НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:55

23 Април 2018 | 12:30
2018-04-23 12:30:34

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Доставката на насипен нарязан тютюн се оказва черен пазар и е много сериозен проблем

23 Април 2018 | 18:22
2018-04-23 18:22:41

Юлия Цинзова: Приоритет на Столична библиотека е да създава културни, информационни и образователни пространства за насъ...

23 Април 2018 | 19:34
2018-04-23 19:34:35

Петър Младенов, Министерство на младежта и спорта: С позицията си за Европейската младежка конференция БСП потвърждава п...

23 Април 2018 | 18:28
2018-04-23 18:28:39

Председателят парламента Цвета Караянчева: Присъединяването на България към Шенген ще позволи в пълна степен да отговори...

23 Април 2018 | 17:46
2018-04-23 17:46:31

Министър Кирил Ананиев: Работим за отпадането на 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари, създаваме органи...

23 Април 2018 | 17:16
2018-04-23 17:16:11

Министър Николина Ангелкова пред Стопанската академия в Свищов: В последните години обръщаме тренда и предлагаме качеств...

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“

22 Декември 2017 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева ще присъстват на традиционния благотворителен спектакъл „Българската Коледа“. Концертът ще се проведе на 25 декември, понеделник, от 20.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде излъчен пряко по Българската национална телевизия, Нова телевизия и Българското национално радио. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Петнадесетото издание на „Българската Коледа“ 2017/2018 година е „В подкрепа на спасения детски живот“. Тази година спектакълът се реализира от екипa на „Dream Team Productions”. Oт сцената на Народния театър изявени български музиканти, танцьори, спортисти, актьори и журналисти ще подкрепят благородната кауза, посветена на изпадналите в беда деца.
Юлиан Вергов ще бъде водещ на спектакъла „Българската Коледа“, а в благотворителния концерт ще вземат участие известните български изпълнители Васил Найденов, Орлин Горанов и Еделина Кънева, група „БТР“ и група „Фондацията“, Михаела Филева, Графа, Криско, Миро, Поли Генова, Васил Петров, Орлин Павлов, Мариана Попова, Михаела Маринова, както и възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група „Бон-Бон“, Фолклорен танцов ансамбъл „Пламъче“, Софийска филхармония и хора към Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.
Актрисата Мартина Вачкова, тенисистът Григор Димитров, лекоатлетката Ивет Лалова, сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков, алпинистът Боян Петров, волейболистите Радостин Стойчев и Владимир Николов, лекоатлетката Мирела Демирева, един от най-добрите български състезатели по тенис на маса - Денислав Коджабашев, художествената гимнастичка Невяна Владинова, актрисата Десислава Бакърджиева и спортният журналист Иво Иванов също ще са сред застъпниците, които ще призоват за съпричастност и подкрепа на децата в беда.
Участие в спектакъла ще вземат и журналисти от Българската национална телевизия, Нова телевизия и бТВ. По време на концерта ще бъдат разказани историите на деца, борещи се с тежкото си здравословно състояние, както и такива, които са успели да преодолеят подобни трудности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с инициативата „Българската Коледа”

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с инициативата „Българската Коледа”

22 Декември 2017 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Въвежда се временна организация на движението във връзка с инициативата „Българската Коледа”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 12.00 часа до приключване на мероприятието на 25 декември се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на благотворителния концерт, както следва:
- на ул. „Иван Вазов” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Кузман Шапкарев”,
- на ул. „Славянска” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Георги Бенковски”,
- на ул. „Георги Бенковски” между ул. „Иван Вазов“ и ул. „Славянска”.
В посочените по-горе отсечки от 19.00 часа до приключване на мероприятието на 25 декември се забранява влизането на пътни превозни средства само по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Василена Тренева: Слава Богу, че я има „Българската Коледа“ – ако не е тя, просто оставаме никъде

Василена Тренева: Слава Богу, че я има „Българската Коледа“ – ако не е тя, просто оставаме никъде

13 Декември 2017 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Като човек, който получава голяма помощ от „Българската Коледа“, мога да бъде на първо място много благодарна. Това каза за Агенция „Фокус“ Василена Тренева от София, която е майка на 4-годишно дете с диагноза Синдром на Потоки-Шефер, подпомогнато от инициативата „Българската Коледа“. „Не участвам за първи път в инициативата „Българската коледа“, може би вече е за трети път, като ни финансира лекарство за хормон на растежа, което е доста скъпо и по никакъв начин не се покрива от НЗОК. На нас лечението ни струва около 400 лв. на месец и практически през последната година с изключение на веднъж не се е налагало да купувам аз лекарството. Финансирането е от „Българската Коледа“, коментира Тренева и уточни, че синдромът на Потоки-Шефер е много рядък, а един от симптомите му е потенциален проблем с растежа.
„Ако не е „Българската Коледа“, ние просто оставаме никъде. Това е най-голямото нещо, което мога да кажа. Оттам нататък има и много други аспекти, които когато се явяваш като молител пред „Българската Коледа“, действително си малко или много на просия и трябва да си наясно, че отиваш да просиш. За „Българската Коледа“ мога да мисля само хубави неща, но механизмите, които имаш да работиш с нея, невинаги са най-удобните за родителя. Но в случая не търсиш може би удобства, а се примиряваш с това, което има“, разказа майката и обясни, че е решила да кандидатства в „Българската Коледа“, защото не е имала друг избор. „Не е като да отида да си купувам червило. Отидох, казах, че е констатиран голям проблем и лекарите ми казаха, че нямам друга опция освен или сама да плащам, или да потърся дарителска помощ в „Българската Коледа“. Известно време плащахме сами, докато можем, но това е лечение, което се провежда цял живот и оттам нататък се обърнах към „Българската Коледа“. Слава Богу, че ги има“, каза още Василена Тренева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Разработили сме план за оздравяване и преструктуриране на болниците в Ловеч и Враца

Министър Кирил Ананиев: Разработили сме план за оздравяване и преструктуриране на болниците в Ловеч и Враца

13 Декември 2017 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Разработили сме план за оздравяване и преструктуриране на болниците в Ловеч и Враца. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с протестите на служителите в болниците в Ловеч и Враца, заради неизплатени заплати, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За болницата в Ловеч направих това, което мога да направя като неин принципал. Няколко дни подред правя срещи с всички кредитори на ловешката болница, за да ги помоля да свалят до минимален размер блокираните средства по сметките ѝ. По сметките ѝ бяха блокирани 800 000 лева, след разговорите те станаха само 80 000 лева“, обясни министър Ананиев. „Това на практика означава, че като получат парите си от НЗОК, те ще се разплатят с 80 000 лева с кредиторите, а с останалата част ще могат да си платят заплатата за месец септември и да закупят основни материали и медикаменти, които са им необходими за работа“, допълни той. „Това е първото спешно нещо, което направих. Второто, което е по-важно. Разработили сме план за оздравяване и преструктуриране на болницата, което започваме още от днес и се надяваме в рамките на три месеца лечебното заведение да придобие този вид, в който ще може да бъде ефективно“, съобщи още здравният министър. Той уточни, че за този тримесечен период е разработена схема за разплащане с кредиторите, подобна на тази за този месец, а очакванията са в рамките на този срок да завърши преструктурирането на болницата.
„По същия начин за всички болници, които са с повече от 50% държавно участие, правим преговори с кредиторите. Планът за Враца също е готов“, обяви министър Ананиев. Той уточни, че болниците в най-тежко състояние в момента са тези в Ловеч, Враца, Видин Стара Загора и Бургас. „Готови сме за всички, но тези са приоритетни. Имаме направен график за разговори с кредиторите, ако и те постъпят така достойно, както и тези на ловешката болница, ние ще имаме възможност в рамките на три месечен период да направим преструктуриране на болницата - не да я закрием, а да я направим ефективна“, увери министър Ананиев.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

10 общински болници са пред фалит до края на годината (ОБЗОР)

10 общински болници са пред фалит до края на годината (ОБЗОР)

12 Декември 2017 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. С увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари 2018 г. на 510 лева голяма част от общинските болници в страната ще бъдат изправени пред фалити, поради невъзможност да заработят дори трудовите си възнаграждения. За това предупреди д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, по време на последното за годината заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според него причините далеч не зависят от мениджмънта на тези лечебни заведения. „Няколко години поред се опитваме да спрем разрухата в здравеопазването, и конкретно в общинското. Към момента лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г. През това време минималната работна заплата се промени от 180 на 510 лева“, отбеляза д-р Тотев.
Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви от своя страна, че картината е тревожна и от министерството я наблюдават. „Всяка болница ще се гледа отделно, няма как да предложим общ подход за всички на куп. Има много специфика за всеки регион. Ще ни отнеме малко време, за да го направим, но има ясна тенденция, че трябва да се върви към преструктуриране в интерес на хората и запазване на дейността най-близо до дома на хората“, каза зам.-министърът. По думите му общите задължения на общинските болници са 100 млн. лв., от тях 46 млн. лв. са просрочените, като основно се дължат средства за лекарства и консумативи. На въпрос дали лечебните заведения може да спрат да работят, ако фирмите, които ги снабдяват с лекарства престанат да го правят, зам.-министърът отговори: „Не виждам заплаха до такава степен, защото фирмите знаят, че ако спрат да зареждат болниците, трябва да спрат дейността си, тъй като няма на кого да дават лекарства. Хубаво е да се влее малко здрав разум в главите на този тип търговци – че, ако унищожиш болниците, няма кой да ти купува лекарствата“.
Заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков обърна внимание, че е налице много голям проблем в поне 10 общински болници, които имат огромни задължения, включително пресрочени и такива към персонала. „Част от тези болници са пред фалит и то в рамките на тази година“, подчерта той.
Д-р Радко Велков, организационен секретар на Сдружение на общинските болници отбеляза от своя страна, че в страната ни се задълбочава недостигът на кадри в медицината. „За момента за 5 години има нарастване на средната възраст на личните лекари и тя е 58-59 години, тоест на практика големи региони в страната ще останат без медицинска помощ, защото лекарите и сестрите ще са в невъзможност да изпълняват задълженията си поради навършване на възраст за пенсии“, обясни д-р Велков.
Според Пламен Радославов от КНСБ общинските болници категорично са необходими, но не и във вида, в който се намират сега. По думите му част от тях трябва да бъдат преструктурирани, както и да се вземат спешни мерки и промени в законодателството. „Трябва да видим колко са дълговете на общинските болници и каква част от тях са просрочени, да видим надлимитната дейност и какво дължи НЗОК. Държавата трябва да намери начин да плаща на младите специалисти и да извади лечебните заведения от Търговския закон, да дадем статут на защитени болници, където няма друга помощ, да създадем фонд за отдалечени болници“, обясни той.
Камен Данов от КТ „Подкрепа“ допълни, че общински болниците болници трябва да се запазят, тъй като има нужда от тях и те извършват много по-квалифицирана дейност, сравнение с университетските.
По време на тристранния съвет консенсус по отношение на спешните мерки за финансиране на просрочени задължения на общинските болници не бе постигнат. Предложенията на синдикатите – лечебните заведения да бъдат извадени от търговския закон и на работодателите – да се позволи приватизацията им не бяха одобрени. От Националното сдружение на общините поискаха увеличаване на парите за подпомагане на общински болници в труднодостъпните региони. Тъй като от страна на Министерството на финансите нямаше представители, вицепремиерът Валери Симеонов пое ангажимент да ги запознае със стенограмата от заседанието и да изиска писменото им становище.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работодатели и синдикати очаквано не постигнаха консенсус по отношение на новия размер на минималната заплата от догодина

