НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Турският президент смекчи тона си на втория ден от визитата си в Гърция

Kathimerini: Турският президент смекчи тона си на втория ден от визитата си в Гърция

9 Декември 2017 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Атина. На втория ден от започналата напрегнато визита в Гърция турският президент Реджеп Тайип Ердоган смекчи тона си, пише Kathimerini. Турският лидер посети Комотини, в североизточната част на Гърция, където се срещна с членове на мюсюлманската общност. „Вие сте граждани на Гърция и трябва да се стремите към нейното благоденствие“, каза Ердоган пред стотици мюсюлмански поддръжници, събрали се пред местно училище, за да го посрещнат. „Ще опитаме да засилим нашето сътрудничество с Гърция и вие ще станете мост за това“, каза турският лидер.
В четвъртък той разгневи чиновниците в гръцкото правителство, като поиска преразглеждане на Лозанския договор, който определя границите между Гърция и Турция. Ердоган каза, че преговорите са интересни и се надява да се окажат плодотворни. Но вместо да повтори призива си, той заяви пред членовете на мюсюлманската общност, че договорът трябва да се изпълнява и че той гарантира техните права.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според България ревизиите на граничните споразумения не са от полза за регионалната стабилност

Reuters: Според България ревизиите на граничните споразумения не са от полза за регионалната стабилност

8 Декември 2017 | 23:33 | Агенция "Фокус"
София. МВнР на България съобщи, че дискусиите около ревизирането на договорите, определящи границите между нейните съседи Гърция и Турция, няма да допринесат за стабилността в региона, предава Reuters.
Официалното заявление по въпроса е публикувано ден след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по време на своето посещение в Гърция, че някои от детайлите в Лозанския договор от 1923 г., установил границите на съвременна Турция, са неясни и че е необходимо трайно решение по въпросите, свързани с Кипър и Егейско море.
„България вярва, че дискусиите по мирните договори и съществуващите граници не са от полза за международната общност и стабилността в региона“, пише в официалното заявление на министерството. „Всяка ревизия на международните договори може да се направи единствено при общо съгласие между страните според международното право“, смята министерството, което призова съседните държави да „продължат по пътя на диалога“. От институцията допълниха, че са обсъдили въпроса с турския посланик в София.
Ердоган по време на първото си посещение като турски президент в Гърция за последните 65 години заяви, че мюсюлманите в Западна Тракия не могат да избират собствен мюфтия, докато християнските общности в Турция имат големи свободи и добави, че договорът не се прилага честно. Гръцкият президент Прокопис Павлополус отхвърли възможността за ревизиране на Лозанския договор.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Трябва да заемем по-категорична позиция по отношение преразглеждането на Лозанския договор

Вицепремиерът Валери Симеонов: Трябва да заемем по-категорична позиция по отношение преразглеждането на Лозанския договор

8 Декември 2017 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се заеме по-категорична позиция по отношение преразглеждането на Лозанския договор, а не да се проявява меко отношение към Турция. Това каза пред Радио „Фокус“ Валери Симеонов, вицепремиер и председател на НФСБ. По думите му от друга страна не бива да се забравя, че Турция е наша съседка и към настоящия момент отношенията ни с нея са на доста добро ниво. В резултат на това се дава тласък на икономическите връзки и добър знак към бизнеса на двете страни, което е важно за нас, защото Турция има огромен пазар. По думите на вицепремиера Валери Симеонов България трябва да си гледа интереса, но в никакъв случай не бива това да бъде за сметка на политически или дипломатически отстъпки, защото сме суверенна държава, член на ЕС. „От НФСБ лично аз бях този, който инициира изграждането на ограда с Турция, преди още да има бежански поток. Още през 2011 г. бе записано в програмата на НФСБ изграждането на ограда с Турция и това не бе случайно“ коментира вицепремиерът. Той допълни, че трябва да държим на нашия суверенитет и национално достойнство и да не допускаме провокации, каквито бяха допускани досега мълчаливо. Като такива той даде за пример посещението на Бекир Боздак без нужните дипломатически разрешения, тържествените вечери, на които присъстваше и тогавашния президент Плевнелиев. Близката история е богата на такива реверанси и ибрикчийско поведение, обобщи Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Призивът на Реджеп Тайип Ердоган за „ревизия“ на Лозанския договор и реакциите в България (ОБЗОР)

Призивът на Реджеп Тайип Ердоган за „ревизия“ на Лозанския договор и реакциите в България (ОБЗОР)

