НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:10

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

69 души се включиха в симулацията на ЦИК за електронно дистанционно гласуване

69 души се включиха в симулацията на ЦИК за електронно дистанционно гласуване

12 Декември 2017 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. 69 души се включиха в симулацията на електронно дистанционно гласуване, която проведе Централната избирателна комисия (ЦИК), предаде репортер на Агенция „Фокус“. В гласуването се включиха председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева, председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов, депутати и журналисти. В симулацията избирателите участваха в избори за Европейски парламент, за Народно събрание и за кметове на общини. В бюлетините фигурираха измислени партии, коалиции и кандидати. Гласуването се осъществяваше на 14 лаптопа и за него бяха предвидени 120 смарт карти. До началото на изборите в 11.00 часа се регистрираха 69 души, а след вота за Европейски парламент бе отчетена 100 % избирателна активност. В първата симулация на избори за ЕП повече от веднъж са упражнили вота си 20 души, извършени са общо 80 проверки, като 60 човека от гласувалите са избрали да проверят вота си. В изборите за Народно събрание се регистрираха 43 души, а в тези за кмет на община се включиха 41 души. Системата за дистанционно електронно гласуване е разработена от „Информационно обслужване“, АД съгласно договор, сключен с ЦИК. Разработената система за целите на симулациите е съобразена с разпоредбите на Изборния кодекс.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов: Демонстрацията на електронно дистанционно гласуване потвърди опасенията на БСП, че България не е готова за тази сестема

Филип Попов: Демонстрацията на електронно дистанционно гласуване потвърди опасенията на БСП, че България не е готова за тази сестема

12 Декември 2017 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Демонстрацията на електронно дистанционно гласуване потвърди опасенията на БСП, че България не е готова за тази сестема. Това каза пред журналисти секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов след като участва в симулацията на електронно дистанционно гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него тази симулация е показала защо не трябва да се въвежда електронно дистанционно гласуване. „Тези, които са имали такъв вариант за гласуване, са се отказали от него. Никъде в света няма такъв вариант на гласуване. Той е предпоставка за манипулация за тайната на вота, за оказване на натиск върху гласоподавателя, защото на практика се гласува извън контролирана среда, извън СИК. Няма никаква софтуерна гаранция, че до рамото на избирателя няма да стои някой, който да му казва как да гласува и няма да му вземе този електронен подпис и да гласува вместо него“, посочи Попов. Той даде пример със САЩ, където за два дни хакери са разбили тяхната електропреносна система. „Тук това вероятно може да стане за два часа. Проф. Михаил Константинов сподели, че тази система вече е била компрометирана“, коментира Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Доволен съм от демонстрацията на ЦИК за електронно дистанционно гласуване – опасения ще има винаги, но трябва да подхождаме позитивно и доверително

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Доволен съм от демонстрацията на ЦИК за електронно дистанционно гласуване – опасения ще има винаги, но трябва да подхождаме позитивно и доверително

12 Декември 2017 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Доволен съм от демонстрацията на ЦИК за електронно дистанционно гласуване – опасения ще има винаги, но трябва да подхождаме позитивно и доверително. Това каза пред журналисти председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов след като участва в симулацията на електронно дистанционно гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него системата е по-сложна, отколкото е очаквал. „Следвайки стъпките, мисля, че волята ми беше удостоверена точно и беше проверена“, коментира той. Кирилов заяви, че се надява да се приеме в окончателен вид технология, която да не е компрометирана. "При всички положения няма на 100 % сигурен и непробиваем способ, на който може да се има доверие. Всичко може да бъде опорочено, ако има такова намерение. Ние гласуваме, за да утвърждаваме правила и да защитаваме права, така че би трябвало да подхождаме максимално позитивно и доверително“, заяви председателят на Правна комисия. Попитан кога е реалистично да се въведе дистанционното електронно гласуване, Данаил Кирилов обясни, че е важно да се подходи спокойно, без излишно бързане и без да се преекспонира избраният способ. „Имаме нужда от това гласуване. То е важно, българите от чужбина да участват активно в изборния процес“, заяви Кирилов. Според него преди въвеждане на електронното дистанционно гласуване трябва да сме убедени, че от всички възможности сме избрали най-сигурната.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Технологията на смарт картите е доста съмнителна, затова при въвеждането на електронното дистанционно гласуване трябва да действаме съвместно с утвърдените държави