Работодатели и синдикати очаквано не постигнаха консенсус по отношение на новия размер на минималната заплата от догодина

12 Декември 2017 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Работодатели и синдикати очаквано не постигнаха консенсус по отношение на новия размер на минималната заплата от догодина. Това стана ясно по време на последния за годината Национален съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. След края на заседанието вицепремиерът Валери Симеонов обобщи, че от приетите в плана 6 точки по четири е бил постигнат пълен консенсус, което по думите му е много добър резултат. „Добър край на годината и надявам се добро начало за следващата“, каза Симеонов. Точките, по които представителите на правителството, синдикатите и работодателите са на едно мнение са: Проектът на решение по предложение на НС за ратифициране на конвенция 131 за определяне на минималната работна заплата; Проектът за постановление за изменение на Наредбата за отпускане и изплащане на парично обезщетение за безработица; Проектът за постановление на МС за изменение и допълнение на наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, както и Програмата на Република България за Председателството на съвета на ЕС.
Както се очакваше по Проекта за нов размер на минималната работна заплата не беше постигнато съгласие. Въпреки това министърът на труда и социалната политика Бисер Петков потвърди, че от догодина тя ще бъде 510 лева месечно. Той отбеляза, че според разчетите, когато от 510 лв. се приспаднат данъкът и осигурителните вноски, се получава 397 лв, което вече е по-високо от определения праг на бедност - 327 лева.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че от работодателите не подкрепят проекта, тъй като разликата между средната и минималната заплата ще бъде прекалено малка. „Ще се получи съотношение над 51% минимална към средна заплата. В ЕС това съотношение е 42-43%. По този начин ще се заличи неквалифицирания труд и средноквалифицирания труд и ще се демотивират хората да повишават квалификацията си, защото ще получават едно и също възнаграждение. Това не е добре за икономиката“, обоснова се той.
На това президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов отговори: „Хубавото на икономиката е, че не е наука. На база на едни и същи цифрени данни могат да бъдат направени абсолютно противоположни изводи. Очевидно е, че по тема като тази не можем да стигнем до съгласие. На мен ми омръзна вече 23-24 години да слушам едни и същи работи и да говоря едни същи работи по въпроса специално за минимална работна заплата“. Манолов все пак изрази задоволство, че постигнат успех по отношението на ратификацията на Конвенция 131 на Международната организация на труда за определяне на минималната работна заплата. „Нашите над 20-годишни усилия за ратификация конвенцията най-накрая започват да се увенчават с успех. Ние също имаме своите критики и нашите съображения бяха сходни на тези на работодателите, но от обратната страна – поради това, че години наред неолибералните правителства задържаха ръста на минималната работна заплата или я замразяваха. На нас ни се струваше, че тази конвенция ще ни помогне да отлепим, на тях сега им се струва, че прекалено бързо нараства“, обобщи Манолов.
По време на тристранния съвет консенсус не бе постигнат и по отношение на спешните мерки за финансиране на просрочени задължения на общинските болници. Тъй като от страна на Министерството на финансите нямаше представители, вицепремиерът Симеонов пое ангажимент да ги запознае със стенограмата и да изиска писменото им становище.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Бойко Пенков: Правим анализ на всяка една общинска болница поотделно и ще предложим мерки за оздравяването им

Зам.-министър Бойко Пенков: Правим анализ на всяка една общинска болница поотделно и ще предложим мерки за оздравяването им

12 Декември 2017 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Правим анализ на всяка една общинска болница поотделно и ще предложим мерки за оздравяването им. Това каза пред журналисти в Министерски съвет зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков във връзка със състоянието на общинските болници, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има проблем с болниците в Белоградчик, Димитровград, Омуртаг и др. Приходите, които те получават по линия на здравното осигуряване отиват основно за заплати на хората, които се трудят в тези болници“, отбеляза зам.-министърът. „Това, което можем да направим като краткосрочни мерки и правим е реално увеличаване на средствата, с които заплащаме на болниците за всяка една лечебна дейност, която Касата не плаща. Това са някъде около 22 милиона лева годишно допълнително, които се дават на болниците“, обясни той. По думите му общите задължения на всички общински болница са 100 млн. лева, като основно се дължат средства за лекарства и консумативи.
На въпрос дали лечебните заведения може да спрат да работят, ако фирмите, които ги снабдяват с лекарства престанат да го правят, зам.-министърът отговори: „Не виждам заплаха до такава степен, защото фирмите знаят, че ако спрат да зареждат болниците, трябва да спрат дейността си, тъй като няма на кого да дават лекарства. Хубаво е да се влее малко здрав разум в главите на този тип търговци – че, ако унищожиш болниците, няма кой да ти купува лекарствата, не навсякъде се вижда такъв здрав разум“.
Зам.-министър Пенков обясни, че в момента се прави анализ на областно ниво на всяко едно лечебно заведение поотделно. „Събираме данни за обществените лечебни заведения, за да предложим наше виждане какво би могло да се случи, така че да се оздравят – включително преструктуриране, оптимизация, вземаме на всякакъв тип различни мерки, с които може да се подобри дейността и да се намалят разходите. Това предстои – специфично всяка болница една по една ще бъде разгледана. Има много специфики в регионите, има блестящи болници, като тази в Казанлък например, и трябва индивидуално решение. Не може да сложим един калъп и да кажем: оправяте се всички по него“, коментира зам.-министърът. По думите му анализът ще отнеме поне още 10 дни, тъй като болниците са много и се оценява всеки аспект във всеки един регион.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Неделчо Тотев: След Нова година, когато минималната работна заплата стане 510 лева, голяма част от общинските болници ще престанат да функционират

Д-р Неделчо Тотев: След Нова година, когато минималната работна заплата стане 510 лева, голяма част от общинските болници ще престанат да функционират

12 Декември 2017 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Общинските болници в голямата си част са в реални фалити. След Нова година, когато минималната работна заплата бъде коригирана и повишена на 510 лева, фактически голяма част от лечебните заведения, да не кажа почти всички, ще престанат да функционират, поради невъзможност да заработят дори трудовите си възнаграждения. Това каза д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Актуалната ни справка сочи, че при 31 болници трудовите разходи възлизат на 83% от общите приходите, които генерират. Единственият им източник на финансиране е НЗОК. При тази ситуация, когото минималната работа заплата се вдигне с 10%, на практика те ще работят само за трудовите си разходи“, обясни д-р Тотев. По думите му неразплатените задължения на тези 31 болници към момента са 24 милиона лева, а от тях просрочени са половината – 12 милиона лева. Според него причините далеч не зависят от мениджмънта на тези лечебни заведения. „Няколко години поред се опитваме да спрем разрухата в здравеопазването, и конкретно в общинското. Към момента лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г. През това време минималната работна заплата се промени от 180 на 510 лева“, отбеляза д-р Тотев.
Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви от своят страна, че картината е тревожна и от министерството я наблюдават. „Всяка болница ще се гледа отделно, няма как да предложим общ подход за всички на куп. Има много специфика за всеки регион. Ще ни отнеме малко време, за да го направим, но има ясна тенденция, че трябва да се върви към преструктуриране в интерес на хората и запазване на дейността най-близо до дома на хората“, каза зам.-министърът. По думите ме общите задължения на общинските болници са 100 млн. лв., като от тях 46 млн. лв. са просрочените задължения. „Надлимитната дейност, която НЗОК не е изплатила, е 4,4 млн. лв. и тя не е основната маса от задълженията. Дори да бъде изплатена, тя представлява около 4% от общите дългове на лечебните задължения“, обясни той. „Приходите на общинските болници по линия на НЗОК са 37,5 млн. лв., като 32 млн. лв. от тях са за работна заплата. Общинските болници имат задължения около 7 млн. лв. към НАП за осигуровки“, уточни още зам.-министърът. По думите му съществува и проблемът със застаряване на кадрите в медицитага и трябва по някакъв начин да се мотивират младите да специализират, дори и в общинските болнични заведения.
Заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков обърна внимание, че е налице много голям проблем в поне 10 общински болници, които имат огромни задължения, включително пресрочени и такива към персонала. „Част от тези болници са пред фалит и то в рамките на тази година“, подчерта той.
Д-р Радко Велков, организационен секретар на Сдружение на общинските болници отбеляза от своя страна, че в страната ни се задълбочава недостигът на кадри в медицината. „За момента за 5 години има нарастване на средната възраст на личните лекари и тя е 58-59 години, тоест на практика големи региони в страната ще останат без медицинска помощ, защото лекарите и сестрите ще са в невъзможност да изпълняват задълженията си поради навършване на възраст за пенсии“, обясни д-р Велков.
Според Пламен Радославов от КНСБ общинските болници категорично са необходими, но не и във вида, в който се намират сега. По думите му част от тях трябва да бъдат преструктурирани, както и да се вземат спешни мерки и промени в законодателството. „Трябва да видим колко са дълговете на общинските болници и каква част от тях са просрочени, да видим надлимитната дейност и какво дължи НЗОК. Държавата трябва да намери начин да плаща на младите специалисти и да извади лечебните заведения от Търговския закон, да дадем статут на защитени болници, където няма друга помощ, да създадем фонд за отдалечени болници“, обясни той.
Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов отбеляза, че навсякъде има недостиг на кадри и са необходими конкретни предложения за справяне с проблема. Камен Данов от КТ „Подкрепа“ допълни, че общински болниците болници трябва да се запазят, тъй като има нужда от тях и те извършват много по-квалифицирана дейност, сравнение с университетските.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Боряна Слънчева: Благодарение на „Българската Коледа“ голяма част от болниците в областта на неонатологията получиха качествена апаратура

