НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Музейният експерт и изследовател Венета Милушева: Църквата „Свети Никола” в Сапарева баня е една от най-старите в региона

Музейният експерт и изследовател Венета Милушева: Църквата „Свети Никола” в Сапарева баня е една от най-старите в региона

6 Декември 2017 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Църквата „Свети Никола” в Сапарева баня е една от най-старите в региона. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил музейният експерт и изследовател Венета Милушева. Храмът е разположена в центъра на Сапарева баня, където някога се е намирал античният град Германея. Руините са разкрити през 1837 година, когато жителите започват да копаят основи, за да си построят християнски храм, и попадат на стари зидове. При разчистването се установява, че това са основите на ранна християнска църква, преустроявана неколкократно. Според нейните изследователи, църквата е построена през XII-XIII век.
В края на XIX в. в археологическия музей в град София бил изпратен престолен камък от светия олтар на църквата, на който е разчетен надпис с годината – 1160 г. „Средновековната църквата „Свети Никола“, макар и да е била частично разрушена, е един от малкото оцелели до наше време и добре запазени средновековни паметници в Западна България. Старината е цялостно реставрирана през 1937 година”, каза Венета Милушева. По думите й църквата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Късносредновековната църква „Свети Николай чудотворец” в село Слокощица е изцяло реставрирана

Кюстендил: Късносредновековната църква „Свети Николай чудотворец” в село Слокощица е изцяло реставрирана

6 Декември 2017 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Късносредновековната църква „Свети Николай чудотворец” в село Слокощица е изцяло реставрирана. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Румен Калфин, кмет на населеното място. Православният храм е изграден през 16-ти век, а възстановяването му е извършено през 1886 година. През последните няколко години е осъществена реставрация, а във вътрешността на църквата са открити интересни стенописи. В двора на храма е изградена 5-метрова камбанария, монтирана е и църковна камбана. Над входа на сградата е изрисуван патронът на църквата свети Никола, под него има двуредов надпис с дата 1886 година, а отстрани са изобразени архангелите Михаил и Гавраил.
Венцеслав ИЛЧЕВ


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Красимир: Три големи икони на св. Николай Чудотворец има в храм „Св. три светители“ в Шумен

Отец Красимир: Три големи икони на св. Николай Чудотворец има в храм „Св. три светители“ в Шумен

6 Декември 2017 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Шумен. Три големи икони на св. Николай Чудотворец има в храм „Св. три светители“ в Шумен. Една от тях се намира на иконостаса. Това каза пред Радио „Фокус“-Шумен отец Красимир, предстоятел на храмовото духовенство. Храмът разполага и с икона на светеца от 1866 година. „Тя със сигурност е запазена от огъня, който е бушувал тук през месец февруари 1944 година, като е реставрирана благодарение на дарители,“, посочи отец Красимир.
Още по-стара икона на Св. Николай Чудотворец беше поставена в центъра на храма днес. Тя обаче, се нуждае от реставрация. Отец Красимир изрази надежда, че ще се намерят благодетели, които да дарят нужните средства и за нея. „Двете стари икони са рисувани от шуменския зограф Никола Василев. На старата икона е изписано РНВ, или „Рука Никола Василева“, заяви отец Красимир. Той посочи, че момента за реставрация са дадени други две големи икони - на св. Теодор и на св. Архангел Михаил. “При реставрацията нищо по иконите не се променя, смъква се старата запечатка, която е замърсена и опушена, прави се нова и иконите наистина грейват и стават много красиви“, коментира отец Красимир. „Свети Николай е действително голям чудотворец, интересно е, че е наречен и Санта Клаус, т. е. - Дядо Коледа, който децата очакват да им раздаде подаръци, а всъщност ние чакаме най-вече духовните подаръци, тъй като най-големият подарък, който е направен на човечеството, това е раждането на Спасителя“, каза също отец Красимир.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Българите са от малкото народи, които имат именни дни

Проф. Николай Овчаров: Българите са от малкото народи, които имат именни дни

6 Декември 2017 | 18:07 | Агенция "Фокус"
София. Българите са от малкото народи, които имат именни дни, каза пред Радио „Фокус“ историкът и археолог проф. Николай Овчаров и допълни, че това разнообразява нашето битие и ни събира. „Св. Николай е един от най-големите светии в православието, а и в католицизма. Преди години при проучването на рисунки и графити на несебърските църкви, които са от XVI-XVII век, имаше една рисунка, на която, на върха на кораба е изобразена иконата на св. Николай. Вярвало се е, че по този начин корабът в бурното море ще оцелее“, коментира Николай Овчаров. Той посочи, че зад този празник се крият много интересни истории, които могат да бъдат разказани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: В Белоградчик е раздаден празничен курбан за Никулден

Видин: В Белоградчик е раздаден празничен курбан за Никулден

6 Декември 2017 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Белоградчик. В Белоградчик е раздаден празничен курбан за Никулден, съобщиха за Радио „Фокус“-Видин от Видинската митрополия. След тържествената света литургия в храма, жители на Белоградчик са се събрали на централния площад „Възраждане“, където свещеноиконом Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, е отслужили празничен водосвет. Той е честитил празника на всички именници и е осветил празничен курбан за здраве, благословение и единение на жителите на Белоградчик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Ценков, кмет на Видин: В деня на Свети  Николай Чудотворец ние всички заедно сме тук, на брега на река Дунав, и спазваме традицията да отбелязваме този празник

Огнян Ценков, кмет на Видин: В деня на Свети Николай Чудотворец ние всички заедно сме тук, на брега на река Дунав, и спазваме традицията да отбелязваме този празник

6 Декември 2017 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Видин. В деня на Свети Николай Чудотворец ние всички заедно сме тук, на брега на река Дунав, и спазваме традицията да отбелязваме този празник, каза Огнян Ценков, кмет на Видин, като се обърна към всички, които бяха дошли да почетат празника, предаде репортер на Радио "Фокус"-Видин. „Свети Николай е покровител на рибари, мореплаватели, пътешественици, банкери и търговци. Днес ние засвидетелстваме и своята признателност и уважение към техния труд. Сърдечно искам да им пожелая този труд да бъде успешен“, посочи Огнян Ценков. Той поздрави и всички видинчани, които днес имат личен празник и отбелязват своя имен ден. „Бъдете здрави и винаги да има радост във вашите семейства!“, заяви Ценков. Той пожела всички заедно – духовенството, местната, държавната власт и гражданите да поддържат православните християнски традиции, да ги предават на децата си, да постигнат мир и превърнат региона в едно по-хубаво и по-уютно място за живеене.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митрополит Николай: Без смирение няма покаяние, смирението ще ни направи годни за много добродетели

Митрополит Николай: Без смирение няма покаяние, смирението ще ни направи годни за много добродетели

6 Декември 2017 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В словото си в църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, където отслужи литургия, Пловдивският митрополит Николай благодари за хубавите думи, казани за него по повод именния му ден, но отбеляза, че са премълчани неговите слабости и грешки, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Когато трябва да отвърна на този поздрав именно в днешния ден, аз няма как да не видя своите слабости и недостатъци”, посочи митрополитът.
Той подчерта, че свети Николай е бил щедро дарен с много дарби, първата от които е неговата вяра, но е притежавал и смирение, което е голяма добродетел за всеки от нас сега. „Без смирение няма покаяние, смирението ще ни направи годни за много добродетели”, каза митрополит Николай. „Как горделивият да плаче за своите грехове, когато не ги вижда и съзнава, и всякога себе си оправдава, а другите обвинява”, отбеляза той и добави: "Без смирение човек не може да бъде кротък. Горделият човек е раздразнителен и избухлив. Без смирение човек може да бъде и милостив. Гордите са жестокосърдечни, отмъстителни. Без смирение човек не може да има чисто сърце. Гордостта води към грехове и пороци. Гордостта е източник на злоба, вражда и смут между хората".
В словото си Пловдивският митрополит поздрави и благослови Н. В. цар Симеон II за неговото смирение и го определи като достоен човек, който е записал името си в историята на Христовата църква и в "книгата на живота". Митрополит Николай каза добри думи и за областния управител Здравко Димитров, който според него „има жива съвест, която му подсказва как да ръководи“. След това благослови и бригаден генерал Явор Матеев, който вчера навърши 50 години. „Както добре знаете светата църква винаги се моли за христолюбивото войнство, защото тия два стълба крепят държавността – войската и църквата. Щастливи сме, че именно в нашия град имаме такъв достоен генерал и искрен родолюбец, който не е пропуснал нито един църковен празник и в словата си, насърчаващи войската, никога не е забравил да отрази и отбележи по достойнство значението и мястото на църквата за българския народ”, заяви владиката.
Бе поздравен и благословен и ктиторът на храма Кирил Василев. „Не забравяйте, че това е най-големият ви успех. Вие създадохте Ноевия ковчег за хилядите човеци от този район”, добави митрополит Николай.
За службата и по повод именния ден на митрополит Николай в Пловдив пристигнаха и свещеници от гръцката и румънската църква – отец Антипа от Атон и румънският хор „Нектарий протопсалт” от Букурещ. „Макар, че говорим на различни езици, с езика на любовта и словото на сърцето ние прославихме Господа”, каза митрополит Николай.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Стотици именници от града се включиха в превърналата се в традиция в последните години „златна“ снимка

