НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

НЗОК: Личната неудовлетвореност не бива да влияе на обществената енергия

НЗОК: Личната неудовлетвореност не бива да влияе на обществената енергия

22 Декември 2017 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. В предаването „Тази сутрин“ по БТВ от 19 декември бившият подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров изказа обидни квалификации по адрес на управителя на институцията – проф. д-р Камен Плочев, д.м.н., и на директора на лекарствената дирекция в Централното управление – д-р Галя Кондева, както и по адрес на действащ заместник-министър на здравеопазването – Жени Начева. Тези квалификации многократно бяха тиражирани в печатни и електронни медии – не само в централните, но и в регионалните издания, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.
Като сериозна финансова институция, която е единствен платец на здравни услуги за здравноосигурените граждани, считаме, че е недопустимо да се хвърлят фриволно в медийното пространство неподплатени с доказателства обвинения, които накърняват достойнството и авторитета не само на цитираните от д-р Петров длъжностни лица, но и върху Националната здравноосигурителна каса. Откровените манипулативни твърдения на бившия подуправител уронват престижа не само на управителя на институцията и на упоменатите колеги, но насаждат в една особено чувствителна аудитория – пациентите, недоверие и несигурност, че касата защитава техните интереси и изразходва средствата от здравноосигурителни вноски само за тяхното лечение. В момент, в който екипът на Националната здравноосигурителна каса, заедно с екипа на Министерството на здравеопазването, полагат неимоверни усилия да ограничат неефективното разходване на средства в сферата на здравеопазването (което е факт), д-р Петров насочва обществената енергия към раздухване на несъществуващ скандал с внушенията си, че някакви хора „…тласкат министъра на здравеопазването и правителството към провал“ с „незаконните“ си действия.
В своите изказвания д-р Петров твърди, че „...мораториумът върху новите лекарства е абсолютен автогол, който е пробутан от експерти на правителството. Авторите на тази идея са шефката на лекарствената дирекция в Касата д-р Галя Кондева и зам.-министър Жени Начева, както и проф. Камен Плочев, който подписа тези неща и ги узакони“. Това твърдение – меко казано, не отговаря на истината. На официалната интернет страница на НЗОК, в линк ЗА НЗОК, подлинк Заседания на Надзорния съвет, са публикувани стенографски запис от заседанието на Нaдзора от 25 октомври 2017 г., както и Решение на Надзорния съвет на институцията под №РД-НС-04-110/25.10.2017 г., с което се „...одобрява проект на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., след становище на министъра на здравеопазването по чл. 19.ал.7, т.3 от Закона за здравното осигуряване“. В проекта за Закона за бюджета е добавено изречението: „През 2018 г. Националната здравноосигурителна каса не заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за които е подадено заявление за включване в Позитивния лекарствен списък по чл. 262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и включени в Позитивния лекарствен списък лекарствени продукти по чл.262, ал.6, т.1 или2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 година.“
Твърденията за хаос в системата на НЗОК няма как да са обективна преценка на служител, който не е бил на работа поради ползване на платен годишен отпуск и – след това, на отпуск по болест, в периода 21 август 2017 г. - 13 декември 2017 г. – до освобождаването му от длъжност по взаимно съгласие, с изплащане на обезщетение в размер на 6 месечни заплати.
Факт е, че парите за здравеопазване от година на година се увеличават, без това до доведе до подобряване на здравето на нацията.
Необходими са сериозни мерки – макар и непопулярни в очите на обществото, за да се осигури на пациентите адекватно, навременно и достъпно здравеопазване при максимална ефективност на изразходване на обществения ресурс и балансиране на разходите в системата.
Тъй като цитираните от д-р Петров експерти в своите области правят всичко необходимо, при спазване на законовите изисквания, да постигнат това, заявяваме, че Националната здравноосигурителна каса застава зад оклеветените от страна на д-р Димитър Петров и настоява за спиране на недостойната кампания, която е подел.
В противен случай ще бъдем принудени да се обърнем към правозащитната ни система за предприемане на предвидени в закона мерки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Важно е да печелим политическите битки не само заради партията, а заради всички хора

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Важно е да печелим политическите битки не само заради партията, а заради всички хора

20 Декември 2017 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Важно е да печелим политическите битки не само заради партията, а заради всички хора. Последният пример е с мораторима, който управляващите наложиха върху новите лекарства за онкоболни. Предложението ни за актуализация на бюджета на НЗОК е единственото легитимно и бързо решение, с което тази грешка да бъде поправена. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща на Софийската градска организация на левицата, на която бяха коментирани много теми от изминалата година, съобщиха от пресцентъра на партията.
По време на срещата председателят на БСП Корнелия Нинова е обсъдила с присъстващите и приоритетите на левицата през следващата година, които отново ще включват алтернативни политики- основно в здравеопазването и образованието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Йорданов, „БСП за България“: Продължаваме борбата в защита на онкоболните

Георги Йорданов, „БСП за България“: Продължаваме борбата в защита на онкоболните

20 Декември 2017 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Днес получаваме още една възможност да премахнем мораториума върху новите лекарства. Няма да се откажем от борбата за защита на правата на окноболните. Правим го заради тях, които всяка сутрин ни чакат на входа на Народното събрание, и ни молят да направим нужните промени, за да имат те лъч надежда и шанс за живот“. Това заяви пред Нова телевизия народният представител от ПГ на „БСП за България“ д-р Георги Йорданов, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че в разговор на Корнелия Нинова с пациентски организации на онкоболните и болните с редки болести, те са изявили желание, ако техният прблем не намери разрешение- да застанат пред МС докато получат своите права. Заради болните Нинова се обадила и говорила с премиера Борисов за решение на проблема. В следствие на този разговор и ПГ на ГЕРБ приема да се преразгледа мораториума. „Очакваме това да стане днес“, подчерта д-р Йорданов. Той допълни, че от страна на Цветанов са били поставени няколко условия сред които, всички парламентарни групи да са съгласни.
Георги Йорданов опроверга твърденията, че новите медикаменти ще бъдат изпробвани върху българските пациенти. „Лекарставата които се внасят у нас и чакат да бъдат включени в списъка за реимбурсиране, се внасят от 2015г. Това са изпитани медикаменти и са 2-ри или 3-ти избор за лечение на определени заболявания“, заключи д-р Георги Йорданов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мораториумът върху новите лекарства може да падне(ОБЗОР)

Мораториумът върху новите лекарства може да падне(ОБЗОР)

20 Декември 2017 | 03:08 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България” внесе в деловодството на парламента предложение за отмяна на параграф 6-ти от Закона за бюджет на НЗОК за следващата година, който касае мораториума върху лекарствата за болните от рак. По-рано на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е настояла пред него за актуализация на бюджета, за да се отмени въпросният параграф. Нинова посочи, че министър-председателят й е обещал да помисли, а след това с нея се е свързал председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който я уверил, че ще събере групата си, за да обсъди въпроса. Корнелия Нинова подчерта, че ако не се приеме предложението на БСП – партията ще внесе жалба в Конституционния съд. Според нея от ГЕРБ са направили голяма грешка спрямо онкоболните и сега не трябва да се инатят.
По-късно през деня председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов заяви в позиция, че е провел серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Цветанов обясни, че целта на разговорите е била да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. Той поясни, че от ПГ на ГЕРБ ще предложат на Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяната на параграф 6-ти от Закона за бюджета на НЗОК. Цветанов обърна внимание, че от ГЕРБ ще подкрепят предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им.
Малко след това стана ясно, че ПГ на „БСП за България“ е внесла в деловодството на парламента предложението за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса по ал. 3 за включване в дневния ред на Народното събрание.
„Фокус“ припомня, че:на 8 декември държавният глава върна за ново обсъждане бюджета на Касата за следващата година, заради незаплащането на определени лекарствени продукти. Президентът изрази мнение, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право за достъпна медицинска помощ. Здравното министерство определи като несериозни мотивите на държавния глава за налагане на вето върху Бюджета на Касата. На 12 декември бюджетната комисия отхвърли президентското вето, а два дни след това и парламентът преодоля ветото на държавния глава.
Бюджетът бе приет на 29 ноември, като бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мораториумът върху новите лекарства може да падне (ОБЗОР)

Мораториумът върху новите лекарства може да падне (ОБЗОР)

19 Декември 2017 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България” внесе в деловодството на парламента предложение за отмяна на параграф 6-ти от Закона за бюджет на НЗОК за следващата година, който касае мораториума върху лекарствата за болните от рак.По-рано на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е настояла пред него за актуализация на бюджета, за да се отмени въпросният параграф. Нинова посочи, че министър-председателят й е обещал да помисли, а след това с нея се е свързал председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който я уверил, че ще събере групата си, за да обсъди въпроса. Корнелия Нинова подчерта, че ако не се приеме предложението на БСП – партията ще внесе жалба в Конституционния съд. Според нея от ГЕРБ са направили голяма грешка спрямо онкоболните и сега не трябва да се инатят.
По-късно през деня председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов заяви в позиция, че е провел серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Цветанов обясни, че целта на разговорите е била да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. Той поясни, че от ПГ на ГЕРБ ще предложат на Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяната на параграф 6-ти от Закона за бюджета на НЗОК. Цветанов обърна внимание, че от ГЕРБ ще подкрепят предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им.
Малко след това стана ясно, че ПГ на „БСП за България“ е внесла в деловодството на парламента предложението за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса по ал. 3 за включване в дневния ред на Народното събрание.
„Фокус“ припомня, че:на 8 декември държавният глава върна за ново обсъждане бюджета на Касата за следващата година, заради незаплащането на определени лекарствени продукти. Президентът изрази мнение, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право за достъпна медицинска помощ. Здравното министерство определи като несериозни мотивите на държавния глава за налагане на вето върху Бюджета на Касата. На 12 декември бюджетната комисия отхвърли президентското вето, а два дни след това и парламентът преодоля ветото на държавния глава.
Бюджетът бе приет на 29 ноември, като бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ внесe в деловодството на парламента предложение за актуализация на бюджета на НЗОК

ПГ на „БСП за България“ внесe в деловодството на парламента предложение за актуализация на бюджета на НЗОК

19 Декември 2017 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ внесe в деловодството на парламента предложение за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса) (НЗОК) по ал. 3 за включване в дневния ред на Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов: ПГ на ГЕРБ ще предложи на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК

Цветан Цветанов: ПГ на ГЕРБ ще предложи на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК

19 Декември 2017 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Проведох серия от разговори с цел да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. Това се посочва в позиция относно мораториума върху нови лекарства на предсетателя на ПГ на ПП ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, изпратена от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Публикуваме пълния текст на позицията без редакторска намеса:
"В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов със всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му.
Въпреки тази готовност и за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им.
Предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща подкрепа от представителите на всички институции, с които разговарях днес, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти.
Цветан Цветанов
Председател на ПГ на ГЕРБ".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Разговарях с Бойко Борисов и настоях за актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г.

Корнелия Нинова, БСП: Разговарях с Бойко Борисов и настоях за актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г.

