НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Върховна касационна прокуратура започва проверка на предоставена концесия в Национален парк „Пирин” по сигнал на ПП „Зелените”

Върховна касационна прокуратура започва проверка на предоставена концесия в Национален парк „Пирин” по сигнал на ПП „Зелените”

7 Март 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. На 26 февруари 2018 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Политическа партия „Зелените“, в който са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк „Пирин”. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. Иска се извършване на проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен“ АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там. Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между „Юлен” АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет.
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършване на лична проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура предвид съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.
Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Протестите срещу втори лифт в Банско са политически  - голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират

Министър Нено Димов: Протестите срещу втори лифт в Банско са политически - голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират

26 Януари 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Протестите срещу втори лифт в Банско са политически - голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Законността е следната - изменението на плана на Национален парк „Пирин“ дава възможност да се правят инвестиционни намерения и нищо друго. Това е режим и до тук е спазен законът. Следва да бъде направен специализиран устройствен план, който да подлежи на екологична оценка и оценка на съответствието и, ако има инвестиционни намерения, те подлежат на Закона за въздействие върху околната среда. Тоест цялата последователност на законодателството в рамките на околната среда трябва да бъде спазено, на този етап единственото, което е променено е режимът“, обясни министър Димов. Според него протестът срещу втория лифт в Банско е политически. „Той от самото начало беше политически. В нито един момент не е бил друг. Голяма част от хората, които протестират вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират, защото нека да сме наясно – не става въпрос за 48% строителство, става въпрос за 2%, които и в момента са зона за спорт и в които може да се прави спортна инфраструктура. Така че това са 2%, а самият лифт ще бъде нищожен процент от тези 2. Изобщо не можем да говорим в тази посока“, посочи още министър Димов. „Лидерите на тези протести на практика са политически партии, които не успяха да влязат в парламента и кандидати за народни представители, които получаваха по 20-30 гласа, но които през всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват тези и решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия, не само през плановете за управление, но и през Закона за горите например“, отбеляза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отново потвърди позицията си, че втори лифт на Банско ще има, но природата няма да бъде засегната (ОБЗОР)

Правителството отново потвърди позицията си, че втори лифт на Банско ще има, но природата няма да бъде засегната (ОБЗОР)

18 Януари 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
София. На фона на протестите в 27 града в България и чужбина срещу изграждането на втори лифт в Банско, премиерът Бойко Борисов обяви сегашното правителство за „най-зеленото“ и застана зад решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 г. С него бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк. Протестиращите настояват за отмяна на решението, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.
В началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов заяви, че в сряда в европарламента в Страсбург е имало много доброжелателни хора, които са изразили своята подкрепа по казуса. „Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят нашите приятели и в България, и в чужбина, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътят, да се осолява и да гинат други дървета“, коментира премиерът във връзка с изграждането на втори лифт в Банско.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов за пореден път обясни, че при всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк „Пирин“, е само спортна инфраструктура. „Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк „Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, заяви Димов. По думите му строителството, което може да бъде, е изграждане на ски съоръжение. „Основно говорим за втория кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта там“, добави той. Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда. Нено Димов подчерта, че ще бъде направен преглед и на дърветата около пътя, тъй като там вероятно също има ефект от този трафик, който стига, за да се качат колите и скиорите.
Вицепремиерът Валери Симеонов също коментира темата, като подчерта, че съвсем отговорно са взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокарат. „Не има ефект от движението, а има една просека унищожени дървета, която е по-голяма от евентуалната бъдеща, която ще се прави за новия лифт. Ще се прави един единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен“, подчерта Симеонов. По думите му екологията е от първостепенна важност за всички тях, но от друга страна трябва да дадат възможност и на зимния туризъм, специално в този курорт, за да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите. Вицепремиерът уточни, че за втория лифт на Банско имат и пълното съгласие и идеен проект от страна на инвеститора, на концесионера, изцяло в рамките на решението, което са взели.
Премиерът Бойко Борисов допълни, че мисли, че спокойно Симеонов може да се срещне с екозащитниците, за да говори с тях. „Това е нашата позиция – много точна, много ясна, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да намалим замърсяването от пътя, на който всички сте били и знаете какво е“, коментира още Бойко Борисов.
Въпреки изказаните тези от правителството, граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург излязоха на протест в защита на Национален парк „Пирин“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

18 Януари 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат в 18.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В още един град от област – Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Там хората ще се съберат от 17.30 часа пред беседката в градската градина.
Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк Пирин, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

17 Януари 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат на 18 януари в 18.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В още един град от област Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Там хората ще се съберат от 17.30 часа пред беседката в градската градина.
Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк „Пирин“, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестът под надслов „Аз искам да карам ски в България“ затвори движението по пл. "Александър Невски"

София: Протестът под надслов „Аз искам да карам ски в България“ затвори движението по пл. "Александър Невски"

11 Януари 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
София. Протестът под надслов „Аз искам да карам ски в България“ затвори движението по пл. "Александър Невски", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Стотици протестиращи от Благоевградска област и хора от цялата страна, които поддържат изграждането на втори лифт в Банско се събраха на площад "Александър Невски". Протестиращите изказаха своята благодарност на министър-председателя Бойко Борисов и на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, затова, че са дали възможност на България да покаже своя потенциал в ски туризма. По покана на организаторите вицепремиерът Валери Симеонов също се включи в протеста.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Банско Георги Икономов: През всички тези години една малка група псевдо еколози пречи за модернизирането на България

Кметът на Банско Георги Икономов: През всички тези години една малка група псевдо еколози пречи за модернизирането на България

11 Януари 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
София. През всички тези години една малка група псевдо еколози пречи за модернизирането на България. Това каза пред журналисти кметът на Банско Георги Икономов по време на протест под надслов "Аз иска да карам ски в България", който се провежда в София, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Изграждането на втори лифт е нещо, което не е важно само за Банско, а е важно за цяла България, защото за добро или лошо Банско в момента е лицето на зимните спортове у нас. След две седмици в града ще има световна купа по сноуборд, а през следващите три години - световни купи по ски за мъже и жени. Чрез това, което прави Банско за зимните спортове, се рекламира цяла България като зимна ски дестинация. Така че това е едно изключително важно решение за цялото българско общество. През всички тези години ни пречеше една малка група псевдо еколози, които години наред пречат на модернизирането на България. Всички хора, които сме тук, искаме да се опълчим срещу "зелените" лъжи, защото те продължават всеки ден да манипулират общественото мнение. Това трябва да спре. Хората, които сме днес тук и които работим и живеем в Пирин, сме истинските изразители на зелената идея. Изразяваме своята категорична подкрепа за правителството и за решението, което взе за промяна в плана на управление, защото то е правилно", каза той и обясни, че на протеста днес са кметовете на Гоце Делчев, на Благоевград, на Струмяни и др. "Малко са каузите, които подкрепят кметове от различни политически партии", коментира още Икономов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Стотици граждани са се събрали на протест под надслов „Аз искам да карам ски в България“

София: Стотици граждани са се събрали на протест под надслов „Аз искам да карам ски в България“

11 Януари 2018 | 18:03 | Агенция "Фокус"
София. Стотици граждани са се събрали в София на протест под надслов „Аз искам да карам ски в България“, организиран от сдружение „Бъдеще за Банско“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В протеста участват жители от всички общини на Благоевградска област, както и хора от цялата страна, които са изявили подкрепа за изграждането на втори лифт в Банско. Протестното шествие тръгва от ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша" в посока Министерски съвет до площад "Александър Невски". Протестиращите носят плакати, които гласят: "Не стойте на "Орлов мост", елате ни на гости". Полицейското присъствие в района е засилено.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев: Искам да изразя пълната си подкрепа за изграждане на втора кабинка в Банско

Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев: Искам да изразя пълната си подкрепа за изграждане на втора кабинка в Банско

11 Януари 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Искам да изразя пълната си подкрепа за изграждане на втора кабинка в Банско. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Владимир Москов, кмет на Община Гоце Делчев. „Това е един жизнено важен проект за Благоевградска област. Тук говоря за развитие на икономика, туризъм и за работа. Не трябва да изпускаме този проект да не бъде реализиран и трябва да стартираме работа по него. Трябва да се спре с политизирането на казуса и улицата да не решава проблема, а експертите да говорят и да предложат решението, с което да се стартира и да се запази природата и гората на Банско“, коментира Москов.
По думите му има достатъчно екологични изисквания, които са определени от законите. Той подчерта, че с този проект няма да се наруши екологичното равновесие на територията на Пирин и страната. „Сега трябва да говорят експерти, а не политици и хора, които по една или друга причина се опитват да спекулират с този жизнено важен проект за област Благоевград. Трябва да се даде стимул за развитието на зимния туризъм, защото това е важно за България, Банско, Пампорово, Витоша, Боровец. Европа иска да кара ски при нас. Тези дадености от природата, трябва да ги използваме“, каза още Москов.
Лора КАЛЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Банско:  Изграждането на втора кабинка ще бъде сред основните акценти за 2018 година