Бургас: Стотици именници от града се включиха в превърналата се в традиция в последните години „златна“ снимка

6 Декември 2017 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Бургас. Стотици именници от Бургас се включиха в превърналата се в традиция в последните години „златна“ снимка на площад „Атанас Сиреков“. Сред тях имаше хора на всички възрасти – от бебета до 100-годишния Никола Мечев. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Дядо Никола показа завиден младежки дух и ентусиазъм, а кметът Димитър Николов пожела на всички присъстващи да стигнат неговите години.
Имениците получиха значка с надпис „Аз имам имен ден на Никулден“, моряшко шалче и знаменца на Община Бургас преди заветния за поколенията кадър. Моментът бе запечатан точно в 13.30 часа, а оригиналната фотография ще бъде изпратена за съхранение в Държавния архив. Копие от златната снимка напълно безплатно ще получи всеки участник в нея, който посети утре след 13.00 часа павилиона на „Морски знаци“ на площад „Св. св. Кирил и Методий“. Дори да не успеете още утре да посетите павилиона, историческата кадър ще се раздава до 15 декември.
Веднага след това на площад „Атанас Сиреков“ се изви кръшно българско хоро. На него се хвана заместник-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, както и ученици от бургаските училища, младите танцьори от фолклорния танцов ансамбъл към Професионална търговска гимназия, от ФТА „Никола Гинов“ и ПФА „Странджа“. Идеята за най-дългото никулденско хоро е на младежите от инициативата „Бургас харесва младите“.
"И не забравяйте, че кулминацията на празника все още предстои – запалване на светлините на 18-метровата коледна елха и новогодишната украса на Бургас. Свидетели на това ще бъдат само тези бургазлии, които се присъединят към големия никулденски концерт на площад „Тройката“ днес от 17.30 часа", посочват още от Общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия: Християнската вяра преведе нашия народ през неравния исторически път на България

Архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия: Християнската вяра преведе нашия народ през неравния исторически път на България

6 Декември 2017 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Видин. Християнската вяра преведе нашия народ през неравния исторически път на България, за да стигнем до дни, в които живеем спокойно и свободно, каза на брега на река Дунав архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Той посочи, че предстои да бъде потопена иконата на Свети Николай, която е от 19 век. „Нашите предци са изградили митрополитския храм „Свети Николай Чудотворец“, в който отправяме светла и топла молитва, за да бъде свети Николай също един от покровителите на град Видин и неговите граждани, за да живеем в мир, единство и братолюбие и в непоклатима вяра в Господ Исус Христос“, каза архимандрит Антим. Той допълни, че днешните молитви за били отправени към Господ именно за това. „Запалихме корабния светилник пред иконата на свети Николай и сега сме тук, пред вечната река Дунав, за да отправим своето послание за мир, за справедливост за вяра и обич между народите“, коментира архимандритът.
Анна ЛОЗАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Архитект Емил Бурулянов отстъпи приза „Бург на годината“ на спасител от наводненията в полза на Пламен Карашев

Бургас: Архитект Емил Бурулянов отстъпи приза „Бург на годината“ на спасител от наводненията в полза на Пламен Карашев

6 Декември 2017 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Бургас. Архитект Емил Бурулянов стана тазгодишният носител на приза „Бург на годината“, но се отказа от него в полза на Пламен Карашев. Той е човек, помагал много за спасяването на хора и преодоляване на последиците от наводненията. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.
Бурулянов каза, че предприел тази стъпка, защото това е била една тежка година за Бургас, в която природните бедствия са сложили тежък отпечатък върху много човешки съдби. Според него носителят на приза тази година трябва да е някой, който е изложил живота си на риск, за да спаси други хора. Тогава Бурулянов научил името на Пламен Карашев от медиите и по време на церемонията помоли представителите на институциите да направят всички възможно, за да му бъде връчена почетната статуетка на „Бург на годината“.
В категорията „Завърнали се младежи“ победител в анкетата на „Радио 1“ е Даниела Павлова, която стана вицешампион на най-голямото ученическо първенство в света по информационни технологии.
За „Бург на годината“ бяха номинирани и други достойно граждани на морския град. Един от тях е писателят Ваньо Вълчев – за приноса му към културата и 80-годишния му юбилей. Останалите са диригентът Левон Манукян, режисьорът Георги Дюлгеров и председателят на КСТ „Бургас 75“ Андрей Тодоров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В комплекс „Светиниколско училище“ в Свищов отбелязват Никулден

Велико Търново: В комплекс „Светиниколско училище“ в Свищов отбелязват Никулден

6 Декември 2017 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Свищов. В комплекс „Светиниколско училище“ в Свищов отбелязват Никулден. Денят на Свети Николай Чудотворец и Ден на банкера – 6 декември ще бъде почетен с голямо тържество, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Община Свищов. Програмата включва музикални изпълнения, театрални постановки, пресъздаване на обичаи и други изненади. Поканени за участие са деца от детските градини и училищата в града. Организатори на събитието са Историческия музей и Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“. От 18.30 часа в салона на читалището ще бъде представена постановката „Маршрутка“ на Театър „Иван Димов“,-Хасково. Участие в нея ще вземат актьорите Тончо Токмакчиев, Мария Статулова, Катерина Евро, Диян Мачев, Кирил Ефремов, Стефан Денолюбов, Богдан Казанджиев.
Билетите са налични на касата на Читалището. Всички прояви се осъществяват с подкрепата на Община Свищов.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Шаранът е най-търсен на пазара в града, средната му цена е около 5,50 лв. за килограм

Шумен: Шаранът е най-търсен на пазара в града, средната му цена е около 5,50 лв. за килограм

6 Декември 2017 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Шумен. Шаранът е най-търсен на пазара в Шумен, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“-Шумен. И на самия Никулден търговията с предпочитаната за празничната трапеза риба остава оживена. Интересът е основно към живата риба. Средната цена е около 5,50 лв. за килограм, като най-често се купуват шарани с тегло 2-3 кг. Засилено търсене от страна на купувачите има още от началото на седмицата, предпочитанието е за риба от местни водоеми и развъдници. По думите на търговците запитване за местна риба е имало и от клиенти от Южна България.
Според собственик на развъдник цената от 5,50 лв. трудно покрива разхода за отглеждането на шарана до тегло 3 кг, което отнема близо 3 години, но е съобразена с покупателната възможност на хората и остава почти непроменена в сравнение с миналата година. Другата предпочитана риба, която на пазара наричат „народна“, е толстолобът, който се предлага за 2,50-3,00 лв. за килограм. Търговци коментираха, че цената му е по-ниска в сравнение със сома, който струва над 10 лв., като в същото време от 3-килограмов толстолоб спокойно може да се приготви ястие за 5-членно семейство, тъй като от тази риба не се изхвърля почти нищо.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Живи шарани за 5 лева килограма се продават в центъра на града

Пазарджик: Живи шарани за 5 лева килограма се продават в центъра на града

6 Декември 2017 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Живи шарани за 5 лева килограма се продават в центъра на Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Гледката е нетрадиционна, тъй като търговецът е разположил ваната с рибите в пешеходната зона на града. На днешния празник - Никулден, когато рибата е традиционно ястие, в Пазарджик като цяло не се отчита сериозно поскъпване на рибата и рибните продукти. Цената на килограм замразена скумрия е между 4.50 и 5.50 лева, като тя е най-търсената риба след шарана. В магазините в Пазарджик пъстървата се търгува от 9.00 до 12.00 лева, толстолобът е между 2.80 и 3.00 лева, каракудата – за 2.50 лева за килограм. По-екзотичните видове достигат до около 20 лева за килограм, а нетрадиционните за българската кухня морски дарове са на цени над 20 лева за килограм. Според търговците, освен шаран, друг вид жива риба почти не се търси.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: НАП проверява търговци на едро на риба, рибни магазини и ресторанти във връзка с празника Никулден