19 Декември 2017 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Разговарях с Бойко Борисов и настоях за актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г., тъй като ГЕРБ направиха голяма грешка спрямо онкоболните. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Току-що разговарях с премиера Борисов. Упълномощена съм да го направя от онкоболни и организацията на болните от рак, протестиращите, организаторите на протеста в парламента, които се обърнаха към нас. Упълномощена съм да ви запозная с тяхното отворено писмо, тъй като те са с впечатление, че никой не ги чува“, каза тя и прочете, че протестиращите смятат за неприемливо да бъде заобиколена една забрана със създаване на комисия към Министерство на здравеопазването, както и твърдението, че правителството има тяхното съгласие. „Разговарях с г-н Борисов като му казах, че единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Да, ще бъде прецедент, току–що е публикуван. Това е единственият начин онкоболните от 1 януари да не останат необгрижени“, коментира Нинова. Според лидера на БСП това трябва да се случи до края на годината. „Декларирам от ПГ на БСП, че сме готови на извънредни заседания, на нощни заседания, но да направим актуализация на бюджета. Става въпрос за един текст. Да отпадне параграф 6-ти от бюджета. Тъй като правителството твърди, че има пари, очевидно не е проблем на числата в бюджета“, заяви Нинова. Тя поясни, че от БСП са готови и до 17.00 часа днес ще внесат предложението си в парламента за отпадане на параграф 6-ти. „Държавният бюджет е задължение единствено и само на МС. Със Здравната каса не е така. През 2010 г. Евгени Желев е внесъл такова предложение и то е гледано. През 2012 г. Ваньо Шарков е внесъл такова предложение и то е гледано. Затова се обърнах към г-н Борисов, нека не работят на инат. Очевидно това, което направиха е голяма грешка. Очевидно комисията няма да реши проблема, а ще го задълбочи“, заяви Корнелия Нинова. Тя поясни, че Бойко Борисов е обещал да помисли, а Цветан Цветанов й е обещал да събере парламентарната група на ГЕРБ. „Останах с впечатление, че са склонни да разгледат нашето предложение“, заяви тя. Нинова подчерта, че ако правителството не приеме предложението на БСП – партията ще внесе жалба в Конституционния съд.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Продължаваме битката за мораториума върху лекарствата

Корнелия Нинова, БСП: Продължаваме битката за мораториума върху лекарствата

19 Декември 2017 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. „Приоритетите на БСП през 2018 г. ще бъдат здравеопазването и образованието и науката“. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във Враца, където взе участие в заседание на Областния съвет на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП. Тя бе категорична, че отляво продължават борбата за мораториума върху новите лекарства за онкоболни. „В момента не законът гарантира на всеки онколболен, че може да се лекува, а комисия, която ще решава кой ще живее и кой - не“, каза още тя. Нинова посочи, че в деня, в който са спрени 20 млн. лв. за онкоболните, 700 млн. лв. са раздадени за ТОЛ система и пътища.
Според председателя на БСП единственото решение е актуализация на бюджета на НЗОК. Тя припомни предложението на БСП държавата да покрие дълговете на държавните и общинските болници, а след това да ги пререгистрира от търговски дружества в лечебни заведения. За целта депутатите от левицата вече са внесли законопроекти. Относно другия приоритет – образованието и науката, Нинова заяви, че позициите на учените по отношение на развитието на науката и младите кадри имат нужда от подкрепа. „Подкрепяме протеста на учените от БАН. Ние се борехме при гласуването на бюджета, за да им се даде това, което заслужават“, каза още тя.
Нинова разкритикува антикорупционния закон на управляващите, в който корупцията не е престъпление. По повод вота на недоверие, иницииран от БСП, тя коментира тезата на управляващите, че опозицията трябва да замълчи за 6 месеца заради европредседателството: „Ние не можем да оставим народа за половин година, защото всички онеправдани имат нужда от защита и подкрепа“.
Лидерът на левицата заяви, че от ПГ на БСП за България продължават да настояват за фонд „Северозапад“, чрез който да се инвестира в най-бедния регион в Европа.
Според нея едно от основните затруднения за бедните общини е, че премиерът раздава парите за проекти в общините, за които той прецени. „След като тези средства не са вкарани в бюджета, остават като излишък, ще бъдат разпределени с постановление на Министерски съвет и няма да минават през никакъв контрол“, обясни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Димитър Петров: Мораториумът върху лекарствата е абсолютен автогол, който е пробутан от експерти на правителството

Д-р Димитър Петров: Мораториумът върху лекарствата е абсолютен автогол, който е пробутан от експерти на правителството

19 Декември 2017 | 07:59 | Агенция "Фокус"
София. Мораториумът върху лекарствата е абсолютен автогол, който е пробутан от експерти на правителството. Това каза подпуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Още юли месец предложихме законодателни мерки за лекарствата, но всички те бяха стопирани в Министерството. А дори и без тях, събрахме около 70 млн. лева повече от предвиденото от отстъпки, което означава, че и по други механизми могат да бъдат освободени пари за новите формули“, каза още той и обясни, че мораториумът е абсолютен автогол, който е пробутан от експерти на правителството. „Авторите на тази идея са шефката на лекарствената дирекция в касата – д-р Галя Кондева и зам.-министър Жени Начева, която тогава беше съветник на Кирил Ананиев като председател на Надзорния съвет, както и проф. Плочев, който ги подписа тези неща и ги узакони. Мисля, че голяма част от депутатите не искаха да гласуват този мораториум, но тъй като щеше да изглежда като бламиране на новия министър, това мина. И нов потенциален автогол се бута в момента на министъра и на правителството и то от същите хора“, каза още д-р Петров.
Бившият подуправител на НЗОК коментира и темата с освобождаването му от поста. „Процесът беше взаимен, но инициативата е от проф. Плочев, който след малкото време, в което работихме, каза, че повече не може да работи с мен. Но после разбрах, че това е било под натиск на бившия екип на Министерството на здравеопазването и най-вече на зам.-министър Лидия Нейчева. Проф. Плочев не се появи, за да ми каже за какво става въпрос, но сигурно иска да си подмени екипа. Бившият министър проф. Петров е много добър професионалист, но по този начин не може да се избира директор на Здравната каса. В момента сме в ситуация, че критериите за избор на директор на НЗОК са принизени до по-ниско ниво отколкото за шеф на районна каса. Всяка такава институция, която управлява много пари, има един куп изисквания. А сега стана така, че управител на касата може да стане всеки с 3 години стаж“, каза още д-р Петров и уточни, че сегашният управител на НЗОК не познава терминологията. „Може ли да говори по телевизията, че не знае какво е Брутен вътрешен продукт и т.н. Второ, координацията на администрацията в касата в момента е на почти нулево ниво. А националният рамков договор трябва да бъде подписан до февруари“, обясни той.
Д-р Петров коментира, че проблемът с лекарствата също може да бъде свързан с освобождаването му от поста на подуправител на НЗОК. „Първата работа на проф. Плочев беше да подмени някои ключови места – шефката на Дирекция „Лекарства“, главен секретар, инспекторат и т.н., защото иска да работи с доверени хора. В касата аз отговарях за цялата специализирана администрация и координацията. Проблемът е, че през подуправителя преминават всички преписки и становища преди да бъдат подписани – тоест, той ги координира и вижда всичко, което става. В момента такава длъжност практически няма и съчувствам на проф. Плочев, защото не съм убеден какво стига до него и какво той подписва. В момента касата оперативно се управлява от зам.-министър Жени Начева, която е председател на надзорния съвет, а това е нередно. Но от части вероятно е предизвикано, защото проф. Плочев трудно може да се справи с управлението на касата и това си личи от протоколите на надзорния съвет“, каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Никога не сме казвали, че онкоболните няма да се лекуват

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Никога не сме казвали, че онкоболните няма да се лекуват

17 Декември 2017 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Никога не сме казвали, че онкоболните няма да се лекуват. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия във връзка с президентското вето за част от бюджета на НЗОК за 2018 г. По думите му дебатът в пленарна зала за ветото на държавния глава е бил безсмислен. Според Цветанов БСП умее само да употребява хората. „Те се заиграват с най-гадното нещо, това е страховете на хората“, коментира Цветанов. Той поднесе извинение на заместник-председателя на БСП Стефан Данаилов, ако е бил засегнат по време на дебата и отчете, че той е достоен и невероятен човек.
Цветан Цветанов обърна внимание, че бюджетът на НЗОК за 2018 г. ще бъде с 400 млн. повече. „Общият бюджет за здравеопазване е 4, 70 млрд. 300 млн. лв. отиват за онкоболните, 70 % са за иновативни лекарства“, каза той и поясни, че мораториумът е бил наложен, за да се спре източването на Здравната каса. Според него в противен случай са щели да се облагодетелстват кръгове, които изнасят тези лекарства. „В диалог можем да решим проблема за всеки конкретен случай, за да могат да се харчат пари по предназначение“, коментира Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ изтъкна, че депутатите Лъчезар Иванов и д-р Даниела Дариткова са съдействали за транспортирането на онкоболно дете в Германия. „Трябва да изградим система, в която да ограничим изразходването на средства по незаконен начин. Важно е да има профилактика, контролни прегледи, техника, която да може да направи необходимата диагноза“, посочи Цветанов. По повод заявката на държавния глава за вето върху Антикорупционния закон, Цветанов обърна внимание, че президентът се изказва по закон, който не е приет. „Това нормално ли е за президентската институция? Той още се дебатира, ние не знаем какви ще бъдат членовете, които ще бъдат приети“, каза Цветанов и призова държавния глава да чете и пита повече.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Бюджетът за здравеопазване е най-големият за последните години

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Бюджетът за здравеопазване е най-големият за последните години

16 Декември 2017 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Здравноосигурителната каса ще има бюджет по-голям с 407 млн. лв. повече и 300 млн. лв. ще бъдат за онкоболните, от тях 70 % са със съответните молекули. Това каза пред журналисти в Казанлък зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Цветанов поясни, че предложението в законопроекта е за 2018 година да бъдат предвидени средства за 32 молекули. „В Европейския съюз има шест държави, които от тези 32 молекули плащат 11. В Германия след третата година се сключват договори за плащане на тези молекули с иновативни лекарства. В Румъния има шестгодишен мораториум за нови молекули. В България, беше предложено в бюджета отлагане за 1 година, защото ние в момента имаме 28 молекули, които се плащат“, каза Цветанов и поясни, че няма да има нито един, към който държавата да не положи усилия да бъде излекуван. „И това е най-големият популизъм, който направиха от БСП и президентската институция с това партниране на топката, която си подават по тази изключително чувствителна тема за обществото. Няма човек в България, който да няма близък, който да е онкоболен или който да е починал от рак. И да обвиняват от БСП и да слагат плакати „Убийци“ или каквото и да било, мога да им кажа, че в момента бюджетът на здравеопазването е 4,7 млрд. лв. – това е най-големият бюджет, който сме имали през последните години. Такъв бюджет никога не е имало в страната ни. И когато говорим за политики, трябва да кажем, че бюджетът се разпределя балансирано, за да може да се обхване целият спектър от проблеми, които стоят за решаване. Най-важното в здравеопазването и това, което е акцент и философия на този бюджет, е профилактиката, контролните прегледи, правилната диагностика. Диагнозата е най-правилното, което ще ни даде възможност да намалим процента на раковоболните в България“, каза още Цветанов.
Цветанов поясни, че предстои с експерти в Министерство на здравеопазването да бъде разгледана възможността да се предвиди фонд, за да се спре всяка възможна спекулация по въпроса с лекарствата за онкоболните.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Решението за мораториум върху новите молекули е на Бойко Борисов

Корнелия Нинова, БСП: Решението за мораториум върху новите молекули е на Бойко Борисов