Проф. Михаил Константинов: Технологията на смарт картите е доста съмнителна, затова при въвеждането на електронното дистанционно гласуване трябва да действаме съвместно с утвърдените държави

12 Декември 2017 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Технологията на смарт картите е доста съмнителна, затова при въвеждането на електронното дистанционно гласуване трябва да действаме съвместно с утвърдените държави. Това каза проф. Михаил Константинов по време на симулацията на дистанционно електронно гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Констнатинов поясни, че от няколкото съществуващи технологии за електронно дистанционно гласуване, ще видим технологията, основана на смарт карта. "В света и в България възникна една сериозна дискусия, свързана с технологията на смарт картите“, коментира той. Проф. Михаил Константинов посочи, че явлението, наречено „завръщане на атаката на Купър Смит“, е нещо, което е доста математическо по своята същност и се основава на пробив в тези технологии. Математикът обясни, че това прави контролът върху тези карти съмнителни. „Това трябва да го имаме предвид, когато въвеждаме тази система“, обърна се той към народните представители, част от които присъстваха на симулацията. По думите му е добре да действаме съвместно с големите утвърдени държави в тази област. Преди стартиране на гласуването от "Информационно обслужване", АД представиха презентация как се гласува със смарт карта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Камелия Нейкова, ЦИК: Ще проведем 3 симулации на дистанционно електронно гласуване до края на годината

Камелия Нейкова, ЦИК: Ще проведем 3 симулации на дистанционно електронно гласуване до края на годината

12 Декември 2017 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Ще проведем 3 симулации на дистанционно електронно гласуване до края на годината. Това каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова по време на симулацията на дистанционно електронно гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От името на ЦИК и нашия дългогодишен партньор в изборния процес „Информационно обслужване“, АД имам удоволствието да ви приветствам с добре дошли на симулациите. Те ще се проведат в изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс, съгласно който до края на тази година ЦИК трябва да проведе 3 симулации“, каза Нейкова и поясни, че днешната симулация ще пресъздаде избори за членове на ЕП, избори за народни представители и избори за кмет на община. Тя поясни, че всички ще могат да избират между измислени кандидати, партии и коалиции. „Процесът, който ще наблюдавате ще включва регистрация за гласуване, самия процес на гласуване, след което всеки гласувал избирател ще има възможност да направи проверка на своя индивидуален вот“, каза Нейкова. Говорителят на ЦИК поясни, че системата е максимално близо до всички изисквания на параграф 145 от Изборния кодекс.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЦИК организира провеждането на симулации на дистанционно електронно гласуване

ЦИК организира провеждането на симулации на дистанционно електронно гласуване

12 Декември 2017 | 08:35 | Агенция "Фокус"
София. От 10.00 часа в зала „София“ на Гранд хотел София, ет. 2, Централната избирателна комисия (ЦИК) на Република България организира провеждането на симулации на дистанционно електронно гласуване. В изпълнение на § 145, ал. 3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс ЦИК трябва да проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване до края на 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на ЦИК.
Симулациите са различен процес от експерименталното дистанционно електронно гласуване, което е предвидено да се проведе през 2018 г. на три последователно произведени избори, включително частични избори, съгласно § 145, ал. 1 и 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс.
Системата за дистанционно електронно гласуване е разработена от „Информационно обслужване“ АД съгласно договор, сключен с ЦИК. Разработената система за целите на симулациите е съобразена с разпоредбите на Изборния кодекс. Ще се проведат последователно три симулации, както следва: за избори за членове на Европейски парламент, за избори за народни представители и за избор на кмет на община, като помежду им е предвидено кратко технологично време.
Симулациите ще се реализират в зала с определен брой предварително регистрирани участници, сред които членове на Централната избирателна комисия, представители на различни институции, ангажирани с изборния процес, журналисти, неправителствени организации и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският президент Еманюел Макрон изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 година
Френският президент Еманюел Макрон изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 201...

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.