НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Близо 14 000 са били посетителите на Регионалния исторически музей през 2017 година

Кюстендил: Близо 14 000 са били посетителите на Регионалния исторически музей през 2017 година

2 Януари 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Близо 14 000 са били посетителите на музея в Кюстендил за 2017 година. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите му се наблюдава устойчива тенденция на плавно покачване на броя на посетителите в музея.
„Имаме 1 560 деца – посетители. Тъй като нашата образователна инициатива детска музейна работилница се провежда изключително успешно за трета поредна година ежемесечно, около 700 деца са посетили и са работили в музейната работилница на различни теми”, заяви Валентин Дебочички. По думите му през изминалата година музеят е издал и един прекрасен албум – „Изследовател с обектив Йордан Захариев”, с всички запазени съхранени в архива на музея стъклени плаки и снимки на големия изследовател и кореспондент Йордан Захариев. Една част от тях за първи път се публикуват именно в този албум.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 343 ценни находки постъпват във фондовете на Регионалния исторически музей

Кюстендил: 343 ценни находки постъпват във фондовете на Регионалния исторически музей

2 Януари 2018 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 343 ценни находки постъпват във фондовете на Регионален исторически музей – Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на музея в града. По думите му съгласно Закона за културното наследство, са проведени и извършени идентификации на постъпили материали и предмети, дарения в музея и към настоящия момент фондовете на музея се попълват с 343 ценни находки, експонати, материали, основно във фонда на отдел „Етнография”, а също така и нумизматични материали, монети в основно във фонд „Нумизматика”.
„Използвам и случая да благодаря на всички наши дарители през 2017 година, тъй като по традиция вече основните постъпления в музея са именно благодарение на щедрите дарителски акции, които се провеждат и най – вече на нашия постоянен дарител господин Румен Манов”, каза Валентин Дебочички. По думите му през изминалата година музеят е организирал четири научни конференции. Това са вече традиционната конференция „Кюстендилски четения”, превръщащата се в традиционна научна проява „Музейните архивни фондове – места за памет”. Проведено е и седмото издание на международния научен симпозиум „Пауталия – Велбъжд – Кюстендил и прилежащите им територии”, по повод на 120-годишнината на музейната институция в Кюстендил. Музеят е бил домакин и на научната конференция за отбелязване на 100 години от Първата световна война и включването на България в нея.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.