НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:08

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Albanian Daily News: Албанският премиер обвини опозицията в опит да забави процеса на евроинтеграцията

Albanian Daily News: Албанският премиер обвини опозицията в опит да забави процеса на евроинтеграцията

29 Декември 2017 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министър-председателят на Албания Еди Рама обвини опозицията, че се опитва да забави процеса на евроинтеграцията на страната, съобщава албанското издание Albanian Daily News.
По думите на премиера, „опозицията си играе с огъня и това го казвам символично, тъй като на него ще бъде обръщано внимание и в бъдеще.“ Според него, "недоволството на опозицията срещу съдебната реформа и опитите за нейния бойкот…, както и превръщането на законния избор на Главен прокурор в изкуствена криза са проблеми за интеграцията на страната“, отбеляза още Рама по време на пресконференция в петък.

Агенция „Фокус“ припомня: По-рано през декември опозицията в Албания бойкотира избора на Главен прокурор, който да проведе съдебна реформа. Според опозиционерите, човекът заемащ тази длъжност трябва да се избере от специална независима комисия, а не да бъде назначен от Парламента, какъвто бе конкретния случай.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио свободна Европа“(Македония): САЩ и ЕС осъдиха насилието в и пред албанския парламент

„Радио свободна Европа“(Македония): САЩ и ЕС осъдиха насилието в и пред албанския парламент

19 Декември 2017 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Тирана. Делегацията на ЕС в Тирана във вторник осъди насилието по време на протестите в и пред албанския парламент, случили се в понеделник, а остро порицание за насилието изрази и посолството на САЩ в Тирана, предава македонската редакция на „Радио свободна Европа“.
Делегацията на ЕС твърди, че демократичните процеси следва да се провеждат по мирен път, независимо дали се отнасят до пленарно заседание или протест.
От посолството на САЩ заявиха, че подкрепят гражданското право на мирен протест, но че повреждането на публична собственост, хвърлянето димки и насилието в парламента са неприемливи. Те приканват всички партии да покажат сдържаност и да насърчат спокойствието.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Шестима полицейски служители са ранени по време на протестите в Тирана

Albanian Daily News: Шестима полицейски служители са ранени по време на протестите в Тирана

18 Декември 2017 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Тирана. Шестима полицейски служители са ранени след протестите на опозицията пред парламента на Албания, предава Albanian Daily News.
В официално свое заявление полицията съобщава, че двама от пострадалите полицейски служители са жени.
Междувременно опозиционните Демократическа партия и Социалистическо движение за интеграция съобщиха, че ще продължат след Нова година протестите срещу избора на временен главен прокурор.
„Новият масивен протест ще започне в първите дни на януари 2018 г., за да се спре лудостта на министър-председателя Еди Рама. Неговият избор за главен прокурор е риск за националната сигурност, демокрацията и интеграцията. Ние ще се заемем с организирането на протестите още сега“, заяви председателят на Демократическата партия Лулзим Баша.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Албания: Избирането на нов главен прокурор на Албания е легитимно

Премиерът на Албания: Избирането на нов главен прокурор на Албания е легитимно

18 Декември 2017 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Тирана. Премиерът на Албания Еди Рама заяви в понеделник, че избирането на Арта Марку за временен главен прокурор на страната е извършено съобразно действащите закони. Във връзка с това, по време на пресконференция по случая, той определи протестите на опозицията като „срамни“, предава албанското електронно издание Albanian Daily News.
“Направих всичко по силите си, за да проведа диалог с опозицията във връзка с този въпрос, но дори призивите на САЩ и ЕС за постигане на компромисно решение не допринесоха за присъединяването на опозицията към преговорите“, заяви Рама.
Той добави, че реформата в правосъдната система на страната е процес, който не може да бъде спрян и не може да бъде осуетен чрез крясъци и хвърляне на димки от страна на противниците му.
„Срамното шоу беше организирано от опозицията, но страната ще страда от последиците му. Албанците не заслужават калта и отчаянието на една опозиция, обзета от страх от правосъдната реформа. Искам да поискам прошка от гражданите на Албания и международните партньори за последния отчаян опит на опозицията да блокира реформата в правосъдието“, подчерта Рама.
Освен това, той благодари на бившия главен прокурор на страната Адриатик Ллалла за неговия принос и факта, че е станал първия човек, изпълнявал тази длъжност, който се е оттеглил от поста без да е имал нито един конфликт с мнозинството.
Агенция „Фокус“ припомня:
Гласуването на кандидатурата за нов генерален прокурор на Албания в понеделник доведе до безредици в заседателната зала и около сградата на парламента в Тирана. Министър-председателят и лидер на управляващата Социалистическа партия(СП) Еди Рама предложи да бъде утвърдена кандидатурата на юриста Арта Марку, предложена от него, с просто мнозинство.
Неговите политически опоненти от Демократическата партия(ДП) поискаха отначало, съгласно конституцията на страната, да бъде образуван Висш съвет на прокуратурата и до сформирането му да бъде оставен на поста сегашния генерален прокурор Адриатика Ллаллу, който даде началото на редица гръмки разследвания за корупция.
Независимо от това, Рама настоя да се проведе гласуване и неговия кандидат получи 69 гласа „за“, срещу само два „против“ и двама въздържали се. Опозиционните депутати се опитаха да саботират заседанието, разпръсквайки в заседателната зала сълзотворен газ и активирайки димни бомби. Депутатите от управляващата партия и опозицията дори се сбиха по време на гласуването.
По същото време, привържениците на опозицията влязоха в сблъсъци с полицейския кордон пред парламента. Активистите разпръснаха сълзотворен газ против органите на реда и се опитаха да влязат в сградата на парламента със сила. Тълпата беше спряна след намесата на специално подразделение на местното Министерство на вътрешните работи. Има съобщения за пострадали участници в безредиците.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Лидерът на албанската опозиция заплаши с народно въстание заради избирането на нов главен прокурор