Георги Икономов, кмет на Банско: Изграждането на втора кабинка ще бъде сред основните акценти за 2018 година

11 Януари 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Банско. Изграждането на втора кабинка ще бъде сред основните акценти за Община Банско през 2018 година. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Георги Икономов, кмет на Банско. „Трябва да преминем през всички процедури, които са изключително сложни и тежки, така че да вървим напред до получване на разрешеително за строеж“, заяви Икономов. По думите му приключването на улица „Гоце Делчев“ – трети последен етап, е също сред приоритетите.
„Продължаваме строителството на улица „Пирин“ над църквата. Вие знаете, че там правим една пешеходна улица. Предвидели сме да изградим нова детска градина, а това ще се случи благодарение на Министерски съвет, които отпуснаха целево средства за изграждане на нова детска градина, която ще бъде с капацитет 80 деца или четири групи по 20 деца“, посочи Икономов. По думите му ще бъдат направени подпорни стени в една част от река Глазне, където има липса на такива.
„Там имаме и проект за околовръстна улица, така че това са основните инфраструктурни проекти, които ще направим през годината. Очакваме подписване на договорите по програмите за селските райони, които включват рехабилитация на три улици в Банско и една в Добринище. Доста наситена ще бъде Инвестиционната програма на общината. Това обаче са много по- лесни неща след като водният цикъл мина и след като подземната структура вече е подновена и реновираната, това отгоре се прави много по лесно“, каза Иконмов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки: Трябва да бъде изграден втори лифт в Банско, ако искаме да развиваме зимен туризъм у нас

Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки: Трябва да бъде изграден втори лифт в Банско, ако искаме да развиваме зимен туризъм у нас

9 Януари 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Трябва да бъде изграден втори лифт в Банско, ако искаме да развиваме зимен туризъм у нас. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки от Благоевград, във връзка с казуса „Банско“ и изграждането на втори кабинков лифт в курортния град. Според нея ситуацията с големите опашки, които се наблюдават в момента, е абсолютно мъчение за туристите.
„Не е нормално да отидеш на ски и да чакаш 1-2 часа, за да се качиш на лифта, за да можеш да се спуснеш за 30 минути. Не знам каква точно е причината процесът с изграждането на втората кабинка в курорта да се стопира непрестанно, но, ако еколозите ги смущава това, че ще се наруши природата, то нека видят какво е в Алпите. Аз лично съм била в Дахщайн, където има ужасно много писти. Може би по-важното от екологична гледна точка е да се грижим за чистота на планината – да няма боклуци, да има добър достъп и прочие“, каза още Чимева. По думите ѝ има хиляди неща, които могат да се направят, за да се съхрани природата.
„Моето мнение е, че вторият кабинков лифт няма да навреди на природата. Още повече, че, ако искаме да развиваме зимен туризъм у нас и по-специално - в Банско, трябва да се абстрахираме от интересите на големи и малки инвеститори, еколозите, "сините", "червените" и така нататък. Крайно необходимо е да създадем добри условия за развитието на този вид туризъм“, допълни Чимева. Тя коментира още, че ако не се направи нещо за подобряването на спортната инфраструктура в Банско, има сериозна опасност много от хотелските бази в курорта и близките населени места да останат празни за в бъдеще.
"Не бива да се допуска спирането на развитието на туризма в Банско и региона, заради отсичането на няколко дървета", посочи Здравка Чимева. Според експерта по туризъм проблемът с незаконната сеч в страна е много по-сериозен и именно на него трябва да се обърне внимание, защото се унищожават огромни количества дървета. „При нас проблемът е, че ние сме „модерни“ и твърде крайни. Като се каже, че трябва да се пази природата, нещата се разбират някак странно. Моите наблюдения са, че всъщност ние не си пазим природата, дори напротив. Вижте колко много боклуци има навсякъде. Ние просто нямаме култура на чистото. Вижте например в Благоевград колко димящи кофи за боклук има, тъй като някой е решил, че там трябва да изхвърли остатъците от печката, с която се отоплява. Погледнете реките, в какво състояние са. Това са нещата, които трябва да ни вълнуват по отношение пазенето на околната среда, а не, че ще се изрежат няколко дървета“, каза още Чимева.
Тя подчерта, че не е специалист в тази област, но не мисли, че трябва да се допуска за сметка на една просека да се спира развитието на туризма. „Вижте например колко незаконни сечища има. В тези случаи, къде са еколозите? Къде са защитниците на природата? Мисля, че трябва най-сетне проблемът да се реши глобално. Природата е около нас, на всяка крачка, природата е нашият въздух. Природата, това сме ние. Задължително е да я пазим и да се отговорни спрямо нея, а не само да вдигаме шум“, заяви Чимева. Тя изрази надежда, че в скоро време ще бъде намерено решение на проблема.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Банско: В момента се изготвят планове за регулация на вече усвоени и застроени територии

Георги Икономов, кмет на Банско: В момента се изготвят планове за регулация на вече усвоени и застроени територии

5 Януари 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Банско. В момента се изготвят планове за регулация на вече усвоени и застроени територии. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. „По повод тиражираните неверни твърдения за нов бум на строителство в град Банско, уточняваме следното, че през 2012г. Община Банско започва процедура по изготвяне на Общ устройствен план на Общината (ОУПО). В процеса на проучване и изготвяне на Плана, се установява, че в годините между 2004 – 2010г. извънрегулационните граници на Банско са урбанизирани и са застроени големи територии от местностите Гуровица, Свети Иван, Грамадето, Кошерината, Карантията, Средореко, Асаница и Герачни улици. Като предвиждане в ОУПО се залага изработването на ПУП-ПРЗ (Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване), с който да се урегулират застроените с индивидуални ПУП-ове територии и да се изгради необходимата техническа инфраструктура и транспортни връзки между тях и стария град“, каза Икономов. По думите му в последствие през 2014г. се възлага изработването на ПУП-ПРЗ за Селищни образувания на гр. Банско, който следва стриктно предвижданията на проекта на ОУПО и в който те са определени с устройствена зона „Ок“ – „за курорт“. В последствие ОУПО минава необходимите съгласувания, като е изготвена и приета Екологична оценка (ЕО) и влиза в сила с Решение №305 от Протокол №18/28.12.2016г. на Общински съвет – Банско. С проекта за ПУП-ПРЗ за селищни образувания в землището на гр.Банско се обхваща обща площ от 1894 дка. Към днешна дата 55,6% (1054дка) от площите са застроени със жилищни сгради и сгради за обществено обслужващи дейности. Едва около 34% (644дка) са земеделски територии. „Проектът за ПУП–ПРЗ предвижда урегулиране на цялата територия, което обхваща основно застроени земи, с цел осигуряване на транспортна и техническа инфраструктура за обслужването им. Разработката не обхваща територии извън предвидените в ОУПО, не засяга територии на НП „Пирин“, предвижда буферни зони по границите с Парка и не е пряко свързана с инвестиционни намерения за бъдещи спортни съоръжения“, каза Икономов. По думите му около 20% от незастроената територия е предвидена за изграждане на озеленяване, паркове, градини, транспорт и комуникации. Предвиждането на предварителния проект (в процес на съгласуване) е урбанизиране на земеделските територии, които са разположени между вече застроени земи, като новите територии, отредени за жилищно застрояване и обществено обслужване са 382 дка от общо 1894 дка, обхванати от разработката. Това са основно земеделски земи, намиращи се между вече урбанизирани терени и до които вече е осигурена техническа инфраструктура. Предварителния проект за ПУП-ПРЗ е предаден и обявен преди влизане в сила на ОУПО. Окончателният проект се разработва съгласно вече одобрените правила за прилагане на ОУПО, от което ще се появи разлика в прогнозните стойности за бъдещото застрояване. Градоустройствените показатели на новообразуваните УПИ са намалени с около 2 пъти от тези на вече застроените имоти, като съгласно ОУПО те са Плътност на застрояване 30%, Кинт 0.9, Мин. озеленяване 50% и Максимална височина 10м (3ет.), задължително е осигуряването на паркоместа за посетителите в границите на имота.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът на Банско Георги Икономов свиква брифинг на тема „Истината за градоустройството и градската среда на курортния град“