16 Декември 2017 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. Решението за мораториум върху новите молекули е на Бойко Борисов. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Годината на Дарик“ по „Дарик Радио“, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Ние сме излъчени в парламента и сме политици, за да представляваме мнението на хората. Как да обясним на онкоболните, че има течове в системата и чак, когато ги спрем, ще мислим за здравето им. Да им кажем, че ще чакат 6 месеца, защото предстои европредседателството. Ние сме опозиция и когато решим, тогава ще направим вот на недоверие, а Цветанов и Борисов да гледат тяхната политика”, заяви Нинова. „С какво бихме изненадали европейците като внесем вот на недоверие за корупция? Какво пише в докладите, които всяка година получаваме, какво пише в европейските изследвания?”- попита реторично тя.
Лидерът на левицата заяви, че БСП ще внесе конституционна жалба за мораториума върху новите молекули. Нинова бе категорична, че този случай трябва да влезе в учебниците като пример- как не се прави политика. „Вчера г-н Борисов каза, че ще преосмисли решението си. Това предложение е прието от Министерския съвет и е влязло с неговия подпис”, възмути се тя. Корнелия Нинова припомни, че предложението за мораториума е гласувано шест пъти и от ГЕРБ всеки път са гласували за него. „Изведнъж, след толкова гласувания, те откриват, че има проблем. БСП, пациентските организации, болни хора им казваха да не го правят, защото убиват човешки същества. Те дори не ни чуха, защото са си самодостатъчни”, каза тя. Председателят на БСП заяви още, че в този случай има отказ на държавата да се грижи за свои граждани, самонадеяност,корупция,пренебрегване на решение на парламента и еднолично вземане на решение от премиера. „Има най-вече демагогия, защото Борисов си изми ръцете с неговите народни представители, защото те не разсъждават и нямат аргументи”, добави още тя.
Лидерът на социалистите каза още, че левицата е искала решението за повишаване на цената на водата да бъде взето след обществено обсъждане. „Има много места в страната, където нашите кметове бяха против такова увеличение и не влязоха във ВиК асоциациите. Нашият кмет в Кресна отказва да влезе във ВиК асоциацията, за да не се увеличи цената на водата. Заради това му се спират европроекти, само, за да го принудят да я вдигне”, обяви Корнелия Нинова. Тя заяви, че БСП прави политика за доброто на хората, а не заради концесионерите и монополистите. Нинова добави, че в последните седмици, протести против повишението на цената на водата има в цялата страна и хората търсят своите права. „Ние предложихме водни помощи по подобие на енергийните за най-бедните, но управляващите отхвърлиха нашето предложение да се запише в закон и парите да се раздават по определени правила. Тези пари, най-вероятно, ще се раздадат от премиера, за да се направи той отново на спасител”, предположи Нинова.
Председателят на БСП заяви, че антикорупционният закон няма да проработи и от него няма да видим осъден политик. „В него пише, че корупцията не е престъпление, а административно нарушение, което се проверява и се наказва с глоба. Хората, които ще контролират това- ще бъдат избирани от управляващото мнозинство, за да го проверяват, това е нелогично”, обясни Нинова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Министерство на здравеопазването ще осигурява молекулите за онкоболни, на които не може да помогне никакво друго лекарство

Министър Кирил Ананиев: Министерство на здравеопазването ще осигурява молекулите за онкоболни, на които не може да помогне никакво друго лекарство

16 Декември 2017 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на здравеопазването ще осигурява молекулите за онкоболни, на които не може да помогне никакво друго лекарство и не са включени в бюджета на НЗОК. Това каза здравният министър Кирил Ананиев по време на обзорното политическо предаване „Годината“ по Дарик радио. Водещият на предаването разговаряше по телефона с премиера Бойко Борисов. По време на разговора стана ясно, че министър-председателя е със здравният министър. Относно мораториума за плащане на нови лекарства от НЗОК и ще отпадне ли, тъй като премиерът е заявил, че е готов да се преразгледа само ако молекулите се употребяват в 1/3 от държавите от ЕС, а Цветан Цветанов е казал, че от 32 предложени нови молекули за 2018 г. 8 са били въведени в 11 страни, Борисов даде думата на здравния министър Кирил Ананиев. „За пореден път искам да уточним, че това не е мораториум, а временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК“, коментира Ананиев. По думите му Министерство на здравеопазването ще осигурява молекулите за онкоболни, на които не може да помогне никакво друго лекарство и не са включени в бюджета на НЗОК. „За целта ще се сформира специализирана лекарска комисия в Министерство на здравеопазването, която ще решава за всеки отделен случай. Условието за 1/3 държави остава за всеки случай, но решенията ще се вземат от специализирана комисия лекари. Няма да оставим един български пациент, който да не бъде лекуван“, заяви той.
От своя страна Бойко Борисов заяви, че няма да има проблем с финансовото осигуряване на новите лекарства за нуждаещите се. „Искам да успокоя хората, наблюдаваме процеса, за всички ще се погрижим“, каза още той. По думите му, ако има проблем, мярката нещо не работи добре ще се даде в парламента.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев, УМБАЛ „Свети Иван Рилски“: Няма да има нито една група болни без достъп до терапия, отговаряща на всички европейски изисквания

Д-р Дечо Дечев, УМБАЛ „Свети Иван Рилски“: Няма да има нито една група болни без достъп до терапия, отговаряща на всички европейски изисквания

16 Декември 2017 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има нито една група болни без достъп до терапия, напълно отговаряща на всички европейски изисквания. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Свети Иван Рилски“ по повод мораториума за нови лекарства и терапии за следващата година и състоянието на здравната ни система. Като основен проблем през 2017 г. д-р Дечев изтъкна слабостта на НЗОК в кадровия потенциал, довел до срив в цялата здравна система. „На всеки 10 нови продукта, които са пуснати на пазара, не повече от 2 притежават действително ново качество терапия в групата, в която са. Самите потребители се насочват към по-скъпото лечение, което в много случаи е с по-ниска или в най-добрия случай – еднаква ефективност, в сравнение с по-евтините терапии. Ако искаме достъпа до все повече лекарства, медицински изделия, консумативи и болнична помощ да бъде разширен, трябва да се увеличи приходната част на този бюджет. Трябва да ни е пределно ясно и че средствата за този достъп трябва да се отделят от нас. Според мен правилният ход е Министерството на здравеопазването, а не НЗОК да поема лечението на болни с по-редки заболявания. Единственият здравен фонд, който имаме в момента, според мен трябва да покрива заболявания на по-големи групи болни“, коментира д-р Дечо Дечев. Той окачестви протестите срещу мораториума за нови лекарства и нови терапии като преекспонирани. Д-р Дечев уточни, че те по-скоро представляват опити на т.нар. иновативни фирми да прокарат за пореден път амбицията си да увеличат средствата за препаратите, които те произвеждат.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Няма да избързвам със сезиране на Конституционния съд за мораториума за нови лекарства, ако този акт може да се ревизира

Президентът Румен Радев: Няма да избързвам със сезиране на Конституционния съд за мораториума за нови лекарства, ако този акт може да се ревизира

16 Декември 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Няма да избързвам със сезиране на Конституционния съд за мораториума за нови лекарства. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Годината на Дарик“ по „Дарик Радио“ По повод предложението на управляващите мораториумът за плащане на нови лекарства от НЗОК да отпадне само за такива, които са въведени в 1/3 от страните в ЕС президентът коментира: „За мен това преди всичко е морален въпрос, въпрос на човещина, на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин“. „Говорих с много специалисти, експерти, политици – и в дясно, и в ляво, с хора от парламента, хора с голям стаж като лекари точно в тази специфична материя и мога да ви кажа, че не е сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4,7 млрд. лева, да не могат да се балансират едни 25 млн. лева. Тук не говорим за чисти финансови сметки. Въпросът е морален, за елементарни права по конституция“, допълни още държавният глава.
„Ако министърът на здравеопазването до сега е свикнал да борави само с числа, трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него също и основно“, допълни президентът Радев. „Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании. Мен ме интересуват българските граждани. И един български гражданин да има ощетен от това, че му се отнема възможност той да бъде излекуван, от това, че му се отнема надежда, аз ще го защитавам. Защото той има права по българската конституция. Министър вместо да се вторачва толкова усърдно кой протестира пред парламента, да се вторачи в проблемите на министерството, които са много. Ние очакваме от този министър решения. Очакваме затягане на финансовата дисциплина, по-голям контрол, ефективност на здравеопазването и достъпност за всеки български гражданин. Да не си бърка ролите – той е наблюдател на протестите пред парламента. Затова има други хора. Нека той си гледа министерството“, заяви още държавният глава. По думите му Кирил Ананиев е наистина добър бюджетар и никой не може да го оспори. „Аз съм изключително доволен от неговата дейност. Изказванията му не променят отношението ми, но той трябва да разбере, че няма време. Той трябва да се пренастрои. Да, това е един човек, който цял живот се е занимавал с числа и иска да ги върже. Сега той трябва да се занимава с човешки съдби. Има голяма разлика. Тук е въпрос на подход, на мироглед и той трябва да се пренастройва. Ако не го направи, това означава, че вече е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването“, коментира още президентът Радев.
По отношение на това дали след отпадането на ветото върху мораториума, ще сезира Конституционния съд той посочи: „Не искам да избързвам с такава мярка. Правителството в лицето на премиера Борисов, вчера заяви, че е склонно за преразглеждане, аз няма да бързам. Ако може да се ревизира този акт, който беше извършен, със структурирането на бюджета по такъв начин, трябва да дадем шанс“. По думите на Радев това обаче поражда други проблеми, които вече се усещат. „Механизмът, по който ще стане е важен, защото България е парламентарна република и парламентът е най-висшия политически органи, най- важната институция и той си каза тежката дума. Всички тези 126 народни представители, които гласуваха „за“ закона си казаха думата. Как ще бъдат обърнати? Тук трябва да се замислим. В една парламентарна република парламентът контролира правителството, а не обратното. Тук е един от проблемите на българската политическа действителност – достатъчно ефективни механизми ли имаме за разделение на властите и граждански контрол?“, отбеляза още президентът.
Според него думата на следващата година трябва да е справедливост. „Каквото и да бъде едно общество, ако в него няма справедливост, то е обречено на непрекъснато напрежение, проблеми и неудовлетворение. Затова е много важно и се надявам, че през следващата година ние ще направим решителна крачка по посока на справедливостта“, каза президентът Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Дебатът за мораториума върху лекарствата не трябваше да стига до политическо ниво, а да се разреши на експертно

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Дебатът за мораториума върху лекарствата не трябваше да стига до политическо ниво, а да се разреши на експертно

16 Декември 2017 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Дебатът за мораториума върху лекарствата не трябваше да стига до политическо ниво, а да се разреши на експертно. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в предаването „Годината на Дарик“ по „Дарик Радио“
„Като влезем в зоната на политиката, нещата излизат извън контрол и политиците не бива да решават експертни неща“, допълни тя. По думите й няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение. „Чух Стефан Данаилов. Всяко едно семейство има загубил човек от тази болест, наистина е много коварна и тя е тема, която дълбоко вълнува българските граждани. Но няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение. Съжалявам, че друго са разбрали хората. Може би това, което обяснявахме, не беше добре обяснено добре и не стигна до тях по верния начин“, каза Караянчева. „Има едни 300 милиона, които се дават за онкоболни, 74% от тези средства са за иновативни терапии и Комисия ще определя и в момента дали за тези хора, които нямат вече никаква алтернатива, да се закупи съответната молекула от министерството. Това ще го има. Не могат да се включват безразборно лекарства, но когато комисията отреди, че този човек наистина няма друга алтернатива, ще се закупуват молекули от министерството“, обясни тя.
Като най-важно от работата на парламента през годината тя определи приемането на бюджета и работата по Антикорупционния закон.
„За мен думата на 2017 година е „разединение“. И тя не е дума само за България. Тя е дума за целия свят. Виждаме какво се случва - и в Каталуния, и във Великобритания. Има такива процеси и в България. За съжаление не се чува, може би, мнението на опонента. Може би повече трябва да слушаме опонента и аз, като човек, участвал в дебати и в политически битки, си извличам поука от това, че важно е да чуеш какво казва човекът срещу теб, а не веднага да реагираш. Защото в повечето случаи има значение кой го казва, а не какво точно се казва“, заяви още Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата само ако молекулите се употребяват в 1/3 от държавите от ЕС