Проф. Боряна Слънчева: Благодарение на „Българската Коледа“ голяма част от болниците в областта на неонатологията получиха качествена апаратура

12 Декември 2017 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ голяма част от болниците в областта на неонатологията получиха качествена апаратура. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Боряна Слънчева, началник на неонатологичното отделение в „Майчин дом“- София. По думите й каузата е изключително начало за благотворителност в обществото, обединявайки усилията на множество сектори в системата на здравеопазването. „Ние и много други болници получихме много качествена апаратура, която беше в полза на децата. Надяваме се, тази година отново всички българи да участват в тази благотворителна инициатива, за да може да се закупи качествена апаратура за центровете по рехабилитация и всички деца от страната да имат достъп до качествена рехабилитация и грижи. Ако тази година се сбъдне и се осъществи решението на Инициативния комитет на „Българската Коледа“, целта ни е да изградят по-големи центрове в големите областни градове, в които да може да се осъществи рехабилитация на деца с двигателни, неврологични и психически проблеми. Предполагам, че по този начин бихме могли да покрием цялата страна и децата от различни краища на България да имат достъп до тази рехабилитация“, коментира тя. Проф. Боряна Слънчева каза още, че качествената апаратура дава възможността да се поставя много по-точна диагностика и да се вземат правилните решение по отношение на лечението на пациента.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нели Вецова: „Българската Коледа“ е най-добрата инициатива, която можеше да се направи за децата

Нели Вецова: „Българската Коледа“ е най-добрата инициатива, която можеше да се направи за децата

10 Декември 2017 | 18:06 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че „Българската Коледа“ е не една от най-добрите, а най-добрата инициатива, която можеше да се направи за децата. Едва ли има по-добра инициатива от „Българската Коледа“. Това каза за Агенция „Фокус“ Нели Вецова от софийското село Долни Пасарел – майка на 5-годишно дете с диагноза Метафизарна дисплазия, подпомогнато от инициативата „Българската Коледа“. „От лятото на тази година за първи път участваме в инициативата „Българската Коледа“. Доста ни помогна за лечение, което даде доста добри резултати за детето. Нейното заболяване е метафизарна дисплазия на костите, което се изразява в нисък ръст. Не расте. На 5 годинки е и е 90 см. Има патешка походка, което казаха, че е изкривяване на тазобедрена става. Ако израсте на височина, ставата ще се изправи“, обясни Вецова и уточни, че именно поради тази причина е предписано лечение с растежен хормон, което не поема НЗОК. „Ние го приемаме, благодарение на „Българската Коледа“. Първия път ни отпуснаха над 2000 лв., а втория 1580 лв.“, добави майката.
„Наблюдаващата лекарка на детето ни насочи към инициативата, като каза, че това е единственият ни вариант. Самите доктори дават голям шанс с това лечение. Много съм доволна от тази инициатива“, каза още Нели Вецова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дафинка Иванова: „Българската Коледа“ ни отпусна пари за лекарство за растежен хормон, мнението ми за инициативата е много добро

Дафинка Иванова: „Българската Коледа“ ни отпусна пари за лекарство за растежен хормон, мнението ми за инициативата е много добро

9 Декември 2017 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. „Българската Коледа“ ни отпусна пари за лекарство за растежен хормон, мнението ми за инициативата е много добро. Това каза за Агенция „Фокус“ Дафинка Иванова от поморийското село Порой в област Бургас - майка на 13-годишно дете с диагноза Нанизъм, некласифициран другаде, подпомогнато от инициативата „Българската Коледа“. „Не участвам за първи път в тази инициатива – миналата година веднъж, а тази два или три пъти. От „Българската Коледа“ ни отпуснаха пари за лекарство за растежен хормон. Първият път ни отпуснаха около 8000 лв., вторият около 4000 лв. и този път по същия начин. Лекарят ни посъветва да кандидатстваме в кампанията. Скоро получихме нови пари за лекарството и след два месеца пак ще кандидатстваме“, обясни Иванова и подчерта, че мнението й за инициативата „Българската Коледа“ е изключително добро.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: „Българската Коледа“ достави високотехнологична апаратура за лечение на деца в УМБАЛ „Св. Марина“

Варна: „Българската Коледа“ достави високотехнологична апаратура за лечение на деца в УМБАЛ „Св. Марина“

8 Декември 2017 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Варна. „Българската Коледа“ подсигури скъпоструваща апаратура за детските клиники в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Това съобщиха от пресцентъра на болницата. С уникален за страната високотехнологичен ендоскоп за диагностика на горен и долен храносмилателен тракт при деца, инфузионна помпа и линеарен трансдюсер вече могат да се лекуват пациенти до 18-годишна възраст в най-голямата балница в Източна България.
Иновативният ендоскоп ще даде възможност за още по-прецизна диагностика и лечение на малки пациенти с проблеми на горен и долен храносмилателен тракт във Втора детска клиника. Апаратурата е специализирана за пациенти в детска възраст. Втора детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна е специализирана за диагностика и лечение на деца и юноши с гастроентерологични проблеми. Всяка година в клиниката се лекуват над 4000 пациенти със заболявания на храносмилателната система от цялата страна.
Инфузионната помпа за автоматично настройване на скоростта на вливаните медикаменти ще се използва от медиците в Детското отделение за интензивно лечение, в което се оказват реанимационни действия на пациенти от 0 до 18 години от Североизточна България с терапевтични, хирургични, инфекциозни, токсични и други критични състояния.
Ръководството на болницата, лекарите и медицинските специалисти от клиниката изразиха признанието си към Президента, под чийто патронаж се провежда благотворителната инициатива „Българска Коледа“ и към българския народ за съпричастността към болните деца и техните семейства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев и децата на „Българската Коледа“ украсиха коледната елха в президентската институция

Президентът Румен Радев и децата на „Българската Коледа“ украсиха коледната елха в президентската институция

8 Декември 2017 | 18:24 | Агенция "Фокус"
София. Днес президентът Румен Радев, неговата съпруга Десислава Радева и децата, подпомогнати от благотворителната инициатива „Българската Коледа“, украсиха коледната елха на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Коледата ни зарежда с много доброта. Дава ни много вяра и надежда, носи ни мечти. Мечти във всяко едно детско сърце. Най-искрено Ви пожелавам да бъдете здрави и още по-добри, да имате усмивки по лицата си, които да сияят както елхата, която украсихте“, с тези думи държавният глава приветства децата, техните родители и лекарите от детски клиники, които присъстваха на церемонията.
Участие в коледното тържество взеха актьорите Юлиан Вергов, Владимир Пенев, Владимир Карамазов, куклената актриса Слава Рачева и малките изпълнители на вокална група "Бон-Бон".
Допълнителна информация за благотворителната инициатива на държавния глава и начините, по които могат да бъдат направени дарения можете да получите натук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Детското отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ получи два нови апарата, дарение от инициативата „Българската Коледа“

Сливен: Детското отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ получи два нови апарата, дарение от инициативата „Българската Коледа“

6 Декември 2017 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Сливен. Детското отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен получи два нови апарата, дарение от инициативата „Българската Коледа“ - инфузионна помпа и спирометър. За информира каза началникът на отделението д-р Люба Бъчварова, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. „Изключително сме благодарни на инициативата „Българската Коледа“ и хората, които я правят възможна, защото такива подаръци никой не ни е правил. Преди две седмици получихме рентгенов апарат и многоканален монитор. А миналата седмица се сдобихме с инфузионна помпа от най-висок клас и апарат за спирометрия, който ще ни помогне да изследваме дихателния обем на нашите пациенти, а те са предимно със заболявания на дихателната система“, каза д-р Бъчварова.
Инфузионната помпа служи за прецизиране на инфузионните разтвори. Чрез нея дозирано се вливат определени течности и различни медикаменти. Спирометърът е много необходим за контрол на заболявания при пациенти с пневмония и бронхиална астма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Весела Христофорова: „Българската Коледа“ спасява детски животи и помага на родители в безизходица

Весела Христофорова: „Българската Коледа“ спасява детски животи и помага на родители в безизходица