Благоевград: Кметът на Банско Георги Икономов свиква брифинг на тема „Истината за градоустройството и градската среда на курортния град“

5 Януари 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Банско. Кметът на Банско Георги Икономов свиква брифинг от 16.00 в сградата на общинската администрация. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Темата е „Истината за градоустройството и градската среда на курортния град“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Заради протеста срещу строежа в НП „Пирин“ движението по Орлов мост е спряно

София: Заради протеста срещу строежа в НП „Пирин“ движението по Орлов мост е спряно

4 Януари 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Заради протеста срещу строежа в НП „Пирин“ движението по Орлов мост е спряно. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Столична община. Част от градския транспорт се отклонява по бул. „Драган Цанков“, а останалите се отбиват по бул. „Васил Левски“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Приключи протестът на главен път Е-79 край Симитли

Благоевград: Приключи протестът на главен път Е-79 край Симитли

4 Януари 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Симитли. Приключи протестът на жителите на Банско и общините от областта. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Русков, от Сдружение „Бъдеще за Община Баснко“. По думите му протестът на главен път Е-79 е продължил час и 10 минути. Като на място са се събрали около 2000 души. Той определи, че това е най-масовият протест, който е провеждан до този момент в подкрепа на втората кабина в Банско. Русков каза, че на 11 януари ще бъде проведен хепънинг в София. Поради блокадата на главен път Е-79 се образуваха колони от автомобили и в двете посоки.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Радан Кънев заплаши Борисов, че ще събори правителството, ако разреши втори лифт в Банско

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Радан Кънев заплаши Борисов, че ще събори правителството, ако разреши втори лифт в Банско

4 Януари 2018 | 19:48 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за ски зона Банско е бил блокиран в миналия парламент от Реформаторския Блок. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред Канал 3. По думите му председателят на ДСБ е заплашил Бойко Борисов с разваляне на коалицията и падане на правителството, ако бъде дадена зелена светлина на проекта за втори кабинков лифт.
Според Каракачанов, реализирането на втория кабинков лифт няма да застраши природата, тъй като ще изисква премахване на едва 2000 кубика дървесен материал, както и няма да премине през нито една територия с вековни гори. В решението на Министерски съвет също имало изрична забрана за всякакво строителство на хотели и къщи в парка и единственото изключение е за втори кабинков лифт.
Лидерът на ВМРО изрази учудване, че протестиращите не се интересуват от над 2 милиона кубика незаконна сеч на година, които в голямата си част се изнасят от „мургавите ни съграждани“. По думите му в България оперира мрежа от неправителствени организации с чуждестранно финансиране, които целенасочено блокират развитието на планинския туризъм в България. Същите организации са опитали да наложат на българското правителство и проект за тунел по автомагистрала "Струма", който би струвал 4 млрд. лева и би могъл да се изпълни единствено от две чуждестранни строителни компании.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Протестиращи са затворили главен път Е-79 в района при разклона за Банско край Симитли

Благоевград: Протестиращи са затворили главен път Е-79 в района при разклона за Банско край Симитли

4 Януари 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Симитли. Протестиращи са затворили главен път Е-79 в района при разклона за Банско край Симитли, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Протестът е в подкрепа изграждането на втори лифт в Банско. На място са се събрали около 2000 души, подкрепени са от кмета на Банско - Георги Икономов, кмета на Благоевград - д-р Атанас Камбитов, кмета на Струмяни - Емил Илиев, кмета на Петрич - Димитър Бръчков, кмета на Сандански - Кирил Котев, кмета на Симитли - Апостол Апостолов и кмета на Гърмен Минка Капитанова. На място присъстват и народните представители Александър Мацурев, Георги Динев, Стефан Апостолов и Атанас Стоянов. Не е ясно кога протестиращите ще освободят движението. Заради блокадата са се образували колони от автомобили и в двете посоки на главен път Е-79. Полицейското присъствие в района е засилено.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свищов: Близо 25 души протестират срещу решението за строителство в Национален парк "Пирин"

Свищов: Близо 25 души протестират срещу решението за строителство в Национален парк "Пирин"

4 Януари 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Свищов. Близо 25 души протестират срещу решението за строителство в Национален парк "Пирин" в Свищов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Юлен“ АД ще наемат проектанти за трасето за втори кабинков лифт в „Ски зона Банско“ и ще изготвят мотивирано предложение

„Юлен“ АД ще наемат проектанти за трасето за втори кабинков лифт в „Ски зона Банско“ и ще изготвят мотивирано предложение

4 Януари 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна днес с кмета на община Банско Георги Икономов и с представители на концесионера на „Ски зона Банско“ - „Юлен“ АД. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
На министъра бе представен идейният проект за втори лифт, който преди дни концесионерът показа в медиите.
От „Юлен“ АД заявиха пред министър Димов, че ще наемат проектанти, които да определят по геодезичен начин точното трасе за втори кабинков лифт в „Ски зона Банско“ и да изготвят мотивирано предложение.
Като следваща стъпка, концесионерът предвижда да се обърне към кмета на община Банско с искане за започване на процедура по изготвяне на Подробен устройствен план (ПУП), който подлежи на екологична оценка.
Участниците в срещата увериха министър Димов, че ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Решението на Министерски съвет за втория лифт е само първата битка, която спечелихме, но сега предстоят следващите

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Решението на Министерски съвет за втория лифт е само първата битка, която спечелихме, но сега предстоят следващите

4 Януари 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Банско. Решението на Министерски съвет е само първата битка, която спечелихме, но сега предстоят следващите. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов във връзка с решението на правителството от последните дни на годината за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“. „Кога ще бъде започнато построяването на втората кабинка е изключително трудно да се каже, защото всичките тези решения и процесът по реализацията им ще бъдат спъвани от обжалвания на различните процедури. Според мен един реалистичен период да се реализира, или поне да започне строителството на кабинката, е между две и три години. Това решение е изключително важно за целия регион. Не трябва да забравяме, че получихме подкрепа от всички кметове от Благоевградска област, независимо от тяхната принадлежност, с което те изразиха, че този проект е изключително важен за целия регион и хората им работят в Банско, а това намалява безработицата в техните общини“, каза Икономов. По думите му всички, които протестират против това в редица градове на страната, трябва да са наясно, че в Банско през зимния сезон работят стотици хора, а да не се кажа и хиляди от тези региони, защото там няма работа и се препитават в града. „Какво ще стане ако ние спрем развитието или затворим ски курортите. Тези хора ще се върнат в техните общини и ще трябва да им плащат за безработица. Нека да се замислят тези хора преди да правят каквото и да е, а не да се подвеждат по апокалиптичните лозунги на зелените“, каза Икономов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: По време на коледно-новогодишните празници отново се наблюдаваха огромни опашки от туристи на кабинковия лифт

Георги Икономов, кмет на Община Банско: По време на коледно-новогодишните празници отново се наблюдаваха огромни опашки от туристи на кабинковия лифт

4 Януари 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Банско. По време на коледно-новогодишните празници отново се наблюдаваха огромни опашки от туристи на кабинката. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. „Имаше достатъчно снимки в интернет пространството и в медиите, които показваха пак огромната опашка на кабинката. Много телевизии и медии показаха задръстванията между Банско и Симитли при предвижването на туристите към града ни, така че безпочвени са твърденията на зелените, че Банско е един курорт, който не се харесва и се избягва от туристите. Напротив, Банско става всяка година става все по желан и бележим ръст на туристите, които искат да дойдат в Банско и това признават самите туристи, а най- вече чуждестранните, които могат да направят сравнение“, каза Икономов. "Изпитвам задоволство от това, че министър Нено Димов прегърна моята отдавнашна идея да се ограничи достъпа на автомобили в планината. Това го лансирам от доста години, а за първи път още през 2013 година. Такава е практиката във всички европейски национални паркове - да се заплаща някаква такса за посещение в парка или да се ограничи достъпа на автомобили. Това може да се случи, когато бъде изграден алтернативен достъп, какъвто в момента е втората кабинка. Това е екологичният подход и се опазва природата, а не както псевдо-еколозите обясняват как трябва да се вкара още 100 или 200 автобуса в планината, които да я замърсяват с изпарения и с това да сме извозвали хората“, каза Икономов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

