НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:05

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Боил Банов: Готови сме за Председателството и България ще продължи да се доказва като сериозен европейски партньор, гафовете нямат значение

Министър Боил Банов: Готови сме за Председателството и България ще продължи да се доказва като сериозен европейски партньор, гафовете нямат значение

28 Декември 2017 | 09:01 | Агенция "Фокус"
София. Гафовете нямат никакво значение. Най-важното е, че сме готови за Председателството и всичко ще се случи, че страната ще продължи да се доказва като сериозен европейски партньор. Това е ключовото. Това каза министърът на културата Боил Банов за подготовката за Председателството в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „НДК е средище на културата. Задачата да отговарям за ремонта винаги ми е доставяла удоволствие. Ако трябваше да строя нещо, което не е свързано с култура би ми било отвратително. Приемам задачата като нещо нормално. Дълг, чест и достойнство са думи, които могат да се употребят в случая“, заяви той. Според него Зала 3 ще даде огромно бъдеще на НДК като конгресен център. „В Зала 3 ще бъде „сърцето на Председателството“. Всички най-важни събития ще се провеждат в нея с огромни по мащаб събития с изключително важни хора“, обясни Боил Банов. „Пътувал съм много с оглед на работата ми. Такава зала в момента в Европа няма, така оборудвана, с такава визия и възможности“, коментира той. „На 12 януари ще бъде първата голяма среща в залата. От 6 януари Председателството започва със сериозни събития в останалите зали на НДК“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Николов, БСП: Екран върху фреското на Левиев в НДК - скандална безотговорност към културното наследство

Николай Николов, БСП: Екран върху фреското на Левиев в НДК - скандална безотговорност към културното наследство

19 Декември 2017 | 16:16 | Агенция "Фокус"
София. Няма по-голям срам от това да не цениш собственото си културно наследство, заяви общинският съветник от групата на "БСП Лява България" в Столичния общински съвет (СОС) Николай Николов. Той коментира монтирания екран върху стенопис в НДК, който възмути обществеността. Това съобщиха от пресцентъра на ГС на БСП-София. Николай Николов попита за този случай и Лиляна Павлова, която презентира предстоящото българско европредседателство по време на семинара на СОС в Правец на тема "Проект за бюджет на Столична община за 2018 година".
"Исках да разбера дали министърът по европейското председателство знае за поставения екран върху фреското на Йоан Левиев в НДК? С кмета Йорданка Фандъкова ни обясняваха колко е важно опазването на културното наследство на фона на екрана, който внезапно се появи върху един от шедьоврите в НДК. Скандално безотговорно отношение, коментира Николай Николов. - Лиляна Павлова се зарече да не се повтаря това безумие по време на европредседателството. Надявам се да спази обещанието, за да не станем за посмешище в Европа".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представиха ремонтираните зали на НДК, в които ще се провеждат събитията и срещите от календара на Българското председателството (ОБЗОР)

Представиха ремонтираните зали на НДК, в които ще се провеждат събитията и срещите от календара на Българското председателството (ОБЗОР)

18 Декември 2017 | 21:39 | Агенция "Фокус"
София. Пленарната зала в НДК за европредседателството е уникална и няма аналог. Това стана ясно след като министърът на културата Боил Банов и министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова представиха ремонтираните зали на НДК, където се очаква да се провеждат събитията и срещите от календара на председателството. Зала 3 е предвидена и ремонтирана за пленарните заседания. В зали 7, 8 и 9 ще се провеждат останалите заседания, а зала 10 е предвидена за обяд. Зала 6 е предназначена за международен пресцентър, като за целта са осигурени необходимите трибуни и микрофони, както и 260 седящи места за представителите на медиите. Зала 4 също ще бъде предвидена за медиите, като в нея са осигурени допълнителни 40 работни места за писане, 4 телевизионни кабини и 8 радиокабини. Акредитационна система е модерна и има тясна връзка с инсталираната в НДК глобална система за сигурност, а баджовете ще имат цветово оформление и в зависимост показват правото на достъп на един или друг делегат в една или друга зала. Вход А - 6 на НДК ще бъде официалният вход за всички вип делегации, които ще посещават сградата на европредседателството, а първото ръкостискане на официалните гости ще се случва в брандираната стена след влизане през входа. Стана ясно, че вторият поток гости ще влиза през А- 4. Министърът на културата Боил Банов поясни, че ремонта струва 45 млн. лв., а 12 млн. лв. са изхарчени за системата за сигурност за европредседателството, която според него е една от най-добрите в Европа. Министър Банов изтъкна, че няма по-добро място в Европа от НДК, предвид и произведенията на изкуството, които са реновирани. Министърът на културата поясни още, че предстои и почистване на НДК, което ще се случи по празниците. Министърът на Българското председателство Лиляна Павлова поясни, че в сряда (20 декември 2017 г.) внася в Министерски съвет окончателния вариант на събитията за европредседателството, които вече са над 270. „Благодаря лично на министър Банов и на цялото ръководство на НДК за денонощните усилия, за да могат да завършат всички дейности и да ни дадат възможност от първата седмица на януари да започнем с всички събития в нашата сграда“, каза министър Павлова. Тя уточни, че на 6 януари 2018 г., ще бъде направена репетиция с деца-таланти, а първата среща на най-високо ниво ще бъде на 11 и 12 януари 2018 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Детското откриване на първото Българско председателство на Съвета на ЕС MegaDojo Sofia 1.0 ще се състои в НДК на 6 януари 2018 г.

Детското откриване на първото Българско председателство на Съвета на ЕС MegaDojo Sofia 1.0 ще се състои в НДК на 6 януари 2018 г.

