НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:52

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Известия“(Русия): Руското външно министерство излезе с позиция относно новата стратегия за национална сигурност на САЩ

„Известия“(Русия): Руското външно министерство излезе с позиция относно новата стратегия за национална сигурност на САЩ

20 Декември 2017 | 00:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското МВнР излезе с позиция относно новата стратегия за национална сигурност на САЩ. Такова е едно от водещите заглавия на страници на вестник “Известия“.
В публикувания на официалната интернет страница на ведомството текст, се казва, че „вместо да се постави задачата за изграждане на сътруднически отношения, документът демонстрира желанието за се поддържа на всяка цена все повече отслабващото американско надмощие на международната сцена“. Във външното министерство на Русия считат още, че едно от ключовите постановления на новия план – „мир от позицията на силата“, би довел само до понататъшна конфронтация.
Вестникът отбелязва още, че според Москва, американската политика на „борба за власт“ не се е променила с новия документ, а напротив, тази стратегия просто е съобщена черно на бяло, като това е знак, показващ намалялата вяра на Вашингтон във силата на тяхната позиция.
По същото време Русия е готова да „изгради сътрудничество и партньорски отношения със САЩ, в които обаче не трябва да има място за опити за намеса на Америка в нашата вътрешна политика“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Новата Стратегия за национална сигурност на САЩ има конфронтационен характер

МВнР на Русия: Новата Стратегия за национална сигурност на САЩ има конфронтационен характер

19 Декември 2017 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Новата Стратегия за национална сигурност на САЩ има конфронтационен характер и не задава линия на конструктивно взаимодействие, а на противопоставяне. Това заявиха във вторник от Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.
„Ние възприехме със съжаление конфронтационния характер на новата Стратегия за национална сигурност на САЩ, обнародвана на 18 декември. Нейното ключово послание – „мир от позицията на силата“ – задава линия не на конструктивно сътрудничество, наравно с другите страни и в интересите на съвместното решаване на съществуващите проблеми, а на противопоставяне“, подчертават от министерството.
От дипломатическото ведомство заявяват също, че Вашингтон явно не иска да види Русия и Китай като силни държави, страхувайки се от пълната загуба на своето предишно положение.
„Укрепването на икономическата и военната мощ на Русия, както и на Китай, се представя като предизвикателство за САЩ. Казано по друг начин, във Вашингтон явно не искат да видят нашите страни като силни държави, опасявайки се от пълната загуба на своето предишно положение“, отбелязват от ведомството. „Именно затова, те ни обвиняват в посегателство срещу „световния ред“, под което, очевидно, те разбират еднополярното устройство на света, обслужващо единствено американските интереси и потребности“.
Готовност за сътрудничество
Москва е готова да гради партньорски отношения с Вашингтон, но в тях не трябва да има диктат и вмешателство във вътрешните работи на Русия.
„От своя страна потвърждаваме: готови сме да градим партньорски отношения със САЩ, в които не трябва да има опити за диктат и вмешателство в нашите вътрешни работи. Истинското и продуктивно партньорство е възможно само на принципите на равенство и взаимно уважение“, подчертават от руското външно министерство.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай вижда в новата стратегия за национална сигурност на САЩ „манталитет от Студената война“

AFP: Китай вижда в новата стратегия за национална сигурност на САЩ „манталитет от Студената война“

19 Декември 2017 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Пекин. Във вторник от Пекин разкритикува новата стратегия за национална сигурност на САЩ, в която Китай е определен като предизвикателство за американската власт, като подчертаха, че в документа се откроява „манталитет от Студената война“, предава AFP.
„Всяка страна или всеки доклад, който изкривява фактите, или злонамерено клевети, прави това напразно", заяви говорителят на Министерството на външните работи в Пекин в рамките на редовен брифинг.
Двете страни остават в хватката на ожесточен спор по въпросите за търговията, като Вашингтон предприе безпрецедентни стъпки за разследване на практиките на Пекин и добавяне на допълнителни такси за китайските стоки.
Стратегията за сигурност на „Тръмп", разработена за период от 11 месеца, предприема още една стъпка срещу Китай, като обявява страната за „ревизионистична сила“, която се стреми да изтласка САЩ от Азия.
„Китай никога няма да преследва собственото си развитие за сметка на интересите на други страни. В същото време обаче никога няма да се откажем от законните си права и интереси", увери говорителят на външнополитическото ведомство в Пекин.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Новата стратегия за националната сигурност на САЩ има имперски характер

