, информира вестник „Ватан”. Поводът и мотото на Анкара са, че „турски граждани не могат да бъдат съдени в САЩ”. Освен това турската страна посочва като основание, че „самото ембарго срещу Иран не е признато от ООН”. По този повод Анкара се готви да поведе „истинска война” за да търси „правата си” в ООН, на базата на „изконните аргументи, твърдения и интереси на Турция”, пише още „Ватан”.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Шокиращи и нелицеприятни твърдения на турския бизнесмен от ирански произход Реза Зарраб пред съда в Ню Йорк

ДХА: Шокиращи и нелицеприятни твърдения на турския бизнесмен от ирански произход Реза Зарраб пред съда в Ню Йорк

1 Декември 2017 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Скандалният бизнесмен, банкер и търговец на злато Реза Зарраб – иранец с турско гражданство, направи шокиращи твърдения пред федералния съд в Южния район на Ню Йорк, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Знаковото съдебно дело продължава с участието и изслушването на Реза Зарраб – вече преминал в качеството на свидетел (а не както бе досега – на обвиняем); както и на бившия зам.-гуверньор на държавната турска Халкбанк - Мехмет Хакан Атила, той в качеството на обвиняем. С разрешение на съдията по делото Ричард Берман, Реза Зарраб се яви с съдебната зала с цивилно облекло.

Самият той оповести, че понастоящем е арестант под специалния надзор на ФБР. Запитан защо е така, Реза Зарраб поясни: „Заради заплахите, които получих; от съображения за сигурност.”.

Реза Зарраб бе попитан от съдията дали всичките представени като доказателства от прокуратурата телефонни записи и електронна поща са истински и дали става въпрос за негови лични разговори и кореспонденция. Отговорът му бе лаконичен: „Да, съдържанието е вярно; разговорите и написаното са мои.”.

По-нататък Реза Зарраб разказа, че е извършвал посредничество в търговията на петрол, газ и злато на турската държавна Халкбанк с Иран. Поясни, че други две пак държавни турски банки – Зираат банкасъ (има офис и в центъра на София – бел. на „Фокус”) и Вакъфбанк (банката на фондациите в Турция – бел. на „Фокус”), също са искали да се „включат като посредници в тази работа”.
„В онзи период въпросните Зираат банкасъ и Вакъфбанк силно настояваха за посредничество в Иранските работи. Разговарях по въпроса с бившия министър на икономиката Зафер Чаглаян (в САЩ същият има издадена заповед за арест заради пробив на ембаргото над Иран; обвинителният акт срещу него е в обем от 54 страници; документирани са получени от него подкупи – 28 пъти в общ размер на 52 млн. ЩД – бел. на „Фокус”). Щеше да ме насочи и към тези банки и щяхме заедно да работим и с тези банки. По-късно Зафер Чаглаян ми каза, че е получил разрешение и за въпросните банки те да бъдат включени в търговията с Иран.”. В показанията си по тази тема Реза Зарраб споменава и името лично на президента (тогава – министър-председател) Реджеп Тайип Ердоган.

Впоследствие Реза Зарраб разказва как и кога е участвал лично в различни срещи и съвещания с ирански представители на петролния бизнес, на които са присъствали бившият министър на икономиката Зафер Чаглаян, бившият гуверньор на Халкбанк Сюлейман Аслан и арестуваният и съден в САЩ бивш зам.-гуверньор на тази банка Хакан Атила. По този повод на зададен въпрос споменава и пикантни подробности: „Веднъж се наложи да отидем от Шведския хотел до централата на Халкбанк. Трафикът обаче бе ужасен. Обадих се на тогавашния шеф на трафик полицията в Истанбул Мурат Шенгюн. Поисках от него да ми осигури „лента за сигурност”, нещо като „зелен коридор”. И той го направи.”.