18 Декември 2017 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Детско откриване на първото Българско председателство на Съвета на ЕС MegaDojo Sofia 1.0 ще предшества официалното. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Mega Dojo Sofia 1.0 (Мега Доджо София 1.0) ще събере над 300 деца от цялата страна в Националния дворец на културата на 6 януари 2018 г. Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на обиколка с журналисти в НДК днес.
„С удоволствие приехме предложението на CoderDojo Bulgaria и Дигитална Национална Коалиция да направим заедно това детско откриване и то да сложи знака на Българското председателство. На практика то представя най-добре основните ни приоритети, заложени в програмата на правителството – инвестицията в образованието и в младите хора, и изграждането на дигитални умения, креативност и предприемачески дух от най-ранна възраст“, обясни министър Лиляна Павлова.
MegaDojo Sofia 1.0 ще събере деца със и без опит в програмирането. Детското откриване ще се проведе в три от официалните зали на председателството, броени дни преди официалното откриване и първите срещи на най-високо ниво. Така децата ще имат възможност да усетят буквално атмосферата на събитието, но и ще се забавляват да опознават Европа с помощта на науката и високите технологии.Организатори на събитието са CoderDojoBulgaria и Дигитална Национална Коалиция, подкрепени от Microsoft Bulgaria. За да поднесе приветствие към децата в София ще пристигне еврокомисарят по цифрови технологии и общество Мария Габриел.
Всичко за събитието може да научите на специално създадения от организаторите интернет портал - https://www.megadojo.org/megadojobg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Пленарната зала в НДК за европредседателството е уникална и няма аналог

Министър Боил Банов: Пленарната зала в НДК за европредседателството е уникална и няма аналог

18 Декември 2017 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Пленарната зала в НДК за европредседателството е уникална и няма аналог. Това каза пред журналисти министърът на културата Боил Банов по време на представянето на ремонтираните зали на НДК за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че това е зала 3, която ще бъде основна за европредседателството. Министър Павлова допълни, че в нея са поместени ремонтирани кабини, които да отговарят на всички изискванията на Генерална дирекция „Преводи“ на ЕК. „Включително с обезшумяване на столовете, на масите в кабините, за да не предизвикат дискомфорт по време на превод“, коментира министърът на българското председателство. Тя допълни, че има и ново студио на БНТ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: В сряда внасям в Министерски съвет окончателния вариант на събитията за европредседателството, които вече са над 270

Министър Лиляна Павлова: В сряда внасям в Министерски съвет окончателния вариант на събитията за европредседателството, които вече са над 270

18 Декември 2017 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. В сряда внасям в Министерски съвет окончателния вариант на събитията за европредседателството, които вече са над 270. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова по време на представянето на ремонтираните зали на НДК за председателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря лично на министър Банов и на цялото ръководство на НДК за денонощните усилия, за да могат да завършат всички дейности и да ни дадат възможност от първата седмица на януари да започнем с всички събития в нашата сграда“, каза министър Павлова. Тя посочи, че ще има дни, в които ще се провеждат по 7-8 паралелни събития. „32 са събитията, които ще се провеждат на най-високо ниво в зала 3. Всички останали събития ще се провеждат в зала 6, 7, 8 и 9. „Зала 9 ще я използваме за по-творчески и неформални събития“, коментира Павлова. Тя обясни, че в тази зала, на 6 януари 2018 г., ще бъде направена репетиция с деца-таланти. „Ще направим нещо като детско откриване“, допълни Павлова. Тя обърна внимание, че първата среща на най-високо ниво ще бъде на 11 и 12 януари 2018 г. По темата за вот на недоверие министър Павлова коментира: „Ние сме демократична държава, в която всеки има право на протест. Опозицията има право на вот на недоверие, как преценява дните, в които ще го направи е въпрос на тяхно решение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Вход А - 6 на НДК ще бъде официалният вход за всички вип делегации, които ще посещават сградата на европредседателството

Министър Лиляна Павлова: Вход А - 6 на НДК ще бъде официалният вход за всички вип делегации, които ще посещават сградата на европредседателството

18 Декември 2017 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. Вход А - 6 на НДК ще бъде официалният вход за всички вип делегации, които ще посещават сградата на европредседателството. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова по време на представянето на ремонтираните зали на НДК за председателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“.Министър Павлова поясни, че вход А- 6 е до алеята, където с кмета на София Йорданка Фандъкова са посадили лалета с цвета на логото на председателството. Министърът на европредседателството коментира още, че първото ръкостискане на официалните гости ще се случва в брандираната стена след влизане през А - 6. „Вторият поток гости ще влиза през А- 4. Те ще посещават зали 7, 8 и 9, където ще се провеждат останалите заседания“, допълни министър Палова. Министърът обърна внимание, че зала 3 е предвидена за пленарни заседания, а зала 10 - за обяд. Министър Павлова поясни, че зала 6 е предназначена за международен пресцентър. По думите ѝ ще бъде направено пълно затъмнение с необходимото брандиране и изискуемите трибуни и микрофони, с 260 седящи места за представителите на медиите. Павлова допълни, че зала 4 също ще бъде предвидена за медиите, като в нея са осигурени допълнителни 40 работни места за писане, 4 телевизионни кабини и 8 радиокабини. По думите ѝ акредитационна система е модерна и има тясна връзка с инсталираната в НДК глобална система за сигурност. „Баджовете имат цветово оформление и в зависимост показват правото на достъп на един или друг делегат в една или друга зала“, коментира министърът. Тя поясни, че всеки бадж има и специален код.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.