НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:40

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Главният прокурор Сотир Цацаров: Започнала е проверка по повод изказването на прокурор Недялка Попова, която недопустимо разграничи гражданите на християни и мюсюлмани

Главният прокурор Сотир Цацаров: Започнала е проверка по повод изказването на прокурор Недялка Попова, която недопустимо разграничи гражданите на християни и мюсюлмани

3 Април 2018 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. Започнала е проверка, възложена е на Инспектората на Прокуратурата. В рамките на проверката при всички случаи ще се изслуша и становището на прокурор Попова. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по повод изказване на прокурор Недялка Попова от Пазарджик, в което заявява, че „когато мюсюлманите у нас станат 30% държавата ще е застрашена“, в следствие на което е свикано извънредно заседание на Висшия мюсюлмански съвет, след като участва в заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Информацията достигна до мен по два пътя. Първо чрез средствата за масова информация, защото като всеки гражданин чета това, което се публикува. Достигна до мен и по официален път, чрез сигнали от главния мюфтия, от народни представители от ДПС и от граждани“, посочи той. „Прокурор Недялка Попова направи изявление, в което разграничи гражданите на християни и мюсюлмани, а не на християни и мюсюлмани, чиято дейност е била предмет на разследване и сега е предмет на наказателно преследване по наказателните производства, по които тя е наблюдаващ прокурор“, обясни Сотир Цацаров. „По един много недопустим начин, тя противопостави българските граждани, предмет на разследване е проповядването на радикален ислям и екстремистка идеология, а не просто определена религия. За мен подобни изявления са изключително недопустими, особено от прокурор“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Висшият мюсюлмански съвет осъжда изказванията на прокурора по делото срещу 13-те имама в Пазарджик и настоява за проверка на Прокуратурата по случая

Висшият мюсюлмански съвет осъжда изказванията на прокурора по делото срещу 13-те имама в Пазарджик и настоява за проверка на Прокуратурата по случая

3 Април 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда изказванията на прокурор Недялка Попова, наблюдаващ обвинител по делото за проповядване на антидемократична идеология или т. нар. дело срещу 13-те имами. Това съобщиха от пресцентъра на Главното мюфтийство. В позицията на Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България се посочва още: "Това изказване на прокурор Попова окачествяваме като престъпление от омраза срещу всички мюсюлмани в България и нашите съграждани мюсюлмани живеещи извън страната. Това изказване не подхожда на прокурор на демократична държава, която днес председателства Съвета на Европейския съюз.
Още повече, припомняме, че при започването на процеса срещу имамите, заявихме ясна и категорична подкрепа за подсъдимите имами, съзнавайки, че в една европейска държава е недопустимо наказателно преследване на нейни граждани заради религиозни убеждения и практики, а в Република България правото на вероизповедание във всичките му компоненти е конституционно регламентирано. Изказването на стожера на държавността показва, че декларациите ни в защита на подсъдимите при започване на процеса са били адекватни, навременни, уместни, дори и необходими.
Изявлението на прокурор Попова не се нуждае от интерпретация – очевидното ѝ разбиране е, че всеки мюсюлманин, който иска да живее, да има деца и внуци в България, ще допринесе процентът на български граждани от мюсюлмански произход да се увеличи, поради което всяко новородено дете на мюсюлманин е заплаха за националната сигурност.
В тази реч се наблюдават всички възможни престъпления по Наказателния кодекс и Закона за защита от дискриминация като проповядване и подбуда към омраза срещу мюсюлманите и турците, дискриминация на религиозна и етническа основа, ксенофобия, ислямофобия, реч на омразата и др. Това е дори подбуда към действия за ограничаване на броя на мюсюлманското население.
Това изказване е вменяване, че мюсюлманската общност в България представлява опасност за националната сигурност на страната, както и че не могат да заемат високи административни и политически постове, и че българските граждани, живеещи извън пределите на България не са добре дошли в родината си.
В такъв случай ние като представителна институция на мюсюлманската общност в България отправяме запитване до Президент, Народно събрание, Министерски съвет, съдебна власт и прокуратура:
Дали изказването на прокурор Недялка Попова съответства с политиката на държавата към мюсюлманите в България, тоест дали това е държавна политика или е лично мнение на прокурора?
Мюсюлманската общност помни отнемането на изконни човешки права и с тези изказвания на един висш служител и защитник на закона се питаме с голяма тревога дали тези времена отново се връщат?!
Ние, като мюсюлмани, никога няма да се примирим с тези ислямофобски и антимюсюлмански прояви. Ще използваме всички демократични законови средства за защита на човешките права, както и ще сезираме компетентните европейски институции и организации. Ние няма да допуснем да ни бъде вменявана вина за това, че сме мюсюлмани. Ние винаги сме били и ще бъдем лоялни граждани на тази страна и имаме пълното конституционно право да заемаме всякакви длъжности, ако имаме съответните качества и квалификации.
Призоваваме и настояваме прокуратурата и съответните институции да се заемат по случая и да започнат проверка за престъпление от омраза срещу мюсюлманите по съответните членове на наказателния кодекс."
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокат Елвира Панкова: Може да се каже, че Ахмед Муса вече е изтърпял наказанието си

