НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Учредителният конгрес на Българското надпартийно движение "Кубрат" (БНСК) ще се проведе на 5 март

Учредителният конгрес на Българското надпартийно движение "Кубрат" (БНСК) ще се проведе на 5 март

4 Март 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
София. Учредителният конгрес на Българското надпартийно движение "Кубрат" (БНСК) ще се проведе на 5 март, съобщиха от Боянски клуб за подкрепа на българската държавност и нация. Учредителният конгрес на Българското надпартийно движение "Кубрат" (БНСК) под ръководството на проф. Божидар Димитров, арх. Миломир Богданов, д-р Костадин Георгиев - Калки, Христо Бойчев и ген. Стоимен Стоименов, с кандидат-членовете от национално отговорните академични среди, интелигенция, офицерство и професионалисти, с гости от Унгария и български политически и граждански организации, ще се проведе в понеделник, 5 март, от 14:00 часа във военния дом-паметник на ул. "Солунска" 21 в София.
От Боянския клуб заявяват категорична подкрепа към протеста на гражданите на Пловдив срещу ареста на българския лекар д-р Иван Димитров и настояват за незабавното му освобождаване, адв. Марин Марковски се включва в защитата на българския лекар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десетки млади членове са приети в Боянския клуб на проф. Божидар Димитров

Десетки млади членове са приети в Боянския клуб на проф. Божидар Димитров

19 Февруари 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Десетки млади членове са приети в Боянския клуб на проф. Божидар Димитров. Това съобщи за за Агенция „Фокус“. историкът проф. Божидар Димитров. През уикенда се е състояло работно съвещание на Боянския клуб – неформална професорска организация с председател проф. Божидар Димитров, която ще се бори за промяна на формата на управление на България от парламентарна на президентска република. Решено е на 5 март 2018 г. да се състои учредителна конференция на Българско национално движение „Кубрат“, в което ще прерасне Боянския клуб. Стана ясно, че движението ще е непартийно и в него ще могат да участват, както отделни личности, така и НПО-ата и цели партии, споделящи главната стратегически цел на движението.
На съвещанието са приети десетки млади членове на Боянския клуб. Между по-известните личности са: адвокат Марин Марковски и председателя на Асоциацията на малките и средни предприятия, в която членуват над 1000 предприятия инж. Иван Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Божидар Димитров: Във външната си политика България отбеляза редица успехи през 2017г., а най-големият от тях е началото на разгрома на македонизма

Проф. Божидар Димитров: Във външната си политика България отбеляза редица успехи през 2017г., а най-големият от тях е началото на разгрома на македонизма

2 Януари 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. Във външната политика България отбеляза много успехи и аз искам да изведа на преден план най-големия. Този, за който съм бленувал десетилетия наред – началото на разгрома на онази измислена и антибългарска идеология, наречена македонизъм. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус“ историкът проф. Божидар Димитров, правейки обзор за изминалата 2017 г. „С подписването на договора с Македония, който предстои да бъде ратифициран, македонизмът ще приключи след няколко години и на Балканите ще се появи втора българска държава. 1,5 млн. души ще се върнат към българската си същност. Има много нации, които имат две държави и България ще се нареди в техния списък“, посочи проф. Димитров. Според него през изминаващата вече 2017 г. не е имало събитие, което да „разтресе държавата“. „Имаше само скандали, както ги наричат журналистите, но това не са никакви скандали от гледна точка на съдържанието им. Не може да бъдат скандал препирните дали втора или трета е братовчедката на Делян Добрев в Хасковската община. Това не е сериозно и в сериозни държавни такива неща не се дебатират, но то отне много време. Дали този е такъв, а онзи – онакъв, пълни глупости. Мисля, че нарочно се измислят подобни неща, за да има с какво да бъде занимавана публиката“, смята историкът.
„Вотът на недоверие – същото. Правят го само, за да маркират някаква активност. Почетният председател на една от партиите им каза да не се занимават с глупости, тъй като не са готови. Каза им: „Представете си какво ще стане, ако мине. Може ли да управлявате? Естествено – не. Няма с какво и с кого“, допълни още той.
Иван ЛАЗАРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Божидар Димитров: 2017 г. беше относително добра за България

Проф. Божидар Димитров: 2017 г. беше относително добра за България

2 Януари 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Като обществен анализатор мога да кажа, че относително годината беше много добра за България и българския народ. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус“ историкът проф. Божидар Димитров, правейки обзор за 2017 г. „Отново подчертавам – всичко е относително. Ръстът на националния брутен вътрешен продукт от 4% не е малък, независимо от сравнително ниската база, от която започва да расте. По-важното е на какво се дължи. В миналото имаше дори с 2% по-голям ръст, в годините на управлението на Станишев, но той беше за сметка на спекулативното строителство на хотели и молове. Днес ръстът, въпреки относителния спад на чуждестранните инвестиции, се дължи на строителството на фабрики и заводи. В повечето случи те произвеждат високо технологична IT-продукция, автомобилни части и т.н. Ръстът на националния доход, в брутни измерения, достигна 100 млрд. лева, от които 49 млрд. е износът, а от него 23 млрд. се дължат именно на тази високо технологична продукция“, обясни проф. Димитров. Той подчерта, че земеделските продукти също бележат необикновен, исторически ръст. „Нямаме година, в която да сме произвели толкова пшеница, слънчоглед, ечемик, царевица, рапица и т.н. Нараснаха и добивите от декар. Аз с изумление разбрах, че в Северозападна България, където, поради климатични условия добивите са по-ниски от Добруджа, тази година има по 600 килограма от декар пшеница. Казвам това, защото там никога не са достигали повече от 350-400 килограма“, коментира историкът. „Аз продължавам да смятам, че ръстът може да бъде още по голям и в проценти да придобие двуцифрено измерение“, допълни още той.
По думите му, въпреки сравнително добрите икономически показатели, пред развитието на страната ни има редица пречки. „Пречат ни много неща. Пречи ни формата на държавно управление и законите, които имаме. Никой не може да ме убеди, че имаме добра форма на управление и съответните закони, щом циганката Анка е направила фирма със 100 лева капитал, а може да обжалва и спре обществени поръчки от 28 млн. лева. Не мога да повярвам, че трима вечно пияни „еколози“ могат 16 години да спират строителството на втори лифт на Банско и т.н. Купища лицензионни режими пречат, чудовищната бюрокрация, корупцията“, смята проф. Димитров.
Иван ЛАЗАРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.