НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:16

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Експерти на РИОСВ са извършили обход на склада за неопасни отпадъци в село Шишманци, няма тлеещи отпадъци

Пловдив: Експерти на РИОСВ са извършили обход на склада за неопасни отпадъци в село Шишманци, няма тлеещи отпадъци

20 Декември 2017 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите са извършили обход на склада за съхранение на неопасни отпадъци, в който имаше пожар през уикенда. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от ръководството на институцията. Пожарът е напълно овладян, няма тлеещи отпадъци като предпоставка за възникване на ново огнище. В халето има отпадъци, които не могат да бъдат разчистени заради досъдебното производство.
През юли 2017 година екоинспекцията прекрати регистрационния документ на оператора. Халето се ползва от фирма съгласно договор за наем. На дружеството бяха наложени две наказателни постановления от по 4 000 лв. – за неводене на отчетност и за неуведомяване за случай на непосредствена заплаха за екологични щети. Все още се водят следствени действия по случая. До месец юни в него са се съхранявали неопасни отпадъци, предимно от пластмасови опаковки.
„Фокус“ припомня, че пожарът през уикенда е бил в същия склад, който горя през есента. Този път не са горели пластмаси, а текстилни отпадъци. На място има оставена само техника, която да послужи при нужда.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: РИОСВ проверява цеха в Шишманци заради възникналия пожар

Пловдив: РИОСВ проверява цеха в Шишманци заради възникналия пожар

18 Декември 2017 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. РИОСВ – Пловдив проверява изпълнението на нормативните изисквания по опазване на околната среда във връзка с възникналия пожар в района на екозавода в Шишманци. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Пловдив от екоинспекцията. На територията на предприятието, което е в близост до екологичния завод, се съхраняват горивни отпадъци (RDF). Фирмата-оператор притежава съответната документация по Закона за управление на отпадъците.
Пожарът е възникнал късно вечерта на 16 декември, за което е сигнализирана Областната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в Пловдив. Ситуацията е овладяна в неделя преди полунощ.
РИОСВ – Пловдив не е била информирана за пожара в района на екозавода в село Шишманци от община Раковски, на чиято територия се намира, от ОД ПБЗН – Пловдив, нито от фирмата, на чиято база се е случил инцидента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Погасен е пожарът в завода в село Шишманци

Пловдив: Погасен е пожарът в завода в село Шишманци

18 Декември 2017 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Погасен е пожарът в склада на завода в село Шишманци. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Пловдив от РД ПБЗН в Пловдив. На място вече няма екип, тъй като огънят е погасен напълно през нощта. Пожарът е бил в същия склад, който горя и през есента. Този път не са горели пластмаси, а текстилни отпадъци. На място има оставена само техника, която да послужи при необходимост.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пожарът в Шишманци е потушен, отделя се слаб дим

Пловдив: Пожарът в Шишманци е потушен, отделя се слаб дим

12 Септември 2017 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пожарът в Шишманци е потушен. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив инспектор Цвятко Дешев, говорител на РДРБЗН - Пловдив. „Интензивността на тлеене и димоотделяне е спаднала значително”, каза Дешев. По думите му очаква се днес противопожарните екипи да се изтеглят. През нощта на място са дежурили два екипа, които и в момента са на обекта.
Пожарът в склада в Екозавода в Шишманци, собственост на частна фирма, възникна вчера сутринта. Той се разпростря върху площ от 1 декар. През месец юни пожар изпепели същия склад. Тъй като е бил препълнен с пластмасови бутилки, тлеенето и отделянето на дим тогава продължи около 10 дни.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около декар е огнището на пожара в Шишманци – вече няма пламъчно горене, има само тлеене

Пловдив: Около декар е огнището на пожара в Шишманци – вече няма пламъчно горене, има само тлеене

11 Септември 2017 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около декар е огнището на пожара в Шишманци – вече няма пламъчно горене, има само тлеене. Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив инспектор Цвятко Дешев, говорител на РД ПБЗН – Пловдив. Противопожарните екипи на място са все още четири. „Тепърва ще се преценява дали може да се оставят на дежурство само два, а другите да се върнат”, каза Дешев. По думите му, все още не може да се прогнозира кога ще бъде изгасен пожарът, но със сигурност това ще продължи до утре. При намаляване на интензивността на пожара ще се вземат и други решения.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Костадин Иванов, кмет на Шишманци: Все още гори складът в селото – отделя се слаб дим

Костадин Иванов, кмет на Шишманци: Все още гори складът в селото – отделя се слаб дим

11 Септември 2017 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Раковски. Все още гори складът в село Шишманци – отделя се слаб дим. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на селото Костадин Иванов. По думите му, хората от селото се притесняват, тъй като пожар в този обект възниква не е за първи път. „Пали се често и те вече не вярват на никого”, каза Иванов и уточни, че складът е пален четири пъти досега, като за тази година това е вторият случай. Кметът припомни, че е имало направени предписания от РИОСВ към фирмата, която ползва склада, да премахнат в тримесечен срок натрупаните отпадъци. Но явно предписанието не е изпълнено. Мобилната станция за замерване на въздуха е пред кметството, все още няма излезли резултати, каза още Костадин Иванов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Мобилна станция на РИОСВ измерва въздуха заради пожара в Шишманци

