НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Magyar Hirlap: България пое ротационното председателство на Европейския съюз

Magyar Hirlap: България пое ротационното председателство на Европейския съюз

2 Януари 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. В следващите шест месеца България ще бъде ротационен председател на ЕС, поемайки поста от Естония, пише Magyar Hirlap.
Това ще е първото председателство на източноевропейската държава, откакто стана член на ЕС през 2007 г. София изложи своите програма и приоритети: икономическият ръст и социалното сближаване, укрепването на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, стабилността и безопасността на континента и цифровизацията.
На встъпителната среща на председателството членовете на Европейската комисия, водени от своя председател Жан-Клод Юнкер, ще посетят София на 11 януари, където ще бъдат обсъдени българските приоритети.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Xinhua:  България поема ротационното председателство в ЕС

Xinhua: България поема ротационното председателство в ЕС

2 Януари 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
София. България поема шестмесечното ротационно председателство в Съвета на ЕС. Това е първият път, в който страната поема тази позиция, откакто се присъедини към Съюза през 2007 г., предава Xinhua.
София избра „Съединението прави силата“ като слоган на своето председателство. Според интернет-страницата на българското председателство София е поставила приоритет върху четири ключови сфери по време на шестмесечния си мандат: бъдещето на Европа и на нейните млади хора, Западните Балкани, сигурността и стабилността, както и цифровата икономика.
България е 21-ва сред 28-те страни-членки на ЕС според БВП. Тя е извън Еврозоната. Страната, която граничи с Турция, бе някога транзитна спирка за десетки хиляди нелегални мигранти, бягащи към Европа в апогея на бежанската криза през 2015 г.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: По време на председателството ни въпросът за срока на санкциите срещу Русия няма да се повдига, но ще продължи работата на екипите между държавите

Министър Лиляна Павлова: По време на председателството ни въпросът за срока на санкциите срещу Русия няма да се повдига, но ще продължи работата на екипите между държавите

2 Януари 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. По време на председателството ни въпросът за срока на санкциите срещу Русия няма да се повдига, но ще продължи работата на екипите между държавите. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова в „Денят започва“ по БНТ. „Има създадена работна група и за нас е важно работата по нея да продължи“, коментира министърът. Тя посочи, че работната група трябва да анализира позицията на останалите държави в ЕС по отношение на санкциите срещу Русия. Павлова припомни, че през декември 2017 г. санкциите са удължени до 31 юли 2018 г. „Така че тази тема остава затворена, но ще продължи работата на екипа между държавите. Европейският съвет и европейските лидери са тези, които ще трябва оттук нататък да вземат решението“, допълни Лиляна Павлова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Karpathir: България поема ротационното председателство на ЕС

Karpathir: България поема ротационното председателство на ЕС

2 Януари 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. В продължение на шест месеца, от първи януари, България поема ротационното председателство на Европейския съюз, предава унгарският информационен портал Karpathir.
София представи своите програма и приоритети: икономически ръст и социално сближаване, засилване на интеграцията на страните от Западните Балкани, стабилността на континента и сигурността, както и цифровизацията и засилването на конкурентоспособността.
Що се отнася до Западните Балкани България подчертава, че страните от региона се нуждаят от „европейска перспектива“ и че са необходими конкретни стъпки и ясни планове за действие.
В областта на политиката за сигурност и миграцията българското правителство трябва да постигне консенсус между страните членки на ЕС. София се стреми към справедливо и дългосрочно решение при реформирането в областта на предоставянето на убежище. Тя обаче предупреди, че мигрантската криза трябва да се третират в корените ѝ.
Според българското правителство бъдещата роля на Европа е пряко свързана с конкурентоспособността на икономиката на континента, поради това от съществено значение са развитието на вътрешния пазар, иновациите, образованието и цифровите умения.
В рамките на ЕС бяха предизвикани притеснения, след като след изборите в България през пролетта в управляващата коалиция влезе националистическата партия „Обединени патриоти“. Вицепремиерът Валери Симеонов например, нарече "непокорни маймуни" на ромите, докато министърът на околната среда Нено Димов отрича климатичните промени.
Унгария проведе първото си председателство на Европейския съюз през първата половина на 2011 г. и през 2024 г. ще бъде отново на ред.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Российская газета: България смята за приоритетно решението на въпроса за антируските санкции

Российская газета: България смята за приоритетно решението на въпроса за антируските санкции

2 Януари 2018 | 07:27 | Агенция "Фокус"
София. България от 1 януари 2018 г. става председател на ЕС. Според министъра на българското председателство Лиляна Павлова при посредничеството на София продължават преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, разработката на миграционната политика, подготовката на дългосрочно финансово споразумение, формиране на обща европейска отбранителна политика и единен цифров пазар, пише Российская газета.
Павлова заяви, че един от приоритетите на председателството е решението на въпроса за антируските санкции. „Министър-председателят Бойко Борисов и българското правителство смятат за необходимо включването на дневен ред като приоритетни предстоящите дебати около въпроса за санкциите. Този въпрос ще се обсъжда в различни формати, за да се намери най-доброто решение и да се разреши въпросът“, поясни министърът.
„В рамките на нашето председателство ще се проведат 300 срещи в България и 1500 срещи на висше експертно равнище в Страсбург и Брюксел. Ние очакваме, че през тези шест месеца страната ще бъде посетена от 25 хил. гости“, допълни Павлова.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.