София: НАП проверява търговци на едро на риба, рибни магазини и ресторанти във връзка с празника Никулден

6 Декември 2017 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Засилено наблюдение и контрол на търговци на едро на риба, рибни магазини и ресторанти започнаха инспекторите от териториалната дирекция на НАП София за Никулден. Служителите от отдел „Оперативни проверки“ следят за наличие на касови апарати, издаване на фискални бонове и реално отчитане на оборотите, съобщиха от пресцентъра на НАП. При установено неиздаване на касова бележка, обектите на нарушителите могат да бъдат запечатани за срок до един месец.
Към проверяващите екипи се включват и публични изпълнители. Те извършват принудително изземане на средствата от касите на фирми и търговски обекти с публични задължения, които не са погасени доброволно в срок. Мерките са насочени към повече от 35 обекта, търгуващи с риба на територията на София, като до момента при извършените проверки в обекти за търговия на едро не са констатирани нередности.
Всяка година по повод конкретни празници служителите на НАП София извършват тематични проверки. Данните на приходната администрация в столицата потвърждават тенденцията на намаляване на нарушенията и издадените актове. За същия период на 2016 г. НАП София е извършила над 30 проверки, като в резултат на тях са съставени 11 акта. Най-често констатираните пропуски са неиздаване на касови бележки и разлика между отчетените във фискалното устройство средства и наличните в касата.
Активният контрол ще продължи и през предстоящите празници – около студентския празник данъчните служители ще проверяват за укрити обороти и нарушения в най-големите хотели, ресторанти и дискотеки в Боровец и Банско и на територията на областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Инспекторите на териториална дирекция София ще следят и за валидни трудови договори и осигуряване на реални заплати на работещите в обектите.
През коледните и новогодишните празници данъчните ще осъществяват физическо наблюдение и покупки на принципа на тайния клиент. Ще се засича и анализира информацията, която дистанционно се подава към приходното ведомство от фискалните устройства. В случаите на несъответствия ще се извършват допълнителни проверки, а при съмнения за умишлено укриване на обороти и ревизии на юридически и физически лица.
Със старта на ски сезона ще се засили и контрола в курортите на територията на областта, в сътрудничество с органите на МВР. Ще се извършват скрити и явни наблюдения и инвентаризации за реално отчитане на оборотите.
От НАП София уточняват, че контролните действия по никакъв начин няма да попречат на празничната атмосфера. Мерките на Агенцията са част от цялостната стратегия на НАП за изсветляване в максимална степен на приходите и облагането им с реалните данъци и осигуровки и целят трайна промяна в поведението на бизнеса, а не толкова налагане на санкции.
Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен:  Жители на града изпълниха храм „Св. три светители“ на Никулден

Шумен: Жители на града изпълниха храм „Св. три светители“ на Никулден

6 Декември 2017 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Шумен. Жители на Шумен изпълниха храм „Св. три светители“ в града на Никулден, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Тържественото богослужение в храма беше водено от отец Красимир. В центъра на църквата бе поставена икона на св. Николай на повече от 160 години, пред която хората отправяха своите молитви. Присъстващите в храма бяха благословени и поздравени с празника, осветени бяха и ястията, донесени от християните.
На 6 декември Православната църква почита паметта на един от най-обичаните и популярни светци – св. Николай Мирликийски - Чудотворец, тачен в християнския свят като покровител на моряците, пътуващите, затворниците и сираците. Той е почитан като един от най-силните небесни закрилници и застъпници пред Бога.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Никулден е сред най-тачените календарни празници в България

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Никулден е сред най-тачените календарни празници в България

6 Декември 2017 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Християнската религия почита канонизирания свещеник Николай Мирликийски, наричан още чудотворец. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин проф. Костадин Динчев, български фолклорист, носител на орден „Стара планина“ втора степен и „Почетен гражданин“ на Благоевград. По думите му днешният Никулден е сред най-тачените календарни празници в България. „Празникът е известен още като „Рибни свети Никола“. Като властелин на водите, той е закрилник на моряци, рибари, търговци и други“, посочи още проф. Динчев.
Той добави, че според легендата, когато свети Никола пътувал в морето, се задала силна буря. Тя уплашила пътуващите, но смиреният божи служител започнал усърдно да се моли, така че небето над изплашените до смърт моряци постепенно се укротило и бурята утихнала. Мълвата за това чудо се разнесла, а самите моряци обявили оттогава Николай Мирликийски за свой покровител.
„Прочул се като добър духовен водач и на Вселенския събор през 325 година защитавал православието от разните секти и ереси, които се появявали по това време“, допълни проф. Динчев. Той заяви също, че на външен вид на Свети Никола наподобява белобрад старец. „Така е изобразен той в черковната живопис. Смята се, че ако си разтърси брадата, това предизвиква заваляването на сняг“, каза още фолклористът.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: 1 989 души в община имат имен ден на Никулден

Сливен: 1 989 души в община имат имен ден на Никулден

6 Декември 2017 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Сливен. 1 989 души имат имен ден на Никулден в община Сливен, съобщиха от отдел „Гражданско състояние“ на Общината. От тях 1 652 с името Николай са от града. Името Никола носят 615 мъже, от които 463 с постоянен адрес в град Сливен. Името Колю носят 87 души с постоянен адрес в общината, а Кольо – 302.
188 жени с името Николинка имат постоянен адрес в общината. 141 от тях – Сливен. 271 жени от община Сливен носят името Николина, а 211 от тях са с постоянен адрес в града.
Нина и Никол носят съответно 200 и 198 жени с постоянен адрес в община Сливен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Йорданова, етнолог: Костта от главата на никулденския шаран е с формата на кръст – има чудодейна сила и предпазва от уроки

Ваня Йорданова, етнолог: Костта от главата на никулденския шаран е с формата на кръст – има чудодейна сила и предпазва от уроки

6 Декември 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Смолян. В народните вярвания на Никулден стопанките задължително приготвяли празнично ястие от шарана, наречено рибник, като той най-често е пълнен с булгур, ориз, орехи, стафиди и лук, увит и печен в тесто. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Ваня Йорданова, етнолог в Регионалния исторически музей – Смолян. Затова и празникът е известен още като Рибена черква или Рибен Свети Никола. Приема се, че костта от главата на шарана, която има формата на кръст, има чудодейна сила и тя не се изхвърля от дома, отбеляза Йорданова. Тя се пришива към шапките на децата, за да ги пази от зли очи и уроки. С тази кост баячките през годините лекували безсъние и плач при малките деца. Пак според народната традиция на Никулден задължително трябва да си почоплиш зъбите с кост от риба за здраве.
Опашката на този специфично приготвен шаран задължително пък се давала на свещеника, допълни Йорданова. Освен него за никулденската трапеза жените приготвят и обредни колаци, наричани бобовица, николски кравай или светец, а на трапезата се нареждат задължително и други постни ястия, тъй като празникът е по време на коледните пости: варена царевица, жито, постни сърми, фасул, чушки. Част от рибника и питата жените задължително раздават на съседи за здраве и с пожелания свети Никола да пази семействата им от нещастия, каза още Йорданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Икона на Свети Николай бе потопена във водите на река Дунав

Видин: Икона на Свети Николай бе потопена във водите на река Дунав

6 Декември 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Видин. Икона на Свети Николай бе потопена във водите на река Дунав край Видин предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Традицията е от няколко години и ритуалното потапяне става на брега на реката от катер на Гранична полиция. Присъстващите хвърлиха цветя и венци с послание за мир, вяра и справедливост между хората.
Празникът започна със света литургия в митрополитския храм „Свети Николай Чудотворец“, отслужена от архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия. На литургията присъстваха кметът на Общината Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева и регионалният мюфтия Неджати Али. На литургията бе запалено уникално сребърно кандило във формата на кораб. То е подарено през 1872 г. от Видинския златарски еснаф на църквата „Света Петка“.
В митрополитския храм „Свети Николай“ за празника монахините от Клисурския манастир донесоха част от мощите на свети Николай, която се съхранява в Чипровския манастир. След построяването на митрополитския храм „Свети Николай Чудотворец“ през 1930 годината кандилото се съхранява в нея и се пали на храмовия празник. След литургията литийно шествие с иконата на свети Николай, хоругви, водено от духовия оркестър на Видин, архимандрит Антим, кмета Огнян Ценков и областния управител Албена Георгиева се отправи към брега на Дунав.
Осветен бе празничен курбан, който бе раздаден на хората, дошли да почетат празника, а от Видинската митрополия раздадоха и осветени икони на Св. Николай.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Над 1 700 души празнуват имен ден на Никулден в община Горна Оряховица

