НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:33

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: През 2018 г. се навършват 50 години от откриването на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“

Варна: През 2018 г. се навършват 50 години от откриването на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“

31 Декември 2017 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Варна. През 2018 г. се навършват 50 години от откриването на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Свежина Димитрова, директор на Център за подкрепа за личностно развитие-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. През годината ще бъдат организирани различни инициативи, свързани с юбилея на обсерваторията във Варна, сред които Национална конференция на Съюза на астрономите в България, Национална младежка астрономическа конференция, както и празник на обсерваторията. „Обсерваторията във Варна е открита на 22 май 1968 година. Предвиждаме всеки ден от седмицата около 22 май да организираме различни мероприятия, за да запознаем обществеността във Варна и страната с постигнатото от обсерваторията за тези 50 години. Празникът ще завърши с тържествен концерт“, допълни Свежина Димитрова.
Конкурсът за рисунка и литературно произведение на тема „Изкуството и науката за космоса“ 2017/2018 учебна година се посвещава на 50-та годишнина от откриването на обсерваторията във Варна.
През 1960 година група ентусиасти от Варна създават Клуб по астронавтика и астрономия. Този клуб е един от инициаторите община Варна да предложи редовния ХIII Конгрес на Международната федерация по авиация и астронавтика да бъде проведен през септември 1962 в град Варна. След конгреса се ражда идеята във Варна да бъде създадена астрономическа обсерватория. В инициативния комитет под ръководството на тогавашния кмет на Варна Николай Бояджиев участват учители, преподаватели във Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ във Варна, офицери от щаба на Военно морските сили и др. През 1963 година на Клуба по астрономия и астронавтика е предоставена сграда в централната част на Морската градина. В нея започват работа първите курсове по астрономия и ракетомоделизъм. С решение на Градския народен съвет на Варна са изготвени планове за преустройство и реконструкция на съществуващата сграда и през есента на 1964 година започва изграждането на нова сграда на обсерваторията. В процеса на строителството е направено изменение на първите планове и до сградата на обсерваторията е пристроен планетариум със Звездна зала и голяма лекционна зала. На 22 май 1968 година тържествено е открит първият в България астрономически комплекс, състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко. По решение на Министерския съвет той е наречен на името на великия полски учен Николай Коперник. През 1971 година започва изграждане на филиална астрономическа обсерватория в село Аврен, на около 35 километра от Варна. Обсерваторията разполага със сграда, кула с 5.2 метров купол и 50/890 см телескоп. В двора е разположена наблюдателна площадка за метеори и се монтират телескопи и камери за фотографиране на небесни тела и явления.
Специалистите в астрономическата обсерватория и планетариума работят в различни направления най-главните от които са наблюдения и изследване на небесни обекти и явления, учебна и методическа работа по астрономия, физика, география, природознание и др. с учители и ученици от системата на основното и средното образование, подготовка и обучение на астрономи любители, организиране на Национална младежка астрономическа конференция и популяризиране на астрономията и сродните науки сред гражданите. Специалистите от обсерваторията във Варна имат редица постижения през годините, работили са по различни теми и са публикували резултати в български и чужди списания. Изключителни постижения специалистите имат и при подготовката на наблюдатели на метеори, комети, астероиди и променливи звезди. От 1973 година обсерваторията организира ежегодно Национална младежка астрономическа конференция, в която участват ученици и студенти.
На 15 август 2002 година от тогавашния министър-председател Симеон Сакскобургготски е открита реконструираната сграда на Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Н. Коперник”. През септември 2004 Международната метеорна организация повери на Обсерваторията домакинството на Международната метеорна конференция, която събра учени, изследващи метеорните роеве в Слънчевата система, от цял свят.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.