Кремъл: Новата стратегия за националната сигурност на САЩ има имперски характер

19 Декември 2017 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Според Кремъл новата стратегия за националната сигурност на САЩ има имперски характер, предава РИА Новости.
По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, след „бегло“ прочитане на документа, особено в онези части, в които се споменава Русия, се забелязва очевидно нежелание на Вашингтон да се откаже от еднополюсния свят. Песков подчерта, че този „достатъчно обемен“ документ ще бъде внимателно проучен и осмислен – задача, с която ще се заемат съответните ведомства.
В същото време говорителят на Кремъл отбеляза, че в стратегията се открояват и „скромни позитивни моменти“ – готовност за сътрудничество с Русия по въпросите, които са в интерес на американците.
„Москва също търси сътрудничество със САЩ там, където такова е изгодно за нас, и дотолкова, доколкото имат готовност нашите американски колеги“, увери Песков.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китайското посолство в САЩ: Сътрудничеството между Пекин и САЩ ще доведе до ползи и за двете страни

Китайското посолство в САЩ: Сътрудничеството между Пекин и САЩ ще доведе до ползи и за двете страни

19 Декември 2017 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Пекин. Според официално заявление, публикувано на интернет страницата на китайското посолство в САЩ, сътрудничеството между двете страни ще доведе до ситуация на взаимна изгода, докато конфронтацията ще доведе до взаимни загуби, предава Reuters.
„Китайското правителство изразява надежда, че САЩ ще изоставят своя стар начин за мислене, че положението е игра на нулева сума и че ще започнат да издирват общи позиции, докато уважаваме различията помежду ни“, пише в официалното заявление на посолството. Според него САЩ трябва да приемат развитието на Китай.
По-рано Китай бе обявен от държава-съперник в новата Стратегия за национална сигурност на САЩ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РБК „Дейли“ : Руснакът и китаецът – ревизионисти завинаги

РБК „Дейли“ : Руснакът и китаецът – ревизионисти завинаги

19 Декември 2017 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В новата стратегия на националната сигурност на САЩ Русия и Китай се появяват като конкуренти на Съединените щати и Руската ядрения арсенал се нарича "екзистенциална заплаха“, пише РБК „Дейли“.
Отделна част от новата стратегия е посветена на Русия и Китай, които се смятат за "ревизионистични страни", които се стремят да подкопаят благосъстоянието на Америка. "Китай и Русия разработват модерни оръжия и съоръжения, които могат да увредят нашата критична инфраструктура и командна архитектура", се посочва в документа.
В преамбюла авторите наричат новата политика за гарантиране на националната сигурност "принципен реализъм". Три са основните видове предизвикателства пред Съединените щати: "ревизионистите" като Китай и Русия, "бандитските страна" като Иран и Северна Корея, както и "опасните" транснационални организации, като например терористични джихадистки групи. Думата "Русия" се споменава 25 пъти в документа, "Китай" - 38 пъти, "Иран" и "Северна Корея" - 17 и 16 пъти съответно.
Според визията на администрацията на Тръмп, Китай и Русия искат да формират свят, който противоречи на американските ценности и интереси. Китай се стреми да измести САЩ от района на Индо-тихоокеанския регион, да разшири обхвата на своя икономически модел. Русия се стреми да възстанови статута си на велика сила и да установи сфери на влияние близо до границите си.
Особено внимание в стратегията се отделя на необходимостта да се защити американската инфраструктура от кибератаки. Според доктрината, играчите като Русия, които използват информационни инструменти, за да подкопае легитимността на демокрацията, включително и с помощта на "троли". "Нашите противници атакуват медиите, политическите процеси, финансовите мрежи и личните данни", се посочва в документа. Руските действия са насочени към отслабване на американското влияние и въвеждане на разминаване между съюзниците и партньорите на Вашингтон, обобщава стратегията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според руски сенатор новата стратегия за национална сигурност на САЩ показва, че те не са доволни от промените по света

ТАСС: Според руски сенатор новата стратегия за национална сигурност на САЩ показва, че те не са доволни от промените по света