8 Декември 2017 | 20:18 | Агенция "Фокус"
София. На 7 декември президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Гърция за своето двудневно посещение. Подобно събитие не се приема за необичайно за отношенията между две съседски държави, но породи големия очаквания и у двете страни, защото Ердоган е първия президент на Турция, който посещава Атина от 1952 година насам. Официалната част на посещението на турския президент започна със среща с гръцкия му колега Прокопис Павлопулос, но тя бе белязана от противоречие във встъпителните им слова в президентския дворец в Атина. Причина за това стана медийна изява на Ердоган, в която той намекна за „актуализация“ на подписания през 1923 г. Лозански мирен договор, който очертава съвременните граници между Турция и Гърция. Аргументът му – подобен ход може да бъде от ползва и на двете страни. Ердоган счита още, че договорът не се прилага на практика и предложи на гръцкия си колега да бъде проучена приложимостта му, което срещна твърдия отказ на Прокопис Павлопулос.
Случилото се стана повод за множество реакции в България. Министерството на външните работи (МВнР) разпространи официална позиция, в която се посочва, че страната ни винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г., съгласно които всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми.
„Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено днес на среща с посланика на Република Турция в МВнР. България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона", се посочва още в позицията на МВнР.
Позиция по темата изрази още вицепремиерът по демографската и икономическата политика Валери Симеонов. В интервю за Bulgaria ON AIR той определи искането за ревизия на договора като „провокация от страна на турския държавен глава“. Според него реакцията на Гърция е оправдана, защото в случая е засегната страна. По думите му „Обединени патриоти“ се обявяват против всякакви претенции и ревизии за териториални граници към настоящия момент на Балканите. „Това би било взривоопасно. България може да има много по-основателни искания към териториите на Македония, но все пак сме подписали Договор за добросъседство. Трябва да запазим добрите си отношения с тях“, аргументира се вицепремиерът.
Напълно сходна бе позицията и на министърa на отбраната Красимир Каракачанов, според когото повод за притеснение е всяко изявление за промяна на международни договори, особено когато става въпрос за територии.
Председателят на ПГ на „БСП за България“ и лидер на партията Корнелия Нинова също изрази становище. Тя написа в социалната мрежа „Фейсбук“, че изявлението на турския президент Ердоган в посока на преразглеждане на договора от Лозана е неприемливо. „То генерира напрежение и повлиява негативно, що се отнася до стабилността и сигурността в целия регион, както и спрямо сътрудничеството на двустранна и многостранна основа“, пише още Корнелия Нинова и да бъде зачитано международното право и принципите на равнопоставеност и добросъседство.
Коментар по темата, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“, направи и историкът проф. Пламен Павлов. Той припомни, че искането на Ердоган за преразглеждане на договора е поставено не за първи път, а веднъж вече правителството, с външен министър Даниел Митов, е реагирало с протестна нота. Според проф. Павлов действията на турския президент, които той определи като провокация, неслучайно съвпадат с провеждащия се на високо равнище в София форум за регионалното развитие на Балканите. „Виждаме, че президентът Ердоган продължава последователно да провокира напрежение в тристранните гръцко-турско-български отношения и ние трябва да изразим неудовлетворението си от това, което се предлага без дори да бъде консултирана България по никакъв начин. Лозанският мир третира и границата с България“, аргументира се историкът.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов за Ердоган: Повод за притеснение е всяко изявление за промяна на международни договори особено когато става въпрос за територии

Вицепремиерът Красимир Каракачанов за Ердоган: Повод за притеснение е всяко изявление за промяна на международни договори особено когато става въпрос за територии

8 Декември 2017 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Повод за притеснение е всяко изявление за промяна на международни договори особено когато става въпрос за територии. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в което той поиска ревизия на Лозанския договор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако не ме лъже паметта Външно министерство е поискало обяснение. Не знам какъв е отговорът, тъй като съм тук в парламента в момента. Едни подобни неща не трябва да ги пропускаме и да се правим, че не ги виждаме“, заяви Каракачанов. На въпрос дали е необходима национална позиция по темата, за каквато настоява лидерът на БСП Корнелия Нинова, Каракачанов отговори, че няма политическа партия в България, която може да се съгласи, че някой може да претендира за промени на границата, отпадане на международни договори, които гарантират суверенитета на която и да е държава. „Така че позицията на всички трябва да е еднаква. Мисля, че няма политическа формация, която да има обратно мнение, но не знам – питайте ДПС“, каза Каракачанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ осъжда изказванията на Ердоган за ревизия на Лозанския договор като неприемливи, абсурдни и застрашаващи мира на Балканския полуостров

НФСБ осъжда изказванията на Ердоган за ревизия на Лозанския договор като неприемливи, абсурдни и застрашаващи мира на Балканския полуостров

8 Декември 2017 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Национален Фронт за Спасение на България осъжда остро изказванията на Президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган за ревизия на договора от Лозана като неприемливи, абсурдни и застрашаващи мира и добросъседството на Балканския полуостров. Това се посочва в позиция на партията относно изказването на президента на Турция по отношение на Лозанския договор, съобщиха от пресцентъра на НФСБ. В позицията на НФСБ се посочва още:
"Лозанският договор регламентира граници на Гърция и Турция, в частност и България, както и установява права и задължения относно третирането на етнически малцинства в региона. Договорът е приет с международен консенсус и води до формирането на съвременната Република Турция.
Да се ревизира този договор с 94-годишно закъснение би било абсурдно от историческа, политическа и юридическа гледна точка. Това би повдигнало въпроси за многопосочни, а не както Президентът Ердоган се надява – едностранни, териториални претенции, като поражда риск от преселение на етнически малцинства през границите на трите държави и потенциално би довело до безпрецедентна криза и конфронтации.
Нелепи са твърденията за наличие на турско малцинство в Северна Гърция, тъй като там от древността и понастоящем живеят исторически български общности.
НФСБ напомня, че добрите междусъседски отношения предопределят отказването от всякакви териториални претенции. Крайно време е турското правителство да се превърне в стабилизиращ фактор на Балканите, а не в непредсказуем и периодично взривяващ добросъседските отношения играч.
От Национален Фронт за Спасение на България призоваваме турското правителство и Президент да се откажат не просто от ревизия на Лозанския договор, но и да осъзнаят историческата отговорност, която носят чрез такива абсурдни и застрашаващи мира на Балканите изказвания.
Призоваваме Министерството на външните работи и Президентът да изразят позиция в защита на националните интереси на суверенна България".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Изявлението на турския президент Ердоган в посока на преразглеждане на договора от Лозана е неприемливо