Премиерът Бойко Борисов: Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата само ако молекулите се употребяват в 1/3 от държавите от ЕС

15 Декември 2017 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата само ако молекулите се употребяват в 1/3 от държавите от ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел във връзка с ветото на държавния глава за част от бюджета на НЗОК за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него лобизмът е именно в новите лекарства. „Щом в Германия, в Румъния, в развитите страни е така, в 1/3 от 28-те страни, ако го има дадено лекарство, ще го платим веднага. Не считам, че другите държави са лобисти или такива гадове, каквито искат да ни изкарат нас“, посочи министър-председателят. Той поясни, че от правителството са приложили румънския модел по отношение на лекарствата, който се изразява в 6-годишен мораториум. „Винаги съм бил човек, който е диалогичен, защото толкова важни неща се случват в Европа, толкова добре стои страната. Не виждам никакво основание това да се говори в България“, каза премиерът.
Борисов поясни, че майка му е починала от рак. „Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме тогава, за да купуваме по 8 хил. долара молекула и на втората седмица жената си умря“, посочи Борисов. По отношение на коментара на държавния глава Румен Радев дали използването на военно-транспортната авиация 2009-2013 г. е целесъобразно, Борисов заяви: „Не искам да се вкарвам в тази тема, защото Конституцията ясно е казано: каквото прави правителството са политически решения, които сме взели. Имаме съответно своите приоритети, които изпълняваме - ясно разписани, казани, с които сме спечелили изборите“, допълни Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората

Президентът Румен Радев: Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората

15 Декември 2017 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, който взе участие в тринадесетия Национален иновационен форум, по повод преодоляното от депутатите президентско вето върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз се надявам и управляващите, и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните два дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините – и заплати, и пенсии, и социални права. Но вчера се посегна на последното – на надеждата“, коментира държавният глава. „Това е, което ме притеснява и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерския съвет, в рамките на около 40 минути на масата не се извадиха около 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха – по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти. Да, основни пътища. Да, едни хора ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и болни“, отбеляза още президентът. „Това нямаше да бъде толкова цинично и брутално и ако партийните субсидии не бяха съизмерими и даже повече от тези 25 до 30 милиона лева, които не просто могат да спасят, те дават много надежда на много хора“, каза още той.
На въпрос дали Конституционният съд може да реши проблемът, президентът отговори: „Не мога да кажа. Това е въпрос към Конституционния съд. Там има достатъчно компетентни съдии, но за мен са нарушени основни права от Конституцията. И истински вярвам, че нашите конституционни съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск“.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Йорданов, БСП: С мораториума за нови лекарства в Бюджета на НЗОК за 2018 г. се отхвърля възможността да бъдат използвани съвременни медикаменти за пациентите

Доц. Георги Йорданов, БСП: С мораториума за нови лекарства в Бюджета на НЗОК за 2018 г. се отхвърля възможността да бъдат използвани съвременни медикаменти за пациентите

15 Декември 2017 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. С мораториума за нови лекарства в Бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. се отхвърля възможността да бъдат използвани съвременни медикаменти за пациентите. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Георги Йорданов, народен представител от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Според него едно от притесненията в случая е това, че в списък на НЗОК има над 30 нови лекарства, които обаче са били заявени за попадане в същия списък още през 2015 година.
„Също така се притесняваме и за хората, които боледуват от тежки онкологични заболявания, които искат да имат още няколко дни живот и за тези, които искат да имат надежда за живот. Особено сме притеснени, защото най-цинично се казва: „Нашият солидарен фонд, НЗОК, няма да заплати тези лекарства, но вие може да си ги купите на свободния пазар.“. А с какви средства и къде? Ето това е нашето притеснение и поради тези причини ние ще сезираме Конституционния съд“, подчерта доц. Георги Йорданов. Той допълни, че според данни на Националния осигурителен институт около един милион български граждани не си плащат здравните вноски. "Казано по друг начин, институцията, която е длъжна да събира здравните вноски на българските граждани, не е в състояние да ги събере", уточни зам.-председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анелия Клисарова, БСП: Здравето на българина не трябва да бъде стока

Анелия Клисарова, БСП: Здравето на българина не трябва да бъде стока

15 Декември 2017 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Мораториумът срещу новите молекули е несправедлив, незаконен и бих могла да кажа противоконституционен, защото лишава българските граждани от достъп до качествено лечение. Това каза народният представител от БСП проф. Анелия Клисарова пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията. Проф. Клисарова добави, че не трябва мораториум върху иновативните лекарства да спира развитието на медицината. „Медицината се развива и ако до преди години касата е плащала 7-8 нови лекарства, сега са 32 и това е нормално, защото достиженията са все повече”, каза още тя. Анелия Клисарова бе категорична, че нито едно правителство досега не е налагало такъв мораториум върху новите лекарства. Тя припомни, че заплащането за тях ще струва между 24 и 35 млн. лв., много малък процент от бюджета на НЗОК, който е 3,8 млрд. лв. „Не бива заради такава сума, която няма да наруши баланса на бюджета, да противопоставяме пациентите”, каза още тя и добави, че този мораториум е израз на това, че институциите не са се справили с предизвикателствата на времето и растящия тренд на иновативните лекарства и технологии.
„Проблемите на здравеопазването няма да се решат с един мораториум. Трябва да има ефективен контрол под формата на здравна карта и електронно здравеопазване”, заяви народният представител. Тя бе категорична, че когато има работеща здравна карта, ще се знае какво реално се случва с пациентите. „Ако бъде взето политическо решение, че те ще имат електронни досиета, тогава ще бъдат спестени и пари и здравеопазването ще стане по-достъпно”, обясни тя. Проф. Крисарова бе категорична: „Здравето на нацията не трябва да е стока. Стратегическите болници в страната са заставени да печелят, а не да имат социална функция, а българският народ е разделен на долимитен и надлимитен”. Тя обясни, че ако човек бъде диагностициран със заболяване, което не е в списъка на НЗОК, започва процедура, която е изключително дълга, за да може да се лекува той. „Ако пациентът има късмет неговото заболяване да е в списъка на касата, то трябва да е и в позитивния списък на лекарствата, а така много хора са обречени с години да чакат лечение”, каза още проф. Анелия Крисарова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 (ОБЗОР)

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 (ОБЗОР)

14 Декември 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. След остри дебати в пленарна зала, парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година. „За“ гласуваха 126 народни представители, а 95 бяха „против“. В мотивите на ветото се посочваше, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Предложението за мораториум над нови лекарства дойде от Надзорния съвет на НЗОК, като начин тя да облекчи големите си годишни разходи за медикаменти, достигащи 1 млрд. лв. Така през следващата година се предвижда Здравната каса да не плаща за новите медикаменти, голяма част от които са за онкологични заболявания.
По време на дебатите опозицията изрази мнение, че става въпрос за 25 млн. лв., които са нищожно малко в сравнение със средствата, които се отпускат за инфраструктура. Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита от парламентарната трибуна кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол система. „Добре ще строите пътища, но няма да има народ заради демографска криза, заради това отношение към здравеопазването. Даваме възможност на магистрали и пътища, да дадем възможност на пациентите. Питаме се защо се предпочита едното, а не другото - защото през това финансиране може да се краде, да се взимат комисионни, от пътища, от проекти, а от хората не може да се краде“, добави тя. Според нея, ако се ограничават частниците да откриват нови болници, това е противоконституционно. „А ако се налага мораториум на внос на лекарства това не е противоконституционно“, добави Нинова.
Според председателя на здравната комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова е измамно да се твърди, че има нарушен достъп до лечение на онкоболни. „Фактите говорят друго - за следващата година са предвидени 300 млн. лева за иновативно лечение. Призовавам здравното министерството да се върне към разговорите за това редките болести да станат обект на инвестиции от тяхна страна, да се върне към плащането с фонд“, посочи тя. По думите ѝ смисълът на солидарното здравно осигуряване е да гарантира достъп на всички пациенти до него. Според нея не бива да се противопоставят инвестиции в други сектори на тези в здравеопазването.
Стефан Данаилов от БСП също се изказа по темата, като посочи, че иска да заяви конфликт на интереси, защото ще подкрепи ветото на президента, а е онкоболен. „Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, запита Данаилов.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче заяви, че Данаилов е бил „употребен” по време на дебата. „Няма човек, който да няма близък или да е загубил близък заради ракови заболявания. Баща ми почина на 62 години от рак и затова не искам да се спекулира с темата в пленарна зала“, посочи той. „Уважение и респект към Стефан Данаилов, но винаги трябва да се търси балансът. Не е ли по-добре да имаме профилактика, да имаме диагностициране, необходимите прегледи, за да живеем по-дълго“, попита той. „Можеше да излезе да говори Вежди Рашидов и той също се лекува от рак. Можехме да поканим Йорданка Фандъкова, която също преодоля онкологично заболяване“, каза още Цветан Цветанов. „В този дебат не трябва да има популизъм и безотговорно поведение, а необходимата експертиза. Нека да не спекулираме с това, че с тези 32 молекули и увеличаването на бюджета ще се реши проблемът. Проблемът няма да се реши. Трябва да го решим с необходимата превенция“, поясни председателят на ПГ на ГЕРБ.
В отговор депутатът от БСП Стефан Данаилов заяви, че е бил всякакъв, но не и употребен. „Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю, Цветанов, мислех, че имате по-високо мнение за мен. Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Каквото и да говорите и да го крещите, няма да стане по този начин. Малкият жест, който очаквах, че ще се случи от вашата парламентарна група явно няма да се състои, за което искрено съжалявам“, каза още той.
Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов също се изказа, като подчерта, че с болестите не е много хубаво да се заиграва. Той подчерта, че цял живот си е плащал здравните осигуровки и то върху високи доходи. „Една част от високите ми доходи са в КТБ. Струваше 70 000 евро лечението ми. Половината от тях не можеше да покрие НЗОК именно защото сме още беден народ. Аз си покрих разноските. Най-накрая един министър имаме, който казва, че трябва да спрем течовете в здравеопазването и това е министър Ананиев. Дайте да позволим на този човек да спре течовете, за да може след това да имаме дебат за здравеопазването. Смятам, че този дебат не е за тук. Вдигнат е бюджетът, не е свален бюджетът на здравеопазването“, коментира той.
Зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС Нигяр Джафер заяви, че ще подкрепят ветото на президента, защото то е в унисон с тяхното предложение на второ четене за отпадане на Параграф 6 от закона. „Ще подкрепим ветото и защото смятаме, че това е грешно решение, признание за безпомощност на институциите и администрацията, че не може да се справи с тренда на лекарства“, посочи Нигяр Джафер.
След отхвърлянето на ветото в отрицателен вот зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев заяви, че ще гласуват винаги против, докато ги убедят, че реформата в здравеопазването трябва да се състои.
Зам.- председателят на ПГ на БСП Антон Кутев коментира, че това е бил чисто човешки избор и това тяхно гласуване ще струва живота на някого. „Ако не беше „Воля“, ако не беше Веселин Марешки, този вот нямаше да мине. Един зависим човек подкрепи този вот, без него това нямаше да се случи“, посочи Антон Кутев.
Малко след това от БСП обявиха, че ще дадат параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. на Конституционния съд. „Считаме, че се отнемат и ограничават основни права на българските граждани – а именно правото на живот. Ясно е разписано в чл. 28 от Конституцията правото на здравно осигуряване и гарантиране на безплатно медицинско обслужване според чл. 52“, заяви Жельо Бойчев. По думите му след унизителния дебат, на който са били свидетели днес, това е последният шанс и надежда за тези хора. „ПГ на БСП ще го направи със сезирането на Конституционния съд“, каза още зам.-председателят на ПГ на БСП.
След като ветото в парламента бе преодоляно здравният министър Кирил Ананиев коментира, че няма да остане нито един пациент, който да има нужда от лечение и то да не му бъде осигурено. „Ако дадена нова молекула и съответното лекарство се прилагат в 1/3 от страните членки на ЕС, тоест в 9 държави, ние ще бъдем десетата“, заяви той и отбеляза, че не може да се съгласи с обвиненията за дискриминация и антихуманно отношение. По думите му за леченията по 27 от 32-те нови молекули имаме алтернативно лечение, което е на високо съвременно европейско равнище, а за останалите ще се търси възможност за осигуряване на средства по най-различни пътища.
Агенция "Фокус" припомня: На 29 ноември парламентът прие Бюджета на НЗОК за 2018 година. Бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации, в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници. Гласуваната промяна предизвика граждани, лекари и пациенти да излязат на протест пред Народното събрание с искане на отмяна на приетия текст НЗОК да не заплаща нови лекарства. Протестът им подкрепи омбудсманът Мая Манолова, която определи решението като дискриминационно. Тя изрази готовност да подаде жалба в Конституционния съд, ако парламентът не прегласува този текст. Здравният министър Кирил Ананиев обаче коментира, че протестът е организиран, защото част от недоволстващите присъстват и на други протести, независимо на каква тема. Той обясни, че тезата му за ветото на президента се подкрепя от редица учени, професори и директори на болници, които се занимават професионално с лечението на българските граждани. Министърът посочи, че притеснение на здравните министри в ЕС е именно натискът на фармацевтичната индустрия да вкара възможно най-бързо новите молекули, за да възстанови инвестициите си. Кирил Ананиев уточни, че България е една от страните, които най-бързо вкарват новите молекули.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мими Виткова: Мораториумът за лекарствата е „димна завеса“, зад която се крият огромните проблеми в здравеопазването