19 Декември 2017 | 04:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Според председателя на Съвета на руската федерация по международните въпроси Константин Косачев обнародваната стратегия за национална сигурност на САЩ свидетелства, че Вашингтон не е доволен от промените, случващи се през последните години по света, предава ТАСС.
„Тонът в документа не оставя съмнения, че САЩ не са доволни от промените в света през последните години и те възнамеряват да ги преобърнат, връщайки „Pax Americana“ (Американския свят) като уж справедлив световен ред“, написа Косачев на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“. Според него обнародваната стратегия за национална сигурност заслужава изучаване в Русия „най-малко защото ще разкрие логиката на външната политика на Доналд Тръмп“.
Според него САЩ залагат на власт във всички области - от икономиката до отбраната, а лозунгът на Тръмп „Америка на първо място“ ще означава, че "Америка е по-силна от всички, така че е права".
Косачев припомни, че по време на Студената война страните са се страхували от опити за прекъсване на баланса на силата. " А сега светът се обърна: американците виждат ревизионизъм в опитите на Русия да възстановят равновесието ", смята сенаторът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп представи новата стратегия за национална сигурност на САЩ - преглед на темата в американския печат (Агенция "Фокус")

Доналд Тръмп представи новата стратегия за национална сигурност на САЩ - преглед на темата в американския печат (Агенция "Фокус")

19 Декември 2017 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В понеделник, 18 декември, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп представи новата стратегия за национална сигурност на страната. Като основна цел в нея ще бъде заложена защитата на световния ред, създаден след Втората световна война, въпреки опитите за разрушаването му от страна на Русия и Китай. Окончателният вариант на документа е базиран върху четири основни принципа: защита на националната сигурност, развитие на американската икономика, увеличаване на военния капацитет и разширяване на влиянието на САЩ. Агенция "Фокус" ви представя как медиите в САЩ отразяват и коментират събитието.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри своята нова стратегия за национална сигурност като по време на представянето ѝ заяви, че неговият избор на поста е спасение от предишните провалени икономически политики и късогледи преговорни стратегии, пише Washington Post.
„Вие говорихте ясно и силно. Гласувахте миналата година да направите Америка отново велика. Вие приехте ново водачество и нови стратегии, както и нова надежда“, заяви той. В одобрената от Конгреса стратегия за национална сигурност Китай и Русия са обявени за конкуренти, които искат да наредят глобалната сила в свой интерес, потенциално заплашвайки САЩ.
„Харесва ли ни , или не, ние сме в нова епоха на конкуренция“, заяви Тръмп. Той допълни, че ще се фокусира върху борбата срещу тероризма и защитата на националните граници. Той също така посочи като успех излизането на страната си от Транс-тихоокеанското споразумение за партньорство и от „скъпото и несправедливо“ Парижко споразумение за климата.
„Тази стратегия засилва това, което наричам принципен реализъм“, заяви американски държавен служител, добавяйки, че балансът на силата по света се е изместил по начин, който не е добър за американските интереси. „Новата стратегия представлява план как САЩ да запазят инерцията си, за да обърнат тези тенденции“, допълни той.
Според него новият документ за националната сигурност има четири принципа: защитата на САЩ, на техния просперитет, запазването на мира чрез сила и засилването на американското влияние по света.
***

Президентът на САЩ Доналд Тръмп излага първата си стратегия за националната сигурност на страната, предвиждаща свят, в който Вашингтон ще се съревновава с две „ревизионистки“ сили – Китай и Русия – искащи да променят световното статукво, в посока, вредяща на интересите на САЩ, пише авторитетното американско издание The New York Times.
Но, докато в документа се начертава детайлен план за справяне с глобалните икономически амбиции на Китай, там изобщо не е засегната темата за борбата с кибер и информационните техники, които е използвала Москва по време на президентските избори в САЩ през 2016 година.
Стратегията, изложена в речта на Доналд Тръмп от понеделник следобед, е първото усилие на тази администрация за възприемане на всеобхватен стратегически план за политиката на САЩ на световната арена. Служебни лица от Белия Дом твърдят, че тя е сглобена от речите на Тръмп, дадени по време на предизборната кампания, както и по време на обиколките му в Европа и Азия.
В нея се описва свят, който е бил на три-десетилетна ваканция от съперничеството между Великите сили и сега отново се връща от нея.
„След като беше отхвърляно като феномен от миналия век, съперничеството между Великите сили се завърна“, се казва в документа. След това, в него се излага възглед за нова външна политика на САЩ, в която се предвижда различна стратегия към държавите, определяни като такива, „със силни лидери“, „слаби“ или „готови да сключат сделка“.
„Китай, Русия и други държави и недържавни актьори разпознават факта, че САЩ често гледа на света с двоични възприятия, определящи страните като такива „в мир“ или „във война“, докато всъщност земята е арена на продължаващо съревнование“, пише още в стратегията.
Докато описания в документа план за търговско противопоставяне срещу Китай е познат от предизборната кампания на Тръмп, твърдението, че Русия представлява предизвикателство за САЩ противоречи на отказа на американския президент да критикува Путин за анексирането на Крим, дестабилизацията на Украйна и нарушенията на ключов ядрен договор със САЩ. Всъщност, документът описва поведението на Русия с доста по-критичен тон, от този, който използва Тръмп.
Китай и Русия, пише в документа, „са решени да направят икономиките по-затворени и по-несправедливи, да развиват военния си потенциал и да контролират информацията и данните, за да репресират своите общества и да разширяват влиянието си“.
„Тези съперничества изискват от САЩ да преосмисли политиката си от последните две десетилетия – политика, базирана на предположението, че диалогът с конкурентите и тяхното включване в международните институции и световната търговия ще ги превърне в партньори, заслужаващи доверие“, заявява се в стратегията. „Като цяло, тези предвиждания се оказаха погрешни“.
***