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Изявлението на турския президент Ердоган в посока на преразглеждане на договора от Лозана е неприемливо

8 Декември 2017 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. "Изявлението на турския президент Ердоган в посока на преразглеждане на договора от Лозана е неприемливо. То генерира напрежение и повлиява негативно, що се отнася до стабилността и сигурността в целия регион, както и спрямо сътрудничеството на двустранна и многостранна основа". Това написа във Фейсбук профила си лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Нека бъде зачитано международното право и принципите на равнопоставеност и добросъседство. Очакваме правителството да изрази официална позиция на България", добави още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов за исканията на Ердоган в Гърция: Това е провокация

Вицепремиерът Валери Симеонов за исканията на Ердоган в Гърция: Това е провокация

8 Декември 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли ревизия на международния договор, определящ границите между Гърция и Турция, която Реджеп Ердоган поиска по време на историческата си визита в Атина. "Това е провокация от страна на турския държавен глава. Нормално е Гърция да реагира, тъй като именно тя е засегнатата в случая страна. България също ще излезе със своето становище. В подобни ситуации обаче не е хубаво да се бърза, за да може всяко едно решение да бъде добре обмислено". Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. По думите му "Обединени патриоти" ще се обявят категорично против всякакви подобни претенции и ревизии за териториални граници към настоящия момент на Балканите.
"Това би било взривоопасно. България може да има много по-основателни искания към териториите на Македония, но все пак сме подписали Договор за добросъседство. Трябва да запазим добрите си отношения с тях", допълни Симеонов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Нападателният Ердоган изуми гръцките си домакини при визитата си в Атина

The Guardian: Нападателният Ердоган изуми гръцките си домакини при визитата си в Атина

8 Декември 2017 | 02:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Определяната като съдбоносна първа визита на турски президент в Гърция за последните 65 години се превърна във вербална война, след като Реджеп Тайип Ердоган пренебрегна законите на дипломацията и премина няколко червени линии, пише The Guardian.
Споровете, хиберниращи след подписания през 1923 г. Лозански договор, който определя границите между двете страни, се върнаха към живот с непредсказуемостта на турския лидер в първия ден на историческата визита.
Само час след като слезе от своя самолет, нападателният политик влезе в схватка с гръцкия държавен глава Прокопис Павлопулос. Атина, каза той повелително, никога е нямало да влезе в НАТО, ако не е била подкрепата на Анкара. Като партньор, Гърция би трябвало да предприеме мерки за подобряването на правата на мюсюлманската общност в Тракия, които са залегнали в Лозанския договор, настоя Ердоган. „Той се нуждае от модернизиране“, каза турският лидер за договора, който отдавна направлява отношенията между двете нации и е разглеждан като крайъгълен камък за мира в региона.
Видимо изумен, Павлопулос отговори на удара, като отряза, че документът не подлежи на предоговаряне.
На фона на напрежението между двете съседки, Атина се надяваше, че 48-часовото посещение ще обърне нова страница в двустранните отношения. Репресиите на Ердоган над демократичните институции, последвали миналогодишния неуспешен опит за преврат срещу него, обтегна отношенията с Европа и САЩ, което стана причина за оределите посещения на президента на Турция на Запад. Гръцките чиновници очакваха Ердоган да използва визитата си, за да търси помирение.
63-годишният турски лидер обаче продължи със същия враждебен тон. В последвалата среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас той разкритикува гърците за това, че не се грижат за османските си паметници на културата и не осигуряват на мюсюлманите места, където да изповядват вярата си. Кипър, според него, не е обединен, защото кипърските гърци отклоняват справедливото и устойчиво решение. Той атакува също пропастта между гърците, които печелят средно по 15 000 евро годишно и турскоговорящото мюсюлманско малцинство, което живее с по 2200 евро годишно.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гръцката опозиция постави под съмнение готовността на правителството за посещението на Реджеп Тайип Ердоган

Ekathimerini: Гръцката опозиция постави под съмнение готовността на правителството за посещението на Реджеп Тайип Ердоган

7 Декември 2017 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на основната опозиционна гръцка партия „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис разкритикува начина, по който правителството се е отнесло към посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в страната, пише Ekathimerini.
Мицотакис излезе с официално заявление, след като проведе „честна и открита“ дискусия с Ердоган, след като гостуващият лидер призова Лозанския договор от 1923 г. да бъде изменен и постави под съмнение начина, по който Гърция се отнася към мюсюлманското си малцинство в Тракия.
„Международното право и споразумения създават рамка и дават насока“, заяви лидерът на опозицията. „Всеки път, когато те се оспорват, това подкопава добросъседските отношения“, допълни той. Политикът призова Ердоган да не използва историята избирателно. Той отбеляза, че докато се обсъжда мюсюлманското малцинство в Тракия, трябва да се припомни, че някога в Истанбул са живели 100 хил. гърци, но повечето от тях са напуснали града при драматични обстоятелства.
Същевременно „Нова демокрация“ разкритикува приеманата от нея липса на готовност от страна на правителството преди посещението на Ердоган и интервюто му пред гръцки медии, в което заяви, че Лозанският договор трябва да се промени.
„Интервюто създава сериозна загриженост и съмнения относно това доколко правителството и МВнР са били готови за посещението“, заяви високопоставеният партиен член Георгос Кумуцакос.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Според правителството на Кипър коментарите на турския президент относно Лозанския мирен договор „не са в правилната посока“

Ekathimerini: Според правителството на Кипър коментарите на турския президент относно Лозанския мирен договор „не са в правилната посока“

