НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Учредителният конгрес на Българското надпартийно движение "Кубрат" (БНСК) ще се проведе на 5 март

Учредителният конгрес на Българското надпартийно движение "Кубрат" (БНСК) ще се проведе на 5 март

4 Март 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
София. Учредителният конгрес на Българското надпартийно движение "Кубрат" (БНСК) ще се проведе на 5 март, съобщиха от Боянски клуб за подкрепа на българската държавност и нация. Учредителният конгрес на Българското надпартийно движение "Кубрат" (БНСК) под ръководството на проф. Божидар Димитров, арх. Миломир Богданов, д-р Костадин Георгиев - Калки, Христо Бойчев и ген. Стоимен Стоименов, с кандидат-членовете от национално отговорните академични среди, интелигенция, офицерство и професионалисти, с гости от Унгария и български политически и граждански организации, ще се проведе в понеделник, 5 март, от 14:00 часа във военния дом-паметник на ул. "Солунска" 21 в София.
От Боянския клуб заявяват категорична подкрепа към протеста на гражданите на Пловдив срещу ареста на българския лекар д-р Иван Димитров и настояват за незабавното му освобождаване, адв. Марин Марковски се включва в защитата на българския лекар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десетки млади членове са приети в Боянския клуб на проф. Божидар Димитров

Десетки млади членове са приети в Боянския клуб на проф. Божидар Димитров

19 Февруари 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Десетки млади членове са приети в Боянския клуб на проф. Божидар Димитров. Това съобщи за за Агенция „Фокус“. историкът проф. Божидар Димитров. През уикенда се е състояло работно съвещание на Боянския клуб – неформална професорска организация с председател проф. Божидар Димитров, която ще се бори за промяна на формата на управление на България от парламентарна на президентска република. Решено е на 5 март 2018 г. да се състои учредителна конференция на Българско национално движение „Кубрат“, в което ще прерасне Боянския клуб. Стана ясно, че движението ще е непартийно и в него ще могат да участват, както отделни личности, така и НПО-ата и цели партии, споделящи главната стратегически цел на движението.
На съвещанието са приети десетки млади членове на Боянския клуб. Между по-известните личности са: адвокат Марин Марковски и председателя на Асоциацията на малките и средни предприятия, в която членуват над 1000 предприятия инж. Иван Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Божидар Димитров: Взех решение за създаване на политическо движение, което няма да бъде ляво или дясно, а прагматично

Проф. Божидар Димитров: Взех решение за създаване на политическо движение, което няма да бъде ляво или дясно, а прагматично

2 Януари 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да има оздравяване на обществения живот и именно затова взех решение, по примера на цар Борис III и деветнадесетомайците, да направим едно политическо движение, условно наречено Българско прагматично движение, което да предлага и решения, и изпълнители. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус“ историкът проф. Божидар Димитров, правейки обзор за 2017 г. „Изпълнителите ще бъдат в същата категория, които са били в периода 1935-1943 г. – учени от БАН и висшите учебни заведения. Тези „професорски“ правителства, които царят е правил, са не само от хора, които разбират от своята материя, но и са се показали като добри мениджъри. Потенциалът на тези хора все още не е използван през 30-те години на Преход. Само една шепа хора измежду депутатите и министрите са с научни звания. Тези хора, които бяха игнорирани от политиката, могат да свършват същата работа, каквато бе свършена в онзи златен за България период – 1935-1943г. Независимо от войната, никога България не е бележела такъв ръст и такова подобрение на параметрите във всяка една област на живота“, аргументира се проф. Димитров. „Как смятаме да реализираме нещата? Като политическо движение първо ще видим дали ще ни повярва българският избирател, дали ще повярва на своя научен елит. Ако повярва, ще направим така, както се прави при демокрацията – ще участваме на избори“, разясни още той. По думите му целта няма да бъде преследване на партии за минали престъпления. „Това е излишно. Ние ще бъдем политическо движение, което ще гледа напред, а не назад. Няма да търсим кой какво приватизирал и т. н. Халал да ѝ е „Техноимпекс“ на Корнелия Нинова“, заяви историкът. Той поясни към какви резултати ще стреми бъдещото движение. „То няма да бъде нито ляво, нито дясно. Това трябва да се знае. Ще предлага и реализира решения, които водят до две неща с главно „В“ – Възход и Величие на България. Това е нашата цел. Затова няма да се интересуваме дали едно решение е ляво или дясно“, поясни проф. Димитров. „Когато бях общински съветник, аз бях този, който предложи да се разшири Южната дъга на „Околовръстен път“. Тя беше само с две ленти и аз, пренасяйки едно златно съкровище от Пловдив до София, до „Околовръстен път“ стигнах за 40 мин., а от там, 20-тина километра до музея, се придвижвахме около 45 минути. Когато общинските съветници се скараха дали решението да се разшири „Околовръстен път“ е ляво или дясно, аз станах и казах, че шосето не е нито ляво, нито дясно, а е просто тясно. Сега хубаво ли е шосето? Хубаво е. Ляво ли е или дясно? Не, просто е широко. Такива ще бъдат и нашите решения“ разказа още той.
Иван ЛАЗАРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Божидар Димитров: 2017 г. беше относително добра за България

Проф. Божидар Димитров: 2017 г. беше относително добра за България

2 Януари 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Като обществен анализатор мога да кажа, че относително годината беше много добра за България и българския народ. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус“ историкът проф. Божидар Димитров, правейки обзор за 2017 г. „Отново подчертавам – всичко е относително. Ръстът на националния брутен вътрешен продукт от 4% не е малък, независимо от сравнително ниската база, от която започва да расте. По-важното е на какво се дължи. В миналото имаше дори с 2% по-голям ръст, в годините на управлението на Станишев, но той беше за сметка на спекулативното строителство на хотели и молове. Днес ръстът, въпреки относителния спад на чуждестранните инвестиции, се дължи на строителството на фабрики и заводи. В повечето случи те произвеждат високо технологична IT-продукция, автомобилни части и т.н. Ръстът на националния доход, в брутни измерения, достигна 100 млрд. лева, от които 49 млрд. е износът, а от него 23 млрд. се дължат именно на тази високо технологична продукция“, обясни проф. Димитров. Той подчерта, че земеделските продукти също бележат необикновен, исторически ръст. „Нямаме година, в която да сме произвели толкова пшеница, слънчоглед, ечемик, царевица, рапица и т.н. Нараснаха и добивите от декар. Аз с изумление разбрах, че в Северозападна България, където, поради климатични условия добивите са по-ниски от Добруджа, тази година има по 600 килограма от декар пшеница. Казвам това, защото там никога не са достигали повече от 350-400 килограма“, коментира историкът. „Аз продължавам да смятам, че ръстът може да бъде още по голям и в проценти да придобие двуцифрено измерение“, допълни още той.
По думите му, въпреки сравнително добрите икономически показатели, пред развитието на страната ни има редица пречки. „Пречат ни много неща. Пречи ни формата на държавно управление и законите, които имаме. Никой не може да ме убеди, че имаме добра форма на управление и съответните закони, щом циганката Анка е направила фирма със 100 лева капитал, а може да обжалва и спре обществени поръчки от 28 млн. лева. Не мога да повярвам, че трима вечно пияни „еколози“ могат 16 години да спират строителството на втори лифт на Банско и т.н. Купища лицензионни режими пречат, чудовищната бюрокрация, корупцията“, смята проф. Димитров.
Иван ЛАЗАРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.