По-нататък в показанията си Реза Зарраб разказва за срещите си гуверньора на Халкбанк Сюлейман Аслан, по врене на които последният е споделял пред него, че е поема много голям риск; че има силни опасения и страхове; че иска да си гарантира бъдещето. „Каза ми: министърът на икономиката Зафер Чаглаян дава указания, но цялата тежест пада върху мен. Обясни ми, че това, което правим, е в полезрението на американците; както и че постоянно получава предупреждение в това отношение. Оплакваше се, че е притеснен за собственото си бъдеще. Искаше и той да получи своя пай от тази работа, да получи пари. Казах му, че ще помисля по въпроса. След като получих одобрение от министъра Зафер Чаглаян, започнах да давам рушвети и на Сюлейман Аслан. По време на разговор със служител в моята фирма (Абдуллах Хапани) разказах за срещите си със Сюлейман Аслан и уточних: „Той също ни е „Батко””. На въпрос на прокурора по делото кой е „Баткото”, Реза Зарраб отговаря: „Също като Зафер Чаглаян и този искаше пари. Искаше част от размера на печалбата. Казах му, че всичко ще оправим помежду ни.”.

В заключение Реза Зарраб декларира, че извън Сюлейман Аслан от Халкбанк, на никой друг не е давал подкупи. На въпрос на прокурора защо не е давал подкупи на никой друг служител в Халкбанк, Реза Зарраб отговаря чистосърдечно: „Аз давах рушвети на министъра на икономиката на Република Турция; давах рушвети на гуверньора на държавната Халкбанк. Просто нямаше нужда да давам подкупи на който и да е друг.”.

Агенция „Фокус” припомня:

На 27-28 ноември бяха избрани съдебните заседатели по знаковото дело в съда в Южния район на Ню Йорк. Самото дело първоначално бе промотирано в американските медии като „САЩ срещу Реза Зарраб”, а на сегашния нов етап вече е преименувано като „САЩ срещу Хакан Атила” (разбирай – срещу турска държавна банка; лично срещу турския президент Ердоган; в крайна сметка – срещу сегашната държава Турция).

Не случайна и показателна е и самата реакция и подход на съдията Ричард Берман. Предвид и самата съдебна система в САЩ, той раздаде преди началото на съдебните заседания на всеки член на журито дълъг списък от 9 страници, озаглавен „Познавате ли тези лица и институции?. Очевидно – да им заостри вниманието и предварително да се осведомят, за да бъдат компетентни.

Сред имената на турски политици и държавници фигурират:

- Реджеп Тайип Ердоган – като сегашен президент и бивш премиер;
- Берат Албайрак – зет на Ердоган и сегашен министър на енергетиката (преди няколко месеца посети България за да срещне лично с нашия премер Бойко Борисов – бел. на „Фокус”);
- Ефкат Ала – бивш министър на вътрешните работи, но в списъка се визира като бивш главен съветник на Ердоган като премиер;
- Егемен Багъш – бивш министър по европейските въпроси и главен преговарящ на Турция с ЕС (документирано получил на три пъти подкупи с общ размер 1,5 млн. ЩД, включително и за протекция на въпросния Реза Зарраб);
- Муаммер Гюлер – бивш министър на вътрешните работи – написал лична препоръка за даване на турско гражданство и пълна закрила пак на Реза Зарраб (като подплата - получени на 10 пъти подкупи общо за 10 млн. ЩД);
- Али Бабаджан – бивш министър и вицепремиер в доста от правителствата на Ердоган.

В раздела за банките фигурират имената на германски, американски, арабски и ирански банки. От турските банки изрично са посочени Актифбанк, Халкбанк и Зираат банкасъ.

В раздела за държави и институции са посочени:
-Дубай;
-ОАЕ;
-Иран;
-прословутата „Капалъ чаршъ” в Истанбул;
-хотел „Конрад” в Истанбул и т.н. и т.н.Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турският търговец на злато, обвинен в пране на пари за Иран, уличи Ердоган в схемата

Reuters: Турският търговец на злато, обвинен в пране на пари за Иран, уличи Ердоган в схемата