4 Декември 2017 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. „Българската Коледа“ спасява детски животи и помага на родители в безизходица. Това каза за Агенция „Фокус“ Весела Христофорова от София – майка на 10-годишно дете с диагноза ТИД-диференциална илеостомия, подпомогнато от кампанията „Българската Коледа“. „За първи път участваме в инициативата. Моето дете се храни със специална храна, която е много скъпа – близо 80 лв. струва една кутия, която изразходваме за ден. „Българската Коледа“ ни подпомогна финансово за 6 месеца и закупи с тези пари млякото за половин година напред“, разказа Христофорова и посочи, че дъщеря й няма уточнена диагноза. „С 5 коремни операции е – две в България и три в Брюксел. Все още не знаем защо се е стигнало до това положение. Не може да храносмила добре детето. Има разширяване на червата и там перисталтика почти няма. Затова трябва да се храни с много ниско разградено мляко, което всъщност е закупеното от „Българската Коледа“, обясни майката.
Тя определи „Българската Коледа“ като прекрасно нещо, което помага на много родители в положение, в което те нямат изход. „За съжаление обаче това нещо би трябвало държавата по някакъв начин да го реши. Все пак това е благотворителна инициатива и за такива деца трябва да има сигурност. Към „Българската Коледа“ ни насочиха лекари, които виждаха, че вече не смогваме с покупката на млякото“, добави Христофорова. Според нея тази инициатива е нещо, което помага в безизходица на много хора. „В крайна сметка децата са най-важното за всеки. Мисля, че тази инициатива спасява детски животи. Те ни помогнаха в много труден за нас момент. Надявам се още много повече хора да подкрепят и да даряват средства, за да може да има повече за деца в нужда“, каза още Весела Христофорова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сашка Симова: За мен „Българската Коледа“ е нещо много хубаво, защото помага на много хора

Сашка Симова: За мен „Българската Коледа“ е нещо много хубаво, защото помага на много хора

3 Декември 2017 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. За мен „Българската Коледа“ е нещо много хубаво, защото помага на много хора да се справят. Това каза за Агенция „Фокус“ Сашка Симова от София – майка на 8-годишно дете с диагноза Хроничен нефритен синдром, подпомогнато от кампанията „Българската Коледа“. „За първи път участваме в тази инициатива. Тя ни подпомогна със средства за лекарства. Заболяването на детето е на бъбреците. Има проблем и като направи някаква инфекция, една мембрана се наранява, започва да изпуска белтъка и трябва да пие лекарства“, разказа Симова и уточни, че синът й взима по 4 хапчета на ден или за 25 дни стига една кутия, която струва около 90 лв. „Преди това от болницата ни даваха лекарствата, но ни казаха, че вече са преместени към „Българската Коледа“, добави още майката на 8-годишното момче.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Младен Григоров, кардиолог: Един от огромните течове в здравната система произтича от отношението болнична – доболнична помощ

Проф. Младен Григоров, кардиолог: Един от огромните течове в здравната система произтича от отношението болнична – доболнична помощ

2 Декември 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Мораториумът върху нови лекарства и сключването на договори за нови медицински дейности няма да допринесе за здравето на хората. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ проф. Младен Григоров, завеждащ Клиниката по кардиология във II МБАЛ – София. Той уточни, че това решение не е морално издържано и не съответства на препоръките на СЗО да има два стълба в здравеопазването - профилактика и иновации. „Ще се спестят 26 млн., които ще изтекат по останалите течове в здравната система, а те са многобройни. Първият теч е свързан с това, което каза самият министър на финансите - най-много краде държавата, защото не плаща в пълен размер това, което трябва да плаща за пенсионерите и децата. Вторият теч са вечните заклинания, че ще има демонополизация на Касата, за да се появи конкуренция. Защо няма демонополизация е излишно да обяснявам - монополът е страшно удобен, за да се краде. Третият огромен теч е отношението болнична – доболнична помощ, която е изцяло в полза на болничната. Това го няма никъде в ЕС в такъв размер, в какъвто го има у нас“, уточни проф. Григоров. Той добави, че другият голям теч са клиничните пътеки, при които лекарите са принудени от здравната система да злоупотребяват с диагнози и лечение. Григоров потвърди тезата, че мярката за новите лекарства, която се очаква да спести 25 млн., ще доведе до това, че лечението на пациентите, които са пропуснали една година, ще бъде още по-скъпо.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев даде началото на „Българската Коледа” 2017/2018 година (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев даде началото на „Българската Коледа” 2017/2018 година (ОБЗОР)

2 Декември 2017 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Президентът Румен Радев даде началото на „Българската Коледа” 2017/2018 година. Тема на предстоящата кампания ще бъде: „В подкрепа на спасения детски живот”. „Българската Коледа не е само дарителска кампания, тя е нещо много по-голямо. Тя дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности”, каза в Пловдив държавният глава при откриването на 15-тото издание на благотворителната инициатива. Румен Радев благодари специално на лекарите за спасените детски животи и за грижите, които полагат за това. По мнението на президента кампанията „Българската Коледа“ споява различни социални слоеве и инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца. Президентът каза още, че е избрал да даде началото на петнадесетото издание на инициативата „Българската Коледа“ точно в УМБАЛ „Св. Георги”, тъй като болницата е една от водещите в страната, която прилага съвременна и комплексна диагностика и се развива терапевтична, преподавателска и научно-изследователска дейност. „Точно тук, където годишно се полагат грижи за хиляди български деца нашият призив ще бъде по-силен и по-истински”, каза Румен Радев.
Президентът отчете и резултатите от приключилата кампания 2016/2017 г. на „Българската Коледа”, посветена на децата с тежки хронични заболявания. Кампанията е успяла да събере 2 650 000 лв., с които са подпомогнати 474 деца със сумата от 702 895 лв. и е дарена медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялатаа страна – университетски и многопрофилни болници за активно лечение на обща стойност 1 766 774 лв. „С тази апаратура ще могат да се прилагат съвременни методи за навременна и прецизна диагностика и оптимално лечение. Всичко това е резултат от хуманността и съпричастността на хиляди българи, които дариха за децата на България”, подчерта още Румен Радев в словото си на церемонията. В политиката на правителството и в дейността на НЗОК в бъдеще ще се наблегне на дейности по рехабилитацията в бъдеще. Това каза при откриването на благотворителната инициатива „Българската Коледа” в Пловдив новият здравен министър Кирил Ананиев, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. „В разговорите, които ни предстоят по повод Националния рамков договор ние ще обърнем специално внимание на клиничните пътеки, свързани с детското и майчиното здравеопазване, тъй като сега тази дейност е слаба, каза Ананиев. По думите му трябва да се обединят усилията, за да се създадат най-добрите условия за лечението и укрепването на децата ни, включително като се наблегне и на дейността на Фонда за лечение на деца. „Децата са най-големият капитал на една държава”, добави Ананиев.
Директорът на УМБАЛ”Свети Георги” проф. Карен Джамбазов посочи, че от началото на инициативата преди 15 години болницата е получила повече от 1 600 000 лева под формата на различни апарати, с които са подпомогнати диагностиката и лечението на малките пациенти в различните детски отделения. В процес на доставка за тази година е апаратура за над 160000 лева за четири животоспасяващи апарати.
По-късно държавният глава Румен Радев се запозна с интензивния сектор и кувьозите в отделение „Неонатология” и отделение „Детска хирургия” на УМБАЛ „Св. Георги”.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев даде началото на „Българската Коледа” 2017/2018 година (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев даде началото на „Българската Коледа” 2017/2018 година (ОБЗОР)

1 Декември 2017 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Президентът Румен Радев даде началото на „Българската Коледа” 2017/2018 година. Тема на предстоящата кампания ще бъде: „В подкрепа на спасения детски живот”. „Българската Коледа не е само дарителска кампания, тя е нещо много по-голямо. Тя дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности”, каза в Пловдив държавният глава при откриването на 15-тото издание на благотворителната инициатива. Румен Радев благодари специално на лекарите за спасените детски животи и за грижите, които полагат за това. По мнението на президента кампанията „Българската Коледа“ споява различни социални слоеве и инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца. Президентът каза още, че е избрал да даде началото на петнадесетото издание на инициативата „Българската Коледа“ точно в УМБАЛ „Св. Георги”, тъй като болницата е една от водещите в страната, която прилага съвременна и комплексна диагностика и се развива терапевтична, преподавателска и научно-изследователска дейност. „Точно тук, където годишно се полагат грижи за хиляди български деца нашият призив ще бъде по-силен и по-истински”, каза Румен Радев.
Президентът отчете и резултатите от приключилата кампания 2016/2017 г. на „Българската Коледа”, посветена на децата с тежки хронични заболявания. Кампанията е успяла да събере 2 650 000 лв., с които са подпомогнати 474 деца със сумата от 702 895 лв. и е дарена медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялатаа страна – университетски и многопрофилни болници за активно лечение на обща стойност 1 766 774 лв. „С тази апаратура ще могат да се прилагат съвременни методи за навременна и прецизна диагностика и оптимално лечение. Всичко това е резултат от хуманността и съпричастността на хиляди българи, които дариха за децата на България”, подчерта още Румен Радев в словото си на церемонията. В политиката на правителството и в дейността на НЗОК в бъдеще ще се наблегне на дейности по рехабилитацията в бъдеще. Това каза при откриването на благотворителната инициатива „Българската Коледа” в Пловдив новият здравен министър Кирил Ананиев, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. „В разговорите, които ни предстоят по повод Националния рамков договор ние ще обърнем специално внимание на клиничните пътеки, свързани с детското и майчиното здравеопазване, тъй като сега тази дейност е слаба, каза Ананиев. По думите му трябва да се обединят усилията, за да се създадат най-добрите условия за лечението и укрепването на децата ни, включително като се наблегне и на дейността на Фонда за лечение на деца. „Децата са най-големият капитал на една държава”, добави Ананиев.
Директорът на УМБАЛ”Свети Георги” проф. Карен Джамбазов посочи, че от началото на инициативата преди 15 години болницата е получила повече от 1 600 000 лева под формата на различни апарати, с които са подпомогнати диагностиката и лечението на малките пациенти в различните детски отделения. В процес на доставка за тази година е апаратура за над 160000 лева за четири животоспасяващи апарати.
По-късно държавният глава Румен Радев се запозна с интензивния сектор и кувьозите в отделение „Неонатология” и отделение „Детска хирургия” на УМБАЛ „Св. Георги”.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът Кирил Ананиев: В политиката на правителството и в дейността на НЗОК в бъдеще ще се наблегне на дейности по рехабилитацията

Министърът Кирил Ананиев: В политиката на правителството и в дейността на НЗОК в бъдеще ще се наблегне на дейности по рехабилитацията

