НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:56

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Окръжният съд прие искане за съкратено съдебно следствие по делото за грабеж, придружен с убийство на таксиметров шофьор

Варна: Окръжният съд прие искане за съкратено съдебно следствие по делото за грабеж, придружен с убийство на таксиметров шофьор

13 Февруари 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Варна. В разпоредително заседание на Варненския окръжен съд, подсъдимите по делото за грабеж, придружен с убийството на таксиметров водач Космас К. и Ренета К., защитата им, държавното обвинение, гражданските ищци и частния обвинител постигнаха съгласие, че няма процесуални пречки за гледане на делото. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Варна. Тримата наследниците на пострадалия бяха конституирани като граждански ищци и предявиха иск за общо 450 000 лв. за нанесени неимуществени вреди. Пред съда подсъдимите признаха изцяло фактите, и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПК ако бъде постановена осъдителна присъда, съдът не може да наложи наказание доживотен затвор без право на замяна, а наказанието доживотен затвор заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 г. или ако прецени, че наказанието ще е лишаване от свобода от 15 до 20 г, ще го редуцира с една трета.
Тъй като прокуратурата и адвокатите на подсъдимите поискаха да бъдат представени пред съда справки за имотното състояние на двамата и техни характеристични данни, съдът отложи делото за март.
От съда припомнят, че обвинението спрямо 24-годишната Ренета К. от Несебър и 27-годишния Космас К. от Дългопол е за грабеж на таксиметровия шофьор Васил А. от Варна, придружен с убийството му. Престъплението извършено в съучастие е тежко и се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В закона е предвидена и конфискация на цялото или на част от имуществото, ако те бъдат признати за виновни.
Грабежът бил извършен на 9 срещу 10 април 2017 г., когато живеещите на семейни начала, Ренета и Космас решават да наемат такси от автогарата в посока местност Пчелина и да оберат водача. Тъй като и двамата били безработни се издържали с пенсията на 27-годишния мъж, който бил с детска церебрална парализа. Според прокуратурата престъплението било добре планирано, като двамата си осигурили и оръжие за престъплението-кухненски ножове. Ренета трябвало да се качи на предната седалка до шофьора, а Космас – зад него. Малко след 23,30 ч. на 9 април Космас спрял такси на фирма „Транстриумф“, управлявано от 69-годишния Васил. По пътя за местност Пчелина, на отбивката на военното поделение на разклона за село Каменар, пътниците помолили шофьора да спре. В съдебно-медицинската експертизата в досъдебното производство са посочени над 61 прободно-порезни наранявания по цялото тяло на жертвата. От автомобила липсвали 20 лева и мобилния телефон на шофьора.
След задържането на Ренета и Космас химическа експертиза установила наличие на амфетамини в кръвта и урината им. Двамата се запознават чрез интернет през 2016г., като известно време живеят в Пловдив, а през януари миналата година се местят във Варна. 24-годишното момиче е с висше образование. И двамата са с чисто съдебно минало. В обвинителния акт се сочи, че престъплението е извършено с особената жестокост и по особено мъчителния за жертвата начин.
Определенията, с които Варненският окръжен съд потвърди ареста на Ренета и Космас са от 12 април 2017г. Обвинението спрямо тях беше внесено в съда на 29-и декември миналата година.
Следващото заседание на Окръжен съд Варна е насрочено за 12 март.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Окръжният съд остави без уважение искането за промяна на мярката за неотклонение на обвиняем за грабеж, придружен с убийството на таксиметров шофьор

Варна: Окръжният съд остави без уважение искането за промяна на мярката за неотклонение на обвиняем за грабеж, придружен с убийството на таксиметров шофьор

3 Ноември 2017 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Окръжен съд – Варна остави без уважение искането за промяна мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Космас К., обвинен в грабеж, придружен с убийството на таксиметров шофьор през април тази година. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Искането на защитата беше подкрепено с представени пред съда удостоверение за постоянен адрес, декларация от майката на Космас, че до февруари са живеели заедно в Дългопол, преди да замине за Варна, където по неговите думи си бил намерил работа. Представени бяха и няколко характеристики, както и временен трудов договор на обвиняемия. Прокурорът по делото изложи, че Космас К. е напуснал постоянния си адрес, водил е скитнически живот и е бил наркозависим, употребяващ амфетаминопроизводни. Според обвинението, производството е пред приключване и не са налице нови обстоятелства, които да изменят предложението за опасност.
Припомняме, че Космас К. и Ренета Д. за обвинени в убийството на 61- годишния шофьор Васил А. , който през април тази година бе смъртоносно прободен с нож в опит да бъде ограбен на метри от военното поделение край село Каменар.
Според съдебния състав, днес представените доказателства не могат да разколебаят обоснованото предположение, че Космас К. е съпричастен към предявеното обвинение в тежко умишлено престъпление, което се наказва с „лишаване от свобода“ за повече от 10 години. Като прие, че съществува опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление, Окръжен съд – Варна потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“.
Определението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок от днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският президент Еманюел Макрон изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 година
Френският президент Еманюел Макрон изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 201...

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.