НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Magyar Hirlap: България пое ротационното председателство на Европейския съюз

Magyar Hirlap: България пое ротационното председателство на Европейския съюз

2 Януари 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. В следващите шест месеца България ще бъде ротационен председател на ЕС, поемайки поста от Естония, пише Magyar Hirlap.
Това ще е първото председателство на източноевропейската държава, откакто стана член на ЕС през 2007 г. София изложи своите програма и приоритети: икономическият ръст и социалното сближаване, укрепването на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, стабилността и безопасността на континента и цифровизацията.
На встъпителната среща на председателството членовете на Европейската комисия, водени от своя председател Жан-Клод Юнкер, ще посетят София на 11 януари, където ще бъдат обсъдени българските приоритети.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Xinhua:  България поема ротационното председателство в ЕС

Xinhua: България поема ротационното председателство в ЕС

2 Януари 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
София. България поема шестмесечното ротационно председателство в Съвета на ЕС. Това е първият път, в който страната поема тази позиция, откакто се присъедини към Съюза през 2007 г., предава Xinhua.
София избра „Съединението прави силата“ като слоган на своето председателство. Според интернет-страницата на българското председателство София е поставила приоритет върху четири ключови сфери по време на шестмесечния си мандат: бъдещето на Европа и на нейните млади хора, Западните Балкани, сигурността и стабилността, както и цифровата икономика.
България е 21-ва сред 28-те страни-членки на ЕС според БВП. Тя е извън Еврозоната. Страната, която граничи с Турция, бе някога транзитна спирка за десетки хиляди нелегални мигранти, бягащи към Европа в апогея на бежанската криза през 2015 г.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: По време на председателството ни въпросът за срока на санкциите срещу Русия няма да се повдига, но ще продължи работата на екипите между държавите

Министър Лиляна Павлова: По време на председателството ни въпросът за срока на санкциите срещу Русия няма да се повдига, но ще продължи работата на екипите между държавите

2 Януари 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. По време на председателството ни въпросът за срока на санкциите срещу Русия няма да се повдига, но ще продължи работата на екипите между държавите. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова в „Денят започва“ по БНТ. „Има създадена работна група и за нас е важно работата по нея да продължи“, коментира министърът. Тя посочи, че работната група трябва да анализира позицията на останалите държави в ЕС по отношение на санкциите срещу Русия. Павлова припомни, че през декември 2017 г. санкциите са удължени до 31 юли 2018 г. „Така че тази тема остава затворена, но ще продължи работата на екипа между държавите. Европейският съвет и европейските лидери са тези, които ще трябва оттук нататък да вземат решението“, допълни Лиляна Павлова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Российская газета: България смята за приоритетно решението на въпроса за антируските санкции

Российская газета: България смята за приоритетно решението на въпроса за антируските санкции

2 Януари 2018 | 07:27 | Агенция "Фокус"
София. България от 1 януари 2018 г. става председател на ЕС. Според министъра на българското председателство Лиляна Павлова при посредничеството на София продължават преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, разработката на миграционната политика, подготовката на дългосрочно финансово споразумение, формиране на обща европейска отбранителна политика и единен цифров пазар, пише Российская газета.
Павлова заяви, че един от приоритетите на председателството е решението на въпроса за антируските санкции. „Министър-председателят Бойко Борисов и българското правителство смятат за необходимо включването на дневен ред като приоритетни предстоящите дебати около въпроса за санкциите. Този въпрос ще се обсъжда в различни формати, за да се намери най-доброто решение и да се разреши въпросът“, поясни министърът.
„В рамките на нашето председателство ще се проведат 300 срещи в България и 1500 срещи на висше експертно равнище в Страсбург и Брюксел. Ние очакваме, че през тези шест месеца страната ще бъде посетена от 25 хил. гости“, допълни Павлова.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Irish Times: Брекзит ще доминира председателството на България в ЕС

The Irish Times: Брекзит ще доминира председателството на България в ЕС

2 Януари 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
София. Председателството на Европейския съвет се премести от Балтийско на Черно море, след като България пое от Естония шестмесечния пост, който сега ще бъде доминиран от Брекзит и от нарастващото напрежение вътре в 28-членния Съюз, пише The Irish Times.
София обяви четири приоритетни сфери за своето първо председателство – бъдещето на Европа и на нейните млади хора, стремежа за членство в ЕС на страните от Западните балкани, сигурността и стабилността и развитието на цифровата икономика.
България се надява да придвижи напред членството на съседите си в ЕС и да бъде домакин на стотици срещи и събития на Съюза. Слоган на председателството е „Съединението прави силата“ и единството е ключова негова цел, докато ЕС иска да поддържа общи позиции по Брекзит и да се справи със заплахата срещу законността и демокрацията от Унгария, Полша и Румъния.
Със 100 хил. от своите граждани в момента работещи и живеещи във Великобритания, България би желала Брекзит да премине колкото се може по-хармонично. За разлика от Варшава, Будапеща или западните европейски столици, София няма желание да разбунва духовете в Брюксел, което ще я направи отговорен председател в този труден момент.
България е най-бедния член на ЕС и все още не може да влезе в Шенгенската зона. Председателство, преминало без скандали, може да подобри имиджа на България и да я приближи до Шенген.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.