1 Декември 2017 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В политиката на правителството и в дейността на НЗОК в бъдеще ще се наблегне на дейности по рехабилитацията. Това каза при откриването на благотворителната инициатива „Българската Коледа” в Пловдив министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „В разговорите, които ни предстоят по повод Националния рамков договор, ще обърнем специално внимание на клиничните пътеки, свързани с детското и майчиното здравеопазване, тъй като сега тази дейност е слаба”, каза Ананиев. По думите му трябва да се обединят усилията на институциите, за да се създадат най-добрите условия за лечението и укрепването на децата ни, включително като се наблегне и на дейността на Фонда за лечение на деца. „Децата са най-големият капитал на една държава”, добави Ананиев.
Директорът на УМБАЛ „Свети Георги” проф. Карен Джамбазов посочи, че от началото на инициативата преди 15 години болницата е получила повече от 1 600 000 лева под формата на различни апарати, с които са подпомогнати диагностиката и лечението на малките пациенти в различните детски отделения. В процес на доставка за тази година е апаратура за над 160 000 лева за четири животоспасяващи апарата.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Кампанията „Българската Коледа” инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца

Президентът Румен Радев: Кампанията „Българската Коледа” инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца

1 Декември 2017 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. „Българската Коледа” не е само дарителска кампания, тя е нещо много по-голямо. Това каза в Пловдив президентът Румен Радев при откриването на 15-тото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Тя ни дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя споява различни социални слоеве е инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца. Тя е израз на надежда за бъдещето ни като нация и държава, защото успява да обедини хора с различни професии и социално положение и образование около една обществено значима кауза”, каза още Радев. По думите му зад тази инициатива стоят хиляди българи: учредители, дарители, известни българи, медии.
„Но успехът на една дарителска инициатива и най-вече доверието в нея зависят основно от хората, които са в края на дарителския процес. А това сте вие – лекарите”, каза Радев. След това той благодари от името на президентската институция и от името на съорганизаторите на инициативата, и от името на хилядите български дарители и най-вече от името на децата и техните родители на всички лекари и медицински работници, които работят по осъществяването на каузата. „Благодаря ви за спасените детски животи и за грижите, които полагате за нашите деца, за надеждата, която носите и за това, че по най-добрия начин оползотворявате дарените средства и за доверието, което вие давате в тази инициатива”, каза още президентът Румен Радев. „Благодаря на всички за успеха на „Българската Коледа”, добави той.
В началото президентът Румен Радев каза, че е в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, за да сподели постигнатото през 2017 година и да обяви началото на 15-тото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”. „Избрах да го направим точно тук, защото това е едно от водещите лечебни заведения в страната, с над вековна история, защото тук се предлага съвременна и комплексна диагностика, развиват се терапевтична, преподавателска и научноизследователска дейност. Тази болница се гордее със своите водещи специалисти в различни области на здравеопазването. Точно тук, където годишно се полагат грижи за хиляди български деца, нашият призив ще бъде по-силен и по-истински”, каза Румен Радев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавния глава Румен Радев: За 2017 г. инициативата Българската Коледа е разполагала с 2 6500 00 лв.

Държавния глава Румен Радев: За 2017 г. инициативата Българската Коледа е разполагала с 2 6500 00 лв.

1 Декември 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За 2017 г. инициативата Българската Коледа е разполагала с 2 6500 00 лв. Това съобщи в Пловдив президентът Румен Радев при откриването на 15-тото издание на инициативата, предаде репортер на Радио"Фокус"-Пловдив. 474 деца са получили подкрепа на стойност 700 000 лева за апаратура за лечение, диагностика и рехабилитация. 30 лечебни заведения са получили съвременна апаратура за 1 800 000 лева.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще представи темата на 15-ото издание на инициативата „Българската Коледа“

Президентът Румен Радев ще представи темата на 15-ото издание на инициативата „Българската Коледа“

1 Декември 2017 | 07:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Днес ще бъде обявен официално стартът на петнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на държавния глава Румен Радев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От 11.00 часа, в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив ще бъдат представени темата и целите на кампания 2017/2018 г.
Приключилата на 30 ноември т.г. кампания 2016/2017 г. на „Българската Коледа“, посветена на децата с тежки хронични заболявания, успя да събере 2 650 000 лв., с които са подпомогнати 474 деца и е дарена медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници за активно лечение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отпусна 6,881 млн. лева на Военната академия „Г.С.Раковски“ от държавния бюджет за 2018 година

Парламентът отпусна 6,881 млн. лева на Военната академия „Г.С.Раковски“ от държавния бюджет за 2018 година

30 Ноември 2017 | 22:21 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отпусна 6,881 млн. лева на Военната академия „Г.С.Раковски“ от държавния бюджет за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. За Националния военен университет „Васил Левски“ са предвидени 13, 525 млн. лева, а за Националното военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“- 5,395 млн. лева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Министър Горанов има право да взема думата по всяко време на заседание на  парламента – БСП не разбраха, че той иска да удовлетвори желанието им

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Министър Горанов има право да взема думата по всяко време на заседание на парламента – БСП не разбраха, че той иска да удовлетвори желанието им

30 Ноември 2017 | 22:14 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на финансите има право да взема думата по всяко време на заседание на българския парламент – БСП не разбраха, че той иска да удовлетвори желанието им. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по второто четене на държавния бюджет за 2018 г. и във връзка с отхвърлянето на средствата за ремонта на катедралата „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министърът има право да взима думата по всяко време на заседание на българския парламент. Министър Горанов се възползва от това си право и по никакъв начин не е нарушил нито правилника, нито Констиутцията. Ние разбрахме неговото желание да направим така, че да удовлетворим това, което вие всъщност сте направили като предложение“, каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов, БСП: Стигнахме до ситуация да нарушаваме Правилника, за да се запази обвързаността с параметри в бюджета на финансовото министерство

Валери Жаблянов, БСП: Стигнахме до ситуация да нарушаваме Правилника, за да се запази обвързаността с параметри в бюджета на финансовото министерство

30 Ноември 2017 | 22:04 | Агенция "Фокус"
София. Стигнахме до ситуация да нарушаваме Правилника само и само да се запази обвързаността с параметри в бюджета на Министерството на финансите. Така не ни остава нищо друго освен да приемем гласуването на мнозинството. Това каза депутатът от БСП Валери Жаблянов в декларация от името на групата по време на дебатите по окончателното гласуване на държавния бюджет за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП не може да подкрепи такова открито нарушение на Правилника на НС и Конституцията“, заяви той. „Същественият въпрос е възможно ли е НС да направи някаква промяна в бюджета на финансовото министерство, макар и малка, която да не доведе до сътресение“, коментира Валери Жаблянов. „Ако нямаме сили да отговорим на въпроса, тогава занапред трябва да започне дискусия за процедурата за приемане на бюджета“, посочи депутатът. „Стигнахме до ситуация, в която министърът на финансите твърди, че всяка промяна на цифрите води до необвързаност на бюджета“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатът от „БСП за България“ Таско Ерменков към ГЕРБ: Защо всички от България бягат в страни с по-висок данък, а ние сме с плосък данък

Депутатът от „БСП за България“ Таско Ерменков към ГЕРБ: Защо всички от България бягат в страни с по-висок данък, а ние сме с плосък данък

30 Ноември 2017 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. Много малко са държавите в света, в които няма необлагаем доход. Ние сме държавата, в която се взема от най-бедните но не се додава от най-богатите. Това заяви в Народното събрание народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той припомни, че вчера, по време на гласуване на бюджета за следващата година, управляващите отказаха да вдигнат прага на максималния облагаем доход. Той припомни, че предложението на социалистите е имало за цел да се задържат средства при най-бедните, за да могат да живеят по-достойно. „Философията на една лява партия е, да не се взимат пари от най-бедните, както в момента става, от най-онеправданите, които едва свързват двата края. Това беше смисълът на нашето предложение“, обясни той. „Ако ни кажете, че с плоския данък е начинът за развитието на икономиката ни и хората да живеят по-добре, ще ви попитам- защо от България всички бягат в страни, където данъкът е много по-висок, с необлагаем минимум, където има прогресивно подоходно облагане и живеят по- добре, въпреки по-високите данъци, отколкото в нашата държава“, попита Ерменков управляващите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Има опити за провокация от БСП за повишаване на напрежението при гласуването на бюджета, което не е необходимо на никого

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Има опити за провокация от БСП за повишаване на напрежението при гласуването на бюджета, което не е необходимо на никого

30 Ноември 2017 | 18:56 | Агенция "Фокус"
София. Виждаме опити за провокация, за да повишим градуса на напрежението. Това не е необходимо на никого. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на окончателното гласуване на държавния бюджет за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички знаем какво направихме вчера. Всеки допринесе да има напрежение в пленарна зала“, припомни той. „Текстовете, които гледаме днес нямат абсолютно никакво отношение към темата за концесии и приватизация, която отвориха от БСП. Нека да бъдем разумни, защото гласуваме бюджета на страната“, заяви Цветан Цветанов. „Обръщам се към всички ПГ- да бъдем умерени и прецизни. Да уважаваме различното мнение, но не с повишен тон и повече емоция, която може да провокира напрежение, от което всички ще се срамуваме, след като го направим“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът увеличи детските надбавки за семейства с едно до четири деца за 2018 г.

Парламентът увеличи детските надбавки за семейства с едно до четири деца за 2018 г.

30 Ноември 2017 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът увеличи детските надбавки с окончателното гласуване на държавния бюджет за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Средномесечният доход за отпускане на семейни помощи за деца се увеличава от 400 на 450 лева. Месечните помощи за семейство с едно дете се увеличават от 37 лева на 40 лева; за две деца- от 85 лева на 90 лева; за три деца от 130 лева на 135 лева; за четири деца от 140 лева на 145 лева. За всяко следващо дете в семейството помощта ще расте с 20 лева, както досега. Промяна няма при семейните помощи за семейства с близнаци, които остават 75 лева.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

35, 2 млн. лева са средствата за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища в държавния бюджет за 2018 година

35, 2 млн. лева са средствата за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища в държавния бюджет за 2018 година

30 Ноември 2017 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. 35, 228 млн. лева са средствата за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища в държавния бюджет за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предвидена е целева субсидия за капиталови разходи на общините в размер на 164, 110 млн. лева. Депутатите отхвърлиха 18 предложения на БСП за промени в бюджета на общините за 2018 година.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

2,780 млрд. лева е бюджетът на общините за 2018 г.