Велико Търново: Над 1 700 души празнуват имен ден на Никулден в община Горна Оряховица

6 Декември 2017 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 1 700 души празнуват имен ден на Никулден в община Горна Оряховица, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от местната администрация. Празнуващи има във всички населени места от общината, без изключение. Най-много са тези, които носят името Николай – 922, като 695 от тях са от Горна Оряховица, а в селата Писарево и Горски долен Тръмбеш има само по един. Следващите по численост в общината са мъжете с името Никола – 437. И докато в Горна Оряховица те са 285, в село Паисий си нямат нито един. Жените, носещи името Никол са 106, като 90 от тях живеят в Горна Оряховица. Николините в Общината са 87, а Николинките – 169. 20 мъже в Общината носят пък името Кольо.
В Горски Горен Тръмбеш и в Горски Долен Тръмбеш имениците са по 5, в Стрелец са 3, а в Паисий са само двама.
Най-възрастния именик в Общината е 93-годишният Никола Николов, а най-младият е Никола Москов, който е само на 10 месеца. И двамата са от Горна Оряховица.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Йорданова, етнолог: Свети Никола се почита и от момите на възраст за женене, като се вярва, че той може да им помогне да си намерят добър съпруг

Ваня Йорданова, етнолог: Свети Никола се почита и от момите на възраст за женене, като се вярва, че той може да им помогне да си намерят добър съпруг

6 Декември 2017 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Смолян. В традиционната българска култура свети Никола се почита като покровител на морската шир, езерата, реките, подводния свят, на моряците и рибарите. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Ваня Йорданова, етнолог в Регионалния исторически музей – Смолян. Светецът заедно със Св. вмчца Варвара и Св. Сава, които се почитат на 4 и 5 декември, образуват един цялостен празнично обреден комплекс. Затова е и разпространена поговорката, в която се казва, че „Варвара вари, Сава пече, а Никола върви и яде с голямата лъжица и гости гощава“. По думите на Йорданова, освен като покровител на моряците и техните семейства, този светец се отбелязва и в семействата, в които е преживяно някакво премеждие и бедствие, почита се като семеен и родов покровител, като пазител на дома и имота. В тази връзка се устройват семейни чествания, познати като служба, курбани, оброци и други. Свети Никола се почита и от момите на възраст за женене, като се вярва, че той може да им помогне да си намерят добър съпруг и да бъдат щастливи. Тази вяра е свързана и с житието на светеца, в което се казва, че веднъж той дал на една вдовица три торби с жълтици, за да може да омъжи тя трите си дъщери. Девойките обикновено отивали на Никулден в черквата и се молели на светеца да им помогне, като обсипват иконата му с цветя и дарове.
Йорданова подчерта, че Свети Никола е повелител на зимните студове и морските стихии. Това е светията, който пуска ледените ветрове, които разлюлява моретата и потапят кораби и лодки, затова на този ден всички лодки излизат от морето и така отдават почит на този светец. Сутринта на Никулден семействата на рибари и моряци отиват в църквата за тържествената литургия. Йорданова припомни и преданието, според което светецът бил с лодката си в морето, когато изведнъж излязла буря и подът на гемията, в която той бил, се пропукал. Тогава Свети Никола хванал един шаран и запушил с него дупката на лодката като така спасил останалите моряци, които плавали заедно с него. Така възникнал и обичаят в чест на светеца на празника му да се жертва шаран. На Никулден освен всички моряци и рибари, празнуват и всички с имената Никола, Николай, Николина и техните производни, каза още Ваня Йорданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Сливенският митрополит Йоаникий освети обредна никулденска трапеза и курбан

Бургас: Сливенският митрополит Йоаникий освети обредна никулденска трапеза и курбан

6 Декември 2017 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Бургас. Сливенският митрополит Йоаникий освети обредната никулденската трапеза и никулденския курбан, предаде кореспондент на Радио "Фокус". Традиционно на трапезата присъстваха шаранът и хлябът, който бе разчупен от кмета Димитър Николов. Пламена Кирова от Етнографския музей каза, че според поверията колкото трохи са паднали на земята, толкова деца ще се родят през новата година. Според вярванията през 2018 ще се раждат повече момичета, тъй като лявата половина от питата бе по-голяма.
2 500 порции рибена чорба и 4 600 порции риба ще се раздадат на гражданите на 4 пункта в Бургас.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Храмов празник отбелязва църквата „Свети Никола” в село Жиленци

Кюстендил: Храмов празник отбелязва църквата „Свети Никола” в село Жиленци

6 Декември 2017 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Храмов празник на църквата „Свети Никола” отбелязват в кюстендилското село Жиленци. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил кметът на населеното място Камен Златков. По думите му черквата е построена през 1893 година. „Храмът е в много добро състояние. Преди време беше ремонтиран куполът на черквата, сменена е дограмата и е направена изолация, ремонтиран е и покривът. По повод празника ще се отслужва празнична литургия”, каза Камен Златков. По думите му традиция е на този ден да се раздава и курбан за здраве.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Два манастира в духовната околия отбелязват храмов празник на Никулден

Велико Търново: Два манастира в духовната околия отбелязват храмов празник на Никулден

6 Декември 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Два манастира във Великотърновска духовна околия отбелязват храмов празник на Никулден. Това показа справка на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Един от големите манастири в района – Къпиновският манастир „Св. Николай Чудотворец“ отбеляза своя храмов празник с празнична литургия и отслужване на водосвет. От 11.00 часа в обителта ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве. Къпиновският манастир е действащ и представлява комплекс от църква, два параклиса, жилищни и стопански сгради. Църквата „Св. Николай“ датира от края на 17 и началото на 18 век, а през 1835 година е обновена и приема сегашния си облик. Тук се съхраняват иконите „Петър и Павел“ от 1862 година, „Кръщение“ от 1862 година, „Богородица на трона“ от 1868 година и „Христос Вседържател“ и други. В двора на Къпиновският манастир има кладенец-аязмо.
Другият манастир в региона с храмов празник днес е Арбанашкият манастир „Св. Никола“. Манастирът е девически и постоянно действащ и представлява комплекс от черква, жилищни сгради и параклис. Той е основан по времето на Асеневци и след падането на българската столица Търново през 1393 г. е разрушен от турците. През 1680 година манастирът е възобновен, като тогава била построена и сегашната църква. През 19 век в манастира, макар да е девически, често бил посещаван от революционните дейци – Васил Левски, Матей Преображенски, Стефан Стамболов и поп Харитон. След Освобождението Арбанашкият манастир започнал да запада, а през 1913г. при земетресение били разрушени всичките му сгради без църквата. Впоследствие манастирските сгради били издигнати отново.
Името на светеца носи и църквата „Св. Николай“ във Велико Търново. Строежът на църквата е започнат през 1834 година от майстор Иван Давдата и е завършен от майстор Кольо Фичето през 1836 година. Осветен е на 6 декември 1836 година от търновския митрополит Иларион Критски. За този строеж Кольо Фичето получава прозвището „майстор“. Мястото така е избрано, че църквата да доминира над съществуващите тогава 31 джамии в града. През 1843 година тук е открито първото българско училище в града. През 1995 година е възстановено неделното училище при храма.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 686 души в общината носят името Николай

Кюстендил: 686 души в общината носят името Николай

6 Декември 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 686 души в община Кюстендил носят името Николай. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Община Кюстендил. С името Никола са наречени 461 мъже в общината, а с името Николина – 196 жени. Нина са наречени 87 жителки на Кюстендил и малките населени места. 8 души носят името Кольо, а 50 са с името Николета. 104 дами са наречени с името Никол.
На 6 декември имен ден празнуват хората с имена Николай, Никола, Николина, Ненка, Нина, Нено, Нино, Кольо и всички техни производни.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Десетки хора се събраха на пл. "Атанас Сиреков" за издигането на флаговете на Р България, Община Бургас и ЕС

Бургас: Десетки хора се събраха на пл. "Атанас Сиреков" за издигането на флаговете на Р България, Община Бургас и ЕС

6 Декември 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Десетки хора присъстват на военния ритуал по издигане от на флаговете на Р България, на Община Бургас и на ЕС, предаде кореспондент на Радио "Фокус". Ритуалът се провежда на пл. "Атанас Сиреков". Тържествения строй на представителните войски от Гарнизон Бургас бе приет от комодор Мален Чубенков. На събитието присъстват кмета Димитър Николов, сливенския митрополит Йоаникий, народни представители, общественици.
Мари РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично” – Благоевград: На Никулден се слага край на есенния риболов