7 Декември 2017 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Никозия. Според правителството на Кипър призивът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за промени в Договора от Лозана от 1923 г., „не е в правилната посока“, пише Ekathimerini.
„Със сигурност това не е изказване в правилната посока, вземайки се предвид позицията на гръцкото правителство и общото мнение на международната общност към това споразумение“, заяви прес-секретарят на кипърското правителство Никос Христодулидес, реагирайки на коментарите на Ердоган, направени по време на официалното му посещение в Гърция.
Той допълни, че правителството в Никозия очаква резултатите от посещението преди да излезе с допълнителен коментар.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган поиска от Гърция екстрадирането на участниците в преврата

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган поиска от Гърция екстрадирането на участниците в преврата

7 Декември 2017 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган повтори искането на страната си за екстрадирането от Гърция на гюленистите, избягали в нея след неуспешния опит за преврат в страната му през юли 2016 г., предава Anadolu Agency.
„Имам призив към гръцкото правосъдие: забавеното правосъдие е отказано правосъдие“, заяви Ердоган по време на съвместна пресконференция с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас. Той увери, че в Турция няма изтезания и че екстрадирането на участниците в опита за преврат е възможно.
По-рано тази година гръцкият съд отказа да екстрадира поискалите убежище осем бивши турски войници обратно в страната им. Анкара смята, че базираният в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат, целящ свалянето на турското правителство.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Правителството трябва да реагира на поредното настояване на Ердоган за ревизиране на Лозанския договор

Проф. Пламен Павлов, историк: Правителството трябва да реагира на поредното настояване на Ердоган за ревизиране на Лозанския договор

7 Декември 2017 | 19:43 | Агенция "Фокус"
София. Правителството трябва да реагира на поредното настояване на Ердоган за ревизиране на Лозанския договор от 1923 г., който установява границите на съвременна Турция, защото следващата заявка на турския президент вероятно ще бъде за България. Това каза за Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов. Според него тревога будят думите на Ердоган, че чрез Лозанските съглашения не се решават правата на мюсюлманите в Западна Тракия, които той определя като негови турски сънародници. Проф. Павлов заяви, че една значителна част от мюсюлманите в Западна Тракия са българи, а не турци и дори тези, които са с мюсюлманско съзнание имат българска кръв. Историкът коментира и че не за пръв път Турция и лично президентът Ердоган поставят въпроса за ревизия на Лозанския мирен договор. Проф. Павлов отбеляза, че при първия път правителството с външен министър Даниел Митов е реагирало с протестна нота, че това е недопустимо. „Виждаме, че президентът Ердоган продължава последователно да провокира напрежение в тристранните гръцко-турско-български отношения и ние трябва да изразим неудовлетворението си от това, което се предлага без дори да бъде консултирана България по никакъв начин. Лозанският мир третира и границата с България“, каза още историкът.
Проф. Павлов коментира, че провокацията на турския президент съвсем неслучайно съвпада с провеждащия се на високо равнище в София форум за регионалното развитие на Балканите, защото страната му има претенции за сфери на национален интерес към някои от държавите в региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Уважаването на международното право е необходимо условие за добри двустранни отношения между Турция и Гърция

Алексис Ципрас: Уважаването на международното право е необходимо условие за добри двустранни отношения между Турция и Гърция

7 Декември 2017 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че уважението от страна на Турция към международното право и териториалната цялост на страните е необходимо условие за добри двустранни отношения между двете съседни държави, пише Ekathimerini.
„Различия винаги е имало и такива са налице и днес“, заяви Ципрас по време на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. „Важно е да изразяваме несъгласието си по конструктивен начин без провокации“, уточни той.
По-рано Ердоган предложи ревизиране на Лозанския договор от 1923 г., който установява границите на съвременна Турция. Според него в документа има детайли, които не са ясни.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Според Алексис Ципрас каналите за комуникация с Турция трябва да бъдат разширени

Ekathimerini: Според Алексис Ципрас каналите за комуникация с Турция трябва да бъдат разширени

7 Декември 2017 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че е важно да се разширят каналите за връзка с Турция по време на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина, пише Ekathimerini.
„Преминаваме през критичен период за нашето съседство. Период на напрежение в европейско-турските отношения. Период на притеснително развитие на положението в региона ни, в Близкия изток и в Европа“, заяви Ципрас по време на съвместна пресконференция. „Вярваме, че е важно повече от всякога да се разширят каналите на комуникация. Можем да направим това единствено основано на взаимно уважение“, смята той.
Същевременно министър-председателят допълни, че Гърция и Турция са се разбрали да започнат „мерки за изграждане на доверието“. „Споразумяхме се да подновим преговорите, под наш надзор, върху мерките за доверие и сигурност, както и преговорите за континенталния шелф“, заяви той. „Опитваме се да се справим с неразбирателствата, да научим какво има предвид другият. От моя страна посочих, че турските нарушения на егейското въздушно пространство трябва да бъдат прекратени“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Гръцкият премиер може да се окаже вратата на Ердоган към Европа

