НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:54

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Рекордна е раждаемостта в града за втора поредна година

Велико Търново: Рекордна е раждаемостта в града за втора поредна година

2 Януари 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Рекордна е раждаемостта във Велико Търново за втора поредна година. 1096 бебета са проплакали в Старата столица за 2017 година, каза пред Общинско радио д-р Светлозар Стойков - началник на Акушеро-гинекологичното отделение в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Новородените са с 14 повече спрямо 2016 година, в която също бе отчетен „бейби бум“.
Старата столица се утвърждава като лидер в България по раждаемост и е единственият град в Северен централен район, чието население се увеличава.
Момченце с тегло 3 кг. и 20 грама, на ръст 50 сантиметра, е първото бебе за 2018-а година, родено във Велико Търново. Това каза още доц. Стойков пред Общинско радио. Майката е 31-годишна и също е от Старата столица. Момиченце е последното новородено за изминалата година.
В официалната си страница във Фейсбук кметът Даниел Панов поздрави всички родители и пожела на тях и на децата им новата година да бъде здрава, успешна и да им донесе много щастие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 1 096 бебета са се родили в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” през 2017 година

Велико Търново: 1 096 бебета са се родили в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” през 2017 година

2 Януари 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 1 096 бебета са се родили в Акушеро-гинекологичното отделение при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново през 2017 година. Това съобщи началникът на отделението доц. д-р Светлозар Стойков, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Той отбеляза, че новородените са с 14 повече спрямо 2016 година, когато те са били 1 082. „Великотърновската болница регистрира ръст в ражданията, но това не означава, че прирастът за Великотърновска област е положителен. В тази болница идват да раждат жени и от съседни области: Търговишка, Русенска, Габровска, Плевенска, Ловешка”, посочи доц. Стойков. Като причина за наплива на родилки към великотърновското акушеро-гинекологично отделение той посочи високият професионализъм на работещите в него. По думите му не без значение е доверието към лекаря и добрите битови условия, които се предлагат.
Най-възрастната жена, родила във Велико Търново през 2017 година, е на 45 години. Около 10 са 14-годишните майки, като в повечето случаи те са от малцинствата. Едва няколко са изоставените бебета още от Родилно отделение. Доц. Стойков подчерта, че в повечето случаи майките са многодетни и нямат възможност да се грижат за тях. Средната възраст на родилките от Велико Търново е 29 години и 6 месеца. „В последните 10-15 години тенденцията в България, а и в световен мащаб, е да се увеличава възрастта на майката, която ражда за първи път. Причина за това е желанието й да гради кариера, за да може да издържа семейството и бебето”, посочи доц. Светлозар Стойков.
44% от ражданията във Велико Търново през 2017 година са с цезарево сечение, като за 2016 година относителният им дял е бил 33%. „Увеличават се предпочитанията за раждане с цезарево сечение заради страх от това, че може да стане нещо с плода, че може да стане нещо с майката при нормално раждане. Всички неудачи в акушерството стават при нормално раждане”, подчерта д-ц. Стойков. Той съобщи, че за съжаление и тази година има случаи на смъртност на плода по време на бременност. Във Велико Търново тя е 10 на 1000, докато за страната относителният дял е 12 на 1000. Нито една родилка не е починала по време на раждане в Акушеро-гинекологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”. Относителният дял на недоносените бебета през последните години се задържа около 10%.
11 двойки близнаци са се родители във Велико Търново през 2017 година, докато техният брой през 2016 г. е бил 10.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.