НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:24

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Емил Димитров-Ревизоро, Комисия за борба със сивата икономика и контрабандата: Има време Валери Симеонов да порасне за четири години мандат и да не нервничи като дете пред Бойко Борисов

Емил Димитров-Ревизоро, Комисия за борба със сивата икономика и контрабандата: Има време Валери Симеонов да порасне за четири години мандат и да не нервничи като дете пред Бойко Борисов

18 Декември 2017 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Има време Валери Симеонов да порасне за четири години мандат и да не нервничи като дете пред Бойко Борисов. Това кза Емил Димитров- Ревизоро, председател на Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата, ОП, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
Той коментира актуалните политически теми:
- „Къде са заложени мините в борбата с контрабандата и сивата икономика?“: Емил Димитров каза, че в комисията по контрабанда са проследили пътя на контрабандното гориво, влезли са в темата с лекарствата, която е изключително важна за обществото. Главният прокурор е посетил комисията и е разяснил схемите за наблюдение на лекарствата. След Нова година предстоят промени на Наказателния кодекс, които са били предложени от Сотир Цацаров.
- „Контрабандните горива“: Комисията на Ревизоро разглежда горивото като цяло, а не като отделни фирми или конкретен човек. Акцията в Пловдив, където почти на територията на митницата е намерена нелегална бензиностанция, е много показателна. Някакви камиони са ходили да я зареждат, някой е знаел, че има резервоари. Исторически тази бензиностанция стои от много време, посочи Емил Димитров-Ревизоро. Такива бензиностанции от са регистрирали една-две от цистрените си, които са снабдени с нивомерни системи и уреди, а другите цистерни работят нелегално през нощта.
“Кой я стопанисва, зарежда и обслужва тази бензиностанция в Пловдив”, попита Беновска.
“Две в Пловдив, една в Харманли и една почти до границата с Турция са бензиностанциите”, отгворо Димитров.
“Един субект ли владее тези бензиностанции”, отново попита водещата.
“Да, мъж и жена са отговаряли за тях, те са администрирали тези процеси. Прокуратурата трябва да каже кой са нелегалните складове в Русе. Компютърната система на митниците многократно е пробивана. Единият път загубите са 10-15 млн лева. Заловени са две организирани престъпни групи – румънска и македонска”, допълни Емил Димитров-Ревизоро.
“Ние очертахме пътя на контрабандните горива, очертахме големия проблем с нелегалния алкохол, рязания тютюн, успяхме да формулираме проблемите при нелегалния реекспорт на лекарства”, посочи Ревизоро.
- „Сигналът на Лукойл срещу Марешки“: “Цените на Марешки са много добри, много ниски, но най-вероятно някъде изчезна ДДС-то по веригата или се дублира. Първите сигнали за внесени лекарства от Турция, за подмяна на опаковки бяха свързани с аптеки, които гравитират около Веселин Марешки. Трябва да има 15% лекарства резерв и ако имаш излишък, тогава да изнасяш”, заяви Ревизоро.
Основно предизвикателство през следващата година за комисията на Ревизоро ще бъде решението на проблема с лекарствата, промените в Наказателния кодекс и превозът на горивата.
“Има полулегални цистерни, които правят един курс с едни документи, после някакви официални с нелегални документи, нямат нивомерни цистерни, нямат застраховка гражданска отговорност, с това създава опасност от ново Хитрино. Искам повече приходи, ако ги има, те ще стигнат за много други неща”, допълни Димитров.
- „Коалиционните отношения между Обединени патриоти и ГЕРБ“: “Добре ли работите с Бойко Борисов”, попита Беновска.
“Аз почти не го виждам. Не говоря като Борисов, а като всеки нормален човек. Парите от контрабандата на цигари са черни пари, те трябва да влязат в икономиката, а не да генерират престъпност”, отговори Ревизоро.
“Как се отнасяте към полемичния тон на непокорно дете, който демонстрира лидера на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов към началника си Бойко Борисов”, попита Беновска.
“Четири години мандат има време Валери Симеонов да порастне. Мисля, че ако имат проблем с Борисов, те трябва да си го изяснят сами. Аз нямам проблем нито с него, нито с Борисов”, обобщи Емил Димитров-Ревизоро пред Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 17 декември 2017 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, „БСП за България“: Другарю Кирил Добрев, ти къде се намираш