4 Януари 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В града ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско. Недоволните граждани се организират в социалните мрежи, съобщиха организаторите на протеста. Те ще се съберат в 17.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк "Пирин", и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Почти всички кметове от област Благоевград ще подкрепят протеста в подкрепа на решението на Министерски съвет за втори кабинков лифт

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Почти всички кметове от област Благоевград ще подкрепят протеста в подкрепа на решението на Министерски съвет за втори кабинков лифт

4 Януари 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Банско. Почти всички кметове от област Благоевград ще подкрепят протеста в подкрепа на решението на Министерски съвет. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. „Това е контрапротест срещу лъжите и безочието на зелените, които със своите мрежи и финансиране ангажират хора не само от София, а от всякакви региони на страната, да протестират срещу това решение, което е абсолютно законно и логично, както и нужно на местната общност и на благоевградския регион. То е важно не само на благоевградския регион, а е изключително важно за цялата страна, защото както много често съм казвал Банско винаги се дава за пример по отношение на развитие на зимния туризъм и то не само в България“, каза още Икономов. Той подчерта, че в Банско се правят световни купи по ски и сноуборд, а в същото време зелените са един прът в развитието на курорта. „Това е един контрапротест срещу тяхното безочие и техните лъжи, които продължават и днес. Тези лъжи са, че ще се застроява 48% от парка, което е пълна глупост. Много добре го обясни министър Нено Димов, че 2,2 % представляват ски зоната в Банско, а 0,6 % в Добринище, за която даже не говорим в момента за развитие. Другите 45,2% , от които те смятат тази сума 48, представляват зони, в които Плана за управление разрешава водохващанията. Те са разрешени и според член 21 от Закона за защитените територии, така че няма нищо вярно в това, което те твърдят. Такива 48% застрояване няма и крайно време е всеки да го разбере. Другите безочливи лъжи на Тома Белев са, че сме щели още 1 330 декара да урбанизираме, да правим още 40 000 нови легла, което също така няма нищо вярно. Това са едни територии, които вече са построени вече там“, каза Икономов. Той каза още, че в момента се прави улична регулация на вече усвоени територии и точно в тях са и хотелите, като в момента в Банско има 20 000 леглова база. „Нищо ново не се предвижда и няма да има усвояване на нови територии, а най-малко на 40 000 нови легла в Банско. Политиката и изказванията на зелените се основават само на лъжи и манипулации, които те поставят безочливо всеки ден. Няма нищо вярно в техните твърдения. Другата причина, поради която ние ще застанем днес на пътя на Симитли, за да изразим подкрепа към решението на Министерски съвет, защото то е правилно, разумно, икономически обосновано и търсим решение на местните общности. Нашият митинг е в подкрепа на решението правителството и против безочливите лъжи на зелените“, каза Икономов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Най-големият ни успех през 2017 г. е решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Най-големият ни успех през 2017 г. е решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“

4 Януари 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Банско. Най-големият ни успех през 2017 г. е решението на правителството от последните дни на годината за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. По думите му това ще даде възможност за развитие на ски зоната в близките две - три години занапред. „Това е и първата стъпка, с която правителството казва, че зимният туризъм е приоритет за цяла България. Това е едно изключително важно събитие, което се случи за общината, след близо осем години, през които заявяваме нашето желание това нещо да бъде факт“, каза Икономов. Той подчерта, че другото изключително важно за 2017 година е Водният цикъл, който е бил изключително труден на територията на града, но вече е приключил. „Вече имаме Акт 16 и пречиствателната станция също работи от няколко месеца. Улиците са възстановени, един тежък проект вече е зад гърба ни. Това са двете важни неща, а останалите неща са просто рутинни, които се случват постоянно“, каза Икономов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Настоявам за забрана на автомобилите в Национален парк „Пирин” още от 2013 година

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Настоявам за забрана на автомобилите в Национален парк „Пирин” още от 2013 година

4 Януари 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Банско. Кметът на Банско настоява за забрана на автомобилите в Национален парк „Пирин” още от 2013 година. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско. Във връзка със заявената позиция от министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на директния брифинг във фейсбук страницата на МОСВ, както и в отговор на обвиненията на някои екологични организации в България, кметът на Банско Георги Икономов направи следното заявление:
„Винаги съм твърдял, че основен замърсител на околната среда в Национален парк „Пирин“ са автомобилите, чийто достъп в планината е свободен. През всичките тези години, в които казусът за промяна на Плана за управление на парка се обсъждаше, моята теза винаги е била и е, че този достъп трябва да бъде ограничен. Това е правилното решение, това е истинският екологичен подход, а не измислените съображения на група хора, нарекли сами себе си „еколози“. Затова не мога да не бъда удовлетворен, че министър Нено Димов също застава зад тази моя идея. Защото, повтарям, истинските замърсители на околната среда са автомобилите! Факт, който услужливо се пренебрегва, за да излизат на преден план лъжите и инсинуациите на тъй наречените „спасители“ на парк „Пирин“. Предприемането на стъпки в тази посока са наложителни и те трябва да бъдат направени!
Територията на Пирин е изключително държавна собственост и правомощията на местната власт да регулира и ограничава присъствието на автомобили в планината, са минимални. Още от 2013 година настоявам и търся начини това да се случи. Много са посоките, в които може да се работи, но изграждането на паралелна инфраструктура, какъвто е кабинковия лифт, е задължително. Това ще даде възможност за достъп до планината по един алтернативен и щадящ начин. За втора година се опитваме да ограничаваме движението на автомобилите в парк “Пирин” през летните ваканционни месеци. Предстои монтирането на камера, оборудвана с брояч на преминаващите МПС. Устройството ще даде възможност да придобием реална представа за размера на замърсяването от отделяните автомобилни газове”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: По-късно днес ми предстои среща с инвеститори за втория лифт на Банско

Министър Нено Димов: По-късно днес ми предстои среща с инвеститори за втория лифт на Банско

4 Януари 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Предстои среща с инвеститори, извикал съм ги днес по-късно. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в Отдел „Пътна полиция“ на СДВР във връзка с инвестиционните намерения за втори лифт на Банско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбирам, че ще има протести довечера и на Е-79 и в София. Протестите са нормална форма и част от демокрацията“, посочи той.
В отговор на въпрос какви са възможните решения за добива на природен газ в Генерал Тошево министърът обясни: „Приоритет на правителството е запазването на здравето и живота на хората. Ще търсим решение в тази посока. Имахме работна среща вчера с министъра на енергетиката и на земеделието. Продължаваме проверките и на информацията, получена вчера“. „Докато не съберем информация по всички подадени сигнали няма да процедираме с ОВОС. Изпратили сме до 8 институции становища и чакаме отговорите“, уточни той. „Инвеститорът е прав, че референдумът не е задължителен при ОВОС, но сигналите, които сме получили и становищата, които очакваме ще бъдат взети предвид в процедурата по приемането на доклада“, поясни Нено Димов. „Експертният съвет може да излезе с 4 решения. Първото да не одобри инвестиционното намерение. Второто- да го върне за преработване. Третото да го върне за доработване и четвъртото е да го одобри“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Русков, Сдружение „Бъдеще за Община Банско“: За поредна година туристите отново чакат дълго време, за да ползват лифта на Банско

Димитър Русков, Сдружение „Бъдеще за Община Банско“: За поредна година туристите отново чакат дълго време, за да ползват лифта на Банско

4 Януари 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Банско. За поредна година туристите отново чакат дълго време, за да ползват лифта на Банско. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин Димитър Русков, представител на Сдружение „Бъдеще за Община Банско“. По думите му по време на коледните и новогодишните празници е имало отново опашки от туристи на лифта. „Всеки може да погледне онлайн на камерите и да види какво е положението. Най-големият бизнес в Банско е да имаш бус и да караш туристи към пистите, защото опашките са огромни дори и днес“, каза Русков. По думите му такава ще бъде ситуацията до края на февруари. „Всичко това е очевадно и ние нямаме друг вариант. Всеки ден се качват 100 или 200 буса и то по няколко пъти“, каза Русков.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Жителите на Банско отново ще блокират главен път Е-79 в подкрепа на изграждането на втори кабинков лифт

Благоевград: Жителите на Банско отново ще блокират главен път Е-79 в подкрепа на изграждането на втори кабинков лифт

