НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:56

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Борислав Сарафов встъпи в длъжност като директор на Националната следствена служба, възлагат му някои от най-тежките криминални дела (ОБЗОР)

Борислав Сарафов встъпи в длъжност като директор на Националната следствена служба, възлагат му някои от най-тежките криминални дела (ОБЗОР)

18 Декември 2017 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. На официална церемония в зала 15 „Тържествена“ в Съдебната палата, Борислав Сарафов встъпи в длъжност като директор на Национална следствена служба. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че до 31 декември на Службата за разследване да бъдат възложени с негови постановления едни от най-тежките и значими дела, които са криминални. „Такива, които отговарят на капацитета и функциите на Службата. Поне 10 дела ще ви бъдат възложени – такива, които са познати в общественото пространство и за които стриктно е необходим вашия професионализъм още до края на годината“, заяви Цацаров, като по-късно пред журналисти уточни, че има визия кои ще са тези дела, но едва когато бъдат възложени, тогава ще станат ясни.
Сотир Цацаров пожела на Борислав Сарафов здрави нерви и да пази Службата. „Подкрепете я и направете така, че на нея да не се гледа като на нещо, което е малко встрани от системата на прокуратурата. Тя трябва да бъде в началото. Когато влязох в кабинета на главен прокурор, вие ми подарихте една книга. Тогава, когато сме я чели, тя беше нещо като символ за управляването на тази професия – подарихте ми „Записки на следователя“ на Лев Шейнин. Ще ви върна подаръка, но не със същото, а с оригиналното издание на книгата, а на втората страница съм ви написал само две думи „Продължаваме напред“, заяви главният прокурор.
От своя страна Борислав Сарафов сподели, че е изключително трогнат от този подарък. По думите му това е една от книгите, която най-много го е впечатлила в неговото детство. „Препрочитайки я няколко пъти като юноша, аз избрах професията на свободата, към която се насочих в началото. Сега наистина се връщам към нея“, добави Сарафов.
Главният прокурор изрази пълната си подкрепа към Борислав Сарафов и благодари на предишното ръководство на Националното следствие. Според него Службата ще трябва да докаже необходимостта от себе си и своето значение, което не е малко. По думите му практиката Службата да бъде заливана с многобройни дела ще трябва да бъде редуцирана. Той препоръча на Сарафов едно от първите му действия да бъде свикването на общото събрание на всички следователи на службата.
Сарафов изрази увереност, че ще успее да възстанови имиджа и мястото на Националната следствена служба. Той допълни, че в сряда в 14.00 часа ще свика общо събрание, на което да се запознаят и да обсъдят приоритетите в работата си. Той уточни, че на него ще представи своите нови заместници, с които ще работят 5 години - Магдален Маринов и Юлиана Петкова от Върховна касационна прокуратура и Ивелина Христова, която и в момента е следовател в Националната следствена служба. Според него това са хора, които ще предложи на прокурорската колегия от ВСС. По думите му те са хора, с които е работил и се славят със своя безупречен, професионален и личен авторитет и безрезервен интегритет към службата, в която работят. Пред журналисти той коментира, че би могло делата за корупция да бъдат поети за разследване от следователи от Националната следствена служба. „След 5 години, когато си тръгна, се надявам службата да е възстановила своя заслужен имидж и да заема своето достойно място в рамките на съдебните институции в страната. Това е въпрос на работа, организация от страна на всички, които работят в Националната следствена служба“, заяви Сарафов. По думите му би могло да се мисли за организационни мерки и за законодателна промяна. „Би могло делата за корупция да бъдат поети за разследване от следователи – било от Националната следствена служба, било от компетентни териториални следствени отдели. Тоест една законодателна промяна в посока натоварване на Националната следствена служба с дела, считам за изключително полезна и ценна“, посочи Сарафов.
Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че корупционните престъпления принципно трябва да бъдат разследвани от следователи на Следствения отдел на Специализираната прокуратура, а не пречи да бъдат възлагани и на следователи от Националното следствие.
Кой е Борислав Сарафов?
Борислав Сарафов има над 22 години общ юридически стаж, от който 21 години в органите на съдебната власт като следовател и прокурор. Професионалната му кариера започва като стажант – съдия в Софийски градски съд. В периода ноември 1994 г. – януари 1996 г. е инспектор в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието, след което до 18 февруари 2001 г. е следовател в Окръжен следствен отдел – София. От 19 февруари 2001 г. до 31 март 2001 г. е заместник районен прокурор в Районна прокуратура – Сливница. Бил е прокурор в Окръжна прокуратура – София от 1 юни 2001 г. до 5 ноември 2016 г., като в периода 6ноември 2006 г. - 1 март 2007 г. е командирован във Върховна административна прокуратура, след което до 17 декември 2009 г. е командирован във Върховна касационна прокуратура. От 17 декември 2009 г. до 22 декември 2010 г. е заместник административен ръководител, заместник апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София, командирован във ВКП. От 30 юни 2011 г. до 17 януари 2013 г. е административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура. От 18 януари 2013 г. до избирането си за директор на НСлС Борислав Сарафов е заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура.
Награждаван е през 2002 г. от ВСС със служебна благодарност и грамота за високи професионални и нравствени качества и три пъти от главния прокурор на Република България съответно през 2009 г., 2012 г. и 2014 г.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Сарафов: Заместниците ми в Националната следствена служба ще са Магдален Маринов, Юлиана Петкова и Ивелина Христова

