НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:07

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Три лота ще се изпълняват по проекта за подобряване на водния сектор в града

Добрич: Три лота ще се изпълняват по проекта за подобряване на водния сектор в града

5 Януари 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Добрич. Три лота ще се изпълняват по проекта за подобряване на водния сектор в града. В края на 2017 година все още не е бил подписан договор за един от тях. Това заяви инж. Димитър Шошоров, представител на фирмата изпълнител по проекта, която отговаря за линейната част на ВиК мрежата в града, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Направени са почти всички съгласувания с институциите за започване на дейностите. Издадена е заповедна книга за двата лота, за които има подписани договори, отбеляза специалистът. Открити са също строителните площадки. В ход е одобрението на материалите, които ще бъдат използвани при строителството на линейната мрежа на водопроводите по лот 2 и лот 3. По-голямата част от представените материали са приети още в края на миналия месец. „Може да се каже, че по-голямата част от документацията по откриване и започване на линейната част е готова”, обобщи инж. Шошоров.
„За осъществяването на дейностите е необходим широк спектър от тесни специалисти. Именно това е причината за обединението и покриване на изискванията на тръжната процедура, основно за нашия договор по двете части – линейна и пречиствателна станция”, заяви инж. Иван Вангаров, представител на обединение от две фирми, изпълнители на дейностите по проекта за обновяване на водния сектор на град Добрич и по-конкретно на реконструкцията на Пречиствателна станция – Врачанци и на линейния обект. Още в края на миналия месец изпълнителят е бил на етап подготовка на оценка на инвестиционния проект. По думите на специалиста той е с много разнородни специалности и дейности. 99 са подобектите. Това е и причината за дългия срок на съгласуване на документацията, уточни инж. Вангаров.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: До края на януари се очаква да започнат строителните работи по реконструкцията на пречиствателната станция край село Врачанци

Добрич: До края на януари се очаква да започнат строителните работи по реконструкцията на пречиствателната станция край село Врачанци

5 Януари 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Добрич. До края на месец януари се очаква да започнат строителните работи по реконструкцията на пречиствателната станция край село Врачанци. Това заяви инж. Христо Атанасов, представител на обединение, в което влизат двете най-големи фирми в Западна Европа за доставка на оборудване на пречиствателни станции, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Фирмата е изпълнител на дейностите по обновяване на пречиствателната станция край село Врачанци, което се осъществява в рамките на най-мащабния проект на Община град Добрич – „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич – фаза I“. Той е на обща стойност 114 901 000 лева с ДДС. Безвъзмездната помощ е в размер на 86 227 000 лева, собственият принос на общината е 9 602 000 лева.
Ще бъде направена реконструкция и рехабилитация на близо 80 км водопроводна мрежа в Добрич и малко над 6 км канализационни колектори. Предвидено е почти на 100% да бъде обновена Пречиствателната станция край село Врачанци. Още в края на миналата година са изготвени техническите проекти, съобщи инж. Атанасов. Той допълни, че до края на този месец изпълнителят се надява да приключи съгласуването с отделните институции и да започнат строителните работи и да бъде подписан протокол за откриване на строителната площадка. „Надяваме се до края на август 2019 година, когато е крайният срок, Пречиствателна станция – Врачанци освен да бъде една от най-новите екологични станции в България, да бъде и една от най-икономичните във връзка с това, че от собствения газ ще произвеждаме електроенергия. Ще има когенератор, който ще произвежда от газта, която е отпадъчна част, електроенергия, която ще се използва за собствените нужди на пречиствателната станция. Това означава, че ще намалим потреблението на енергия, което ще намали и сметките на Общината“, посочи инж. Атанасов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френски крайнодесни активисти блокираха планински проход в знак на протест срещу притока на мигранти - 23 април 2018 година
Френски крайнодесни активисти блокираха планински проход в знак на протест срещу...

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.