Адвокат Елвира Панкова: Може да се каже, че Ахмед Муса вече е изтърпял наказанието си

30 Март 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Може да се каже, че Ахмед Муса вече е изтърпял наказанието си, което днес отсъди за него Пловдивският апелативен съд, като потвърди присъдата на Окръжния съд в Пазарджик. Това коментира пред журналисти защитникът на Муса адвокат Елвира Панкова, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. „Ахмед Муса има да изтърпява и едно отложено наказание условно от 2004 година, но тъй като има изменение в Закона за изтърпяване на наказанията, затова се променя и режима”, поясни адвокат Панкова. „По другото дело срещу Муса, той е бил задържан 3 години и 10 дни. Тъй като няма влязла в сила присъда, с това дело ще бъде извършена кумулация. Ние не знаем колко ще има да изтърпява там, защото няма нито осъдителна, нито оправдателна присъда, нито размер на наказание. Но ако останат нещата така по тази присъда и ако там няма изменение, или налагане на наказание по-голямо от 3 години, той няма да се налага да изтърпява още наказания”, добави адвокат Панкова.
По думите и когато е бил задържан под стража Муса вече е изтърпял предварително наказанието. Въпреки, че държавното обвинение поиска %задържане под стража” за Ахмед Муса, във връзка с присъдата днес, съдът го остави под парична гаранция, като не уважи това искане.
„Той остава на свобода, тъй като е показал с поведението си, че няма опасност да се укрие и да осуети изпълнението на присъдата.
Реално днес Ахмед Муса беше признат за виновен по трите обвинения – за това, че е участвал в група, която е водела антидемократична идеология, за проповядване на антидемократична идеология и за проповядване на омраза на религиозна основа. На останалите обвинени имами съдът намали размера на административните наказания с по 1000, или по 500 лева. Напълно оправдан беше само Юсуф Горелски.
Адвокат Елвира Панкова обясни, че Муса не е дошъл на съдебното заседание днес, тъй като имал здравословен проблем в семейството. „Той се явяваше при всички съдебни заседания досега, откакто са го освободили от ареста”, уточни Панкова. По думите и за всички останали имами и за Ахмед Муса присъствието в залата днес не е било задължително.
Попитана дали ще обжалват в Страсбург с оглед наложените наказания в края на процеса адвокат Панкова каза, че в момента не може да вземе отношение, но ще го обсъди с клиентите си. Тя обясни още, че второто дело на Ахмед Муса, което е висящо, е за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война. Делото е още на първа инстанция.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Апелативният съд потвърди присъдата на Ахмед Муса

Пловдив: Апелативният съд потвърди присъдата на Ахмед Муса

30 Март 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата, наложена на Ахмед Муса от Пазарджишкия окръжен съд, която е 1 година лишаване от свобода за проповядване на антидемократична идеология, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Съдът напълно оправда Юсуф Горелски. Всички останали са признати са виновни по същото обвинение, като на всички бе намалена наложената им глоба от предишната инстанция. В съдебната зала днес не яви нито един от обвинените, както и техните защитници, с изключение на Елвира Панкова и Красимир Елдъров. Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Върховен касационен съд. Прокурор Виктор Янков заяви, че се прокуратурата ще протестира присъдата, тъй като не са доволни от размера на наложеното наказание на Ахмед Муса. Първоначално те предложиха 2 години лишаване от свобода. Прокуратурата поиска още задържането под стража на Ахмед Муса, но съдът не уважи искането и го остави с парична гаранция. Защитниците на подсъдимите също заявиха, че ще обжалват присъдата, тъй като не са доволни от наложените наказания.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мюсюлманското изповедание в България свиква извънредно събрание на Висшия Мюсюлмански съвет по повод изказвания на главния обвинител по делото за 13-те имама в Пазарджик