1 Декември 2017 | 02:12 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Турският търговец на злато Реза Зараб с ирански произход, обвинен в организирането на схема за заобикаляна на наложените от САЩ санкции срещу Иран, каза пред съда в Ню Йорк, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично е дал разрешение за транзакциите, предаде Reuters.
Зараб сътрудничи с американските прокурори по криминалното дело срещу изпълнителния директор на турска банка, обвинен в участие в схемата за пране на пари. По време на преводите Ердоган е заемал поста на министър председател на Турция.
Пред съда Зараб каза, че е научил от Зафер Чаглаян, който тогава е бил министър на икономиката, че транзакциите са били одобрени от Ердоган и тогавашният министър, отговарящ за държавната хазна, Али Бабаджан.
По-рано турският президент заяви, че Турция не нарушава санкциите на САЩ. Говорител на правителството на Ердоган определи случая като „конспирация срещу Турция“.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Турция не е нарушавала санкциите срещу Иран

Реджеп Таийп Ердоган: Турция не е нарушавала санкциите срещу Иран

30 Ноември 2017 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че Турция е водила политика съобразена със законите по отношение на енергийната търговия с Иран и не е нарушила никакви санкции. Това изказване на турския държавен глава е част от резките критики на Анкара към текущото дело в Ню Йорк срещу търговеца на злато от турско-ирански произход Реза Зарраб, пише турското издание Hurryiet.
“Ние имаме търговски и енергийни връзки с Иран. Не сме нарушавали санкциите (срещу Иран). Каквато и да е присъдата, ние действахме правилно. Никога не сме се ангажирали пред САЩ (за енергийните връзки с Иран)“, е заявил Ердоган, пред високопоставени членове на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, по време на партийна среща при закрити врата на 30 ноември, според информация на изданието от неназовани източници.
„Светът не се върти около САЩ. Ние имаме търговски и енергийни връзки и с Иран“, е подчертал турският лидер.
Срещата е проведена във връзка с течащо дело срещу Хакан Атила, бивш високопоставен служител на турската „Халкбанк“, който е обвинен в заобикаляне на американските санкции срещу Иран, защото, според обвинението, е закупувал газ, заплащайки със злато, в схема оперирана от Зарраб. Той е започнал да съдейства на американското обвинение на 29 ноември и е дал показания за начина, по който се е осъществявало заобикалянето на санкциите, а освен това е направил разкрития за раздадени подкупи на лица от турското правителство.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ловът на гюленисти в Турция – издадени са заповеди за арест на още 360 души, повечето от които - военни

Anadolu Agency: Ловът на гюленисти в Турция – издадени са заповеди за арест на още 360 души, повечето от които - военни

29 Ноември 2017 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В сряда Прокуратурата на Истанбул издаде заповеди за арест на 360 лица, заподозрени за членство в мрежата на Фетхуллах Гюлен (ФЕТО), предава Anadolu Agency.
Говорейки при условието на анонимност, източник от съдебните кръгове поясни, че заповедите са насочени към военен персонал от 49 провинции на страната. Пояснява се, че 27 от 333 заподозрени военни са „имами“, т.е. високопоставени фигури във ФЕТО, отговаряли за координацията с въоръжените сили. От тях 216 са на активна служба.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: В Турция са издадени 85 нови заповеди за арест на предполагаеми гюленисти

Anadolu Agency: В Турция са издадени 85 нови заповеди за арест на предполагаеми гюленисти

28 Ноември 2017 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Като част от разследването на гюленистката организация (ФЕТО) в Турция са издадени заповеди за арест на 85 души, 10 от които – адвокати, предава Anadolu Agency.
В изявление на Прокуратурата в Анкара се пояснява, че останалите 75 лица са студенти, обвинени в получаването на документи от изпит на полицейска академия. В разпространения текст се пояснява, че 10 от тях вече са били арестувани в рамките на операция, проведена на територията на 30 провинции.
Петима от заподозрените адвокати, свързани с ФЕТО, са обвинени в използването на ByLock, кодирано приложение за съобщения за смартфони, използвано от членове на гюленистката преди и по време на опита за държавен преврат от лятото на 2016 г. Шестима адвокати вече са арестувани, уточняват властите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турската разузнавателна служба е заловила в Судан високопоставен член на ФЕТО

Daily Sabah: Турската разузнавателна служба е заловила в Судан високопоставен член на ФЕТО