Д-р Мими Виткова: Мораториумът за лекарствата е „димна завеса“, зад която се крият огромните проблеми в здравеопазването

14 Декември 2017 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. Мораториумът за лекарствата е „димна завеса“, зад която се крият огромните проблеми в здравеопазването. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, министър на здравеопазването в периода 1995-1997 г., председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. „Това за мен е въпрос на политическо безхаберие, съжалявам за тежката дума, която използвам. Нито една политическа партия не желае да погледне реално проблемите в здравеопазването. Използват, за съжаление, като лозунги проблемите в системата преди избори и после забравяме за тях“, посочи д-р Виткова. Тя добави, че решенията не са лесни, но е наложително да се търсят. „Ситуацията вече става нетърпима. Докладът на ЕК, който излезе наскоро, говори за такива очевадни неща, които ние като българи трябва да се срамуваме, че не ги виждаме. Може ли в доклада да ни посочват, че цели региони в страната са лишени от достъп до медицинска помощ, защото хората нямат пари за транспорт до лекаря или няма транспорт въобще. И вижте какво се случва – общинските болници сме ги отписали, ама там също живеят хора и се лекуват хора. Проблемите са на ниво областни болници и най-големият проблем е, че там няма лекари. Поради липсата на лекари те не могат да вземат определени клинични пътеки, поради което доходите на болницата намалят и дейността е блокирана. Ние се докарахме до такова ниво, че да имаме болници в 3-4 големи града, къде го има това по света“, коментира д-р Мими Виткова. Според нея за проблемите в здравеопазването са нужни политически решения. Тя уточни, че „изтичането“ на лекари от България вече създава сериозен дефицит на кадри.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Йорданов, БСП: Съдник за това как сме гласували ветото на президента ще бъдат не партийните централи, а съвестта ни

Георги Йорданов, БСП: Съдник за това как сме гласували ветото на президента ще бъдат не партийните централи, а съвестта ни

14 Декември 2017 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. За всеки ще дойде ден на равносметка, на този ден няма как да не си спомним как сме гласували по ветото на президента. Съдникът ще бъдат не партийните централи, а нашата съвест. Това каза депутатът от БСП Георги Йорданов по време на дебатите по ветото на президента върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Казваме цинично на пациентите- Касата не може да плати тези лекарства, оправяйте се сами“, заяви той.
Във връзка с това, че не бяха допуснати представители на пациентска организация по време на дебатите по ветото, депутатът от БСП Георги Гьоков прочете писмо от пациентка, засегната от мораториума върху лекарства за онкоболни. Той призова депутатите и министъра на здравеопазването да се вслушат в пациентите. Депутатът от БСП Илиан Тимчев заяви: „Като лекар ще подкрепя пациентите, а като депутат ще подкрепя парламентаризма“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите отхвърлиха предложение на БСП представители на пациентска организация да присъстват на дебатите по ветото на президента

Депутатите отхвърлиха предложение на БСП представители на пациентска организация да присъстват на дебатите по ветото на президента

14 Декември 2017 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите отхвърлиха предложение на БСП за допускане в пленарна зала на представители на пациентска организация по време на дебатите по ветото на президента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Филип Попов от БСП заяви, че на балкона в залата се намират двама представители на пациентите. „Правя процедура те да бъдат допуснати долу в зала, защото това касае именно тях“, подчерта той.
От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че процедурата му е недопустима, тъй като гостите са на балкона и имат възможност да проследят дебата. Все пак тя подложи на гласуване процедурата от Филип попов, но предложението му бе отхвърлено с 85 гласа „за“, 33 „против“ и 77 „въздържали се“.
Даниела Дариткова от ГЕРБ и председател на здравната комисия заяви, че Цвета Караянчева е допуснала недопустима процедура, защото няма как да участват в дебата представителите на неизвестна за тях пациентска организация, защото това не е било заявено от заявителя на това желание. „В Закона за здравното осигуряване е ясно регламентирано кои са национално представените пациентски организации. Те имат правото да участват в заседанията на Комисията по здравеопазване и да дават становища по всички законопроекти. Те участват в надзорния съвет на НЗОК. Опитите да манипулирате пациентите, да експлоатирате техните страхове, няма да доведат до нищо позитивно за колегите от опозицията.Тук в залата сигурно има потенциални пациенти и всеки може да се изкаже в полза на една или друга терапия. Балансът е важен и това търсим в днешното заседание“, каза още Даниела Дариткова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нигяр Джафер, ДПС: Ще подкрепим ветото на президента, мотивите му посочват ясно защо имаме основание да пледираме за противиконституционност в Бюджета на НЗОК

Нигяр Джафер, ДПС: Ще подкрепим ветото на президента, мотивите му посочват ясно защо имаме основание да пледираме за противиконституционност в Бюджета на НЗОК

14 Декември 2017 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим ветото на президента, защото то е в унисон с нашето предложение на второ четене за отпадане на Параграф 6 от закона. Това каза зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС Нигяр Джафер по време на дебатите по ветото на президента върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пледираме за противиконституционност на текста. Мотивите на президента посочват много ясно защо имаме основания за това“, заяви тя. „Ще подкрепим ветото и защото смятаме, че това е грешно решение, признание за безпомощност на институциите и администрацията, че не може да се справи с тренда на лекарства“, посочи Нигяр Джафер. „Искрено звучи признанието, че налагането на мораториума е опит да се спечели време. Държавата и институциите не знаят какво да правят, как да удържат увеличаването на разходите за лекарства“, коментира тя. „Всеки пациент има право да иска най-доброто лечение за себе си и за близките си. Вярвам, че разумът ще надделее“, заяви Нигяр Джафер.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, „БСП за България“: Нито едно правителство досега не си е позволявало да налага мораториум на новите лекарства, несериозно е твърдението, че те имат алтернатива

Проф. Георги Михайлов, „БСП за България“: Нито едно правителство досега не си е позволявало да налага мораториум на новите лекарства, несериозно е твърдението, че те имат алтернатива

14 Декември 2017 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Не е сериозно да си твърди, че новите лекарства имат алтернатива и затова се налага мораториум. Средства за новите лекарства са незначителни спрямо целия обем за лекарствени продукти, който се отделя от държавата за годината. Това каза проф. Георги Михайлов, депутат от ПГ на „БСП за България“ по НТВ във връзка с предстоящото гласуване от депутатите на ветото на президента над приетития мораториум върху новите лекарства, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че стойността на новите лекарства е между 2,5% и 4% от парите за всички лекарства. Професорът припомни, че за последните 30 години, нито едно правителство на България, независимо от тежките ситуации в определени години, не си е позволявало да налага мораториум за внос на нови лекарства. Проф. Михайлов посочи, че догодина този проблем ще се появи отново, но тогава ще има измислени нови лекарства в медицината и когато изтече едногодишният срок на гласувания мораториум, депутатите ще бъдат изправени пред по-трудната задача, да решат кои от новоизобретените лекарства да бъдат одобрени. "Новите иновативни лекарства са определени за някои диагнози и то за определен стадий на заболяването. И тези лекарства за животозастрашаващи заболявания могат да контролират заболяването“, коментира професорът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще гласува президентското вето върху Бюджета на НЗОК за 2018 г.

Парламентът ще гласува президентското вето върху Бюджета на НЗОК за 2018 г.

14 Декември 2017 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще гласува Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година, върху който президентът Румен Радев наложи вето. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. На 8 декември държавният глава върна за ново обсъждане бюджета на Касата за следващата година, заради незаплащането на определени лекарствени продукти. Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право за достъпна медицинска помощ. Здравното министерство определи като несериозни мотивите на държавния глава за налагане на вето върху Бюджета на Касата. На 12 декември бюджетната комисия отхвърли президентското вето.
Бюджетът бе приет на 29 ноември, като бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници.
След пленарното заседание Комисията по отбрана ще гласува Актуализирана Стратегия за национална сигурност. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще отговаря на депутатски въпроси в здравната комисия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Създава се информационна система, която ще следи износа на лекарства

Министър Кирил Ананиев: Създава се информационна система, която ще следи износа на лекарства

13 Декември 2017 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Създава се информационна система, която ще следи износа на лекарства. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министерският съвет прие проект на закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. В него се разглеждат няколко премени в закона, свързани с европейски директиви“, съобщи министър Ананиев. „По отношение на мерките, които се предприемат за наблюдение на лекарствените продукти в позитивния лекарствен списък и евентуалното ограничаване на техния износ при недостиг или липса се създава експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Той разработва два списъка – единият за тези лекарства, за които временно може да направи ограничения в износа им при установяване на недостиг, а другият – за лекарствените продукти, за които в рамките на предходните три месеца търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят извън страната“, обясни здравният министър. Той уточни, че е регламентиран и редът за установяване на липсата на лекарства, за които ИАЛ може да издаде забрана или ограничаване на износа им. „Това се случва тогава, когато в рамките на един месец един търговец на едро отказва едновременно на пет аптеки снабдяването с дадено лекарство“, посочи министър Ананиев, като допълни, че конкретният механизъм, ред и условия за въвеждане на това ограничения ще се решат с наредба, издадена от него в рамките на три месеца. По отношение на това кога търговецът на едро може да изнесе лекарства, които са попаднали в този списък, той уточни, че това ще става тогава, когато в рамките на 5 дни съответният търговец е направил своето уведомление към ИАЛ и не получи забрана от нея. „За първи път се създава информационна система, на базата на която ще се следи и наблюдава движението на лекарствените продукти от този списък. Тази система ще наблюдава лекарствата от влизането им на територията на Република България през търговеца на едро, през търговеца на дребно – аптеките, включително и тези в болниците“, съобщи още здравният министър. Той обясни, че тези данни ще бъдат сравнявани с ресурса, който е изплатила НЗОК чрез реимбурсиране напълно или частично и по този начин ще се разбере къде има липса на лекарствен продукт. „За да можем да проследим движението на тези лекарства, които са поискани за лечението на българските граждани, но не са използвани за тази цел и са отклонени в така наречения паралелен износ“, допълни министър Ананиев.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Георги Кючюков, ПП АБВ: Създаване на електронна система за проследяване на всяко лекарство в България е една от мерките, които предлагаме  за  реекспорта на лекарства