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично” – Благоевград: На Никулден се слага край на есенния риболов

6 Декември 2017 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Св. Николай е закрилник не само на моряците, но и на рибарите. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. По думите ѝ светецът се приема като покровител на моряците, защото веднъж в морето на един кораб се появила пробойна и той я запушил с риба. „Затова трапезата на българите на Никулден трябва да има шаран. На този ден се слага край на есенния риболов. Уловът се пренася на светеца и рибарите още на брега изяждат първата уловена риба, а останалото отнасят вкъщи. Разбира се на този ден се яде не само риба. Слага се още жито, боб, сърми, обреден хляб или питка“, каза още Аделина Стефанова. Като цяло всичко на масата, с изключение на рибата, трябва да бъде постно.
„Освен имениците ще поздравим рибарите, моряците и въобще всички празнуващи, които са много на този ден. Не бива да забравяме, че Санта Клаус всъщност е св. Николай”, посочи Стефанова. Тя добави, че в миналото той е оставил на един беден сиромах, който имал три дъщери, които не можел да задоми заради бедността. „Тогава св. Николай оставил на прозорците на трите момичета по една кесия с жълтици. Това било точно около Рождество Христово и оттогава останала традицията Санта Клаус, св. Николай или Дядо Коледа както го наричаме да донася подаръци на малки и на големи”, заяви Стефанова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Албена Георгиева: В католическата традиция в навечерието на Никулден са се закачали чорапчета, в които се слагат лакомства или подаръци на децата

Проф. Албена Георгиева: В католическата традиция в навечерието на Никулден са се закачали чорапчета, в които се слагат лакомства или подаръци на децата

6 Декември 2017 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. В католическата традиция в навечерието на Никулден са се закачали чорапчета, в които се слагат лакомства или подаръци на децата. Това каза проф. д-р Албена Георгиева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българската академия на науките в интервю за Агенция „Фокус“ за Никулден. „Вече тези чорапчета се виждат и при нас, но едва ли някой знае тяхното значение и откъде тръгва традицията за тях“, каза проф. Георгиева. По думите й св. Никола е важен светец и е хубаво да бъде почитан. „Вярва се, че св. Никола пази от крадци. Дори неговата икона, сложена в къщата, може да предпазва от ограбване. Разказват се истории, че влязъл крадец в къщата, откраднал ямурлук или друга дреха, но тъй като св. Никола го видял, човекът се разкаял и върнал дрехата", добави тя. Проф. Георгиева пожела на всички да са весели и да е здрава годината.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Николов, кмет на Бургас: 6-ти декември е най-истинският празник на града

Димитър Николов, кмет на Бургас: 6-ти декември е най-истинският празник на града

6 Декември 2017 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. 6-ти декември е най-истинският празник на Бургас. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ пред Радио „Фокус“ кметът на града Димитър Николов. Той коментира, че отбелязването на празника на Бургас и Никулден съвпада, защото градът е свързан с морето, рибарите и корабоплаването. „Така е възникнал градът като населено място. Тази година в малко по-атрактивен стил е направено пространството до Общината, където традиционно се освещава никулденския рибен курбан за приповдигнатото настроение на гражданите. В 13:30 часа пред сградата на Общината се събираме всички, които носят името Никола, за да направим обща златна снимка за поколенията, която практика вече четири години се превърна в традиция“, коментира Димитър Николов. Той допълни, че през последните пет години град Бургас се е променил в положителна насока и в частност по-добро благоустрояване и изграждане на нови учебни заведения.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Кметът Димитър Николов удостои композитора Тончо Русев с най-високото отличие на Общината - кавалер на "Сребърен кръст на св. Николай"

Бургас: Кметът Димитър Николов удостои композитора Тончо Русев с най-високото отличие на Общината - кавалер на "Сребърен кръст на св. Николай"

6 Декември 2017 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Бургас. Кметът Димитър Николов удостои композитора Тончо Русев с най-високото отличие на Общината - кавалер на "Сребърен кръст на св. Николай". Това се случи на тържественото заседание на Общински съвет - Бургас, предаде кореспондент на Радио "Фокус". Тържествената сесия на Общинския съвет започна с химна на България и този на ЕС, с поздрав от вокалния ансамбъл "Фортисимо". Бяха изчетени поздравителни адреси от президента Румен Радев и от областния управител Вълчо Чолаков. Кметът Димитър Николов поздрави присъстващите в залата и всички граждани на Бургас. Отличието кавалер на "Сребърен кръст на св. Николай" се връчва за първи път за изключителен принос за развитието и популяризирането на града. Поради здравословни проблеми Тончо Русев не бе в залата и затова отличието бе връчено на неговата внучка. Русев благодари за оказаната чест чрез кратко видео. Сред почетни граждани на Бургас вече са Янка Рупкина, Вида Буковинова, Руси Стоянов и Иван Притъргов - посмъртно.
Няколко изявени имена се удостояват с почетния знак "Ключа от кулата на Община Бургас".
Проф. д-р Георги Чалдъков се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за неговия изключителен обществен принос не само в България, но и по света за развитието на науки като анатомия, хистология, хистопатология, липидология, адипобиология и невробиология. Художникът Радостин Дамасков се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за неговия принос в културното развитие на града. Светла Стоева, диригент на бургаска хорова школа Милка Стоева се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос в развитието на хоровото изкуство. Арх. Дунка Герганова се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и опазването на паметниците в град Бургас. Арх. Деви Симеонов се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и градоустройството на Бургас.
С "Почетна значка на Община Бургас" се награждават няколко човека, проявили смелост, спасили човешки животи и предотвратили тежки инциденти. Сред тях е Женя Райкова, която спасява дете от удавяне на бургаския плаж. Красен Димитров, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев също са сред носителите на почетния знак. Те потушават пожар, избухнал в паркиран автомобил и не допускат огъня да нанесе по-сериозни проблеми на други коли.
С почетна значка се отличава и Николай Танев. Благодарение на уменията си по гмуркане и подводен риболов той спасява от удавяне възрастен болен мъж по време на наводнението в село Равнец.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Албена Георгиева: Св. Никола е възприеман като щедър старец и покровител на моряците и водната стихия

Проф. Албена Георгиева: Св. Никола е възприеман като щедър старец и покровител на моряците и водната стихия

6 Декември 2017 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. Св. Никола е възприеман като щедър старец и покровител на моряците и водната стихия. Това каза проф. д-р Албена Георгиева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българската академия на науките в интервю за Агенция „Фокус“ за Никулден. По думите й Никулден е един от важните празници през годината и от малкото, които се падат през зимата и се празнуват с голяма тържественост. „Интересно е, че един детайл от житието на св. Никола дава основание да се смята, че той е щедър старец. Според житието той е осигурил зестрата на момичета, които са останали без баща и са обречени на много позорен живот. Това са основанията да се смята, че той е щедър и добър старец“, каза проф. Георгиева. Тя допълни, че в православната традиция св. Никола се смята за покровител на моряците и на водните стихии. „Всички, които са свързани с риболов и с пътуване с морето, много тържествено честват неговия празник“, каза тя. Етнологът допълни, че понеже Никулден се пада в Коледния пост, в този ден се разрешава консумацията на риба. „Обикновено това е шаран, защото е най-разпространеният вид риба, която може да се налови в реките и езерата на България. Прави се или шаран- плакия или така наречения рибник. Това е пълнен шаран, но е обвит с тесто. Външно прилича на хляб, но отвътре има риба. Това се поднася на Никулденската трапеза“, допълни проф. Георгиева.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Албена Георгиева: Св. Никола е  наследник на древните божества, свързвани с моретата

Проф. Албена Георгиева: Св. Никола е наследник на древните божества, свързвани с моретата

6 Декември 2017 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Св. Никола е наследник на древните божества, свързвани с моретата. Това каза проф. д-р Албена Георгиева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българската академия на науките в интервю за Агенция „Фокус“ за Никулден. Тя обясни, че дните, свързани с различни светци, се настаняват върху един по-древен календар, който е свързан с езически представи и вярвания, почитане на природата и природните стихии. „Самото поднасяне на риба и свързването с вода на св. Никола, очевидно нямат общо със житието на самия светец. Това са практики, останали от древността и които се отнасят до нашия земеделски календар, с кръговрата на природата и с този момент от годината“, обясни проф. Георгиева. По думите й вероятно на Никулден се извършват гадания, но това са регионални практики. „Основните гадания се правят на Бъдни вечер, срещу Коледа, срещу Нова година, срещу Водици, когато са кадените вечери, които се смятат за магически“, допълни етнологът.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: За пети пореден път всички именици на Никулден ще могат да се снимат за „Златната снимка за поколенията“

