НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Jerusalem Post: Политическото разделение в Иракски Кюрдистан доведе до смъртни случаи

The Jerusalem Post: Политическото разделение в Иракски Кюрдистан доведе до смъртни случаи

19 Декември 2017 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Ербил/Сюлеймания. За втори пореден ден, масови протести обхванаха Кюрдския регион в Северен Ирак. Те бяха съсредоточени в градовете в източната част на автономния регион на Кюрдското регионално правителство (КРП). В Чамчамал, Койа, Сюлеймания, Рания и други градове, протестиращите палиха и рушиха офисите на големите политически партии, в последната криза, обхванала кюрдския район. Във вторник, се появиха съобщения за няколко загинали демонстранти, а още повече от 100 са били ранени, по време на сблъсъците, които се очаква да предизвикат гняв в целия регион, пише израелското издание The Jerusalem Post.
В резултат от проведения референдум за независимост на Иракски Кюрдистан и изпращането на танкове от страна на централното правителство в Багдад, за да завземе контрола над Киркук от КРП, регионът бе обхванат от недоволство на обикновените граждани. Това се случи отчасти заради нестабилността, идваща от политическото разделение и горчивия гняв заради твърденията, че висшестоящи политици са предали региона в стремежа му за независимост, дезертирайки в лицето на подкрепяното от Иран военно нахлуване в областта Киркук, където са съсредоточени големи части от петролните резерви на Ирак. Разделението има десетилетни корени. Независимо от това, че Демократичната партия на Кюрдистан (ДПК) и Патриотичният съюз на Кюрдистан (ПСК), двете най-големи партии в региона, работиха заедно по време на войната срещу „Ислямска държава“ и си съдействаха в Багдад, след инвазията на САЩ през 2003-а година, те имат горчиви спомени от гражданския конфликт помежду си през 90-те. За кюрдите от старите поколения, това извиква спомени за клановете, които се биха по време на кюрдската гражданска война. За по младите, текущата ситуация представлява резултат от борбата срещу режима на Саддам Хюсеин, „Ислямска държава“ и сегашната икономическа ситуация. През последното десетилетие кюрдите разшириха международните си връзки, но икономиката на региона цикли и младежта чувства, че след „Ислямска държава“, тези проблеми трябва да бъдат разрешени. Трета част от кюрдското общество изглежда, че се е обявила срещу традиционната двупартийна система и е разярена срещу елита, който, според тях, е загубил досег с обикновените хора.
Заради политическото разделение, най-вече между регионалната столица Ербил, свързана с ДПК и клана Барзани и Сюлеймания, свързана с ПСК и клана Талабани, два различни възгледа за ситуацията са налагани от медиите. „Кюрдистан 24“, базиран в Ербил, сочи за виновник Шасуар Абдулуахид, собственикът на телевизията NRT TV и онлайн медии. „Подбуждането на граждански безредици по медиите доведе до изгарянето на правителствени сгради и сериозни щети по собствеността на някои хора, както и до препречването на пътища от протестиращите“, се заявява в съобщение от ербилската медия. NRT съобщи, че Шасуар е казал на хората, че те „ трябва да действат чрез мирни протести и не трябва да позволяват да бъдат въвличани в конфорнтация“. Според последната информация, местни източници са заявили, че политици, близки до Шасуар, са задържани. В добавка към това, NRT съобщи, че сили за сигурност, лоялни на ДПК, са нападнали един от репортерите на телевизията .
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Премиерът на Ирак заяви, че ще предприеме действия ако цивилен гражданин стане жертва на нападение в Иракски Кюрдистан

Reuters: Премиерът на Ирак заяви, че ще предприеме действия ако цивилен гражданин стане жертва на нападение в Иракски Кюрдистан

19 Декември 2017 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Багдад. Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади заяви във вторник, че ще предприеме действия ако цивилен гражданин стане жертва на нападение в северния полу-автономен регион на страната – Иракски Кюрдистан, предава Reuters.
„Няма да седим със скръстени ръце ако някой цивилен гражданин стане жертва на нападение“, заяви той, по време на ежеседмичната си пресконференция.
Петима души загинаха, а още поне 80 са ранени, според кюрдски източници, в резултат от протести на кюрдите, предизвикани от мерките на остеритет и неизплатените заплати в бюджетния сектор. Демонстрациите продължават вече втори ден, като протестиращите подпалиха сградата на кметството в Сюлеймания, както и няколко партийни централи в региона.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пет души загинаха, а още десетки са ранени след протести в Иракски Кюрдистан

AFP: Пет души загинаха, а още десетки са ранени след протести в Иракски Кюрдистан