4 Януари 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Банско. Жителите на Банско отново ще блокират първокласен път Е-79. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин Димитър Руксов, представител на Сдружение „Бъдеще за Община Банско“. Отново протестиращите ще се съберат на моста на главен път Е-79 в Симитли. Блокадата на пътя ще започне в 18.30 часа, като се очаква жителите на Банско да бъдат подкрепени от жители на съседни общини. „Ще блокираме първокласен път Е-79, за да подкрепим решението на Министерски съвет и да се опълчим на „зелената мафия“. Опасяваме се, че протестите на зелените могат да обърнат решението на Министерски съвет. Също така изразяваме нашата позиция, тъй като те ще протестират в София против това решение. Ние ще блокираме Е-79, за да подкрепим Правителството и по-скоро да подкрепим тяхното решение в посока изграждане на втора кабинка“, каза още Русков. Той подчерта, че те ще изразят своята позиция. „Не искаме да стане така, че ето има вече решение и всички се покриха. Ние искаме да си отстояваме позицията докрай“, каза Русков. По думите му твърденията на зелените са лъжа. „Първото е, че ще бъдат изрязани над 40% от територията на парка, а това не е истина. Става въпрос за 2% от територията на парка, която е в ски зона Банско и за 0,6% ма територията на Добринище. Това е най-голямата лъжа. Втората им лъжа е, че ще бъдат изсечени голям брой вековни дървета. При положение, че имаме идеен проект, който показва, че голяма част от новата кабина ще мине успоредно до старата. Това е най-добре измисления вариант, който да щади природата и най-щадящия дърветата. Въпреки всичко, новият проект, който ще бъде проектират един ден ще мине през всички екологични експертизи и оценки, така че да бъде избран най- оптимални вариант за кабинковата линия“, каза още Русков.

„Фокус“ припомня, че на 13 декември жителите на Банско, водени от кмета Георги Икономов, както и кметовете на общините Разлог – Красимир Герчев, Симитли – Апостол Апостолов, Петрич – Димитър Бръчков, Сандански – Кирил Котев, Якоруда – Нуредин Кафелов и Струмяни – Емил Илиев, затвориха главен път Е-79 край Симитли. Движението към и от Гърция беше спряно за няколко минути от протестиращите, които бяха стотици. Протестът бе в отговор на исканията на природозащитниците да не се развива ски зона Банско и да не се изграждат нови съоръжения в концесионната зона. Протестиращите бяха подкрепени също от кметовете на Гоце Делчев, Белица и Гърмен, които бяха възпрепятствани да присъстват, но заявиха своята съпричастност. На място бяха и народните представители от Благоевградска област – Александър Мацурев и Атанас Стоянов. С плакати и скандирания „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Българите срещу зелената мафия” и „Искаме бъдеще за децата си”, протестиращите заявиха своята категоричност „ЗА” развитието на Банско и „Против” псевдо-еколозите, които се намесват в регионалното развитие, без да успеят да извадят нито един екологичен довод.
На 28 декември протестиращи жители на Банско и околните населени места отново блокираха главния път Е-79 край Симитли. Най-малко 200 души се събраха при входа на Симитли, за да настояват отново за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Събралите се носеха плакати, на които пишеше: „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Искаме бъдеще за децата си”, „Българите срещу зелената мафия” и др.
На протеста присъства и кметът на Банско Георги Икономов, кметът на Симитли Апостол Апостолов и кметът на Добринище Китан Галчев. Те очакваха решението на Министерски съвет, с което да стане ясно ще има или не втори лифт в курорта. Като изключително несъстоятелни и лъжливи Икономов определи твърденията на природозащитниците, които протестираха пред сградата на Министерски съвет в столицата срещу изграждане на въпросното съоръжение. Протестиращите край Симитли бяха придружени от кукерска група. В крайна сметка още същия ден Министерски съвет подкрепи изграждането на втора кабинка.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Мирно шествие в подкрепа на Национален парк „Пирин“ ще се проведе в града

Бургас: Мирно шествие в подкрепа на Национален парк „Пирин“ ще се проведе в града

4 Януари 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. Мирно шествие в подкрепа за Пирин ще се проведе в Бургас, съобщиха от Българска фондация „Биоразнообразие“. Хората ще се съберат пред Часовника на главната улица „Богороди“ в 18.30 часа, след което ще се отправят към пл. „Тройката“. Основните исканията са преразглеждане на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година за промяна Плана за управление на Национален парк „Пирин“ от 2004 г., с което се отваря за строителство 48% от територията на парк „Пирин“ и оставка на министъра на околната среда и водите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Крещяща е нуждата от изграждане на втори кабинков лифт в Банско за всички, живеещи и препитаващи се в Пирин

Апостол Апостолов, кмет на Симитли: Крещяща е нуждата от изграждане на втори кабинков лифт в Банско за всички, живеещи и препитаващи се в Пирин

4 Януари 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Крещяща е нуждата от изграждане на втори кабинков лифт в Банско за всички, живеещи и препитаващи се в Пирин. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Симитли Апостол Апостолов по повод днешния пореден протест на жители на Банско и Симитли, в подкрепа на Правителството и неговото решение в полза на икономическото развитие на региона. Апостолов обясни, че решението на Министерски съвет (МС), позволяващо изграждане на втори кабинков лифт в Банско, не касае създаването на нови хотели и леглова база, а използването на вече съществуващите такива, за които пистите и лифтовете се оказват недостатъчни.
„Ние сме хората, които са родени тук. Ние сме хората, които действително обитаваме планината и които се препитаваме от планината, за разлика от тези, които протестират на жълтите павета и изобщо не са стъпвали в планината. За разлика от тях ние сме хората, които искат да има икономическо развитие в региона. Разбира се, ние сме твърдо „за“ спазването на всякакви екологични норми и за спазването на всички параметри при строителството на тези съоръжения, за да може да си запазим планината. Ако не запазим прекрасната Пирин планина, едва ли ще има туристи, които да дойдат да ни посетят“, обясни той. Апостол Апостолов изрази надежда, че решението на МС, даващо зелена светлина за изграждане на втори кабинков лифт, ще бъде изпълнено, въпреки протестите срещу него.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Природозащитници ще протестират на площад „Стефан Стамболов“ в защита на Национален парк „Пирин“

Пловдив: Природозащитници ще протестират на площад „Стефан Стамболов“ в защита на Национален парк „Пирин“

4 Януари 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Природозащитници от Пловдив излизат на протест в защита на Национален парк „Пирин“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на протеста. Събитието ще започне в 18.30 часа на площад „Стефан Стамболов“ пред Общината. В социалните мрежи своето присъствие са заявили стотици жители на Пловдив.
В общо десет български града ще се проведат протести срещу решението на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“. Те се организират от неправителствени организации и граждани. Протести ще има също в София, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград. Исканията на еколозите са за отмяна на правителственото решение за Пирин, с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Според протестиращите той саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протести "за" и "против" втория лифт на Банско

Протести "за" и "против" втория лифт на Банско

4 Януари 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. В 11 града днес ще се проведат протести заради втория лифт на Банско. От 18.30 часа Сдружение "Бъдеще за община Банско" ще блокират главен път Е-79 на разклона за Симитли, за да подкрепят Правителството и неговото решение в посока изграждане на втора кабинка. Протестиращите се опасяват, че недоволството на зелените могат да обърнат решението на Министерски съвет.
По същото време в други 10 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов, Свиленград ще се проведат протести срещу незаконното решение за строителство в Национален парк Пирин. Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Все още няма получено инвестиционно намерение за втори лифт над Банско

Министър Нено Димов: Все още няма получено инвестиционно намерение за втори лифт над Банско

3 Януари 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Към днешна дата не е получено инвестиционно намерение за втори лифт над Банско. Това каза министърът на околната вода и водите Нено Димов посредством жива видео връзка във „Фейсбук“ страницата на Министерство на околната среда и водите във връзка с Национален парк „Пирин“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нено Димов уточни, че измененият план е инструмент за управление и контрол, а не инструмент, в който да се дават конкретни инвестиционни намерения. Той обърна внимание, че може да има инвестициионни намерения за втори кабинков лифт над Банско, но всичко това трябва да премине през екологични оценки. Министърът обясни, че съгласно измененията на плана могат да се изграждат спортни съоръжения в рамките на спортната зона над Банско, която е общо 2 % от територията на целия парк. Той поясни, че под спортни съоръжения има предвид кабинков лифт, други съоръжения, свързани със ски спорта и писти. Той поясни, че след изменението на плана на територията на парка се разрешават и водохващания само за питейни нужди, каквито са разрешени и от Закона за защитените територии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Русков, Сдружение „Бъдеще за Община Банско“: Ще блокираме главен път Е-79, за да подкрепим изграждането на втори кабинков лифт и да се опълчим на „зелената мафия“

Димитър Русков, Сдружение „Бъдеще за Община Банско“: Ще блокираме главен път Е-79, за да подкрепим изграждането на втори кабинков лифт и да се опълчим на „зелената мафия“