Albanian Daily News: Лидерът на албанската опозиция заплаши с народно въстание заради избирането на нов главен прокурор

18 Декември 2017 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на Демократическата партия (ДП) на Албания Лулзим Баша заплаши, че опозицията няма да приеме конституционния преврат, реализиран в парламента на страната при едностранното избиране на временен главен прокурор, предава албанското електронно издание Albanian Daily News.
В своето обръщение пред протестиращите, събрали се около сградата на албанския парламент в столицата Тирана в понеделник, Баша обяви, че това е само началото на народното въстание срещу властта.
„Нека премиера Еди Рама и неговите помощници знаят, че албанският народ нито ще приеме, нито ще толерира това нарушение на конституцията. Това е началото на народно въстание в защита на независимостта на правосъдието. Никой да не си мисли, че ние ще замълчим в лицето на този конституционен преврат“, заяви Баша.
Той подчерта, че избирането на временния главен прокурор Арта Марку има само една цел: да спаси Саймир Тахири, Вангюш Дако и най-вече - премиерът Еди Рама – най-корумпираният министър-председател в Европа, според мнението на опозиционния лидер.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Бившият премиер на Албания призова опозицията да изгори мандатите си

Albanian Daily News: Бившият премиер на Албания призова опозицията да изгори мандатите си

18 Декември 2017 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Тирана. Бившият министър-председател на Албания Сали Бериша призова опозиционните депутати да „изгорят“ мандатите си, във връзка с едностранното решение на мнозинството в албанския парламент да одобри кандидатурата на Арта Марку за временен генерален прокурор, пише албанското електронно издание Albanian Daily News.
В изказване пред журналистите в понеделник, след края на сесията на парламента, той директно обвини настоящия премиер Еди Рама, че е наредил на охранителите да не му позволят да се изкаже от трибуната на народното събрание.
„Искам да кажа пред всички албански граждани, че премиерът Рама организира засада против мен в парламента. Поисках да се възползвам от правото си на процедурно изказване, но говорителят ме помоли да изчакам няколко минути и аз се съгласих. Насочих се към подиума, за да говоря, но Рама нареди на наемниците си, ръководителят на охраната, да организират засада, в безпрецедентен акт в историята на парламента“, заяви Бериша.
След като говорителят ми даде правото да говоря, един бандит, човек без капка морал, нареди на охранителите да предотвратят изказването ми пред парламента. Този, който блокира речта ми, беше премиера Рама, а не говорителя Ручи“, добави той.
Съвместното съществуване на опозиция и управление в този парламент е невъзможно и затова гражданите трябва да се надигнат и да свалят това правителство. От сега нататък, опозицията трябва да използва само такава риторика в парламента и да „изгори“ мандатите си“, категоричен е Бериша.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Албанската опозиция разпръска сълзотворен газ в сградата на парламента в Тирана

РИА Новости: Албанската опозиция разпръска сълзотворен газ в сградата на парламента в Тирана