Мюсюлманското изповедание в България свиква извънредно събрание на Висшия Мюсюлмански съвет по повод изказвания на главния обвинител по делото за 13-те имама в Пазарджик

27 Март 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. Мюсюлманското изповедание в Република България свиква извънредно събрание на Висшия Мюсюлмански съвет по повод публичните изявления на прокурор Недялка Попова - Главен обвинител по делото за 13 имама в Пазарджик. Това съобщиха от пресцентъра на Главното мюфтийство. Нейните думи се окачествяват от Мюсюлманско изповедание като подстрекаване и престъпление от омраза срещу всички мюсюлмани в България. Висшия Мюсюлмански съвет ще излезе с остра позиция като ще сезира заинтересованите български държавни и Европейски институции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Апелативния съд ще вземе решение по делото за Ахмед Муса и 12-те имами на 30 март

Пловдив: Апелативния съд ще вземе решение по делото за Ахмед Муса и 12-те имами на 30 март

26 Март 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На 30 март 2018 година петък от 13.00 часа се очаква решението на Апелативния съд в Пловдив по делото за Ахмед Муса и 12-те имами, обвинени в пропагандиране на радикален ислям. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив прокурор Недялка Попова. На 23 март Ахмед Муса е имал много време за лична защита, около час и половина. Съдебното заседание продължи до 20.00 часа.
Съдебният процес стартира на 6 октомври 2010 година и продължава повече от 7 години. По повдигнатите спрямо подсъдимия Ахмед Муса Ахмед обвинения по чл.108 ал.1 НК, чл. 109 ал.2 НК, 164 ал.1 НК, при първото разглеждане на делото Апелативният съд му наложи общо наказание две години лишаване от свобода.
По повдигнатото обвинение по чл.109 НК, неговите съучастници в деянието бяха освободени от наказателна отговорност и им беше наложено административно наказание по реда на чл.78а НК.
С отменителното решение на ВКС делото беше върнато за ново разглеждане в тези части.
Давностният срок по делото изтича на 6 април 2018 година.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Апелативният съд освободи всички допълнително назначени служебни защитници по делото срещу 13-те имами, след като те поискаха отвод

Пловдив: Апелативният съд освободи всички допълнително назначени служебни защитници по делото срещу 13-те имами, след като те поискаха отвод

22 Март 2018 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Апелативният съд освободи всички допълнително назначени служебни защитници по делото срещу 13-те имами. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив председателят на Адвокатската колегия в Пловдив Стефан Левашки. Това не стана пречка да се даде ход на делото и то тръгна. Делото ще се гледа всеки делничен ден до 5 април. „Посъветвах колегите да си предявят претенции за извършената дейност до момента, а ние ще се застъпим за тях това да се случи”, каза Левашки, като поясни, че по делото е трябвало да се запознаят с 25 тома досъдебно производство и няколко тома съдебно производство.
„Още през януари ни бяха поискани по спешност шест служебни защитници, тъй като ние, като адвокатски съвет, се явяваме като посредници между съда и Националното бюро за правна помощ“, поясни адвокат Левашки. По думите му защитниците са били избрани на случаен принцип, а по отношение на възнаграждението им компетенцията има Националното бюро за правна помощ. Левашки каза още, че в искането на Апелативния съд е било посочено, че тези защитници са за обвиняеми, които отговарят за престъпления против мира, а това е от тежките обвинения по НК. След като защитниците са били изпратени по спешност, са започнали оплаквания и от договорните адвокати, и от защитниците, че те са били назначени от съда като резервни, а не като служебни защитници. „Това се прави, когато един процес трябва да приключи бързо и има опасност от шиканиране”, каза още Левашки. Така жалбите са отишли и до Националното бюро по правна помощ и до Висшия адвокатски съвет. „Миналата седмица получихме ново искане от съда за още седем адвоката, пак по това дело”, добави Левашки. „И понеже случаят стана комплексиран и тръгнаха проверки, ние внесохме искането на Адвокатския съвет и изискахме от съда справка по какви точно престъпления са подведени обвиняемите. Оказа се, че всичките те отговорят за престъпления, които са наказуеми до 3 години лишаване от свобода, или 5 хиляди лева глоба, което пък отива към административно наказание”, добави адвокат Левашки. По думите му делото може да звучи шумно като обществен интерес, но като правен казус при тези наказания, не е задължителна защитата им. А и те не са със затруднено финансово състояние, всичките си имат адвокати. Адвокатският съвет е уведомил съда и Бюрото за правна помощ, че според тях не са необходими резервни защитници и че изпращането им ще доведе до ненужен разход за държавата. От Националното бюро са изпратили писмо, че са на същото мнение. „Ние уведомихме съда за това писмо, което поставя под въпрос и тяхното възнаграждение”, каза Левашки. От своя страна защитниците са взели решение да поискат от съда да бъдат освободени и вече са го направили.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Апелативният съд даде ход на делото срещу Ахмед Муса и 12-те имами, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа

Пловдив: Апелативният съд даде ход на делото срещу Ахмед Муса и 12-те имами, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа

21 Март 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пловдивският апелативен съд даде ход на делото срещу Ахмед Муса и 12-те имами, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. В момента съдът слуша теологичната експертиза. Назначените резервни защитници по делото днес поискаха да бъдат освободени, тъй като Националното бюро за правна помощ е излязло с решение, че по обвиненията, повдигнати срещу имамите, адвокатската защита не е задължителна. По този начин има опасност юристите да не получат възнагражденията си.
Прокурорът по делото Недялка Попова каза, че и днес проблемът е свързан със защитата на подсъдимите, затова, че не се явяват упълномощените защитници. Отделно от това има проблем и с назначените резервни защитници, както и с не назначените резервни, като посочи, че още 7 адвоката е трябвало да бъдат назначени. „Явно тук има някакъв силен лобизъм. Аз не намирам друга причина, поради която съдът да има такива проблеми със защитата”, каза прокурор Попова.
По въпроса за решението на Националното бюро за правна помощ прокурор Попова каза, че не може един административен орган, какъвто е Бюрото да критикува, анализира и игнорира съдебно решение. „Съдът е определил дали има нужда от служебен защитник, или не. И сега един административен орган си позволява да се поставя над решението на съда, като казва дали да се назначат, или не, и какви защитници. Единствено съдът, пред който е висящо делото, и съдията със съответния съдебен състав могат да определят дали да има какъвто и да е защитник. Не виждам на какъв принцип и по нормите на кой закон Бюрото си позволява да игнорира съдебно решение. Защото така е направено”, коментира Недялка Попова.
Делото срещу Ахмед Муса и имамите продължава вече 8-а година. Давността на повдигнатите обвинения изтича след 13 дни. Съдът определи от днес до 5 април всеки делничен ден да има съдебно заседание по това дело.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Очаква се Апелативният съд да се произнесе дали ще даде ход на делото за 13-те имами

Пловдив: Очаква се Апелативният съд да се произнесе дали ще даде ход на делото за 13-те имами

21 Март 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Очаква се Пловдивският апелативен съд да се произнесе дали ще даде ход на делото за 13-те имами, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Съдът отложи решението си за 14.00 часа, а след това отложи да се произнесе в 15.30 часа. Съдът ще трябва да реши какви по-нататъшни действия да се предприемат. Основният проблем е свързан със защитата на подсъдимите, които не се явяват – нито упълномощените, нито резервните защитници. Сутринта бе направено искане от единия от защитниците да се назначи и допълнителна комплексна експертиза с нови въпроси. Делото е насрочено за датите от 21 март 2018 г. до 5 април 2018 г. включително за всеки работен ден. „До тогава се надяваме да се даде ход на делото и то да бъде успешно завършено със съдебен акт“, заяви наблюдаващият прокурор на делото Недялка Попова.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Апелативният съд в града отложи делото срещу Ахмед Муса и 13-те имами за 21 март

Пловдив: Апелативният съд в града отложи делото срещу Ахмед Муса и 13-те имами за 21 март