Румен Гечев, „БСП за България“: Другарю Кирил Добрев, ти къде се намираш

18 Декември 2017 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Другарю Кирил Добрев, ти къде се намираш !? Това заяви професор Румен Гечев, депутат от ПГ на „БСП за България“, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
Проф. Гечев заяви позиция по следната тема: „Приятелският огън” в ляво и вината за грешките на прехода. „Вчера бяхте обвинен от Кирил Добрев, че Вие, като вицепремиер и министър на икономическото развитие, сте създали правила за приватизация с Жан Виденов, по които Корнелия Нинова е приватизирала „Техноимпекс”. Вярно ли е това?”, обърна се водещата Илиана Беновска към своя гост. „Това не е вярно, то противоречи на законите на страната. Бях изумен, когато чух такава дефиниция, защото проблемът не е за правителството на Виденов, а за правителството на левицата, чийто програми и закони са приети в партиен конгрес, от Висшия партиен съвет, одобрявани са от парламента с мнозинство на левицата. Вторият човек в партията се опитва да прехвърля проблемите на целия преход върху собствената си партията. Надявам се, че това е техническа грешка в момент на притеснение и смут, иначе това не е приемливо нито фактически, нито юридически, а за идеологически – въобще да не говорим”, категоричен беше Румен Гечев.
„Четох те ли думите на бившия главен прокурор Никола Филчев, който даде интервю за „Блиц”, който каза, че трябва да се ревизира приватизацията и вероятно ще бъде щастлив, самият Филчев, когато Иван Костов, експремиер и екслидер на СДС, търка наровете в затвора, не, играе карти в затвора заедно с Прокопиев. Как се свързват тези две очаквания на обществото? Защо се повдига въпроса за правилата на БСП, а всъщност ние знаем всички, че приватизацията беше извършена по времето на Костов?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът си послужи за отговора си с чл. 5, ал. 2 от закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия от 1992 г., който въвежда институцията на работническо-мениджърската приватизация (РМД), която той определи като световна практика, описана в учебниците по икономика: „Работниците и служителите във фирма, която подлежи на приватизация, държавна или общинска, които имат две годишен трудов стаж във фирмата – имат право да участват в приватизацията на фирмата със съответните преференции”. „При правителството Виденов се въвеждат ограничения, в смисъл, че работническо-мениджърският колектив може да участва в приватизацията, ако поне половината от работниците и служителите са заявили желание и фактически участват в процеса.”, разясни професорът от УНСС.
„Кирил Добрев не излиза ли с това изявление, за да се оправдае косвено, че сегашният лидер и борец за правда и свобода – Корнелия Нинова всъщност е приватизирала не по правилата на БСП, а по правилата на Костов? Тоест, тя е била мажоритарен собственик на акциите в „Техноимпекс”. За парите, които са платени като 10% и останалите, които са платени с компенсаторни бонове няма да говоря в момента, но това не е ли косвена защита, оттласкване на атаките срещу Корнелия Нинова в очакване може би, че с приемането на антикорупционния закон в Народното събрание – Корнелия Нинова може да се окаже втория Прокопиев? Именно Корнелия Нинова е извършила приватизацията на „Техноимпекс” не по правилата не БСП, на което БСП тя в момента е лидер, а по „сините” правила на СДС и на Иван Костов. Дали пък затова тя не иска да се направи ревизия на приватизацията?”, зададе уточняващи въпроси водещата Илиана Беновска. „Ако това е била неговата идея – тя е изпълнена много лошо. Да се върнем на фактите. От този закон, приет от Филип Димитров, г-н Костов отиде в много различна посока и опорочи приватизацията. Управлението на приватизационния процес ставаше за предприятия с активи в размер над 10 милиона лева се произнасяше Агенцията за приватизация, под 10 милиона лева – правителството, тоест отделните министерства, които управляваха отделни отрасли. Агенцията за приватизация имаше Надзорен съвет от 11 души, от които 6 души, при Филип Димитров, г-н Беров и г-н Виденов, бяха от парламента избрани за 4 години, 5 души бяха избирани от правителството. Директорът на агенцията се избираше от мнозинството на Надзорния съвет, тоест от парламента. Г-н Иван Костов промени закона. Той промени закона така, че придърпа Агенцията за приватизация на пряко подчинение на Министерски съвет. Това е важно, защото той взема на ръчна скорост, управлява целия приватизационен процес и прави за близки и роднини, и приятели всичко, което може да се направи. Два пъти правителството на г-н Костов и парламентарната му група променя закона за приватизация. Вече може само до 20% от участниците във фирмата да участват в работническо-мениджърска приватизация. Повишава дела на отделен човек, който може да купи акции. До тогава е било 20% максимум, тоест 5 души биха могли да формират РМД. В случая повишават дела на отделен човек в РМД-то на 33% процента. Онова, което се случи с приватизацията, работническо-мениджърска, която правилно българският народ нарече „разбойническо-мениджърска приватизация” – основната част от сделките бяха извършени от върхушката на СДС и техните подгласници. Бяха раздадени на една особена партия, тя е по-силна от всички други партии – „БРП”, но това не е българска работническа партия, това е партията „близки роднини и приятели”. Под крилото на десницата тогава приватизираха за жълти стотинки икономиката. Затова г-н Филчев е прав, че трябва да се търси отговорност.”, заяви Румен Гечев.