27 Ноември 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Високопоставен член на гюленистката организация (ФЕТО) е заловен от Турската разузнавателна служба (MIT) в съвместна операция със суданските служби, съобщава вестник Daily Sabah.
Съгласно разпространената информация, мъжът е задържан на територията на Судан на основание заповед за арест за „лидерство на въоръжена терористична групировка“. След операцията заподозреният е прехвърлен в Турция.
Уточнява се, че задържаният е отговарял за финансирането на ФЕТО, сочена от Анкара като отговорна за неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Съдебен процес, обтегнал отношенията между Турция и САЩ още преди началото си, стартира следващата седмица в Ню Йорк

Reuters: Съдебен процес, обтегнал отношенията между Турция и САЩ още преди началото си, стартира следващата седмица в Ню Йорк

26 Ноември 2017 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съдебен процес, обтегнал отношенията между Турция и САЩ още преди началото си, стартира следващата седмица в Ню Йорк, предаде Reuters. Съдът ще гледа делото срещу Реза Зараб – търговец на злато с турско и иранско гражданство, който е обвинен в организирането на схема за заобикаляне на наложените от САЩ санкции срещу Иран.
Зараб и още осем души, включително бивш министър на икономиката на Турция и трима членове на борда на директорите на държавната Халкбанк, са обвинени в участие в транзакции на стойност стотици милиони долари за иранското правителство и ирански компании през периода от 2010 до 2015 г.
Само Зараб и Мехмед Хакан Атила бяха задържани от американските власти във връзка със случая.
Бившият министър Зафер Чаглаян, който в момента се намира в Турция, е обвинен също в получаването на подкупи в размер на десетки милиони долари в рамките на схемата. Турското правителство заяви, че той е действал в рамките на турското и международното законодателство.
Чаглаян, Зараб и Атила отхвърлят повдигнатите срещу тях обвинения.
Според кабинета на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, случаят е изфабрикуван и е политически мотивиран.
Обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон се отразиха и на настроенията на инвеститорите спрямо Турция.

Превод и редакция: Калина Жекова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция връчи сметка на Фетхуллах Гюлен за щетите, понесени от страната в нощта на опита за държавен преврат

Hurriyet: Турция връчи сметка на Фетхуллах Гюлен за щетите, понесени от страната в нощта на опита за държавен преврат

24 Ноември 2017 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съдът в Анкара е изпратил сметка в размер на 19 милиона турски лири на живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара като отговорен за организирането на опита за държавен преврат от миналото лято, съобщава вестник Hurriyet. Сумата, изискана от проповедника, е за преодоляване на щетите, които сградата на парламента понесе в нощта на пуча от 15 юли 2016 г.
Документът е изпратен до адреса на Гюлен в американския щат Пенсилвания, с което се дава старт на изпълнително дело за събиране на дълга.
Парламентът съди общо 124 души за щетите в сградата на законодателния орган в Анкара, оценени на общо 19,4 млн. турски лири. Процесът е задвижен след изпращане на съответните уведомления до страните. Тъй като Гюлен живее в САЩ, съответният документ е изпратен до посолството на Турция в САЩ, което от своя страна ще го предаде на Министерството на правосъдието в страната. За да започне съдебното дело, всички известия трябва да бъдат връчени на обвиняемите, които имат една седмица, за да оспорят известието за дълга.
„Нашите искания, очаквания и настоявания за това Гюлен да бъде предаден на независимата и безпристрастна съдебна система, продължават. Право на турската общественост е да очаква това, в съответствие с международните конвенции и с двустранните споразумения. Когато не се предприемат необходимите стъпки в това отношение, това означава защита на виновния", подчерта турският правосъден министър Абдулхамит Гюл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турската прокуратура възбуди разследване срещу двама американски юристи

Daily Sabah: Турската прокуратура възбуди разследване срещу двама американски юристи

18 Ноември 2017 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската прокуратура възбуди разследване срещу бивши и настоящи американски прокурори, замесени в делото срещу турско-иранския търговец на злато Реза Зараб и други турски граждани в Ню Йорк, пише турското издание Daily Sabah.
Прокуратурата в Истанбул е предявила обвинения срещу бившия американски прокурор Прийт Барара и настоящият Йоон Ким за неправомерно използване на стари документи по делото на Зараб, който е съден в Ню Йорк за това, че е заобиколил американските санкции срещу Иран.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция заяви, че гюленистите стоят зад делото срещу турски бизнесмен