Доц. д-р Георги Кючюков, ПП АБВ: Създаване на електронна система за проследяване на всяко лекарство в България е една от мерките, които предлагаме за реекспорта на лекарства

13 Декември 2017 | 08:00 | Агенция "Фокус"
София. Създаване на електронна система за проследяване на всяко лекарство в България е една от мерките, които ПП АБВ предлага за реекспорта на лекарства. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ доц. д-р Георги Кючюков, член на Националния съвет на политическа партия АБВ и зам.-председател на комисията по здравеопазване в 43-ото Народно събрание. Според него, по този начин няма да има възможност лекарство, продавано като медикамент в България, да бъде разпространявано в друга страна. „Втората мярка е за създаване на система, която да позволи на „Изпълнителната агенция по лекарствата“ да ограничи реекспорта на медикаменти, за които има недостиг. Тези две наши предложения са приети от Министерството на здравеопазването и очакваме те да влязат в новата поправка в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Третата мярка, която ние предлагаме, е да се въведе в същия този закон изискване реекспортът да бъде осъществяван само тогава, когато собственикът, производителят на лекарството или притежателят на лиценза, даде разрешение затова“, коментира доц. д-р Георги Кючюков.
Той каза още, че много болници следят за своите права, но много малко от тях изпълняват задълженията към своите пациенти. Когато всички болници имат освен правата, и задълженията да обслужат населението по един и същ начин, тогава ще има успех на реформата в здравната система, допълни доц. Кючюков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата ще поиска „задържане под стража“ за ръководителя на престъпната група, занимавала се с реекспорт на лекарства за милиони (ОБЗОР)

Прокуратурата ще поиска „задържане под стража“ за ръководителя на престъпната група, занимавала се с реекспорт на лекарства за милиони (ОБЗОР)

12 Декември 2017 | 22:01 | Агенция "Фокус"
София. Има основания ръководителят на престъпната група за паралелен износ на лекарства да бъде задържан под стража. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Общо 7 души са с повдигнати обвинения за участие в организираната престъпна група, занимавала се с паралелен износ на лекарства. В момента лидерът й е задържан за 72 часа, като срещу него има още две дела за измама – в Софийския районен съд и в Специализирания наказателен съд, както и влязла в сила присъда от 3 години условно. За останалите шестима души са взети мерки за неотклонение „парични гаранции“ в размер на от 20 000 до 50 000 лв. Проверяват се 30 болници и 30 аптеки за участие в схемата.
Две са обвиненията към престъпната група – данъчна измама и пране на пари. Гешов уточни, че схемите, по които е работила са най-различни. По думите му реекспортът на лекарства не е незаконен, ако са придобити по законен начин. „Имена на болници и аптеки няма да посочим, тъй като разследването продължава. Според нас обаче лекарствата са придобити по нерегламентиран начин, макар и с административни нарушения“, коментира Гешев. Според него в България търговията с фалшиви лекарства не е престъпление. „В Англия и в Германия има досъдебни производства, да кажем свързани с нашето дело. При тях, ако лекарството е истинско като съдържание, но ако е сменена опаковката, за тях то е фалшиво. Не само когато самото съдържание на съответните компоненти не съответства, но и ако е препакетирано. От наказателно правна гледна точка според мен част от тази дейност, която описахме, се нуждае да бъде инкриминирана и нашата работа ще е по-лесна, ако бъде“, заяви Гешев. Той уточни, че имат данни за всевъзможни начини за групиране на тези лекарства. „Схемите са безброй, включително и тази от Турция. Намерени са лекарства, които нямат логично обяснение защо се намират в България, освен че са предмет на контрабанда. По думите му ръководителят на престъпната група е сириец и е фармацевт. „Останалите лица надолу са негови хора, които той контролира с изключение на две лица, чиито профил е на жаргон казано – известни столични ДДС-ари“, обясни той.
Проф. Златица Петрова - изпълнителен директор Изпълнителна агенция Медицински одит уточни, че са три болничните заведения, посочени от специализираната прокуратура, на база на които извършват проверка на болничните аптеки. По думите й това са лечебни заведения със смесен тип – общински, държавни и частни.
Главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров допълни, че ръководителят на групата и неговото дружество са проверявани от Изпълнителна агенция по лекарствата. „Констатирани са сериозни нарушения. Множество лекарствени продукти са с чужда опаковка на турски и румънски език. След нашия анализ няма легален начин да са на територията на България и в неговия склад. Продуктите са блокирани, иззети са. Те са на значителна стойност и предстои да бъдат унищожени. Наложената санкция на фирмата е 5000 лв. – две имуществени санкции“, каза още Светлин Спиров и уточни, че са установени фалшиви книжки на НЗОК, по които са изписвани лекарства за сметка на Касата. Все още обаче не е ясно дали книжките на името на истински или на фалшиви пациенти.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г. (ОБЗОР)

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г. (ОБЗОР)

12 Декември 2017 | 21:55 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г. „За“ Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. гласуваха 12 народни представители, „против“ –6 и „въздържали се“ - 1, с което ветото на държавния глава Румен Радев бе преодоляно. В мотивите на ветото се посочваше, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. По време на заседанието на Комисията зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева заяви, че Конституционните права на гражданите не са нарушени с бюждета на НЗОК за 2018 г., но съществува такъв риск, ако се приеме ветото на президента. По думите й с приемането на ветото и промяната на бюджета на НЗОК съществува риск за намаляване на достъпа до здравноосигурителната система. „Поемаме ангажимента в рамките на текущата бюджетна година да се предприемат конкретни действия от Министерство на здравеопазването и от НЗОК за по-добър контрол върху разходите и управление на финансовите ресурси на НЗОК“, допълни тя. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев коментира от своя страна: „В момента се опитваме да оправим батак от 1999 г. Няма такава страна и народ с такава система на здравеопазване, но очевидно няма да я оправим с параграф 6-ти от закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.“. „Дотам ли я докарахме да се занимаваме с 20-тина милиона към Касата“, попита проф. Гечев и подчерта, че зад тези пари стоят човешки съдби.
„Фокус“ припомня: На 29 ноември парламентът прие Бюджета на НЗОК за 2018 година. Бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации, в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници. Гласуваната промяна предизвика граждани, лекари и пациенти да излязат на протест пред Народното събрание с искане на отмяна на приетия текст НЗОК да не заплаща нови лекарства. Протестът им подкрепи омбудсманът Мая Манолова, която определи решението като дискриминационно. Тя изрази готовност да подаде жалба в Конституционния съд, ако парламентът не прегласува този текст. Здравният министър Кирил Ананиев обаче коментира, че протестът е организиран, защото част от недоволстващите присъстват и на други протести, независимо на каква тема. Той обясни, че тезата му за ветото на президента се подкрепя от редица учени, професори и директори на болници, които се занимават професионално с лечението на българските граждани. Министърът посочи, че притеснение на здравните министри в ЕС е именно натискът на фармацевтичната индустрия да вкара възможно най-бързо новите молекули, за да възстанови инвестициите си. Кирил Ананиев уточни, че България е една от страните, които най-бързо вкарват новите молекули.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Темата за здравеопазването се употребява с цел отклоняване на вниманието от проблемите в БСП

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Темата за здравеопазването се употребява с цел отклоняване на вниманието от проблемите в БСП

12 Декември 2017 | 17:16 | Агенция "Фокус"
София. Темата за здравеопазването се употребява с цел отклоняване на вниманието от проблемите в БСП. Това каза председателят на Здравна комисия, депутат от ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията д-р Даниела Дариткова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Дариткова заяви, че от пресконференцията на БСП по-рано през деня се е произвела новина, че за тях здравеопазването става номер едно. „Това е впечатляващо. Наистина съм заинтригувана, защото в последните дни, освен заявките за търсене на консенсус, ние на практика имаме няколко предложения, по-скоро едно основно, което категорично е противоконституционно с искането за изграждане и лицензиране на нови лечебни заведения“, каза д-р Дариткова. Тя поясни, че сега е чула, че с промените в Наказателния кодекс БСП се дали заявка да нарушат и договор с ЕС. „Бих била щастлива, ако опитните лица в БСП се произнасят. За съжаление новите лица в БСП допускат грешки“, посочи д-р Дариткова и поясни, че, когато законодателните предложения, направени от БСП са в интерес на гражданите, от ГЕРБ ги подкрепят, прецизират и доразвиват. „Пример за това е промяната в Закона за лечебните заведения на проф. Анелия Клисарова. Такива предложения са рядкост“, каза д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станимир Хасърджиев: Мораториумът върху лекарствата ще сложи изключително негативно, черно петно върху Българското председателство

Станимир Хасърджиев: Мораториумът върху лекарствата ще сложи изключително негативно, черно петно върху Българското председателство

12 Декември 2017 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Мораториумът върху лекарствата ще сложи изключително негативно, черно петно върху Българското председателство. Това каза за Агенция „Фокус“ Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Според Хасърджиев наложеното вето над част от бюджета на Здравната каса за догодина е било мъдър ход. „Първо, защото обърна внимание на един много сериозен проблем – въвеждането на мораториум върху лекарства със закон. Второ, защото смятам, че това вето ще даде още един шанс политиците, институциите добре да огледат нещата, ползите и рисковете от този мораториум“, коментира той. „Също така смятам много по-важно да се потърсят алтернативни решения, които хем да гарантират спазването на бюджетната дисциплина в България на Здравната каса, хем да гарантират достъпа на българските граждани до това, от което имат нужда, когато се разболеят. Така че оценявам ветото като един шанс отново да се опитаме да наклоним везните в полза на гражданите, а не в полза на бюджета“, допълни Хасърджиев.
„Смятам че мораториумът върху лекарствата ще сложи изключително негативно, черно петно върху Българското председателство. Последните няколко председателства на Европейския съвет завършваха със заключението – почти няма заключение от последните няколко години, което да не завършва с ясно деклариране на усилията на Европа да подсигури качество на лечение, адекватно и да ускори навлизането на иновациите с цел гарантиране здравето на гражданите и ръста на икономиката в Европа“, обясни той. „В същото това време, държавата, която ще председателства Съвета на Европа само след няколко седмици, ще влезе с един мораториум, който противоречи на всичко това, което и нашите министри, и премиери, са сложили подписа си преди това“, каза още Станимир Хасърджиев.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Подкрепяме ветото на президента Румен Радев за част от бюджета на НЗОК за 2018 г.

Корнелия Нинова, БСП: Подкрепяме ветото на президента Румен Радев за част от бюджета на НЗОК за 2018 г.