„Ако тая партия БРП („близки роднини и приятели”) приватизира по времето на Костов, то Корнелия Нинова в какво качество се е явявала тогава – близките роднини и приятели? Втори въпрос – затова ли така страстно тя сега изважда шуробаджанащината, „шуробаджанакгейт”, защото се страхува може би, че на нея това ще и бъде извадено и се изважда всъщност в момента покрай „Техноимпекс”?”, продължи водещата Илиана Беновска. Роденият в Червен бряг политик отказа да коментира личности, в това число и Корнелия Нинова, но изрази учудване, че тя не се разграничава от думите на нейния заместник Кирил Добрев.
„Вие ще поискате ли това да го направи?”, попита водещата Илиана Беновска. Икономическият експерт потвърди, че той ще поиска изясняването на този казус, но това трябва да стане на партиен форум.
„На какъв партиен...? Вие скоро няма да имате Национален съвет. Попитах на миналата пресконференция дали Национален съвет трябва да одобри онази декларация, която Вие подписахте в парламента от името на парламентарната група, която беше в защита на Корнелия Нинова срещу атаките за „Техноимпекс” и в косвено нападение срещу Красимир Янков, който си позволи да каже ясни думи, че някои хора трябва да си отидат. Така че Вие скоро няма да имате Национален съвет. Ще дойде времето за вота на недоверие и това ще потъне.”, констатира водещата Илиана Беновска. Гостът уточни, че когато има Национален съвет на БСП ще бъде обсъдено недоразумението между Корнелия Нинова и Кирил Добрев. „Този въпрос ще бъде разгледан, за оценките на колегата Кирил Добрев – затова, че проблемът на прехода в България е на БСП и на левицата, а не е на десницата, той би трябвало да го обясни, защото то противоречи не само на фактите, то противоречи на здравия разум.”, анализира Румен Гечев.
„Каква е връзката между изявленията на г-н Кирил Добрев, че Корнелия Нинова е приватизирала „правилно”, по правилата на БСП, с това, че всъщност това не е така? Приватизацията на „Техноимпекс” е извършена по закона на Костов. Каква е връзката за подобно изявление и упреци към Вас?”, продължи да търси изчерпателен отговор водещата Илиана Беновска. „Мен не ме притеснява какво е мнението на един колега, това си е негово право, когато прави оценки на ръководители и то на прекия си началник. Това, което ме притесни в неговото изказване, аз слушах два пъти много внимателно – той каза, че Виденов и Гечев са формирали правилата на прехода, това е страшното.”, сподели бившият агент от структурите на Държавна сигурност, с псевдоним Економов.
„А кой е писал правилата на прехода?”, контрира водещата Илиана Беновска. „Някои от тия другари са доста богати. Около краха на КТБ им излезнаха депозити на някои хора в стотици хиляди левове. Не е лошо да споделят финансовите си ресурси с останалата част на партията, благодарение на която са ги направили.”, довери Румен Гечев.
„Кого визирате?”, отвърна водещата Илиана Беновска. „Визирам всички, които имат претенции към прехода, заяви депутатът.
„В това число и Кирил Добрев ли?”, попита водещата Илиана Беновска. „Не виждам причини да го изключим. Аз отхвърлям категорично внушението на Кирил Добрев. Той слага воденичния камък на моята партия, на БСП, което не е приемливо.”, безапелационен беше Румен Гечев.
„Какъв въпрос точно, формулирайте го, ще поставите за разглеждане на Националния съвет по този повод?”, попита водещата Илиана Беновска. „Моят въпрос ще бъде – другарю Кирил Добрев, ти къде се намираш !?”, отговори събеседникът.
„Той ще ви каже – аз съм на заместник-председателското място.”, хипотетично предположи водещата Илиана Беновска. „Това е временно място. Местата са изборни и са временни – и на премиери, и на президенти, и на ръководители на партия, и на членове на национални съвети. Хората са ни избрали, ако си вършим работата оставаме, ако не я вършим те ни освобождават и избират други и това е хубавото на демокрацията”, завърши Румен Гечев разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 17 декември 2017 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Ние сме водещи в Европейския съюз по разкриване на незаконно придобито имущество

