НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:54

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

При инвестиционно намерение ще има втори лифт на Банско (ОБЗОР)

При инвестиционно намерение ще има втори лифт на Банско (ОБЗОР)

29 Декември 2017 | 02:02 | Агенция "Фокус"
София. Кабинетът възложи на министъра на околната среда и водите да предприеме всички мерки по екологичното законодателство за изграждането на нова кабинкова линия в ски зона Банско при наличие на инвестиционен интерес. Правителството прие и изменения в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, за което настоя кметът на Банско Георги Икономов през ноември. Двете решения дават възможност за изграждане на втори кабинков лифт в Банско при инвестиционен интерес. Промените в Плана за управление на НП „Пирин“ съответстват с решенията на Комитета за световно наследство, които допускат развитие на съоръжения за ски спорт в т. нар. „буферна зона“ на обекта на световното наследство – Пирин, съвпадаща по граници с туристическата зона, за която се отнасят одобрените промени. Те ще позволят на община Банско да изготви план за развитие на туристическата зона, включваща ски зоната над града, която обхваща само 2% от НП „Пирин“.
Гласуването беше внесено от министъра на околната среда и водите Нено Димов като извънредна точка в дневния ред на правителственото заседание. Премиерът Бойко Борисов му даде един час, за да се подготви и да изложи предложението си, след което то да бъде гласувано от кабинета. Министър Димов определи решението за втория кабинков лифт като добър сигнал за развитието на ски спорта в България и добра новина за скиорите. Той заяви, че всяко инвестиционно намерение ще мине през ОВОС, екологична оценка и оценка за съответствие. Нено Димов коментира, че не очаква да има проблеми с изграждането на втори лифт на Банско, защото процедурите включват и обществено обсъждане. По думите му всеки, който е заинтересован ще има правото да изкаже своето мнение в процедурата по обществено обсъждане, която е прекалено ясна като законодателство. „Втори лифт на Банско е нещо, което се желае от огромното мнозинство от гражданите. Не мисля, че ще има сериозни спънки в тази посока“ посочи Нено Димов.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството е „за“ втори лифт на Банско, но нищо в Пирин няма да се прави без съответните процедури по екологичното законодателство. Според него с решенията си МС е решил два проблема– за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин. „Не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство“, категоричен беше премиерът.
„Никой не може да си присвоява правото като единствен говорител и като последна инстанция да говори, че природата на Пирин трябва да бъде спасена. И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите“, коментира вицепремиерът Валери Симеонов. Той посочи, че решенията на МС по казуса „Банско“ са сериозна крачка към създаване на условия за планинския туризъм в Пирин. „Предстои да подходим по същия начин по отношение на другите възможни планински курорти в Стара планина, Родопите и Витоша“, посочи вицепремиерът. Валери Симеонов благодари на премиера Бойко Борисов за национално отговорното поведение относно втория лифт на Банско. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев уточни, че е взето решение за възстановяване на държавното спортно съоръжение „Заека“ на Витоша. Стартирана е процедура за реконструиране на съоръжението, което има важно значение за обучение на децата и подрастващите.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че решенията за Банско дават възможност за допълнително икономическо развитие на Югозападна България. Според него ако занапред цялостната концепция за развитието на планинския туризъм и в Родопите, Рила, Стара планина и Витоша продължи, това ще бъде от полза за хората, които обичат планината и спорта. Ще осигури поминък, развитие и нормален стандарт на живот на гражданите в тези региони.
Гласуването на промените и обсъждането на казуса „Банско“ бяха съпътствани от два протеста. Жители на Банско и околните населени места протестираха на главния път Е-79 край Симитли с настояване за втори лифт в курортния град. Те блокираха за около 20 минути движението. Образува се задръстване от товарни автомобили от около 1 км. Кметът на Банско Георги Икономов заяви, че твърденията, че решението на МС за втория лифт е незаконно, не защитават българския интерес. Контрапротест имаше под прозорците на Министерски съвет. Десетки граждани се събраха на площад „Независимост“ и се обявиха срещу изграждането на втори лифт на Банско.
В Банско брифинг по темата дадоха министърът на туризма Николина Ангелкова, комисарят по регионална политика на ЕК Корина Крецу и кметът на общината Георги Икономов.
Министър Ангелкова заяви, че решението на Министерски съвет ще подпомогне Банско да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. По думите й тази възможност е свързана и с една от основните цели в работата на Министерството на туризма - България да е туристическа дестинация за четири сезона. Тя коментира, че изграждането на втори кабинков лифт ще даде възможност за по-екологичен транспорт до планината през цялата година. Николина Ангелкова посочи още, че всяко бъдещо искане като изграждане на втори кабинков лифт или съпътстваща инфраструктура, следва да премине всички процедури, като ОВОС и други свързани с действащото европейско и национално законодателство. „Това е правилният начин. Искаме успоредно с развитието на туризма да съхраним природата“, заяви министър Ангелкова. „От тук насетне всичко е в ръцете на местните хора и най-вече на концесионера, така че Банско да продължи да се развива като туристически център“, каза още министърът и благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата, както и на министъра на околната среда и водите Нено Динов.
Корина Крецу заяви, че днешното решение ще позволи на Банско да се развие. „А за мен като ресорен еврокомисар е важно регионите да се развиват“, допълни тя и поясни, че е от изключително значение да има баланс между развитие и спазване на екологичните правила, както и да се запази природата на Банско, с която той е известен. Еврокомисарят коментира, че курортът е прекрасна дестинация и в момента има много туристи от Сърбия, Македония, Румъния, Турция, както и посетители от Великобритания, Германия.
От своя страна Георги Икономов каза, че решението касае Банско, но има отношение и към ски туризма, а зад него стоят и всички кметове от област Благоевград. Той допълни, че всяко инвестиционно намерение ще минава през всички необходими екологични оценки и ще бъде гарантирано спазването на законодателството. По думите му няма да се отреже нито едно дърво повече от необходимото.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.