FAZ: Гръцкият премиер може да се окаже вратата на Ердоган към Европа

7 Декември 2017 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Атина. След дълги месеци на внимателна подготовка, на 23 октомври министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас предаде официалната покана за посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в страната, отправена лично от държавния глава Прокопис Павлопулос. Лидерът на Анкара я прие с удоволствие и в четвъртък, 7 декември се превърна в първия президент на Турция, който стъпва на гръцка земя от 1952 г. насам, отбелязва германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
За Ердоган няма много места, особено в Европа, където той може да пътува безгрижно. Но посещенията си в Гърция едва ли помни с лошо. На 18 ноември 2002 г., две седмици след убедителната победа на водената от него „Партията на справедливостта и развитието“, Ердоган посети Атина, където бе приветстван като „новия лидер на Турция“. Всъщност, в такъв той се превърна четири месеца по-късно.
През 2005 г. той стана първият политик на Анкара, който посещава турското малцинство в гръцките територии на Тракия.
Сега, когато отношенията на Турция със Запада са напрегнати, гръцкият премиер Алексис Ципрас е един от малкото западни политици, към които Ердоган може да се обърне. Впрочем, Ципрас с право може да бъде възприет като вратата към Европа за Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историческата визита на Реджеп Тайип Ердоган в Гърция започна с остро противоречие с Прокопис Павлопулос за Лозанския договор и турското малцинство (ОБЗОР)

Историческата визита на Реджеп Тайип Ердоган в Гърция започна с остро противоречие с Прокопис Павлопулос за Лозанския договор и турското малцинство (ОБЗОР)

7 Декември 2017 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Атина. В четвъртък, 7 декември, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна на двудневно посещение в Гърция – събитие, което обикновено не се възприема като нещо необичайно за отношенията между две съседни държави. Но гостът от Анкара е първият президент, който ще стъпи на гръцка земя от 1952 г. насам, и очакванията от визитата са големи и в двете страни.
Ескортиран от гръцки изтребители, самолетът на турския президент кацна на летището в Атина в часовете преди обед, след което официалната част на посещението на Ердоган започна със среща с гръцкия му колега Прокопис Павлопулос.

Дългоочакваната визита на Ердоган, която бе подготвяна в продължение на месеци, започна с остро противоречие, след като турският държавен глава се сблъска с Прокопис Павлопулос още при встъпителните им слова в президентския дворец в Атина. Причината – интервю на Ердоган за местни медии, в което той отново отправи призиви за „актуализация“ на Лозанския мирен договор от 1923 г., който очертава съвременните граници между Гърция и Турция, заявявайки, че подобен ход може да бъде от полза и за двете страни.

Лозанският договор от не се прилага на практика, изрази увереност Ердоган, поради което предложи на Павлопулос „да проучим приложимостта“ му. Предложението му обаче срещна категоричен отказ от страна на гръцкия му колега.
„Договорът от Лозана определя територията и суверенитета на Гърция и на Европейския съюз, и за нас той не подлежи на ревизия“, категоричен бе Павлопулос в рамките на срещата с лидера на Анкара.
От своя страна Ердоган аргументира предложението си с условията, заложени в договора за мюсюлманското малцинство, живеещо в Западна Тракия в Гърция. „Мюсюлманите в Западна Тракия нямат право да избират мюфтия от собствената си общност, усилията за назначаване на мюфтия продължават; подобни неща не се случват с Патриаршията в Турция", отбеляза Ердоган.
„Не можете да откриете никаква дискриминация срещу турски граждани от гръцки произход, докато в Западна Тракия дори не е позволено да се напише думата „турски“, продължи Ердоган. Цитирайки данни за средния доход на турците в Западна Тракия, той коментира: „Не се предприемат стъпки за инвестиции, икономическо развитие, поради което Договорът от Лозана трябва да бъде актуализиран".
Последва припомняне от негова страна, че Европейският съд по правата на човека подкрепи малцинството да бъде определяно като „турско“, а не само като „мюсюлманско“.
По отношение на Кипър Ердоган заяви, Турция подкрепя плана на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, но констатира, че кипърските гърци са тези, които се противопоставят на изпълнението му. „Нашата цел е да намерим жизнеспособно решение както в Кипър, така и в Егейско море", увери Ердоган.
В отклонение от протокола Павлопулос репликира, веднага след като Ердоган повтори, че международните договори не са преразгледани.

Двудневната визита на Ердоган в Гърция ще продължи с разговор с премиера Алексис Ципрас, след което турският лидер ще се отправи към североизточната част на страната за среща с представители на мюсюлманското малцинство.
„Това е посещение с изключително важно значение", заяви говорител на гръцкото правителство преди пристигането на Ердоган в страната, подчертавайки, че това е първата му визита в Гърция в качеството на президент на Турция.
Говорителят на турския президент - Ибрахим Калън, на свой ред заяви пред журналисти, че Турция се надява посещението да допринесе за развитието и задълбочаването на връзките между двете Атина и Анкара.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокопис Павлопулос към турския президент: Лозанският договор не подлежи на ревизия

Прокопис Павлопулос към турския президент: Лозанският договор не подлежи на ревизия

7 Декември 2017 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Атина. В четвъртък държавният глава на Гърция Прокопис Павлопулос отхвърли призивите на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за преразглеждане на Лозанския мирен договор, който очертава съвременните граници между двете съседни страни, предава Reuters.
„Договорът от Лозана определя територията и суверенитета на Гърция и на Европейския съюз, и за нас той не подлежи на ревизия“, категоричен бе Павлопулос в рамките на среща с турския си колега, който е на историческа визита в страната.
По-рано в интервю за електронното издание Ekathimerini и телевизия Skai Ердоган предложи преразглеждане на Договора от Лозана от 1923 г., който установява границите на съвременната Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган пристига на историческо посещение в Гърция (Коментари в балканския печат (Агенция „Фокус“)

Реджеп Тайип Ердоган пристига на историческо посещение в Гърция (Коментари в балканския печат (Агенция „Фокус“)