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Ние сме водещи в Европейския съюз по разкриване на незаконно придобито имущество

18 Декември 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Ние сме водещи в Европейския съюз по разкриване на незаконно придобито имущество. Това заяви Емил Радев, член ГЕРБ, евродепутат от ПГ на Европейската народна партия, в скайп разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
Емил Радев заяви позиция по следната тема: „Ревизията на прехода и приватизацията.“. „Чухте дотук разговора ни с Румен Гечев, нали? Какво мислите Вие – дали всичко, което Корнелия Нинова и кръга около нея говорят и правят по отношение на заблуждаващата, най-малко бих казала, информация – не е, така, една превантивна защита срещу това, което би могло да и се случи, когато се приеме антикорупционния закон и тя да се превърне във втори Прокопиев?”, обърна се водещата Илиана Беновска към евродепутата, посредством създадената в Естония програма за разговори по интернет Скайп. „С възможностите, които са заложени в антикорупционния закон, на практика биха застрашили такъв тип порочни приватизации, порочни сделки и именно това е и желанието с такова законодателство на практика – ние да дадем на обществото обяснение за това, което се е случвало в годините на прехода и такъв тип съмнителни сделки да излязат на светло.”, отговори Емил Радев.
„Не ми отговорихте пряко как тълкувате. Ето, тука е проф. Гечев, който вчера стана обект, заедно с екслидера на БСП Жан Виденов, на нападки без основание. Приватизацията, която е извършила Корнелия Нинова, настоящият лидер на лявата партия БСП, е под крилото и по правилата на Иван Костов. Къде е и моралното разграничение?”, уточни водещата Илиана Беновска. Събеседникът анализира, че по времето на правителството на Иван Костов е била наложена нормативна база за приватизацията, ощетила държавата и гражданите, давайки пример с възприетата практика – за сделките да се плаща с компенсаторни бонове, които са редуцирали голяма част от реалната цена на продадените държавни активи. „Корнелия Нинова е подписвала и от двете страни в момент, когато може би още не е била вписана като представляващ едното дружество. Така че всичко това са едни превантивни атаки, които целят да прикрият дадени факти и обстоятелства, които не са много лицеприятни за пред българското общество.”, заяви Емил Радев.
„Възможно ли е след като се приеме антикорупционния закон при нормите, които той съдържа, Корнелия Нинова наистина да се превърне в проверявана за частна конфискация във връзка с придобити от нея скъпи имоти, във връзка с неясен произход на 70 000, с които е внесла 10% по приватизацията на „Техноимпекс” и може би и други работи, за които аз не знам?”, попита водещата Илиана Беновска. „Разбира се, че това е и целта на закона – да открие незаконнопридобитото имущество и когато има възможност то бъде отнето. Този антикорупционен орган, който се създава – задачата му е да отнеме придобито имущество с престъпна дейност, с незаконна дейност.”, анализира юристът.
„КОНПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество – бел. авт.) получи големи критики, че ревизира приватизационната сделка с изтекъл давностен срок – приватизацията на „Каолин”. Вашето мнение като юрист?”, попита водещата Илиана Беновска. „Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество не разглежда приватизационната сделка, тя разглежда дали законно са придобити дадените пари от даден източник. За съжаление откри множество нарушения в тази приватизация и пряко нарушение на закона. Съдът ще прецени дали комисията има право да отнеме това имущество. За мен беше много неочаквано тази огромна атака срещу един официален орган, който е получил много висока оценка в последните доклади и от Европейската комисия, и от нашите европейски партньори. Ние сме водещи в Европейския съюз. Само още няколко държави, като Великобритания, Италия и Испания, имат такова модерно законодателство, което позволява да се отнеме имущество и без да има осъдителна присъда.”, завърши Емил Радев разговора си по скайп с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 17 декември 2017 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Крачунов: Борисов и Доган са доказани и международно признати политици