Бургас: За пети пореден път всички именици на Никулден ще могат да се снимат за „Златната снимка за поколенията“

6 Декември 2017 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Бургас. За пети пореден път всички именици на Никулден в града ще могат да се запечатат на т. нар. златна снимка за поколенията. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Кметът Димитър Николов отправя покана към всички, които носят името на светеца-покровител на Бургас, да се включат в общото фото, което ще улови усмивките на празнуващите в този ден. Снимката ще бъде изпратена за съхранение в Държавен архив – Бургас, където ще бъде запазена за идните поколения.
Сборният пункт е в 13.30 часа на площад „Атанас Сиреков“, пред сградата на Община Бургас, като имениците ще получат специална никулденска значка.
Всеки участник в общата снимка ще може да получи безплатно копие от неповторимия кадър. Снимките ще се раздават след 6-ти декември в коледната къщичка на общинското социално предприятие „Морски знаци“ на площад „Св. св. Кирил и Методий“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Близо 13 000 са имениците в областта, които празнуват на Никулден

Бургас: Близо 13 000 са имениците в областта, които празнуват на Никулден

6 Декември 2017 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Бургас. 12 756 са имениците в област Бургас, които празнуват в деня на св. Николай Чудотворец, съобщиха за Радио „Фокус“ - Бургас от ТД “ГРАО“ - Бургас. 6 798 са те в областния център. Най-многобройни са мъжете с името Николай - 5 809 в областта и 3 211 в града. Мъжете с името Никола са 2 691 в региона и 1 386 в Бургас. Жените, носещи името Николина, са 1 351, а в града - 640. Имен ден празнуват още хората с имена: Кольо, Нико, Никол, Николета, Ненка, Нина.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Смята се, че когато Св. Николай си разтърси брадата, завалява сняг

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Смята се, че когато Св. Николай си разтърси брадата, завалява сняг

6 Декември 2017 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Християнската религия почита канонизирания свещеник Николай Мирликийски, наричан още чудотворец. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин фолклористът проф. Костадин Динчев, носител на орден „Стара планина“ втора степен и „Почетен гражданин“ на Благоевград. По думите му днешният празник – Никулден е сред най-тачените календарни празници в България. „Празникът е известен още като „рибни свети Никола“. Като властелин на водите, той е закрилник на моряци, рибари, търговци и други“, каза още проф. Динчев. Според легендата Свети Никола, когато пътувал в морето, се задала силна буря. Тя уплашила пътуващите, но смиреният божи служител започнал усърдно да се моли, така че при изплашените до смърт моряци небето постепенно се укротило и бурят утихнала. Мълвата за това чудо се разнесла, а самите моряци го обявили тогава за свой покровител. „Прочул се като добър духовен водач и на Вселенския събор през 325 година защитавал православието от различните секти и ереси, които се появявали по това време“, добави проф. Динчев.
Външният вид на Свети Никола наподобява белобрад старец. „Така е изобразен той в черковната живопис. Смята се, че ако си разтърси брадата, това предизвиква заваляването на сняг“, каза още проф. Костадин Динчев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Общината организира Никулденското градче по повод празника на града

Бургас: Общината организира Никулденското градче по повод празника на града

6 Декември 2017 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Бургас. Община Бургас организира Никулденското градче в градинката до Часовника за празника на града, съобщиха от пресцентъра на Общината. В пространството ще бъдат представени няколко вида изкуства като литература, музика, танци, балет, театър, изобразително изкуство. Автентични рибарски лодки ще пресъздават типичната атмосфера на празника. Те обаче ще бъдат преобразени като арт пространство, на което ще се представят различни изкуства. В една от тях жители и гости ще могат да си вземат книга от бургаски писатели с автограф от автора. В друга – ще се демонстрира плетене на морски възли.
Художник ще рисува безвъзмездно портрети на посетителите, като ще ги представя като герои на своите шаржове. Танцьори и актьори ще внасят празнично настроение от нова, специално изработена сцена. За морската атмосфера ще допринесе голям кораб, който ще опъне платна зад нея. Рибарска мрежа също ще украси градинката до Часовника.
Колоритни рибарски истории и шеги ще разсмиват гостите на никулденското градче. Вестникарчета ще раздават най-новия брой на традиционния за празника „Бургаски вестник". В него всеки гражданин и гост на Бургас ще открие интересни факти за Никулден, честванията и трапезата му, морски, рибарски истории и снимки, както и всичко по-любопитно, свързано с морето. В никулденското градче ще участват танцова школа „Дюн”, клуб по спортни танци „Бургас 75”, СК „Black Style”, СКА „Акро-джъмп”, „Зумба Бургас с Мария”, „Салса клуб 29”, детска театрална школа „Усмивка”, детска театрална студия „Арлекин”, детска вокална школа „Морски песъчинки”, вокална група „Синева”, детска фолклорна формация „Шарени гайтани”, народен хор „Трепатлика”, ФА „Никола Гинов”, ФА „Трите пъти”, детски танцов ансамбъл „Звездички”, танцов ансамбъл „Зорница” и др.
Програмата за 6 декември ще завърши с големия никулденски концерт на площад „Тройката”. В него ще се включи един от най-популярните съвременни български поп изпълнители Владимир Ампов - Графа, който ще поздрави бургазлии за празника на града. От сцената на площад „Тройката” той ще изпълни най-известните си песни като подарък за всички, които празнуват на площада. В никулденския концерт ще вземе участие и една от най-обичаните от бургазлии певици Тони Димитрова. Част от програмата са и младите таланти от НУМСИ „Панчо Владигеров”, ПФА „Странджа”, хор „Милка Стоева, Клуб по спортни танци „Бургас 75” и Бургаски духов оркестър.
Водещи на тазгодишния никулденски концерт ще бъдат Мария Силвестър и Ники Станоев.
Кулминацията на празненството ще бъде традиционното запалване на светлините на коледната елха и приказната украса по главните улици на града. Концертът е с начало 17.30 часа на площад „Тройката”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Роман, храм „Св. Николай Чудотворец“: Частица от мощите на св. Николай се съхраняват в Стара Загора, интересът е много голям

Отец Роман, храм „Св. Николай Чудотворец“: Частица от мощите на св. Николай се съхраняват в Стара Загора, интересът е много голям

6 Декември 2017 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Частица от мощите на св. Николай се съхраняват в Стара Загора, интересът е много голям. Това каза отец Роман от храм „Св. Николай Чудотворец“ – Стара Загора в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 6 декември – Никулден. „Мощите на светеца донесе в старозагорския храм Дядо Галактион. Той ги пренесе от град Бари, където се полага тялото но св. Никола. Оттогава извършваме и литийни шествия с мощите. Всеки четвъртък отслужваме акатист. Молим се на светеца да даде благодат на нашия град и всички християни“, каза отец Роман. По думите му хората търсят помощ, защото светецът е покровител на всички, които търсят от него благодат и здраве най-вече. „Досега никой не се е обадил с разкази за изцерения и чудеса, но щом посещават храма, значи в мощите има благодат за всички“, коментира още свещеникът от храма „Св. Николай Чудотворец“ в Стара Загора.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Старинната църква „Св. Николай“ в Голямо Белово отбелязва своя храмов празник

Пазарджик: Старинната църква „Св. Николай“ в Голямо Белово отбелязва своя храмов празник

6 Декември 2017 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Старинната църква "Св. Николай" в Голямо Белово има храмов празник, съобщи за Радио „Фокус“ - Пазарджик кметът на селото Росица Данкова. Намира се над селото, по пътя към Юндола. Съществувала много преди това, църквата „Свети Николай“ е била опожарена и възстановена отново през 1700 година. „В нея именно Тодор Каблешков основава Беловския революционен комитет“, уточни Данкова. Доброволци от Голямо Белово почистиха старинния храм. „Покривът е ремонтиран, а църквата е красива и без реставрация“, допълни Данкова. Днес в него ще бъде отслужена празнична св. Литургия от отец Стоян, а жителите на Голямо Белово ще приготвят традиционния за празника рибник.
Светлана ЕЛЕНКИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Храм „Свети Никола“ в село Градево ще отбележи своя празник със света Литургия и курбан

Благоевград: Храм „Свети Никола“ в село Градево ще отбележи своя празник със света Литургия и курбан