3 Януари 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ще блокираме първокласен път Е-79, за да подкрепим решението на Министерски съвет и да се опълчим на „зелената мафия“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Димитър Руксов, представител на Сдружение „Бъдеще за Община Банско“. „Опасяваме се, че протестите на зелените могат да обърнат решението на Министерски съвет. Също така изразяваме нашата позиция, тъй като те ще протестират в София против това решение. Ние ще блокираме Е-79, за да подкрепим Правителството и по-скоро да подкрепим тяхното решение в посока изграждане на втора кабинка“, каза още Русков. Той подчерта, че те ще изразят своята позиция. „Не искаме да стане така, че ето има вече решение и всички се покриха. Ние искаме да си отстояваме позицията докрай“, каза Русков.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Жителите на Банско отново ще блокират първокласен път Е-79 на 4 януари

Благоевград: Жителите на Банско отново ще блокират първокласен път Е-79 на 4 януари

3 Януари 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Банско. Жителите на Банско отново ще блокират първокласен път Е-79 на 4 януари. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин Димитър Руксов, представител на Сдружение „Бъдеще за Община Банско”. Отново протестиращите с искане за изграждане на втори кабинков лифт в курорта ще се съберат на моста на главен път Е-79 в Симитли. Блокадата на пътя ще започне в 18.30 часа, като се очаква жителите на Банско да бъдат подкрепени от жители на съседни общини.

„Фокус” припомня:
На 13 декември жителите на Банско, водени от кмета Георги Икономов, както и кметовете на общините Разлог – Красимир Герчев, Симитли – Апостол Апостолов, Петрич – Димитър Бръчков, Сандански – Кирил Котев, Якоруда – Нуредин Кафелов и Струмяни – Емил Илиев, затвориха Главен път Е-79 край Симитли. Движението към и от Гърция беше спряно за няколко минути от протестиращите, които бяха стотици. Протестът бе в отговор на исканията на природо-защитниците да не се развива ски зона Банско и да не се изграждат нови съоръжения в концесионната зона. Протестиращите бяха подкрепени също от кметовете на Гоце Делчев, Белица и Гърмен, които бяха възпрепятствани да присъстват, но заявиха своята съпричастност. На място бяха и народните представители от Благоевградска област Александър Мацурев и Атанас Стоянов. С плакати и скандирания „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Българите срещу зелената мафия” и „Искаме бъдеще за децата си”, протестиращите заявиха своята категоричност „ЗА” развитието на Банско и „Против” псевдо еколозите, които се намесват в регионалното развитие, без да успеят да извадят нито един екологичен довод.

На 28 декември протестиращи жители на Банско и околните населени места отново блокираха главния път Е-79 край Симитли, Най-малко 200 души се събраха при входа на Симитли, за да настояват отново за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Събралите се носеха плакати, на които пише: „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Искаме бъдеще за децата си”, „Българите срещу зелената мафия” и др. На протеста присъства и кметът на Банско Георги Икономов, кметът на Симитли Апостол Апостолов и кметът на Добринище Китан Галчев. Те очакваха решението на Министерски съвет, с което ще стане ясно ще има или не втори лифт в курорта. Като изключително несъстоятелни и лъжливи Икономов определи твърденията на природозащитниците, които в този час протестират пред сградата на Министерски съвет в столицата срещу изграждане на въпросното съоръжение, че ще бъдат изсичани вековни гори в Пирин. Протестиращите край Симитли са придружени от кукерска група. В крайна сметка още същия ден Министерски съвет подкрепи изграждането на втора кабинка.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов ще отговаря на въпроси за НП „Пирин“ на живо чрез Фейсбук

Министър Нено Димов ще отговаря на въпроси за НП „Пирин“ на живо чрез Фейсбук

3 Януари 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще отговаря на въпроси на граждани за Национален парк „Пирин“ посредством жива видео връзка във Фейсбук страницата на Министерство на околната среда и водите. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
През последните дни в обществото се разпространяват редица неверни твърдения за решението на правителството, с което беше прието изменение в плана за управление на Национален парк „Пирин“. Според министър Димов блокирането на нормалния живот на гражданите не е решение. Затварянето на кръстовища не дава отговори. Отговорите се получават в диалог. Затова всички, които имат екологични въпроси ще могат да ги зададат на живо чрез фейсбук и да получат отговори.
Лайфстриймът с министър Димов ще се излъчва на Фейсбук страницата на МОСВ от 12.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кабинетът очаква финалното предложение на министър Нено Димов по казуса "Банско"

Кабинетът очаква финалното предложение на министър Нено Димов по казуса "Банско"

28 Декември 2017 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов е внесъл като извънредна точка на правителственото заседание предложението да се разгледа промяната в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, научи Агенция "Фокус". Премиерът Бойко Борисов е дал 1 час време на министър Димов, за да се подготви и да изложи предложението си, след което то да бъде гласувано от кабинета.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Приключи протестът пред Министерски съвет срещу изграждането на втори лифт на Банско

София: Приключи протестът пред Министерски съвет срещу изграждането на втори лифт на Банско

28 Декември 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Приключи протестът ма природозащитници пред Министерски съвет срещу изграждането на втори лифт на Банско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите носиха лозунги, които гласяха „Пирин е в беда! Спасете го сега!“, „Пирин не е коледен подарък“, „Пирин в натура, а не в арматура“.
В същото време жителите на Банско и околните населени места протестираха на главен път Е-79 край Симитли в подкрепа изграждането на втори лифт в курортния град.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Приключи протестът на път Е-79 край Симитли, заради който се образува 1 км колона от товарни автомобили

Благоевград: Приключи протестът на път Е-79 край Симитли, заради който се образува 1 км колона от товарни автомобили

28 Декември 2017 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Симитли. Приключи протестът на жителите на Банско и околните населени места с искане за изграждане на втори кабинков лифт в курорта, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. За около 20 минути бе блокирано движението от недоволните граждани.
Към този част се е образувало задръстване около 1 км от товарни автомобили при разклона за Банско по Е-79. Леките автомобили преминават през стария път на с. Железница. В района е засилено полицейското присъствие.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Протестиращи с искане за изграждане на втори кабинков лифт в Банско блокираха движението по път Е-79 край Симитли

Благоевград: Протестиращи с искане за изграждане на втори кабинков лифт в Банско блокираха движението по път Е-79 край Симитли

28 Декември 2017 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Симитли. Протестиращи жители на Банско и околните населени места блокираха главния път Е-79 край Симитли, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Най-малко 200 души са се събрали при входа на Симитли, за да настояват отново за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Събралите се носят плакати, на които пише: „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Искаме бъдеще за децата си”, „Българите срещу зелената мафия” и др.
На протеста присъства и кметът на Банско Георги Икономов, кметът на Симитли Апостол Апостолов и кметът на Добринище Китан Галчев. Те очакват решението на Министерски съвет, с което ще стане ясно ще има или не втори лифт в курорта. Като изключително несъстоятелни и лъжливи Икономов определи твърденията на природозащитниците, които в този час протестират пред сградата на Министерски съвет в столицата срещу изграждане на въпросното съоръжение, че ще бъдат изсичани вековни гори в Пирин.
Протестиращите край Симитли са придружени от кукерска група.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки граждани протестират пред Министерски съвет срещу изграждането на втори лифт на Банско

София: Десетки граждани протестират пред Министерски съвет срещу изграждането на втори лифт на Банско

28 Декември 2017 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Десетки граждани протестират на площад „Независимост“ пред Министерски съвет срещу изграждането на втори лифт на Банско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите носят лозунги „Пирин е в беда! Спасете го сега!“, „Пирин не е коледен подарък“, „Пирин в натура, а не в арматура“. Полицейското присъствие в района е засилено.
В същото време жителите на Банско и околните населени места протестират на главен път Е-79 край Симитли в подкрепа изграждането на втори лифт в курортния град.
Очаква се в дневния ред на заседанието на Министерски съвет да влезе гласуване на промяната в концесионния договор за ски зона Банско и в Плана за управление на Национален парк „Пирин“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жителите на Банско и околните населени места отново излизат на протест на главен път Е-79 край Симитли в подкрепа изграждането на втори лифт в курортния град

Жителите на Банско и околните населени места отново излизат на протест на главен път Е-79 край Симитли в подкрепа изграждането на втори лифт в курортния град