Ивайло Крачунов: Борисов и Доган са доказани и международно признати политици

17 Декември 2017 | 20:32 | Агенция "Фокус"
София. Борисов и Доган са доказани и международно признати политици. Това каза Ивайло Крачунов, агенция „Блиц”, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиции по следните теми:
Ел-търговците и изкуственото покачване на цените на тока за бизнеса; Лобитата и законността; Атаки срещу главния прокурор Цацаров
„Кои са най-важните теми, които открояваш днес в политиката?” с този въпрос Беновска започна разговора с госта си Ивайло Крачунов. Той отговори, че горещата тема от последната седмица е за електроразпределението и търговците, представители на определени лобита, изкуствено са повишили цената на тока за бизнеса, но за радост Комисията по енергетика в лицето на Делян Добрев е приела решение от 1 януари токът за бизнеса да минава през борсата, а това осигурява прозрачност. Той подчерта, че за пръв път НС е гласувало предложение с пълно единодушие. Беновска попита кои са и как се казват тези енергийни търговци. Крачунов обясни, че не са толкова известни – “Future’s energy “, фирма, която е завлякла държавата с 4 милиона лева, а другите могат да се намерят в списъците с фирми, които печелят търгове с манипулация и прибират милиона за сметка на бюджета, бизнеса, фирми и предприятия. Водещата попита как печелят тези търгове. Крачунов каза, че следват пътя на парите и схемите, които правят необезпокоявано, а лобитата са покровителствани от определени кръгове в държавата, но управляващата партия е проявила воля за разрешаване и регулиране на този проблем. Беновска подчерта, че това се е случвало и минали години и попита госта си наистина ли ГЕРБ чак сега са забелязали тези практики. Крачунов отговори, че въпросът е решен и трябва да бъде поздравена работата по спиране на тези измами.
Бившият главен прокурор Филчев, кръговете на Костов и Прокопиев, приватизацията и прокуратурата; Цветан Василев – политически чадър и луксозен живот
Водещата припомни, че Крачунов е взел интервю от бившия главен прокурор Филчев, в което той си е пожелал Иван Костов „да играе карти в затвора с Прокопиев”. Тя попита накъде отива сагата с Прокопиев, Костов, приватизация, Нинова. Крачунов отговори, че се виждат усилията на кръга Костов и кръга „Капитал” да се противопоставят на промените в закона, които ще отменят давността на приватизационните сделки и така те ще могат да бъдат предадени на прокуратурата за разследване. „Филчев беше един от блестящите прокурори, който показваше твърдост и непоколебимост и неговите думи тежат с особена сила” каза Крачунов и сподели, че в интервюто Филчев е изразил възмущение, че Иван Костов, който години наред е подслушвал апартамента му с подслушвателни устройства, го кани на дебат, но според него Костов е потенциален обвиняем и точно заради това се опитва да пренасочи общественото мнение в друга посока говорейки, че приватизационните сделки не трябва да се отварят, защото са направени по правилата. Крачунов призова да се видят разследванията на прокуратурата за БГА „Балкан” и за „Кремиковци”, които са с най-тежки злоупотреби по мнения на експерти. Беновска подчерта, че освен атака срещу премахването на давността има атаки срещу главния прокурор от страна на Нинова, Прокопиев, „Да, България” и попита Крачунов дали не искат да покажат, че както той атакува сега, така и него ще го „подхванат” после. Журналистът отговори, че според него това е страх от твърдостта на Цацаров, че ще разследва корупцията по високите етажи на властта и е показал, че няма недосегаеми за градската и специализираната прокуратурата. „Видяхте какъв вой нададе Иво Прокопиев при една проверка на доходите, която му направи КОМПИ и в крайна сметка той се радва на комфорта на медиите не само от кръга „Капитал”, но и, за учудване, се радва на комфорта на една телевизия като БТВ и на различни други по-малки телевизии, които постоянно го изкарват като мъченик и жертва, а той просто е обект на проверка, както всеки един български гражданин, когато има достатъчно съмнение за извършени злоупотреби и престъпни деяния” каза Крачунов. Беновска отвори темата за делото „КТБ”, което не стартира тази седмица в специализирания съд, защото Цветан Василев не може да бъде редовно призован. Крачунов обясни, че става въпрос за междуправителствени спогодби, но Сърбия не е член на ЕС и няма как да предаде Василев на българското правосъдие, а той не иска доброволно да застане пред магистратите. Според него той е притеснен от възможността за доказване на вината му, но по стечение на обстоятелствата се радва на луксозен живот и спуснат политически чадър, защото сръбският съд отказва да се съобрази с волята на българските магистрати и в продължение на месеци не зачита молбите на българската прокуратура за екстрадиция.
Антикорупционният закон – гласуване и вето; „Цветистите” политици и накъде трябва да се насочат усилията им
Относно антикорупционния закон, гласуването за приемането му, желанието на президента Радев да му наложи дело още преди да е приключила процедурата на гласуване и съпротивата от страна на БСП, Крачунов каза, че президентът и БСП са изложили доводите си срещу закона, но според него задълбочен дебат в парламентарните комисии и обсъждане от експертите ще доведе до необходимите поправки в антикорупционния закон. Беновска се засмя и помоли госта си сега да сподели „скритите” мотиви. Той отговори, че не вижда такива и е крайно време България да покаже воля за справяне с корупционните практики и вече виждаме как си отиват хора от изпълнителната власт, шефове на държавни дирекции, когато има злоупотреби, а имунитетите на депутатите се свалят и започват разследвания. Единствената пречка, която Крачунов отбеляза, е отлагане на антикорупционния закон във времето, но ще бъде създаден в крайна сметка. Беновска сподели, че може би Нинова и Радев има някакви други притеснения. Журналистът отговори, че те знаят най-добре какви притеснения имат, но България е парламентарна република и дори да бъде наложено вето крайната дума е на народните представители.
„Хареса ли ти вчера, че остроумният Кирил Добрев каза, че ако Корнелия Нинова отсъства липсва магията?” попита Беновска. Крачунов каза, че Добрев е бил народен представител от БСП дълги години и е нормално да защитава лидера. Водещата каза, че за пръв път вижда такова образно и емоционално отношение към лидерите на БСП. Гостът отбеляза, че наблюдаваме различни представители на парламентарни групи, които са „доста цветисти” – Георги Марков, Антон Тодоров, Славчо Атанасов, Славчо Велков, Емил Димитров-Ревизора, но с високопарни и колоритни фрази не се хранят хората, а усилията трябва да са насочени към стабилизиране на държавата, укрепване на международния авторитет и подкрепа на премиера в неговите усилия да постави България на равно с останалите държави на международната сцена, както и покачване стандарта на живот. Беновска попита Крачунов какво мисли за колоритния език на Валери Симеонов към Бойко Борисов. Той отговори, че въпросът е изяснен помежду им и не е добре представители на коалиционно правителство да си говорят през медиите, защото в разговори очи в очи се ражда истината, взимат се колективни решения и най-добре ще се разберат. Възможно е да има разногласия и емоционален заряд , но политиката е сцена, а политиците понякога влизат в определени роли – каза още Крачунов.
Доган – етническият мир, баланса и международното признание; ДПС- ОП - ГЕРБ
Беновска попита госта си какво мисли за обръщението на Борисов към Доган по повод вота на недоверие и желанието на премиера да има етнически мир, спокойствие и градивност. Крачунов отговори, че Борисов е доказал през годините, че единственото, за което милее и, което отстоява е „майка България”, а Доган е „пазител на етническия мир” години наред и на него дължим етнокултурата, защото се е доказал като балансьор и е признат в страната и в Европа. Според него и двамата са се доказали и продължават да утвърждават своята тежест. Беновска попита къде е златното сечение да се разберат ДПС и Борисов по отношение на коалицията с Патриотите. Крачунов каза, че няма златно сечение за момента, защото Патриотите са противопоставени на ДПС, но в момента има коалиция, а останалото е преговори, възможност за търсене на златно сечение или вотове на недоверие, които са нормална практика на парламентарната демокрация, които държат във форма правителството и коригират при необходимост. Крачунов сподели, че очаква интересни дебати на 17-ти януари при внасянето на вота. Той пожела на българите да са спокойни и да имат радостна и емоционална семейна Коледа.
Така завърши разговорът на Илиана Беновска с Ивайло Крачунов в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 17-ти декември 2017 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров: Валери Симеонов има развитие