В националната стратегия за сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп Русия е посочена като водеща „нападателни кибер-дейности, за да повлияе на общественото мнение“ в другите държави. Правителството на САЩ публикува документ от 55 страници, малко преди Тръмп да даде мнението си относно стратегията по време на реч във Вашингтон, пише The Hill.
„Русия използва информационни операции като част от нападателната си кибер-дейност за повлияване на публичното мнение по света“, пише в документа. „Нейните кампании за влияние смесват тайни разузнавателни операции и фалшиви онлайн-лица с държавно-спонсорирани медии, посредници от трети страни и платени потребители в социалните мрежи – „троли“, пише още там.
Макар и документа за националната сигурност на САЩ да не споменава предполагаемата руска намеса в изборите в изборите за американски президент през 2016 г., на места изглежда, че в него се споменават руските усилия. Документът също така подчертава руските опити да се „намесва“ във вътрешните политически дела на другите страни и да „подкопава легитимността на демокрациите“.
„Трябва да развием начини за справяне с тези, които използват нови места като кибер-пространството и социалните медии, за да атакуват нашата нация и да заплашват нашето обшество“, заяви Тръмп по време на речта си.
В новата стратегия за национална сигурност се изляга планът на правителството да защитава важната инфраструктура и федералните мрежи от кибер-атаки, включително и засилвайки сигурността на правителствените системи, идентифицирането и поставянето на приоритет върху рисковете за инфраструктурата и налагането на „бързи и скъпи последствия“ за актьорите, които атакуват САЩ с по този начин.
„Зловредни държавни и недържавни актьори използват кибер-атаки за изнудване, информационна война, дезинформация и т.н.“, пише в стратегията. „Подобни атаки имат способността да навредят на голям брой хора и институции със сравнително малка инвестиция и с притесняващата възможност за отричане. Тези атаки могат да подкопаят вярата и увереността в демократичните институции и в световната икономическа система“, пише още в нея.
***

Ако, както заяви президентът на Русия Владимир Путин в неделя, Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е снабдило Русия с разузнавателни данни за предстоящо нападение на „Ислямска държава“ в Санкт Петербург, администрацията на Доналд Тръмп няма от какво да се срамува. По-скоро тя трябва да е горда от страхотната работа на агенцията, пише в свой заглавен материал американското издание Washington Examiner, известно с близостта си към Републиканската партия.
Изглежда, че данните са позволили на руските служби, Федералната служба за сигурност (ФСБ), да арестува седем предполагаеми членове на терористична клетка на „Ислямска държава“. Терористите са планирали да използват експлозиви и огнестрелни оръжия, за да избиват цивилни граждани в района на различни туристически атракции в Санкт Петербург, родният град на Путин.
Тръмп, според изданието, е бил прав да предостави информация, която е помогнала за спасяването на множество животи на невинни граждани.
Не ме разбирайте погрешно, пише автора, аз знам, че Русия е решителен чуждестранен противник на Съединените американски щати. Сенчестите дела на руското разузнаване, характеризирани от заразяването на жертвите си с плутоний, продължават да имат за цел подкопаването на американските интереси. Такъв е случаят в Европа, Близкия Изток и Америка, но е най-очевидно в Москва, където ФСБ редовно тормози и понякога атакува предполагаеми служители на ЦРУ.
***


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Доналд Тръмп основава своята стратегия за национална сигурност върху принципен реализъм

Washington Post: Доналд Тръмп основава своята стратегия за национална сигурност върху принципен реализъм

