НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:20

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: През 2018 г. се навършват 50 години от откриването на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“

Варна: През 2018 г. се навършват 50 години от откриването на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“

31 Декември 2017 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Варна. През 2018 г. се навършват 50 години от откриването на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Свежина Димитрова, директор на Център за подкрепа за личностно развитие-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. През годината ще бъдат организирани различни инициативи, свързани с юбилея на обсерваторията във Варна, сред които Национална конференция на Съюза на астрономите в България, Национална младежка астрономическа конференция, както и празник на обсерваторията. „Обсерваторията във Варна е открита на 22 май 1968 година. Предвиждаме всеки ден от седмицата около 22 май да организираме различни мероприятия, за да запознаем обществеността във Варна и страната с постигнатото от обсерваторията за тези 50 години. Празникът ще завърши с тържествен концерт“, допълни Свежина Димитрова.
Конкурсът за рисунка и литературно произведение на тема „Изкуството и науката за космоса“ 2017/2018 учебна година се посвещава на 50-та годишнина от откриването на обсерваторията във Варна.
През 1960 година група ентусиасти от Варна създават Клуб по астронавтика и астрономия. Този клуб е един от инициаторите община Варна да предложи редовния ХIII Конгрес на Международната федерация по авиация и астронавтика да бъде проведен през септември 1962 в град Варна. След конгреса се ражда идеята във Варна да бъде създадена астрономическа обсерватория. В инициативния комитет под ръководството на тогавашния кмет на Варна Николай Бояджиев участват учители, преподаватели във Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ във Варна, офицери от щаба на Военно морските сили и др. През 1963 година на Клуба по астрономия и астронавтика е предоставена сграда в централната част на Морската градина. В нея започват работа първите курсове по астрономия и ракетомоделизъм. С решение на Градския народен съвет на Варна са изготвени планове за преустройство и реконструкция на съществуващата сграда и през есента на 1964 година започва изграждането на нова сграда на обсерваторията. В процеса на строителството е направено изменение на първите планове и до сградата на обсерваторията е пристроен планетариум със Звездна зала и голяма лекционна зала. На 22 май 1968 година тържествено е открит първият в България астрономически комплекс, състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко. По решение на Министерския съвет той е наречен на името на великия полски учен Николай Коперник. През 1971 година започва изграждане на филиална астрономическа обсерватория в село Аврен, на около 35 километра от Варна. Обсерваторията разполага със сграда, кула с 5.2 метров купол и 50/890 см телескоп. В двора е разположена наблюдателна площадка за метеори и се монтират телескопи и камери за фотографиране на небесни тела и явления.
Специалистите в астрономическата обсерватория и планетариума работят в различни направления най-главните от които са наблюдения и изследване на небесни обекти и явления, учебна и методическа работа по астрономия, физика, география, природознание и др. с учители и ученици от системата на основното и средното образование, подготовка и обучение на астрономи любители, организиране на Национална младежка астрономическа конференция и популяризиране на астрономията и сродните науки сред гражданите. Специалистите от обсерваторията във Варна имат редица постижения през годините, работили са по различни теми и са публикували резултати в български и чужди списания. Изключителни постижения специалистите имат и при подготовката на наблюдатели на метеори, комети, астероиди и променливи звезди. От 1973 година обсерваторията организира ежегодно Национална младежка астрономическа конференция, в която участват ученици и студенти.
На 15 август 2002 година от тогавашния министър-председател Симеон Сакскобургготски е открита реконструираната сграда на Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Н. Коперник”. През септември 2004 Международната метеорна организация повери на Обсерваторията домакинството на Международната метеорна конференция, която събра учени, изследващи метеорните роеве в Слънчевата система, от цял свят.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари 2018 г.
Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на посещение в Израел. 21 януари...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.