28 Декември 2017 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Жителите на Банско и околните населени места отново излизат на протест на главен път Е-79 край Симитли в подкрепа изграждането на втори лифт в курортния град. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Русков, представител на сдружение „Бъдеще за Община Банско“, което е основния инициатор за провеждането на поредицата от протестни акции. Протестът ще започне в 10.00 часа като се очаква на него да присъстват жителите на общините Симитли, Разлог, Кресна, Струмяни, Благоевград и други населени места. „Надяваме се, че утре в Министерски съвет ще се глада точката, касаеща плана за управление на Природен парк Пирин и изграждането на Втори лифт в Банско. Освен това знаем, че в същия ден пред Министерски съвет ще се проведе протест от противниците на нашето искане, затова решихме като отведен жест да организираме пореден протест. С него искаме да заявим на правителството, че очакваме неговото решение“, каза още Русков. Той добави, че тази вечер или утре на място ще бъде взето решение от страна на протестиращите дали отново да бъде блокиран пътя, както се случи на предходния протест.
„Фокус“ припомня:
На 13 декември жителите на Банско, водени от кмета Георги Икономов, както и кметовете на общините Разлог – Красимир Герчев, Симитли – Апостол Апостолов, Петрич – Димитър Бръчков, Сандански – Кирил Котев, Якоруда – Нуредин Кафелов и Струмяни – Емил Илиев, затвориха Главен път Е-79 край Симитли. Движението към и от Гърция беше спряно за няколко минути от протестиращите, които бяха стотици. Протестът бе в отговор на исканията на природо-защитниците да не се развива ски зона Банско и да не се изграждат нови съоръжения в концесионната зона. Протестиращите бяха подкрепени също от кметовете на Гоце Делчев, Белица и Гърмен, които бяха възпрепятствани да присъстват, но заявиха своята съпричастност. На място бяха и народните представители от Благоевградска област – Александър Мацурев и Атанас Стоянов. С плакати и скандирания „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Българите срещу зелената мафия” и „Искаме бъдеще за децата си”, протестиращите заявиха своята категоричност „ЗА” развитието на Банско и „Против” псевдо еколозите, които се намесват в регионалното развитие, без да успеят да извадят нито един екологичен довод.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се правителството да реши дали да има втори лифт на Банско

Очаква се правителството да реши дали да има втори лифт на Банско

28 Декември 2017 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се като точка в дневния ред на седмичното заседание на Министерски съвет да бъде включено гласуване на промяна в концесионния договор за ски зона Банско за изграждане на втори кабинков лифт. Ще бъде разгледана и промяна в Плана за управление на Национален парк „Пирин“.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли гласуването на промяната в концесионния договор от заседанието на 13 декември. Като мотив той посочи, че е редно проектите за концесията и за Плана за управление на „Пирин“ да бъдат гласувани заедно. До 22 декември проектът за Плана за управление беше публикуван за обществено обсъждане.
От Сдружение „Бъдеще за Община Банско“ обявиха, че жителите на Банско отново ще излязат на протест на път Е-79 край Симитли. Те подкрепят изграждането на втори лифт в града. Очаква се да се включат жители от общините Симитли, Кресна, Разлог, Струмяни и Благоевград. На 13 декември жителите на Банско, водени от районните кметове, затвориха главния път. Движението към и от Гърция беше спряно за няколко минути от стотиците протестиращи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Жителите на Банско и околните населени места отново излизат на протест на главен път Е-79 край Симитли на 28 декември в подкрепа изграждането на втори лифт в града

Благоевград: Жителите на Банско и околните населени места отново излизат на протест на главен път Е-79 край Симитли на 28 декември в подкрепа изграждането на втори лифт в града

27 Декември 2017 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Банско. Жителите на Банско и околните населени места отново излизат на протест на главен път Е-79 край Симитли на 28 декември в подкрепа изграждането на втори лифт в курортния град. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Русков, представител на сдружение „Бъдеще за Община Банско“, което е основния инициатор за провеждането на поредицата от протестни акции. Протестът ще започне в 10.00 часа на 28 декември, като се очаква да присъстват жителите на общините Симитли, Разлог, Кресна, Струмяни, Благоевград и други.
„Надяваме се, че утре в Министерски съвет ще се глада точката, касаеща плана за управление на Национален парк „Пирин“ и изграждането на втори лифт в Банско. Освен това знаем, че в същия ден пред Министерски съвет ще се проведе протест от противниците на нашето искане, затова решихме, като ответен жест, да организираме пореден протест. С него искаме да заявим на правителството, че очакваме неговото решение“, каза още Русков. Той добави, че тази вечер или утре на място ще бъде взето решение от страна на протестиращите дали отново да бъде блокиран главен път Е-79, както се случи на предходния протест.
„Фокус“ припомня:
На 13 декември жителите на Банско, водени от кмета Георги Икономов, както и кметовете на общините Разлог – Красимир Герчев, Симитли – Апостол Апостолов, Петрич – Димитър Бръчков, Сандански – Кирил Котев, Якоруда – Нуредин Кафелов и Струмяни – Емил Илиев, затвориха главен път Е-79 край Симитли. Движението към и от Гърция беше спряно за няколко минути от протестиращите, които бяха стотици. Протестът бе в отговор на исканията на природозащитниците да не се развива Ски зона Банско и да не се изграждат нови съоръжения в концесионния район. Протестиращите бяха подкрепени също от кметовете на Гоце Делчев, Белица и Гърмен, които бяха възпрепятствани да присъстват, но заявиха своята съпричастност. На място бяха и народните представители от Благоевградска област Александър Мацурев и Атанас Стоянов. С плакати и скандирания „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Българите срещу зелената мафия” и „Искаме бъдеще за децата си”, протестиращите заявиха своята категоричност „За” развитието на Банско и „Против” псевдоеколозите, които се намесват в регионалното развитие, без да успеят да представят нито един реален довод.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Втори лифт в Банско ще има

Премиерът Бойко Борисов: Втори лифт в Банско ще има

22 Декември 2017 | 21:56 | Агенция "Фокус"
София. Втори лифт в Банско ще има. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването "Панорама" по БНТ. Премиерът заяви, че втори лифт в Банско ще има. Борисов отбеляза, че самият той е разговарял с т.нар. "зелени" и те самите са за втори лифт в Банско. "Искаме така да направим плана на управление за Пирин, че всяко нещо, което ще се строи в тази защитена зона, да минава екологична оценка. Втори лифт - всички за ми декларирали "за", заяви премиерът.
Борисов заяви, че не е разговарял с вицепремиера Валери Симеонов за евентуална негова оставка и заяви, че се надява, че правителството не може да се разпадне отвътре.
"Валери Симеонов настояваше да напиша в коалиционното споразумение, че няма да подавам оставка. Всеки човек си е със своето мнение. Ние, ако сме били много близки, ще сме от една партия", каза още Борисов. Премиерът добави, че когато се е сътавяло правителството не е имало друга конфигурация и впоследствие също няма друга конфигурация. "Няма при едни нови избори нещо по-добро да се създаде, освен че ще счупим държавата за месеци наред", каза още Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Галъп интернешънъл“: 67% от българите са за изграждане на втори кабинков лифт в Банско

„Галъп интернешънъл“: 67% от българите са за изграждане на втори кабинков лифт в Банско

22 Декември 2017 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Българите очевидно очакват спорещите по въпроса за втория лифт на Банско страни да постигнат някаква форма на общо решение как това да се случи. Развитието на ски туризма като цяло се подкрепя. Проблем по-скоро се вижда в презастрояването и в това, че ползата от туризма остава най-вече за малцина богати. Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен по специална панелна методика, която осигурява представителност на данните, на 19 и 20 декември сред 800 души в цялата страна. Тези сондажи пораждат бързи хипотези за динамично променящите се събития.
Във вечната дилема „растеж или природа“ българите нямат единствен отговор. Ясно се долавя влиянието на социалните проблеми в България. 48% казват, че икономиката е по-важна, а на практика почти също толкова – 44% назовават природата. Дяловете на отговори „природата“ е сравнително висок и съизмерим с европейската картина на нагласите.
Опазването на природата и развитието на бизнеса и туризма не си противоречат в умовете на българите – както „Галъп интернешънъл“ вече отбеляза в свой сондаж от преди година.
Взаимните обвинения на бизнес и природозащитници са довели до това, че обществото ни чува ясно и двете тези. Например, мнозинство от 64% се съгласява с тиражираното тези дни твърдение, че част от еколозите всъщност тенденциозно пречат на българския туризъм в името на външни интереси. Също мнозинство, от 58%, приема, че развитието на ски-туризма у нас е в интерес не на цялото общество, а само на малцина богати хора.
Когато пък трябва да изберат кое от двете е по-вярно, 45% казват, че зимните курорти са презастроени, а 36% - че липсват достатъчно писти. Останалите се колебаят.
Вероятно, съпричастността към ски спорта е все още малко по-далечна за българите, защото 83% заявяват, че не карат ски. В същото време обаче 82% се съгласяват, че туризмът действително е важен отрасъл зa страната и това не е просто щампа. Мнозинство от 72% по принцип одобряват строежа на нови писти и съоръжения.
67% са принципно за изграждане на втория кабинков лифт. Очевидно, напрежението в обществото по тази тема расте и изходът може да бъде единствено някаква форма на общо решение между двете очертали се страни. Например, над 90% от българите – автоматично приемат, че за всяко отсечено дърво трябва да се засаждат три нови.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Коалицията е стабилна, независимо от развитието на казуса в Банско