18 Декември 2017 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри своята нова стратегия за национална сигурност като по време на представянето ѝ заяви, че неговият избор на поста е спасение от предишните провалени икономически политики и късогледи преговорни стратегии, пише Washington Post.
„Вие говорихте ясно и силно. Гласувахте миналата година да направите Америка отново велика. Вие приехте ново водачество и нови стратегии, както и нова надежда“, заяви той. В одобрената от Конгреса стратегия за национална сигурност Китай и Русия са обявени за конкуренти, които искат да наредят глобалната сила в свой интерес, потенциално заплашвайки САЩ.
„Харесва ли ни , или не, ние сме в нова епоха на конкуренция“, заяви Тръмп. Той допълни, че ще се фокусира върху борбата срещу тероризма и защитата на националните граници. Той също така посочи като успех излизането на страната си от Транс-тихоокеанското споразумение за партньорство и от „скъпото и несправедливо“ Парижко споразумение за климата.
„Тази стратегия засилва това, което наричам принципен реализъм“, заяви американски държавен служител, добавяйки, че балансът на силата по света се е изместил по начин, който не е добър за американските интереси. „Новата стратегия представлява план как САЩ да запазят инерцията си, за да обърнат тези тенденции“, допълни той.
Според него новият документ за националната сигурност има четири принципа: защитата на САЩ, на техния просперитет, запазването на мира чрез сила и засилването на американското влияние по света.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: САЩ нямат друг избор освен да се справят с оръжейното предизвикателство на Северна Корея

Доналд Тръмп: САЩ нямат друг избор освен да се справят с оръжейното предизвикателство на Северна Корея

18 Декември 2017 | 23:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри новата стратегия за национална сигурност на страната си, призовавайки Пакистан да предприеме решителни мерки срещу тероризма и добавяйки, че Вашингтон трябва да се справи с предизвикателството, представлявано от севернокорейските оръжейни програми, предава Reuters.
По време на речта си Тръмп заяви, че неговата стратегия за национална сигурност за първи път обръща внимание на икономическата сигурност и ще включи пълното подновяване на инфраструктурата в САЩ, както и стената, която планира да изгради по границата на страната с Мексико.
Тръмп заяви, че САЩ искат от Пакистан да предприеме решителни мерки, за да помогне в борбата срещу екстремизма и че Вашингтон „няма други избор“ освен да се справи с предизвикателството, които ядрената и ракетната програми на Северна Корея представляват.

Превод и редакция: Виктор Турмаков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп:  САЩ ще следват доктрината "Америка на първо място"

Доналд Тръмп: САЩ ще следват доктрината "Америка на първо място"

18 Декември 2017 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в момента тече нова ера на конкуренция и че страната му ще следва неговата предизборна доктрина "Америка на първо място", предава MSNBC.
"САЩ са в играта и САЩ ще я спечелят", заяви той по време на речта си относно стратегията за национална сигурност. Тя се фокусира върху защитата на родината, включително и върху изграждането на стена по границата с Мексико и предприемане на мерки за ограничаване на миграцията. Той също така призова да се засили просперитета на американците и посочи необходимостта на мир чрез сила и засилване на влиянието на САЩ.
Същевременно Тръмп допълни, че САЩ ще си сътрудничат с другите държави "по начин, който винаги да защитава собствените ни национални интереси". Той подчерта, че САЩ "ще се защитават, както никога досега".

Превод и редакция: Виктор Турмаков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Новата стратегия за национална сигурност на Доналд Тръмп предупреждава за „Съревнование между Великите сили“ с Русия и Китай

The New York Times: Новата стратегия за национална сигурност на Доналд Тръмп предупреждава за „Съревнование между Великите сили“ с Русия и Китай

