НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

BBC: Конституционният съд на Молдова отново преустанови временно правомощията на Игор Додон

BBC: Конституционният съд на Молдова отново преустанови временно правомощията на Игор Додон

5 Януари 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Конституционният съд на Молдова отново преустанови временно правомощията на Игор Додон, само няколко дни след като бе взето друго подобно решение, съобщава BBC. В рамките на три месеца това е трето временно отнемане на някои от правомощията му, като този път причината е наложено от Додон вето срещу закон, насочен към някои медиини ограничения с цел намаляване на „пропагандата“ в страната. В проекта се предлага забрана за повторно излъчване на емисиите новини на руските телевизионни канали в страната.
В съобщение направено в една от социалните мрежи в петък, президентът осъди проекта като „цензура, базирана на двойни стандарти“ и “посегателство срещу молдовските граждани“.
Във вторник правомощията на Додон бяха временно прехвърлени към председателя на Парламента Адриан Канду с цел назначаване на някои министри, неколкократно отхвърлени от държавния глава.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Молдовският Конституционен съд временно преустанови пълномощията на президента Игор Додон (ОБЗОР)

Молдовският Конституционен съд временно преустанови пълномощията на президента Игор Додон (ОБЗОР)

2 Януари 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовският Конституционен съд временно преустанови пълномощията на президента на страната Игор Додон във вторник, втори януари. Решението на съда е в следствие на сигнал, подаден срещу държавния глава от група народни представители. Установено е, че Додон е извършил нарушение на някои от правата си, заради което временно правомощията му ще преминат към председателя на Парламента Адриан Канду.
В края на декември, премиерът на страната Павел Филип е отправил няколко предложения за нови министри и две номинации за поста на вицепремиер. Додон обаче е отказал да подпише указ за тяхното назначаване няколко пъти, докато според закона в страната, държавният глава може да откаже само веднъж да назначи министър, предложен от премиера. Ако министър-председателят реши да предложи същия човек повторно, то президентът няма да избор и ще трябва да подпише указ за неговото назначаване. Додон обаче е отказал да го направи няколко пъти, превишавайки правата си. Освен това президентът е заявил, че не смята да даде одобрението си за никой от предложените от Филип хора.
Съгласно разпространено от прессекретариата на Парламента съобщение, Канду ще подпише указите за назначаване на нови министри и проведе церемонията по тяхното встъпване в длъжност. Не е съобщено кога ще бъдат назначени новите министри, но според информация на руската агенция Интефакс, това ще се случи на пети януари.
Додон разкритикува взетото решение посредством съобщение, публикувано от държавния глава в една от социалните мрежи. "Съдът отново потвърди образа си на политически послушен инструмент, а не на конституционна институция. Това е срамно и жалко падение на държава, която има себе си за демократична“, заяви Додон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Председателят на Парламента ще поеме временно президентските функции в Молдова

Интерфакс: Председателят на Парламента ще поеме временно президентските функции в Молдова

2 Януари 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Председателят на Парламента в Молдова Адриан Канду ще поеме временно функциите на държавния глава Игор Додон, който по-рано бе лишен за кратко от правомощията си след решение на Конституционния съд, съобщава Интерфакс.
Съгласно разпространено от прессекретариата на Парламента съобщение, Канду ще подпише указите за назначаване на нови министри и проведе церемонията по тяхното встъпване в длъжност. Не е съобщено кога ще бъдат назначени новите министри, но според информация на руската агенция, това ще се случи на пети януари.
По-рано във вторник Конституционния съд на Молдова временно суспендира правомощията на президента Игор Додон след като държавният глава е отказал неколкократно предложенията на премиера Павел Филип за назначаване на петима нови министри и двама вицепремиери. Според закона на Молдова, президентът има право да откаже на предложение от министър-председателя само веднъж. Ако премиерът реши да номинира повторно същия човек, държавният глава е длъжен да подпише указ за неговото назначаване.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Молдовският президент осъди решението на Конституционния съд да го лиши временно от правомощията му

Reuters: Молдовският президент осъди решението на Конституционния съд да го лиши временно от правомощията му

2 Януари 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовският президент Игор Додон осъди решението на Конституционният съд на страната, според което държавният глава е временно лишен от своите правомощия, съобщава Reuters.
В съобщение, направено от официалната страница на Додон в една от социалните мрежи се казва, че „Съдът отново потвърди образа си на политически послушен инструмент, а не на конституционна институция. Това е срамно и жалко падение на държава, която има себе си за демократична“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Конституционният съд на Молдова временно преустанови правомощията на Игор Додон

Интерфакс: Конституционният съд на Молдова временно преустанови правомощията на Игор Додон

2 Януари 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Конституционният съд на Молдова временно преустанови правомощията на президента на страната Игор Додон, съобщава Интерфакс. Взетото във вторник решение е предизвикано от неколкократните откази на Додон засягащи предложение от министър-председателя за назначаването на пет нови министри и двама вицепремиери. Според законите на страната, държавният глава има право да откаже премиерско предложение за министър само веднъж. Правомощията на Додон временно ще преминат или към министър-председателя Павел Филип или към председателя на парламента.
През декември в Конституционния съд бе подаден сигнал срещу президента от група народни представители, заради отказа на държавния глава да назначи който и да е от седемте предложения за нови членове на правителството, които трябваше да заменят някои освободени от постовете си министри. Според закона на Молдова, президентът има право да откаже на предложение на министър-председателя само веднъж. Ако премиерът реши да номинира повторно същия човек, държавният глава е длъжен да подпише указ за неговото назначение.
Конституционният съд трябва да вземе решение дали председателя на парламента или премиера Павел Филип ще изпълняват временно президентските задължения.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.