2,780 млрд. лева е бюджетът на общините за 2018 г.

30 Ноември 2017 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие размерите на основните бюджетни взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 115 народни представители, 73 бяха „против“, а 1 се въздържа. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности в бюджета за следващата година е 2,780 млрд. лева. Предвидени са трансфери за местни дейности в размер на 284,022 млн. лева. Зам.-председателят на НС Емил Христов от ГЕРБ, който зае мястото на Цвета Караянчева след оставката на Димитър Главчев, за първи път води заседание.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Бюджетите на общините са в стил „нищо ново под слънцето“ – кметовете трябва да са финансови фокусници, за да се справят със задачите

Манол Генов, БСП: Бюджетите на общините са в стил „нищо ново под слънцето“ – кметовете трябва да са финансови фокусници, за да се справят със задачите

30 Ноември 2017 | 17:05 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетите на общините за 2018 г. са в стил „нищо ново под слънцето“ – кметовете трябва да са финансови фокусници, за да се справят със задачите. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Манол Генов по време на дебатите по трансферите към общините от държавния бюджет за 2018 г., предаде репортер на Агенция "Фокус". „Изпълнителната власт се отнасят към общините като към доведено и нежелано дете. То трябва да е доволно, благодарно, колкото и каквото му дадат, да не дръзва на големи претенции“, коментира Генов. Той припомни, че има новогодишни обещания за стратегии как скоро, но неизвестно кога, ще може по-голяма част от данъците да остават вътре в общините, където хората работят, живеят, плащат данъци и налози. "Така и до момента няма никаква промяна. Не стига системното недофинансиране на общините, но и дейностите, които държавата им вменява, нарастват лавинообразно", коментира Манол Генов. Той отбеляза, че над 60 % от бюджетите на общините представляват трансфери от централния бюджет. „За някои актуалната справка сочи 65 %. Преди дни Нациналното сдружение на общините в Република България алармира за близо 10 млн. лв., неплатени от различни ведомства, институции, агенции и министерства за ползване на общинска собственост", коментира той и изброи, че длъжници са: МВР, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването и областните администрации. Народният представител от ПГ на "БСП за България" обърна внимание, че министърът на финансите се е подписал под искане на общините за включване на още 105 млн. лв. в държавния бюджет и допълни, че местните власти са поискали и 50 млн. лв. като бюджетна добавка за общинските пътища. „Всички тези обещания ми приличат на детски оптимизъм. Някой, някога на някой щял да му купи колело. Колеги повярвайте ми, българските кметове, били ваши, били чужди, не са наивници и те виждат какво се случва и какво е отношението на държавата към тях“, завърши Манол Генов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мирчев, БСП:  На сградата на БАН има черни знамена, защото в бюджета на академията липсват 15 млн. лв. за нейното оцеляване

Стоян Мирчев, БСП: На сградата на БАН има черни знамена, защото в бюджета на академията липсват 15 млн. лв. за нейното оцеляване

30 Ноември 2017 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. На сградата на БАН има черни знамена, защото в бюджета на академията липсват 15 млн. лв. за нейното оцеляване. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Стоян Мирчев по време на брифинг в Народното събрание във връзка с държавния бюджет за 2018 г. и бюджетите на НЗОК и ДОО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Стоян Мирчев призова учените от БАН да не протестират само с черни знамена, защото тук става въпрос за тяхното оцеляване и оцеляването на българската наука. „Не може да сложим равенство между държавата на Борисов и знанието, както между „Винету“ и науката. За г-н Борисов тези думи са непонятни. Това обрича България да бъде държава, в която не може да се изгради модерна икономика“, заяви Мирчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Управляващите лишиха 38 хил. български майки от 170 лв. месечно

Георги Гьоков, БСП: Управляващите лишиха 38 хил. български майки от 170 лв. месечно

30 Ноември 2017 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите лишиха 38 хил. български майки от 170 лв. месечно. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на брифинг в Народното събрание във връзка с държавния бюджет за 2018 г. и бюджетите на НЗОК и ДОО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Георги Гьоков поясни, че това се е случило след като мнозинството е отхвърлило предложението на БСП в бюджета на ДОО за 2018 г. за увеличението на размера на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете. „Лишиха над 2 млн. български пенсионери от средно по 70 лв. месечно, отхвърляйки преизчисляване на всички пенсии“, поясни Гьоков.
Депутатът поясни, че съществува подписка, в която са се пописали 3178 пенсионери от област Шумен, с която те искат преизчисляване на пенсиите от началото на 2018 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Йорданов, БСП: Управляващите лобираха откровено за частни интереси в бюджета на НЗОК за 2018 г.

Доц. Георги Йорданов, БСП: Управляващите лобираха откровено за частни интереси в бюджета на НЗОК за 2018 г.

30 Ноември 2017 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите лобираха откровено за частни интереси в бюджета на НЗОК за 2018 г. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ доц. Георги Йорданов по време на брифинг в Народното събрание във връзка с държавния бюджет за 2018 г. и бюджетите на НЗОК и ДОО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Опитахме се да вкараме стратегия, концепция в бюждета на здравеопазването, НЗОК и Министерство на здравеопазването. Опитахме се да подобрим достъпа на българските граждани до медицинските заведения, като искахме да увеличим субсидията за държавните и общински болници. Знаем, че държавните болници изпадат в риска да фалират. Бяхме предвидили 500 млн. лв. за тях. За съжаление управляващите не го приеха“, каза той и поясни, че от БСП са искали да увеличат субсидията за общинските болници, за да могат българските граждани да имат достъп до здравеопазване. Според него частната инициатива, която има място в Касата на здравеопазването е обезличила своето съществуване. „Нови дейности през следващата година няма да бъдат разрешавани“, допълни доц. Йорданов. Той обърна внимание, че с приетите текстове от бюджета на НЗОК за 2018 г. се е наложил мораториум върху разкриването на нови отделения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Увеличение на минималните пенсии и обезщетенията за майчинство и безработица в бюджета за ДОО за 2018 г. (ОБЗОР)

Увеличение на минималните пенсии и обезщетенията за майчинство и безработица в бюджета за ДОО за 2018 г. (ОБЗОР)

30 Ноември 2017 | 03:12 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателно бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 година с рамка от 11, 067 млрд. лева и с нулев дефицит. Бюджетът за следващата година се основава на 3-годишната бюджетна прогноза на правителството за периода 2018-2020 година. От ДПС обявиха, че има огромно разминаване в допусканията на вносителите по отношение на планирането на приходите. Предложението им за увеличение на приходите от осигурителни вноски беше отхвърлено. От БСП изтъкнаха, че управляващите подценяват приходите в бюджета на ДОО. Те предложиха завишение във фонд „Пенсии“, „Майчинство“ и „Безработица“, което също беше отхвърлено. Депутатът от ГЕРБ Ирена Димова коментира: „Нито БСП, нито ДПС, които предлагат увеличение на бюджета на ДОО, не казват откъде ще дойде това увеличение - от осигурителни вноски, от други вноски или от държавния бюджет“.
Разходите за пенсии през 2018 година ще бъдат 8, 351 млрд. лв. В бюджета се увеличава размерът на осигурителната вноска за Фонд „Пенсии” с един процентен пункт – 19,8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г., при съотношение – 11,02 за сметка на работодателя и 8,78 за сметка на работника, и 14,8 на сто за лицата, родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 8,22/6,58. Бюджетът предвижда от 1 януари 2018 година процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1.126 на 1.169, в резултат на което всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8 на сто от 1 юли. Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември на предходната година, не се осъвременяват, а се преизчисляват с новия процент за всяка година осигурителен стаж – 1,169.
Парламентът увеличи паричното обезщетение за отглеждане на малко дете от 340 на 380 лв. през втората година на майчинството. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни. През 2018 г. продължава да действа въведената през 2017 г. възможност за майките (осиновителките), които имат право да ползват отпуск при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, а се върнат на работа, да получат обезщетение от ДОО в размер 50 на сто от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане. Депутатите решиха минималният осигурителен доход да бъде 510 лв. Те приеха предложението на БСП за земеделските производители той да бъде 350 лв. Максималният размер на осигурителния доход през следващата година е 2600 лв.
От 1 януари 2018 г. минималните пенсии стават 200 лв., размерът им от 1 юли ще бъде 207, 60 лв. Парламентът прие пенсиите да се преизчисляват с 1, 169 % за всяка година осигурителен стаж. Парламентът увеличи дневния минимален размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лева. Дневният максимален размер на обезщетението за безработица ще бъде 74,29 лева. Предложението на БСП дневният минимален размер на обезщетението да се увеличи на 12 лв. беше отхвърлено. Парламентът прие и бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2018 година с приходите от близо 4,215 млрд. лв., разходи от 114,3 млн. лв. и дефицит НОИ от 4,1 млрд. лв.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

27 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК за медико-диагностична дейност, дентална, първична и специализирана извънболнична помощ (ОБЗОР)

27 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК за медико-диагностична дейност, дентална, първична и специализирана извънболнична помощ (ОБЗОР)