7 Декември 2017 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Историческата визита на турски президент в Гърция – първата по рода си от 1952 г. насам, е водеща тема в балканската преса в четвъртък, 7 декември.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се отправя на историческо посещение в Гърция, което ще бъде фокусирано върху редица въпроси, включително териториалните проблеми в Егейско море и екстрадирането на осмината турски офицери, отбелязва електронното издание Ekathimerini във водеща статия, базирана на интервю на турския лидер с редакцията.
Ердоган е първият турски държавен глава, които посещава Гърция за последните 65 г. В рамките на двудневната си визата, той ще се срещне с членове на правителството, след което ще се насочи към Тракия в североизточната част на страната, където ще разговаря с представители на мюсюлманската общност в региона.
Мерките за сигурност в столицата Атина ще бъде засилени. Около 2,5 хил. полицейски служители ще бъдат задействани за гарантиране на реда, предвижда се част от центъра на Атина да остане затворена почти през целия ден. Ердоган ще кацне в гръцката столица в 11 часа да се срещне с Алексис Ципрас по обед, след което двамата лидери ще дадат съвместна пресконференция.
Очаква се разговорите с Ципрас да обхванат широк спектър от теми, но неотдавнашното нарастване на напрежението в Егейско море вероятно ще бъде поставено на първо място в дневния ред.
В интервю с Алексис Папакелас за телевизия „Скай“ и Ekathimerini, Ердоган предложи Лозанския договор, който очертава съвременните граници между Гърция и Турция, да бъде актуализиран, като заяви, че подобен ход може да бъде от полза и за двете държави.
Ердоган настоя също Гърция да екстрадира осмината турски военни офицери, избягали в страната след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.
От своя страна Ципрас в интервю за турската Anadolu Agency подчерта необходимостта от зачитане на Лозанския договор и облекчаване на напрежението в Егейско море, където значително зачестиха нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турските изтребители.
Друг важен въпрос в дневния ред е кризата с бежанците. Обсъдени ще бъдат икономическите отношения с акцент върху енергетиката, търговията и транспорта, съобщиха правителствени източници.

Посещението на турския президента Реджеп Тайип Ердоган в Гърция се очаква да доведе до засилване на двустранните търговски отношения, пише електронното издание Yeni Safak в статия, посветена на възможните ползи за икономиката от историческата визита на лидера на Анкара.
Двустранните отношения и регионалните въпроси ще бъдат обсъдени в рамките на двудневното официално посещение, което бе планирано по покана на гръцкия президент Прокопис Павлопулос. Преговорите обаче ще обхванат и икономическата сфера.
„Турските инвестиции [в Гърция] ще се увеличат с намаляването или отстраняването на [бюрократичните] пречки", заяви Тевфик Билген, председател на Турско-гръцкия бизнес съвет.
Съгласно думите на Билген, бюрократичните проблеми, пред които са изправени турските инвеститори в Гърция, се решават постепенно. „Тези проблеми засягат не само турските, но и европейските инвеститори", припомни експертът.
Според Турския статистически институт обемът на търговията между двете страни е намалял с 47% до 2,6 млрд. долара през 2016 г., спрямо 4,9 млрд. долара през 2012 г. През същия период износът на Турция в Гърция се е повишил с 1.8% до 1.4 млрд. долара, докато вносът от Гърция е намалял с 66.5% до 1.2 млрд. долара.
Турция е четвъртият по големина пазар за износа на Гърция и е на 12-то място сред вносителите в страната. Според данните на Министерство на икономиката в Анкара, гръцката икономика се държи на сектора на услугите с дял от 79,4%, докато секторите на промишлеността и селското стопанство имат съответно дял от 18,7% и 1,9%.
Билген се надява, че проблемите между двете страни, включително бюрокрацията, може да бъдат решени в рамките на визитата на Ердоган, тъй като Турция и Гърция имат „икономически интереси един от друг".

Във връзка с визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, гръцките власти забраниха организирането на демонстрации в столицата Атина, отбелязва скопското електронно издание „Локално“ в статия, посветена на историческото посещение на турски държавен глава в страната – първо по рода си за последните 65 г.
Двудневната визита на Ердоган в Гърция започва в четвъртък, а в рамките й ще бъдат проведени разговори, насочени към мигрантската криза, регионалните отношения, енергетиката и бизнес отношенията между двете страни. В дневния ред на турския лидер са предвидени срещи с премиера Алексис Ципрас, президента Прокопис Павлуполос, както и с представители на мюсюлманското малцинство в североизточната част на Гърция.
„Това е посещение с изключително важно значение", заяви говорител на гръцкото правителство, подчертавайки, че това е първата визита на Ердоган в Гърция в качеството му на президент на Турция.
Говорителят на турския президент - Ибрахим Калън, заяви пред журналисти каза, че Турция се надява посещението да допринесе за развитието и задълбочаването на връзките между двете съседни страни, припомняйки, че Атина и Анкара „са поели голяма отговорност в решаването на проблема с миграцията".