13 Март 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Апелативният съд в Пловдив отложи делото срещу Ахмед Муса и останалите 13-те обвиняеми за разпространяване на радикален ислям, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Причината за това бе оттеглянето на пълномощните от защитниците на трима от подсъдимите. Съдът изиска назначаването на служебни защитници. На предишни заседания други 6-ма обвиняеми също оттеглиха пълномощните си и на тях също им бяха назначени служебни защитници.
На предишното заседание съдът прие комплексна експертиза. Предстои изслушването на теологична експертиза. Делото бе отложено за 21 март, като съдът назначи то да продължи в работните дни от 21 март до 5 април.
Делото се гледа за втори път, след като Върховният касационен съд отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд и го върна за ново разглеждане от друг съдебен състав. По повдигнатите спрямо подсъдимия Ахмед Муса обвинения по чл.108 ал.1 НК, чл. 109 ал.2 НК, 164 ал.1 НК, при първото разглеждане на делото Апелативният съд му наложи общо наказание две години лишаване от свобода.
По повдигнатото обвинение по чл.109 НК неговите съучастници в деянието бяха освободени от наказателна отговорност и им беше наложено административно наказание по реда на чл.78а НК. С отменителното решение на Върховния касационен съд делото беше върнато за ново разглеждане в тези части.
Според наблюдаващият делото прокурор Недялка Попова се търсят всевъзможни причини за шиканиране на делото. В предишни заседания съдът сам чете определение, че има злоупотреба с право от страна на адвокати и от страна на подсъдими, като се търсят всевъзможни причини за неявяване, за да не се дава ход на делото.
Делото стартира на 6 октомври 2010 година. Според прокурор Попова се цели да изтече абсолютният давностен срок, който е в началото на месец април.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Недялка Попова: Търсят се всевъзможни причини за шиканиране на делото срещу Ахмед Муса и 13-те имами

Прокурор Недялка Попова: Търсят се всевъзможни причини за шиканиране на делото срещу Ахмед Муса и 13-те имами

27 Февруари 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Търсят се всевъзможни причини за шиканиране на делото срещу Ахмед Муса и 13-те имами. Това каза на заседанието на Апелативен съд-Пловдив по делото прокурор Недялка Попова, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Това бе и мнението на съдиите, изказано на миналото съдебно заседание. Съдът чете определение, че има злоупотреба с право от страна на адвокати и от страна на подсъдими, като се търсят всевъзможни причини за неявяване, за да не се дава ход на делото”, каза прокурор Попова. „
Досега се изтъкваха здравословни проблеми, днес разбрахме че има и други – лоши метеорологични условия”, добави тя. По думите и, тези условия не са попречили на друга част от хората да се явят на делото, включително и прокурора от Пазарджик. Попова посочи още, че се явяват и всичките четири вещи лица, които пътуват от Велико Търново, от Бургас и от София. Единствено не се явяват подсъдими и адвокати, които пътуват от София. Заради невъзможност процеса да се шиканира са били назначени и шестима служебни защитници, които днес също са в залата. Делото стартира от 6 октомври 2010година, като всички от подсъдимите бяха с по трима защитници, в продължение на 6 години. Сега, на края на процеса, когато всичко е ясно, всички са останали с по един защитник”, каза още прокурор Попова.
Според нея това е така, защото си търсят причини да не се явяват. „Имаше отказ на защита поне на двама, даже има и някаква вътрешна замяна на подзащитните. Дори за лаика е ясно какво се цели”, каза Попова. Ясно е и за лаика не само за юриста. Според прокурор Попова се цели да изтече абсолютния давностен срок, който е в началото на месец април. „За съжаление престъпления против републиката, против държавата ни, са наказуеми до 3 години лишаване от свобода. Давностният срок за търсене на наказателна отговорност е 5 години, а абсолютният давностен срок е 7.6 години”, уточни прокурор Попова. По думите и, след изтичане на срока подсъдимите могат да поискат да направят изявления процеса да не се прекратява по давност, а да се продължи, ако целят оправдаване. Имат право на това, но ако не го направят то делото се прекратява, а досиетата им остават чисти.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Апелативният съд в града решава дали да се даде ход на делото срещу Ахмед Муса

Пловдив: Апелативният съд в града решава дали да се даде ход на делото срещу Ахмед Муса

27 Февруари 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Апелативният съд в Пловдив решава дали да се даде ход на делото срещу Ахмед Муса, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. На днешното заседание в съдебната зала присъства Ахмед Муса, но не се явиха някои от останалите подсъдими и трима от защитниците. Като основна причина за неявяването си повечето от тях посочват лошите метеорологични условия. Прокурор Недялка Попова поиска делото да бъде гледано без тях, но присъстващите защитници заявиха, че това е нарушение на правото им на лична защита и настояха процесът да се отложи.
Съдът даде почивка и обяви, че ще се произнесе в 11.30 часа, но закъсня с повече от половин час. В момента съдебният състав чете мотивите си.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Апелативният съд ще заседава по делото срещу Ахмед Муса

