НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Емилия Баева, зам.-кмет на Добрич: Оптимизирането на числения състав в детските градини и постигнатото увеличение на работната заплата там е резултат от професионализма на експертите

Д-р Емилия Баева, зам.-кмет на Добрич: Оптимизирането на числения състав в детските градини и постигнатото увеличение на работната заплата там е резултат от професионализма на експертите

18 Декември 2017 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Добрич. Оптимизирането на числения състав в детските градини и постигнатото увеличение на работната заплата там е резултат от професионализма на експертите в Дирекция „Хуманитарни дейности“. Това съобщи на брифинг по повод присъдената награда „Най-добър социален партньор за 2017 г.“, получена от кмета на Добрич Йордан Йорданов, зам.-кметът с ресор „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. "Към добрата работа на експертите в Общината се добавят и добрите контакти със Синдиката на българските учители", добави д-р Баева.
„Оптимизацията започнахме да говорим за нея в началото на 2017 година, когато за съжаление този отрицателен баланс и демографската криза, която се наблюдава в цялата страна, не е чужд и за нашата община. Когато става ясно, че броят на децата започва да намалява и че ние някак си не е добре да поддържаме голям брой детски градини, голям брой групи и естествено повече персонал без да имаме реална пълняемост на групите. Към 1 януари 2017 година ние сме имали 2 200 деца в 89 групи с персонал 372-ма души. Към 1 април 2017 година ние поетапно намалихме персонала на 366 души, като това намаление е било само освобождаване на пенсионерите и оптимизиране там, където имаше повече готвачи, повече помощен персонал според стандарта, който имаме, зададен от Министерство на финансите“, заяви зам.-кметът. Д-р Баева припомни, че единния разходен стандарт „стъпва“ на определена бройка персонал на една група. Към 1 декември 2017 година оптимизацията е довела до 352,5 души персонал, т.е. 19,5% са по-малко лицата, заети в системата на детските градини в Добрич като няма съкратени служители. С 89 групи е започнала учебната 2016/2017 година. Сега групите наброяват 86. В три детски градини има съкратени съответно по една група. От шест детските градини чрез преобразуване са станали три с решение на Общинския съвет.
„Аз искам да благодаря на общинските съветници, че ни подкрепиха, това беше правилното решение. В кв. „Рилци“ максималният брой деца, които посещават детската градина, е 24-25, т.е. даже не надминаваме стандарта за една група. Няма напрежение. Така сме организирали процеса, че децата, които са в предучилищна възраст въобще не страдат“, посочи д-р Баева. По думите й, третата стъпка в оптимизацията е намереното решение как да бъдат организирани заместванията. От 12 май тази година Общината въведе така наречения лекторски час по 6,00 лева. По думите на зам.-кмета тази система работи много добре. От една страна това води до увеличение на възнагражденията. От друга страна не се налага да се търсят външни заместници и всички средства остават в тази система.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Наградата „Най-добър социален партньор за 2017 г.“ на Синдиката на българските учители е плод на съвместни усилия на моя екип и партньори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Наградата „Най-добър социален партньор за 2017 г.“ на Синдиката на българските учители е плод на съвместни усилия на моя екип и партньори

18 Декември 2017 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Добрич. Наградата „Най-добър социален партньор за 2017 г.“ на Синдиката на българските учители е плод на съвместни усилия на моя екип и партньори. Това заяви на брифинг в Общината кметът на Добрич Йордан Йорданов, който отправи своята благодарност към всички, допринесли този приз да бъде завоюван, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Признанието идва след направени реформи, които носят положителен ефект за общината.
„Наградата я получавам не само аз, но и целият екип и искам да благодаря на д-р Емилия Баева (зам.-кмет „Хуманитарни дейности) за нейната работа, защото ако не работехме в екип, нямаше да получим каквато и да е награда. На второ място искам да благодаря на местните представители на Синдиката на българските учители, да благодаря на Г-жа Янка Такева за нейната обективност“, каза Йордан Йорданов. Той посочи причините, които са довели до тази награда.
С встъпването си в мандат преди две години кметът и неговият екип са възстановили Съвета за тристранно сътрудничество, прекъснат през 2003 година. На второ място е оптимизиран административният капацитет в учебните заведения, така че на практика без нито един човек да е загубил своята работа, е постигнато 15% увеличение на работната заплата, което не всички общини в страната са осъществили. На трето място е осигурено допълнително възнаграждение на хората по заместване в образователната система в Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22 януари 2018 г.
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.