Пламен Димитров: Валери Симеонов има развитие

17 Декември 2017 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Валери Симеонов има развитие. Това каза Пламен Димитров, президент на КНСБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиция по следните теми:
Вотът на недоверие – корупцията и наказанията; Антикорупционния закон; Ревизия на приватизацията
Беновска започна разговора с Пламен Димитров с темата за вота на недоверие, който БСП ще внесат заради корупция в правителството, но не се знае още дали ДПС ще се присъединят. Тя попита Димитров като президент на КНСБ какво е неговото отношение към проблема. Димитров каза, че не смята като Беновска, че това е най-важният въпрос в момента в държавата, защото не вижда хората, които си „вадят хляба с двете си ръце, с главата и с ума си”, да се притесняват и да дискутират, а тях ги интересуват трайни и дълговечни въпроси – хляб, работно място, заплата, семейство, деца, здраве и т.н. Според него хората виждат корупцията в ежедневието си, но винаги в последните 27 години е витаел духът на корупционните митове, но нито една институция не е доказала с конкретни присъди. Димитров подчерта, че държавата трябва да има антикорупционен закон възможно най-скоро, какъвто е моделът на модерните Европейски държави, а и това ще доведе до удовлетворение в обществото от полученото възмездие. Беновска попита госта си съгласен или не е с желанието на ГЕРБ за ревизията на приватизацията. Димитров отговори, че дебатът се подновява през годините, но не е убеден, че е изяснено за какво се говори. Ревизията ще доведе до сблъсък с ключови правни форми и ще отвори въпроса как функционира една правова държава и възможно ли е извънредни закони да уреждат подобни въпроси, защото в болшевишка Русия това не е довело до нищо добро. Беновска попита дали изказването на бившия главен прокурор Филчев, че ако се ревизира приватизацията бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов „ще трябва да играе карти с Иво Прокопиев в затвора”. Димитров каза, че най-вероятно хората по върховете имат повече информация, но това, което се говори от работниците във фабриките и заводите, че всички са „маскари”, а това е доказателство за недоверието към цялата политическа класа, както и до някаква степен към синдикатите и работодателите, заради негативите от многото реформи и преходи, а този, който е нарушил закона трябва да бъде вкаран в затвора.
Прекратяване на практиката за неизплащане на възнагражденията; Помощ за несиндикални членове; Синдикални организации
„Знаете усилията на омбудсмана Мая Манолова, които се увенчаха с успех, да може да се прекрати практиката на неизплащане на възнаграждения от страна на работодателите към техните работници”, каза Беновска. Димитров обясни, че Манолова е използвала техни 10-годишни разработки и пакета законопроекти, които тя успешно е „размахала” пред медиите, са ги писали двамата в първия работен ден на НС. Беновска каза, че всичко това е плод на синдикалното мислене. Президентът на КНСБ обясни, че са внесли 7 законопроекта и от тях малко повече от половината са постигнати, но ключови въпроси са останали неразрешени. Благодарение на парламентарното мнозинство са постигнати резултати и след тези промени работниците се чувстват малко по-сигурни, защото знаят, че ще получи заплащане за изработеното, но недовършената работа ще се „сложи на масата” отново, за да са спокойни работниците. Беновска попита дали КНСБ помага на несиндикалните членове да установят правата си. Димитров отговори, че независимо дали е член на човек може да му се помогне, стига казусът да е решим, защото понякога законовите и правните възможности са изчерпани. Водещата каза, че има голям набор от документи по различни случаи, които ще им изпрати. Димитров обясни, че най-добрият начин да се защити човек е да си направи собствена синдикална организация. Беновска даде пример с хора в частния бизнес и не толкова благосклонните работодатели. Президентът на КНСБ обясни, че държавата е в ЕС и е редно да се научат да прилагат международните конвенции на Международната организация на труда, в които пише, че правото на сдружаване е равно на правото на свободно слово. Димитров каза, че Бойко Борисов е поел личен ангажимент да гарантира през наказателния кодекс, че нарушаването на правото на сдружаване ще бъде преследвано от закона, защото в реалния живот, когато решиш да правиш синдикална организация, за да се защитиш от определена несправедливост, шефът се намесва и спира целият процес, а това остава безнаказано. За да се усещат гражданите европейци, трябва да се наказват такива действия и да се правят разумни постъпки, които да са причина за българина да остане в държавата.
Националният съвет за тристранно сътрудничество с работодателите; Как да задържим и върнем българите в родината?; Национална доктрина