Пловдив: Апелативният съд ще заседава по делото срещу Ахмед Муса

27 Февруари 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Апелативният съд ще гледа за втори път делото срещу Ахмед Муса, след като Върховният касационен съд отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд и го върна за ново разглеждане от друг съдебен състав. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от Съдебната палата. По повдигнатите спрямо подсъдимия Ахмед Муса обвинения по чл.108 ал.1 НК, чл. 109 ал.2 НК, 164 ал.1 НК, при първото разглеждане на делото Апелативният съд му наложи общо наказание две години лишаване от свобода.
По повдигнатото обвинение по чл.109 НК неговите съучастници в деянието бяха освободени от наказателна отговорност и им беше наложено административно наказание по реда на чл.78а НК.
С отменителното решение на ВКС делото беше върнато за ново разглеждане в тези части.
В първото заседание по делото съдът назначи съдебно-техническа, както и комплексна тюркологична, арабистка и теологическа експертиза.
Делото е насрочено за 10.00 часа в 1 зала на Апелативния съд. То ще продължи и утре – 28 февруари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Окръжният съд измени мярката за неотклонение на Ахмед Муса от "задържане под стража" в парична гаранция в размер на 7500 лв.

Пазарджик: Окръжният съд измени мярката за неотклонение на Ахмед Муса от "задържане под стража" в парична гаранция в размер на 7500 лв.

28 Ноември 2017 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Окръжен съд-Пазарджик измени мярката за неотклонение на Ахмед Муса Ахмед от "задържане под стража в парична гаранция. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пазарджик прокурорът по делото Недялка Попова. Тя обясни, че причината за промяната на мярката е, че Ахмед Муса е останал в ареста 3 години и 2 дни, което надвишава законовия срок за
задържане в досъдебна фаза. Размерът на гаранцията е 7500 лв., а изпълнението на мярката влиза в сила след внасяне на цялата сума. Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив. Прокурор Попова обясни, че утре ще има решение дали ще протестира наложената по-лека мярка за неотклонение.
"Фокус" припомня: Ахмед Муса Ахмед беше задържан заедно с още 13 души през ноември 2014 г. по обвинение в разпространение на радикални ислямистки идеи. Всички останали обвиняеми по делото отдавна са освободени. Преди двайсетина дни съдът в Пазарджик разсекрети специалните разузнавателни средства по делото.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Апелативният съд ще гледа делото срещу 13-те имами за радикален ислям

Пловдив: Апелативният съд ще гледа делото срещу 13-те имами за радикален ислям

21 Ноември 2017 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Апелативният съд в Пловдив ще гледа на 21 ноември делото за разпространение на радикален ислям срещу 13-те имами, сред които е и Ахмед Муса. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик прокурор Недялка Попова. Тя обясни, че ще се гледа петорната експертиза, назначена от Апелативния съд по указание на Върховния касационен съд. „Експертизата вече е депозирана. Тя е голяма по обем и доста сложна, 480 страници“, уточни Попова.
„Фокус“ припомня: Делото се разглежда отново от Апелативния съд в Пловдив, след като бе върнато от ВКС. Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд през март 2014 година по три престъпления по НК – за проповядване на антидемократична идеология, за членство в организация, която си е поставила за цел разпространението на антидемократична идеология (Ал Уакф ал Ислями) и за проповядване на омраза на религиозна основа. Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата и увеличи наказанието на Ахмед Муса на две години затвор, ВКС отмени присъдата и върна делото за разглеждане от друг състав.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Апелативният съд ще гледа петорна експертиза по делото за разпространение на радикален ислям срещу 13-те имами

Пловдив: Апелативният съд ще гледа петорна експертиза по делото за разпространение на радикален ислям срещу 13-те имами

13 Ноември 2017 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Апелативният съд в Пловдив ще гледа на 21 ноември делото за разпространение на радикален ислям срещу 13-те имами, сред които е и Ахмед Муса, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик прокурор Недялка Попова. Тя обясни, че тогава ще се гледа петорната експертиза, назначена от Апелативния съд по указание на Върховния касационен съд. „Експертизата вече е депозирана. Тя е голяма по обем и доста сложна – 480 страници“, уточни Попова.
По отношение на публикации в медиите, че Ахмед Муса трябва да бъде освободен от ареста, тъй като е там от 3 години без да е осъден, прокурор Попова коментира, че няма такава правна норма. „Няма категорично произнасяне на законодателя, че общото задържане по едно дело, което не е приключило с влязъл в сила съдебен акт, трябва да е определен брой години. Имаме разумни срокове на задържане, но Върховният касационен съд не е посочил колко точно да бъде този срок“, коментира Попова. Тя подчерта, че няма съдебна норма, която да ограничава задържането в съдебна фаза.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ. 26 април 2018 година
Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ. 26 април 2018 година

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.