Пловдив: Мобилна станция на РИОСВ измерва въздуха заради пожара в Шишманци

11 Септември 2017 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Мобилна станция на РИОСВ - Пловдив измерва въздуха заради пожара в Шишманци. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив от РИОСВ. Екипът на екоинспекцията е бил сформиран веднага след получаване на сигнал за пожар в цеха за събиране на пластмасови отпадъци, разположен на територията на бившия завод за стоманолеене в Шишманци. Той се състои от експерти на РИОСВ – Пловдив и Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда. Информацията за инцидента е подаден от управителя на екозавода в 6.55 часа. За ситуацията с пожара е запознат и кметът на община Раковски. На място вече е позиционирана мобилна автоматична станция за измерване качеството на атмосферния въздух, като първите стойности ще бъдат оповестени своевременно.
Опожарена е същата площадка, която горя в началото на юни. През юли 2017 г. със свое решение РИОСВ – Пловдив прекрати регистрационния документ на оператора. На дружеството бяха наложени две наказателни постановления на стойност от по 4 000 лв. – за неводене на отчетност и за неуведомяване за случай на непосредствена заплаха за екологични щети. Все още се водят следствени действия по случая, съобщиха още от инспекцията.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Към пожара в Шишманци пътува мобилна лаборатория на РИОСВ за измерване на качеството на въздуха

Пловдив: Към пожара в Шишманци пътува мобилна лаборатория на РИОСВ за измерване на качеството на въздуха

11 Септември 2017 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Раковски. Към пожара в Шишманци пътува мобилна лаборатория на РИОСВ – Пловдив за измерване на качеството на въздуха в с. Шишманци и околните села. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Пловдив от Община Раковски. Около 02.30 часа тази нощ в склада на завода за преработка на твърди битови отпадъци е възникнал малък пожар. На територията на обекта през месец юни горя голям пожар, който бе овладяван в продължение на няколко дни.
Кметът на Раковски Павел Гуджеров е сформирал работна група в края на юли в 9-членен състав от служители на Общинска администрация и служители на РС ПБЗН, която ще извърши проверка и оглед на място в Завода за преработка на твърди битови отпадъци относно пожара възникнал на 2 юни. Проверката бе продължение на предприетите мерки и последващи действия още докато пожарът не беше потушен напълно, за които Гуджеров се ангажира с обещание пред жителите на село Шишманци за безкомпромисност към институциите и собствениците на цеха. Проверени бяха всичките 8 сгради в имота, като са установени нарушени в 2 от тях. Едната е масивна, едноетажна, стоманобетонна и промишлена сграда с площ от 43429 кв.метра. Тази сграда горя в периода 2 - 10 юни 2017 г. Към момента на пожара тя е била пълна с пластмасови опаковки и е разположена на територията на Екозавода. При проверката на комисията отново е била претъпкана с полиетиленови и ПВЦ отпадъци. Другата масивна едноетажна стоманобетонна, промишлена сграда с площ от 24506 м2 не е горяла по време на пожара , но проверката на работната група е констатирала, че е пълна с PVC бутилки с обем достигаш до 6-8 м височина. Експертната комисия е установила, че сградите се ползват не по предназначение, без проекти, или разрешителни от Община Раковски или други инстанции. Останалите сгради изглеждат неизползваеми към момента на проверката.
За описаните сгради има съставени актове за установяване на административни нарушения съответно на фирма „КМД” ЕООД, фирма „Мишовски” ЕООД, фирма „Хосмел” ЕООД, съгласно които са нарушени изискванията за безопасност за пожар и не са отстранени предписанията. Издадено е решение от Община Раковски всички отпадъци да са от сепарираща инсталация съгласно писмен договор.
Междувременно зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков изпрати отговор на сигнала на кмета на Община Раковски Павел Гуджеров с молба за проверка и последващи действия след пожара. В писмото се казва, че след потушаването на пожара в периода 13 - 17 юли 2017 г. е извършена съвместна проверка по документи и на място от експерти на МОСВ и на РИОСВ. От МОСВ съобщават още, че РИОСВ - Пловдив ще предприеме действия по прекратяването на дейността на „Мишовски“ ЕООД за премахване от площадката на наличните отпадъци и предаването им на лица притежаващи съответните документи по ЗУО. Зам.-министър Живков посочва, че „РИОСВ ще осъществява контрол на обектите разположени на територията на бившия Стоманолеярен завод - Раковски и при констатирано нарушение на изискванията на екологичното законодателство ще бъдат предприети необходимите административно наказателни мерки“.
Проверката е констатирала само документални нарушения на „Мишовски“ ЕООД - фирмата, която стопанисва площадката за събиране и съхранение на отпадъци, където възникна пожарът. Установено е, че за периода от септември 2016 г. до май 2017 г. не е водена отчетност по надлежния ред, затова директорът на РИОСВ Пловдив е издал наказателно постановление за имуществена санкция от 4 000 лева. Предвид, че „Мишовски“ ЕООД не са уведомили РИОСВ за възникването на пожара е издадено второ наказателно постановление в размер с наложена санкция от 4000 лева.
Кметът Гуджеров призовава ресорните държавни институции в това число и РДНСК и РИОСВ и да предприемат законови мерки относно рецидива на пожара.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Отново възникна пожар в склада в село Шишманци, който горя през месец юни

Пловдив: Отново възникна пожар в склада в село Шишманци, който горя през месец юни

11 Септември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Отново възникна пожар в склада в село Шишманци, който горя през месец юни. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив инспектор Цвятко Дешев, говорител на РД ПБЗН – Пловдив. Сигналът е бил подаден в 02.24 часа тази нощ. На място са изпратени 4 противопожарни автомобила.
„Мащабът на пожара този път е по-малък, в момента само тлее – не гори“, обясни инспектор Дешев. Фадроми разчистват, за да може екипите да обливат с вода.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22 януари 2018 г.
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.