18 Декември 2017 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп излага първата си стратегия за националната сигурност на страната, предвиждаща свят, в който Вашингтон ще се съревновава с две „ревизионистки“ сили – Китай и Русия – искащи да променят световното статукво, в посока, вредяща на интересите на САЩ, пише авторитетното американско издание The New York Times.
Но, докато в документа се начертава детайлен план за справяне с глобалните икономически амбиции на Китай, там изобщо не е засегната темата за борбата с кибер и информационните техники, които е използвала Москва по време на президентските избори в САЩ през 2016 година.
Стратегията, изложена в речта на Доналд Тръмп от понеделник следобед, е първото усилие на тази администрация за възприемане на всеобхватен стратегически план за политиката на САЩ на световната арена. Служебни лица от Белия Дом твърдят, че тя е сглобена от речите на Тръмп, дадени по време на предизборната кампания, както и по време на обиколките му в Европа и Азия.
В нея се описва свят, който е бил на три-десетилетна ваканция от съперничеството между Великите сили и сега отново се връща от нея.
„След като беше отхвърляно като феномен от миналия век, съперничеството между Великите сили се завърна“, се казва в документа. След това, в него се излага възглед за нова външна политика на САЩ, в която се предвижда различна стратегия към държавите, определяни като такива, „със силни лидери“, „слаби“ или „готови да сключат сделка“.
„Китай, Русия и други държави и недържавни актьори разпознават факта, че САЩ често гледа на света с двоични възприятия, определящи страните като такива „в мир“ или „във война“, докато всъщност земята е арена на продължаващо съревнование“, пише още в стратегията.
Докато описания в документа план за търговско противопоставяне срещу Китай е познат от предизборната кампания на Тръмп, твърдението, че Русия представлява предизвикателство за САЩ противоречи на отказа на американския президент да критикува Путин за анексирането на Крим, дестабилизацията на Украйна и нарушенията на ключов ядрен договор със САЩ. Всъщност, документът описва поведението на Русия с доста по-критичен тон, от този, който използва Тръмп.
Китай и Русия, пише в документа, „са решени да направят икономиките по-затворени и по-несправедливи, да развиват военния си потенциал и да контролират информацията и данните, за да репресират своите общества и да разширяват влиянието си“.
„Тези съперничества изискват от САЩ да преосмисли политиката си от последните две десетилетия – политика, базирана на предположението, че диалогът с конкурентите и тяхното включване в международните институции и световната търговия ще ги превърне в партньори, заслужаващи доверие“, заявява се в стратегията. „Като цяло, тези предвиждания се оказаха погрешни“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп осъди Русия в националната стратегия на САЩ заради нейните „нападателни кибер-дейности“

The Hill: Доналд Тръмп осъди Русия в националната стратегия на САЩ заради нейните „нападателни кибер-дейности“

18 Декември 2017 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В националната стратегия за сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп Русия е посочена като водеща „нападателни кибер-дейности, за да повлияе на общественото мнение“ в другите държави. Правителството на САЩ публикува документ от 55 страници, малко преди Тръмп да даде мнението си относно стратегията по време на реч във Вашингтон, пише The Hill.
„Русия използва информационни операции като част от нападателната си кибер-дейност за повлияване на публичното мнение по света“, пише в документа. „Нейните кампании за влияние смесват тайни разузнавателни операции и фалшиви онлайн-лица с държавно-спонсорирани медии, посредници от трети страни и платени потребители в социалните мрежи – „троли“, пише още там.
Макар и документа за националната сигурност на САЩ да не споменава предполагаемата руска намеса в изборите в изборите за американски президент през 2016 г., на места изглежда, че в него се споменават руските усилия. Документът също така подчертава руските опити да се „намесва“ във вътрешните политически дела на другите страни и да „подкопава легитимността на демокрациите“.
„Трябва да развием начини за справяне с тези, които използват нови места като кибер-пространството и социалните медии, за да атакуват нашата нация и да заплашват нашето обшество“, заяви Тръмп по време на речта си.
В новата стратегия за национална сигурност се изляга планът на правителството да защитава важната инфраструктура и федералните мрежи от кибер-атаки, включително и засилвайки сигурността на правителствените системи, идентифицирането и поставянето на приоритет върху рисковете за инфраструктурата и налагането на „бързи и скъпи последствия“ за актьорите, които атакуват САЩ с по този начин.
„Зловредни държавни и недържавни актьори използват кибер-атаки за изнудване, информационна война, дезинформация и т.н.“, пише в стратегията. „Подобни атаки имат способността да навредят на голям брой хора и институции със сравнително малка инвестиция и с притесняващата възможност за отричане. Тези атаки могат да подкопаят вярата и увереността в демократичните институции и в световната икономическа система“, пише още в нея.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп приветства предаването на разузнавателна информация, „спасило хиляди“ в Русия

AFP: Доналд Тръмп приветства предаването на разузнавателна информация, „спасило хиляди“ в Русия

