НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:07

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Момченце е първото бебе за 2018 година в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”

Велико Търново: Момченце е първото бебе за 2018 година в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”

2 Януари 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Момченце е първото родено бебе във Велико Търново за 2018 година. Това съобщи доц. д-р Светлозар Стойков, началник на Акушеро-гинекологичното отделение при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Детето се е родило в 10.05 часа днес. Тежи 3,020 кг и е с дължина 50 см. Майката е от Велико Търново, на 31 години и 6 месеца, а това раждане й е първо. „Родилката бе със седалищно предлежание на плода, което наложи извършването на оперативното раждане чрез цезарево сечение”, заяви доц. д-р Стойков. Той подчерта, че бебето е здраво и се чувства добре.
В момента в Акушеро-гинекологичното отделение при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” лежат 13 новородени и 7 родилки. Някой от бебетата са в интензивно отделение и не е необходимо майките да са при тях. В следобедните часове днес се очаква още едно бебе да проплаче за първи път чрез раждане по естествен път.
Доц. д-р Светлозар Стойков каза още, че нараства броят на бебетата, родени чрез инвитро процедури. Той посочи, че тези процедури често са последна възможност за двойките, които желаят да имат деца, като коло 40% от тях са успешни. По думите на доц. Стойков в някаква степен увеличението в броя на децата, заченати чрез метода на аститираната репродукция, се дължи на тенденцията за увеличаване на възрастта на жените, решили да родят първото си бебе. „С възрастта яйчниковият резерв намалява. Фертилността на жената намалява след 35 години около 7 пъти спрямо една 21-годишна жена. След 35 години относителният дял на извършените процедури при такива жени е по-висок“, допълни доц. Стойков. Той посочи, че асистираната репродукция е причина за увеличаване и близначната бременост. „При инвитро процедурите се връщат два или три ембриона. Все още няма ограничение колко ембриона да се върнат, но има споразумение за не повече от два или максимум три, което води до една близначна бременност. В някой католически държави връщат само един ембрион“, посочи, доц. д-р Светлозар Стойков.
Той заяви също, че в Акушеро-гинекологичното отделение при МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” работят 9 лекари, от които трима са специализанти. Акушерките са 16, а санитарит -е 10. Очаква се през тази година един от специализантите да вземе специалност по акушерство и гинекология и с това броят на лекарите да стане 7. Доц. Стойков подчерта, че в момента в отделението не съществува проблем с липсата на кадри. „Създаваме перфектни условия лекарите да усвоят професията. Що се касае до акушерките, там през последните години има липса на кадри, но Варненският медицински университет разкри филиал във Велико Търново. Студентите, които се обучават за акушерки и медицински сестри там, ще се дипломират догодина и се надявам, че през 2019 година вече няма да съществува този проблем - с липсата на такъв тип кадри“, посочи доц. Стойков. Той допълни, че все повече ще се увеличава нуждата от персонал, тъй като броят на жените, които раждат във великотърновската болница нараства. Началникът на Акушеро-гинекологичното отделение изрази надежда до две години то да бъде преместено в новия болничен сектор на МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”, чиято първа копка бе направена през декември. „Когато това се случи, денонощно на разположение ще са анестезиолог, реанимация и екипи са операция, което ще подобри условията“, допълни доц. д-р Светлозар Стойков.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 1 096 бебета са се родили в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” през 2017 година

Велико Търново: 1 096 бебета са се родили в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” през 2017 година

2 Януари 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 1 096 бебета са се родили в Акушеро-гинекологичното отделение при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново през 2017 година. Това съобщи началникът на отделението доц. д-р Светлозар Стойков, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Той отбеляза, че новородените са с 14 повече спрямо 2016 година, когато те са били 1 082. „Великотърновската болница регистрира ръст в ражданията, но това не означава, че прирастът за Великотърновска област е положителен. В тази болница идват да раждат жени и от съседни области: Търговишка, Русенска, Габровска, Плевенска, Ловешка”, посочи доц. Стойков. Като причина за наплива на родилки към великотърновското акушеро-гинекологично отделение той посочи високият професионализъм на работещите в него. По думите му не без значение е доверието към лекаря и добрите битови условия, които се предлагат.
Най-възрастната жена, родила във Велико Търново през 2017 година, е на 45 години. Около 10 са 14-годишните майки, като в повечето случаи те са от малцинствата. Едва няколко са изоставените бебета още от Родилно отделение. Доц. Стойков подчерта, че в повечето случаи майките са многодетни и нямат възможност да се грижат за тях. Средната възраст на родилките от Велико Търново е 29 години и 6 месеца. „В последните 10-15 години тенденцията в България, а и в световен мащаб, е да се увеличава възрастта на майката, която ражда за първи път. Причина за това е желанието й да гради кариера, за да може да издържа семейството и бебето”, посочи доц. Светлозар Стойков.
44% от ражданията във Велико Търново през 2017 година са с цезарево сечение, като за 2016 година относителният им дял е бил 33%. „Увеличават се предпочитанията за раждане с цезарево сечение заради страх от това, че може да стане нещо с плода, че може да стане нещо с майката при нормално раждане. Всички неудачи в акушерството стават при нормално раждане”, подчерта д-ц. Стойков. Той съобщи, че за съжаление и тази година има случаи на смъртност на плода по време на бременност. Във Велико Търново тя е 10 на 1000, докато за страната относителният дял е 12 на 1000. Нито една родилка не е починала по време на раждане в Акушеро-гинекологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”. Относителният дял на недоносените бебета през последните години се задържа около 10%.
11 двойки близнаци са се родители във Велико Търново през 2017 година, докато техният брой през 2016 г. е бил 10.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.