30 Ноември 2017 | 02:33 | Агенция "Фокус"
София. 27 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК за медико-диагностична дейност, дентална, първична и специализирана извънболнична помощ. Това стана ясно след окончателното гласуване на бюджета на НЗОК за 2018 г. Първо депутатите утвърдиха рамката на бюджета на НЗОК за 2018 г., която е с балансирано салдо. Рамката включва приходи от здравноосигурителни вноски, които са в размер на 3, 818 млрд. лв. Приходите от трансфери от здравно осигуряване са в размер на 2, 556 млрд. лв. Неданъчните приходи възлизат на 17,5 млн. лв. Получените трансфери от Министерство на здравеопазването за финансиране на разходите за лекарствени продукти, ваксини и дейности по прилагането им за здравни дейности, както и за дейности за здравно неосигурени лица възлизат на 24 млн. лв. Прието бе и предложението на народния представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова, внесено между първо и второ четене, с което тя предложи да се включат по още 7 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ и за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ. Така перото за здравноосигурителните плащания за първична извънболнична помощ от 207,2 млн. лв. става 214,2 млн. лв., а средствата за специализирана от 222,3 млн. лв. се увеличават на 229,3 млн. лв. Освен това по предложението на д-р Дариткова Народното събрание прие допълнителни средства в размер на 10 млн. лв. за здравноосигурителните плащания за дентална помощ. Първоначалното предложение бе в размер на 157 млн. лв., а с промените става 167 млн. лв. По предложение на д-р Дариткова бяха отпуснати още 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност. Така средствата по това перо от 80 млн. лв. стават 83 млн. лв. Съгласно приетите текстове на второ четене новите лечебни заведения няма да могат да сключват договори с НЗОК през 2018 г. Освен това депутатите решиха НЗОК да не може да сключва договори или допълнителни споразумения с лечебни заведения по нови клинични пътеки и нови клинични, амбулаторни и медицински процедури.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: Кметовете на БСП имат подадени над 60 одобрени проекта, но нефинансирани – на ДПС или на правителството да предам списъка

Корнелия Нинова: Кметовете на БСП имат подадени над 60 одобрени проекта, но нефинансирани – на ДПС или на правителството да предам списъка

29 Ноември 2017 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. Кметовете на БСП имат подадени над 60 одобрени проекта, но нефинансирани – на ДПС или на правителството да предам списъка. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дуплика към Цветан Цветанов по време на дебатите по рамката на държавния бюджет за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова подчерта, че аргументът, че кметовете на БСП не работят не става. Тя разкритикува начина, по който се финансират общините чрез постановление на МС, а не чрез бюджета. „Дайте да ги сложим в бюджета сега тези пари. Чрез тези постановления ще си купите и влияние, ще платите на недоволните да спрат да протестират, ще си направите задкулисните договорки“, заяви Нинова. Според нея този модел на бюджетиране е сбъркан и изкривява политическия процес. „Той не е обективен и се използва от партиите в управлението, за да решат своите партийни, изборни интереси“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ако от БСП бъдат на власт и реализират алтернативния си бюджет - 2014 г. ще ни се види слънце

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ако от БСП бъдат на власт и реализират алтернативния си бюджет - 2014 г. ще ни се види слънце

29 Ноември 2017 | 20:33 | Агенция "Фокус"
София. Ако от БСП бъдат на власт и реализират алтернативния си бюджет - 2014 г. ще ни се види слънце. Това каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в реплика към лидера на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по рамката на държавния бюджет за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Стоянова заяви, че цялата схема, върху която от БСП градят повечето разходи на практика увеличава дефицита с 1,7 млрд. лв. „Предвиждате 1,8 млрд. лв. повече разходи. По–нататък ще ни ги разкажете в бюджета. За сметка на какво са тези разходи? Вие предвиждате намаление на приходите от данъка върху физическите лица на 1,8 млрд. лв. Предвиждате увеличение на приходите от корпоративен данък с 216 млн. лв, но за да се постигне то, ние трябва да имаме ръст на БВП 10,6 %. Предвиждате приходите по ДДС да се увеличат с 1,1 млрд. лв., но за да постигнем това увеличение, трябва да имаме промяна нагоре в крайното потребление на текущи цени 14 %, за да се случи това, което вие предвиждате. Това, което е предвидено в бюджета е едва 6,5 %“, коментира Менда Стоянова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ако БСП има формула за деление на общините на наши и ваши - ние нямаме

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ако БСП има формула за деление на общините на наши и ваши - ние нямаме

29 Ноември 2017 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Ако вие имате формула за деление на общините на ваши и наши ние нямаме такава. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова в дебатите по окончателното гласуване на бюджета за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-жо Нинова, казвате, че ГЕРБ е управлявала 8 години. Ако бяхме управлявали последните 8 години страната щеше да бъде с още по-голям темп на развитие. Напомням Ви, че през двете години от вашето управление ни върнахте с 8 години назад“, с тези думи се обърна той към лидера на БСП Корнелия Нинова. „Оставихте държавата с 5,5 % дефицит, а в момента няма дефицит“, посочи Цветан Цветанов. „Ще продължим да работим в интерес на хората, защото така се печелят избори“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за купуване на влияние, задкулисни договорки и печелене на избори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за купуване на влияние, задкулисни договорки и печелене на избори

29 Ноември 2017 | 20:28 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за купуване на влияние, задкулисни договорки и печелене на избори. Това каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова по време на дебатите по рамката на държавния бюджет за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ГЕРБ превърна най-висшата форма на политика - бюджет, в най-грозната форма за купуване на политическо влияние и купуване на политическо спокойствие“, подчерта Нинова. Лидерът на БСП поясни, че ГЕРБ не предлага нищо ново и различно от досега, а то е повече пари в доказано неработещи системи. „Защо доказано? Нека да видим какво става с образованието. Все повече деца отпадат от училище, все повече се увеличават онези, които са неграмотни. В здравеопазването се увеличава броят на закритите болници и хората, които нямат достъп до качествено здравеопазване. Близо 3 млн. са на прага на бедността. Демографската катастрофа – продължаваме да се топим“, коментира лидерът на БСП. Нинова заяви, че това са процеси, които текат от години и обърна внимание, че ГЕРБ управляват от осем. Тя коментира, че в бюджета на ГЕРБ няма предпоставки за растеж в икономиката. „Инвестициите за 2017 г. са се стопили наполовина. Предвиждате 2,1 % за следващата година, вместо 5,6 % от 2008 г. Предлагаме цялата наша алтернатива, която е в посока за компенсиране на липсата на чужди инвестиции с държавни такива, като предлагаме два специални фонда за проекти и новата данъчна система, която да доведе до по-справедливи доходи“, заяви Нинова. „Години наред ГЕРБ подценяват умишлено приходите, които се разпределят в тази зала от НС, така както е редно. Има излишъци, които се разпределят извън тази зала, в МС, субективно без правила и без принципи - така, както не е редно. Това го има в бюджета за 2018 г. От 28 ноември 2017 г. ГЕРБ - 30 млн. в 35 общини извън бюджета, ДПС 22 млн. в 35 общини извън бюджета. Всички останали общини в държавата – 3 млн. лв.“, каза Нинова.
Тя се обърна към вицепремиера Валери Симеонов: „Докато вие откривате тоалетни на ГКПП ДПС получи за половин час 22 млн. лв извън бюджета. Какво става в държавата? Кой управлява в държавата? Това ли е начинът на бюджетиране? Това ли е принципът?“, попита Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК за следващата година

Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК за следващата година

29 Ноември 2017 | 18:45 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК за следващата година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Първо депутатите утвърдиха рамката на бюджета на НЗОК за 2018 г., която е с балансирано салдо. Рамката включва приходи от здравноосигурителни вноски, които са в размер на 3.818 млрд. лв. Приходите от трансфери от здравно осигуряване са в размер на 2. 556 млрд. лв. Неданъчните приходи възлизат на 17.5 млн. лв. Получените трансфери от Министерство на здравеопазването за финансиране на разходите за лекарствени продукти, ваксини и дейности по прилагането им за здравни дейности, както и за дейности за здравно неосигурени лица възлизат на 24 млн. лв. Прието бе и предложението на народния представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова, внесено между първо и второ четене, с което тя предложи да се включат по още 7 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ и за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ. Така перото за здравноосигурителните плащания за първична извънболнична помощ от 207.2 млн. лв. стават 214.2 млн. лв., а тези за специализирана от 222.3 млн. лв. се увеличават на 229.3 млн. лв. Освен това по предложението на д-р Дариткова Народното събрание прие допълнителни средства в размер на 10 млн. лв. за здравноосигурителните плащания за дентална помощ. Първоначалното предложение бе в размер на 157 млн. лв., а с промените стават 167 млн. лв. По предложение на д-р Дариткова бяха отпуснати още 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност. Така средствата по това перо от 80 млн. лв. стават 83 млн. лв. Съгласно приетите текстове на второ четене новите лечебни заведения няма да могат да сключват договори с НЗОК през 2018 г. Освен това депутатите решиха НЗОК да не може да сключва договори или допълнителни споразумения с лечебни заведения по нови клинични пътеки и нови клинични, амбулаторни и медицински процедури.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новите лечебни заведения няма да могат да сключват договори с НЗОК през 2018 г.

Новите лечебни заведения няма да могат да сключват договори с НЗОК през 2018 г.

29 Ноември 2017 | 18:26 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание прие окончателно текстове от бюджета на НЗОК за 2018 г., според които новите лечебни заведения няма да могат да сключват договори с Касата през 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението първоначално бе отхвърлено, но бе прегласувано многократно по искане на БСП, поради технически проблем с пултовете на депутатите от групата. В крайна сметка текстът бе приет и „за“ него гласуваха 106 народни представители, „против“ – 76, без „въздържали се“. Освен това депутатите решиха НЗОК да не може да сключва договори или допълнителни споразумения с лечебни заведения по нови клинични пътеки и нови клинични, амбулаторни и медицински процедури.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: ГЕРБ носят основната вина за разбиването на българското здравеопазване

Драгомир Стойнев, БСП: ГЕРБ носят основната вина за разбиването на българското здравеопазване

29 Ноември 2017 | 18:16 | Агенция "Фокус"
София. „От 2009 година слушаме за политическа воля, реформи, анализи, а сега управляващите искат и допълнително време, за да запушат течовете в системата на здравеопазването. Направете го! Досега защо не го направихте?“, попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според него ГЕРБ носят основната вина за разбиването на българското здравеопазване – достъпът до здравеопазване, липсата на кадри. „А сега казваме и на болните, че няма да могат да ползват най-модерните лекарства. Всъщност те могат да ги ползват, ако са богати. Това е скандално. Управляващите правят експерименти с българското здравеопазване“, каза още той. По думите му има съседни държави с подобен бюджет, но се оправят и имат качествено здравеопазване. „При нас има огромен теч и кражби в системата и това го призна лично министърът на финансите. Болните хора няма да могат да се ползват от модерните лекарства от Западна Европа, защото ГЕРБ не могат да се справят с този проблем. Освен, че лишиха хората от достъп до здравеопазване и липсват качествени кадри, ако продължават тази политика, ще затворят и общинските болници. Това е срамен дебат. Направете тази визия и реформа най-накрая, ако не- кажете, че сте се провалили в здравеопазването“, заяви Драгомир Стойнев.