18 Декември 2017 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанската опозиция разпръсна в понеделник сълзотворен газ в парламента на републиката, опонентите на властта влязоха в сблъсъци с полицията пред сградата на народното събрание, предава РИА Новости, като се позовава на информация от албанската национална агенция АТА.
Гласуването на кандидатурата за нов генерален прокурор на републиката в понеделник доведе до безредици в заседателната зала и около сградата на парламента в Тирана. Министър-председателят и лидер на управляващата Социалистическа партия(СП) Еди Рама по-рано предложи да бъде утвърдена кандидатурата на юриста Арти Марку, предложена от него, с просто мнозинство.
Неговите политически опоненти от Демократическата партия(ДП) поискаха отначало, съгласно конституцията на страната, да бъде образуван Висш съвет на прокуратурата и до сформирането му да бъде оставен на поста сегашния генерален прокурор Адриатика Ллаллу, който даде началото на редица гръмки разследвания за корупция.
Независимо от това, Рама настоя да се проведе гласуване и неговия кандидат получи 69 гласа „за“, срещу само два „против“ и двама въздържали се. Опозиционните депутати се опитаха да саботират заседанието, разпръсквайки в заседателната зала сълзотворен газ и активирайки димни бомби. Депутатите от управляващата партия и опозицията дори се сбиха по време на гласуването.
Лидерът на ДП Люлзим Баша обеща да поведе гражданите на нови масови протести, тъй като премиера Рама, според неговите думи, „е нарушил грубо конституцията на Албания“.
По същото време, привържениците на опозицията влязоха в сблъсъци с полицейския кордон пред парламента. Активистите разпръснаха сълзотворен газ против органите на реда и се опитаха да влязат в сградата на парламента със сила. Тълпата беше спряна след намесата на специално подразделение на местното Министерство на вътрешните работи. Има съобщения за пострадали участници в безредиците.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC news: Около три хиляди души протестират в Албания срещу избора на временен главен прокурор

ABC news: Около три хиляди души протестират в Албания срещу избора на временен главен прокурор

18 Декември 2017 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Тирана. Около три хиляди души протестират в Албания срещу избора на временен главен прокурор, съобщава американският телевизионен канал ABC news. Демонстрантите държат знамена на Европейския съюз и САЩ и скандират противоправителствени слогани.
Стигнало се е до сблъсъци между полиция и протестиращи, като демонстрантите са успели да пробият за кратко кордона около парламента. Местни медии съобщават за няколко ранени.
По-рано стана ясно, че представители на опозицията са успели да хвърлят няколко димки в сградата на Парламента, но изборът на временен главен прокурор се е състоял въпреки това.
Арта Марку бе избрана на поста с 69 гласа от управляващата Социалистическа партия, двама против и двама въздаржали се. Опозицията бойкотира вота, определяйки го като противоконституционен.

Агенция "Фокус" припомня:
Създаването на длъжността на главен прокурор, който да проведе съдебна реформа, е едно от изисванията поставени пред Албания за членство в ЕС. Според опозицията обаче управляващото мнозинство е твърде корумпирано да избере човек за такъв пост и трябва да бъде създаден специална комисия, която да избере главен прокурор.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Лидерът на опозицията предупреди за опасност от бунт заради избор на временния министър на правосъдието

Albanian Daily News: Лидерът на опозицията предупреди за опасност от бунт заради избор на временния министър на правосъдието

18 Декември 2017 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на албанската опозиция Лулзим Баша обяви, че опозицинните партия няма да приемат избора на временния главен прокурор Арта Марку, предава Albanian Daily News. По време на обръщение пред протестиращи на площада пред Парламента, Баша се обърна към управляващите с думите: „Нека информираме премиерът Еди Рама и неговите съветници, че албанският народ няма да приеме или толерира това конституционно нарушение“, отбеляза опозиционният лидер, имайки предвид встъпването в длъжност на Марку.
Баша добави още, че „това е началото на народен бунт в защита на независимото правосъдие. Нека никой не си мисли, че ние ще стоим мълчаливо и приемаме този конституционен преврат“.
Според него избирането на временния главен прокурор не е конституционно и служи единствено за защита на „корумпираните управляващи“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Албански опозиционери са хвърлили димки в парламента, като знак на протест срещу изборите за нов главен прокурор

AFP: Албански опозиционери са хвърлили димки в парламента, като знак на протест срещу изборите за нов главен прокурор

18 Декември 2017 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албански опозиционери са хвърлили няколко димки в сградата на парламента в Тирана, като знак на протест срещу избирането на нов главен прокурор от страна на управляващите, предава AFP.
Малко преди началото на гласуването лидерът на опозицията е разкритикувал премиерът Еди Рама за желанието му да избере безгласна „кукла“ на поста на главния обвинител на страната.
Опозиционерите се опитаха да прекъснат процедурата, но в крайна сметка Арта Марку встъпи в длъжност като временен главен прокурор.
Според опозицията, това е нарушаване на Конституцията. Междувременно Марку трябва да заема поста в следващите няколко месеца докато не бъде създаден Висш прокурорски съвет.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.