6 Декември 2017 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Храм „Свети Никола“ в село Градево отбелязва своя празник със света Литургия и курбан. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на селото Кирил Йосифов. Църквата е датирана от 1861 година в Овнарската махала. „Храмът е много красив и посещаван от местните жители, а и от гости на населеното място по всяко време на годината, стига времето да го позволява. На днешния ден обаче църквата е най-пълна, защото отбелязваме нейният храмов празник“, каза още Йосифов. Той добави, че независимо какво е времето и какви са метеорологичните условия всички в малкото населено място намират начин, дори с тежко проходими коли, за да се качат до църквата. Йосифов отбеляза, че през годините са извършени редица ремонти на храма, като през 2016 година с помощта на Община Симитли и със съдействието на Отец Спас е бил сменен поривът на църквата, който е направен по най-добрия начин, за да гарантира, че поне в следващите 100 години храмът няма да има проблеми. Той добави, че и за в бъдеще ще продължат да работят по нейното. Йосифов заяви, че по повод днешния празник в църквата ще бъде отслужена литургия, а след това ще бъде раздаден курбан.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Кирова, Етнографски музей - Бургас: Символ на обредната трапеза на Никулден е рибата

Пламена Кирова, Етнографски музей - Бургас: Символ на обредната трапеза на Никулден е рибата

6 Декември 2017 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Бургас. Символ на обредната трапеза на Никулден е рибата. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Пламена Кирова, уредник на Етнографския музей в Бургас. Тя добави, че в период на коледни пости на трапезата присъстват само постни ястия, а единственото блажно е рибата. Това, което трябва да се съблюдава при избора на риба, е тя да бъде с люспи. „Защото легендите разказва, че когато рибарите излезли в морето, лодката се пробила, те започнали да се давят, но се появил Свети Никола и с люспа от риба запушил дупката и така рибарите се спасили“, каза още Кирова. По думите ѝ широкоразпространената риба, която използваме, е шаранът. Начинът на приготвяне е по усмотрение на домакинята. Задължително на трапезата трябва да има още обреден никулденски хляб, който се разчупва и по него се гадае колко риба ще уловят рибарите, колко пари ще влязат в дома.
Днес на Часовника в 10.45 часа ще се освети на никулденска обредна трапеза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Роман, храм „Св. Николай Чудотворец“: Нека св. Николай да даде на рибарите да ловят много риба, на банкерите благоденствие, а на всички нас здраве

Отец Роман, храм „Св. Николай Чудотворец“: Нека св. Николай да даде на рибарите да ловят много риба, на банкерите благоденствие, а на всички нас здраве

6 Декември 2017 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Нека св. Николай да даде на рибарите да ловят много риба, на банкерите благоденствие, а на всички нас здраве. Това каза отец Роман от храм „Св. Николай Чудотворец“ – Стара Загора в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 6 декември – Никулден. Той поясни, че всяка година вярващи се събират в храма „Св. Николай Чудотворец“, както подобава. „Извършваме Божествена литургия. Молим на светителя да даде на всички здраве и благополучие и надежда“, каза отец Роман. Свещеникът разказа историята на църквата в Стара Загора. По думите му тя е започнала да се строи 1896 г. и е завършена през 1909 г. със спомоществуватели. Той коментира, че те са отдали от живота си, за да стане този величествен храм и да го посещават всички православни християни. „Имаме втори олтар на княз Борис I и параклис „Покров Богородичен“. Сега в момента сме в реставрация, тъй като през годините храмът беше опушен от свещите. Догодина живот и здраве ще бъде реставриран“, каза отец Роман.
Деница КИТАНОВА


Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Младежи организират най-дългото никулденско хоро в града

Бургас: Младежи организират най-дългото никулденско хоро в града

6 Декември 2017 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Бургас. Младежи организират най-дългото никулденско хоро в Бургас. То ще започне в 14.00 часа и е част от богатата на събития програма, посветена на градския празник. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Събитието е по идея на младежите от инициативата „Бургас харесва младите“. На три лъча в центъра на града ще се поведе хоро от ученици от бургаските училища и млади танцьори от фолклорния танцов ансамбъл към Професионална търговска гимназия, от ФТА „Никола Гинов“ и ПФА „Странджа“.
Лъчовете ще се съберат на площад „Атанас Сиреков“, където ще се завие дългото хоро, в което ще могат да се включат и всички именици на Бургас след общата снимка пред сградата на Общината.
Хепанингът се организира по повод Никулден и като част от кампанията „Събуди се!“, която цели да провокира младите хора в града да бъдат по-активни, по-задружни, да не забравят корените си и да уважават историята, традициите и фолклора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Днес в православните храмове в града се извършва св. Литургия по повод честването на паметта на св. Николай

Пазарджик: Днес в православните храмове в града се извършва св. Литургия по повод честването на паметта на св. Николай

6 Декември 2017 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Днес в православните храмове в Пазарджик се извършва св. Литургия по повод честването на паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пазарджик. Два пъти през годината църквата е отредила да се отдава почит към светеца-на 6 декември, когато той се е представил на Господа, и на 9 май – денят на пренасяне на светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет. Св. Николай е наречен защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието.
Светлана ЕЛЕНКИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Св. Николай извършвал много чудеса, защитавал е невинните, избавял моряците и пътуващите по вода от бури и стихии

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Св. Николай извършвал много чудеса, защитавал е невинните, избавял моряците и пътуващите по вода от бури и стихии

6 Декември 2017 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Св. Николай извършвал много чудеса, а също така помагал на страдащите, защитавал невинните със слово, истина и вяра, избавял моряците и пътуващите по вода от бури и стихии. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. По думите ѝ за ревностно служене на Бог, светецът бил избран за епископ в град Мир, областта Лигия, откъдето идва прозвището му Мирликийски чудотворец. „Св. Николай е роден през III век в град Патара, Мала Азия. Рано се отличил с дълбока добродетелност и широки познания. Известно време бил в манастир, но Бог му се явил на сън, като му казал да слезе при хората, за да прослави името си. Така и сторил Николай“, каза още Стефанова. Тя добави, че св. Николай участвал в Никейският събор и се борил срещу еретиците. Аделина Стефанова отбеляза, че на този ден имен ден празнуват всички, които носят имената Николай, Никола, Никол, Николина, Николаки и други, а от гръцки превод „Николас“ означава Победител на народите.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Четири храма в областта носят името Свети Николай

Бургас: Четири храма в областта носят името Свети Николай

6 Декември 2017 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. Четири храма в област Бургас носят името Свети Николай, сочи справка на сайта на Сливенска митрополия. Това са църквите в бургаския квартал „Сарафово“, град Черноморец (община Созопол), село Трояново (община Камено) и село Медово (община Поморие). Днес те имат храмов празник и по този повод ще се отслужи празнична Света литургия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Отличават достойни бургазлии по време на празничната сесия на Общинския съвет на Никулден

Бургас: Отличават достойни бургазлии по време на празничната сесия на Общинския съвет на Никулден

6 Декември 2017 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Бургас. Никулден е време, в което отдаваме дължимото уважение и признание на онези хора, които са проявили доблест, човечност, спасявали са човешки животи и са постигнали успех в своята сфера. Тези достойни граждани ще бъдат отличени по време на празничната сесия на Общинския съвет. Сред почетни граждани на Бургас вече са Янка Рупкина, Вида Буковинова, Руси Стоянов и Иван Притъргов - посмъртно. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.
Няколко изявени имена се удостояват с почетния знак "Ключа от кулата на Община Бургас".
Проф. д-р Георги Чалдъков се удостоява с отличието "Ключа от кулата" на Община Бургас за неговия изключителен обществен принос не само в България, но и по света за развитието на науки като анатомия, хистология, хистопатология, липидология, адипобиология и невробиология. Той е известен, не само със своите научни постижения, но и с будната си обществена позиция и неотменно присъствие в интелектуалния елит на България. Професор Чалдъков е автор на множество статии в периодичната преса, сборници от есета и други книжни издания, които вълнуват със своята мъдрост, гражданска ангажираност и висок морал.
Художникът Радостин Дамасков се удостоява с отличието "Ключа от кулата" на Община Бургас за неговия принос в културното развитие на града. Той работи в областта на малката пластика и монументалните форми. Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на "П. Людвиг" както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други.
Светла Стоева, диригент на бургаска хорова школа Милка Стоева се удостоява с отличието "Ключа от кулата" на Община Бургас за принос в развитието на хоровото изкуство. През годините детският хор е прераснал в хорова школа, възпитала и създала много известни музиканти, певци и ценители на музиката. Огромен принос за високото ниво на хора и за неговите големи международни отличия има дългогодишният диригент и ръководител на хора - Милка Стоева. Към момента делото й се продължава от Светла Стоева.
Арх. Дунка Герганова се удостоява с отличието "Ключа от кулата" на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и опазването на паметниците в град Бургас. Архитект Герганова има богата и разнообразна професионална кариера, заемайки различни длъжности. Извършила е реставрации на църкви и знакови сгради в различни градове в страната. Проектирала е множество сгради с обществено и културно значение. Автор е на редица публикации и книги в сферата на архитектурата. Носител е на орден "Кирил и Методий" - първа степен, Златен Капител от САБ - 2011 г. и др.
Арх. Деви Симеонов се удостоява с отличието "Ключа от кулата" на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и градоустройството на Бургас. Архитект Симеонов е извършил проектирането на множество обществено значими сгради както в Бургас, така и в различни градове на страната. Голяма част от времето и силите си архитектът посвещава на изследователска и събирателска работа, свързана с градоустройството на Бургас, с неговата архитектурна история, а също така на изследване на родовата памет и подготовката на личния си архивен фонд.
С "Почетна значка на Община Бургас" се награждават няколко човека, проявили смелост, спасили човешки животи и предотвратили тежки инциденти. Сред тях е Женя Райкова, която спасява дете от удавяне на бургаския плаж.
Красен Димитров, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев също са сред носителите на почетния знак. Те потушават пожар, избухнал в паркиран автомобил и не допускат огъня да нанесе по-сериозни проблеми на други коли.
С почетна значка се отличава и Николай Танев. Благодарение на уменията си по гмуркане и подводен риболов той спасява от удавяне възрастен болен мъж по време на наводнението в село Равнец.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Шосеен пробег, турнир по художествена гимнастика и плувна надпревара са част от програмата в града за Никулден