19 Декември 2017 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Сюлеймания. Пет души са загинали, а още десетки са ранени в Иракски Кюрдистан във вторник, след като местните сили за сигурност откриха огън по време на сблъсъци с протестиращи, разярени от проваления опит за постигане на независимост на автономната област на Ирак, предава AFP.
Демонстрантите са подпалили офисите на кмета и политическите партии в град Сюлеймания и околността, по време на втория ден от протестите срещу политиците, които, според протестиращите, са се провалили в опита за постигане на независимост на кюрдския регион.
Източник от местната болница съобщи, че протестиращите са подпалили офисите на две политически партии в градовете Рапарин и Сюлеймания. „Възникнаха сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи, в резултат от които загинаха пет души, а още 70 са ранени“, заяви той.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Иракски Кюрдистан обвинява Багдад, че готви нападение

Regnum: Иракски Кюрдистан обвинява Багдад, че готви нападение

19 Декември 2017 | 01:24 | Агенция "Фокус"
Ербил. Регионалното правителство на Иракски Кюрдистан заяви, че армията на Ирак подготвя военна операция срещу пешмергата, предава Regnum.
Съгласно заявление на Съвета за сигурност на Иракски Кюрдистан „тревогата“ у регионалното правителство е предизвикана от концентрацията на иракски военни в град Махмор, разположен югозападно от Ербил.
Въоръжените сили на Багдад на свой ред отричат подготовката на каквито и да е бойни действия срещу силите на Иракски Кюрдистан.
Агенция „Фокус“ припомня :
На 25 септември 2017 г. в Иракски Кюрдистан бе проведен референдум за независимост, подкрепен от 93% от жителите му. В отговор иракската армия започна бойни действия срещу кюрдските сили за самоотбрана, завършили с поемането на контрол над град Киркук от централните власти в Багдад.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Правителството на Иракски Кюрдистан твърди, че Ирак се готви за настъпление срещу позициите на кюрдските въоръжени сили

ТАСС: Правителството на Иракски Кюрдистан твърди, че Ирак се готви за настъпление срещу позициите на кюрдските въоръжени сили

18 Декември 2017 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Ербил. Въоръжените сили на Ирак и шиитската милиция „Ал Хашд ал Шааби“ готвят настъпление срещу позициите на кюрдското военизирано опълчение „пешмерга“. Това заявиха в понеделник от Съвета за сигурност на правителството на кюрдската автономия в Северен Ирак, предава ТАСС, като се позовава на публикации в местната преса.
Съветът за сигурност е обезпокоен от „мащабната мобилизация на иракските сили“ в района на Махмур, югозападно от Ербил (фактическата столица на Иракски Кюрдистан) и е убеден, че федералните подразделения се готвят за нападение срещу позициите на „пешмерга“ на границата на автономния регион. В текста на заявлението се съдържа призив към Багдад „да прекрати провокациите“ и да отговори на „призива на кюрдските власти за диалог и разрешаване на разногласията“.
Агенция „Фокус“ припомня:
На 25 септември в Иракски Кюрдистан се проведе референдум за независимост от Ирак. Кюрдската Висша независима избирателна комисия за референдума и изборите обяви, че повече от 90% от участвалите в плебисцита са се изказали за отделяне от Ирак. Референдумът се състоя въпреки протестите на Багдад и решението на Върховния съд на страната, че действията на регионалните власти са неконституционни. В средата на октомври правителствените сили започнаха настъпление в спорните райони и възстановиха контрола на Багдад над по-голямата част от инфраструктурата, но до момента не е разрешен въпросът за пограничните терминали в автономията.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Премиерът на Иракски Кюрдистан призова парламент да насрочи дата за общи предсрочни избори в автономната област

ТАСС: Премиерът на Иракски Кюрдистан призова парламент да насрочи дата за общи предсрочни избори в автономната област

17 Декември 2017 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Ербил. Премиерът на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани призова парламента в срок до три месеца да определи дати за провеждани на президентски и парламентарни избори в автономната област, предава ТАСС, като се позовава на данни от местни медии.
В писмо, отправено до народните представители, министър-председателят е заявил, че „изборите са най-добрият вариант за връщането на властта на народа.“
Агенцията припомня, че на 25 септември се проведе референдум за независимост на автономния район, обявен за незаконен от Багдад. В края на октомври президентът на автономния регион Масуд Барзани също подаде оставка. Парламентарни избори в Иракски Кюрдистан трябваше да се проведат в началото на ноември.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.
Пети ден на протести в Скопие срещу договора за името. 18 юни 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.