12 Декември 2017 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепяме ветото на президента Румен Радев за част от бюджета на НЗОК за 2018 г. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес имахме разширено заседание на Изпълнителното бюро - Здравния съвет, експерти, лекари. Продължаваме нашите законодателни инициативи по тема здравеопазване. Утре внасяме Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в който предлагаме да се превърне в престъпление пренасянето на лекарствени продукти от хуманната медицина в големи размери през границата на страната“, заяви Нинова. Лидерът на БСП поясни, че в действащата разпоредба, тези случаи се третират като митническо нарушение, но не и престъпление. Тя допълни, че с това предложение БСП иска да криминализира производството, вноса, износа, съхраняването и търговията на едро и дребно на лекарствени продукти в хуманната медицина, когато тези дейности, се извършват в нарушение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Корнелия Нинова поясни, че БСП започва национална кампания „Здраве за всеки“ и канят всеки, независимо от политическите си пристрастия да се включи в нея. Нинова подчерта, че темата здравеопазването е номер 1 за БСП. „Целта е смяна на този модел. Колкото и пари да се наливат в този пробит модел, няма да има никакво подобрение в тема здравеопазване“, посочи лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г.

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г.

12 Декември 2017 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. гласуваха 12 народни представители, „против“ –6 и „въздържали се“ - 1, с което ветото на държавния глава Румен Радев бе преодоляно. В мотивите на ветото се посочваше, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Решението за ветото на президента касае финансови и морални решения – ще ми е трудно да гласувам „против“ него

Проф. Румен Гечев, БСП: Решението за ветото на президента касае финансови и морални решения – ще ми е трудно да гласувам „против“ него

12 Декември 2017 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Решението за ветото на президента касае финансови и морални решения – ще ми е трудно да гласувам „против“ него. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси в дебатите по президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В момента се опитваме да оправим батак от 1999 г. Няма такава страна и народ с такава система на здравеопазване, но очевидно няма да я оправим с параграф 6-ти от закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.“, заяви проф. Гечев. По думите му най-платеното здравеопазване е в САЩ. „Дотам ли я докарахме да се занимаваме с 20-тина милиона към Касата? Здравната каса и системата ни имат ли възможност да преодолеят този проблем“, попита проф. Гечев. Според него зад тези пари стоят човешки съдби. Той поясни, че ще му е трудно да гласува „против“ ветото.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Жени Начева: Конституционните права на гражданите не са нарушени с бюждета на НЗОК за 2018 г., но съществува такъв риск, ако се приеме ветото на президента

Зам.-министър Жени Начева: Конституционните права на гражданите не са нарушени с бюждета на НЗОК за 2018 г., но съществува такъв риск, ако се приеме ветото на президента

12 Декември 2017 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Конституционните права на гражданите не са нарушени с бюждета на НЗОК за 2018 г., но съществува такъв риск, ако се приеме ветото на президента. Това каза по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева в дебатите по президентското вето за част от бюджета на НЗОК за следващата година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считаме, че основните конституционни права на гражданите за достъпна медицинска помощ не са нарушени. Нещо повече Конституцията определя, че правата на гражданите за достъпна медицинска помощ трябва да са налице, но при спазване на социалните регламенти и закони, които са в правомощията на НС“, заяви тя. „Ако разглеждаме хипотезата, че няма да се съобразим с волята на законодателя и заплащаме цени и обеми на медицинските дейности извън обхвата на рамката на бюджета на НЗОК, определена от Народното събрание, считаме, че съществува риск да бъдат нарушени правата на гражданите“, каза Начева. По думите й с приемането на ветото и промяната на бюджета на НЗОК съществува риск за намаляване на достъпа до здравноосигурителната система. „Поемаме ангажимента в рамките на текущата бюджетна година да се предприемат конкретни действия от Министерство на здравеопазването и от НЗОК за по-добър контрол върху разходите и управление на финансовите ресурси на НЗОК“, допълни тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Златица Петрова: Извършваме проверки на лечебни заведения от смесен тип – общински, частни и държавни

Проф. Златица Петрова: Извършваме проверки на лечебни заведения от смесен тип – общински, частни и държавни

12 Декември 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Три са болничните заведения, посочени от специализираната прокуратура, на база на които извършваме проверка на болничните аптеки. Това каза на брифинг проф. Златица Петрова - изпълнителен директор Изпълнителна агенция Медицински одит, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са лечебни заведения със смесен тип – общински, държавни и частни“, добави тя.
Според ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев в България търговията с фалшиви лекарства не е престъпление. „В Англия и в Германия има досъдебни производства, да кажем свързани с нашето дело. При тях, ако лекарството е истинско като съдържание, но ако е сменена опаковката, за тях то е фалшиво. Не само когато самото съдържание на съответните компоненти не съответства, но и ако е препакетирано. От наказателно правна гледна точка според мен част от тази дейност, която описахме, се нуждае да бъде инкриминирана и нашата работа ще е по-лесна, ако бъде“, заяви Гешев. Той уточни, че имат данни за всевъзможни начини за групиране на тези лекарства. „Схемите са безброй, включително и тази от Турция. Намерени са лекарства, които нямат логично обяснение защо се намират в България, освен че са предмет на контрабанда. По думите му ръководителят на престъпната група е сириец и е фармацевт. „Останалите лица надолу са негови хора, които той контролира с изключение на две лица, чиито профил е на жаргон казано – известни столични ДДС-ари“, обясни той.
Главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров допълни, че същото лице и неговото дружество са проверявани от Изпълнителна агенция по лекарствата. „Констатирани са сериозни нарушения. Множество лекарствени продукти са с чужда опаковка на турски и румънски език. След нашия анализ няма легален начин да са на територията на България и в неговия склад. Продуктите са блокирани, иззети са. Те са на значителна стойност и предстои да бъдат унищожени. Наложената санкция на фирмата е 5000 лв. – две имуществени санкции“, каза още Светлин Спиров.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Взети за мерки за неотклонение „парични гаранции“ на шестте лица от престъпната група за реекспорт на лекарства

Прокурор Иван Гешев: Взети за мерки за неотклонение „парични гаранции“ на шестте лица от престъпната група за реекспорт на лекарства

12 Декември 2017 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Взети за мерки за неотклонение „парични гаранции“ на шестте лица от престъпната група за реекспорт на лекарства. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пресконференцията е продължение на цялостната политика на правителството на Бойко Борисов и на зададените задачи от главния прокурор Сотир Цацаров. Престъплението, в което ръководителят на престъпната група е привлечен за обвиняем, е извършено след като той е осъден на лишаване от свобода в размер на 3 години. Изпълнението на наказанието е отложено за срок от 5 години. В момента тече предявяването на обвиненията на част от обвиняемите лица. По отношение на шестте лица са взети мерки за неотклонение „парични гаранции“ в размер от 50 000 лв. до 20 000 лв.“, коментира Гешев. По думите му се извършват проверки на 30 аптеки и 3 болници. „Кръгът вероятно ще се разширява, защото имаме данни за по-голям брой аптеки и болнични заведения, които следва да бъдат проверени. В случай, че бъдат констатирани административни нарушения, ще бъдат съставени актове. Ако констатират данни, които касаят досъдебното производство, ще ги получим. Лицата, които посочвам, са от организираната престъпна група, която се е занимавала с този паралелен износ на лекарства. Зареждането се е осъществявало от множество аптеки и болнични заведения“, допълни той и уточни, че към този момент няма обвиняеми от този кръг лица. „Тези аптеки и болнични заведения нямат право да търгуват с търговци на лекарства. Целта на тези заведения е да осигурят лечението и лекарствата да стигнат до съответния български гражданин“, каза още прокурорът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Мобилизирали сме се на всички нива да преборим източването на НЗОК и паралелния износ на лекарства

Прокурор Румяна Арнаудова: Мобилизирали сме се на всички нива да преборим източването на НЗОК и паралелния износ на лекарства

12 Декември 2017 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Мобилизирали сме се на всички нива в рамките на собствените си компетентности, за да се преборим с източването на НЗОК, с т. нар. паралелен износ, като разбира се прокуратурата може да противодейства само по отношение на извършените престъпления. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Наблюдаващите прокурори възложиха на органите на НАП извършване данъчни ревизии на 42 юридически лица. На органите на Изпълнителна агенция по лекарствата и на Изпълнителната агенция Медицински одит са възложени проверки по отношение на 30 аптеки и 3 болници. Не е моментът към този час да споделяме информацията, с която разполагаме, защото ще затрудним разследването. Ще има продължение по темата. Разбирам, че разследването е много важно, но към този момент прокуратурата не може да споменава нито една от схемите. За нас е важно наказателното производство да успее, а не само да дадем информация на гражданите какво работим“, заяви Арнаудова. По думите ѝ, за да се постигне до успех, лицата трябва да се накажат. „Няма към този момент повдигнати обвинения за данъчни престъпления. Освен, че е пострадал българският гражданин, е нарушен финансовият интерес на републиката. Трябва да си съберем доказателствата, които сме възложили“, каза още Румяна Арнаудова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП обсъжда проблемите на здравеопазването

БСП обсъжда проблемите на здравеопазването

12 Декември 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнителното бюро на БСП, заедно с експерти и членове на Съвета по здравеопазване, както и депутати от ПГ на „БСП за България“ от здравната комисия в парламента, обсъждат проблемите в здравеопазването. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Дискутират се наложеното вето на президента, кризата в държавните и общински болници и начините да бъде разширен достъпът до здравеопазване на всички български граждани. По време на разговора се обсъжда и исканият от БСП мораториум върху лицензирането на нови лечебни заведения.
За решенията ще бъде дадена пресконференция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлин Спиров, Изпълнителна агенция по лекарствата: Голям брой книжки към НЗОК са били съхранявани от едно лице, като лекарствата не са отивали за конкретните пациенти

Светлин Спиров, Изпълнителна агенция по лекарствата: Голям брой книжки към НЗОК са били съхранявани от едно лице, като лекарствата не са отивали за конкретните пациенти

12 Декември 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Голям брой книжки към НЗОК са били съхранявани от едно лице, като лекарствата не са отивали за конкретните пациенти. Това каза на брифинг главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От различните обекти са иззети различни видове лекарствени продукти, включително и от извън аптечната мрежа от т.нар. дилъри, които обикалят и изкупуват не по предназначение. Доказателство за това е, че при една от проверките сме описали голям брой книжки към НЗОК, които се съхраняват от лице и очевидно лекарствата не отиват за тези пациенти. По думите му се проверява дали книжките са на реални пациенти. „Лекарствата са най-атрактивните с най-високи маржове за т.нар. паралелен износ. Това са инсулин, за ревматоиден артрит, астматични продукти и за онкология“, обясни той.
Прокурор Иван Гешев обобщи, че по безброй начини от различни източници нерегламентирано са групирани лекарства и е осъществяван т.нар. реекспорт от фирми част от организирана престъпна група. „За да бъде осъществен този реекспорт са извършени данъчни престъпления и пране на пари. Тези престъпления са производни от необходимостта да бъде осъществява този износ на лекарства. Кои са фирмите няма да коментирам, болниците също. Схемите са безброй, включително и тази от Турция. Имаме данни за още групи, защото това е печеливш бизнес. Логично е той да не се осъществява само от една група. Колегите от ГДБОП следят тази тенденция повече от година. Това е една нисша, която осъществява възможност да бързи и големи печалби, докато се запълни. Това е една нова нисша. Това е началото на дейността на МВР, съдебната власт и колегите от НАП и медицински одит“, каза още Иван Гешев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Реекспортът на лекарства не е незаконен, ако са придобити по законен начин

Прокурор Иван Гешев: Реекспортът на лекарства не е незаконен, ако са придобити по законен начин