Сръбският вестник Danas на свой ред публикува статия, в която припомня за обтегнатите отношения между Атина и Анкара и – съгласно коментара на редакцията – за „традиционния антагонизъм“ между двете съседни страни.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига на официално посещение в Гърция – събитие, което едва ли трябва да бъде възприемано като нещо необичайно за отношенията между две съседни страни. Но гостът от Анкара е първият президент, който ще стъпи на гръцка земя от 1952 г. насам, пише сръбското електронно издание.
Двустранните отношения между двете съседни страни са изпълнени с призиви за помирение и интеграция, които нямаше да бъдат толкова илюзорни, ако не бяха болезнените спомени за събитията от 1923 г., когато се наложи да бъде направен обмен на населението, или от края на 1995 г., когато двете държави бяха изправени пред въоръжен конфликт. И, разбира се, без да се забравя и проблема с разделения остров Кипър.
Ето защо е разбираемо е, че преговорите в Атина ще представляват „пълна кошница“ от двустранни и регионални въпроси, белязани от историческото наследство. Ще бъдат засегнати чувствителни теми като напрежението в Егейско море и искането на Анкара за екстрадиране на турските официри, потърсили убежище в Гърция след миналогодишния опит за държавен преврат. Възможно е Ердоган да попита домакините си защо Атина е единствената европейска столица без джамия. Но в отговор вероятно ще чуе исканията най-накрая да се поднови работата на православната семинария на остров Халки край Истанбул, затворена от турските власти през 1971 г.
Състоянието на малцинствата също е чувствителна тема. За Атина те са гръцки граждани, които изповядват мюсюлманската вяра, а не турци в Тракия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Визитата на турския президент в Гърция нямаше да представлява нищо необичайно, ако не беше традиционният антагонизъм между Анкара и Атина

Danas (Сърбия): Визитата на турския президент в Гърция нямаше да представлява нищо необичайно, ако не беше традиционният антагонизъм между Анкара и Атина

7 Декември 2017 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига на официално посещение в Гърция – събитие, което едва ли трябва да бъде възприемано като нещо необичайно за отношенията между две съседни страни. Но гостът от Анкара е първият президент, който ще стъпи на гръцка земя от 1952 г. насам, коментира сръбското електронно издание Danas.
Двустранните отношения между двете съседни страни са изпълнени с призиви за помирение и интеграция, които нямаше да бъдат толкова илюзорни, ако не бяха болезнените спомени за събитията от 1923 г., когато се наложи да бъде направен обмен на населението, или от края на 1995 г., когато двете държави бяха изправени пред въоръжен конфликт. И, разбира се, без да се забравя и проблема с разделения остров Кипър.
Ето защо е разбираемо е, че преговорите в Атина ще представляват „пълна кошница“ от двустранни и регионални въпроси, белязани от историческото наследство. Ще бъдат засегнати чувствителни теми като напрежението в Егейско море и искането на Анкара за екстрадиране на турските официри, потърсили убежище в Гърция след миналогодишния опит за държавен преврат. Възможно е Ердоган да попита домакините си защо Атина е единствената европейска столица без джамия. Но в отговор вероятно ще чуе исканията най-накрая да се поднови работата на православната семинария на остров Халки край Истанбул, затворена от турските власти през 1971 г.
Състоянието на малцинствата също е чувствителна тема. За Атина те са гръцки граждани, които изповядват мюсюлманската вяра, а не турци в Тракия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Посещението на Реджеп Тайип Ердоган в Гърция: Надежди за засилване на двустранните икономическите връзки

Yeni Safak: Посещението на Реджеп Тайип Ердоган в Гърция: Надежди за засилване на двустранните икономическите връзки

7 Декември 2017 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посещението на турския президента Реджеп Тайип Ердоган в Гърция се очаква да доведе до засилване на двустранните търговски отношения, пише електронното издание Yeni Safak в статия, посветена на възможните ползи за икономиката от историческата визита на лидера на Анкара.
Двустранните отношения и регионалните въпроси ще бъдат обсъдени в рамките на двудневното официално посещение, което бе планирано по покана на гръцкия президент Прокопис Павлопулос. Преговорите обаче ще обхванат и икономическата сфера.
„Турските инвестиции [в Гърция] ще се увеличат с намаляването или отстраняването на [бюрократичните] пречки", заяви Тевфик Билген, председател на Турско-гръцкия бизнес съвет.
Съгласно думите на Билген, бюрократичните проблеми, пред които са изправени турските инвеститори в Гърция, се решават постепенно. „Тези проблеми засягат не само турските, но и европейските инвеститори", припомни експертът.
Според Турския статистически институт обемът на търговията между двете страни е намалял с 47% до 2,6 млрд. долара през 2016 г., спрямо 4,9 млрд. долара през 2012 г. През същия период износът на Турция в Гърция се е повишил с 1.8% до 1.4 млрд. долара, докато вносът от Гърция е намалял с 66.5% до 1.2 млрд. долара.
Турция е четвъртият по големина пазар за износа на Гърция и е на 12-то място сред вносителите в страната. Според данните на Министерство на икономиката в Анкара, гръцката икономика се държи на сектора на услугите с дял от 79,4%, докато секторите на промишлеността и селското стопанство имат съответно дял от 18,7% и 1,9%.
Билген се надява, че проблемите между двете страни, включително бюрокрацията, може да бъдат решени в рамките на визитата на Ердоган, тъй като Турция и Гърция имат „икономически интереси един от друг".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Посещението на Реджеп Тайип Ердоган в Атина: Гръцките власти забраниха демонстрациите

„Локално“ (Македония): Посещението на Реджеп Тайип Ердоган в Атина: Гръцките власти забраниха демонстрациите