Беновска попита как работят в Националния съвет за тристранно сътрудничество с работодателите и с вицепремиера Валери Симеонов, който ги наблюдава. Димитров каза, че има развитие, защото в началото са имали сериозни сблъсъци, но отношенията вече са по-ясни, въпреки че самата комисия има проблеми с функционирането и производителността. Беновска отбеляза, че това е от години. Димитров сподели, че има сигнали от страна на бизнеса, които дават надежда, че в следващите месеци диалозите ще са по-разумни и след натиск от пазара и КНСБ заплатите растат – с 11% се е повишила средната работна заплата в частния сектор за третото тримесечие на 2017, а година преди това е било под 10 процента. Увеличението се ускорява и според Димитров следващата година частният бизнес ще стигне до около 15% ръст, а някои от по-големите предприятия вече са го договорили със синдикатите. Според него това е показател за съвместен диалог с бизнеса, с който вече са на едно мнение, че за България най-важното е младите хора и работниците да бъдат задържани в страната и да бъдат върнати тези, които са напуснали държавата. Беновска попита дали имат препоръки към правителството как да задържат и върнат българите. Димитров каза, че е необходима устойчива визия за бъдещото развитие на страната и 4-годишната програма трябва да бъде надградена, особено индустриалната част, в която няма съдържание – къде ще се инвестира, какви ще са технологичните стъпки, какви заплати и т.н.
Водещата отбеляза, че това е заради отсъствието на национална доктрина, защото програмата е 4-годишна, заради хоризонта на следващите избори, а така липсва приемственост. Беновска каза, че ако изведнъж БСП вземат властта, програмата на Борисов ще бъде прекратена. Димитров каза, че не смята, че Борисов трябва сам да направи програма, а трябва да бъде подкрепена с широко мнозинство и усилия от парламента, работодателите, синдикатите и всички фактори в държавата, за да се постигне консенсус по ключовите въпроси за развитието на държавата, икономиката, образованието и здравеопазването. Според него ако това се случи доверието на българина ще се увеличи, а цел трябва да бъде увеличаването на масовите заплати до 1000 евро в рамките на 4-5 години. Това ще стане ако се привлекат инвестиции в потенциални сектори и правителството се фокусира в тях – мерки, оперативни програми, международни връзки и т.н. Беновска припомни, че е бил необходим специален разговор с министър-председателя Борисов за дофинансиране на някои области при бюджет 2018 и освен това частните работодатели ще трябва да бъдат накарани да увеличава заплатите, а това е се случи, ако има работеща индустрия. Димитров каза, че миналата година са отчетени рекордни печалби в частния бизнес и те трябва да влязат в икономиката, защото нямаме нито български, нито чуждестранни инвестиции, а много малка част – 10 % - от 18-те милиарда лева печалба на бизнеса са влезли обратно в производството, нито в джобовете на работниците. Той обясни, че на макро ниво има резерви и, когато държавата покаже воля и насочи държавата, бизнеса и политиците към определена цел, ще има минимален консенсус, които ще покаже на народа, че бъдещето на държавата е в сигурни ръце и няма да се говори, че България е атрактивна, заради нископлатения труд.
5 постигнати цели на КНСБ
Беновска попита кои са 5-те неща, които са постигнати за изминалото време от кабинет Борисов-3, и 3-и, за които се очаква да бъдат постигнати в най-кратък срок. Димитров подчерта, че пенсионната реформа от Борисов-2 продължава в момента и дава добри резултати; растежът на доходите и 600 милиона повече в бюджета за следващата година, което е 60% от исканията на КНСБ; 11 % ръст на заплатите в частния бизнес; развитието в образованието и частично в здравеопазването; 5-тото нещо е добрата година за оръжейната индустрия, която е наела над 15 хиляди души. Президентът на КНСБ отново отбеляза, че е много важно да се следва системна и ясна стратегия за развитие на индустрията.
Протест срещу вота на недоверие
Последният въпрос на Беновска бе дали синдикатите ще протестират срещу вота на недоверие, който се очаква да бъде внесен на 17-ти януари, или ще контрапротестират. Димитров каза, че на 1-ви ноември са постигнали общо съгласие с всички работещи в науката за протестни действия, защото е станало ясно, че в бюджета са заложени немалко средства за финансиране на науката, но все още седи въпросът как ще се определят заплатите на хората в научния сектор– на проектен принцип, на база връзки с БАН и ВУЗ-овете, или и двете. Димитров каза, че не се месят във вотовете, няма как да бъдат замесени в партийни схеми, но не означава, че проблемът със заплатите на научните работници е приключил.
Така завърши разговорът на Илиана Беновска с Пламен Димитров в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 17-ти декември 2017 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, толкова ли Ви е страх, че ще бъдете вторият Прокопиев за „Техноимпекс“, та трябва Добрев да Ви произведе в „магия“

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, толкова ли Ви е страх, че ще бъдете вторият Прокопиев за „Техноимпекс“, та трябва Добрев да Ви произведе в „магия“

