НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:55

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Стати Статев, УНСС: На втората среща на HELICAS взехме решение мрежата за географско и териториално сътрудничество да не е само балканска, а югоизточно-европейска

Проф. Стати Статев, УНСС: На втората среща на HELICAS взехме решение мрежата за географско и териториално сътрудничество да не е само балканска, а югоизточно-европейска

7 Декември 2017 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. На втората среща на HELICAS взехме решение мрежата за географско и териториално сътрудничество да не е само балканска, а да е югоизточно-европейска. Това каза Агенция "Фокус" ректорът на УНСС проф. Стати Статев след втората среща на Европейската група за териториално сътрудничество HELICAS (Holistic Efficient Local Initiatives for Cooperation and Synergies), на която групата бе представена в УНСС. „Новото програмно направление на ЕС идва да разшири идеята за предишното трансгранично сътрудничество, защото практиката показа, че в определени точки, където по една или друга причина има насищане с университети и населени места около границата, както е случаят със Словения и Италия, се изразходват много средства. Там, където логистиката не е така добра, няма възможност тези средства да се кумулират“, каза проф. Статев и поясни, че сега идеята е да се обединят повече държави в дадена територия, които имат нещо общо по някакъв признак. Според него на тази база ще може да се осъществява коопериране. „Така дойде идеята ние да създадем първоначално само с колегите от Северна Гърция едно такова сдружение, наречено HELICAS. То беше основано в Солун. На първата среща, която имахме, беше избран борд на директорите, президент на който е кметът на Солун г-н Янис Бутарис. За вицепрезидент имах честта да бъда избран аз от българска страна като ректор на УНСС“,посочи проф. Стати Статев. Той коментира, че тогава е поел домакинството на днешната втора среща на групата. Ректорът на УНСС посочи, че на втората среща освен организационни решения за формиране на изпълнителен съвет в рамките на борда на директорите от 15 души, избирането на касиер, секретар и изпълнителен директор, са дискутирани много важни въпроси от гледна точка на бъдещето развитие на мрежата. Проф. Стати Статев поясни, че целта е да се направят по-мащабни проекти. Стана ясно, че трета среща ще има през пролетта на 2018 г.
„Фокус“ припомня: HELICAS е създадена през ноември 2017 г. като гражданско сдружение с нестопанска цел. От гръцка страна в групата членуват общини и техни сдружения, както и търговско-промишлени палати и университети. От българска страна институционален член е Университетът за национално и световно стопанство.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В УНСС ще бъде представена Европейска група за териториално сътрудничество HELICAS

В УНСС ще бъде представена Европейска група за териториално сътрудничество HELICAS

7 Декември 2017 | 07:46 | Агенция "Фокус"
София. От 13.00 часа в голямата конферентна зала на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще бъде представена Европейска група за териториално сътрудничество HELICAS (Holistic Efficient Local Initiatives for Cooperation and Synergies), учредена с цел подпомагане на трансграничното, транснационалното и междурегионалното сътрудничество в Европа. Това съобщиха от пресцентъра на УНСС.
HELICAS е създадена през ноември 2017 г. като гражданско сдружение с нестопанска цел. От гръцка страна в групата членуват общини и техни сдружения, както и търговско-промишлени палати и университети. От българска страна институционален член е Университетът за национално и световно стопанство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.