Министър Нено Димов: Коалицията е стабилна, независимо от развитието на казуса в Банско

21 Декември 2017 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Независимо от развитието в Банско коалицията е стабилна. Това каза министърът на околната среда и водите след среща с ПГ на „Обединени патриоти“ Нено Димов в отговор на въпрос дали решението за Националния парк „Пирин“ може да разклати управляващата коалиция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Информирах ПГ на „Обединени патриоти“ докъде сме стигнали. В момента обработваме информацията, която получаваме вследствие на обществения достъп, който има. Утре е крайният срок, след който ще трябва да обобщим информацията и на следващото заседание на Министерски съвет да бъде гледан Планът за управление“, обясни той. „Нямам какво да се разбирам с вицепремиера Валери Симеонов. Гледам да представя това, което е в рамките на Министерството на околната среда и водите“, посочи Нено Димов. „Нищо още не се е случило. Нека да съсредоточа усилията си да обясня какво се случва с Пирин, да видя от екологична гледна точка какви са проблемите и как могат да бъдат решени“, поясни министърът. „Не мисля, че в момента има непреодолим проблем“, коментира той. „Това, че не трябва да има повече опашки и трябва по някакъв начин да решим този проблем, е нееднократно заявено от коалицията“, каза още Нено Димов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С две ръце съм „за“ втори лифт на Банско, спазвайки се законът

Премиерът Бойко Борисов: С две ръце съм „за“ втори лифт на Банско, спазвайки се законът

16 Декември 2017 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. С две ръце съм „за“ втори лифт на Банско, спазвайки се законът. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обзорното политическо предаване „Годината“ по Дарик радио.
Във връзка с това дали премиерът се е видял с Валери Симеонов по темата за концесията в Банско, Борисов заяви: „Не съм се виждал с Валери Симеонов, защото ме нямаше. Имаме министър на екологията, на който сме възложили да направи така, че да стане ясно за хората какво е редно да се направи. Факт е, че 2001 година е подписан такъв договор, който има фактически грешки. Ако има текст, в който пише, че МС разрешава, потвърждава, одобрява втори лифт на Банско, ние ще вземем такова решение“, заяви премиерът. Борисов заяви, че е с две ръце е за втори лифт, спазвайки се закона, но и да са спокойни еколозите, че „Планът за управление на Пирин няма да включва един хотел повече, без да се отреже нито един бор, ако се отреже, то да се засадят още 1 000 нови“.
Според Борисов политик на годината е Томислав Дончев. „Искам просто да дам своята оценка за неговата работа. Цветанов е бил много пъти, да чуе сега и Дончев, че неговата работа се забелязва не само от мен и партията, но и от много други хора“, каза Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващите обявиха, че няма напрежение в коалицията заради разнопосочните мнения на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов за втори лифт на Банско (ОБЗОР)

Управляващите обявиха, че няма напрежение в коалицията заради разнопосочните мнения на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов за втори лифт на Банско (ОБЗОР)

15 Декември 2017 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. Разнопосочните мнения на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов за изграждането на втори лифт на Банско станаха повод в кулоарите на Народното събрание да се коментира дали управляващата коалиция е стабилна. В телевизионно интервю на 14 декември Валери Симеонов заяви: „Не виждам съдействие на Бойко Борисов по отношение реализацията на втори лифт. Премиерът компрометира и саботира моето предложение за промяна на концесията в Банско“. Вицепремиерът посочи, че не иска да вижда Бойко Борисов след „изработването, което е направил“. Премиерът коментира от Брюксел: „Не считам, че темата за концесията трябва да се продължава преди да имаме план за управление на Пирин. За да няма никакви спекулации, съм казал на Нено Димов – ако има възможност да се приеме точка за втори лифт на Банско, вносител ще бъда аз. Но нито в концесията, нито в плана фигурира изграждането на втори лифт". Той подчерта, че управляващата коалиция никога не е била по-стабилна.
В кулоарите на парламента вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че няма напрежение в управляващата коалиция. Според него е напълно нормално понякога да има търкания и разногласия, даже би било подозрително ако не е така. На въпрос търканията със вицепремиера Валери Симеонов не стават ли твърде чести той коментира: „Валери Симеонов има право на собствено различно виждане от това на другите колеги в кабинета. Също така има и правото и свободата да го изразява, и той го прави. Какво нередно има в това - така работи демокрацията. Ако въпросът е дали това поставя под въпрос устоите на коалицията, отговорът е не, това е оценката ми“. Томислав Дончев посочи, че по казусът „Пирин“ трябва да се движи по изключително солидната устойчива линия на законосъобразността.
Според министъра на околната среда и водите Нено Димов няма опасност вторият лифт на Банско да разклати управляващата коалиция. „По втория лифт на Банско има много съществен консенсус. Решението ми да изтегля тази точка за концесионния договор беше много ясно свързана с Плана за управление и с необходимостта да се търси баланс между икономическата част в концесионния договор и екологичната в плана за управление“, уточни той. На 22 декември изтича срокът за обществено обсъждане на Плана за управление на Национален парк "Пирин". Планът заедно с концесионния договор ще бъдат внесени на първото възможно заседание на МС след това. Попитан как ще тълкува реакциите на Валери Симеонов, Нено Димов отговори: „Нека да не си обяснявам и да не тълкувам чужди реакции, обясних това, което е в моите компетенции“.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че в коалиционно правителство има различни мнения и това е нормално. „Правителството е стабилно, мнозинството е стабилно и сплотено“, заяви той. „Различните мнения не е редно да излизат в публичното пространство. Смятам, че можем и ние помежду си да ги решим. Някои колеги от други ПГ ни казват, че сме станали малко като италианско семейство“, коментира Цветан Цветанов. По думите му Валери Симеонов иска много бързо да бъдат решавани проблемите в Банско и може би затова се е получило разминаване в позициите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Не мисля, че има опасност вторият лифт на Банско да разклати управляващата коалиция

Министър Нено Димов: Не мисля, че има опасност вторият лифт на Банско да разклати управляващата коалиция

15 Декември 2017 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че има опасност вторият лифт на Банско да разклати управляващата коалиция. Това каза пред журналисти в парламента министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нещо повече, виждам, че по вторият лифт на Банско има много съществен консенсус. Решението ми да изтегля тази точка за концесионния договор беше много ясно свързана с плана за управление и с необходимостта да се търси баланс между икономическата част в концесионния договор и екологичната в плана за управление. Реакциите които са предизвикали… всеки човек има право на такава. Не бих отнел правото на никого от реакция. Нека не коментирам аз думите на г-н Симеонов, тези въпроси - към него“, коментира Димов. По думите му на 22 декември изтича срокът за обществено обсъждане на плана за управление на Национален парк "Пирин". „Това е законов срок. В зависимост от обема на бележки, които са дадени и от възможността да ги отработим, ще внесем на първото възможно заседание след това концесионния договор и плана за управление. Не може да ви кажа колко са бележките, защото те продължават да идват. При всички положения ще ни трябват няколко дни. Ако са прекалено много, може би и повече време. Трябва да видим кога ще е следващото заседание, на което ще влезе“, допълни той. По думите му няма разминаване между него и Валери Симеонов. „Много ясно определих причините, поради които изтеглих тази точка и времето, в което ще влязат двете точки заедно“, подчерта министърът и уточни, че ако остане за догодина, ще трябва да бъде видяно от юристи дали има нужда от преработване на концесионния договор с оглед на новия Закон за концесиите, който влиза в сила от 1 януари 2018 г. Попитан как ще тълкува реакциите на Валери Симеонов, Димов отговори: „Нека да не си обяснявам и да не тълкувам чужди реакции, обясних това, което е в моите компетенции“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.