7 Декември 2017 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Във връзка с визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, гръцките власти забраниха организирането на демонстрации в столицата Атина, отбелязва скопското електронно издание „Локално“ в статия, посветена на историческото посещение на турски държавен глава в страната – първо по рода си за последните 65 г.
Двудневната визита на Ердоган в Гърция започва в четвъртък, а в рамките й ще бъдат проведени разговори, насочени към мигрантската криза, регионалните отношения, енергетиката и бизнес отношенията между двете страни. В дневния ред на турския лидер са предвидени срещи с премиера Алексис Ципрас, президента Прокопис Павлуполос, както и с представители на мюсюлманското малцинство в североизточната част на Гърция.
„Това е посещение с изключително важно значение", заяви говорител на гръцкото правителство, подчертавайки, че това е първата визита на Ердоган в Гърция в качеството му на президент на Турция.
Говорителят на турския президент - Ибрахим Калън, заяви пред журналисти каза, че Турция се надява посещението да допринесе за развитието и задълбочаването на връзките между двете съседни страни, припомняйки, че Атина и Анкара „са поели голяма отговорност в решаването на проблема с миграцията".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Преди пристигането си в Гърция– Реждеп Тайип Ердоган призова за „актуализация“ на Лозанския договор

Ekathimerini: Преди пристигането си в Гърция– Реждеп Тайип Ердоган призова за „актуализация“ на Лозанския договор

7 Декември 2017 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Атина. В четвъртък, 7 декември, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се отправя на историческо посещение в Гърция, което ще бъде фокусирано върху редица въпроси, включително териториалните проблеми в Егейско море и екстрадирането на осмината турски офицери, отбелязва електронното издание Ekathimerini във водеща статия, базирана на интервю на турския лидер с редакцията.
Ердоган е първият турски държавен глава, които посещава Гърция за последните 65 г. В рамките на двудневната си визата, той ще се срещне с членове на правителството, след което ще се насочи към Тракия в североизточната част на страната, където ще разговаря с представители на мюсюлманската общност в региона.
Мерките за сигурност в столицата Атина ще бъде засилени. Около 2,5 хил. полицейски служители ще бъдат задействани за гарантиране на реда, предвижда се част от центъра на Атина да остане затворена почти през целия ден. Ердоган ще кацне в гръцката столица в 11 часа да се срещне с Алексис Ципрас по обед, след което двамата лидери ще дадат съвместна пресконференция.
Очаква се разговорите с Ципрас да обхванат широк спектър от теми, но неотдавнашното нарастване на напрежението в Егейско море вероятно ще бъде поставено на първо място в дневния ред.
В интервю с Алексис Папакелас за телевизия „Скай“ и Ekathimerini, Ердоган предложи Лозанския договор, който очертава съвременните граници между Гърция и Турция, да бъде актуализиран, като заяви, че подобен ход може да бъде от полза и за двете държави.
Ердоган настоя също Гърция да екстрадира осмината турски военни офицери, избягали в страната след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.
От своя страна Ципрас в интервю за турската Anadolu Agency подчерта необходимостта от зачитане на Лозанския договор и облекчаване на напрежението в Егейско море, където значително зачестиха нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турските изтребители.
Друг важен въпрос в дневния ред е кризата с бежанците. Обсъдени ще бъдат икономическите отношения с акцент върху енергетиката, търговията и транспорта, съобщиха правителствени източници.

Агенция „Фокус“ припомня:
Лозанският мирен договор от 24 юли 1923 г. е заключителен документ на Лозанската конференция (1922-1923), който заменя Севърския договор от 10 август 1920 г. и е подписан от Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния и Сърбо-хърватско-словенското кралство от една страна, и Турция от друга.
В резултат на договора Османската империя се разпада и Турция остава в сегашните си граници, като се отказва от Египет, Судан, Триполитания, Месопотамия, Палестина, Трансйордания, Ливан, Сирия и островите в Егейско море - Лимнос, Самотраки, Митилини, Хиос, Самос и Икария.
Договорът определя и българо-турската граница по долината на Марица.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Около пет хиляди полицаи ще бъдат задействани за визитата на Реджеп Тайип Ердоган в Гърция

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Около пет хиляди полицаи ще бъдат задействани за визитата на Реджеп Тайип Ердоган в Гърция

4 Декември 2017 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Около пет хиляди полицейски служители ще бъдат ангажирани за гарантиране на сигурността при посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Гърция – първото по рода си за последните 65 години, отбелязва Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Ердоган ще посети Гърция по покана на гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. В Атина двамата лидери ще осбъдят двустранните отношения и регионални въпроси, припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Посещението на Реджеп Тайип Ердоган в Гърция е потвърдено

Ekathimerini: Посещението на Реджеп Тайип Ердоган в Гърция е потвърдено

2 Декември 2017 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Потвърдено е първото посещение на турски президент в Гърция за последните 65 години. Реджеп Тайип Ердоган ще посети Атина и провинцията Тракия между 7 и 8 декември, пише Ekathimerini.
Ердоган, който е бил в Гърция преди като министър-председател, ще проведе среща с гръцкия президент Прокопис Павлополус и с министър-председателя Алексис Ципрас по време на престоя си. Атина смята, че посещението на Ердоган, първото от 2010 г., се провежда във важно за двустранните отношения време. Гръцкото правителство се надява да засили каналите за комуникация с Атина.
Очаква се по време на преговорите в Атина да се обсъдят двустранните въпроси, споразумението за бежанците между ЕС и Турция и въпросите свързани с Кипър и егейските острови. Ще бъде обсъдено и сътрудничеството в сферите на икономиката и транспортните връзки. По-късно Ердоган ще посети мюсюлманската общност в Тракия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин и Еманюел Макрон, Санкт Петербург, Русия, 24 май 2018
Владимир Путин и Еманюел Макрон, Санкт Петербург, Русия, 24 май 2018

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.