НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:39

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Емилия Баева, зам.-кмет на Добрич: Оптимизирането на числения състав в детските градини и постигнатото увеличение на работната заплата там е резултат от професионализма на експертите

Д-р Емилия Баева, зам.-кмет на Добрич: Оптимизирането на числения състав в детските градини и постигнатото увеличение на работната заплата там е резултат от професионализма на експертите

18 Декември 2017 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Добрич. Оптимизирането на числения състав в детските градини и постигнатото увеличение на работната заплата там е резултат от професионализма на експертите в Дирекция „Хуманитарни дейности“. Това съобщи на брифинг по повод присъдената награда „Най-добър социален партньор за 2017 г.“, получена от кмета на Добрич Йордан Йорданов, зам.-кметът с ресор „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. "Към добрата работа на експертите в Общината се добавят и добрите контакти със Синдиката на българските учители", добави д-р Баева.
„Оптимизацията започнахме да говорим за нея в началото на 2017 година, когато за съжаление този отрицателен баланс и демографската криза, която се наблюдава в цялата страна, не е чужд и за нашата община. Когато става ясно, че броят на децата започва да намалява и че ние някак си не е добре да поддържаме голям брой детски градини, голям брой групи и естествено повече персонал без да имаме реална пълняемост на групите. Към 1 януари 2017 година ние сме имали 2 200 деца в 89 групи с персонал 372-ма души. Към 1 април 2017 година ние поетапно намалихме персонала на 366 души, като това намаление е било само освобождаване на пенсионерите и оптимизиране там, където имаше повече готвачи, повече помощен персонал според стандарта, който имаме, зададен от Министерство на финансите“, заяви зам.-кметът. Д-р Баева припомни, че единния разходен стандарт „стъпва“ на определена бройка персонал на една група. Към 1 декември 2017 година оптимизацията е довела до 352,5 души персонал, т.е. 19,5% са по-малко лицата, заети в системата на детските градини в Добрич като няма съкратени служители. С 89 групи е започнала учебната 2016/2017 година. Сега групите наброяват 86. В три детски градини има съкратени съответно по една група. От шест детските градини чрез преобразуване са станали три с решение на Общинския съвет.
„Аз искам да благодаря на общинските съветници, че ни подкрепиха, това беше правилното решение. В кв. „Рилци“ максималният брой деца, които посещават детската градина, е 24-25, т.е. даже не надминаваме стандарта за една група. Няма напрежение. Така сме организирали процеса, че децата, които са в предучилищна възраст въобще не страдат“, посочи д-р Баева. По думите й, третата стъпка в оптимизацията е намереното решение как да бъдат организирани заместванията. От 12 май тази година Общината въведе така наречения лекторски час по 6,00 лева. По думите на зам.-кмета тази система работи много добре. От една страна това води до увеличение на възнагражденията. От друга страна не се налага да се търсят външни заместници и всички средства остават в тази система.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Наградата „Най-добър социален партньор за 2017 г.“ на Синдиката на българските учители е плод на съвместни усилия на моя екип и партньори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Наградата „Най-добър социален партньор за 2017 г.“ на Синдиката на българските учители е плод на съвместни усилия на моя екип и партньори

18 Декември 2017 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Добрич. Наградата „Най-добър социален партньор за 2017 г.“ на Синдиката на българските учители е плод на съвместни усилия на моя екип и партньори. Това заяви на брифинг в Общината кметът на Добрич Йордан Йорданов, който отправи своята благодарност към всички, допринесли този приз да бъде завоюван, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Признанието идва след направени реформи, които носят положителен ефект за общината.
„Наградата я получавам не само аз, но и целият екип и искам да благодаря на д-р Емилия Баева (зам.-кмет „Хуманитарни дейности) за нейната работа, защото ако не работехме в екип, нямаше да получим каквато и да е награда. На второ място искам да благодаря на местните представители на Синдиката на българските учители, да благодаря на Г-жа Янка Такева за нейната обективност“, каза Йордан Йорданов. Той посочи причините, които са довели до тази награда.
С встъпването си в мандат преди две години кметът и неговият екип са възстановили Съвета за тристранно сътрудничество, прекъснат през 2003 година. На второ място е оптимизиран административният капацитет в учебните заведения, така че на практика без нито един човек да е загубил своята работа, е постигнато 15% увеличение на работната заплата, което не всички общини в страната са осъществили. На трето място е осигурено допълнително възнаграждение на хората по заместване в образователната система в Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ. 26 април 2018 година
Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ. 26 април 2018 година

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.