12 Декември 2017 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Реекспортът на лекарства не е незаконен, ако са придобити по законен начин. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имена на болници и аптеки няма да посочим, тъй като разследването продължава. Това е първата вълна на престъплението. Евентуално обвинение за пране на пари и данъчни престъпления има нужда от повече време. Разчитам на възложените ревизии на колегите от НАП и на проверките в болници и аптеки. Когато се групират лекарства по нерегламентиран начин, за да ги изнесеш, трябва да докажеш произхода им. В резултат на тази дейност, според нас, са осъществени и данъчни престъпления и пране на пари. Лекарствата са стоката на тези престъпления. Реекспортът не е незаконен, ако са придобити по законен начин. Според нас обаче са придобити по нерегламентиран начин, макар и с административни нарушения. Има административно-наказателна дейност“, коментира Гешев. По думите му през годините има доста сериозна дейност на Агенцията по лекарствата. „Ние се занимаваме с наказателно-правната част, а те с административната. Реализирали са износ на лекарства са десетки милиони левове. Не съм готов да кажа точната цифра. Аз смятам, че има законодателни пропуски, за да се случи това нещо“, каза още Иван Гешев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Има основания ръководителят на престъпната група за паралелен износ на лекарства да бъде задържан под стража

Прокурор Иван Гешев: Има основания ръководителят на престъпната група за паралелен износ на лекарства да бъде задържан под стража

12 Декември 2017 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Има основания ръководителят на престъпната група за паралелен износ на лекарства да бъде задържан под стража. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Целта на днешната пресконференция е да покаже, че проблемите могат да се решат само в дух на сътрудничество между институциите. Точно в този дух заедно с различни представители от изпълнителната власт всеки в рамките на своите правомощия осъществява цялостна и комплексна дейност за решаване на проблемите в здравеопазването, свързани с паралелния износ на лекарства. Съзнаваме, че това е особено важен за българските граждани проблем, който няма как да бъде решен без взаимно сътрудничество между институциите. Този проблем представлява по същество търговия с живота на български граждани, със здравето на болни деца, на онкоболни и други застрашени от сериозни заболявания български граждани. В рамките на досъдебното производство се събраха достатъчно доказателства за привличане на 7 лица в качеството на обвиняеми“, коментира Гешев. По думите му едно от тях е привлечено за ръководител на организирана престъпна група, а останалите за участие в нея, извършваща престъпления с користна цел – данъчни престъпления и пране на пари.
„Ръководителят от вчера е с мярка за процесуална принуда от 72 часа. В рамките на този срок ще бъде доведен през Специализирания съд с оглед дали същият следва да бъде задържан под стража. Има процесуалните основания за това според мнението на колегите. Тяхната убеденост се подкрепя и от факта, че има реална опасност това лице да се укрие и да извърши и друго престъпление. Същият е подсъдим по два процеса – за измама и за престъпление за данъчна измама“, допълни той и уточни, че по отношение на останалите 6 лица на едно от тях ще му бъде предявено обвинение и за пране на пране, тъй като е държал сума от около 500 000 лв. „Взети са мерки за неотклонение на парична гаранция“, добави още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спецпрокуратурата ще даде подробности за 7-те обвинени за незаконен реекспорт на скъпоструващи лекарства

Спецпрокуратурата ще даде подробности за 7-те обвинени за незаконен реекспорт на скъпоструващи лекарства

12 Декември 2017 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура започна предявяване на обвиненията на привлечените към наказателна отговорност 7 лица по случая с незаконния реекспорт на скъпоструващи лекарства. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
Повече информация по случая ще бъде предоставена на брифинг от 10.00 часа в сградата на „Черковна“ 90 в София. Ще участват ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров, проф. Златица Петрова – ръководител на Изпълнителната агенция за медицински одит към МЗ.
„Фокус“ припомня: На 2 декември на извънреден брифинг в МВР бе обявено, че дедем души са задържани при съвместна акция на ГДБОП, прокуратурата и ДАНС за паралелен износ на лекарства. При акцията са иззети лекарства за стотици милиони левове. Сред тях има животоспасяващи и животоподдържащи лекарства, както и медикаменти за онкоболни и за деца. Медикаментите са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, преопаковани и продавани в Западна Европа. Лекарствата са били изписвани с фалшиви документи в няколко града: Шумен, София, Сливница и Пловдив. Според здравния министър в случая става въпрос за източване на Националната здравноосигурителна каса. Не е отхвърлена възможността в случая да има замесени лекари, както и болнични директори, както и различни фармацевтични вериги. 20 души са били доведени в Главната дирекция за борба с организираната престъпност, като от тях 7 бяха задържани за 24 часа. По-рано през деня премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща в Министерския съвет с финансовия министър Владислав Горанов и със здравния министър Кирил Ананиев заради злоупотреби в болниците. На срещата присъстваха и шефове на служби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната бюджетна комисия ще обсъди президентското вето върху част от бюджета на НЗОК

Парламентарната бюджетна комисия ще обсъди президентското вето върху част от бюджета на НЗОК

12 Декември 2017 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната бюджетна комисия ще обсъди президентското вето върху част от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. Точката е единствена в дневния ред на Комисията. Заседанието ще започне в 13.00 часа.
„Фокус“ припомня: На 29 ноември парламентът прие Бюджета на НЗОК за 2018 година. Бяха отпуснати 27 млн. допълнително от резерва на Касата за първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ и медико-диагностични дейности. Бюджетът е с 400 млн. лева повече спрямо 2017 година. Въпреки критиките на опозицията и на пациентски организации, в закона остана забраната НЗОК да заплаща нови медикаменти. Парламентът реши също Касата да не сключва договори с болници по нови клинични пътеки, както и с новите болници.
Гласуваната промяна предизвика граждани, лекари и пациенти да излязат на протест пред Народното събрание с искане на отмяна на приетия текст НЗОК да не заплаща нови лекарства. Протестът им подкрепи омбудсманът Мая Манолова, която определи решението като дискриминационно. Тя изрази готовност да подаде жалба в Конституционния съд, ако парламентът не прегласува този текст.
Здравният министър Кирил Ананиев обаче коментира, че протестът е организиран, защото част от недоволстващите присъстват и на други протести, независимо на каква тема. Той обясни, че тезата му за ветото на президента се подкрепя от редица учени, професори и директори на болници, които се занимават професионално с лечението на българските граждани. Министърът посочи, че притеснение на здравните министри в ЕС е именно натискът на фармацевтичната индустрия да вкара възможно най-бързо новите молекули, за да възстанови инвестициите си. Кирил Ананиев уточни, че България е една от страните, които най-бързо вкарват новите молекули.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Младен Григоров, кардиолог: Масовото нахлуване на генеричните медикаменти е едно от решенията на проблема с мораториума за новите лекарства

Проф. Младен Григоров, кардиолог: Масовото нахлуване на генеричните медикаменти е едно от решенията на проблема с мораториума за новите лекарства

11 Декември 2017 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Масовото нахлуване на генеричните медикаменти е едно от решенията на проблема с мораториума за новите лекарства. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Младен Григоров, завеждащ Клиниката по кардиология във II МБАЛ – София. „Другото, което е крайно неудачно, е спирането на новите методики – това е много по-лошо от въпроса с лекарствата. Почти за всяко едно лекарство може да се намери или генерик, или някаква комбинация, която да го замести, но при новата методика не е така – говорим за нови технологични методики за диагностика, а без точна диагностика няма точно лечение. Това е азбучна истина в медицината“, уточни проф. Григоров. Кардиологът сподели, че много по-тежък е проблемът със спирането на въвеждане на нови медицински методики.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Младен Григоров, кардиолог: Наложеното вето от президента Румен Радев върху мораторуима за иновативни лекарства е правилен ход

Проф. Младен Григоров, кардиолог: Наложеното вето от президента Румен Радев върху мораторуима за иновативни лекарства е правилен ход

11 Декември 2017 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Наложеното вето от президента Румен Радев върху мораторуима за иновативни лекарства е правилен ход. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Младен Григоров, завеждащ клиника по кардиология във II МБАЛ София. Според него големите проблеми на България са болничното и фармацевтичното лоби. Проф. Григоров коментира какво е необходимо да се направи в здравната система за изход от съществуващата ситуация. „Трябва първо да се демонополизира касата и да се създаде конкуренция. Това беше и заложено в програмата на ГЕРБ, а сега изобщо не се споменава от самите тях. Второто важно е колкото се може по-бързо да се премахнат клиничните пътеки, за да може пациентът да се лекува за всичко, защото основата на пациентите в нашата страна са хората над 65 години. Според Световната здравна организация всеки един от тях средно има между три и шест болести. С клиничните пътеки ние лекуваме само една от тях. По възможно най-бързия начин, разбира се не чисто административно, трябва да се обсъди и да се въведат диагностично свързаните групи, каквито ги имаше при това здравеопазване, което непрекъснато плюем преди двайсетина години“, обясни той. Проф. Младен Григоров допълни, че здравната система се нуждае от коренна промяна, която трябва да се случи незабавно.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Имаме най-добрите лекарства, които се предлагат в Европа, така че няма да има липса на добро лечение за българските граждани

Министър Кирил Ананиев: Имаме най-добрите лекарства, които се предлагат в Европа, така че няма да има липса на добро лечение за българските граждани

11 Декември 2017 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. Имаме най-добрите лекарства, които се предлагат в Европа, така че няма да има липса на добро лечение за българските граждани. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Нашата страна е с най-широката гама лекарства – най-ефективните лекарства, които се предлагат в цяла Европа. Във всяка една държава се предприемат ограничени мерки с оглед стабилизиране на здравноосигурителните фондове - това ще направим и ние през 2018 г. Искаме да изготвим един балансиран бюджет, за да може през 2019 г. да отстраним всички нередности, които се наблюдават в момента“, обясни Ананиев.
Той уточни, че новите 32 молекули, които са предложени да влязат в сила от следващата година, ще носят допълнителен разход от 40 млн. лева. „Освен това ще бъдат необходими още 20 млн. лева за молекулите, които навлязоха през 2017 г. Това прави общо 60 млн. лева над бюджета“, каза министърът.
По думите му президентът е бил подведен за налагането на вето над мораториума за нови лекарства в бюджета на здравната каса за 2018 г., защото срещу всички нови молекули има високоефектини лекарствата, които се предлагат в Европа и света.
„Който познава фармацевтиката, знае че лобистките интереси започват от влизането на лекарството на територията на България, преминават през влизането му в позитивния лекарствен списък и отиването му в съответните аптеки, та до изписването му и отиването му до гражданите. Има съмнения, че лекарите са притискани да изписват най-скъпите лекарства и тези, които работят в бранша, знаят, че има такива процеси. Нека да наречем това стимулиране на лекарите“, каза още той.
Ананиев обясни, че бюджетът на НЗОК за 2018 г. е разчетен без допълнителните молекули, но това не значи, че няма средства за лечение на всички болести на гражданите. „Политиката, която провежда Министерството на здравеопазването и НЗОК, осигурява баланс в използването на оригинални лекарства и генерици. В нашата медицина се използват генерици, които са доказали своите терапевтични качества“, каза още той.
Министърът коментира и общите проверки с МВР и Прокуратурата, които са показали, че има медицински лица, които са участвали в задържане на лекарства. „На следващото заседание на Министерски съвет ще вкарам допълнение на закона за хуманната медицина, където ще се създаде информационна система, която ще проследява пътя на лекарствата от влизането им в България до излизането им от страната. Ако видим, че има нередности, тогава започват работа нашите контролни органи“, каза още Ананиев и уточни, че реекспортът на лекарства не може да бъде изцяло спрян, защото той има законова форма. „Но новият закон ще регламентира ясни правила и отговорности на всички участници в този процес със съответните наказания, като сумите при констатиране на нарушение значително ще нараснат“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.