17 Декември 2017 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. Г-жо Нинова, толкова ли Ви е страх, че ще бъдете вторият Прокопиев за „Техноимпекс“, та трябва Добрев да Ви произведе в „магия“. Това пита в авторското си предаване „Беновска пита” по Канал 3 и Радио К2, съобщиха от екипа на предаването. БСП и Корнелия Нинова ще искат вот на недоверие за Бойко Борисов и ГЕРБ по тема „Корупция“ в първия ден на европредседателството на България. Президентът Румен Радев пък щял да наложи вето на антикорупционния закон. Сещам се за един стих на Валери Петров: „…има някой необясними неща…“ От опит всички знаем, че „необяснимите неща“ си имат простички обяснения. И обикновено мотивите се оказват „…странни работи, свързани с баба ти…“, отново цитирам Валери Петров.
Да помислим ли заедно какви ли са „…странни-ТЕ работи, свързани с баба ти…“ за поведението на Корнелия Нинова? Антикорупционният закон, въпреки бъдещото вето на Радев, ще бъде приет от 44 Народно събрание и дали една сутрин няма „да почука на вратата“ на Корнелия Нинова с призовка за разследване за лична конфискация? И тогава, без давността да пречи, другарката Нинова да е длъжна да даде ясни обяснения за това с какви и откъде пари, за да се сдобие с апетитни имоти и приватизира „Техноимпекс“? И да започнат да се разплитат и някои, в момента, „необясними неща“… Например, защо точно Нинова е назначена да управлява на тази крехка възраст дружество от категорията на „Техноимпекс“ и председателката на БСП да тръгне по пътя на Иво Прокопиев…
И както запита Антон Тодоров, след като цитира интервю на Нинова: „в община Триадица, където работех преди да отида в Следствието, бях в един екип с Александър Тасев, след това пътищата ни се разделиха. Когато дойде правителството на Иван Костов Александър Тасев стана зам.-министър на търговията и туризма, беше заместник на Валентин Василев. Един ден ми се обади и каза: „Правим екипи – имаме нужда от юристи. Работил съм с теб в Триадица, познаваме се, ела да поговорим дали би се съгласила да работим заедно”. Отидох при Тасев и той ми предложи да стана директор на „Техноимпекс”. Много хора са се опитвали да оглавяват външнотърговски дружества – тя оглавява 2, съпругът ѝ трето. Ако погледнете с какво са се занимавали външнотърговските дружества – тук са изнасяли кадри в Близкия Изток, Северна Африка - зони, където тогавашните разузнавателни служби и тези преди 10-ти имаха много съсредоточен специален интерес. И сега тук задавам нещо за размисъл - 2002 - 2003 година Нинова става член на БСП, 2 години по-късно - без да знае, без някой да я лансира, тя става зам.-министър на икономиката при Р.Овч. (така казано) с ресор спец продукция, износ на оръжия и т.н. Била е на терен, стреляли са я, бягала е през граници, преживяла е и атентати, за които споменава с една дума – дали тази жена не е от сектата на някоя от онези непрозрачни структури – не знам… задавам въпроси. Такава рязка кариера – от 2003 си в БСП, 2 години по-късно си зам.-министър с ресор спец продукция. Чакай, кога си продавал ти спец продукция? Кога си бил на терен? Проучвал си пазари, имаш ли контакти с тези хора? Изобщо какво си работил преди това? Дали някой не е „нашепнал на ушенцето на Р.Овч. – това е нашият човек, взимай я при тебе? Така стават нещата”, заключи Тодоров.
И като си зададем тези въпроси може пък и да започнем да си обясняваме ешалонираните нападки на Нинова към ГЕРБ и Бойко Борисов.
През съзнанието ни, както „Грипен“ прелита и мисълта, че от благодарност, че Корнелия Нинова го издигна за президент, Румен Радев ще се мъчи да спре този антикорупционен закон. Прелита и друга мисъл - Радев пък, може би, ще спира закона и заради някои „...странни работи, свързани с баба ти…“ около някои действия на самия Радев и на неговия служебен кабинет…
Питам се и какви ли „..странни работи, свързани с баба ти…“ вдъхновиха остроумния Кирчо Добрев, заместник на Нинова в БСП, да заяви, че „когато я няма Корнелия Нинова, магията изчезва“ и да обяви, че Нинова е приватизирала „Техноимпекс“ по правилата на експредседателя на БСП и ескминистър-председател Жан Виденов и неговото вице Румен Гечев?!
Времето ще отговори на тези въпроси. Но днес търсим отговора на въпроса: Г-жо Нинова, толкова ли Ви е страх, че ще бъдете вторият Прокопиев за „Техноимпекс“, та трябва Добрев за Ви произведе в „магия“?
Аз съм Беновска и питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Илиана Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

17 Декември 2017 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров - Ревизоро, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, проф. Румен Гечев от БСП, Халил Летифов от ДПС и управителят на „Блиц“ Ивайло Крачунов.
Повторението можете да гледате по Канал 3 и слушате по К2 в неделя вечер от 23.00 часа. Пишете на benovskapita@gmail.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ. 26 април 2018 година
Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ. 26 април 2018 година

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.