Бургас: Шосеен пробег, турнир по художествена гимнастика и плувна надпревара са част от програмата в града за Никулден

6 Декември 2017 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Бургас. Шосеен пробег, турнир по художествена гимнастика и плувна надпревара ще могат да проследят жителите и гостите на града на Никулден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Организатори на трите състезания са съответно СК „Маратонец“, КХГ „Черноморец“ и ПК „Метропол“, с подкрепата на Община Бургас. В 10.00 часа пред Казиното ще стартира шосейният пробег, в който се очаква да се включат около 100 участници, разделени в две възрастови групи. Първата е до 18 години и ще се състезава на 10 километра. Втората група е над 18 години, без ограничение на възрастта, като вече има подадени заявки от ветерани над 60 години. Регистрирали са се представители и от други градове в страната. Разстоянието, което ще се пробяга, е 20 километра. Маршрутът е от Казиното до моста преди „Сарафово“ и обратно. Участниците над 18 години ще изминат дистанцията два пъти. Колоездачи ще водят колоната за улеснение на маратонците. В 11.00 часа пред Казиното ще е награждаването на възрастовата група до 18 години. Първите трима ще получат медали и парични награди. Награждаването на най-добрите в групата над 18 години ще започне в 12.00 часа. Призовата тройка ще заслужи медалите, а първите 6 ще получат и парични премии. За първите трима над 60-годишна възраст също са осигурени медали и парични награди.
Никулденският турнир по художествена гимнастика е за деца, родени 2009, 2010 и 2011 година и е за ансамбли. На килима в зала „Младост“ се очаква да се състезават 250 малки грации от клубове от цялата страна. Официалното откриване е с начален час 11:00. Веднага след това стартира и атрактивната надпревара. Организаторите са предвидили морско тържество за младите надежди на българската художествена гимнастика, което ще започне в 13:30 часа. Тогава ще се проведе и официалната церемония по награждаването. Ще има много подаръци и грамоти, а най-добрите в отделните възрастови групи ще получат медали.
Турнир по плуване за „Купа Бургас“ ще се проведе в басейна в „Меден рудник“. Официалното откриване е от 14.00 часа. Ще участват 190 плувци във всички възрасти. В началото ще плуват бебета, както и хора с увреждания, съобщиха от „Метропол“. Най-добрите в отделните стилове и дисциплини ще бъдат наградени с медали и грамоти. Предвидени са и атрактивни предметни награди, осигурени от спонсори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Над 5 200 са имениците на Никулден в общината

Стара Загора: Над 5 200 са имениците на Никулден в общината

6 Декември 2017 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Отбелязваме Никулден - ден за почит към свети Николай Мирликийски Чудотворец. Денят е празник на рибарите, моряците и банкерите. Днес в община Стара Загора имен ден празнуват 5 219 души. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Най-много са празнуващите с името на светеца Николай – 2 382, а с името Никола – 677. Дамите с име Николина са 333, а с Николинка - 180. Модерното име в днешно време женско име Никол носят 273 дами в общината, а 35 се зоват Нелина. Почти толкова популярно е и името Нина - 295, а с име Николета са 120 жени. С традиционното българско име Кольо са 877 жители на община Стара Загора, има и 8 с името Колю. Утре празнуват още 14 с името Нико, 8 с Нино, 12 са дамите с име Ненка, и 5 с Коля.
Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.
Св. Николай Чудотворец, който е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия, живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: За първи път публично ще бъде показано оригиналното завещание на най-големия дарител и благодетел на града – Ал. Георгиев-Коджакафалията

Бургас: За първи път публично ще бъде показано оригиналното завещание на най-големия дарител и благодетел на града – Ал. Георгиев-Коджакафалията

6 Декември 2017 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Бургас. За първи път публично ще бъде показано оригиналното завещание на най-големия дарител и благодетел на Бургас – Александър Георгиев-Коджакафалията. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Безценният документ е акцент в изложбата „Завръщане въ стария Бургасъ“, която е посветена на празника на града – Никулден. Експозицията ще отвори врати днес от 09.00 часа в зала „Александър Георгиев-Коджакафалията“ на Културен център „Морско казино“, а по случай градския празник Общината предоставя възможност на жителите и гостите на града да я разгледат безплатно.
В книгата се вижда, че на 20 юли 1911 г. Коджакафалията застава пред нотариус Никола Ц. Шишков, за да състави завещанието си, с което прави дарение за над 130 000 златни лева (днешната стойност на дарените имоти се оценява от няколко десетки до няколкостотин милиона лева). Той дарява на Катедралния храм в Бургас „Св. св. Кирил и Методий“, на българската болница „Евлогий Георгиев“ в Цариград, на благотворителното дружество „Милосърдие“ за построяване на старопиталище и сиропиталище, на църквата и училището в родното си село Дюлгерий (днешно село Зидарово) и на много други институции и бедни хора. Нивите му, които са били на мястото на днешния ж.к. „Братя Миладинови“, са разделени на парцели и дарени на безимотните и бедни граждани, за да построят свои домове. Общо дарените площи осигуряват дом на над 600 души, а косвените ползи от даренията облагодетелстват десетки хиляди хора. В завещанието са включени и неговите дюкяни (на бълг. ез. магазини и занаятчийски работилници), като изрично се заръчва те да не се продават, а печалбата им всяка година да се раздава на всички, които имат нужда, независимо от тяхната народност и вероизповедание. Друг уникален експонат, включен в изложбата, е Нотариалната книга с актове, в която са вписани парцелите, дарени от Александър Георгиев на бедни бургаски граждани. Книгата е специално обособена – т. е. в нея има само актове за даренията, направени от Коджакафалията.
Общо в книгата са вписани 274 нотариални акта. В периода от 28 октомври 1911 г. до 30 декември 1911 г. той дарява най-много парцели – 263, от 09 юни до 16 юни 1912 г. имотите са 9, а дни преди кончината му през 1913 г. Коджакафалията дава още два имота. Основната заслуга за съхраняването на този безценен документален извор през годините имат нотариус Радойнова и съдия Златина Иванова. Със своята дарителска дейност Александър Георгиев Коджакафалиятa оставя непреходна следа в развитието на града и заслужено получава името Бащата на Бургас (метафората е на историка и археолог проф. д-р Иван Карайотов).
Изложбата ще остане в Културен център „Морско казино“ до 26 януари 2018 г. и може да бъде разгледана от понеделник до събота между 10.00 и 18.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Негово високопреосвещенство митрополит Николай ще оглави архиерейска света Литургия в храм "Св. Николай"

Пловдив: Негово високопреосвещенство митрополит Николай ще оглави архиерейска света Литургия в храм "Св. Николай"

6 Декември 2017 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Днес от 9.00 часа Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави архиерейска света Литургия в храм "Св. Николай", кв. "Христо Смирненски" в град Пловдив, предаде репортер на Агенция "Фокус". Литургията ще бъде в чест на небесния покровител св. Николай Мирликийски Чудотворец.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.