18 Декември 2017 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че скорошното споделяне на информация от ЦРУ за готвен терористичен акт, е спасило живота на „хиляди“ в Русия и добави, че това е пример какво може да се случи, когато Москва и Вашингтон работят заедно, предава AFP.
Ден след като Кремъл благодари на Тръмп за предупреждението за готвеното нападение в Санкт Петербург, Тръмп използва случая, за да започне своята реч за националната сигурност в САЩ, за да подкрепи изграждането на по-близки връзки.
„Жертвите можеха да са хиляди“, заяви Тръмп. „Те бяха способни да задържат терористите преди случката без загуба на човешки живот, а това е хубаво нещо и така трябва да се работи“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: САЩ осъзнава обстоятелството, че не могат да бъдат водеща световна сила, която да налага своето еднолично мнение

Ген. Кирчо Киров: САЩ осъзнава обстоятелството, че не могат да бъдат водеща световна сила, която да налага своето еднолично мнение

18 Декември 2017 | 20:43 | Агенция "Фокус"
София. САЩ осъзнава обстоятелството, че не могат да бъдат водеща световна сила, която да налага своето еднолично мнение и че светът все повече се превръща в многополярен. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба от 2002 до 2012-та година по повод новата стратегия за Национална сигурност на САЩ, която Доналд Тръмп представя. Ген. Киров коментира, че заради това Русия, Китай и Иран са определени като опоненти на САЩ, което е нормално, естествено и оправдано от американска гледна точка. „Несъмнено тук трябва да потърсим елемента на идеологизация на тези отношения. Аз мисля, че в САЩ и особено силите, които Тръмп представлява, все още не се състояла метаморфоза за периода, когато Русия беше Съветски съюз, а Китай продължава и сега да бъде комунистическа империя. В този смисъл превръщането на Русия отново в глобална световна сила е нещо, което не се харесва на САЩ и представлява за тях проблем поради много причини. Китай продължава да бъде комунистическа държава, но много по-различен начин от Съветския съюз и Източна Европа от Варшавския договор и СИВ. Иран продължава да води своята независима политика на развитие на своята ядрена програма, продължава да бъде заедно с Русия един от основните фактори в близкоизточния процес. Така че САЩ тук се опитват да преодолеят ситуацията на развитие, светът като многопланов, като многоосен и многопосочен“, коментира ген. Кирчо Киров.
Той каза още, че с представянето на новата стратегия за Национална сигурност на САЩ, президентът Доналд Тръмп престъпва по-решително към изпълнение на предизборните си обещания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп ще заяви, че Китай и Русия работят, за да подкопаят американските интереси

AFP: Доналд Тръмп ще заяви, че Китай и Русия работят, за да подкопаят американските интереси

18 Декември 2017 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В първата реч за „Стратегията по националната сигурност“ на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп Китай и Русия са определени за „ревизионистки сили“, поставили си за цел да подкопаят американските интереси и ценности, според извадки от речта, публикувани в понеделник, предава AFP.
“Китай и Русия искат да формират свят-антитеза на американските ценности и интереси“, заявява се в документа.
„Китай иска да измести САЩ в индо-тихоокеанския регион, разширявайки обсега на икономическия си модел, в който държавата управлява икономиката и да пренареди региона в своя полза“, пише още в публикуваната извадка.
„Русия иска да възвърне статута си на велика сила и да установи сфери на влияние около границите си“, заявява се още там.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай защитава търговията със САЩ, докато Доналд Тръмп се готви да го обяви за конкурент

Reuters: Китай защитава търговията със САЩ, докато Доналд Тръмп се готви да го обяви за конкурент

18 Декември 2017 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на външните работи на Китай защити търговията със САЩ в понеделник, определяйки я като взаимноизгодна, преди речта на американския президент Доналд Тръмп за новата стратегия на страната в националната сигурност, в която Пекин ще бъде определен като конкурент на Вашингтон, предава Reuters.
Наскоро американският държавен глава засипа с похвали китайския президент Си Дзинпин за управлението му, като същевременно поиска Пекин да увеличи натиска над Северна Корея заради ядрената и ракетната програма на Пхенян и поиска промени в китайските търговски практики, за да станат по-приемливи за САЩ.
Говорителят на външното министерство на Китай Хуа Чунин заяви, че не може да коментира новата стратегия на САЩ преди тя да е озвучена. Но, по принцип, Китай се надява тя да играе конструктивна роля в насърчаването на мира и стабилността по света и укрепването на китайско-американското стратегическо доверие.
Според думите на Чунин, в основата си китайско-американските икономически и търговски връзки са взаимноизгодни и благодарение на тях в САЩ са създадени 2,6 милиона работни места.
Тя изнесе данни, че през 2015 година, печалбите на американските компании, инвестирали в Китай, са достигнали до 36,2 милиарда долара и Китай ще продължи да подкрепя либерализацията на търговията и инвестициите.
„Ние имаме огромно желание да работим усилено, заедно със САЩ, за изграждането на силни, стабилни и здравословни търговски и икономически връзки“, добави Чунин.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп смята да обяви и Русия за конкурент на САЩ по време на представянето на новата си програма