Reuters: Турция заяви, че гюленистите стоят зад делото срещу турски бизнесмен

17 Ноември 2017 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делото, което се разглежда в САЩ срещу търговец на злато с турско-ирански произход, обвинен за нарушаване на американските санкции срещу Иран, се базира на доказателства, изфабрикувани от мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за миналогодишния опит за военен преврат. Това заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от Reuters. По думите му, случаят срещу Реза Зараб показва мащаба на инфилтрация на последователите на Гюлен в американските държавни институции, включително в правосъдието и чуждестранните медии.
Делото усложни и без друго напрегнатите отношения между САЩ и Турция - и двете членки в НАТО.
Прокурори в САЩ повдигнаха обвинения срещу заможния Зараб, за организирането на схема за пране на милиони долари за иранското правителство и ирански компании в периода от 2010 до 2015 г., целяща избягване на санкциите на САЩ срещу Иран.
Обвинения по случая са повдигнати срещу девет души, но Зараб и банкер от турската Halkbank са единствените задържани под стража. Делото ще се гледа на 27 ноември. И двамата ще пледират невинни.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловът на гюленисти в Турция: Издадени са заповеди за арест на 42-ма служители на Университета „Мармара“ в Истанбул

Ловът на гюленисти в Турция: Издадени са заповеди за арест на 42-ма служители на Университета „Мармара“ в Истанбул

17 Ноември 2017 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Истнабул. Най-малко 22-ма души служители в Университета „Мармара“ в Истанбул, са задържани във връзка с разследването на миналогодишния опит за държавен преврат в Турция, съобщава вестник Hurriyet.
Съгласно разпространената информация, Прокуратурата е издала заповеди за арест на общо 42-ма души, заподозрени в участие в неуспешния пуч от лятото на 2016 г. Не се уточнява дали сред тях има преподаватели.
Анкара обвинява за организирането му базирания в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: В Турция са задържани най-малко 60 бивши полицейски служители, заподозрени във връзки с гюленистката мрежа

Daily Sabah: В Турция са задържани най-малко 60 бивши полицейски служители, заподозрени във връзки с гюленистката мрежа

16 Ноември 2017 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 60 бивши полицейски служители, включително на високи постове, са задържани в Турция в четвъртък заради предполагаеми връзки с гюленистката мрежа (ФЕТО), сочена от Анкара като оркестратор на миналогодишния опит за държавен преврат, съобщава вестник Daily Sabah, като се позовава на източник от силите за сигурност.
Операцията е стартирана, след като главната прокуратура в Анкара е издала заповеди за арест на 108 бивши или пенсионирани полицейски служители. Правоохранителните органи са арестували 60 от тях в рамките на едновременни акции на територията на 30 провинции.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловът на гюленисти в Турция – арестувани са над 50 нови заподозрени за връзки с Фетхуллах Гюлен

Ловът на гюленисти в Турция – арестувани са над 50 нови заподозрени за връзки с Фетхуллах Гюлен

15 Ноември 2017 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. В рамките на операция, проведена в сряда на територията на страната, турските сили за сигурност са арестували най-малко 52-ма заподозрени за връзки с мрежата на Фетхуллах Гюлен, предава Anadolu Agency.
Сред тях има 18 военни офицери, които са задържани след акции в общо 20 провинции в Турция. Издадени са заповеди за арест на 34 заподозрени, включително лейтентат на служба и трима бивши лейтенанти, а също 28 сержанти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: На летище Ататюрк в Истанбул е задържан е известен турски бизнесмен

ДХА: На летище Ататюрк в Истанбул е задържан е известен турски бизнесмен

19 Октомври 2017 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Известният турски бизнесмен Осман Кавала е задържан на летище Ататюрк в рамките на разследване, водено от Републиканската главна прокуратура в Истанбул, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Стана известно, че това е станало при завръщането му от град Газиантеп, Югоизточен Анадол. Там Осман Кимвала е присъствал на представянето на проект, планиран заедно с германския Гьоте институт, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.