Георги Йорданов заяви, че бюджетът на НЗОК е бюджет на статуквото. „Това е бюджет на статуквото. Имаме вицепремиер по демографската политика, но нямаме ресурс за борба с тази криза“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Йорданов. Според него в здравеопазването могат да се направят няколко неща, като първо посочи да се помогне на акушеро-генекологичните отделения в страната. „Пътеката за раждане е силно подценена – тя е еднаква и в случаите, когато раждането е усложнено и се налагат скъпо струващи манипулации. Искаме тази пътека да се увеличи със 100 лв. И тези са малко, но това е една стъпка с този оскъден бюджет“, каза още той. Йорданов е на мнение, че сериозни проблеми имат и българските граждани, които отглеждат деца. „Не дай Боже да се разболее детето. Тогава заради състоянието на здравната система, родителите са принудени да плащат от джоба си допълнителни средства“, подчерта той. Народният представител обясни, че преди няколко дни на кръгла маса от професионалната гилдия в областта на педиатрията са каза, че вече нямат педиатри, защото не могат да им осигурят заплащането, както и необходимото лечение за децата. „Предлагаме тези пътеки да бъдат вдигнати с 15%, с което можем да осигурим сумата от около 15 млн. лв.“, добави той. Йорданов посочи, че медикаментите на недоносено дете струват почти 3000 лв. – толкова, колкото е пътеката. „Затова лечебните заведения, независимо дали са държавни или частни, крайно прецизно си позволяват да използват тези съвременни средства. Искаме да им помогнем. Пожелавам ви да не се сблъскате с тези проблеми в здравната система“, каза още Георги Йорданов.

Илиян Тимчев заяви, че е време да се промени моделът на финансиране и разпределение на средствата на Касата. „На управляващите им се усладиха готовите свежи средства от публичния ресурс за здравеопазване да ги оставят в държавния бюджет и да ги превръщате в асфалт. От „БСП за България“ имаме 17 предложения за промени в бюджета на НЗОК. С това показваме, че е време да се промени моделът на финансиране и разпределение на средствата на Касата“, заяви народният представител от левицата Илиян Тимчев. По неговите думи трябва да се създаде пътека за долекуване. „Такава в момента няма. Предвиденият болничен престой по много пътеки е твърде кратък за окончателното възстановяване на пациента. Така често се случва недоизлекувани пациенти, след тежки операции, в нестабилно състояние, да се изписват преждевременно. Това е свързано с риск за здравето на пациента“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие 27 млн. лв. допълнително в бюджета на НЗОК за 2018 г. за медико-диагностична дейност, извънболнична и дентална медицинска помощ

Парламентът прие 27 млн. лв. допълнително в бюджета на НЗОК за 2018 г. за медико-диагностична дейност, извънболнична и дентална медицинска помощ

29 Ноември 2017 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие 27 млн. лв. допълнително в бюджета на НЗОК за 2018 г. за медико-диагностична дейност, извънболнична и дентална медицинска помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Парламентът утвърди рамката на бюджета на НЗОК за 2018 г., която е с балансирано салдо. Рамката включва приходи от здравноосигурителни вноски, които са в размер на 3 818 478 хил. лв. Приходите от трансфери от здравно осигуряване са в размер на 2, 556 млрд. лв. Неданъчните приходи възлизат на 17,5 млн. лв. Получените трансфери от Министерство на здравеопазването за финансиране на разходите за лекарствени продукти, ваксини и дейности по прилагането им за здравни дейности, както и за дейности за здравно неосигурени лица възлизат на 24 млн. лв. Прието бе и предложението на народния представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова, внесено между първо и второ четене, с което тя предложи да се включат по още 7 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ и за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ. Така перото за здравноосигурителните плащания за първична извънболнична помощ от 207,2 млн. лв. стават 214,2 млн. лв., а тези за специализирана от 222,3 млн. лв. се увеличават на 229,3 млн. лв. Освен това по предложението на д-р Дариткова Народното събрание прие допълнителни средства в размер на 10 млн. лв. за здравноосигурителните плащания за дентална помощ. Първоначалното предложение бе в размер на 157 млн. лв., а с промените става 167 млн. лв. По предложение на д-р Дариткова бяха отпуснати още 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност. Така средствата по това перо от 80 млн. лв. стават 83 млн. лв. В рамките на дебата д-р Даниела Дариткова заяви, че това действие за разпределяне на резерва не е иновативно и припомни бюджета на НЗОК за 2014 г. при министър Таня Андреева. Според нея в предложението й е запазена рационалността. Доц. Георги Йорданов от ПГ на "БСП за България" обърна внимание, че БСП иска да се увеличи обемът на средствата за клинични пътеки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г.

Парламентът прие на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г.

29 Ноември 2017 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. мина на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Дебатите по текстовете на бюджета на ДОО продължиха близо 5 часа. Първо бе приета рамката на бюджета на ДОО за 2018 година, която е в размер на 11, 067 млрд. лева. В рамките на бюджета на ДОО бяха приети бюджетите на отделните фондове и бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2018 г., като дефицитът на института е в размер на - 4,1 млрд. лв. Фонд „Пенсии“ пък бе приет с излишък от 3, 921 млрд. лв. Депутатите решиха минималният размер на пенсията да бъде 200 лв. от 1 януари 2018 г. и 207,60 лв. от 1 юли следващата година. Парламентът прие пенсиите да се преизчисляват с 1,169% за всяка година осигурителен стаж.
Съгласно приетия на второ четене текст от бюджета на ДОО за следващата година минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица ще бъде 510 лв. Депутатите решиха максималният месечен размер на осигурителния доход да бъде в размер на 2600 лв. Управляващите бяха предложили минималният осигурителен доход на земеделските производители и тютюнопроизводители да бъде в размер на 480 лв., но депутатите приеха предложението на БСП той да възлиза на 350 лв. Народните представители решиха да увеличат паричното обезщетение за отглеждане на малко дете от 340 на 380 лв. през втората година на майчинството. С приетия бюджет на ДОО се увеличи дневният минимален размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът увеличи паричното обезщетение за отглеждане на малко дете от 340 на 380 лв. през втората година на майчинството

Парламентът увеличи паричното обезщетение за отглеждане на малко дете от 340 на 380 лв. през втората година на майчинството

29 Ноември 2017 | 14:20 | Агенция "Фокус"
София. С приемане на текст от проектобюджета за 2018 година парламентът определи паричното обезщетение за отглеждане на малко дете от една до 2-годишна възраст да бъде 380 лева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Текстът бе приет с 95 гласа „за“, 43 „против“ и 9 „въздържал се“. Така през следващата година паричното обезщетение се увеличава от 340 на 380 лева. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни. През 2018 г. продължава да действа въведената през 2017 г. възможност за майките (осиновителките), които имат право да ползват отпуск при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, а се върнат на работа, да получат обезщетение от ДОО в размер 50 на сто от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане.
Депутатите отхвърлиха предложението на БСП паричното обезщетение да се увеличи на 510 лева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът увеличи дневния минимален размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв.

Парламентът увеличи дневния минимален размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв.

29 Ноември 2017 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. С приемане на текст от проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. парламентът определи дневен минимален размер на обезщетението за безработица от 9 лева и дневен максимален размер на обезщетението за безработица от 74,29 лева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Текстът бе приет с 84 гласа „за“, 44 „против“ и 6 „въздържал се“. Така в бюджета за следващата година минималният дневен размер на обезщетението на безработица се увеличава от 7,20 лв. на 9 лв. От следващата година се променят изискванията за право на парично обезщетение за безработица - внесени или дължими осигурителни вноски във Фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.
Предложението на БСП дневният минимален размер на обезщетението да се увеличи на 12 лв. беше отхвърлено.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Не е добре да се увеличават максималната осигурителна вноска и максималният осигурителен доход

Министър Бисер Петков: Не е добре да се увеличават максималната осигурителна вноска и максималният осигурителен доход

29 Ноември 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Не е добре да се увеличават максималната осигурителна вноска и максималният осигурителен доход. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на дебатите по второто четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г., във връзка с настояването от страна на БСП той да вземе участие в дебатите и да обясни защо се замразява максималният осигурителен доход, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо ДОО, чийто бюджет се разисква, е първият стълб на българската пенсионна система. Нека не забряваме, че пенсионната система има втори задължителен и трети доброволен пенсионен стълб. Ограничаването на размера, по който се правят вноски в първия, респективно във втория, има за цел да остави разполагаем доход в по-високодоходните групи, които ако желаят да увеличат пенсионния си доход, имат друга възможност за това“, каза министър Петков. Той допълни, че не е най-добрата политика да се увеличават размерът на осигурителната вноска и размерът на осигурителния доход. „Максималният осигурителен доход е регулатор на максималния размер на пенсията. В момента има таван за максималната пенсия 35% от максималния осигурителен доход, респективно 910 лв.“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френски крайнодесни активисти блокираха планински проход в знак на протест срещу притока на мигранти - 23 април 2018 година
Френски крайнодесни активисти блокираха планински проход в знак на протест срещу...

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.