Reuters: Доналд Тръмп смята да обяви и Русия за конкурент на САЩ по време на представянето на новата си програма

18 Декември 2017 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп смята да обяви Русия за конкурент на САЩ по време на представянето на своята нова стратегия за национална сигурност, това предава Reuters. По-рано бе съобщено, че най-вероятно Китай също ще бъде определен като държава, която се опитва да предизвика американските интереси в икономическата сфера и подрони отбраната и сигурността на САЩ, припомня агенцията.
Според откъс от документа, публикуван от Белия дом, двете държави целят „да направят икономиката по-малко свободна и по-малко честна, да засилят своите военни сили и контролират информацията и данните с цел подтискане на своите народи и увеличаване на тяхното влияние“.
Новата стратегия, която бе резултат от едномесечни разговори между Тръмп и неговите съветници, няма да включва нищо свързано с климатичните промени, разкриха официални лица. Новият план за развитие на националната сигурност е основан на стратегията „Америка първо“ на Тръмп.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новата стратегия за национална сигурност на САЩ: Китай е обявен за конкурент

Новата стратегия за национална сигурност на САЩ: Китай е обявен за конкурент

18 Декември 2017 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще обяви нова стратегия за националната сигурност, в която ще бъде подчертано, че Китай е възприеман от Вашингтон като конкурент, предава Reuters.
Тръмп отправи похвали към китайския президент Си Дзинпин, но същевременно настоя Пекин да увеличи натиска върху Северна Корея заради ядрената програма на изолираната комунистическа страна, и да промени търговските си практики.
Стратегията за национална сигурност, която трябва да бъде представена в реч на Тръмп, не трябва да се разглежда като опит за сдържане на Китай, а по-скоро като ясен поглед върху предизвикателствата, които страната поставя, поясниха представители на Вашингтон.
Новата стратегия, която все още е в процес на подготовка, може да доведе до отмяната на декларацията на бившия президент Барак Обама от 2016 г., която определи изменението на климата като заплаха за сигурността.
Тръмп ще изложи външнополитическите си приоритети и ще потвърди ангажимента си към политиката „Америка на първо място", като подчертае необходимостта от развитието на американската армия, противопоставянето на ислямистките бойци и пренареждането на търговските отношения, за да бъдат САЩ по-конкурентни на световния пазар.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Доналд Тръмп ще представи нова стратегия за национална сигурност на САЩ

VOA: Доналд Тръмп ще представи нова стратегия за национална сигурност на САЩ

18 Декември 2017 | 06:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В понеделник, 18 декември, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще представи новата стратегия за национална сигурност на страната, припомня радио Voice of America. Като основна цел в нея ще бъде заложена защитата на световния ред, създаден след Втората световна война, въпреки опитите за разрушаването му от страна на Русия и Китай.
Съветникът по националната сигурност в Белия дом генерал Хърбърт Реймънд Макмастър, наричан за по-кратко Ейч Ар, поясни по-рано, че новата стратегия ще разчита на „мир чрез сила“. Въпреки опасенията, че предизборният лозунг на Доналд Тръмп „Америка на първо място“ ще доведе до дистанциране на САЩ от световната сцена, Макмастър увери, че в новата стратегия е заложено тъкмо обратното. Документът ще докаже, че САЩ са готови да действат с още по-голяма решителност, допълни американският генерал.
Администрацията на Тръмп работи от няколко месеца за разработването на новата стратегия. Окончателният вариант на документа ще бъде базиран върху четири основни принципа: защита на националната сигурност, развитие на американската икономика, увеличаване на военния капацитет и разширяване на влиянието на САЩ.
Макмастър открои Русия като съществена заплаха за САЩ заради т.нар. ново поколение кибернетични атаки, визирайки скандала около предполагаемата намеса на Москва в предизборната кампания от 2016 г.
Съветникът по националната сигурност разкритикува също и Китай заради „икономическа агресия", която демонстрира. По отношение на Иран Макмастър обеща нови мерки, които ще блокират всички опити на Техеран за развитие на ядрено оръжие. В новата национална стратегия ще бъде подчертана и постоянната заплаха от терористични организации, допълва медията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.