Борислав Сарафов: Заместниците ми в Националната следствена служба ще са Магдален Маринов, Юлиана Петкова и Ивелина Христова

18 Декември 2017 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Заместниците ми в Националната следствена служба ще са Магдален Маринов и Юлиана Петкова от Върховна касационна прокуратура и Ивелина Христова, която и в момента е следовател в Националната следствена служба. Това каза директорът на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са хора, които ще предложа на прокурорската колегия от ВСС. Още днес ще подпиша техните предложения. Те са хора, с които съм работил и се славят със своя безупречен, професионален и личен авторитет и безрезервен интегритет към службата, в която работят“, заяви Сарафов. По думите му те имат желание да променят нещо в своята професионална кариера.
„Радвам се, че ще работя с тях. С Ивелина Христова съм работил. Познавам я от времето, когато бях следовател“, каза още Борислав Сарафов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Сарафов: Би могло делата за корупция да бъдат поети за разследване от следователи от Националната следствена служба

Борислав Сарафов: Би могло делата за корупция да бъдат поети за разследване от следователи от Националната следствена служба

18 Декември 2017 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Би могло делата за корупция да бъдат поети за разследване от следователи от Националната следствена служба. Това коментира пред журналисти директорът на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Започнал съм кариерата си като следовател. Това беше моята детска мечта. Ще оправя посланието: „Работа и отговорно отношение към Службата“. След 5 години, когато си тръгна, се надявам службата да е възстановила своя заслужен имидж и да заема своето достойно място в рамките на съдебните институции в страната. Това е въпрос на работа, организация от страна на всички, които работят в Националната следствена служба“, заяви Сарафов. По думите му би могло да се мисли за организационни мерки и за законодателна промяна. „Би могло делата за корупция да бъдат поети за разследване от следователи – било от Националната следствена служба, било от компетентни териториални следствени отдели. Тоест една законодателна промяна в посока натоварване на Националната следствена служба с дела, считам за изключително полезна и ценна“, посочи Сарафов.
Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че корупционните престъпления принципно трябва да бъдат разследвани от следователи на Следствения отдел на Специализираната прокуратура, а не пречи да бъдат възлагани и на следователи от Националното следствие.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Сарафов: Убеден съм, че ще успеем да възстановим имиджа и мястото на Националната следствена служба

Борислав Сарафов: Убеден съм, че ще успеем да възстановим имиджа и мястото на Националната следствена служба

18 Декември 2017 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че ще успеем да възстановим имиджа и мястото на Националната следствена служба. Това каза по време на официалното си встъпване в длъжност като директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Убеден съм, че ще успеем да възстановим имиджа и мястото на Националната следствена служба. Тя е служба с висок авторитет, който сякаш някак си се позагуби през годините. Силно се надявам това да се възстанови. Това не бих могъл да направя сам, а с ваша подкрепа и съдействие. Разчитам на вас и ще се осланям на вас. Можете да разчитате на пълната ми институционална подкрепа. Това е моята служба и в никакъв случай не би могло да се говори за закриването ѝ. В сряда в 14.00 часа ще свикаме общо събрание, на което да се запознаем и да обсъдим приоритетите в нашата работа, натовареността, да чуя вашите идеи както по отношение на ръководството, така и по преструктурирането на службата“, заяви Сарафов и уточни, че на него ще представи своите нови заместници, с които ще работят 5 години.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Борислав Сарафов ще има пълната ми подкрепа да осъществи промени в състава на Националната следствена служба

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Борислав Сарафов ще има пълната ми подкрепа да осъществи промени в състава на Националната следствена служба

18 Декември 2017 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. Борислав Сарафов ще има пълната ми подкрепа да осъществи промени в състава на Националната следствена служба. Това каза главният прокурор на Р България Сотир Цацаров по време на официалното встъпване в длъжност на Борислав Сарафов като директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на досегашното ръководство на Националното следствие. Именно под ръководството на Борислав Сарафов службата ще следва да продължи и да положи още и още усилия. Службата ще трябва да докаже необходимостта от себе си и своето значение, а то не е малко. Ръководството на прокуратурата има амбицията да увеличи още до края на тази година натоварването на прокуратурата“, заяви Цацаров. По думите му практиката службата да бъде заливана с многобройни дела ще трябва да бъде редуцирана.
„Новият директор ще има пълната подкрепа на главния прокурор, както и да осъществи промени в състава на службата. Препоръчвам му едно от първите му действия да бъде свикано общото събрание на всички следователи на службата. След като чуе колегите си, да пристъпи към действия в съответствие с нуждите и най-належащата необходимост“, каза още Сотир Цацаров.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Сарафов ще встъпи в длъжност директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването

Борислав Сарафов ще встъпи в длъжност директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването

18 Декември 2017 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. От 11.00 ч. в зала 15 „Тържествена“ в Съдебната палата, г-н Борислав Сарафов ще встъпи в длъжност Директор на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
На тържествената церемония са поканени представители на институциите и други официални гости.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.